Dodaj do ulubionych

Temperatura mierzona w uchu

08.02.13, 08:39
Mam termometr do ucha Brauna. I mam pytanie jak to jest z mierzeniem w uchu ? czy trzeba cos odejmowac ? albo jaka jest prawidlowa temp w uchu?
Dziecko ciagle od ponad 2 tygodni ma temp 37,1 - 37,5 (2-3 razy spada ponizej 37 ale potem wzrosla spowrotem, lub w jednym uchu jest ponizej a w drugim powyzej)
Obecnie konczy dzis antybiotyk na zapalenie gornych drog oddechowych i poczatkowe zapelenie uszu.
No i tak sie zastanawiam czy ta temp jest prawidlowa ? czy jednak za wysoka ? bo przeciez po 7 dniach antybiotyku powinna spac ponizej tych 37
No i zglupialam ehhh
Bo moze ja sie czepiam a ta temp jest prawidlowa i o niczym nie swiadczy ?

Drugie pytanie czy jest sens i ewentualnie kiedy mozna by bylo zrobic CRP po tym antybiotyku ?
Tydzien temu miala 15,4 przy normnie do 10,0
Obserwuj wątek
    • 3olcia Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 08:40
      Dziecko ma 2,2 roku
      • rulsanka Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 09:28
        Termometr do ucha to mierzy pi razy drzwi. Zmierz sobie. Najlepsze są termometry analogowe, rtęciowy i nowsze galowe.
        Temp 37 to prawidłowa temperatura.
        • 3olcia Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 09:35
          No akurat temu powiedzmy ze wierze poniewaz i ja i maz i syn 4 letni mamy wszyscy ponizej 37 a mloda powyzej.
          Rteciowym sprawdzilam i wychodzi 36,7
          Duzo tez razy jak miala faktycznie temp i ta z rteciowego i ta z tego do ucha pokazywaly tak samo lub roznica 1-2 kresek.
          No i dlatego jestem troche glupia z tego teraz. Czemu je pokazuje 37,4 - 37,5 kiedy to my wszyscy mamy ponizej 37 a mloda na rteciowym tez ponizej.
          Miala tez mierzone w szpitalu tym bezdotykowym i tak samo pokazywalo.
          • rulsanka Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 09:54
            To, że czasem pokazuje dobrze o niczym nie świadczy. Zepsuty zegarek wskazówkowy też 2x na dobę pokazuje dobrą godzinę.
            Liczy się tylko temperatura z rtęciowego. Jeżeli rtęć pokazuje poniżej 37 to jest ok. Zresztą jeżeli jest 37 i 2 kreski to też norma, ludzie wbrew pozorom nie mają cały czas tej samej temperatury. Zależy od ubrania, aktywności, procesów metabolicznych.
            Też mam douszny, brauna. Cuda wianki pokazuje, pomimo tego, że kiedyś mu wierzyłam, też niby coś tam pokazywał.
            Teraz najlepiej sprawdzam temp. na czole i skroniach, własnymi ustami. Czułość zbliżona do dousznego. Jak jest za gorące to mierzę rtęciowym. Jeżeli gorące czoło towarzyszy zimnym stopom i dłoniom, to gorączka rośnie i prawdopodobnie będzie spora.
            • carmita80 Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 10:29
              Dzieciom ponizej 5-go roku zycia generalnie lepiej mierzyc femperature pod pacha. Termometr do ucha moze wskazywac rozne pomiary jesli nie jest odoowiednio uzyty czyli nie pomiar nie jest robiony w odpowiednim miejscu w uchu. Temperatura powyzej 37.5 to goraczka, ponizej fizjologia plus ryzyko bledu. Zmierz pod pacha i tego sie trzymaj.
              • 3olcia Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 10:44
                Znalazlam artykuly mowiace o tym ze mierzac temp w uchu termometrem dousznym prawidlowa temp powinna byc miedzy 37 a 37,6 a nawet niby do 38 czyli to wtedy uznawane jest za prawidlowa temp. A goraczka to od 38 wzwyz. Taka tez prawidlowa temp jest w odbycie i w pochwie.
                A temp ponizej 37 powinna byc na rteciowym, na czole i w ustach.
                Czyli wychodzi na to ze te 37,4 ktore pokazuje ten do ucha to prawidlowo a rteciowy 36,8 czyli tez prawidlowo.
                No, to mysle ze teraz to ma sens a ja niepotrzebnie sie stresuje wink
    • della.bea Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 13:37
      Też mamy ten termometr Brauna i zawsze były cyrki z temperaturą..Znajomy lekarz zasugerował nam, że jednak najlepiej mierzyć temperaturę pod pachą, termometrem elektronicznym. Te do ucha pokazują różną temperaturę, nawet w zależności w którą część błony się go naceluje, więc są mało miarodajne.
      --
    • wilhelminaslimak Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 15:20
      Też mam termometr Brauna i bardzo sobie chwalę.
      Tylko trzeba na początku ustalić ile trzeba odjąć. Ja na początku całej rodzinie zmierzyłam temperaturę w uszach (obu, bo np. u jednego syna między prawym a lewym zawsze jest prawie 1 stopien rożnicy) i do tego rtęciowym pod pachą. I wyniki zapisuję. W ten sposób wiem, że np. starszemu synowi od temperatury w lewym uchu nalezy odjąc 5 kresek, a od temperatury w prawym dodac 5 kresek (tak ma, sprawdzane parę razy, przy różnych temperaturach). Młodszy syn ma taką samą temperature pod pacha jak w obu uszach.
      Sorry, ale jak dla mnie mówienie, że lepszy od termomentru do ucha jest ten pod pachę, to lekka pomyłka. Jak zmierzyć temperature w nocy, budzic i trzymać bez ruchu 5 minut, a potem usypiać? I tak co 2h? Jak kontrolować, czy gorączka spada nawet w dzień? Co chwile na siłę dziecko przytrzymywać?
      Inna sprawa, że powiedzmy sobie, że czy dziecko ma 38,7 czy 39C to roznica niewielka. Gorączka jest. A mierząc szybko w uchu można zauważyć przede wszystkim tendencję, idzie w dół, czy w górę.
      Przy termomentrach do ucha trzeba tylko uważać, żeby nie mierzyć w uchu, na którym niedawno spało dziecko.
      • ochra Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 15:33
        Też jestem bardzo zadowolona z tego Brauna, używam już kilka lat, miałam inne termometry i ten jest najlepszy. Pomiary są według mnie wiarygodne.
        • 3olcia Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 17:36
          No wlasnie dlatego kupilam ten do ucha (najbardziej byl chwalony ten Braun i najlepsze mial opinie) zeby w razie czego moc szybko zmierzyc temp dzieku a nie siedziec kilka minut i trzymac rteciowy pod pacha kiedy dziecko sie wyrywa, placze i nie chce mierzyc a tu trzeba siedziec, reke scisnac i sie nie ruszac. A do tego w nocy jak zmierzyc....to nie takie proste. Dlatego mam teraz dwa.
          Tym elektronicznym to juz wogole nie ufam suspicious to sa wg mnie najgorsze termometry. Zawiozlam sie juz kilka razy.
          Kiedys syn lecial z rak byl tak goracy a elektroniczny termometr pokazywal 38,5 i trzeba by byc glupim zeby w to uwierzyc ze tyle dziecko mialo! Zmierzylam rteciowy i sie okazalo ze dziecko ma 40,7 !!
          Nastepna sytuacja sprzed tygodnia kiedy to trafilismy z corka na SOR do szpitala i w poczeklani kazali dziekcu zmierzyc temp w poczeklani elektronicznym suspicious pokazalo ze ma 36,2 kiedy to w domu miala 39,5
          • mikams75 Re: Temperatura mierzona w uchu 08.02.13, 20:40
            to ja mam odwrotne doswiadczenia - dwa elektroniczne i rteciowy pokazuja te sam dobry wynik.
            Ten do ucha - zawsze podaje nizsza temperature i nigdy nie wiem o ile. W zasadzie to go nie uzywam, bo nie widze sensu, jak i tak musze porownac z innym pomiarem.
            Poza tym ja mam dobry czujnik w rekach.
            • foxanka Re: Temperatura mierzona w uchu 09.02.13, 20:43
              Mam Brauna i jestem zadowolona, w mojej instrukcji jest jasno napisane, że temperatura w uchu jest 0.5 st wyższa niż mierzona pod pachą.
              Nie wyobrażam sobie w środku nocy trzymać dziecku termometr pod pachą kilka minut.
              • 3olcia Re: Temperatura mierzona w uchu 09.02.13, 21:17
                No to dobrze wiedziec....
                Ja niestety instrukcji po polsku nie mialam jak kupilam termometr. Kupilam na allegro ale bez instrukcji.

No to mam drugie pytanie bo widze ze tu duzo z was ma te do ucha Brauna.
                Jak z kapturkami ? czy traktujecie je tak jak kaza ? ze kazdy kapturek jednorazowo ? czy uzywacie wiecej razy lub dezynfekujecie plynem czy jak ?
                Bo to chyba przesada jest zeby po kazdym mierzeniu kaptirek od razu wyrzucac. Tanie one nie sa. Zwlaszcza przy 2 dzieci.
                Ja kupilam plyn do dezynfekcji i przemywam kapturek i po ilus tam razach wyrzucam.
                • mikams75 Re: Temperatura mierzona w uchu 09.02.13, 21:49
                  mam jedno dziecko i nie zmieniam kapturka.
                  Jakby z ucha cos lecialo to bym wymieniala a tak przy zdrowym uchu nie widze potrzeby.
                  Jakbym miala dzieci to bym sobie oznaczla ktore czyje i tyle.

• mikams75 Re: Temperatura mierzona w uchu 09.02.13, 21:52
                to jakbym odjela to juz zueplnie bylaby za niska temperatura.
                Oczywiscie, ze teoretycznie ten do ucha lepszy bo szybciej ale nie moge zaufac niestety. Elektroniczny mierzy szybciej niz rteciowy i wcale to dlug nie trwa a jak mam potrzebe mierzenia w srodku nocy to znaczy ze dziecko ma wysoka goraczke i da sie zlapac wink
                • betty842 Re: Temperatura mierzona w uchu 10.02.13, 22:06
                  mikams75 napisała:

> to jakbym odjela to juz zueplnie bylaby za niska temperatura.
                  > Oczywiscie, ze teoretycznie ten do ucha lepszy bo szybciej ale nie moge zaufac
                  > niestety. Elektroniczny mierzy szybciej niz rteciowy i wcale to dlug nie trwa a
                  > jak mam potrzebe mierzenia w srodku nocy to znaczy ze dziecko ma wysoka goracz
                  > ke i da sie zlapac wink

Mam identyczne doświadczenia związane z termometrem do ucha tyle,że mój od po 3 dniach zaczął wskazywać za niską temperaturę-na szczęście mogłam go zwrócić. To było 5 lat temu.Nie wiem moze teraz są lepsze te termometry ale ja korzystam z elektronicznych pod pachę i nigdy sie nie zawiodłam. Ostatni który kupiłam temperaturę pokazuje po 10-15 sekundach wiec wg mnie bardzo szybko.Mam dwójke ruchliwych dzieci (6 i 2 lata) i od samego początku mierzyłam im temperature termometrem elektronicznym pod pachą. Nie wiem jaki cel ma mierzenie dziecku temperatury w nocy co 2h.... Jak moje dzieci mają w nocy podwyzszoną temperaturę (powiedzmy do 37,5st) to są ciepłe ale śpią i wtedy nie mierzę im temperatury ani nie zbijam.Jak śpią niespokojnie,marudzą rzucają się to wiem że mają gorączke,wtedy mierzę temperaturę (tak jak pisałam trwa to max 15sek) i podaję środki przeciwgorączkowe. Jak dziecko śpi spokojnie to wiem że temperatura spada wiec po co mam mierzyć tempreture co 2h? Ja sie zawiodłam na termometrze do ucha i chyba już bym takiemu nie zaufała.
    • shige Re: Temperatura mierzona w uchu 10.02.13, 21:04
      Termometry uszne dokonują pomiarów wewnątrz przewodu słuchowego wewnętrznego dlatego stałe środowisko pomiarowe zapewnia szybki pomiar i wartości zbliżone do tych, które odpowiadają temperaturze wewnętrznej.Jednak przed pierwszym użyciem termometru należy jeszcze na zdrowym egzemplarzu trochę się pobawić i ustalić jaką temperaturę ma zdrowe dziecko na co dzień. Temperatura mierzona w uchu jest o ok.o,5 stopnia wyższa niż temperatura mierzona pod pachą (37,6 to jej normalny zakres).Ucho przed włożeniem termometru należy lekko odciągnąć żeby wyprostować przewód słuchowy co niewielu rodziców robi, a dopiero wtedy pomiar jest prawidłowysmileWysokość temperatury może się również różnić o kilka kresek pomiędzy prawą i lewą półkulą mózgu, więc jeśli mierzymy to w jednym uchusmileNależy też zmieniać kapturki bo brudny kapturek to niedokładny pomiar.
      A tak naprawdę najdokładniejsza temperatura jest mierzona w odbyciesmileTylko które dziecko to lubi?Termometr douszny jest jednak niesamowicie wygodny!
      • 3olcia Re: Temperatura mierzona w uchu 11.02.13, 22:40
        Odciagnac ucho ? ale jak suspicious tzn ze mam poszarpac troche uchem czy jak suspicious
        • 3olcia Re: Temperatura mierzona w uchu 11.02.13, 22:41
          Ja dezynfekuje kapturki octeniseptem albo innym plynem do dezynfekcji. Chyba to nie ma wplywu na pomiary ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka