Dodaj do ulubionych

Wczesne odpieluchowanie

09.05.15, 15:01
Czy jest na forum ktoś, kto odpieluchował swoje dziecko wcześniej niż przed 2r.z? Podobno optymalna pora na to to 2,5-3 lata , ale ostatnio spotkałam się z opinią, że stosunkowo łatwo nauczyć dziecko korzystania z nocnika/toalety np. w okolicach pierwszych urodzin - a jak się ten moment przegapi to znowu trzeba czekać kilka miesięcy, taka sinusoida. Zastanawiam się, jak ta teoria ma się do praktyki? Ktoś ma doświadczenia w tej kwestii? Ciśnienia nie mam, ale z drugiej strony czekanie do 2,5 roku wydaje mi się nieuzasadnione, bo obserwując moje dziecko (18m-cy) i dzieci znajomych widzę, że szkraby łapią o wiele trudniejsze, zdawałoby się, rzeczy wcześniej i naprawdę dużo kumają juz w okolicy roku...
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 15:34
      Znam takich co odpieluchowali ok 18mcy. Dzieci okazjonalnie laly w lozko ale po za tym super. Zalezy od dziecka
      • jotka_k Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 16:11
        Córkę odpieluchowałam w wieku 20 miesięcy w ciągu 2 dni.
        Synka tuż przed drugimi urodzinami, trwało to jakiś tydzień.
        Zależy od dziecka.
      • camel_3d to swietne odpieluchowanie 11.05.15, 09:38
        > Dzieci okazjonalnie laly w lozko smile)

• dzoaann Re: to swietne odpieluchowanie 18.05.15, 22:33
          A co cie tak bawi? Nie wiesz, ze jest roznica miedzy odpieluchowaniem dziennym a nocnym?
    • rulsanka Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 16:38
      Mój starszak do wieku 2 lat nie kumał w ogóle o co chodzi z nocnikiem. A ja nie odpieluchowywałam, nie proponowałam nocnika częściej niż raz na miesiąc, dla sprawdzenia, czy gotowy. W wieku 2 lat odpieluchował się w 1 dzień bez dalszych wpadek. Od wieku 2,5 bez pieluchy nocnej.
      Młodszy jak miał 13m to potrafił zrobić siusiu i kupę na nocnik. Tak więc nocnik był u nas od tego czasu i młody codziennie z niego korzystał przynajmniej raz na dzień. Zdarzało mu się zgłaszać potrzeby. Teraz ma 2,5 i nadal jesteśmy na tym samym etapie. Pieluchy mu nie zdejmę dopóki nie będzie na 100% gotowy, bo niestety robi kilka kup dziennie i o nieregularnych porach.
    • ewelina.90 Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 18:23
      Moje dziecko ma niespełna 13 mcy. I 3-4 razy dziennie załatwia się na nocnik. Najczęściej sadzam go po drzemce/ pobudce. Kupa głownie na nocnik. Bardzo rzadko zdarza się w pueluche. Czasami zaczyna stękać i wtedy go sadzam na nocnik i tam robi. Jak robi siku w pieluche to często się za nią łapie. Albo robi tak, że łapie się za pieluche i pokazuje nocnik. Czasami za potrzebą czasami, żeby pokazać, że na nocnik się właśnie siusiu robi. No przynajmniej tak to wygląda. Zaczełam go sądząc przy zmianie pieluchy / po drzemce z miesiąc po tym jak zaczął sam siedzieć, czyli ok 9 MCA. Z tym, że on siedział jak król na tym nocniku smile miał też etap, że nie chciał siadać. Do odpieluchowania jakoś mocno nie dąże, ale cieszę się, że kupa na nocnik bo przewinięcie go to czasami nie lada wyczyn.
      • 3-mamuska Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 20:18
        Moja córka odpieluchowala się w wieku 18 miesięcy sama.
        Znała nocnik ma starszego brata.
        Odkąd skończyła roczek rozbierała się do naga.
        Wiec pewnego pięknego dnia, wzięła nocnik usiadła i zrobiła siku.
        Myślałam ze to przypadek ale za jakiś czas znowu i znowu.
        Od tamtej pory w domu chodziła w majtkach jeszcze jakiś czas pózniej pieluchy miała do wyjścia.
        W wieku 22 miesięcy nie dała założyć sobie pampersa nawet na śpiocha na noc.
        Budziła się i denerwowała.
    • zabka141 Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 20:28
      Ja czytalam ze wlasnie idealnie jest zaczac w wieku 18 miesiecy. To jeszcze przed nami. U nas wypadnie mniej wiecej w lato, wiec bedzie latwiej.
    • ashraf Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 21:22
      My sadzaliśmy na nocnik przed kąpielą od roku. W końcu się udało i synek od razu załapał, że można załatwiać się do nocnika, a nie w pieluchę, przeżywał też wtedy okres fascynacji nową umiejętnością, sikał po 100 razy dziennie i domagał się braw i wyrazów podziwu wink Odpieluchowany w 16 mcu, gorzej z nocną pieluchą, okazjonalnie jest mokra, więc mimo skończonych 2 lat jeszcze nie zdjęliśmy, przymierzamy się lecie.
    • mala_mycha Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 21:52
      C?rka w wieku 7 mieś pierwszy raz posadzona na nocnik podczas robienia kupy. Jako,że miala problemu z robieniem kupy odtego czasu sadzana na nocnik codziennie rano, zawsze kupa w nocniku ladowala, bez wpadek. W wieku 18 mies puszczona bez pampka. Zalapala w 2 dni o co chodzi i tez praktycznie potem bez wpadek, do 22 mies miala zakladanego pampka na noc, potem to bylo bez sensu bo i tak pampek suchy.
      Dzisiaj ma 30 mies. Uwazam,ze to kiedy odpampersujesz dziecko zalezy od dziecka, moja corka jest czyscioszkiem i mokra czy brudna pupa nigdy jej nie odpowiadala.
    • mika_p Re: Wczesne odpieluchowanie 09.05.15, 22:54
      To zalezy, co rozumiesz przez odpieluchowanie.

Jeżeli uważasz, ze odpieluchowane dziecko samo kontroluje swoją fizjologię, tj. czuje, kiedy chce mu się kupę, potem siusiu, wie, co to odczucie znaczy, potrafi to zasygnalizować (albo samodzielnie skorzystać z nocnika) - to nie przeskoczysz, zdolność rozumienia sygnałów ciała pojawia się pod koniec 2. roku zycia lub później.
      W dzień, bo nocne odpieluchowanie to inna bajka, zależy od dojrzałości układu hormonalnego (wydzielanie wazopresyny, odpowiedzialnej za zagęszczanie moczu) i nerwowego (zdolność do pobudki na sygnał, że pęchcerz jest przepełniony). Tu fizjologiczna norma to 6. rok życia. Dziecko może być bystre, inteligentne, czytające nawet, w dzien odpieluchowane od wieków - a w nocy siusiać i nic sie nie da zrobić.

Ale jeśli uważasz, że odpieluchowanie oznacza, że dziecko nie nosi pieluch, po prostu, to można próbowac dużo wcześniej, ale wtedy osobą odpowiedzialną za suche majtki jest rodzic. Który wysadza regularnie. Pewnie, da się. Rozluźnienie zwieraczy jest łatwiejsze niż zaciśnięcie, więc przy odrobinie wprawy ze strony rodzica można miec sukces, siusiu do nocnika. Ba, na f. Niemowlę co jakiś czas pojawiają się wątki o wychowaniu bezpieluchowym: idea jest taka, że rodzic obserwuje dziecko, wychwytuje sygnały, że maleństwo będzie siusiać, i wysadza. Dziecko nawet nie musi umieć siedzieć, kwestia odpowiedniej pozycji na rekach rodzica.

No więc, co chciałabys osiągnąć? Mniejsze zużycie pieluch czy świadomość, że dziecko prawidłowo odbiera sygnały ciała?
      • bbuziaczekk Re: Wczesne odpieluchowanie 10.05.15, 14:13
        Znam wiele dzieci odpieluchowanych w weku 1,5 roku.
        Wiec da się. Tylko czy dane dziecko jest na to gotowe ? to zależy od dziecka. Moja dwojka odpieluchowana po 2 urodzinach i ponad 2,5 roku.
      • julita165 Re: Wczesne odpieluchowanie 18.05.15, 10:22
        100% racji. Mój syn ma 3 lata 7 m-cy. Odpieluchowany w wieku 2 lat 10 m-cy. Od tego czasu wpadki w dzień może trzy a w nocy leje bez mrugnięcia okiem. Jakiś miesiąc temu podjęłam próbę spania bez pampersa. Na 5 nocy trzy razy się zlał. Mało tego...w ogóle go to nie obudziło. budził się rano o zwykłej porze a ze stopnia wilgotnosci piżamy i poscieli obstawiam że zlał się 4-5. Możecie sobie wyobrazić stan skóry po spaniu w takim "kompresie". Oczywiście wróciłam do pampersów. Spróbuję znowu za jakis czas.
    • aleksandra1357 Re: Wczesne odpieluchowanie 10.05.15, 20:05
      Moich synów odpieluchowałam w wieku 19 i 20 miesięcy. Trwało to kilka dni. Po prostu zdjęłam pieluchę. Obaj sygnalizowali potrzeby i wpadki były bardzo sporadyczne. W nocy wkładałam pieluchę, dopóki nie była sucha (ok. 2,5 roku).
    • zuleyka.z.talgaru Re: Wczesne odpieluchowanie 10.05.15, 20:31
      Mój syn się odpieluchował w okolicy 18 miesiąca.
    • betty842 Re: Wczesne odpieluchowanie 10.05.15, 21:23
      Pierwszy syn odpieluchowany w wieku 22 miesięcy ,drugi w wieku 23 miesięcy. Przy pierwszym synu robiłam próby odpieluchowania kiedy mały skonczył 18 miesięcy.Tzn zdejmowałam pieluchę,zakładałam majtki,tłumaczyłam i kiedy po całym dniu lania w majtki nie widzialam żadnych efektów wracałam do pieluchy.I tak co miesiąc. Kiedy mały miał te 22m zauważyłam,ze chwyta się rączkami w kroku,zaciska nogi i po chwili patrzy na nogi jakby sprawdzając czy coś mu leci.Dla mnie to byl sygnał,że chyba zaczyna kojarzyć parcie na pęcherz i siusianie.Zdjełam mu pieluchę,założyłam majteczki,wytłumaczyłam co i jak i od razu zakumał o co chodzi.Z drugim synem było inaczej.Chodził w pieluszce i wołał "e,e" kiedy chciał kupę ale siku nie wołał.Pewnego razu zawołał "e,e" ale zamiast kupy zrobił siku.I tak przez kilka dni,chodził w pieluszce i wołał prawie za każdym razem kiedy chciał siku.Po tych kilku dniach założyłam mu majteczki i było po sprawie.Tak więc przy obu synach obyło się bez biegania ze szmatą i wycieraniem podłogi.Da się.Tylko trzeba właśnie trafić na ten odpowiedni moment.Robić próby i jak widać,ze dziecko nic nie kuma,dać spokój i spróbować za parę tygodni.
    • camel_3d powodzenia... 11.05.15, 09:31
      dziecko musi nauczyc sie kontrolowac zwieracze.. przed pierwszym rokiem zycia zadne dziecko nie potrafi tego.. no ale jak chcesz pokazac innym mamom, ze osiagnelas sukces zawodowy.. to wierz w cudasmile

• volke_86 Re: Wczesne odpieluchowanie 11.05.15, 10:41
      Ja wlasnie z f.niemowle. Ostatnio jedna mama niemowlaka opowiadala mi, ze jej syn robi zalatwia obie potrzeby do nocnika od 6mca zycia. Tzn ona mu zdejmuje pieluche, sadza na nocnik i on robi siku/kupe. Oczywiscie zachwalala mi oszczednosc na pieluchach, no i "nie musi sie babrac z ta smierdzaca kupa". Ja, matka refleksyjna, zastanawialam sie nad sensem i konsekwencjami dla dziecka. Dziekuje za wasze wpisy,szczegolnie ten o umiejetnosci rozpoznawania sygnalow, rozjasnil w glowie. Nie bede wysadzac mojego 10miesieczniaka.
    • kjut Re: Wczesne odpieluchowanie 11.05.15, 11:10
      "Wysadzałam" dziecko od 4 miesiąca. Od 8 mieliśmy 90 procent skuteczności jeśli chodzi o kupe (w pieluche była jedna na jakieś dwa tygodnie) i spora w kwestii siusiu. W okolicach 10 miesiąca syn sygnalizowal potrzebę (owszem, nieświadomie - musiałam się go nauczyć), wstrzymywał kilka minut zanim go posadziłam (nie musiałam się rano zrywać z łóżka jak tylko otworzył oczy, był czas żeby się na spokojnie zatrzymać w lesie gdy jechaliśmy samochodem) i gdy go wysadzałam odpowiednio rozluźniał się i napinał, żeby zrobić co trzeba gdzie trzeba. wysadzałam go regularnie, przy każdej zmianie pieluchy czyli co jakieś 1.5 godziny, koło 11 miesiąca często zdarzały się dni, że pielucha cały dzień była sucha, pojedyncze noce gdy zdarzała się kupa tez był wysadzany (budził nas). Myślę, że gdybym nie przestała, to miałabym odpieluchowane dziecko - bez stresu, "treningu" czy zasikanych podłóg.

Przestałam wysadzać na jakiś czas z powodów, które dla tematu nie są istotne. Mieliśmy potem "bunt kibelkowy" gdzie mały za żadne skarby nie chciał usiąść (nie mamy i nigdy nie mieliśmy nocnika - albo trzymałam go ja, albo, później, była nakładka), teraz siadamy regularnie, ale idzie pomalutku - mały 3 na 4 razy mówi dopiero, gdy kupe w pieluche juz zrobi.

Podsumowując - wbrew obiegowej opinii i głosom tutaj na forum da się. Tylko na innych zasadach. Nie oczekuje się, że dziecko w wieku roku zacznie przychodzić i mówić "mama, chce siku". Raczej, że tak jak nieświadomie informuje nas p tym, że jest godne (kręcąc głową i otwierając paszczę) tak samo robi to na temat innych potrzeb. Wymaga to, szczególnie na początku, uważności i systematyczności. W "nagrodę" mamy dziecko dla którego naturalnym jest, że załatwia się nie w pieluche a gdzieś indziej. D szybciej tez opanowuje pewne umiejętności z tym procesem związane. Nie ma granicy za którą zdejmujemy pieluche, ona po prostu do czego innego służy.
    • mamuniaolunia Re: Wczesne odpieluchowanie 11.05.15, 11:41
      Moi chłopcy zostali odpieluchowani w wieku 16 m-cy każdy. Przy czym u pierwszego nauka trwała tydzień, u drugiego 3 tyg. Jako odpieluchowani mam na myśli to, że sami umieli zakomunikować, że chce im się siku, kupę. Tak więc da się, ale trzeba mieć trochę samozaparcia i czasu oczywiście.
    • julita165 Re: Wczesne odpieluchowanie 14.05.15, 15:59
      Zna tylko jedno dziecko ( dziewczynkę ) odpieluchowana w wieku 17 m-cy. Ona w ogóle do tej pory( 4,5 roku ) wydaje mi się nad wiek rozwinięta pod wieloma względami. Poza tym wszystkie znane mi dzieci były skutecznie odpieluchowane w wieku 2,5-3 lata. Bo jest podstawowe pytanie - co to znaczy odpieluchowane dziecko ? Moim zdaniem to takie, które samo, bez pytania, zgłasza swoje potrzeby a ewentualne wpadki wynikają z nadzwyczajnych sytuacji np. choroby. Nie sądzę że mianem odpieluchowanego można nazwać dziecko które jest 10 x dziennie sadzane przez opiekuna na nocnik więc uda się przeważnie "złapać" co trzeba, choć wpadki są raczej codziennością niż wyjątkiem. Jeśli komuś bardzo zależy na pozbyciu się pampersa to można tak się bawić już jak dziecko pewnie siedzi ale moim zdaniem szkoda zachodu. Lepiej poczekać i załatwić sprawę szybciej, skuteczniej i bez wielokrotnego prania dywanów, kanap, foteli itp. Piszę to z własnego doświadczenia - na polecenie logopedy zdjęłam synkowi pampersa w wieku 2 lat i 3 m-cy...lał w majty do wieku 2 lat i 10 m-cy kiedy dosłownie w ciągu tygodnia nastąpił nagły zwrot akcji i od tamtej pory a minęło już 9 m-cy zlał się w majtki dwa lub trzy razy. Każdy kto myśli o odpieluchowaniu niech spróbuje ale jeśli dziecko w tydzień nie załapie o co chodzi to wg mnie nie ma co siebie i dziecka męczyć.
    • mika8001 Re: Wczesne odpieluchowanie 15.05.15, 08:03
      Do głowy mi nie przyszło zeby "próbować odpieluchowac" córkę. Ale ja leniwa jestem. Po prostu poczekałam aż zacznie wołać i przestanie moczyć pieluchy. Miała 2 lata i 2 miesiące. Ale u niej to jakoś wyjątkowo szybko - w nocy przestała sikac chyba jak miała rok, albo trochę ponad. Myśle, ze to ma związek z tym, ze bardzo mocno spi.
      • baba_za_kolkiem Re: Wczesne odpieluchowanie 15.05.15, 08:55
        Dokładnie takie samo mam podejście. Czekam, aż dziecko się samo z czasem niejako odpieluchuje. Z trzy razy już zawołał kupa po fakcie, tak więc uważam, że jak przyjdzie jego czas to i zawoła kupa przed faktem. Po prostu będę go obserwować i słuchać, jak będzie chciał siadać na kibelek, to go będę sadzać. Jak będzie chciał sikać w pieluchę do 3 rż to będzie sikał. Ale że jest niesamowicie bystry i ciekawy świata, to zakładam, że i szybko te czynności będzie chciał robić jak inni. Karmi misie łyżką, jeździ na rowerku w kasku, który sam sobie każe zakładać, zakłada moje torebki na ramie itd. Lubi naśladować.
        Uważam, że nie ma co stresować dziecka i wybiegac przed szereg, lepiej iść tuż za nim, i pomóc kiedy będzie potrzebowało.
      • betty842 Re: Wczesne odpieluchowanie 15.05.15, 11:20
        " mika8001 15.05.15, 08:03
        Do głowy mi nie przyszło zeby "próbować odpieluchowac" córkę. "

Ciekawa jestem czy dalej by ci to do głowy nie przychodziło gdyby córka skończyła 3 lata i nadal nie komunikowałaby swoich potrzeb...Znam taką jedną która tak samo mówiła i nagle się "obudziła" bo mały miał prawie 3,5 roku,nadal chodził w pieluszce a za parę tygodni miał iść do przedszkola.I co,jednak próbę odpieluchowania podjęła.

• mika8001 Re: Wczesne odpieluchowanie 19.05.15, 15:00
          Oczywiście. Smoczek takze wywaliła sama (miała 1,5 roku). Od karmienia rownież sie sama odstawiła.
          Po co mam sobie roboty dokładać... 3 lata na pieluchy to jest norma i szczerze mówiąc byłam na to przygotowana, szczególnie, ze te 26 miesiecy wypadło nam pod koniec listopada. No ale jak juz tak zdecydowała...
          Aha - nocnika u nas w domu nie ma i ne było. Również uznaliśmy, ze nie widzimy sensu w tym, zeby najpierw przyzwyczajala sie do nocnika a potem odzwyczajala od niego i przyzwyczajala do toalety. Od razu nakładka.
          • betty842 Re: Wczesne odpieluchowanie 19.05.15, 18:32
            "mika8001 19.05.15, 15:00
            Oczywiście. Smoczek takze wywaliła sama (miała 1,5 roku). Od karmienia rownież sie sama odstawiła.
            Po co mam sobie roboty dokładać... "

Dokładać??? O czym ty piszesz? Próba odpieluchowania to nie jest bieganie ze szmatą i wycieranie sików z podłogi przez parę tygodni czy miesięcy tylko czasem wystarczy jeden dzień-zdjąć pieluchę,wytłumaczyć dziecku co i jak widać,że nic nie kuma to pieluchę założyć. Wielka mi robota. Twoim zdaniem lepiej przez kolejne 1,5 roku dziecko kisić w pieluszce i czekać aż się SAMO odpieluchuje niż SPRÓBOWAĆ odpieluchować co może zająć chwilkę? Współczuję twojemu drugiemu dziecku (jeśli będziesz je miała) jeśli nie będzie tak rezolutne jak siostra i bedzie się kisiło w pieluszce do 3go roku życia....
            • mika8001 Re: Wczesne odpieluchowanie 28.05.15, 07:00
              Każdemu według potrzeb. Ja wole byc wyluzowana, co sie swietnie sprawdza przy moim dziecku.
              Btw. Doczekałam sie ulubionego argumentu forum (współczuje twoim dzieciom).
              Dla mnie naturalne jest podejmowanie tego typu decyzji (kiedy zdecyduje przestać używać pieluchy, smoczka, ktore spodnie chce założyć, itp) przez moje dziecko. Nie uważam, ze wiek jakistam jest wiekiem odpowiednim na costam i tyle. Uważam, ze dzieci sa rożne. Moja corka znacznie wcześniej wołała na toaletę - ale nie zawsze. Dlatego tez, moim zdaniem, nie była gotowa na zdjęcie pieluchy. Pewnie gdybym biegała ze ścierką, to by udało sie zdjąć wcześniej... A moze nie.
              Decyzje dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia (jaki fotelik samochodowy, miejsce fotelika, liczba warstw ubrania na sobie, itp.) podejmujemy my.
    • hela_mela Re: Wczesne odpieluchowanie 18.05.15, 11:28
      Powiem na przykladzie. Córka sama się odpieluchowała w wieku 18 miesięcy. W wieku 20 miesiecy nie pozwolila sobie nalozyc pieluchy na noc. Zero wpadek w nocy aż do dnia przed wigilią kiedy to robiliśmy dużo rybę i jej nie słyszeliśmy, kilka razy się obudziła też i krzyczała w nocy nie wiedzialam o co chodzi, az mnie obsikiwala - czyli budzila sie w nocy na siku.

A teraz z innej beczki cały czas myślałam, że jest czas na naukę smarkania. I niestety nadal nie umie się wysmarkac a jest już duża.
    • dzoaann Re: Wczesne odpieluchowanie 18.05.15, 22:41
      Cala moja trojka byla odpieluchowana przed drugimi urodzinami. Calkowicie. Na dwa lata sami latali do lazienki na nocnik. W nocy tez szybko poszlo. I nie wycieralam setek kaluz, nie pilnowalam jak szalona. Za kazdym razem odbylo sie to latem, gdy dziecko nie marzlo po okazjonalnej wpadce. Lataly po ogrodzie i po zaobserwowaniu parokrotnym co sie dzieje, gdy sikaja, zaprowadzeniu na nocnik, zaczynaly same siadac. Ale ja puszczalam z golym tylkiem po ogrodzie. Patologia i zgorszenie😂😂
      gdyby nie zalapaly to nie chcialoby mi sie meczyc ich i siebie z pilnowaniem i wrocilabym do pieluch, ale udawalo sie w okolo tydzien, dwa bez spinki😊
      • camel_3d Re: Wczesne odpieluchowanie 19.05.15, 08:44
        no tylko nie kazdy ma ogrodsmile

a jak ktos poleci gola pupe na plazy..to jest ogolnie zlinczowany.. smile))
    • sylwik2014 Re: Wczesne odpieluchowanie 15.06.15, 11:33
      Hmm w tym aspekcie nie kierowałabym się radami z forum. smile W zeszłym roku, gdy się tutaj logowałam moja córcia miała 5 miesięcy. Wypowiedziałam się na temat odpieluchowania, że moim zdaniem dziecko z pieluchą w wieku 3 lat to przesada i niedopilnowanie przez rodziców. Były też mamusie, które twierdziły, że "im się nie chce" ciągle ze szmatą latać i ścierać osikanej podłogi... i że mi na pewno też nie będzie się chciało. Zrównały mnie z ziemią, że zobaczę jak to jest, że najbardziej wymądrzają się mamuśki niemowlaczków, że nic nie wiem na temat wychowywania dziecka, bo jedyne co na obecnym etapie muszę zrobić to "dać cyca i pomachać grzechotką." Teraz jako mama 16 miesięcznej córeczki, która właśnie zaczęła etap nauki bez pieluszki, powiem Ci tak - jak się chce to można to po pierwsze po drugie trzeba znaleźć sposób smile Każda Mama zna swoje dzieciątko najlepiej. Z racji tego, że jest ciepło postanowiłam spróbować. Pomogło mi w tym to, że Mała jest niesamowicie komunikatywna, dużo mówi, powtarza, podłapuje zwroty. Puściłam ją pierwszy raz bez pieluszki - biegała beztrosko, a gdy stanęła i zrobiła siku, to jej powiedziałam "o,ooooooo, zrobiłaś siku" i tak kilka razy smile Podłapała to i gdy tylko chce jej się siku woła o,oooo jeszcze nie zdąży na nocnik ale jesteśmy na dobrej drodze smile
      Tobie też się uda i na pewno znajdziesz sposób na Malucha smile Pozdrawiam
      • memphis90 Re: Wczesne odpieluchowanie 20.08.15, 21:31
        Opowiadałaś bzdury i dalej opowiadasz bzdury. Wybacz, ale taka jest prawda.

Wypowiedziałam się na temat o
        > dpieluchowania, że moim zdaniem dziecko z pieluchą w wieku 3 lat to przesada i
        > niedopilnowanie przez rodziców.
        Rodzic nie jest od pełnienia funkcji zwieracza. Jeśli dziecko jest wc. Ciebie "niedopilnowane", bo sika w majtki, to znaczy, że tak naprawdę nie jest odpieluchowane. Dziecko z wykształconą kontrolą zwieraczy nie musi być "dopilnowywane", samo wie kiedy i jak skorzystać z toalety/nocnika.

> Podłapała to i gdy tylko chce jej się siku woła o,oooo jeszcze nie zdąży na n
        > ocnik ale jesteśmy na dobrej drodze smile
        To, że dziecko zauważa, że sika po nogach to nie kontrola zwieraczy.
    • srubokretka Re: Wczesne odpieluchowanie 17.06.15, 13:25
      Oba osobniki odpieluchowalam w okolicach roku. Moja mama 2 dzieci jeszcze wczesniej, wiec skoro ja bylam w stanie sie nauczyc... Z corka poszlo sprytniej. Syn noca dluzej potrzebowal pieluche.
      Dla mnie motywacja najlepsza byla chemia, ktora sa nasaczone. Koncernom b zalezy, zeby jak najdluzej nasze dzieci mialy to na sobie.
      • srubokretka Re: Wczesne odpieluchowanie 17.06.15, 13:32
        Przypomnialo mi sie, ze syn mial zwyczaj codziennie rano zrobic cos grubszego, wiec napewno od okolic 6 miesiecy nocnik byl w uzytku porannym.
    • milenka8882 Re: Wczesne odpieluchowanie 17.06.15, 22:30
      Moja córa teraz kończy dwa lata i za nami 3 dzuen bez pieluchy smile na nocnik sadzam ją już dawno ale to było łapanie na chybił trafił. Corka nigdy nie wolala siku. Az kilka dni temu nie włożyłam pieluchy i wytlumaczylam ze trzeba wolac.. Dwa razy zesikala się w majtki a za 3 razem zawolala.. Pierwsze razy to wolala jak juz zaczela popuszczac a teraz już trzyma aż dojdziemy do nocnikabig_grin i za każdym razem dostaje nagrodę co ją motywuje a w jej przypadku to rodzynki smile i tak już bez pieluchy 3 dnibig_grin
    • nataszak11 Re: Wczesne odpieluchowanie 16.08.15, 23:23
      pzeczytalam caly watek.. po pierwsze - 1/3 swiata w ogole nie piluchuje dzieci. nie uzywa pampesow, ani pieluszek tetrowych. dziecko do 4 miesiaca zycia "sygnaizuje" (nie tyle celowo, co z natury) zblizajaca sie potrzebe, przestaje gdy rodzic nie reaguje. sa mamy w pl, ktore te metode stosuje i bardzo chwali - wystaczy posluchac w net, lub poczytac. po drugie - to, ze dziecko powinno sie odpieluchowac samo, gdy bedzie gotowe, wmowiono nam - matkom uzywajacym pampersow. caly swiat producentow pampesow jest zainteresowany w tym, zeby nam psychologowie tlukli do glowy jakie to traumy dzieci przechodza w zwiazku z wysadzaniem na nocnik nim dziecko samo na tenze zechce dupke posadzic.. dzieki czemu, mamy juz pampesy dla 4 latkow.. ja mam 40 lat, moja mama i wszystkie jej rowiesnice wysadzala nas mozliwie najwczesniej tj wowczas gdy gotowi bylismy przyjac pozycje siedzaca - czy slyszal kto, zeby wsrod nas.was, kts ciepial z tego powodu na traume?? po trzecie - przyjrzyjcie sie troskliwe mamy z czego wykonana jest pielucha jednorazowa. od azu wam powiem, ze na zadnym opakowaniu nie znajdziecie skladu. czemu? bo nie chcialybyscie wiecej kupowac i nakladac waszym dzieciom na dupska. a moze te nagminne dzies klopoty u mlodych kobiet (zespol jajnikow policystycznych) badz "leniwe" plemniki u chlopcow w okresie dojrzalosci plciowej to wlasnie efekt naszych "boskich" pampersow?? mam corke 17 lat, syna 15 miesiacznego, ktorego aktualnie odpieluchowuje z pampersow, trzecie w drodze. patrzcie szerzej niz "wspolczesne trendy". pozdrawiam.
      • stara-a-naiwna Re: Wczesne odpieluchowanie 18.08.15, 16:54
        brawo!

syna odpieluchowalam w wieku 22m - tak nam wypadło jak było ciepło.
        Pewnie mogła bym wcześniej ale przerażały mnie obsikane kilka warstw ubrań (rajtuzki, spodnie itp)

traumę dziecko może mieć z każdego powodu (zależy jakie podejście do nauki noeych rzeczy i w jaki sposób reagują na niepowodzenia rodzice). I czekanie aż dziecko będzie miało gotowość... wielu rzeczy uczymy: jedzenie łyżeczką, jazdy na rowerze itp. idąc tym tropem nie można by było niczego wymagać ani próbować nauczyć "bo dziecko nie gotowe bo samo nie zaczęło"
        • baba_za_kolkiem Re: Wczesne odpieluchowanie 21.08.15, 11:08
          Zgadzam się, ale uczymy dzieci nowych rzeczy, kiedy wykażą gotowość (ewentualnie wcześniej próbujemy, czy ta gotowość już jest).
          Nie jestem zwolennikiem oczywiście 4latka w pampie, ale też nie sadzałabym roczniaka na rower ani nie oczekiwałabym, że półroczniak sam się sprawnie nakarmi łyżeczką.
          Tak samo, nie oczekuje że dziecko NIE GOTOWE do odpieluchowania się odpieluchuje, bo ja tak chce/oczekuje/sobie zaplanowałam/naucze go i już.
          Wszak te 1/3 śiwtaowych zasobów dzieci lata bez pampersów, ale to nie znaczy, że woła mamo ja chce siusiu już wieku 18 mca, prawda? A przynajmniej nie wszystkie.
          Będę podejmowac próby, zachęty, zainteresowywać małego tematem, ale nie mam zamiaru puszczać go bez pieluchy i trzymać murem na nocniku, jak ucieka z niego jak oparzony a w pieluchę leje i melduje mi po fakcie, a i to nie zawsze. CHce zaczekać do momentu, kiedy będzie choć swiadomy, że właśnie chce mu się siku.
      • memphis90 Re: Wczesne odpieluchowanie 20.08.15, 21:36
        > je siedzaca - czy slyszal kto, zeby wsrod nas.was, kts ciepial z tego powodu na
        > traume??
        A jaki odsetek dorosłych ludzi skarży się np. na zaparcia nawykowe?

a moze te nagminne dzies klopoty u mlodych kobiet (zespol jajnikow po
        > licystycznych) badz "leniwe" plemniki u chlopcow w okresie dojrzalosci plciowej
        > to wlasnie efekt naszych "boskich" pampersow??
        Pokolenie aktualnie cierpiące na PCOS i niepłodni mężczyźni nie byli wychowywani na pampersach, tylko w tetrze. Aktualne 20-latki (bo wówczas pieluszki jednorazowe stały się dostępne bardziej niż "na wyjątkowe okazje") póki co nie testują swojej płodności.
      • baba_za_kolkiem Re: Wczesne odpieluchowanie 21.08.15, 11:14
        nataszak11 napisał(a):

> 1/3 swiata w ogole nie piluchuje dzieci.
        > nie uzywa pampesow, ani pieluszek tetrowych. dziecko do 4 miesiaca zycia "sy
        > gnaizuje" (nie tyle celowo, co z natury) zblizajaca sie potrzebe, przestaje gdy
        > rodzic nie reaguje. sa mamy w pl, ktore te metode stosuje i bardzo chwali

I mamy 3-miesięczniaków w grudniu na spacerze też? I tych wychodzących na autobus do lekarza? I te co chodzą pół dnia po parku jesienią żeby uśpić też? I te, które jadą autem do rodziny też?
        Przepraszam, ale o czym ty mówisz?
        1/3 świata nie używa pieluch? Może nie używa pampersów czy innych jednorazówek, ale zaręczam ci, że używa i to namiętnie innych metod pieluchowania (wielorazowego).
        Chyba że masz na myśli pierwotne plemiona na terenach Papui Nowej Gwinei, to może faktycznie dzieci latają na golaska. Ale i tam, nie sądzę, żeby np. 9 miesięczniaki sygnalizowały potrzeby zawczasu. Po prostu maluchy leją tam gdzie stoją i są potem myte w rzece.
        Tylko co do oznacza dla mnie, matki 23-miesięczniaka? Konkretnie?
      • jak-kania-dzdzu Re: Wczesne odpieluchowanie 21.08.15, 11:43
        Lepiej dopytajcie swoich rodziców jak to było z odpieluchowaniem w czasach tetry. Zamiast prania i suszenia pieluch było pranie i suszenie spodni, rajstopek, pościeli. Bo się potem okazuje, ze było tak jak w moim przypadku, mama twierdzi, że mnie 'odpieluchowała' jak miałam 1,5 roku, tylko potem 'na złość' i z 'własnego lenistwa' sikałam do łóżka w nocy gdzieś do 3 roku życia. Ale ona uparcie mi pieluchy na noc nie zakładała, bo przecież byłam już 'duża' i odpieluchowana. Ja nie mówię, że we wszystkich przypadkach tak było, ale podejrzewam że wielu z naszych rodziców odpieluchowywało trochę na siłę niegotowe dzieci i sami musieli myśleć o odsikiwaniu nas, żeby mieć spokój z tetrowymi pieluchami, praniem, gotowanie, suszeniem, prasowaniem.
        A argument, że nasze pokolenie cierpi na bezpłodność z powodu jednorazowych pieluch, to bardzo trafiony, pokaż mi dziecko urodzone w latach 80., które miało na pupie choć raz jeden pieluchę jednorazową big_grin
        • betty842 Re: Wczesne odpieluchowanie 21.08.15, 13:48
          Dokładnie tak!
          Ja tak samo myślę.Pokolenie naszych rodziców zarzeka się,ze do 1,5 roku to już każde dziecko było odpieluchowane (raz nawet słyszałam,ze 8-miesięczne dziecko już potrafiło "powiedzieć" że chce siku) ale jestem prawie pewna,że to było bardziej "łapanie" sików-co jakiś czas,np co pół godziny dziecko sadzało się na nocnik i albo się wysikało albo nie.I nieważne,że samo nigdy nie zakomunikowało swojej potrzeby,ważne,że chodziło bez pieluchy.A potem można się pochwalić,że roczniak "odpieluchowany" jest.
          Nie jestem z tych matek,które czekają aż dziecko samo się odpieluchuje.Ale też nie schizuję z pozbyciem się pieluchy w okolicach roczku.Jestem taka "pośrednia". Sadzałam swoje dzieci na nocnik od ok 8.miesiąca ale nie dlatego,zeby odpieluchować ale żeby oswoić z nocnikiem.Pierwsze próby odpieluchowania podejmowałam kiedy chłopcy mieli 1,5 roku ale po całym dniu lania w majtki odpuszczałam.I tak co jakiś czas podejmowałam próby i w koncu starszy syn załapał kiedy miał 22 miesiące (zdjęłam pampersa,wytłumaczyłam co i jak i od razu załapał o co chodzi),natomiast młodszy syn kiedy miał 23 miesiące zaczął wołać,ze chce siku,mimo pampersa na tyłku.Nie za bardzo chciałam akurat wtedy go odpieluchować bo była zima ale po paru dniach "suchego pampersa" przestałam zakładać mu pieluchy.Tak więc z jednej strony jestem przekonana,że dziecko musi być gotowe na odpieluchowanie ALE trzeba co jakiś czas podejmować próby pozbycia się pieluchy a nie czekać aż ono samo o tym zdecyduje.
          • martyskaa Re: Wczesne odpieluchowanie 30.08.15, 10:28
            Przykleję się do tego wątku, może któraś z was jeszcze tu zajrzy.

Mój syn ma 2l. 9m. Już w zeszłe wakacje próbowaliśmy pożegnać się z pieluchą ale nie wyszło i odpuściłam. Za 2,5 miesiąca kończy 3 lata i dalej nie jest kompletnie zainteresowany tematem crying ściągamy pieluchę, leje gdzie popadnie, wcale z dnia na dzień nie widać postępów. Wręcz jak ma gacie założone (cudem jakimś bo ostatnio ucieka jak chcę mu majtki założyć) to wstrzymuje sikanie, no toaletę siada i po 2 sekundach wstaje, na nocnik wcale usiąść nie chce.
            Z córką było tak samo, też wstrzymywała sikanie, tak jakby się bała. Odpieluchowała się jak miała 3,5 roku.

Próbować dalej? Poczekać jeszcze? Teraz od lipca mamy przerwę właściwie, dałam mu spokój żeby odpoczął od tematu. A dzisiaj rano nawet nie dał sobie majtek założyć.

Będę wdzięczna za podpowiedzi.
            • koralik37 Re: Wczesne odpieluchowanie 30.08.15, 10:46
              Martyskaa - ja bym dała spokoj. Probowalas - się nie udało, to nic tylko poczekać, tym bardziej, że na córce już sprawdzilas, że Twoje młode są pielucholubne. Jesteś dobra czujna mama, ale gwozdzikami do toalety nie przykujesz - poczekaj.
            • klamka83 Re: Wczesne odpieluchowanie 31.08.15, 15:19
              Moj zaczal mowic, ze chce siku w wieku 4,5 lat. Daj mu czas!!
        • mamma_2012 Re: Wczesne odpieluchowanie 31.08.15, 15:33
          W zeszłym roku w przedszkolu, w grupie dzieci z 2012, zdecydowana wiekszosc dzieci (w kierunku prawie wszystkie) była bez pieluchy we wrześniu, kiedy rozpoczynali zajecia.
          Syn przestał używać całkowicie (dzien i noc) majac niecałe dwa lata.
          • 3-mamuska Re: Wczesne odpieluchowanie 31.08.15, 17:48
            Moja corka odpieluchowala sie sama w wieku 19 miesięcy.
            Sama ściągnęła pieluchę i usiadła na nocnik.
            Miesiąc przed 2 urodzinami skończyła przygodę z pieluchami w nocy. I nie lała okazjonalnie w łóżko.

Strszy syn pozno załapał po 3 urodzinach, najmłodszy przed 3 urodzinami ale długo bardzo długo zajęła ku nauka 7 miesięcy, ale to autysta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka