Dodaj do ulubionych

Samodzielność na osiedlu

07.05.14, 13:51
Mieszkam na nadal powstającym osiedlu domków jednorodzinnych. Przez środek osiedla przebiega już droga asfaltowa, na której panuje umiarkowany ruch i co godzinę przejeżdża autobus. Pozostałe drogi są w różnym stanie - niektóre wyłożone kostką, większość utwardzona, część piaszczystych. Po tych drogach poruszają się nie tylko mieszkańcy, większość to budowlańcy, ciężarówki, dostawczaki itp. ponieważ wiele domów dopiero się buduje. Po tych drogach poruszają się również sześcio i siedmiolatki z przedszkola mojego syna pieszo i na rowerkach. Ja niestety jestem jedyną matką na osiedlu, która nie wypuszcza swojego syna samego poza bramy podwórka. Wychodzi pod opieką kogoś dorosłego lub 12 letniej siostry. Boję się, że biegając z kumplami nie zauważy jakiegoś rozpędzonego samochodu, którego kierowca będzie pędzić na budowę nie myśląc o dziecku na drodze.
Zastanawiam się ilu z Was puściłoby dzieciaka "samopas" w takiej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • kindddzia Re: Samodzielność na osiedlu 07.05.14, 14:02
      chyba postepujesz zgodnie z prawem smile
      tez bym tak robila
      • novalijka39 Re: Samodzielność na osiedlu 07.05.14, 14:09
        Dla pozostałych rodziców prawo czy choćby brak karty rowerowej nie ma żadnego znaczenia. A kiedy powiedziałam jednemu z ojców, że boję się, bo syna może potrącić samochód to odpowiedział, że jego też potrącił i co z tego.
    • mw144 Re: Samodzielność na osiedlu 07.05.14, 14:34
      Zależy od dziecka. U mnie jedno zaczęło wychodzić na rower samodzielnie dopiero tuż przed spończeniem 8 lat, a i tak nie mam pewności, że się pod samochód nie wpakuje, drugie ma 4 i pazura nie postawi na ulicy póki się 10 razy nie rozejrzy, wychodzi czasem sama, tak w granicach naszego wzroku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka