Dodaj do ulubionych

Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat

17.12.13, 16:49
Corka 3 lata.
W piatek pogorszyl sie jej kaszel ktory sama leczylam tydzien.
Wyladowalismy na dyzurze wieczornym.
Gardlo zaczerwienione, osluchowo czysto. Temp 37,7
Ostra nfekcja gornych drog oddechowych.
Dostala Elofen, Clemastyne i Drosetux
W sobote goraczka wyzsza bo 38,4-38,6 lub tylko stan podgoraczkowy.
I tak do poniedzialku.
W poniedzialek kontrola u swojego pediatry.
Stwierdzila ropne nacieki na gardlo.
Walnela antybiotykiem Zinnatem. Drosetux odstawic.
A ze ja jestem cieta na antybiotyki (rok temu ufalam pediatrze i na wszystko dawalam antybiotyki jak kazal, teraz juz zmadrzalam)
I pytanie do pediatry czy ten antybiotyk konieczny ???
Mowi ze:
Jesli do poniedzialku wieczora tep nie bedzie wyzsza niz te 38 to sie wstrzymac z podaniem i poczekac. A jesli bedzie wyzsza to we wtorek rano zaczac podawac Zinnat.
No i wczoraj wieczorem temp 37,8
Dzis max 37,6
Antybiotyku nie podalam jeszcze.
Teraz ma temp 37,9-38,1 mierzone w uchu wiec troche szaleje. Ale najczesciej jest 37,9

I teraz mam dylemat. Podac antybiotyk czy nie podac i czekac.
Kaszel mniejszy i zadszy.
Katar tez mniejszy.
Tylko ta temp ktora nie moze sie zdecydowac.......
Co robic ?
W czwartek mamy przyjsc na kontrole gdybysmy nie podali antybiotyku.
Obserwuj wątek
    • ella_nl Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 18:19
      Ale ufasz pediatrze czy nie?
      Ja bym podała ale ja mam dobrego lekarza, nie daje antybiotyków bez potrzeby.
      • 3olcia Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 18:49
        Tu nie chodzi o to czy ufam czy nie. Chodzi o to czy na takie objawy i samopoczucie i taka temp podca juz czy jeszcze sie wstrzymac do czwartku i isc na kontrole.

1. Pediatrze z dyzuru srednio ufam bo nie znam.
        2. Naszemu pediatrze powiedzmy ze ufam ale wiem ze on ma zasade ze laduje antybiotyki doslownie na wszystko! Nawet na glupie przeziebienie.....bo trzeba to zatrzymac, bo za pare dni zejdzie nizej i takie tam.
        Dlatego zawsze prowadze dyskusje czy konieczne to czy nie.
        Jakby ktora pytala czemu nie zmienie to odpowiadam:
        bo chodze do niego z 2 dzieci od 5 lat
        bo szukam innego od roku ale ciezko trafic bo kazdy ma jakies minusy lub minusy ma dzialanie przychodni. Wiec jak narazie trzymam sie tego i szukam dalej.
        3. Pediatra u ktorej bylismy wczoraj na kontroli to nie nasza pediatra. Naszego nie bylo wiec musielismy isc do niej. Nie znam jej zasad bo bylismy i niej moze ze 3 razy. Czy daje potrzebnie czy nie potrzebnie to nie wiem.

• ella_nl Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 18:53
          Mnie by martwiły te ropne nacieki i gorączka. Dlatego antybiotyk podałabym, ale to i tak musi być Twoja decyzja.
          • 3olcia Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 19:00
            No a ja sie strasznie waham eh.

Dodam ze razem z corka choruje syn prawie 5 latek. Tak samo kaszel w piate sie pogorszyl i byl na dyzuze osluchany. On bez goraczki i bez innych objawow. Wybadane zapalenie oskrzeli.
            Dostal antybiotyk i inne leki.
            Ale ze poza kaszlem nic mu nie bylo antybiotyku nie podalam.
            Dostawal Mucosolvan do inhalacji, Elofen, clemastyne.
            W poniedzialek osluchowo czysty. Oskrzela czyste. Wiec dalo sie bez antybiotyku.
            I stad moje wahamia przy corce.
            Nie wahalabym sie gdyby z nia bylo źle. Gdyby miala wysoka goraczke, mocny kaszel i wogole zle samopoczucie.
            Ale ta goraczka jest na granicy stanu podgoraczowego 37,9-38,1
            Kaszlu prawie wogole juz nie ma, katar koncowka.
            Jedynie po tej temp widac ze jakis stan zapalny sie toczy nadal.
            Stad moj dylemat.
            • ella_nl Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 19:15
              Ty już podjęłaś decyzję tylko chcesz poparcia, prawdawink
            • zjawa1 Re: 17.12.13, 20:57

> Nie wahalabym sie gdyby z nia bylo źle. Gdyby miala wysoka goraczke, mocny kasz
              > el i wogole zle samopoczucie.
              > Ale ta goraczka jest na granicy stanu podgoraczowego 37,9-38,1
              > Kaszlu prawie wogole juz nie ma, katar koncowka.
              > Jedynie po tej temp widac ze jakis stan zapalny sie toczy nadal.
              > Stad moj dylemat.
              Posluchaj mój syn miał swietne samopoczucie, nie miał temperatury, kaszlu, kataru. Miał lekko czerwone gardlo i zaczal mi chrapac. Czulam intuicyjnie, ze cos dziwnego ma.
              Na początku przypuszczano, ze to zwykle delikatne zapalenie gardla, ja kazałam zrobić wymazy na które czekałam. W miedzy czasie synowi powiekszyl sie wezel chłonny-tez niby norma przy nawet przeziębieniu. W rzeczywistości był zainfekowany paciorkowcem.
              Zdarzyl mnie zarazić-pierwsza moja angine w zyciu przezyla w wieku przeszlo lat 33!
              Na początku sadzilam, ze to zwykle zapalenie gardla. Odkarzalam tradycyjnymi metodami-po paru dniach przeszlo, az znow uderzylo po około 7 dniach ze zdwojona silu, wtedy ledwo co przelykalam sline. U lekarza okazało sie, ze ma liczne nacieki ropne i wzielam wraz z dzieckiem antybiotyk. Mnie przeszlo i dobiłam po7 dniach kuracji Augumentinem, syna musiałam ,,faszerować" po 2 tygodniach kolejnym antybiotykie wlasnie Zinnatem. Zyje, ma sie swietnie od roku nie zlapal nawet katarku w przedszkolu.
        • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 20:29
          podać antybiotyk. tydzień kaszlu, 5 dni gorączki - nie wychodzicie na prostą.
          rzuci Ci się infekcja na stawy i dopiero będzie.
        • annubis74 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 22:57
          > 2. Naszemu pediatrze powiedzmy ze ufam ale wiem ze on ma zasade ze laduje anty
          > biotyki doslownie na wszystko! Nawet na glupie przeziebienie.....bo trzeba to
          > zatrzymac, bo za pare dni zejdzie nizej i takie tam.
          > Dlatego zawsze prowadze dyskusje czy konieczne to czy nie.

skoo piszesz że jesteś przeciwniczka podawania antybiotyków to jak możesz ufać i leczyć dzieci u pediatry który ładuje antybiotyk na wszystko. dzięki temu każdą diagnozę potwerdzasz pewnie u innego lekarza albo diagnozujesz dzieciaki internetowo
          masz rację znalezienie dobrego lekarza jest trudne - ale dobry lekarz to nie jest taki bez minusów tylko taki, który zna twoje dziecko i ma podobną do twojej filozofię leczenia
    • klubgogo Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 19:30
      A ja jednak nie ufałabym twojemu pediatrze. Wrzucił antybiotyk na zapalenie oskrzeli starszemu, córce proponuje antybiotyk, nie zlecając badania moczu i crp, do tego trzy różne syropy. W takim stanie nie podałabym antybiotyku.
      • 3olcia Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 19:43
        Nie, nie podjelam decyzji. Gdybym podjela to bym nie pisala.
        Jak narazie jestem rozdarta i nie wiem.

Synowi antybiotyk przepisala lekarka z nocnego dyzuru w piatek. Corce nie.
        Corce przepisala antybiotyk lekarka z przychodni naszej wczoraj.

I stad moje pytanie czy w takiej sytuacji podac czy nie podac.
        Nie wazne jaki pediatra i czy ufam czy nie.
        Chodzi o stan dziecka na dzien dzisiejszy i moj dylemat.
        Chce wiedziec jakby postapily inne osoby. Ot co. Chocby z ciekawosci.
        • alevandra Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 19:49
          Ja bym zabrała dziecko rano do laboratorium i zrobiła morfologię + CRP z rozmazem. Jeżeli CRP niskie wstrzymałabym się jeszcze z antybiotykiem tym bardziej, że jest już JAKAŚ poprawa.
          • alevandra Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 19:51
            U nas synek ostatnio gorączkował 4-5 dni i też przechodziłam przez podobne dylematy. Udało się tym razem bez antybiotyku, po tych 5 dniach gorączka już nie wróciła
            • zjawa1 re 17.12.13, 20:04
              Nie wiem nad czym się tutaj zastanawiać. Temperatura nie ma znaczenia przy zakażeniach bakteryjnych. Jak chcesz mieć nawracając infekcje bakteryjna, to nie podawaj.
              Sprawa jest jasna: Twoje dziecko jest chore, po kolei dochodzą kolejne objawy jak : nacieki ropne. Sadzisz, ze organizm sam zwalczy bakterie? Może ja uspic na jakiś czas, a potem zmutowana uderzy ze zdwojona sila.
              Jak lekarz już widzi nacieki ropne w gardle, to sprawa jest jednoznaczna.
              • 3olcia Re: re 17.12.13, 20:16
                A skad wiesz ze to infekcja bakteryjna ?
                Objawy jak pisalam se wycofuja powoli bo kaszel prawie ustapil. Goraczka sie obnizyla do max 38,1 z 38,6

Jakbym napisala ze podalam antybiotyk to zostalabym zjechana ze truje dziecko.
                Jak pisze ze nie podalam i sie waham to znowu zostalam zjechana ze dziecko chore a ja nie podalam antybiotyku.
                Jakby sobie czlowiek nie pierdnal to i tak źle.

Ok, to w takim razie podam antybiotyk. Moze niepotrzebnie a moze potrzebnie.
                • ella_nl Re: re 17.12.13, 20:25
                  Każdy tutaj wyraził swoje zdanie a ty atakujesz.
                  I nie może być tak, że ok podam antybiotyk bo wy tak chcecie.
                  Nigdzie nikt cię nie zjechał.
                  Pytasz więc ci odpowiadamy, na litość.
                  • 3olcia Re: re 17.12.13, 20:27
                    W takim razie dziekuje bardzo za odpowiedzi
                    • zjawa1 Re: 3olcia 17.12.13, 20:48
                      3olcia napisał(a):

> W takim razie dziekuje bardzo za odpowiedzi
                      Pamietaj, ze nikt tutaj nie jest Toba, Twoim pediatra i wyrocznia. Zrob jak chcesz-twoje dziecka.
                      Ja majac dziecko z naciekami ropnymi, z cyklicznymi skokami temperatur, kaszle nie zawachalabym się podac antybiotyku. Tym bardziej, ze Zinnat to nie jest jakiś toksyczny antybiotyk. Bardzo dobry, mnie pozwolil dobic paciorkowca i to bez temp i naciekow ropnych, kaszlu.
                      Jak chcesz mieć 100% ze to baketria to kup w aptece testy na szybkie jej wykrycie-taki pasek wkłada się dziecku do buzi. Po paru minutach masz już pewność.
                      Nacieki ropne na migdałach czy w gardle jednak mowia same przez sie. Możesz je na jakiś czas wyleczyć innymi specyfikami, jednak bakteria wroci to może nastapic ze zdwojona sila.
                      • ewa-ef Re: 3olcia 17.12.13, 20:58
                        zjawa1 napisała:

> Jak chcesz mieć 100% ze to baketria to kup w aptece testy na szybkie jej wykryc
                        > ie-taki pasek wkłada się dziecku do buzi. Po paru minutach masz już pewność.
                        > Nacieki ropne na migdałach czy w gardle jednak mowia same przez sie. Możesz je
                        > na jakiś czas wyleczyć innymi specyfikami, jednak bakteria wroci to może nastap
                        > ic ze zdwojona sila.

Możesz napisać dokładniej co to za testy, podać jakiś link? Pierwsze słyszę, a chciałabym się temu przyjrzeć.
                        • 3olcia Zjawa 17.12.13, 21:14
                          Ok masz racje. Przekonalas mnie.
                          Dla swietego spokoju mojego i mlodej dam ten antybiotyk.

Te paski tez mnie zainteresowaly.
                          A to sa jakies rodzaje tych paskow ?
                          Koszt ?

W poprzednim sezonie jesienno-zimowo-wiosennym moje dzieci ciagle byly chore (starszak zaczal przedszkole) i co miesiac mial antybiotyk a nawet zdazylo sie jeden po drugim od razu.
                          Non stop byl on i siostra faszerowani i to czesto bez powodu. Ale czlowiek byl glupi i sie nie znal. Wierzyl lekarzowi.
                          Byl tak wyjalowiony ze wystarczyl dzien przedszkola i od nowa.
                          Przeszedl nawet 3 miesieczne probne leczenie Flixotide wziewami zeby sprawdzic czy nie ma astmy oskrzelowej. Flixotide odstawiony na koniec października. Do konca stycznia musi brac Singulair. Ale to raczej nie astms oskrzelowa tylko wyjalowienie antybiotykami + musial przejsc przez ten 1 rok chorowania przedszkolnego.
                          Ostatni antybiotyk oboje mieli w lutym jak wyladowali w szpitalu. Mlody zapalenie pluc (nie wykryte osluchowo stad szpital i szukanie o co chodzi) + jelitowka. Mloda angina + jelitowka, odwodnienie, nie przyjmowanie plynow, pokarmow, brak moczu itd.

Wiec zawzielam sie w sobie i powiedzialam koniec. W tym roku mlodsza zaczela przedszkola i obiecalam sobie ze bez konkretnego powodu antybiityku nie podam, zeby nie zaczac jazdy od nowa. To jest jej druga choroba od wrzesnia. Pierwsza to zapalenie spojowek.
                          To co przerobilam z dziecmi rok temu to byla jedna wielka masakra.
                          Stad moja "alergia" do antybiotykow.
                          Zeby jeszcze miala zaufanego lekarza ktory wie co robi........
                      • klubgogo Re: 3olcia 17.12.13, 21:23
                        Tym bardziej, ze Zinnat to nie jest jak
                        > iś toksyczny antybiotyk.

ot, witaminka big_grin każdy antybiotyk to syf wyniszczający organizm. A gdyby wymaz z gardła był od razu zlecony, może posiew byłby na jutro. Po co diagnozować, kiedy można zinnat od razu przepisać. W końcu nfz taki pacjent sporo kosztuje, prawda.

A ile to prywatnie? Posiew 35, mocz 10, morfologia 10, crp 10, razem 65 zł

A leczenie "witaminką" - zinnat 49 zł plus tańsza osłona 16 zł, co razem daje... 65 zł.
                        • bbuziaczekk Re: 3olcia 17.12.13, 21:30
                          Zinnat 18 zl z groszami.
                        • annubis74 Re: 3olcia 20.12.13, 12:32
                          wykonanie posiewu trwa co najmniej 3 dni + 1-2 dni antybiogram
                          bo jak sama nazwa wskazuje, coś trzeba posiać i to coś musi ew. wyrosnąć
                • annubis74 Re: re 17.12.13, 23:00
                  zgadzam sie ze zjawą ze to wygląda na infekcję bakteryjną - przy wirusówce zazwyczaj pierwsze objawy są gwałtowne (czyli gorączka kaszel, później zazwyczaj ustępują) w bakteryjnych zaczyna sie ąłgodnie np. od stanu podgorączkowego (czasem wogóle bez gorączki a z czasem objawy narstają) niestety późna reakcja w leczeniu inf. bakteryjnej może oznaczać ze będziesz dłuzej leczyć dziecko.
                  • zjawa1 Re: re 17.12.13, 23:13
                    annubis74 napisała:

> zgadzam sie ze zjawą ze to wygląda na infekcję bakteryjną - przy wirusówce zazw
                    > yczaj pierwsze objawy są gwałtowne (czyli gorączka kaszel, później zazwyczaj us
                    > tępują) w bakteryjnych zaczyna sie ąłgodnie np. od stanu podgorączkowego (czase
                    > m wogóle bez gorączki a z czasem objawy narstają) niestety późna reakcja w lecz
                    > eniu inf. bakteryjnej może oznaczać ze będziesz dłuzej leczyć dziecko.
                    ..Albo dalsze już konkretne powikłania typu zapalenie ucha itp. Zauwazylam, ze wirusy atakują nagle z impetem i daja bardzo wysokie goraczki, natomiast bakterie sa wręcz przeciwnie, podstępne. Przerabialam oba skrajne przypadki. A wiec zarażeniem grypy Ah1N1 i podstępne zakazenie paciorkowcem, także trochę doswiadczylismy.
        • ella_nl Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 20:29
          3olcia napisał(a):

> I stad moje pytanie czy w takiej sytuacji podac czy nie podac.
          > Nie wazne jaki pediatra i czy ufam czy nie.
          > Chodzi o stan dziecka na dzien dzisiejszy i moj dylemat.
          > Chce wiedziec jakby postapily inne osoby. Ot co. Chocby z ciekawosci.
          I każdy odpowiedział ci co by zrobił.
    • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 21:11
      Uważasz,że decyzję o włączeniu antybiotyku powinny podjąć anonimowe osoby, które nie badały Twojego dziecka? No to gratuluję big_grin
      • 3olcia Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 21:18
        Ja tylko pytam co by zrobily poszczegolne osoby w takiej sytuacji. Ot poprostu.
        Decyzje podejme sama po obserwacji dziecka i goraczki.
        Lekarka jakos tez nie mogla sie zdecydowac. Najpierw kazala dac a na pytanie czy nie da sie bez ? to kazal sie wstrzymac i obserwowac temp.
        • 3olcia Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 21:19
          Zreszta chyba od tego to forum jest nie ? zeby pytac i wyciagac wnioski.
          Czytac propozycje, czegos sie dowiedziec itd itd
          • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 22:22
            A jakie wnioski wyciągniesz na podstawie tego,że część osób powie tak podaj, a druga częśc nie podawaj? Powinnaś znaleźć pediatrę, któremu zaufasz . Naloty ropne na migdałkach występują w anginie, a angina wymaga bezwzględnie leczenia antybiotykiem. Każdy normalny lekarz uprzedzi o tym i nie pozostawi decyzji o włączeniu antybiotyku rodzicowi, to poważny błąd w sztuce. Zakładając, że faktycznie są to naloty ropne antybiotyk jest konieczny. Oczywiście istnieje też możliwość,że są to naloty wirusowe, wydzielina spływająca z zatok lub kamienie migdałkowe.
          • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 22:25
            Jeszcze jedno,Zinnat nie jest lekiem pierwszego rzutu w leczeniu anginy,podaje się leki z grupy penicylin.
            • zjawa1 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 22:48
              Glupoty mówisz! Gdybym ja posluchala pediatry, to oszczedzilabym dziecku 2 terapii antybioitykowych. Zinnat jest znacznie lepszy od penicyliny. Z racji tego, ze swietnie działa na mutujące się od dłuższego czasu bakterie w organizmie.
              Zaluje, ze jej nie posluchalam i wlaczylam najpierw wg. zaleceń innego lekarza Aujgumentin.
              • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 12:10
                Odezwała się ekspertka big_grin Piszę głupoty po trzymam się zaleconych wytycznych opracowanych przez głupich ekspertów, którzy opierają się na głupich badaniach zamiast zwrócić się o pomoc do zjawy, samozwańczej lekarki forumowej big_grin Dziewczyno radzę wymądrzać się w dziedzinie na której się znasz, bo o medycynie nie masz zielonego pojęcia. Jeśli chcesz zabłysnąć wiedzą medyczną to sięgnij do fachowej literatury,dokształć się. Penicylina jest lekiem pierwszego rzutu w leczeniu anginy. Cefuroksym podaje się u nosicieli Streptococcus pyogenes oraz w reakcji typu opóźnionego na penicylinę. Więc Twoje teorie na temat który antybiotyk jest lepszy pozostawiam bez komentarza.
                • q_fla Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 13:38
                  Cefuroksym podaje się u nosicieli Streptococcus pyogenes oraz w reakc
                  > ji typu opóźnionego na penicylinę. Więc Twoje teorie na temat który antybiotyk
                  > jest lepszy pozostawiam bez komentarza.

Dokładnie. Moja córka mając anginę dostała w pierwszym rzucie Amoksycylinę, ale okazało się, że jest na penicylinę uczulona (biegunka i obfita wysypka po pierwszej dawce), dlatego pediatra włączył Ceclor i to był strzał w dziesiątkę - poprawa było po dwóch dobach.
                • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 19:05
                  >Piszę głupoty po trzymam się zaleconych wytycznych o
                  > pracowanych przez głupich ekspertów, którzy opierają się na głupich badaniach

wink
                  jakbym moją pediatrę słyszała.
          • zjawa1 Re: 3olcia 17.12.13, 22:57
            Szczerze, nie wiem jak długo Twoje dziecko boryka się z infekcjami?
            Rozumiem Twoje obawy i to, co przezylas ze starszym dzieckiem. Na pocieszenie powiem Ci, ze tez nie raz miałam wyrzuty sumienia, ze mogłam w inny niż zalecony sposób postapic, a co gorsza miałam racje.
            Z racji tego, teraz po przeczytaniu całej Twoje historii opisze Ci co ja zrobiłabym w takiej sytuacji, choć często na forum bylam za to krytykowana.
            Jeśli to ok 6 dni od objawow, to sprawdz to dokładnie. Jeśli nie ma temeratury, pobierz z gardla wymaz dziecku-czekasz na to do 4 dni z antybiogramem. Bakteria pewnie i tak się uspi i zaatakuje po 5 dniu wiec wtedy dodasz antybiotyk. Zrob badanie krwi z rozmazem, aby zobaczyć jak rozkladaja się dokładnie krwinki. Po tym również poznac można z czym mamy do czynienia. Jeśli nagle się pogorszy, zapytaj w aptece o szybki test na wyktywanie bakterii w gardle. Nie wiem ile to może u Ciebie kosztowac, ceny sa zróżnicowane na pewno ok 25 zl.
            • zjawa1 Re: 3olcia i jeszcze jedna dobra rada 17.12.13, 23:06
              Jeśli możesz to koniecznie odstaw od przedszkola i skupisk większych dzieci po antybiotykoterapii na 2 tygodnie. Ja po tej w ciągu jednego miesiąca terapii podawalam dzieckiu-i 2 tygodnie po niej-probiotyki oraz prebityki. Nie wiem, czy jak podam nazwe leku to nie zostanie to potraktowane jako reklama. Sprawdzaj to w składzie bo wiekszos reklamowanych probiotykow to tylko one, nie maja pożywek dla dobrych bakterii a wiec tych drugich prebiotykow. Podam Ci super zestaw w kapsułce, bądź w saszetkach na priwo. Pisz jak chcesz, ja jestem 100% zadowolona z tego! Zjawa1@gazeta.pl I nie jest jeszcze taki najdroższy, choć ostatnio widze, ze reklamuje się. hehe ja pisałam o tym zanim stało się to słynne, naprawdę rewelacja.
              • ella_nl Re: 3olcia i jeszcze jedna dobra rada 18.12.13, 18:16
                zjawa1 napisała:

> Jeśli możesz to koniecznie odstaw od przedszkola i skupisk większych dzieci po
                > antybiotykoterapii na 2 tygodnie. Ja po tej w ciągu jednego miesiąca terapii po
                > dawalam dzieckiu-i 2 tygodnie po niej-probiotyki oraz prebityki. Nie wiem, czy
                > jak podam nazwe leku to nie zostanie to potraktowane jako reklama. Sprawdzaj to
                > w składzie bo wiekszos reklamowanych probiotykow to tylko one, nie maja pożywe
                > k dla dobrych bakterii a wiec tych drugich prebiotykow. Podam Ci super zestaw w
                > kapsułce, bądź w saszetkach na priwo. Pisz jak chcesz, ja jestem 100% zadowolo
                > na z tego! Zjawa1@gazeta.pl I nie jest jeszcze taki najdroższy, choć ostatnio w
                > idze, ze reklamuje się. hehe ja pisałam o tym zanim stało się to słynne, napraw
                > dę rewelacja.
                A nie chodzi ci przypadkiem o synbiotykbig_grin? I co to są prebityki?
                • zjawa1 Re: 20.12.13, 22:14
                  Odpowiadasz na:

ella_nl
                  Nie o prebiotyki.
                  Szkoda czasu na niereformowalny debilizm na tym forum. Siedzcie w swoim ,,oświeceniu" wzajemnej adoracji, brak slow. Wesołych Świąt.
                  • ella_nl Re: 20.12.13, 22:33
                    zjawa1 napisała:

> Odpowiadasz na:
                    >
                    > ella_nl
                    > Nie o prebiotyki.
                    > Szkoda czasu na niereformowalny debilizm na tym forum. Siedzcie w swoim ,,oświe
                    > ceniu" wzajemnej adoracji, brak slow. Wesołych Świąt.
                    Oj,oj - za to ty jesteś ta oświecona, ta z tytułem doktorabig_grin
                    Szkoda, że na szkolenie ortografii zabrakło czasu.
                  • kosa.bar Re: 21.12.13, 12:01
                    Brawo,pokazałaś swój poziom big_grin Jak nie ma się nic mądrego do powiedzenia trzeba rzucić obelgami, co?
            • alevandra Re: 3olcia 18.12.13, 08:35
              Gdzie taki test można kupić? mogę prosić o jakiś link?
    • annubis74 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 17.12.13, 22:48
      z mojego doświadczenia wynika że o ile gorączka na początku infekcji jest stanem normalnym i sygnałem że organizm walczy o tyle wzrost temperatury po kilku dniach infekcji nie wróży nic dobrego. ropne nacieki w gardle to sygnał że coś sie dzieje z dużym prawdopodobieństwem bakteryjnego
      nie wiem czy zadawanie pytania czy podać antybiotyk ma sens - nie ufasz pediatrze - zmień go na takiego któremu zaufasz, ale dlaczego bardziej ufasz obcym kobietom na forum
      ja bym podała, bo dla mnie opis sytuacji wskazuje ze coś się dzieje/rozwija i drosetuxem (który sama stosuje z dobrym skutkiem) tym razem chyba nic nie zdziałasz
      • aniasa1 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 00:05
        > nie wiem czy zadawanie pytania czy podać antybiotyk ma sens - nie ufasz pediatr
        > ze - zmień go na takiego któremu zaufasz, ale dlaczego bardziej ufasz obcym kob
        > ietom na forum
        oczywiscie ze ma sens i autorka nigdzie nie deklarowala ze poslucha naszych opini gdyby byly zbiezne.
        My zawsze przy zaczerwienionym gardle mamy robiony test paskowy i crp, tylko nie wiedzialamm ze owe testy mozna samemu zakupic w aptece. A w tym watku sie dowiedzialam, wiec warto pomagac.......

Ps. Jesli wstrzymalas sie do tej pory to rano poszlabym zrobic badania. Wlasnie crp i ten test. Ale na ta chwile jestem bardziej na podanie leku. Wez pod uwage ze panuje angina.
        • 3olcia Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 09:44
          Antybiotyk zaczelam podawac od dzisiaj rana.

Czesc osob pomogla podjac decyzje a czesc nie wink
          Duzo tez nowosci sie dowiedzialam czego nie wiedzialam wink
          Wiec chyba warto pytac tongue_out
          • rulsanka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 11:55
            Jeśli podałaś rano to po południu powinna być widoczna poprawa.
            • martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 12:24
              Wiem, ze juz podjełas decyzję, ale moze następnym razem bedziesz miala podobne dylematy, wiec wypowiem swoje zdanie: Nie podałabym! Pierwsze co to zrobiłabym morfologię z rozmazem i CRP, wynik w ciągu godziny i to rozwiewa wszelkie wątpliwości czy infekcja wirusowa czy bakteryjna. Juz nie raz uniknelam w ten sposob antybiotyku uswoich dzieci, często objawy ewidentnie wskazywały na inf.bakteryjną, a wynik wskazywal wirusówkę. Antybiotyk tak wyniszcza florę w organizmie, ze wolę wydac kilkanaście zł. na badanie, niz w ciemno podac antybiotyk.
              • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 12:38
                no fajnie, ale niekoniecznie prawda.
                przy małych wartościach crp też potrafi kwitnąć infekcja bakteryjna.
                poza tym crp wskazuje na zakażenie a nie na rekonwalescencję. to, że jest infekcja bakteryjna nie oznacza, że organizm sobie nie poradzi sam z nią. a żeby mieć pewność należałoby przez kilka dni robić crp a wyniki porównywać. a i to nie jest współmierne.

poza tym.. autorka wątku wskazywała na ponad tygodniową walkę z katarem, kaszlem - dochodziły tylko nowe obawy - gorączka, ropienie na gardle - to chyba wskazuje na rozwój bakteryjny. bo wirusówki mają szybki przebieg.

po kolejne - człowiek to nie cielsko, które można zmierzyć szkiełkiem i okiem. to cały zespół wskaźników i tak też należy go traktować.
                • martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 13:09
                  wro-tka napisalam co zrobilabym ja, Ty i kazda inna osoba z tego forum niech robi tak jak uważa. Na przykładzie mojej starszej corki wiem, ze nie kazda przedłuzająca sie infekcja z nawracającą się gorączką musi konczyc sie antybiotykiem.Ostatnia jej infekcja: chorowała na zapalenie oskrzeli 3 tyg, po2 -3 razy w tyg bylismy na kontroli gdzie osłuchowo raz zmiany były innym razem nie, w tym czasie dwa razy robione badania (w srodku infekcji i na koniec), wskazywały na wirus, po okolo 3 tyg było co raz mniej kaszlu, oczywiscie w miedzy czasie były inhalacje. Kilka lat temu w zyciu tyle nie czekałabym z podaniem antybiotyku i moze temu tyle corka chorowala bo kazde zap.oskrzeli było leczone antybiotykiem, a pewnie 90proc z nich było wirusowe.
                  • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 16:53
                    Zrobiłabyś jak uważasz co nie znaczy, że nie możesz zgłębić tematu.

>bo kazde zap.oskrzeli było leczone antybiotykiem,
                    > a pewnie 90proc z nich było wirusowe.

jedno z drugim mijać się nie musi.
                    infekcja wirusowa, nieleczona czy też niedoleczona może stworzyć świat idealny dla bakterii.
              • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 14:25
                Bzdura,te badania nie rozwiewają żadnych wątpliwości i nie zaleca się ich do różnicowania typu infekcji.
                • martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 16:33
                  Na szczęscie znalazlam takiego lekarza, ktory uważa inaczej wink
                  • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 16:55
                    to, że miliony much żywi się gównem nie oznacza, że gó... jest smaczne.

co dopiero próba jednego lekarza.
                  • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 18:44
                    No to muszę Cię zmartwić, bo to oznacza,że Twój lekarz się nie dokształca.Żadne z badań naukowych nie potwierdziło,że CRP lub morfologia z rozmazem pozwalają odróżnić typ infekcji. Również w swojej praktyce miałam wiele przypadków gdy CRP było niziutkie i rozmaz prawidłowy a w rtg zapalenie płuc (atypowe). Było tez odwrotnie, CRP wysokie a rozwijała się infekcja wirusowa. Dobry lekarz wie o tym i stawiając rozpoznanie opiera się na całości obrazu klinicznego i badaniu przedmiotowym, a nie badaniu, które nic nie wnosi.
                    • martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 18:59
                      W naszym przypadku postępowania mojego lekarza i moje jak narazie nie zawiodło, więc jednak cieszę się, ze mój lekarz w duzym stopniu bazuje na wynikach co nie oznacza, ze nie bierze pod uwagę stanu dziecka, zgadzam się w jednym, ze chodzi o cały obraz, ale jezeli dziecku stan zdrowia nie pogarsza się jakos diametralnie i wynik nie wskazuje na inf.bakteryjną to czemu mam podac antybiotyk. Infekcje wirusowe tez potrafią trwac długo mogą się nadkazić, ale nie muszą.
                      • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 20:09
                        A Ty nadal nie rozumiesz. Nie ma takiego wyniku CRP ani morfologii,który jednoznacznie wskazuje czy mamy do czynienia z infekcja wirusową czy bakteryjną.
                        • martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 20:48
                          no a jednak będę upierała się, ze ma duze znaczenie. Czy uwazasz, ze jest tylku nie douczonych lekarzy, bo spora część, co raz więcej i to raczej tych mlodych kieruje pacjentów na te badania przy infekcji, wiec w jakim celu??
                          • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 21:32
                            implikacja taka sama jak - wielu pediatrów przepisuje antybiotyki nawet przy katarze, wielu ortopedów wsadza dziecko w razie wątpliwości w but ortopedyczny, wielu okulistów zaleca noszenie słabszych okularów by nie rozleniwiać oka, wielu onkologów uważa, że rak musi boleć, wielu ginekologów każe rodzić w pozycji leżącej.

wielu ... i co z tego...

• martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 21:40
                              nic to z tego wink chyba tylko to, ze jednak cieszę się, ze mam takiego lekarza, ktory umie wywnioskowac z badan jaka jest infekcja i o dziwo dobrze trafia!
                              • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 21:56
                                no to pogratulować. cieszę się Twoim szczęściem... do czasu wink
                                • martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 21:59
                                  Na szczęście nie jestem pesymistką big_grin
                              • q_fla Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 19.12.13, 23:22
                                No pacz pani, a pediatra mojego dziecka też o dziwo zawsze trafia bez tych badań. Mało tego, ma podobne o nich zdanie co kosa. tongue_out
                                • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 10:54
                                  Bo wiesz jak jest, my medycynę kończyłyśmy na kursach korespondencyjnych wink
                                  • pitu_finka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 14:48
                                    Kosa, dzięki. Właśnie tak mi mówi zawsze nasza pediatra, jak ją atakuję o CRP po lekturze forumwink tak naprawde leczy troje moich dzieci i antybiotyk zapisala raz dwojce z nich - jak 9 dnia infekcji z goraczka, goraczka znowu wzrosła. Pozostałe antybiotyki moich dzieci (3 epizody) przepisane nie przez nia pod jej nieobecnosc, wszystkie jej zdaniem zbedne:p
                          • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 19.12.13, 12:40
                            Nie wiem, zapytaj ich. Dyskusja bez sensu, jeśli twierdzisz,że opowiadam jakieś bajki sięgnij do fachowych źródeł. Nie tak dawno wkleiłam tu rekomendacje antybiotykoterapii, wszystko tam jest o CRP i morfologii z rozmazem. A jeśli uważasz,że tak liczne grupa ekspertów się myli to Twoja sprawa.
                        • aniasa1 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 23:54
                          > A Ty nadal nie rozumiesz. Nie ma takiego wyniku CRP ani morfologii,który jednoz
                          > nacznie wskazuje czy mamy do czynienia z infekcja wirusową czy bakteryjną

Pani to juz chyba calkiem niedawno zalala nas poziomem swoje wiedzy medycznej nic nie wartej.
                          Zdaje sie ze juz wtedy byl problem z odroznieniem dziecka chorego i zdrowego i sugerowaniem ze w Pl lekarze jedyne co potrafia to antybiotyki wypisywac.....
                          Proponuje jednak zamiast tracic czas na forum zaczac sie doszkalac bo lekarz to odpowiedzialny zawod........
                          • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 19.12.13, 12:50
                            big_grin No właśnie dokształcam się na bieżąco, czytając fachową literaturę (tak, wiem, nie masz pojęcia co to znaczy). Proszę bardzo, tu jest wszystko:
                            www.antybiotyki.edu.pl/pdf/RekomendacjeA42009.pdf
                            Miłej lektury smile
                          • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 19.12.13, 13:14
                            Po poziomie jaki prezentujesz sądzę,że nie przebrniesz przez naukowy tekst. Może ułatwię wybranym cytatem z wytycznych:
                            "Leukocytoza z rozmazem oraz białko C ostrej fazy (CRP) cha
                            -
                            rakteryzują się zbyt małą czułością oraz swoistością w różnico
                            -
                            waniu etiologii PZP i ich użyteczność w codziennej praktyce jest
                            niewielka [39, 40]. Przede wszystkim nie mają one wpływu na
                            wybór leczenia, gdyż nie pozwalają z wysokim prawdopodobień
                            -
                            stwem odróżnić etiologii wirusowej od bakteryjnej, a wśród bak
                            -
                            teryjnych etiologii typowej od atypowej [39, 40]. Podobnie ozna
                            -
                            czanie proklacytoniny, nie różnicuje wirusowej etiologii PZP od
                            bakteryjnej w takim stopniu, aby uzyskany wynik wpływał na
                            decyzje terapeutyczne "
                            Czekam,aż przedstawisz mi NAUKOWE źródło mówiące inaczej. Póki co nie masz nic do powiedzenia oprócz obrażania mnie na każdym kroku. Kompletne dno.
                            • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 19.12.13, 14:14
                              > Czekam,aż przedstawisz mi NAUKOWE źródło mówiące inaczej. Póki co nie masz nic
                              > do powiedzenia oprócz obrażania mnie na każdym kroku. Kompletne dno.

złego partnera sobie do dyskusji wybrałaś i zły język komunikacji wink
                              • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 19.12.13, 14:44
                                A bo ja naiwna jestem i myślę, że podanie faktów dotrze do niektórychwink No i mierzę ludzi swoją miarą a to błąd. Wiesz ja nie wyobrażam sobie zajmowania głosu tonem eksperta w dziedzinach na których się nie znam, potrafię się wycofać i przeprosić a na tym forum ciągle jestem obrażana. Po lekturze forum odniosłam wrażenie,że nie liczy się fachowość i postępowanie zgodnie z medycyną opartą na faktach. Dobry lekarz to taki, który leczy zgodnie z oczekiwaniami mamusiek wykształconych w necie,im więcej badań zleci i leków zapisze na zapas tym lepiej. Taki, który się nie łamie pod presją rodziców tylko postępuje zgodnie z wytycznymi jest głupi i niedouczony.
                                • annubis74 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 12:55
                                  kosa.bar pamiętaj że każdy Polak zna się na medycynie wink
                      • annubis74 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 19.12.13, 22:59
                        ja bardzo cenię naszą lekarkę która mówi ze w medycynie wszystko jest możliwe
                        w zeszłym roku moja córka przechodziła krztusiec a przy okazji atypowe zapalenie płuc
                        CRP nie wskazywało na ŻADNĄ infekcję, morfologia z rozmazem w absolutnej normie
                        bajka o cudownej nieomylnej diagnostyce opartej na crp i morfologii z rozmazem to mit tego forum - a każdy mit to połowa prawdy a połowa fikcji
                        • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 10:57
                          Właśnie o to chodzi,że w grupie przedszkolaków bardzo często występują infekcje atypowe, a to wymaga czujności i doświadczenia lekarza a nie zlecania badań na ślepo.
                        • martasz123 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 12:01
                          zgadza się, wiem ze te badanie nie wykażą krztuścca czy atypowego zap pluc, dlatego dobry lekarz widząc, ze te badania są w normie, a stan dziecka się pogarsza kieruje dalej - rtg klatki piersiowej i badanie w kierunku krztuścca
                          • annubis74 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 13:37
                            nie wiesz...
                            nie chodzi o to ze nie wykażą krztuśca - nie wykażą ŻADNEJ infekcji
                            i stan dziecka się nie pogarszał - robiło wrażenie zupełnie zdrowego poza kaszlem
                            akurat ja jestem z tych matek dla których kaszlące dziecko nie jest okazem zdrowia więc drążyłam temat
                            lekarka osłuchiwała dziecko kilka razy w ciągu 2 tygodni (powtórzę swietne sampooczucie, temp. w normie) w końcu zdecydowała ze to może być atypowe zapalenie płuc - ponieważ uparłam sie na rtg przed podaniem antybiotyku - rtg to potwierdziło
                • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 16:53
                  amen wink
            • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 12:40
              niekoniecznie. zależy to od wrażliwości bakterii na medykament.
              • rulsanka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 12:55
                no jak niewrazliwa to nie pomoze
                • 3olcia Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 13:40
                  Przypomnialo mi sie ze rok temu jakos w styczniu mialam podobny problem z mloda, wtedy 2 latka.
                  Miala leczone gorne drogi oddechowe antybiotykiem.
                  Jak brala antybiotyk byla poprawa.
                  Jak antybiotyk skonczylismy dawac to wrocila temperatura a dokladnie stan podgoraczkowy.
                  Lekarz dal jej kolejny antybiotyk. Nie pomoglo bo znow wszystko wrocilo. Stan podgoraczkowy nadal.
                  Nie zgodzilam sie na 3 antybiotyk wiec zaczelismy szukac przyczyny.
                  Morfologia, mocz, crp, usg brzucha, wizyta u laryngologa itd.
                  Wszystko ok. Stan podgoraczkowy nadal i zawalony nos i gardlo. Bylo widac ze nadal cos jest nie tak. Tylko co ?
                  Wkoncu skierowanie do szpitala ale w naszym miejskim szpitaliku nas nie przyjeto bo stwierdzili ze oni nie maja mozliwosci i nic wiecej nie zrobia niz bylo zrobione. Kazali jechac do centrum zdrowia dziecka na Ligote na SOR a oni zdecyduja.
                  Pojechalismy.
                  Na sorze do badania krew, mocz, laryngolog.
                  I.......co sie okazalo po wyczyszczeniu uszu z woskowiny i dokladnych ogledzinach to do niewyleczonych gornych drog oddechowych doszlo obustronne zapalenie ucha srodkowego.
                  No i obowiazkowy kolejny antybiotyk, tym razem trafiony!
                  Gdyby pierwszy laryngolog z przychodni kilka dni wczesniej z laski swojej wyczyscil dziecku uszy !!! i zajrzal to juz on widzialby stan zapalny. Ale on nie raczyl uszu wyczyscic stwierdzil ze jest wszystko ok. Uszu nie wyczyscil bo stwierdzil ze sie boi bo ona sie szarpie bo male dziecko a on typowym laryngologiem dzieciecym nie jest...... (??) to po co przyjmuje tez dzieci ? skoro boi sie wyczyscic uszy ?
                • wro-tka Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 18.12.13, 16:50
                  nom, ale od czerni do bieli jest jeszcze kilka innych barw wink
                  • 3olcia CRP 18.12.13, 19:17
                    No dobrze a jesli bym CRP zrobila to do jakiej skali jest niby infekcja wirusowa a do jakiej bakteryjna ?
                    Po czym mam to rozpoznac ?
                    Po czym rozpozna to lekarz ?

Norma crp jest chyba do 60 ? czy jakos tak (jak dobrze pamietam ale moge sie mylic)
                    Moj prawie 5 latek rok temu w marcu trafil do szpitala z goraczka ponad 40 stopni i z leciutkim kaszlem, osluchowo czysto. I tyle mu bylo.
                    W szpitalu szukanie.
                    Crp wyszlo 123 (wiec nie wiem czy to juz duzo ?
                    I wyszlo dopiero na USG ze ma zapalenie pluc.
                    • martasz123 Re: CRP 18.12.13, 19:32
                      3olcia, ale lekarz analizuje wyniki crp z morf., bo rozmaz ma tu tez duze znaczenie
                    • wro-tka Re: CRP 18.12.13, 19:49
                      crp jest narzędziem diagnostycznym, jednym z ...
                      masz zapalenie płuc - zbiór - złe samopoczucie dziecka, temp, kaszlu, wysokie crp, nieprawidłowy obraz rtg i układanka w całość.

crp 123 to dużo.
                      • annubis74 Re: CRP 19.12.13, 23:09
                        wrotka - atypowe zapalenie płuc wcale nie oznacza gorączki, złego sampoczucia oraz wysokiego crp
                        w zeszłym roku moja córka przechodziała zapalenie płuc bez gorączki, ze świetnym samopoczuciem z normalnym wynikiem crp. jedynym objawem był długo utrzymujacy sie kaszel - bez żadnej wyraźnej przyczyny. niestety chyba także pod wpływem tego forum na propozycję podania antybiotyku najeżyłam się - po co antybiotyk skoro dziecko sprawia wrażenie zupełnie zdrowego. zapalenie płuc wyszło dopiero na rtg
                        • wro-tka Re: CRP 19.12.13, 23:41
                          ależ ja doskonale o tym wiem tongue_out

odpowiedź była do konkretnej sytuacji.
                    • kosa.bar Re: CRP 18.12.13, 20:15
                      Nie ma takiej skali, żaden wynik nie jest jednoznaczny. Zwłaszcza w przypadku infekcji wywołanych przez bakterie atypowe, a jest ich sporo, CRP i morfologia są w normie a np w rtg wychodzi zapalenie płuc.
    • oregano1 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 00:29
      Ty jestes lekarzem?kobietko ,otrzaśnij się antybiotyk to nie zło konieczne,tylko lekarstwo!!Zaufaj lekarzowi,nie wydziwiaj.Pomóz swojemu dziecku.Dlaczego tak zdecydowanie zwracam sie do ciebie,bo moja córka swego czasu,swojemu synkowi po diagnozie lekarza,który stwierdził,ze jak bedzie temp,podać antybiotyk(,moja córcia naczytała się bzdur,że u dziecka temp,bezpieczna jest temp.do 38)nie podała lekarstwa,skutkowało to tym,ze mały dostał 20 zastrzyków(w miedzy czasie 2 rózni lekarze i rózne leki).
      • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 11:03
        Czy zdajesz sobie sprawę jak bardzo jesteś chora i jak pilnie potrzebujesz psychiatry???
        • gkoz Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 13:04
          norma crp do 10
      • annubis74 Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 12:54
        oregano - wiem co Cię drażni, ta cała fobia antybiotykowa, to że antybiotyki są traktowane jak najgorsze zło, podczas gdy w niektórych przypadkach są niezbędne. dzieki antybiotykom udaje się zwalczyć wiele chorob, dawniej często śmiertelnych
        niestety po okresie kiedy antybiotyki były nadużywane (ja pamietam że jako dziecko b. często dostawałam antybiotyk) teraz istnieje przekonanie ze wogole nie należy ich stosować
        tez drażnią mnie pojawiajace sie przynajmniej raz w tygodniu watki podać atybiotyk czy nie
        matka powinna słuchać przede wszystkim wąłsnego instynktu i tego co wie o chorowaniu swojego dziecka (ja nie latam do lekarza z każdą infekcją idę lub wzywam lekarza tylko jeśli jest to konieczne coś mnie niepokoi. lekarka zna moje dziecko, wie kiedy można poczekać z antybiotykiem a kiedy należy go podać, mam do niej zaufanie, jak twierdzi ze należy to nie konsultuje się na forum bo to głupota
        • gkoz Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 13:10
          czy crp ponad 100 i leukocyty ponad 17 tys świadczą o infekcji bakteryjnej ? osłuchowo zap. oskrzeli, rtg ok
          • kosa.bar Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat 20.12.13, 13:31
            Tak wysokie wartości przemawiają raczej za infekcją bakteryjną, ale należy pamiętać,że może współistnieć inny stan zapalny i podwyższać wyniki (nawet zepsuty ząb)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka