Dodaj do ulubionych

Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze

18.06.10, 14:37
Zwracałam się z tym problemem zarówno do pediatry, jak i do dermatologa i przy okazji wizyty (bo córka alergik) - do alergologa. Każdy z lekarzy wykluczył grzybicę a pediatra stwierdził, że nie ma pojęcia od czego to może być i że z czasem "pewnie" przejdzie. A mnie to niepokoi. Dziecko ma bardzo brzydkie paznokcie u stóp. Są strasznie łamliwe, odginają się nieco do góry, pękają wzdłuż, czasem są żółtawe. Bywa to o tyle problematyczne, że w reguły pękają na krawędziach, czyli naruszane są delikatne skórki wokół paznokcia i córcia się skarży, że boli.
Anemię miała, gdy skończyła 6 m-cy, leczenie trwało kilka m-cy i została wyleczona (podejrzewałam, że to przez anemię) ale córka za 2 m-ce skończy 2 lata i paznokcie nadal brzydkie.
Niestety lekarze wcale mnie nie uspokoili, nikt nie zasugerował żadnych badań a mnie taki stan niestety nie wydaje się być normalnym.
Czy to może być kwestia genetyczna? Bo u rąk paznokcie są ok.
Jeśli warto jest zrobić jakieś badania (choćby na własną rękę), będę wdzięczna za podpowiedź i wszelkie sugestie.
Zdjęcie paznokci: KLIKNĄĆ TUTAJ

Obserwuj wątek
    • nglka podbijam z prosba o odpowiedz... 22.06.10, 10:21
      • k.plata-nazar Re: podbijam z prosba o odpowiedz... 24.06.10, 22:16
        rzeczywiscie (na zdjeciu)- to zadanie dla dermatologa. preparaty
        wielowitaminowe- nie zaszkodza, ale czy przyniosą efekt? moze masci miejscowo.
        proponuje poszukac dermatologa
      • nglka chyba znalazłam przyczynę... 14.07.10, 00:52
        Smarowanie maścią witaminową niczego nie zmieniło a dodatkowo zauważyłam, że
        przy lewej stopie i dużym paluchu schodzi skóra wokół paznokcia - płatami, pod
        spodem jest żywo-czerwona skóra. Trwa to od kilku dni i plac jest coraz większy.
        To nie jest zwykłe zadrapanie, zadarcie, bo ta skóra złazi nadal, plac się
        poszerza. Gdy zobaczył to tata dziecka - przypomniał sobie, że w wieku
        wczesno-dziecięcym miał dokładnie taką samą sytuację ale przy palcach u dłoni.
        Paskudne paznokcie i schodząca skóra najpierw przy paznokciach, potem z palców a
        na końcu schodziła płatami z całych dłoni i zaczynało się uporczywe swędzenie.
        Okazało się, że było to uczulenie na ołowiane żołnierzyki, którymi się bawił.
        Tylko teraz niech ja dojdę co córkę może na bieżąco tak uczulać, skoro brzydkie
        paznokcie zauważyłam już w pierwszym dniu po narodzinach i z czasem było w
        zasadzie tylko gorzej. A w dodatku często 9kiedy tylko może) chodzi boso, więc
        kontakt ma ze wszystkim w sumie (a jak nie chodzi boso to paznokcie też
        brzydkie). No nie wiem, chyba się z tym do alergolog przejdę ponownie, jak skóra
        dalej będzie tak złazić... albo spróbuję Małej na bieżąco podawać cetalergin
        (obecnie stosujemy sporadycznie, objawowo a objawy skórne same w sobie ma
        rzadkie, oddechowe już zaleczone).
        • nglka poprawka odnośnie tworzywa 14.07.10, 01:02
          nie były ołowiane, tylko z jakiegoś gatunku plastiku - nigdy nic innego go tak
          nie uczuliło, żaden inny plastik czy cokolwiek (twierdzi, że po latach znalazł
          te żołnierzyki u mamy w domu, wziął do ręki i problem się powtórzył)...
          • k.plata-nazar Re: poprawka odnośnie tworzywa 14.07.10, 10:12
            w celu diagnostyki szczegółowej nalezy wykonac testy płatkowe na skórze (pleców)- u dorosłego
          • Gość: .Q.... Re: poprawka odnośnie tworzywa IP: *.alfanet24.pl 21.06.13, 19:47
            Prośba do wszyskich matek by kontrolowały swoje dziecko i chroinły je na wizycie laryngologicznej, twoje dziecko może być zagrożone i upośledzane latami może mieć różne następstwa w dziecinstwie i w wieku dorosłym nie do zauważenia przez lata przy wychowaniu, nawet może być zwyrodnione,ponieważ firma T-Mobile robi nie legalne badania na dzieciach i młodzierzy które mogą się przyczynić do trwałego upośledzenia.Dzieci mogą się źle uczyć mieć różne powikłania zdrowotne mieć upośledzony wzrok i nie ukończyć edukacji na odpowiednim poźiomie.Szczególną uwagę należy poświęcic podczas wizyty lekarskiej czy lekarz nie umieszcza głęboko w uchu małego przedmiotu w wielkości dwuch główek od zapałek bardzo słabo widoczne,jest to urządzenie elektroniczne które wykonuje firma w dachau dokł Telefunken na zamówienie firmy T-Mobile które to urządenie odbiera fale emitowane z stacji BTS i po przetworzeniu emituje do mózgu fale, które mogą wpływać na różne stany po osłabienie samopoczucia i koncetrtacji a nawet mogą zatrzymać akcje serca.
            • Gość: lekarz Re: poprawka odnośnie tworzywa IP: *.centertel.pl 19.11.14, 22:06
              Schizofrenia
      • Gość: .Q.... Re: podbijam z prosba o odpowiedz... IP: *.alfanet24.pl 21.06.13, 19:46
        Prośba do wszyskich matek by kontrolowały swoje dziecko i chroinły je na wizycie laryngologicznej, twoje dziecko może być zagrożone i upośledzane latami może mieć różne następstwa w dziecinstwie i w wieku dorosłym nie do zauważenia przez lata przy wychowaniu, nawet może być zwyrodnione,ponieważ firma T-Mobile robi nie legalne badania na dzieciach i młodzierzy które mogą się przyczynić do trwałego upośledzenia.Dzieci mogą się źle uczyć mieć różne powikłania zdrowotne mieć upośledzony wzrok i nie ukończyć edukacji na odpowiednim poźiomie.Szczególną uwagę należy poświęcic podczas wizyty lekarskiej czy lekarz nie umieszcza głęboko w uchu małego przedmiotu w wielkości dwuch główek od zapałek bardzo słabo widoczne,jest to urządzenie elektroniczne które wykonuje firma w dachau dokł Telefunken na zamówienie firmy T-Mobile które to urządenie odbiera fale emitowane z stacji BTS i po przetworzeniu emituje do mózgu fale, które mogą wpływać na różne stany po osłabienie samopoczucia i koncetrtacji a nawet mogą zatrzymać akcje serca.
    • magjack Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze 29.06.10, 20:55
      Witam! Mój synek ma dokładnie takie same paznokcie. Z tym, że my leczymy się
      całą rodziną u homeopaty i już na pierwszym spotkaniu (a było to 3 lata temu)
      pani doktor powiedziała, że dzieci niektórych konstytucji tak po prostu mają, że
      te paznokcie u stóp dośc długo się kształtują. Teraz synek ma 4 lata i został
      problem praktycznie tylko z paluchami, reszta jest ok. Może to niepopularny
      pogląd, ale czasem nie warto ładować w dziecko leków i biegać od lekarza do
      lekarza tylko dlatego, że coś jest nietypowe i rzadkie. Mam nadzieję, że pomogłam :)
    • Gość: domza2 Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.06.10, 19:55
      WItam, moja roczna córeczka też ma takie, o ile nie gorsze paznokietki. Na
      dodatek nie daje sobie ich za nic obciąć, więc trudno mi o nie zadbać. Też, sa
      takie dosłownie od urodzenia. Ja czekam aż się to samo poprawi, wydaje mi się,
      że są takie , bo jeszcze nie dojrzały.
    • ayrish1 Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze 05.07.10, 08:53
      Moje dzieci mają takie same paznokcie(3lata i 1,5 roku) byliśmy u dermatologa -
      nic nie pomógł, zalecił jedynie smarowanie oliwą z oliwek. Nie wiem czy to
      kiedykolwiek się zmieni bo teść i mąż też paznokci u stóp pięknych nie mają.
      • nglka Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 09.07.10, 12:17
        No to mnie nie pocieszyłyście. Wczoraj znowu oderwała się dość duża, żółta część
        paznokcia. Oczywiście polała się krew, na szczęście łzy - nie. Lekką poprawę
        obserwuję, gdy natłuszczam paznokcie ale niestety problem wraca gdy tylko
        przestaję natłuszczać.
    • mamusia_szymusia Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze 09.07.10, 23:15
      Mój syn też ma podobne paznokcie - dość łatwo się łamią i mają brzydki kształt,
      na paluchach odginają się do góry. Znajoma pediatra na moje pytanie o to
      odpowiedziała, że to wszystko przez dużo roboty dla stóp - dzieciaki całymi
      dniami biegają, skaczą, a stopy muszą to wszystko znosić:) Ręce jednak są
      delikatniej traktowane, więc i paznokcie u rąk też ładniejsze. Po jakimś czasie,
      pewnie kilku latach, takie paznokcie robią się zupełnie normalne.
      • k.plata-nazar Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze 10.07.10, 00:22
        zapewne- tak bedzie, oby tylko te paznokcie nie rosły zdeformowane (stad mysl o ich wzmocnieniu)
    • Gość: babcia Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze IP: *.uwm.edu.pl 05.06.13, 13:00
      czyli nie tylko starcy mają takie twarde,żółte pazury. Co to się narobiło, to ja juz nie pojmuję.
    • Gość: .Q.... Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze IP: *.alfanet24.pl 21.06.13, 19:45
    • goldflor Re: Brzydkie paznokcie u dziecka - od zawsze 06.03.17, 14:14
      hej czy uzyskałaś jakąś odpowiedz. Mam ten sam problem z paznokciami u stóp córci. Daj znać, czy je wyleczyłyście i jak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka