Dodaj do ulubionych

problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 2009r.

18.01.15, 21:55
Córka jest z listopada 2009 r. ma duze problemy emocjonalne ,sygnalizowała mi to wielokrotnie wychowawczyni , praktycznie w kazdym tygodniu popuszcza w majtki, malo tego pozniej jak jej sie taka historia przydarzy nie mowi nic nauczycielce bo sie wstydzi, w zwiazku z czym pupa wieczorem odparzona wszystko szczypie, ehhhh słow mi brak juz trace sily.Zdrowotnie wszystko jest ok, problem jest natury psychicznej boi sie pojsc na siku bo np. boi sie ze nie zdarzy zrobić rysunku w tym samym czasie co inne dzieci. Emocjonalnie katastrofa z byle powodu potrafi zrobić dzika scenę, np bo zapomniala rękawiczek, bo jej nie wyszedł rysunek podobno sceny sa takie ze psuje prace w grupie bo nie mozna jej uspokoić.
Tymczasem pani psycholog z przedszkola stwierdziła ze nie ma powodu zeby córkę odraczać , pani wychowawczyni stwierdziła ze tak sa problemy ale nie az takie zeby ja zostawić jeszcze na rok w przedszkolu.Przedszkole nie chce pomoc w odzyskaniu odroczenia , na maja prosbe odmowiono mi w przedszkolu wydaniu kilku informacji o rozwoju córki cytujesadnie bo jest zakaz...) czeka mnie rozmowa jeszcze z pania dyrektor z przedszkola
Czy problemy córki rzeczywiście nie wskazuja na to by powinna jeszcze zostać w przedszkolu?.
Kto juz przedszedł pierwsza klase ze swoimi dziećmi moze cos podpowie .

Obserwuj wątek
    • kanna Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 18.01.15, 22:17
      Przedszkole - ani psycholog przedszkolny - nie podejmują decyzji o odroczeniu dziecka. Nie potrzebujesz rozmawiać z panią dyrektor.

Skontaktuj się z poradnią psychologiczno-pedagogiczną opiekująca się przedszkolem, lub rejonową dla Twojego miejsca zamieszkania (nie potrzebujesz skierowania) , opowiedz o problemie i poproś o badanie gotowości szkolnej.
    • mw144 Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 19.01.15, 08:25
      U mojej córki w klasie (zerówka szkolna) są w grupie dzieci, które zachowują się jak Twoja (2-3 osoby). Na ostatnim zebraniu wychowawczyni sugerowała tamtym rodzicom udanie się juz teraz do poradni pp w celu odroczenia. Przedszkole nie ma wpływu na decyzję o odroczeniu, jak chcesz zostawić to liczy się tylko opinia z poradni.
    • camel_3d eee? 19.01.15, 09:01
      >>Przedszkole nie chce pomoc w odzyskaniu odroczenia , na maja prosbe odmowiono mi w przedszkolu wydaniu kilku informacji o rozwoju córki cytujesadnie bo jest zakaz...)

Z tego co wiem, przedszkole ma obowiazek udzielena i udostepnienia wszytskich informacji dotyczacych twojej corki. Chyba ze napisali tam cos czego nie chca pokazac, bo im glupio.
      • aniaidaniel Re: eee? 10.02.15, 22:25
        camel_3d napisał:

>
        >
        > Z tego co wiem, przedszkole ma obowiazek udzielena i udostepnienia wszytskich i
        > nformacji dotyczacych twojej corki. Chyba ze napisali tam cos czego nie chca po
        > kazac, bo im glupio.

Dokładnie, a poradnia zwykle w celu odroczenia prosi o opinię z przedszkola nt funkcjonowania dziecka. Nie rozumiem jak to "bo zakaz"??
    • makurokurosek Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 19.01.15, 09:15
      Po pierwsze odroczenie nie wydaje przedszkole tylko PPP tak więc jeżeli masz jakieś obawy udaj się do poradni, po drugie nauczycielki przedszkolne mają obowiązek informować cię o postępach i ewentualnych problemach z dzieckiem, dodatkowo maja obowiązek dwukrotnie w ciągu roku przeprowadzić diagnozę dziecka i jej wynik omówić z tobą.
      Swoją drogą niezależnie od odroczenia udałabym sie z dzieckiem do psychologa dziecięcego albo psychiatry bo albo dziecko jest zaburzone albo rozwydrzone, w tym wieku dziecko nie powinno zachowywać się jak rozhisteryzowany dwulatek.
    • roksanka_3 Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 19.01.15, 10:38
      jezeli córka chodzi do tzw zerówki, to jej wychowawczyni MA OBOWIAZEK przeprowadzic diagnoze gotowosci szkolnej. roznie jest to pozniej omawiane i zapisywane. albo opisowo albo w formie tabelki i punktów. niezaleznie od tego pamie musza to z rodzicem omowic. u nas i podejrzewazm ze jest to powszechny obowiazek, opisowa diagnoze ktora pani wrecza(bodajze w czerwcu) trzeba dostarczyc do szkoly. panie wiedza wiec, ze problemy jakie sa z twoja corka musza zawrzec na pismie.
      ale tak jak juz wiekszosc napisala, nie potrzebujesz ani zgody pan z przedszkola ani zadnego skierowania zeby udac sie do poradni psychologiczno pedagogicznej. kazde przedszkole ma podpisana umowe z konkretna poradnia. idziesz tam wypelniasz wniosek i dostajesz termin wizyty kontrolnej u psychologa. psycholog rozmawia z dzieckiem i wybada (byc moze potrzeba bedzie wiecej spotkan niz 1 ) czy dziecko nadaje sie do szkkoly czy nie. malo tego psycholog ma mozliwosc (koniecznie musisz o tym wspomniec) przyjechac do przedszkola twojego dziecka i poobserwowania jej w czasie zajec. ma wtedy lepszy obraz dziecka. nie jest to zalezne od pań wiec nie masz sie czym przejmowac. jezeli psycholog uzna ze dziecko emocjonalnie nie nadaje sie do szkoly dostajesz odroczenie.
      • 3fanta Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 19.01.15, 17:16
        Co to za zakazy w przedszkolu i zatajanie informacji o dziecku przed rodzicem?nie powinno być czegos takiego .Coś jest mocno nie halo
    • q_fla Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 19.01.15, 19:35
      Czy dziecko jest pod stałą opieką specjalisty: psychologa, ewentualnie neurologa?
      Nic nie piszesz o tym co wy rodzice robicie, aby pomóc dziecku w problemach emocjonalnych.
    • zuleyka.z.talgaru Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 20.01.15, 09:58
      Na koniec roku dostaniesz opisową diagnozę gotowości szkolnej Twojego dziecka - z przedszkola. Ale to PPP wydaje odroczenie i spokojnie możesz udać się tam z dzieckiem już teraz.
    • alpepe Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 20.01.15, 16:06
      może odrobaczenie wystarczy?
      Moim córkom zdarzało się popuszczać z tego samego powodu, ale nie było ani płakania, ani dzikich scen, po prostu szły do szatni, przebierały się i wszystko grało.Zastanów się, gdzie tu leży błąd.
      • 3fanta Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 20.01.15, 17:20
        Alpepe chyba to nie ten wątek
        • magkul99 Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 22.01.15, 13:38
          Weź poprawkę na to, że do rozpoczęcia 1 klasy jest jeszcze 8 miesięcy, a przez ten czas dziecko dojrzeje bardziej. Natomiast ja tak jak dziewczyny uważam, że chyba powinna ją obejrzeć psychiatra.
          • asai1978 Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 06.02.15, 16:09
            Dzieci do ukończenia 7 lat mogą nie mieć zakończonego rozwoju układu nerwowego. To powoduje np. w sytuacjach stresowych opóźnione dotarcie komunikatu o "siku". Nie jest potrzebny psychiatra tylko urolog/chirurg. Problem dotyczy 15% chłopców i 5 % dziewczynek. Moczenie dzienne. Tą wiedzę powinna mieć Pani psycholog.
    • kasiamel Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 23.01.15, 16:35
      A może po prostu chodzi o to, żeby poszła do szkolnej zerówki, a nie została w przedszkolu.
    • ciasteczko_cynamonowe Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 27.01.15, 13:56
      Moim zdaniem odroczenie nic Ci nie da. Dziecko zostanie tylko w tyle za innymi dziećmi z jej rocznika. Do września masz jeszcze duzo czasu, idz z dzieckiem do lakarza i do psychiatry albo do psychologa. Skad wiesz ze posikuje sie przez emocje?A moze ma problemy z nerkami, tego nie mozesz ot tak sobie stwierdzic. To ze sie dziecko kłóci o pie..., tak bywa. Ja mam syna z 2009 roku i tez potrafi nie raz sie klócic, czy histeryzować o byle co. Zazwyczaj dlatego ze jest zmeczony po przedszkolu albo cos poszlo nie po jego mysli. Po za tym dzieci sa rozne, maja rozne temperament. Może Twoja córka jest z dzieci ktore sa bardziej problemowe i potrzebuje wiecej uwagi. Zacznij wiecej z dzieckiem rozmawiac i tlumaczyc.
      • kremka2014 Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 27.01.15, 17:58
        Miało byc,że każdy psycholog moze wystawić taka opinię. Obowiązuje czy nie? A problem dziecka rozwiązujesz? Bo to wystarczyloby, nie musiałabyś martwic się odraczaniem i dziecko byloby szczęśliwsze i wy również.
        • domi_33 Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 29.01.15, 14:30
          trzeba pamiętać tylko w momencie odraczania, że o ile pani dyrektor nie znajdzie miejsca w przedszkolu w młodszej grupie to dziecko może trafić do jakieś odległej podstawówki w obrębie danej dzielnicy/gminy. na pewno nie będzie zerówek (oddziałów przedszkolnych) we wszystkich szkołach. dziecko może trafić do jakieś odległej szkoły i potem po roku znowu zmieniać środowisko i placówkę. nie wiem czy gra jest warta świeczki. a to odpowiedź z mojego wydziału edukacji więc potwierdzona:

Szanowna Pani,

odpowiadając na pytanie uprzejmie informuję, że projekt organizacji oddziałów przedszkolnych na rok szkolny 2015/2016 funkcjonujących w szkołach podstawowych zakłada uruchomienie 2-3 oddziałów przedszkolnych (odpowiednio w 2-3 placówkach), zgodnie z potrzebami. Na obecną chwilę brak pełnych danych, ilu dzieciom odroczony zostanie obowiązek szkolny.
          Dzieci z odroczonym obowiązkiem szkolnym będą mogły również skorzystać z edukacji w przedszkolach, jeśli wybrane przez rodziców przedszkole będzie dysponowało miejscem.

--
    • ania-ryskrzys Re: problem z odroczeniem obowiązku szkolnego 200 30.01.15, 08:47
      Proponuję zajrzeć sobię na www.gabinetpromyk.eu/ Tu pomogą smile Nam pomagają, wam też pomogą Z czystym sumieniem GORĄCO POLECAMY !!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka