ella_nl 05.02.13, 20:39 I już nie mam sił. Katar nie leci nosem ale przez gardło i przez to kaszle. Potwierdził to pediatra, laryngolog i pulmonolog. Dostaje Quixx, Sinupret. Mam to "przeczekać". Ale ile mam czekać? To chyba nie jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
q_fla Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 21:10 Pozostało jeszcze odwiedzić alergologa, albo pojechać na IP w celu wykonania rtg, bo sądząc po wielu wpisach na forum to może być (choć nie musi) nieosłuchowe zapalenie płuc. Można jeszcze wykonać wszelkiej maści wymazy z nosa i z gardła, zbadać szczegółowo morfologię z rozmazem ręcznym, crp, ob, eozynofile, IgG, IgE. Oraz mocz i kał. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 21:16 Ha,ha,ha - jak nie masz nic ciekawego do napisania to nie pisz. Pulmonolog - kontrola astmy, laryngolog - kontrola odrastającego migdała.Coś jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja25.live Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 21:21 U mojego synka sinupret powoduje ataki kaszlu, lepiej działa na katar pneumolan. Ten syrop plus inchalacje z soli fizj. sprawiły iż mój syn po prawie dwumiesięcznym katarze w końcu przestał smarkać. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 21:34 Dzięki Patrycja. A czy Twoje dziecko też przy tym katarze kaszlało? Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja25.live Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 21:19 Nie, kaszle z powodu sinupretu. Przy katarze ściekającym po gardle, młodszy syn dostawał coś przeciwkaszlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 21:41 nas też dopadł jakiś kolejny przedszkolny mutant (tradycyjnie wszystkich). Katar który zatyka nos i spływa gardłem, u Małej zaatakował jeszcze oczy. Skończyło się kroplami z antybiotykiem do oczu i do nosa. Jest lepiej ale trudno uznać to juz za wygraną. U nas czekaliśmy - ale niestety bakterie zawsze lubią się powiklać i zamiast epiej było coraz gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:12 Nam ostatnio laryngolog powiedzial ze u dzieci przedszkolnych i przed przedszkolnych katar trwa 8-10 m-cy w roku. I nic z tym nie zrobimy. Nie ma na to lekarstwa. Tak jest i juz. Mozemy tylko dziecku czyscic nos i udrazniac i czekac az samo minie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:14 Mozesz zrobic jeszcze te badania o ktoryxh pisalas czyli crp czy nie ma infekcji, wymazy z nosa i gardla. Do tego obowiazkowo alergolog i testy. Ja dzis zaliczylam wizyte u alergologa z 2 dzieci bo ciagle lapia gorne drogi oddechowe. Za tydzien idziemy na testy. Trzeba wszelkie mozliwosci sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:30 CRp moze nic Ci nie dac, moj syn mial ostra infekcje bakteryjna a CRP wychodzilo kolejno w ciagu 4 dni 0! Dla swietego spokoju zrob wymaz z nosa. Ja osobiscie uwazam, ze nie bez powodu potocznie dzieci nazwywa sie ,,smarkacze" Przypuszczam, ze to nawartwiajace sie infekcje wirusowe typu kataralnego. Jesli chodzi do przedszkola, to zanim wyjdzie z jednej infekcji nabawia sie kolejnej wirusowki. Nie jest to regula, ale czesto dzieci tak maja-ponoc. Tak ma wiele dzieci od moich znajomych. I tak na okragla. Jesli jednak splywa dziecku katar do noso-gardla to naprawdopodobniej ma zajete zatoki. Ja mam z Sinupretem super doswiadczenia, takze zlego slowa nie moge powiedziec. Uwazam, ze jak najbardziej powinnas oczysczas profilaktycznie gorne drogi oddechowe. Dziecko moze czesciej kaszelc, ma prawo bo to lek rozrzedfzajacy wydzieline, wiecej z zatok splywa dzieki temu leku( nzatoki oczyszczaja sie) tym wiekszy kaszel moze sie pojawic-zwlaszcza jesli jak pisalas splywa noso-gardlem. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:32 moim zdaniem warto jeśli to trwa tak długo. U nas trwało około tygodnia, ale sytuacja się z dnia na dzień pogarszała tzn. widać było jak infekcja idzie do oczu, do gardła. widac ze przepisane leki pomogły. Nie wierzę w to że dzieci przedszkolne moga mieć katar przez 8 miesięcy w roku. Moja córka jak jest zdrowa kataru nie ma. Po prostu po Dniu babci i Dziadka rozłożyła się jakaś bakterią połowa grupy z rodzicami (akurat bylo zebranie więc wyszło ze chodzi dzieciaków garstka) Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Jeszcze jedna wazna rzecz?!!! 05.02.13, 22:39 Jakiej konsystencji macie ten katar? Tj. przezroczysty czy cieknacy z nosa zolty? Jesli ten drugi to najprawdopodobniej moze to byc bakteryjny. Ja zaznaczam-ostatnie nasz edoswiadczenia- jak sie dowiedzialam po dlugotrwalych infekcjach wirusowych moze dojsc do tzw. procesu alregizacji. Moj syn, z racji tego, ze dwoma antybolami wybijalam bakterie mial oslkaboiny jak nigdy wczesniej system immunologiczny, a wiec jak nigdy wczesniej ostatnio lapie wlasnie takie katary. Nie znalam tego wczesniej. Katar wirusowy od 2 tygodni. Posluchalam lekarza i wlaczylam lek przeciwhistaminowy, a wiec Aerius. Pomogl! Jednym slowem wlasnie w naszym przypadku doszlo do procesu alregizacji. Moze warto sprobowac podawac ten syrop 0,5 stezenia prze maks miesiac. Dodatkowo lek ten dziala slabo, ale przeciwzapalnie. Syn mial taki przezroczysty katar i mowil jakby przez nos. Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:46 katar od września zeszłego roku, czyli od momentu pójścia do p-la jednak wcześniej już leczony pulmicortem itp synek zaraz skończy 5-lat wypis z września tego roku astma infekcyjna....jednak zawsze katar nam także towarzyszy...w końcu kupiłam sinus rinse (zestaw dla dorosłych i od października płuczemy zatoki) 2 laryngologów, alegolog i nasza pediatra badzo polecają widzę dużą poprawę....katar co jakiś czas powraca, ale nie powoduje już kaszlu i nie doporowadza do zapalenia uszu.... jak zielono żółte gile to robię rano i wieczorem z 4, 5 dni...jak się wydzielina zmiejsza to tylko na wieczór....po jakimś czasie zaprzestaję do następnego rzutu kataru.... Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:51 Jak katar bakteryjny to w pierwszym rzucie jednak proponuje podawac krople Protargoli. Wiem, ze wiele osob pozbylo sie tego dziadzostwa, choc nie na kazdzego to dziala. Warto jednak sprobowac-zero konsekwencji zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:57 Na początku przezroczysty, potem z dodatkiem zielonym Teraz nie wiem, bo spływa gardłem, nosem nic.Zapomniałam, że bierze 10 kropli Zyrtecu na noc. Pod koniec lutego mamy testy alergiczne. Ponad tydzień temu skończyła antybiotyk, do p-kola nie chodziła, chociaż lekarze nie widzą przeciwwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 22:58 A wiecie co? Mnie najbardziej martwi ten kaszel, boję się że przerodzi się w coś poważnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 23:08 O ten kaszel nie martw sie. Jak dziecku splywa z noso-gardla, jak opisalas, to kaszel bedzie mial dopuki, doputy ma zapchane zatoki. Dowod-nasila sie przy Sinuprecie( jak dlamnie i z osobistych doswiadczen na sobie lek rewelacyjny na oczyszczanie zatok). Przypuszczam, ze Twoje dziecko kaszle najintensywniej: z rana, po wysilku fizycznym( kiedy sie rozgrzeje) itp? Jak nie wyleczysz przewleklego kataru, to i kaszel bedzie wam wturowal. No, chyba ze macie caly juz organizm zainfekowane bajteriami. Jesli Cie to naprawde niepokoji to zrob tak, jak ja np. bym zrobila. Zrob morfologie krwi z rozmazem recznym dziecku z zyly plus wymaz z nosa. Masz wtedy juz 100% gwarancji w diagnostyce. Ale tak, jak wczesniej pisalam dodatkoweCRP to nic nie daje, zrob rowniez OB. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 23:11 zjawa1 napisała: > Zrob morfologie krwi z rozmazem recznym dziecku z zyly plus wymaz z nosa. Masz > wtedy juz 100% gwarancji w diagnostyce. Ale tak, jak wczesniej pisalam dodatkow > eCRP to nic nie daje, zrob rowniez OB. Ok, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 23:03 Zyretc to starszej generacji lek przeciwchistaminowy. Dziala na mniejsze spektrum receptorow i znacznie pokazniej niz Aersius. A moze sprobuj ten Aerius zamiaz Zytrreksu? Dodatkowo popros o krople protalgolii napewno nie zaszkodza. Proces alergizacji idnukowany wirusem, badz bakteria nie jest typowym zjawiskiem alergii samej w sobie. Napewno zaminilabym ten Zyrtec na Aerius. sprobuj. Mniej inwazyjny, a byc moze pomoze. Tak po 7 dniach powinnas widziec poprawe radykalna. O ile nie wczesniej- w zaleznosci od organizmu. Ja widizalam juz po 3 podaniach 5ml Aeriusa. Syn dosc duzy, podawanie wprost proporcionalnie do masy ciala. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 23:06 Córka ma 4,5 roku. Zaczynają mnie już te choroby dobijać... Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 23:19 Rozumniem Ciebie. Ja mam syna, ktoy za kilkanascie dni skonczy 5 lat. Mialam tak prawde mowiac od 1,5 roku totalny spokoj z syfami. W ciagu 1,5 mial jeden katar wirusowy trwajacy do 7 dni i nic ponadto. Jednak w pazdzierniku roku 2012 sama, doslownie sama doszlam do tego co nagle zaczelo mu dolegac. Nawet na forum eksperckim Gazetyt pisalasm i ekspert nie podejrzewal bakterii. Klulam dziecko jak zboczona co pare dni, robilam morfologi, wymazy z gardla, nosa migdalkow. I jeszcze na tym forum zostalam przez jedna imepertynentke wyzweana od matek ,,ktore zaniedbujha wlasne dziecko, ktorymi opieka spoleczna powinna sie zajac". To ja doszlam do tego, ze moj syn mimo ok wymazow z gardla na migdale tzw. 3 ma bakterie paciorkowca pyoigenes. Nawet 3 laryngologow nie chcialo przepisac antybolu wg. antybiogramu, olali to bo stanu anginalnego nie widzielio. Crp ok, a wiec zero, temperatury tez nie mial przy tym, ale chrapakl, co bylo dla mnie nienormalne. Potem dalsze konsultacje, bo mimo dobranego antybiotyku, ktory bral mimo podawania go co do minuty w idealnych dwkach, bakteria ta przetrwala. I milamdylemat, czy po 2 tygodniach przerwy podac kolejny antybol z inneg gr. jak zalecil pediatra wbrew calemu swiatu. Podalam i zabilam swinstwo. Dlatego co ja zrobilabym na twoim miejscu, napewno: Wymaz z nosa Wymaz z gardla Pelna morfologia krwi z zyly, nie palca bo plytki krwi moga zostac zniszczone przy naciskaniu. Do tego rozmaz reczny-obowiazkowo! CRP i OB. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 3 tydzień katar... 05.02.13, 23:27 Dodam, ze powinnas ten wymaz zrobic ,,gleboko" z gardla. popros o to laboranta, bo czesto bywa tak, jak u nas mialo to miejsce, ze gardlo jest ok. natomiast na jednym z migdalow czy to podniebiennych, czy gardlowym(jak w naszym przypadku) jest siedlisko bakterii. Wymaz ten powinnien byc przeprowadzony absolutnie nacczo. Jesli chodzi o gardlo, a wiec nawet zero czystej wody, czy mycia zebow. Dodatkowo jesli jestescie po jakims antybolu to minimium 2 tygodnie trzeba odczekac!! Jesli wymaz z nosa to, to samo co wers wyzej plus nie psikanie nawet sola morska!!!! Tuz przed wymazem 16 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 09:14 U mnie panny dostały kataru 3 dnia pobytu w żłobku (początek września). Przerwa w katarze nastąpiła w listopadzie Następne już trwają krócej, po tydzień-dwa, ale nie są jakieś masakryczne, trochę kaszlu, ale nic wielce niepokojącego. Zalewany nosy wodą morską, jak wydają dziwne dźwięki przy oddychaniu, to pomaga w spływaniu wydzieliny i od razu jest lepiej. Samym katarem i sporadycznym pokasływaniem już się nie stresuję i nie latam od lekarza do lekarza po kolejne recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 15:26 Przetestowałam to na dwójce dzieci /13 lat i 2,5 roku/. U nas katar trwa dwa-trzy dni. Podstawą są inhalacje z nebulizatora z soli fizjologicznej dwa razy dziennie. Jakoś zawsze się udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
karo.8 Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 16:40 u nas byl katar przez 3m-ce.w nocy do tego kaszel.podawałam tylko sinupret. proponuję przeczekać i oczyszczać noc. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 19:58 Dziękuję za wszystkie rady. Przeczekać? Tylko co z p-kolem? Odpowiedz Link Zgłoś
karo.8 Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 20:08 jeśli nie ma gorączki, może chodzić. mój chodził Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 20:22 karo.8 napisała: > jeśli nie ma gorączki, może chodzić. mój chodził Oczyscie, ze tak. Na calym swiecie tak jest, bo u przedszkolakow taki wieczny katar to norma jest zwlaszcza w pierwszym sezonie jesienno-zimowym w przedszkolu moje tak mialy, maluchy wtedy z nich byly, bo przedszkole od 10 m-ca zycia zaczynaly, cala grupa 1-2 latkow miala cieknace nosy i kaszel ale cala chodzila (frekwencja 98%)a wiosna cala grupa sie infekcji pozbyla. Pozniej juz infekcje u dzieciakow byly rzadkie. Moj ma teraz 5.5 roku a dzis ran oobudzil sie i narzekal ze go gardlo boli i kszel ma suchy, a i jeszcze reka go bolala, ale wstal, poszedl do szkoly. Kiedy go odbieralam zapytalam jak sie czuje powiedzial ze gardlo tylko troszeczke boli, kaszel jest ale nie czesto a reka nie boli po szkole poszedl na hulajnoge z kolegami, potem poczytal ksiazki ze szkoly a teraz gra w gry na tel i miewa sie calkiem niezle. Bez paniki, katar to nic takiego a trzy tygodnie to nie tak dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 20:34 Ja też bym puściła, ale ten kaszle jest dosyć mocny, suchy. Boję się że ktoś pomyśli, że dziecko chore a ja ją puszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 20:48 ella_nl napisała: > Ja też bym puściła, ale ten kaszle jest dosyć mocny, suchy. Boję się że ktoś po > myśli, że dziecko chore a ja ją puszczam. Boisz sie, ale kogo i dlaczego? Ty jestes rodzicem i znasz dziecko, wiesz kiedy zabrac je do lekarza, prawda? U mnie jest tak, ze w przedszkolu/szkole osoby opiekujace sie/uczace sie dziecmi takze zauwazaja objawy niepokojace i zawsze moga zasuverowac (delikatnie) wizyte u lekarza, ale to w przypadkach skrajnych. Zwykle katarki i kaszelki sa normalne i nikogo nie dziwia ani nie bulwersuja. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 3 tydzień katar... 06.02.13, 23:48 Szczerze mowiac, jesli ma katar i kaszel-zwlaszcza nie wiadomego pochodzenia, to napewno do ,,zdrowego dziecka" nie mozna porownac! Zrobisz jak uwazasz, jak dla mnie i mojego doswiadczenia oraz znajomych, przewlekly katar normalny nie jest. Mozesz posylac i nie leczyc, albo sprawdzic wszystko i zkonczyc katar. Nawet nie znasz przyczyn. Nie wiem, ja nie sluchalabym glupiego gadania, ze dzieci w przedszkolu maja non stop katar. Moj syn tak nie mial ingdy. Teraz mial najdluzej w swoim zyciu katar tj. ok 2 tygodni i zareagowalam, wyleczylam. Pierwszy katar od przeszlo roku. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 i jeszcze jedno 06.02.13, 23:52 Mozesz tak ,,przechodzic" te kolejne infekcje, nie leczyc katarow czy kaszlow, ale pozniej, zebys nie ,,obudzila sie z reka w nocniku" jak wiele matek zaszokowanych, ze ich dziecko ma przerosniety np. migdal podniebienny czyli tzw 3 i zrozpaczona pytac o zabieg. Niech wmawiaja, ze to norma, norma chyba do tego, zeby konsekwencej ewentualne jej poniesc. Rob co chcesz, twoje dziecko Wasze zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: i jeszcze jedno 06.02.13, 23:53 Przepraszam nie podniebienny tylko gardlowy migdal oczywiscie. Dlaczego tyle jest teraz przypadkow jego patologicznego przerosniecia? Ano dlatego, ze duzy odsetek uwaza chocby notoryczny katar za ,,ideal normy kazdego przedszkolaka". Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: 3 tydzień katar... 07.02.13, 09:17 Córka miała chyba 9 miesięcy. Katar trwał 3 m-ce. Nie przechodzil nie przeradzał się w nic w nic tylko przeszkadzał-lekarka dała receptę na robione w aptece krople, kosztowały grosze, pomogły niemal natychmiast Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: 3 tydzień katar... 07.02.13, 17:24 Dziękuję. Zjawa - córka w wieki 2 lat miała usunięty 3 migdał i podcięte boczne, ale nie miało to wcale związku z chorowaniem (jak miała ok 2 miesiące to laryngolog już wtedy zdiagnozował przerośnięty migdał). Ale powiedz, co mają zrobić matki pracujące, u których dzieci katar trwa tak długo?Nie każdy ma nianię, babcię, wyrozumiałego szefa. Guderianka - To masz szczęście do lekarza. Córka dostała to co dostała i to wszystko. Fakt, dziś jest chyba lepiej ale w nocy się męczyła. Nie poszła do p-kola. Ja już na każdy kaszel reaguję alergicznie Odpowiedz Link Zgłoś