Dodaj do ulubionych

Problemy z nocnikowaniem

30.04.13, 14:53
Witam, Mam problem z 2,5 letnią córką. Dwa miesiące temu zdjełam jej pieluchę i zaczełam wsadzać na nocnik. Przez tydzień sikała gdzie popadnie, albo jak ją wsadziłamw nocnik. Póżniej zaczeła popuszczać i mówić siusiu albo ją wcześniej wsadzałam. i tak jest do dziś a nawet powiedziałabym, ze obecnie od kilku dni jest gorzej bo znów zdaża się jej sikać gdzie popadnie. Na noc i na spacer ma zakladanego pampersa.W międzyczasie była miesięczna rozłaka corki z rodzicami i przebywała u babci. Tam tez popuszczała jak w domu. Za cztery miesiace idzie do przedszkola i boje sie ze tam bedzie problem. co moge zrobić?probowalam juz z sedesem tez i przekupywanie, tłumaczenie tez niewiele pomaga.
Obserwuj wątek
    • joshima Re: Problemy z nocnikowaniem 30.04.13, 14:58
      Moim zdaniem nic nie możesz zrobić. Najwyraźniej nie jest jeszcze na to gotowa. Przedszkola w takim układzie bym nie zaryzykowała. Nie odpieluchujesz na siłę a jeszcze możesz sobie dodatkowe problemy (jakieś nerwowe reakcje u dziecka) wygenerować. Po co Ci to?
    • szamanta Re: Problemy z nocnikowaniem 02.05.13, 00:21
      4 miesiące dla 2.5 latka to jest kawal czasu. Będzie cieplej ,bedziesz mogla ją puszcac nawet bez majtek po domu, czy wlasnym podwórku jak masz,w celu odzywaczajania od pampka. Odradzam zakladania malej w dzien pieluchy, oprocz nocy.Musisz zachowac staly rytm, jak nie ma w dzien pampka, to nie ma w ogole, nawet na spacerach tez nie.W dzien ma byc nauka kontrolowania i wolania siku,czy to w domu czy poza domem. Jasne ze wpadki bedą,jak wychodzisz gdzieś z nią ,to bierz w torebke zapasowe majtki i pierwsze lepsze spodenki na zmiane,nie ma co sie na szkraba wkurzac, ani tym bardziej karac z czym sie nieraz spotykam.Sukcesy nagradzac, za porazki nie karcic,ale jeszcze bardziej motywowac ,ze nast. razem sie uda
      Ja tam robilam, kazde przed 2 r.z bylo juz wpelni odpampkowane
    • anku1982 Re: Problemy z nocnikowaniem 04.05.13, 23:41
      wg mnie nie jest jeszcze gotowa, jeśli po tak długim czasie posikuje nadal. Poczekałabym nawet 3 miesiące aż dziecko dojrzeje, jeśli będzie gotowe, przejście w dzień na "bez pieluchy" może być kwestią kilku dni. U nas syn został odpieluchowany na 2 miesiące przed 3 urodzinami. Rok wcześniej sam zaczął wołać na kupę na toaletę.
    • niuniek3 Re: Problemy z nocnikowaniem 07.05.13, 10:43
      Bo dziecku zdejmuje się pieluchę dlatego że taka kolej rzeczy. A nie dlatego że idzie do przedszkola.
      Albo jest za wcześnie( w co wątpię) albo za późno. Przegapilas dobry moment a teraz dziecko ma co innego na głowie. Jeśli dodasz do tego swoją motywację i stres że nie zdążysz do września no to masz...
      4 miesiące to bardzo dużo. Może odpuść temat na jakiś czas zupełnie.
      A potem wróć ale konsekwentnie. Bez pieluch w dzień zupełnie. Wytlumacz że jest duża. Zależy jej na czymś zarezerwowanym dla dużych? To jej to obiecaj w zamian za zdjęcie pampersa.
      I jeśli nie zadziała w tydzień maks 2 to bez sensu. Odpieluchowanie nie może trwac 2 miesiące.

Ja skupilam się w te dni tylko na dziecku. 1 dzień sikal non stop. Nastepnego pytałam co godzinę. Robilam wyścigi do łazienki. Chwalilam. Ani razu sam nie powiedzial ze chce. Ale wieczorem pochwalilam ze wczoraj bylo zasikanych 10 majtek a dzis tylko 3.
      3go dnia załapał. Latał do toalety co chwila. Po tyg. temat zamkniety. Przez kolejne tyg. pojedyncze wpadki.
      Probowalam 2 miesiące wcześniej. Odpuscilam 3go dnia bo temat go w ogóle nie interesowal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka