Dodaj do ulubionych

co oznaczaja biale plamki na zebach?

26.04.12, 19:45
Witam

wiem,ze takie biale plamki moga swiadczyc o prochnicy ale tylko czy moze jeszcze sa oznaka jakis chorob zebow?dzis dostrzeglam,ze moje dziecko ma tak jakby na koncowkqch bardziej biale niz na pozostalej czesci zebow.Ma tak w gornych jedynkach i dwojkach.Myjemy dokladnie dwa razy zabki,nie je w zasadzie slodyczny,w nocy nic nie je, nie pije.Do stomatologa z tym isc?jak moze leczenie zabkow wygladac u 1,5 rocznego dziecka?
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 20:14
      Moja ma 17 m-cy i tez ma takie biale plamki na jedynkach gornych i tez sie zastanawiam co to jest ? pierwsze zeby jej wyszly dopiero jak miala niecale 12 m-cy wiec 5 m-cy temu i juz by sie cos dzialo??? slodyczy nie dostaje, zebow ma wsumie 7 i 2 sie przebijaja, myjemy wieczorem. Tez jestem ciekawa co to jest.
      • mummy83 Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 20:33
        Obawiam sie ze maja prochnice,podobno w zebach mlecznych idzie to lawinowo,mozna lapisowqc zeby,wtedy zachamuje sie prochnice ale zeby bedzie miec czarnesadkurcze,ja mialam raz w zyciu plombowanego zeba,skad to sie u niej wzielo?a moze to jakies niedobory fluoru czy czegos?!
        • bbuziaczekk Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 21:17
          Nie mam pojecia ale nie wydaje m isie zeby to byla prochnica bo u nas zeby genetycznie sa bardzo mocne i zdrowe. Moj starszak 3 latek ma zeby mocne i zdrowe, my z mezem tez, moi rodzice tez. Wiec dziwne by to bylo ze mlodej 17 miesiecznej po 5 m-cach by sie prochnica robila.
          Ale przestraszylas mnie. Musze sie z nimi przejechac do dentysty.
          • bbuziaczekk Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 21:19
            I ja i maz mamy jeszcze zeby mleczne smile ja ma dwa, on chyba tez dwa albo jeden. Moja mama do niedawna jeszce tez miala jakies mleczne.
    • m_m_mama Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 21:28
      Takie plamki mogą świadczyć o słabej mineralizacji zębów, można temu zaradzić stosując zabieg fluoryzacjip, nie jest on ani skomplikowany ani bolesny. Mój roczniak ma już go za sobą, za trzy miesiące powtórka.
      • vatum Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 21:30
        Może też być brak wit.D3 a przez to słabe przyswajanie wapnia.
        Trzeba zrobić badania krwi pod tym kątem no i aliczyć dentystę.
        • zjawa1 Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 21:37
          Moj tez ma taka, jedna plamke. I tez zastanawiam sie co, to jest. Zeby napewno dobrze, zfluoryzowanesmile i nie sadze, zeby mial niedobory witaminy Dsmile
          Ja wybieram sie po dlugim weekendzie do denstysty z malym, wiec jakby co, to dam znac.
      • bbuziaczekk Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 21:34
        Takie cos znalazlam www.babyboom.pl/forum/drugi-i-trzeci-rok-zycia-dziecka-f17/biale-plamki-na-zabkach-co-moze-oznaczac-8617/

Wiec nie musi to byc prochnica.
        Ale wystraszylam sie na maxa teraz.
        Jutro zapisuje moje towarzystwo do dentysty na przeglad.
        • zjawa1 Slyszalam, bo juz pytalam o to... 26.04.12, 21:38
          ze ponoc nalezy zastosowac paste Elmex, ona ma w swym skladzie jakies takie elementy, ktore w poczatkowym stadium pruchniczym, sa w stanie ja cofnac.
          • zjawa1 Sluchajcie, co znalazlam przed chwila!!!!!!!!!! 26.04.12, 21:46
            Wyczytalam, ze takie biale plamki moga swiadczyc o tzw. Fluorozie.
            W sumie mogloby sie zgadzac, wsytarczajaco duzo jest fluoru dodawanego do naszej wody pitnejsmile
            Jednym slowem chodzi o to- jak czytalam-nadmiar fluoru w organizmie. Trzeba zmienic paste na ta, o najmniejszej liczbie fluoru. Wyeliminowac ewentualne, polykanie przez dziecko pasty z fluorem.
            Gdzies tez doczytalam, ze lepiej zabezpieczyc zeba, bo to miejsce dotkniete ,,kredowata" plama ma uszkodzone szkliwo, wiec automatycznie podatniejsze na pruchnice.
          • bbuziaczekk Re: Slyszalam, bo juz pytalam o to... 26.04.12, 21:48
            My uzywamy caly cza pasty Elmex. Mloda od poczatku czyli od skonczenia roku ma nia myte zeby. 3 latek dopiero chyba po latach zaczal nia myc i on zadnych plam nie ma a przynajmniej nie wiedzialam, musze jutro zobaczyc dokladnie. A 17 miesieczna ma napewno jedna plamke na jedynce. Jutro obejrze dokladnie.
            I tez po weekendzie pojade z nimi, chcialam jutro ale gabinet do 4-go nieczynny sad
            Bede teraz przez was schizowac suspicious
            • bbuziaczekk Re: Slyszalam, bo juz pytalam o to... 26.04.12, 21:48
              Po 2 latach mialo byc smile
            • zjawa1 bbuziaczekk 26.04.12, 21:52
              A jak ja schizujesad
              Moja dentystka jest dopiero po dlugim weekendziesad
              Zmiany te sa nieodwracalne. Jestem teraz prawie pewna, ze maly wlasnie to ma...sad((
              Wszystko sie zgadza. Ogolnie w samej wodzie u nas w woj. jest kupa fluoru dodawaana.
              Chyba zrezygnuje na pare miesiecy z past z fluorem i kupie mu jutro-bezfluorowa.
              W przedszkolu sami myja zeby, wiec pewnie ,,narzarl" sie tego dosc sporosad
              ....Jednak ,,czeste mycie skraca zycie"smile Musimy im zabezpieczyc te zeby. Ja napewno to zrobie za 10 dni!
              • bbuziaczekk Re: bbuziaczekk 26.04.12, 22:08
                Tylko ze moja 17 miesieczna ma zeby te pierwsze od 5 m-cy dopiero! bo pierwszy zab wyszedl w wieku niecalych 12 m-cy! Zeby jej myje wieczorem albo co drugi dzien bo nieraz jest takie darcie sie ze sie nie da, zwlaszcza jak ma napuchniete dziasla i boli bo jej wszystko naraz wychodzi i boli ja to mycie tych 7 zebow. Do tego mleko i herbatki dostawala do picia z woda z butelki Primavera. Jedynie zupy ma ze zwyklej kranowy ale zup nie jemy codziennie. Wiec u nas sprawa wyglada dziwnie i nic sie nie zgadza. Eh no nic. Trzeba czekac ponad tydzien na wizyte.
                • zjawa1 Re: bbuziaczekk 26.04.12, 22:20
                  No, to moze u Was to tylko nalot-oby tak bylu.
                  U mnie na bank nie jest to nalot. Syn ma przeszlo 4 lata. Ostatnio wydurnia sie i polyka paste Coligate, pewnie z przedszkola to wzial. Plame na jednym zebie zauwazylam tak 10 dni temu, a ogladam i myje je zawsze dokladnie.
                  P.s moj mial bardzo szybko wszystkie zeby, pierwsze zaczely wyrastac okolo 3 miesiacem, nie pamietam kiedy mial pelen zestaw, ale wg. pediatry jest rekordzista dotychczasowymsmile w naszej przychodzni!
    • aleksandra1357 Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 26.04.12, 22:22
      Miesiąc temu zakładałam identyczny wątek. Byłam u dentysty z moim półtoraroczniakiem. Dentystka orzekła, że nie wie, co to jest: albo próchnica, albo i nie i że w takiej fazie się nie lapisuje, tylko czeka.
      Myć elmexem i czekać.
      Tylko jeśli to fluoroza, to elmex szkodzi. Sama już nie wiem.
      W moim wątku niektóre dziewczyny uspokajały, że to nie próchnica.
      • ola33333 Re: fluor w wodzie 27.04.12, 22:28
        jesli ma sie podejrzenie, ze te plamki to od nadmiaru fluoru, to radzilabym dowiedziec sie w lokalnych wodociagach ile tego flluoru jest. Ja co prawda mieszkam w de i tu kazda lokalne przedsiebiorstwo dostarczajace wode publikuje wyniki analiz na stronie internetowej, moze w pl tez?
        • senait Re: fluor w wodzie 28.04.12, 07:41
          Sama mam białe plamki co najmniej od 10 lat i nic się z tymi zębami nie dzieje, więc to nie próchnica.
    • mummy83 Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 28.04.12, 12:52
      moze faktycznie za duzo fluoru?!moje dziecko niestety ale polyka paste...Elmex.
    • asthar33 Re: co oznaczaja biale plamki na zebach? 28.04.12, 18:38
      takie plamki (białe, opalizujące) mogą niestety świadczyć o fluorozie, a raczej jej łagodnej postaci. Może ona wystąpić już u 1,5 rocznego dziecka, ponieważ na powstanie tej choroby ma wpływ sumaryczna dawka fluoru pochodząca z różnych źródeł, jak woda, pożywienie, pasta do zębów, czy tabletki fluorkowe i dotyczy to podaży fluoru jeszcze w okresie rozwoju zęba, przed jego wyrznięciem oraz oczywiście później. Do pewnego stopnia fluor przechodzi także przez łożysko, a zęby nie powstają przecież dopiero w chwili wyrzynania się. Górne siekacze są jednymi z najbardziej narażonych na fluorozę zębów. Białe plamki moga także świadczyć o próchnicy początkowej. Chyba najlepiej wybrać się do naprawdę dobrego dentysty, bo fluoroza nie jest tylko defektem kosmetycznym. Co do pasty elmex, ma ona jako jedyna na rynku opatentowany fluor, który nie ulega rozpadowi w srodowisku jamy ustnej, a konkretnie w kontakcie ze śliną. Stąd wynika jej skuteczność ale też poniekąd zagrożenie nadmiernym spozyciem fluoru przez dziecko, które przecież - nie ma bata - na pewno coś połknie. Poza tym fluor "wbudowuje" się w szkliwo (w końcu o to chodzi), więc ja bym z tym elmex'em nie szalała u tak małych dzieci i stosowała go zamiennie z jakimiś "zwyklakami" wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka