Dodaj do ulubionych

Program w pl zerowce

13.04.12, 14:48
Co robia wasze dzieci w zerowce? Czy takie 5-6 latki rozwiazuja np zadania matem typu 2+2 itp pisza literki czy tylko szlaczki , koloruja ,wycinaja? Bardziej jest nacisk na zaj plastyczno- muzyczne czy juz podchodza pod 1 kl szk podst? Thxsmile
Obserwuj wątek
    • iskierka115 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 14:52
      Moje dziecko w prawdzie za małe na zerówkę i nie wiem, ale pamiętam ze ja w zerowce rysowałam szlaczki i to uwielbiałam big_grin Wydaje mi sie ze liczenie i czytanie dopiero w szkole.
      Ale kto wie dzieci teraz takie INTELIGENTNE smile hehe
    • slonko1335 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 15:01
      U mojej w grupie program zdecydowanie pod pierwszą klasę podchodzi, dzieci znacznie wyszły poza podstawę programową dla zerówki-grupa "zerówkowa" pięciolatków. Liczą, uczą się literek, cyferek, chętni uczą się czytać. Nie piszą literek, kolorują, wycinają, wyrabiają rożne rzeczy z mas plastycznych. literek, ćwiczą szlaczki, mają dużo zajęć manualnych ćwiczących rączki.
      • mea8 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 17:22
        U nas tez "zerowka" pieciolatkow. Mnostwo rysuja, wycinaja, wydzieraja. Mala motoryka cwiczona glownie przez zajecia plastyczne. Dodaja i odejmuja do 10, glownie na konkretach. Dziela na sylaby i gloski. Rysuja szlaczki. Nie czytaja, nie pisza.
        • anula56 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 18:41
          Czy głoska i sylaba, to nie to samo?
          • marika012 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 19:07
            anula56 napisała:

> Czy głoska i sylaba, to nie to samo?

O matko!!!! Ty tak na poważnie????
            • anula56 Re: Program w pl zerowce 14.04.12, 08:04
              Zasugerowałam się tym, że w przedszkolu córki dzieci dzielą słowa na głoski - tak im mówi nauczycielka, a z tego co widzę, że dzielą jednak na sylabysmile Biję się w pierś - nie każda głoska jest sylabą.
              • mea8 Re: Program w pl zerowce 14.04.12, 11:20
                Jezeli twierdzisz ze dziela na sylaby a pani mowi ze gloski to albo pani jest niedouczona albo zle uslyszeliscie a pani mowila o "ZGŁOSKACH" smile Wtedy sie wszystko zgadza bo Zgłoska to to samo co sylabatongue_out Gloska to juz co innego.
          • male_a_cieszy Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 19:47
            Napiszę na przykładzie:
            W słowie "litera" mamy 6 głosek (l i t e r a) i 3 sylaby (li te ra)
            • iskierka115 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 20:48
              He he powrot do przeszłości big_grin
              • sonrisa06 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 21:00
                U córki w grupie (zerówka pięciolatków) zostały wprowadzone litery i cyfry do 10. Liczą na konkretach. Piszą litery w zeczycie w trzy linie, rysują szlaczki, bardzo dużo rysują i kolorują, lepią z plasteliny itp. Czytają coraz dłuższe czytanki. Dzielą wyrazy na głoski i litery, określają pierwszą i ostatnią literę w wyrazie. Oprócz tego takie zwykłe zajęcia przedszkolne pory roku (miesiące, dni tygodnia) i co się z nimi wiąże. A i jest dużo ćwiczeń na rozróżnianie prawej i lewej strony.
                Pani od początku roku ruszyła ostro, ale kiedy okazało się, że jest wybór i dzieci nie muszą iść do pierwszej klasy to zwolniła tempo.
                • lexie007 Re: Program w pl zerowce 15.04.12, 11:19
                  dzieki za odpsmile
            • b.bujak Re: Program w pl zerowce 16.04.12, 20:48
              male_a_cieszy napisała:

> Napiszę na przykładzie:
              > W słowie "litera" mamy 6 głosek (l i t e r a) i 3 sylaby (li te ra)

ręce opadają....
              dno!
    • mamciunia_kamciunia2 Re: Program w pl zerowce 14.04.12, 16:55
      nie wiem i nie chce wiedzic muj syn jest wystarczajonco nieszczensliwy ze musi tam chodzić okropne miejsce sad
      • kryptopiryna Re: Program w pl zerowce 15.04.12, 15:23
        mamciunia_kamciunia2 napisała:

> nie wiem i nie chce wiedzic muj syn jest wystarczajonco nieszczensliwy ze musi
        > tam chodzić okropne miejsce :

Ty chyba też byłaś NIESZCZENSLIWA (MUJ) jak się uczyłaś w zerowce, bo coś ci nie wychodzi ortografia....
        • paliwodaj Re: Program w pl zerowce 15.04.12, 15:27
          >nie wiem i nie chce wiedzic muj syn jest wystarczajonco nieszczensliwy ze musi tam chodzić okropne miejsce
          poczucie nieszczescia w placowkach edukacyjnych trwalo wiele lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka