ewula1 30.11.07, 16:41 Czy ktoś już odwiedził to miejsce? a może nawet zapisał dziecko? Od kiedy ma zacząć działać ten żłobek? Byłabym wdzięczna za wszelkie info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 30.11.07, 17:30 idę jutro się zorientować jakie są warunki. Podobno żłobek może działać od zaraz Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 startujemy 10 grudnia 01.12.07, 18:55 super miejsce, kolorowe, czyste z miłą atmosferą i opieką. Podoba mi się program edukacyjny. Właściciele mają fajne pomysły na zapełnienie wolnego czasu maluchom. Jest tam tyle zabawek, że moje dziecko nie wiedziało czego ma się złapać My zaczynamy od 10 grudnia tego też dnia żłobek zaczyna działać. Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 Byłam... 05.12.07, 16:53 byłam, oglądałam, rozmawiałam.... bardzo nam się z mężem podobało i też się raczej zdecydujemy Wygląda to wszystko bardzo profesjonalnie i zachęcająco. Polecam tym, którzy szukają czegoś podobnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Byłam... 06.12.07, 12:27 tak masz rację wygląda profesjonalnie i zachęcająco. Ponieważ mam już jakieś doświadczenie w oddawaniu dziecka w takie miejsca więc z czystym sumieniem mogę ich pochwalić. Nie twierdzę, że poprzednia opieka była zła, jednak z paroma kwestiami są do tyłu względem TK. Myślę, że wynika to z tego iż wł jest pielęgniarką i pracowała też w żłobku. Druga kwestia - też mam doświadczenie z psychologami dziecięcymi i faktycznie zabawki są odpowiednio dobrane do wieku rozwojowego dzieci. Sam podział wiekowy jest również trafny. Zaczynamy już w poniedziałek ciekawe jak będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
krobesa Re: czy ta Tęczowa Kraina-Zacisze to we Wrocławiu 07.12.07, 22:19 tęczowa kraina jest w Warszawie przy ul. Lecha 6 na zaciszu niedaleko ul. Św.Wincentego. Ich strona to www.teczowakraina.waw.pl- warto zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 10.12.07, 11:52 Alex mam nadzieje ze podzielisz sie wrażeniami z pierwszych dni pobytu Twojego dziecka w żłobku? A wlasnie - od razu puszczasz na caly dzien czy jakies próby na początek? Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 no my już po :) 10.12.07, 15:15 halo halo pewnie, że się podzielę A więc: rano jak oddałam Pani Blankę chwilkę zamarudziła, ale zaraz przestała (coś ala jak zabierzesz dziecku zabawkę i zaraz oddasz). Trochę mnie to zdziwiło, ale też uspokoiło. W poprzednim żłobku mała zawsze marudziła jak wychodziłam a jednego dnia z płaczu zwymiotowała. Dlatego też było to dla mnie inne zachowanie niż poprzednio. Oczywiście przez cały czas pobytu małej w żłobku patrzyłam na tel czy oby nie dzwonią ale nie. Ponieważ jest już obeznana z innymi ludźmi więc oddałam ją na 6h. Myślę teraz, że sporo jak na 1 raz, ale ... Gdy przyjechałam po dziecko mała była na rękach u Pani Agnieszki i przywitała mnie zdziwioną miną "o już przyjechałaś?". Po czym zaczęła mi radośnie i z uśmiechem opowiadać po swojemu co robiła. Ja byłam w szoku. Moje 11 miesięczne dziecko było tak radosne, że ostatnio widziałam takie przywitanie jak siedziała w domu z tatą. Oczywiście nie omieszkałam się wypytać o zachowanie dziecka itp, a co ona w tym czasie robiła? Uciekła nam na dużą salę i się bawiła. Dziewczyny ja wiem, że to pierwszy dzień i nie ma co wpadać w zachwyt i uwielbienie, ale ponieważ jest to jej 2 żłobek wiem na co mam patrzeć. Dzisiejsza jej reakcja przy oddaniu i zabieraniu była dla mnie bardzo cenna. No i kolejna sprawa pani Agnieszka o wszystkim mówi!!!! To jest bardzo ważne. Jest pewna w tym co robi, a to wyczuwają nasze skarby. Jestem taka spokojna o moje dziecko, że aż lekko mi na sumieniu Szczerze i z całego serca polecam Teczową Krainę! Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 łzy szczęścia 11.12.07, 09:14 dziewczyny dzisiaj się popłakałam tak jak przy pierwszym ząbku, pierwszym słowie mama czy tata (mama mówiła już wcześniej, ale tata powiedziała jak miała 6 miesięcy 23 czerwca w dzień ojca spojrzała na męża i z jej ust popłyneło pierwszy raz pełne miłości "tata"). A do rzeczy: gdy już wychodziłam Blanka będąc na rękach u Pani Agnieszki zrobiła mi dzisiaj papapa! Sama z siebie! Jestem szczęśliwa, że moje dziecko czuje się tam bezpieczne. Na dzisiaj jest przewidziana muzykoterapia Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 do ewula1 11.01.08, 13:19 kiedy Twój skarb przyłączy się do Tęczowych Maluchów? Niedługo będzie organizowany Dzień Babci, dzieciaki mają jakiś program na tę okazję, oj będzie się działo Ja już się doczekać nie mogę! Blanka codzinnie coś ćwiczy ze śpiewania (nawet w wannie śpiewa do słuchawki po swojemu) i pokazuje coś tam, a mnie zjada ciekawość co to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 Re: do ewula1 11.01.08, 16:41 Hejka! Musze sie przyznac ze bardzo czesto podczytuję Wasze wspominki o TK i napawa mnie to wielkim optymizmem Moja Niunia najprawdopodobniej na stałe zacznie chodzic od marca, a w lutym bedzie okres adaptacyjny. Natomiast w przyszlym tygodniu ide wpłacic wpisowe i bede chciała zeby sobie tam też troszke z innymi dziećmi poganiała. Ciekawa jestem jak to bedzie......Moze sie spotkamy Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 12.12.07, 20:01 Alex - ile teraz jest zapisanych już dzieci do TK? To znaczy tych uczęszczających? Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 13.12.07, 10:47 Blanka i przychodzą jakieś na godzinówki. sprawdź pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 16.12.07, 22:20 Witam! Mój synek też jest zapisany do Tęczowej Krainy - przy okazji witam Mamę Blanki, jak się okazało do niedawna prawie sąsiadkę Byliśmy w Tęczowej Krainie każdego dnia w ubiegłym tygodniu (w poniedziałek "rozpoznanie terenu", we wtorek wspólna zabawa) - Maksio zostawał beze mnie od środy (od jednej godziny w środę do pięciu w piątek). Maks jest typowym synkiem mamusi, do każdej nowej osoby musi się przyzwyczaić (w przeciwieństwie do Blanki, dla której każda nowa twarz to kolejna atrakcja - niesamowicie towarzyska z niej dziewczynka!) i bardzo bałam się decyzji o żłobku/klubie malucha... ale chociaż rano są burzliwe sceny, to gdy przyjeżdżamy go odebrać, wcale nie chce iść do domu - i to jest chyba najlepsza rekomendacja Panie opiekunki bardzo starają się zapewnić maluchom domową atmosferę, oraz uspokoić mnie jako mamę małego płakusia, że wszystko jest w porządku. Poza tym bardzo fajne wnętrze, czyściutko, świetne zabawki, jestem naprawdę zadowolona! Mam nadzieję, że wkrótce powiększy się grono dzieciaczków! Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 16.12.07, 22:45 Zapraszam na nowe forum Kluby malucha Żłobki prywatne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50035 Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 17.12.07, 09:51 Cześć No powiem Ci, że Maksio zrobił baaaaardzo duże postepy jeśli chodzi o rozląkę z mama . Pamietam go z placu zabaw, teraz to zupełnie inny chłopak! Kolejna sprawa nie wiem czy Ci mowiła Pani, ale Maks też się "opiekuje" Blanką. W piątek podawał jej smoka i przynosił jej ulubionego kotka (za tego kotka to aż mi wstyd, wyssany, wylizany, powyciągany, ale co zrobisz?). Z doswiadczenia wiem, że takie 2-3 latki średnio lubią towarzystwo młodszych nieumiejętnie bawiących się maluchów, a tu patrz! Wł tak przygotowali TK żeby właśnie taki podział był, ale w przypadku naszych dzieci olcia4k jest to zupełnie chyba nie potrzebne Bardzo mi miło z tego powodu. Co do wychodzenia to u mnie jest to samo też nie mogę wyciągnąć z TK Blanki. W piątek zabrałam moją mamę bo nie wierzyła, że dziecku może być tak dobrze poza domem i co? Mała owszem przyszła na czworaka (jeszcze raczkuje, kroczki robi tylko przy czymś) się przywitać, babcia wzięła ją na ręce i po chwili zaczęła się wywijać i uciekła do zabawek. Co do rannego oddawania to jak tylko podjeżdzamy pod TK i mała widzi znajomy płot i budynek to probuje sama wyjść z fotelika no a jak zobaczy ciocię Agnieszkę to już robi mi tylko papa. Mozecie wierzyć lub nie, ale ja widzę duże zmiany u mojego dziecka już po tygodniu uczęszczania do TK. Uważnie ogląda książeczki i słucha, każdego misia, którego weźmie od razu przytula, nie ucieka mi jak ją przewijam i ciągle by na czymś grała i śpiewała Acha i jest jeszcze jedna Pani baaaardzo fajna i miła. Pani Agnieszko serdecznie dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 20.12.07, 12:23 Witaj Alex! To prawda, że Maksik bardzo się zmienił w ostatnich miesiącach, zrobił się bardzo samodzielny, pomaga mi w domu Blaneczka jest i tak od niego bardziej otwarta na nowe osoby, towarzyska, super dziewczynka! Słyszałam, że od stycznia mają być nowe dzieci, może jutro dowiemy się więcej szczegółów - baaaaardzo się cieszę, bo po pierwsze nasze maluszki będą w większej grupie, a poza tym to dobrze dla Tęczowej Krainy. Nie ma co się wstydzić kotka - w końcu im bardziej zabawka jest kochana przez dziecko, tym bardziej jest "wymęczona". Maks rzadko bawi się pluszaczkami, wyjątkiem jest jeden piesek, którego ma w domu oraz tygrysek, którego dostał przy zapisie do Tęczowej Krainy.... wczoraj tygrys został przez przypadek w TK i w domu była okropna rozpacz....! Maksio przechodzi ewolucję zachowań przy oddawaniu rano - na początku był płacz i histeria... wczoraj zakręciła się w oku łezka, ale nie płakał, a dziś sam do mnie powiedział "jedź do domu". Jestem zachwycona! W pierwszym tygodniu w drodze zapowiadał stanowczo "będę płakał, mogę!", a teraz mówi 'będę czekał na mamę". Nie przypuszczałam, że tak szybko się zaadaptuje. Zaczynałam z nastawieniem, że nie wiadomo, czy to się w ogóle uda... a tu proszę! Do zobaczenia jutro o 14, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 20.12.07, 12:49 Tak Olu o 14 Bedę niestety sama bo mąż z pracy się wyrwać nie może Dostałaś wczoraj pracę wykonaną farbakmi? Cudo! Ja muszę kupić jakąś ramkę na to Wczoraj był śmiech jak Piotrek wrócił do domu. Postawiłam jej pracę centralnie na kuchennym stole i jak tatuś wrócił to mała owszem go przywitała, ale zaraz zaczęła po swojemu gadać (stanowczym tonem) i raczkować do kuchni po czym usiadła przed stołem i pokazywała paluszkiem na obrazek. Myślałam, że Piotrek ze szczęścia się popłacze. Ogólnie mam problem jak przychodzimy do domu bo mała się stanowczo nudzi. Wczoraj wymyśliłam jej ubieranie choinki ze mną i nawet nie wiesz jak mi pomagała?! No, ale za to dzisiaj musimy solidnie posprzątać mieszkanie i pewnie będzie jeździła na odkurzaczu Olu ja zrobiłam skromne niezobowiązujące upominki, a Ty coś kupujesz? Acha mam zdjęcia naszych maluchów razem więc zgram je dzisiaj na płytkę, a jutro Ci dam. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 22.12.07, 12:13 Witam Po wczorajszym spotkaniu wigilijnym jestem naprawdę pod dużym wrażeniem - wszystko tak pięknie przygotowane, bardzo miła atmosfera... a prezenty - niesamowite! Maksio z dumą wszystkim pokazuje koparkę, która musi stać na honorowym miejscu, a z pieskiem spał (również z otrzymanym wcześniej tygryskiem). To bardzo ciekawe, bo ma stos pluszaków, na które nie zwraca uwagi kompletnie, tylko te z Tęczowej Krainy plus jeden piesek ode mnie są przez niego ewidentnie kochane... to naprawdę dużo mówi! Prześliczna bombka z odciśniętą łapką Maksia i zyczeniami stoi na komodzie i będzie dla nas wzruszającą pamiątką Przyznam, że czuję się niezręcznie, że sama wystąpilam tak skromnie, tylko z czekoladkami dla pań - nie spodziewałam się tak niesamowitego przyjęcia...! A Maksio w mojej obecności niestety zaczął pokazywać "różki" w stosunku do Blanki... To chyba wynika z zazdrości, że mama zwraca uwagę na inne dzieci (w zasadzie toleruje tylko, kiedy przytulam jego przyrodniego brata, ale i wtedy natychmiast wszystko rzuca i do nas biegnie...). Poza tym pani Agnieszka powiedziała mi, że Maks zachowuje się inaczej, gdy mnie nie ma niż w mojej obecności - gdy ja jestem, sam wychodził, chodził do toalety, podobno tak się nie dzieje, gdy go zostawiam (pewnie dlatego że w domu nie ma ograniczeń w poruszaniu się, a w Tęczowej Krainie jednak panie towarzyszą dzieciom dla ich bezpieczeństwa). No i dla Blanki jest podobno zdecydowanie milszy i bardziej opiekuńczy, co mnie cieszy. Muszę przetrwać jakoś ten trudny czas "próbowania sił" - wiadomo chłopaki łobuziaki, muszą wszystkiego sprobować, nie bardzo wiem, co mogę zrobić w takiej sytuacji, przecież nie będę go bić - tylko tłumaczenie... chociaż pewnie gdy pojawią się inne dwulatki, które raczej nie będą wahały się rewanżować sobie nawzajem za podobne traktowanie, to szybko się tego rodzaju konflikty skończą. Pozdrawiam i jeszcze raz życzę Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 23.12.07, 20:16 Wigilia w Tęczowej Krainie została przygotowana z klasą!!! Co do zachowania Maksa ja bym się tak nie przejmowała, Ola mówiłam Ci, że jak kiedyś przesadzi w stosunku do Blanki to też dostanie po głowie i się skończy. Ja osobiście widziałam jak podawał jej kotka i niby gotując zrobił też mleczko dla mojej. Blanka niestety nam dzisiaj zachorowała (jak zwykle wina pewnej przyjezdnej rodzinki, która nigdy nie jest zdrowa). Lekarz powiedział, że to typowa wirusówka więc siedzimy w domku w Wigilie i resztę Świąt aż do Nowego Roku. Blanka będzie miała przerwę w chodzeniu do TK ale podobno jakaś dziewczynka będzie od 27 grudnia więc Maksowi nie będzie smutno. Z okazji Świąt życzę wszystkim spokoju, zdrowia, ciepła rodzinnego i pewności jutra oraz żeby wszystkie żłobkowe maluchy adoptowały się tak szybko jak moja córcia. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1505 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 04.01.08, 07:55 Ja też chciałabym zapisać dziecko do tego żłobka tylko ciekawa jestem jak wygląda zabawa dzieci na powietrzu i czy wogóle są wyprowadzane na dwór,bo przyznam szczerze że na zewnątrz nie wygląda to zachęcająco,bo nie widziałam żadnego placu zabaw przed domem.Czy Wasze dzieci kiszą się cały dzień w pomieszczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 04.01.08, 09:10 hej nie "kiszą" się w pomieszczeniach jeśli pogoda na to pozwala. Wychodzą na spacery z opiekunkami w wózkach i na własnych nóżkach. Ogród jest za domem, który z czasem będzie wyposażony. Moja mała od 10 grudnia była codziennie na dworzu. Teraz jest mróz i wiatr więc podejrzewam, że nie wychodzą aby nie poprzeziębiać dzieciaków. Pani Agnieszka jest bardzo rozważną i odpowiedzialną osobą i zawsze trafnie decyduje czy jest dobra pogoda na spacer. A w jakim wieku jest Twoje dziecko madzia1505? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1505 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 04.01.08, 09:20 Mój synek ma 1,7 roczku.Mieszkamy w Ząbkach i w tej chwili jest z nianią,ale wolałabym żeby zaczął przebywać z dziećmy żeby nie zrobił się z niego jakiś dzikus.A czy dla takich dzieci są już jakieś zajęcia dodatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 04.01.08, 09:32 to dobry wiek bo takie dziecko jest już rozumne. Moja ma równy roczek (28 grudzień) i maluje farbkami, kredkami, bierze czynny udział w zajęciach z muzykoterapii i czytaniu bajek. Większość dzieci w TK jest w wiku 2-2.5 lat, a moja dzielnie zasuwa za nimi jeszcze na czworaka (owszem chodzi, ale trzeba ją podtrzymywać pod paszkami). Z tego co pamiętam jakiś żłobek otworzył się też w Ząbkach (nie to żebym Cię zniechęcała do TK, ale może dla Ciebie byłoby bliżej). Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1505 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 04.01.08, 09:54 No właśnie jeszcze nic takiego nie ma.Ktoś ostatnio się ogłaszał,że chce otworzyć od marca,ale to chyba jeszcze nic pewnego. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 04.01.08, 23:07 Witam! Po pierwsze Alex - bardzo dziękuję za płytkę z TK!!!! Zbieram się do napisania do Ciebie emaila, ale jestem jak zwykle w młynie pracy, może w weekend będę miała trochę luzu. Madziu, dzieciaczki wychodzą na spacery, tzn. w ostatnich dniach gdy był duży mróz i wiatr nie wychodziły, ale poza tym codziennie. Ogród ma być założony na wiosnę (w tej chwili i tak dzieciaczki by z niego niezbyt korzystały). Pani Agnieszka mówiła mi dziś, że planują angielski dla dzieci - bardzo dobrze, niech się maluszki osłuchują, jako osoba z branży anglistycznej popieram w 100%! Powiem Ci Madziu, że widzę naprawdę dużą różnicę w zachowaniu mojego synka dziś a wtedy gdy był z nianią. Nianię mieliśmy naprawdę fajną, ale jednak bycie poza domem, w otoczeniu innych dzieci to wielka nauka dla maluszka! Od kilku dni jest tam kolejny dwulatek Kubuś, za którym Maks po prostu przepada. Dziś było mu kompletnie obojętne, czy ja jeszcze jestem czy juz wyszłam - musiał szybko biec bawić się z Kubą. My mieszkamy w Zielonce (na pograniczu Zielonki i Marek) i dojeżdżamy do TK w 15 minut. Mam nadzieję, że niebawem nasze brzdące będą bawić się razem - naprawdę polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 06.01.08, 18:20 spokojnie olcia ja też jestem zaganiana Przepraszam, że większość zdjęć jest mojej córki, ale poprostu zgrałam wszystkie. Powinno też być trochę krótkich filmików na niej? Najbardziej podobała mi się reakcja Maksa na koparkę, którą dostał od Mikołaja - łaaaaa!!! super. Wiesz Blanka mi się ze spaniem przestawiła i od lutego będzie siedziała do 16.00. Jak przyjeżdzam po nią o 14 to albo jeszcze śpi albo się w najlepsze bawi co opóźnia nasze wyjście z TK. Więc mała przechodzi na pełen abonament a ja idę do szefa po podwyżkę )) Bardzo mnie cieszy, że z miesiąca na miesiąc Blanka się tam czuje coraz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 11.01.08, 21:26 Witajcie dziewczyny! Ja przymierzam się do oddania mojej teraz 8 miesięcznej córci od marca do żłobka. Powiedzcie proszę jak to wygląda w TK. Pracuję na Gilarskiej i z cycem miałabym blisko...Czy może znacie jakiś inny żłobek dla takiego maluszka? Odpowiedz Link Zgłoś
beti0210 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 11.01.08, 22:30 W tamtych okolicach z tego co ja się rozglądałam za złobkiem dla mojej córci to są trzy: TK, Puchatek i Kubusiowy Raj, też teraz jestem przed dylematem złobka i do końca Stycznia muszę zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 12.01.08, 11:11 Kubusiowego Raju nie znam i nie wiem też jakie są opinie. Serdecznie polecam TK, moja Blanka chodzi do niego od 1 dnia działalności czyli od 10 grudnia. O Puchatku są różne opienie z przewagą tych złych niestety. Do niedawna było też BabyTime, ale... już nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 12.01.08, 11:11 kwestia dogadania z tym cycem ja polecam TK. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 12.01.08, 21:23 Byliśmy w tk dziś z mężem. Bardzo nam się podobało. Chyba niedługo dołączymy do grona mieszkańców Tęczowej Krainy Malucha Baśka już na wejściu walnęła uśmiecha na widok tyyyylu kolorów i obrazków. Piszczała i klaskała w rączki. Na dowidzenia popisowo pomachała papa do pani Agnieszki. Myślę, że będzie jej tam lepiej niż z niejedną nianią. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 14.01.08, 10:05 Poczekaj aż zobaczysz jak mała czymś Cię zaskoczy Jest tam tak fajny program edukacyjny, że dzieciaki robią niesamowite postępy w rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil72-0 tęczowa kraina malucha na targówku 10.02.09, 09:49 !!!kompletne nieporozumienie!!! nie zaprowadzaj tam swojego dziecka!, jest zimno i brudno, ostatnio bylem świadkiem jednej ze scen gdy maluszek (może miał 9-10 miesiecy) wyszedł na korytarz sam! jak ja czekałem na syna. WYPISUJĘ GO. Ciągle jest głody, a ostatnio zrywa się w nocy. Odnalzałem guza z tyłu jego głowy - żadna z Pań nie wie o co chodzi. Nie wychodza na spacer a dzieciom giną buty, szaliki, spodenki i inne ubranka - ŻENADA !!! jeśli kochasz dziecko nie idz tam to banda nieodpowiedzialnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
kamil72-0 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 10.02.09, 09:51 W żłobku tym panie palą papierosy... co prawda w innym pokoju ale w domu czuć. Jest zimno i brudno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chomisica Re: gdzie to dokładnie jest?? 13.01.08, 22:40 szukam właśnie żłobka dla mojego rocznego synka i bardzo zaciekawiłyście mnie Tęczową Krainą , ale nie mogę znaleźć w necie info. możecie podać jakiś link lub adres, żebym mogła osobiście dowiedzieć się więcej. Będę bardzo wdzięczna!!!! a tak na marginesie to mówicie o Zaciszu w Warszawie jak rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
chomisica pospieszyłam się z pytaniem... 13.01.08, 22:42 już znalazłam link na górze, sorry Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 :) 14.01.08, 10:02 Zacisze w Warszawie Jestem bardzo zadowolona nie tylko z opieki pielęgnacyjnej w TK, ale również z opieki lekarza pediatry alergologa. Pani dr jest bardzo konkretna i zawsze pod tel (nawet w niedzielę). Cieszę się, że znalazłam dla moje córki tak profesjonalny prv żłobek. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: :) 16.01.08, 14:35 No,a wlasnie ja nie bylabym taka pewna co do TK.Disiaj tam zadzwonilam,gdyz od marca chce oddac dziecko do zlobka,i po rozmowie z Pania jestem zdecydowana,ze TK mowimy-NIE.Jedzenie ze sloiczkow- czy to takie zdrowe....no nie wiem.Zaskoczylo mnie tez to,ze nie moge odwiedzic TK w godzinach pracy.Czyzby nie bylo zadnych dzieci.......? Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: :) 16.01.08, 14:46 hmmmm....ja chciałam przychodzic na karmienia piersia w godzinach pracy i nie było sprzeciwu zestrony personelu. Być moze chodzi o spokój maluszków. W końcu musisz obejrzec wszystkie pomieszczenia i ktos musi poswiecic ci czas. Dla mnie to nie jest argument na nie. ale oczywiscie decyzje kazdy podejmuje sam. Dla mnie wyglada to niezle ale wszystko wyjdzie w praniu. Mam tylko nadzieje ze nie przyjdzie do głowy włascicielom zwijanie interesu po kilku miesiacach.Dla dziecka to zawsze jest szok. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: :) 16.01.08, 18:09 No tak,ale ja nie karmie........No i wiem,ze jak zaplace czesne 1350zl to bede mogla dziecko odwiedzic,a wiadomo czy mi sie spodoba.....?Po rozmowie z TK wiem,ze mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: :) 18.01.08, 10:01 nie musisz płacić 1350, możesz zostawić dziecko na 6h za 700zł na próbę. Jaby Ci się nie spodobało to chyba mniejsza strata pieniędzy, no bynajmniej ja tak zrobiłam. Mówiono mi też, że można zostawić dziecko na h, ale nie pamiętam ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 uważam, że zbyt szybko posumowałaś TK 16.01.08, 17:06 anna1975 a czy wiesz jaka panuje zasada w innych żłobkach, prywatnych opiekach i Klubach? Obecnie jest tam 5 dzieci od 5 m do 2.5 lat, którymi trzeba się zajmować. Gdyby tak każda mama chciała oglądać TK w czasie ich pracy kto by się nimi opiekował? Każde dziecko je o innej porze (głównie te mniejsze), są spacery i pory snu. Musisz mieć trochę więcej wyrozumiałości dla pracującego tam presonelu. Co do jedzenia słoiczkowego może nie jest to takie zdrowe, ale z 2 strony dość pewne. Ja nie widzę w tym problemu. Nie nastawiaj się negatynie, odwiedź inne placówki i porównaj, a dopiero później zrób podsumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: uważam, że zbyt szybko posumowałaś TK 16.01.08, 18:06 Pierwsze wrazenie jest najwazniejsze,tymbardziej,ze nie chodzi tu o rzecz lecz o moje dziecko.....A ty masz cos za szczegolowe informacje o TK.Nie kupuje kota w worku,a jesli nie moge wczesniej czegos zobaczyc przed wplata 1350zl,to cos jest nie tak.......Nie chcialabym aby sie okazalo,ze moje dziecko lezy zaplakane i glodne- samo.A od rozmowy z klientami jest kierowniczka,ktora niekoniecznie zajmuje sie dziecmi.Tak przynajmniej jest w innych placowkach,np.Okeciu.Ja mam teraz problem,bo marzec niedaleko,a nie mam zlobka dla dziecka...... Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: uważam, że zbyt szybko posumowałaś TK 16.01.08, 18:41 i w 100% się z Tobą zgadzam! Dziecko jest naj! Jeśli przeczytasz wcześniejsze wątki TK domyślisz się kim jestem - mamą rocznej Blanki, która uczęszcza tam od pierwszego dnia działalności tej placówki. Mam już pewne doświadczenie z takimi prv placówkami i niekoniecznie miłe dlatego TK uważam za profesjonalne miejsce dla mojego dziecka. W TK Twoje dziecko na pewno nie będzie leżało samo, głodne i zapłakane. Wierz mi moja córka jest długo oczekiwanym dzieckiem i w dodatku wcześniakiem i nie chcę tworzyć nad nią klosza, ale to samo z siebie wychodzi i też miałam takie obawy jak Ty. Panią Agnieszkę można nazwać kierowniczką i napiszę Ci, że to głównie ona zajmuje się najmniejszymi dziećmi w tym moją Blanką. Z zawodu jest również pielęgniarką o czym się przekonałam teraz gdy mała jest chora. Pomimo, że od paru dni siedzimy w domu bardzo nam pomaga. Naprawdę nie bądź negatywnie nastawiona do TK tylko dla próby zostaw tam dziecko na parę h i sama się przekonasz. Ja zanim wykupiłam abonament w innym żłobku zostawiałam Blankę na h i na dobre nam to wyszło bo później wyszło to co wyszło, że trafiłyśmy do TK. W jakim wieku jest Twoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r więc tak.... 17.01.08, 10:53 Droga Alex cóż ty biedna możesz powiedzieć po miesiącu nie przebywając z dzieckiem 11 h w żłobku. Mnie nie przekonasz do Tęczowej Krainy, ja swoje zdanie mam!! I może jest tam faktycznie tak jak piszesz ale ja swojego dziecka tam nie oddam!! Mam nadzieje,ze znajde cos co mnie zadowoli,do marca i nie zrazi mnie tak jak TECZOWA KRAINA.Moj synek ma 4m-ce,a co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: więc tak.... 17.01.08, 13:50 No ja biedna myślę, że więcej niż Ty po jednej rozmowie i to na odległość nawet nie sprawdzając fizycznie miejsca. Nie gniewaj się, ale masz 4 miesięczne dziecko i pytasz o słoiczkowe jedzenie? Jeśli karmisz piersią nie jest to odpowiedni wiek na wprowadzanie nowości w żywieniu. Jeśli mlekiem modyfikowanym to ok za miesiąc możesz już próbować. Mam wielką prośbę do Ciebie, nie wypowiadaj się negatywnie o TK ani o innych placówkach zanim ich sama nie sprawdzisz. A ciekawa jestem jak zaplanowałaś okres adaptacyjny dla Twojego dziecka w żłobku? A może chcesz oddać je od razu na 11h i później mieć kolejne pretensje do placówek, że dziecko non stop płacze? Jak już napisałaś, dziecko to nie rzecz więc zachowaj się jak na matkę przystało zrób rozeznanie w innych miejscach, zaplanuj okres adaptacyjny a dopiero później pomyśl o pracy. Może faktycznie nie decyduj się na TK bo zaraz będziesz pisała, że Twój synek bawi się różowym misiem a nie samochodzikiem jak na chłopca przystało i to też będzie wina "pani kierowniczki". Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: więc tak.... 17.01.08, 16:39 Zyjemy w wolnym kraju,a to jest forum na temat wymiany doswidczen,a moje pierwsze doswiadczenie jest niestety negatywne!! Skoro ktoś mi nie pozwala przyjść w godzinach pracy jak otwarta jest placówka to już samo to jest zastanawiające nie sądzisz...?? Co tam jest takiego do ukrycia. A o jedzenie ze słoiczków nie pytałam Ciebie tylko Panią z TK z którą rozmawiałam przez telefon... więc dopiero teraz wzbudziłaś moje wątpliwości kim ty tak naprawdę jesteś Alex?? Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: więc tak.... 17.01.08, 17:07 przecież napisałaś sama: "No,a wlasnie ja nie bylabym taka pewna co do TK.Disiaj tam zadzwonilam,gdyz od marca chce oddac dziecko do zlobka,i po rozmowie z Pania jestem zdecydowana,ze TK mowimy-NIE.Jedzenie ze sloiczkow- czy to takie zdrowe....no nie wiem." Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: więc tak.... 17.01.08, 17:13 jasne masz racje, każdy może pisać co chce. Bardzo nie lubię jak ktoś robi ze mnie głupka dlatego wklejam Twoją wypowiedź bo jak niestety widać sama nie wiesz co piszesz: anna1975r napisała: > No,a wlasnie ja nie bylabym taka pewna co do TK.Disiaj tam > zadzwonilam,gdyz od marca chce oddac dziecko do zlobka,i po rozmowie > z Pania jestem zdecydowana,ze TK mowimy-NIE.Jedzenie ze sloiczkow- > czy to takie zdrowe....no nie wiem.Zaskoczylo mnie tez to,ze nie > moge odwiedzic TK w godzinach pracy.Czyzby nie bylo zadnych > dzieci.......? 1. sama piszesz, że dzwoniłaś 2. sama piszesz o jedzeniu ze słoiczków Uważam, że nie powinnaś przychodzić do TK w godzinach pracy ponieważ: 1. Wniesiesz nowe zarazki (lampa bakteriobujcza jest włączana na koniec dnia, a nie po każdych odwiedzinach i przy dzieciach) 2. Pani ma się opiekować dziećmi, a nie oprowadzać Cię po żłobku 3. Dzieci widząc, że ktoś przyszedł mogą pomyśleć, że to ich rodzice i będą płakać przez dłuższy czas Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 chciałabym wiedzieć.... 17.01.08, 11:39 anna1975 - poniewaz jest to forum o wymianie doświadczen odnośnie żłobków proszę Cie abys powiedziała konkretnie dlaczego masz tak nedatywną opinie o Teczowej Krainie? co Cie tak bardzo zraziło do tej placówki? Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: chciałabym wiedzieć.... 17.01.08, 16:41 Wyżej napisałam o swoim doświadczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 do TK i anna1975 17.01.08, 17:32 Pani Agnieszko serdecznie dziękuję za uczciwość w opiece nad moim dzieckiem. Dzieki naszej wymianie zdań z anna1975 widać, że dzieci nie są zaniedbywane w godzinach pracy TK. Anna1975 Tobie również dziękuję ponieważ dzięki tym postom TK u mnie znowu zaplusowała. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: do TK i anna1975 17.01.08, 23:03 Ooooo!!!!!ALEX!!!!Znasz dokladnie regulamin TK,czyzbys ty go tworzyla......?Ja dobrze wiem co napisalam,i napisalam cos,ze pytalam?NIIIEEEE.Rownie dobrze ta Pani mogla mnie sama poinformowac,ale przeciez to ty pierwsza napisalas,ze ja pytalam....troche to dziwne dla mnie......A skad wiesz,ze te lampy sa wlaczane na koniec dnia jak juz cie tam nie ma....No tak jak sie zaplaci 1350zl to i wtedy nawet bakterii sie nie wnosi.....i innym dzieciom tez odwiedziny nie przeszkadzaja? Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Pozatym... 17.01.08, 23:09 to dla mnie jest podejrzane,ze ty jako rodzic tak promujesz Teczowa Kraine.Jestes zadowolona to super,ze trafilas na taki zlobek,tylko dziwne ze na wszystko masz odpowiedz,i na kazdym forum udzielasz sie i promujesz tak,jakby to byl twoj biznes. Ja tego nie kupuje,bo nawet jezeli to twoj biznes a patrzac na wątki wszystko na to wskazuje... to liczysz sie z dobrem dzieci,czy myslisz tylko o zysku.......? Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Pozatym... 18.01.08, 09:42 dziewczyno to co wypisujesz daje niezły ubaw innym rodzicom dzieci z TK. Daj już spokój nawet kamisa7 napisała Ci już, że się powtarzasz. TK nie jest moim biznesem. Niestety w tych postach widać o jak wielu sprawach jeszcze nie wiesz, a wypowiadasz się jak doświadczona matka żłobkowicza. Skoro chcesz oddać dziecko w obce ręce dlaczego nie wiesz o podstawowych zasadach tam panujących? Każdy Klub, żłobek czy prv opieka ma swój regulamin, umowy itp. Współczuję tym co będą mieli Cię na głowie bo z dzieckiem dadzą sobie radę. A jeśli chodzi o forum to jestem tylko na 2, a nie na każdym Przepraszam, ale nie widzę sensu dalszej pisanej rozmowy z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: Pozatym... 18.01.08, 10:03 Ty bylabys w stanie oczy wydrapac za ta TECZOWA KRAINE.A coz ty masz za doswiadczenie......po miesiacu))Owszem,masz racje nie ma co dyskutowac,bo nie mam na to czasu ani ochoty.Mnie do TK nie przekonasz.Jak we wszystkich zlobkach maja takie podejscie jak w TK,to ja wole zatrudnic opiekunke.......... Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: Pozatym... 18.01.08, 10:12 O wszystkich zasadach, o których pisze alex zostałam poinformowana na pierwszym osobistym spotkaniu. Nikomu nie zależy na przekonywaniu Ciebie. Idź sobie gdzie chcesz, byle dalej. I psuj sobie ludziom atmosferę gdzie indziej. Jesteś nieufna? Ok. Ja też. Uważam jednak, że trzeba się kierować także intuicją. Skoro ta podpowiada Ci tak jak Ci podpowiada( bo argumentów nie masz żadnych, więc wysnuwam, że to jedynie Twoje JA) to szukaj dalej i powodzenia. P.S. Skoro pasuje Ci Okęcie to może po prostu masz za daleko na Zacisze. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1505 Re: Pozatym... 18.01.08, 11:35 Piszecie,że obecnie jest tam 5 dzieci no a ile jest opiekunek na tą piątkę jedna pani Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Pozatym... 18.01.08, 12:00 nie, teraz jest podobno jeszcze jedna nowa pani, ale nie pamiętam jak się nazywa. Pani Agnieszka, Pani Paulina i no właśnie nie pamietam. Często bywa też pani dr żłobka (również się bawi z dziećmi). Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: Pozatym... 18.01.08, 14:52 skoro tak często jak mówisz aleks jest Pani Dr. złobka to już teraz całkiem nie rozumiem dlaczego robiąproblem by przyjąć mnie w godzinach pracy placówki Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r o właśnie... 18.01.08, 14:48 Dobre spostrzeżenie!! Ja na to nie zróciłam akurat uwagi ile dzieci ma pod opieką Pani Agnieszka?? Bo z tego co mi wiadomo sa i maluszki i większe więc jak ona daje sobie radę. I teraz ją rozumiem że nie ma czasu na klientów... Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 no cóż.... 18.01.08, 12:22 anna1975...wciąż nie widze na forum tych Twoich argumentów przemawiających na NIE jesli chodzi o TK. Cały czas kręcisz się w kółko...o co Ci tak naprawde chodzi???? o słoiczkowe jedzenie??? podczas gdy Twoje dziecko bedzie miało takowe wprowadzane to w TK juz dawno bedzie zatrudniona odpowiednia osoba do sporządzania ich osobiście... a może o te odwiedziny w środku dnia???? nie bede powtarzac poprzednich wypowiedzi alex dlaczego nie powinno sie odwiedzac żłobka w godzinach pracy...(poza tym nie tylko w TK sa takie zasady). Jesli chodzi o przekonywanie Cię do TK to nikomu na tym tu nie zalezy, nikt na siłę Cie tam nie ciągnie!!! Faktycznie moze na Okęce jest Ci bliżej.... A jeśli chodzi o samą alex to wiedz ze to nie w jej interesie tak wychwalać TK i nie jest ona (tak jak zapewne podejrzewasz) jedną z jej założycielek. To tylko jedna z wielu mam na tym forum które decyduja sie na jakis żłobek i wiem to napewno! Tak wiec jesli brak Ci argumentów do zniechęcenia nas do TK mysle ze dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu. Pozdrawiam gorąco Ciebie i Twojego maluszka! Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 dziękuję 18.01.08, 12:44 o jej, ewula1 i kamisa7 dziękuję, jestem mile zaskoczona. Mam nadzieję, że niedługo będziemy mogły się poznać osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1975r Re: no cóż.... 18.01.08, 15:05 ewula ale mi nie chodzi o codzienne odwiedzanie dziecka bo poprostu będę w pracy i nie będę miałą na to czasu, pozatym nie chcę ingerować w pracę opiekunek jeżeli kazdy tu mówi o tym pozytywnie. Tylko poprostu natrafiłam na TK. w internecie - oferta mi się spodobała wiec zadzwoiniłam zeby się dowiedziec konkretnie co i jak i aby osobiscie zobaczyć jak tam jest - bo strona internetowa i zdjęcia to nie wystarczające dla mnie!!! stanowczo mi odmówiono przyjścia w godzinach pracy: więc to jest dla mnie argument który mnie zastanawia i mówię NIIEE?? Ja nie mam zamiaru tu psuć komuś opinii, tylko moje dziecko by przebywało tam 8 h i chciała bym zobaczyć jak to funkcjonuje w czasie ich pracy a nie po, bo po to mnie nie interesuje!! ja jestem w stanie zapłacić nawet i 1500 zł za złobek ale muszę być pewna ze moja dziecko trafia w dobre ręce i nie musi być lamp bakteriobujczych aby moje dziecko czuło ciepłą i domową atmosferę...Pozdrawiam i zakończmy ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Ależ dyskusja się tu rozpętała! 18.01.08, 19:17 Troszkę mnie nie było i widzę, jaka dyskusja rozpętała się na temat Tęczowej Krainy. To i ja się dorzucę. 1. Alex nie jest współwłaścicielką TK, jest mamą pierwszej bywalczyni tej placówki, przemiłej Blanki. Jestem z nią w kontakcie, poznałam ją jeszcze przed TK po sąsiedzku. Niepotrzebne są te "podejrzenia" w stosunku do niej. 2. Ja jestem mamą drugiego (chronologicznie) dziecka w TK - dwuletniego Maksa. Również nie mam udziałów w TK 3. Alex pisze na temat TK bardzo przychylnie, bo wiem, ze jest zadowolona z tego, jaką opieką otaczana jest jej córka. Byłam tam kilka razy podczas nieobecności Alex i widziałam, że malutka jest wprost zachwycona przebywaniem z paniami no i moim Maksiem. Nigdy nie widziałam jej nieszczęśliwej, zapłakanej itp. 4. Myślę, że Anna jest po prostu świeżo upieczoną mamą, która jest pełna obaw o swoje dziecko - powiem Wam, że gdy ja zatrudniałam pierwszą nianię, nie pozwalałam jej wychodzić z małym za bramę podczas "spacerów" (pracuję w domu i chciałam ich mieć na oku). Teraz wydaje mi się to dość zabawne, zwłaszcza że serdecznie zaprzyjaźniłam się z tamtą nianią, ale cóż malutkie 4-miesięczne dziecko samo nie powie czy jest szczęśliwe czy nie, a płakac po rozstaniu z mamą prawdopodobnie i tak będzie (choć na pewno mniej niż roczne!). 5. Jeżeli chodzi o jedzenie ze słoiczków, to w TK dzieciaczki dostają słoiczki dobrej jakości, Bobovity i Hippa; w przypadku wprowadzania nowych pokarmów małym dzieciom ja jestem zdecydowanie za tym, żeby jedzonko było dobrej jakości, właśnie przebadane i słoiczkowe, a nie z warzyw (i później mięsa) kupionego w supermarkecie. Nie chcę wdawać się w dyskusję, czy słoiczkowe jest zdrowe czy nie. Mi powiedziano, że kucharka ma być jak będzie więcej dzieci; ale i tak ja na miejscu Anny nalegałabym,zeby na etapie wprowadzania nowych pokarmów dawać słoiczki, które można dostosować do potrzeb konkretnego dziecka - nie oczekujemy przecież, że kucharka będzie dla każdego dzieciaczka gotowała oddzielne potrawy. 6. Nie wiem jak to jest dokładnie z opieką nad maluszkami, wiem że zajmuje się nimi pani Agnieszka; starsze dzieci są pod opieką pani Pauliny, zajmuje się nimi pani Basia (dyrektor), pani Beatka (pedagog - chyba jest 3 razy w tygodniu o ile pamiętam); jest muzykoterapia, ma być angielski. Wiem, że miał być przyjęty nowy personel bo liczba dzieci rośnie, w tym miała być kolejna pielęgniarka. 7. Podoba mi się to, że do dzieci "wzbudzających podejrzenia" wzywana jest lekarka, dzieci takie są izolowane od innych. 8. Nie musisz Anno zapisywać dziecka od razu za 1350zł plus wpisowe. Mozesz najpierw zostawiać malucha (godzina - 20zł) na krótko; może panie zgodzą się na jakieś wspólne Wasze przyjście - poproś o to. Jeżeli chodzi o "zwiedzanie" TK w godzinach pracy, to moim zdaniem może ono wprowadzić pewien dysonans w rytm zajęć maluchów - niektóre maluchy są dość wrażliwe na nowe osoby - np. mój Maks niekoniecznie jest zachwycony widząc niespodziewanie nowe osoby, pewnie inne dzieci też. Chyba nie oczekujesz Anno że takiego maluszka jak Twoje maleństwo zostawisz od razu na cały dzień... gdy zastanawiałam się nad zapisaniem Maksa, nie było problemów z odwiedzeniem TK o dowolnej porze, ale wtedy była poza nim tylko Blanka i zajmowały się nimi dwie opiekunki, to zupełnie inna sytuacja niż teraz, szczególnie że malutkie dzieciaczki wymagają jednak intensywnej opieki, a te większe zresztą też..! Na początku panie ułatwiają także rodzicom "rozstanie" z maluchami - do mnie opiekunki dzwoniły zdać relację jak Maksio się zachowywał, co zjadł, pytały czy np. może zjeść kawałek czekolady... i podobało mi się to, że nie czułam się "bajerowana" wypowiedziami w stylu "jak tylko pani wyszła, to przestał płakać". Raczej na początku słyszałam: "płakał ok. 15 minut, teraz się ładnie bawi, od czasu do czasu pyta, kiedy mama przyjdzie". A ostatnio - przy wejściu do TK sam mi mówi "Pa pa mama jedź do domu. Będę czekał na mamę." 9. Nie wiem czy zatrudnienie niani jest dużo lepszym rozwiązaniem - chyba że Anna ma kogoś absolutnie zaufanego, bo w innym wypadku też będziesz się zastanawiała, czy aby dziecko nie płacze całymi dniami, czy niania myje ręce przed karmieniem dziecka, czy na pewno wychodzi z nim z domu, a może włącza sobie telewizor na cały dzień..? na pewno decyzja o powierzeniu opieki nad małym dzieckiem "obcym ludziom" jest baaaardzo trudna. Ale w TK jest naprawdę ślicznie, czyściutko, super atmosfera, a mój Maksio który jest teraz chory i jest ze mną w domku, codziennie mówi że chce jechać do "cioci Agnieszki". Obserwowałam go, jak zachowywał się podczas spotkania wigilijnego - sam podchodził do opiekunek, chciał się z nimi bawić, siadał na kolanach - a do tej pory był przyklejony do mnie... dla mnie to najlepszy dowód. Pozdrawiam i zamiast nieufności zachęcam do odwiedzenia TK i zostawienia malucha tam choćby na godzinkę na próbę. Nie trzeba się od razu deklarować, ja potrzebowałam ok. tygodnia żeby oswoić się z miejscem, z dużą zmianą w naszym życiu oraz z decyzją... Maks był gotów szybciej niż ja Odpowiedz Link Zgłoś
ulek75 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 19.01.08, 22:03 Jestem mamą, która ostatnio zbiera informacje o żłobkach. Opinie innym mam są dla mnei ważne, stąd śledzę wypowiedzi innych osób. Ten wątek zmusił mnie do założenia konta, bo chciałam napisac coś od siebie. Jestem po stronie Anny1975r. Entuzjastyczny ton wypowiedzi Alex sprawia wrażenie reklam, aż wzbudza podejrzliwość. Byłam na stronie tego żłobka, oglądałam zdjęcia. Jest jedno takie, które zwróciło moją uwagę - tytuł brzmi jakoś tak "szczęśliwa Blanka na rękach cioci Agnieszki". To dziecko ma jak dla mnie wręcz smutne spojrzenie, ani śladu wesołości. Przyznaję, że myślałam o tym żłobku jeszcze kilka dni temu, ale teraz po przeczytaniu tego wątku i obejrzeniu galerii zdjęć dzieci (wcześniej były tylko całkiem fajne fotki żłobka) - zmieniłam zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 20.01.08, 16:51 zbierasz informacje o żłobkach tzn, bazujesz na wypowiedziach innych mam i zdjęciach ze stron www. Hmmm..., a nie faktygujesz się nawet żeby zobaczyć placówkę? Nikt nie zamierza przekonać ani Ciebie ani anny1975 do TK. A takie osoby, które "specjalnie" zakładają konta też są jak to napisałyście podejrzane. Tak robią trole bądź konkurencja. Zachwalać TK dalej będę i inne znajome i poznane mi placówki również. Dlaczego to niby mam nie napisać dobrego zdania jeśli ktoś na to zasługuje? Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 20.01.08, 18:19 Alex, popieram Cię! Przyznaję, że rozbawił mnie argument dotyczący "smutnej Blanki", bo jest to jedno z najbardziej pogodnych i otwartych dzieci, jakie znam. Na zdjęciach wiadomo różnie się wychodzi, akurat nie sądzę, żeby na omawianym zdjęciu była smutna czy nieszczęśliwa... Ale z takimi argumentami nie da się dyskutować bo to naprawdę bez sensu Maksik nadal w domu chorutki ale codziennie dopytuje się o "ciocię Agnieszkę". Mam nadzieję, że niebawem wydobrzeje i wróci! Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 20.01.08, 20:24 Dzięki olcia4k za dobre słowa o Blance. Ja widzę, że i Maks chyba się bardziej teraz zintegrował z Kubą (mojej to chyba obojętne czy to chłopiec czy dziewcznka aby się z nią bawili). No ja wczoraj musiałam jechać i kupić kredki, farbki, blok... bo małą roznosi w domu! Ona się bardzo nudzi z nami więc postanowiliśmy poprosić jedną z babć żeby przyjechała i posiedziała (mała odskocznia od rodziców). Jak tylko weszła wzieła małą ja zaczynam mówić krótki instruktarz co i kiedy a ona "mama papa" i mi macha! Ciagle też mówi "mama dzieci" mco oznacza chcę do żłobka. My już mamy wykonane laurki dla Babć, a Wy? I wiesz mała potrafi trzymać odpowiednio kredkę i jak tylko skończy robić te swoje kreseczki to odkłada do pudełka i bierze kolejną. No i łapki z farbek, grzecznie czeka, zamacza sama w farbce, spokojnie odciska i czeka, żeby wytrzeć rączkę. Ja byłam pod wrażeniem, że mój roczniak już taki kumaty jest. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Hej mamuśki!!! 02.02.08, 19:53 a hej hej w porządku. U nas chyba jakiś kolejny skok rozwojowy bo Blanka zaczęła nawijać jak katarynka i coraz więcej chce chodzić. Czekaj chyba w czwartek były prace plastyczne z masy solnej i aż jej tchu brakowało jak mi opowiadała co zrobiła (oczywiście pracę dostałyśmy do domu). Pewnie oglądałaś zdjęcia Tęczowych Maluchów no więc był też i bal . Kolejna sprawa moje dziecko myje zęby w TK no i chyba bedziemy się przymierzać do rozstania z pieluchą Acha wyposażenie do ogordu jest już zakupione ewula1 czy Wy zaczynacie w poniedziałek? Odpowiedz Link Zgłoś
emma_sz Re: Hej mamuśki!!! 03.02.08, 09:09 Trzynastomiesięczne dziecko, które dopiero co zaczęło chodzić i opowiada aż mu brakuje tchu jak robiło pracę plastyczną??? 6 miesięcy jak świadomie zaczyna mówić tata, a mniej jak mama ( 3 miesiące czy może 2?? ) Jeśli tak samo wiarygodne jak powyższe są Twoje posty na temat Tęczowej Krainy to dla mnie ten żłobek odpada, a szkoda bo właśnie szukam czegoś podobnego dla mojego synka. Po przeczytaniu tego tematu nie mam nawet ochoty tam dzwonić Zbyt nachalna reklama to niestety antyreklama. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Hej mamuśki!!! 03.02.08, 13:45 Mi ani innym mamom nie chce się odpowiadać na głupie zaczepki troli i konkurencji na temat TK. Kolejny adres z 0-wą frekwencją wypowiedzi na forach gazety.pl Odpowiedz Link Zgłoś
emma_sz Re: Hej mamuśki!!! 03.02.08, 15:36 Kiepsko szukasz, rzeczywiście w tym roku nie miałam potrzeby ani okazji nic pisać ale wcześniej się zdarzało więc jak tak wnikliwie szukasz to zmień rok w wyszukiwarce. Synka urodziłam w marcu 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 do emma_sz 03.02.08, 15:46 alex359 napisała: > Kolejny adres z 0-wą frekwencją wypowiedzi na forach gazety.pl emma_sz w tej sprawie należą Ci się przeprosiny z mojej strony, sprawdziłam dokładniej i udzielałaś się na forach. PRZEPRASZAM. Nie robię reklamy TK tylko piszę co pozytywnego wynosi z tej placówki moja córka. W państwowych żłobkach dzieci uczą się podobnych rzeczy tylko mamy jakoś mało o tym piszą. Z tego co wyczytałam masz synka w wieku ok 10-11 miesięcy więc poczekaj do tego wieku, co ja teraz przerabiam i będziesz wiedziała o czym piszę. Co do mówienia każde dziecko rozwija się przecież inaczej. Moja córka nie mówi pełnymi zdaniami, ale używa słów, które da się zrozumieć. Życzę powodzenia w znalezieniu odpowiedniego miejsca dla Twojego synka bo w obecnym czasie takich placówek jest dużo tylko trafić na tę odpowiednią, godną zaufania wymaga od nas trochę poświęcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 ???? 04.02.08, 11:48 O rrrreeetyyy!!! Znowu kolejna mama która uważa ze alex robi kryptoreklamę.... jakież to małostkowe.... Wiesz alex chyba nie warto pisac jednak na tym forum o postępach naszych dzieci bo wszystko jest brane za jakis blef! I po co to straszenie ze po przeczytaniu wcześniejszych postów napewno NIE TEN ŻŁOBEK... a co nas to obchodzi! zresztą, szkoda słów..... My jutro idziemy na 1godz. muzykoterapii a potem zobaczymy) Odpowiedz Link Zgłoś
emma_sz Re: ???? 05.02.08, 08:29 Od tego są fora, żeby wyrażać własne opinie. To, że Ciebie to nie obchodzi nie oznacza, że innych też. Nie podoba się - nie czytaj, przymusu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 no i jak było? 05.02.08, 09:41 ewula1 i jak wrażenia z pierwszego dnia? Skrobniesz cosik? Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 Alex.... 05.02.08, 17:59 otóż jestem z dzisiejszego dnia bardzo zadowolona! Poszliśmy razem z mężem. Weszliśmy razem z Wiki na salę i bylismy tam ok.10-15min. Ona była zachwycona wszystkim dookoła. Zostawiliśmy ją na godzinkę i przyznam sie ze wracałam z bijącym sercem ale okazało sie ze nie było sie czego denerwować. Wiki była wesoła, uśmiechnięta i w ogóle nie płakała. Tylko jak już tam byliśmy potknęła się o klocki, na które upadła i sie troszke rozpłakała ale miało prawo ją boleć. Tak więc pierwsze koty za płoty. Nastepny dzień-czwartek-tym razem na 2 godzinki. Myśle ze bedzie ok choc jesli załapie ze ją zostawiamy może być różnie hehehe A jak Twoja Blanka? Bo wiem od p.Agnieszki że coś jej się w główkę stało...czy to coś poważnego? Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Alex.... 05.02.08, 19:39 hehe no to super Wczoraj mieliśmy mały wypadek w domu, ale jest ok. Blanka musi niestety parę dni pobyć w ciszy ponieważ miała dość poważny uraz głowy. Na guzie się zakończyło (mam nadzieję, bo rtg nic więcej nie wykazało), ale jest to na tyle niebezpieczne miejsce, że nie wolno przy niej włączyć teraz nawet tv (chodzi o emisję fal). Napisałabym dużo dobrych słów o TK , ale zaraz zostanę posądzona o reklamę, współudział albo nie wiadomo co jeszcze więc się powstrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: Alex.... 05.02.08, 20:20 Ewula, Maksio drugiego dnia gdy go zostawiałam na trochę dłużej też się zorientował, że wychodzę i płakał, ale i tak byłam w szoku że szybko się chłopak przystosował - płacze skończyły się po 3 dniach. Maks wrócił w ubiegłym tygodniu po ponad 2 tygodniach nieobecności w TK i powiem Wam, że bałam się, że nie będzie chciał zostać, a tymczasem nic z tych rzeczy - bardzo chętnie chodzi, nawet w sobotę i niedzielę chciał jechać do "Agnieszki i Pauliny". Mam nadzieję, że u Blanusi nic poważnego nie będzie się działo z główką, a także że Wiktoria szybko poczuje się w TK jak w domku. Jeżeli chodzi o Maksia, to byłam w szoku gdy panie opowiedziały mi, że sam się pcha do siadania w wysokim krzesełku podczas obiadu. W domu nigdy nie chciał w nim jadać i stało nie używane, i w ogóle wydawało mi się, że jest już na nie trochę za duży, ale podobno tak mu się spodobało, że Blanka siedzi w takim krzesełku, że on też musiał. Rzeczywiście macie rację, że można zwątpić czytając niektóre wypowiedzi. Ludzie piszą pierwsze co im przyjdzie do głowy, nawet nie starając się sprawdzić, jak jest w rzeczywistości. Wiadomo że każdy martwi się o opiekę nad swoim dzieckiem, ale czemu każdy entuzjastyczny post odbierany jest jako reklama? Wobec tego ja też muszę chyba mieć udziały w TK, bo naprawdę jestem baaaaaaardzo pozytywnie nastawiona do tego miejsca. Dla Emmy: gdy byłam malutka bardzo często chorowałam i spędzałam dużo czasu w szpitalach. Gdy miałam roczek z malutkim kawałkiem później potrafiłam mamie opowiedzieć jak to panie pielęgniarki mawiały do dzieci gdy nie chciały jeść: "Jedz ty tłumoku". Gdy mama udała się następnie do ordynatora z awanturą, pielęgniarki były w szoku, że tak małe dziecko je wydało.... Każde dziecko rozwija się inaczej, czasem mówi w sposób, który jest zrozumiały dla rodziców dużo wcześniej niż dla innych osób, a niektóre dzieciaki wręcz zadziwiają tym jak szybko zaczynają mówić. To samo z nocnikiem. Maks zrzucił pieluchę kończąc 2 lata, ale niektóre moje koleżanki krytykowały mnie za to że tak późno bo one sadzały dzieci na nocnik przed ukończeniem roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Alex.... 07.02.08, 15:57 no moja dzisiaj już z dzieciakami a jak Wiki? Od poniedziałku dojdzie Basia i już będzie mała przewaga dziewczynek Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: Alex.... 07.02.08, 20:58 Alex, fajnie, że Blanusia już z dzieciaczkami, czyli jak rozumiem po wypadku malutka już do siebie doszła? A z tą przewagą to nie jestem pewna, bo jeżeli chodzi o dziewczynki to jest Blanka, Maja, Wiki oraz będzie Basia, a chłopcy to dwóch Kubusiów, Michałek (synek pani Hani nowej pielęgniarki) oraz Maks. No i Mikołaj jak wróci, nie wiem kiedy? Moje dziecię wychodząc z TK żegna się z ciociami "pa pa do jutra"... więc gdy go odprowadzam rano to też do mnie woła "pa pa do jutra" ) Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 no to równowaga płci :) 08.02.08, 09:00 ha ha dobry jest ten Twój Maks O Michałku nie wiedziałam... Ale przychodzi też pani od prac plastycznych a z nią Zuzia (ma śliczne oczka ) Coraj więcej pociech w TK, fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 od poniedziałku będzie chodzić tam Basia:) 08.02.08, 09:34 Witam mamunie! Dołączamy do waszego grona i mam nadzieję, że też niedługo będę wypisywać entuzjastyczne posty, a jak będzie dobrze nie będę oszczędzała pochwał. Wierzę,że się uda, choć od początku siedzimy w domu tylko we dwie. Mam wrażenie, że Basia choć ma dopiero 9 miesięcy już lgnie do ludzi a przynajmniej interesuje się nimi. Dotąd mama była przy niej. Teraz się to trochę zmieni. Bardzo liczę na doświadczenie personelu, że pomoże nam przez to w miarę bezboleśnie przejść. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: od poniedziałku będzie chodzić tam Basia:) 08.02.08, 11:44 Kamisa, trzymamy kciuki za Basię, na pewno sobie poradzi! Ja mam ogromne zaufanie do opiekunek z TK... cenię też to, że do pani Agnieszki można zadzwonić także wieczorem, gdy się ma jakiś problem z dzieciaczkiem, to naprawdę dobre rozwiązanie gdy nie ma "pod ręką" nikogo kto potrafi poradzić. Alex, no popatrz, nie jestem na bieżąco - nie wiedziałam o Zuzi... a Maksio teraz przynosi do domu różne swoje prace... rośnie nam kolekcja. A jaki jest z siebie dumny...! Cieszę się też, że wybrałam się w czasie naszej choroby do tej pani doktor, która przyjeżdża do dzieciaczków w TK. Wreszcie lekarka, która nie przepisuje wszystkim "z urzędu" antybiotyków! Dzięki niej dość łagodnie wyszłam z zapalenia oskrzeli, a naprawdę antybiotyk (niestety już nie pierwszy!) w ciąży nie byłby mile widzianym przeze mnie rozwiązaniem.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: od poniedziałku będzie chodzić tam Basia:) 08.02.08, 12:49 Basiek sobie poradzi bo Basie to fajne chłopaki )) Tak moja też robi różne rzeczy w TK i wczoraj komicznie wyglądałam na ul. Lecha przed TK z Blanką na rękach i łapiącą uciekające mi balony (w sumie miałam 4 prace wykonane z balonów). Bynajmniej mała miała ubaw i wołała mama tu tu i tu! Z wiedzy i rad pani dr też korzystam dużo, a po nieszczęsnym wypadku nikt inny nie przyszedł mi do głowy jak Pani Agnieszka i fru za telefon do niej co robić. Uważam, że cały pracujący tam personel jest profesjonalny w tym czym się zajmuje jak również i samo to miejsce. Moja Blanka wstała dzisiaj o 5.40 i już w łóżeczku mówiła "dzieci dzieci". Jutro sobota i chciałabym trochę pospać, mam nadzieję, że ona o tym wie... Odpowiedz Link Zgłoś
olcia4k Re: od poniedziałku będzie chodzić tam Basia:) 08.02.08, 13:27 Maksik codziennie rano tłumaczy dziadkowi z poważną miną, że jedzie do przedszkola, do cioci Agnieszki i cioci Paulinki, bo inaczej Paulinka będzie za nim płakała Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: od poniedziałku będzie chodzić tam Basia:) 10.02.08, 15:53 No to jutro ruszamy.Trzymajcie kciuki za Baieńke. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotal_30 Moj mały też wkrótce dołączy do Waszych pociech:-) 09.02.08, 00:11 Hej dziewczyny Musze szczerze wyznać, iż właśnie dzięki Waszym entuzjastycznym wypowiedziom zapisaliśmy małego właśnie do tego żłobka. Wypowiedzi alex tak pozytywnie mnie nastawiły, że jeszcze przed odwiedzinami żłobka byłam pewna, że Olek właśnie tam znajdzie fantastyczną opiekę. Mój mąż był bardziej sceptyczny i nalegał na nianie...ale jak poszedl obojrzeć żłobek, to zaczął inaczej "śpiewać" i od razu zadeklarował, że mały od marca będzie chodził do tej placówki)) Mój mały Olek jest jeszcze malutki, w marcu będzie miał 6 miesięcy. Na początku będzie chodził tylko na kilka godzin...a potem jak mu się będzie podobało to pewnie wydłużymy czas) Generalnie jestem bardzo optymistycznie nastawiona...ale, heh obawa ciągle pozostaje...on jest taki malutki, trzeba go nosić i przewijać, heh sam nie je....no ale mam nadzieje, ze będziemy zadowoleni, a raczej że Olek będzie zadowolony))) Pozdrawiam Was serdecznie Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Moj mały też wkrótce dołączy do Waszych pocie 09.02.08, 09:09 cześć Dorotko, bardzo mi miło dziękuję Wiesz Olek nie będzie tam najmłodszy, jest jeszcze 5 miesięczny Mikołaj i jego adaptacja trwała jak słyszałam 3 dni. Na początku mały może być zdezorientowany, że widzi obce twarze, ale będzie dobrze Od marca ma być już chyba podział na grupy wiekowe no i Olek będzie miał też kompanów w swoim wieku Moja Blanka też od lutego miała chodzić już na pełen abonament, ale borykam się z wydłużeniem czasu pracy w mojej firmie co za tym idzie mam też mniejsze pieniążki Jak dobrze pójdzie to od maja Blanka będzie na calutki dzień Dorotko już serdecznie Cie witamy w gronie mam dzieci z TK Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: Moj mały też wkrótce dołączy do Waszych pocie 11.02.08, 16:30 Mamy pierwszy dzień za sobą. Nienajgorzej nam poszło. Tylko Basia króciutko pospała, ale tez zostawiliśmy ją tylko na dwie godzimy, pierwszy raz bez mamy, a tu tyle zabawek i dzieci. W domu jest dziś tak rozgadana i wesolutka jak nigdy. Tylko.... nie chce spać...nadmiar wrażeń...musi to przejść. Alex jeszcze raz dziękujemy z a wsparcie i uspokojenie przed tak trudnym początkiem. Jesteś wielka i nie słuchaj jak ktoś ci próbuje nabruździć. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Moj mały też wkrótce dołączy do Waszych pocie 11.02.08, 17:37 dziękuję słońce... Zobaczysz jakie to cudowne jak panie wręczą Ci pierwszą pracę Basi , a wierz mi duuuużo tam dzieci malują itp. Moja Blanka jest tak zakochana w TK, że teraz my zaczynamy mieć problem w weekendy bo mała chce do dzieci. Dzisiaj rzeczywiście był dzień pełen wrażeń bo moja też nie chciała podobo spać, padła ok 12 na 2h (jak po nią przyjechałam to jeszcze spała i musiałam czekać). Coś czuję, że dzisiaj pora kąpania też ulegnie zmianie Forum jest dla każdego więc czasami chyba należy się poprostu nie przejmować tym co piszą Trzymajcie się mamuśki! Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina_34 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 10.02.09, 09:59 UWAGA UWAGA - moja córeczka zaczyna mówić i powiedziała straszną rzecz: "zabawka - nie, bo biju biju: i pokazuje czubek głowy!!!! to karygodne, mam zamiar się rozmówić z Paniami. Poza tym ostatnio bardzo żle sypia. nie wiem co sie stało ale przestałam ufac tym kobietom. Zdrowie mojej córeczki jest najwazniejsze, a takich żłobków jest w okolicy bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
balba81 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 13.02.09, 09:15 Moje dziecko też chodzi do tego żłobka, czy wyjaśniłaś tą sprawę z Paniami?? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla70 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 02.03.09, 11:53 Witam! Uważam, że Tęczowa Kraina Malucha, to kompletne nieporozumienie.Jeśli tylko możecie, to chrońcie swoje dzieci przed takimi miejscami.To prawda, że dzieci nie wychodzą tam na spacery, często płaczą, a słownictwo jakim posługują się właściciele pozostawia wiele do życzenia. Nie mówiąc o zniecierpliwieniu jednej z opiekunek, która szarpała (chodzącego już malucha) za rękę, a inna wykrzykiwała z dużą dozą złości "Kaśka,Kaśka".Klub ten nie jest zgłoszony do SANEPID-u, więc nikt nie kontroluje warunków, ani też przestrzegania czystości.Miejsce to odwiedzają czasami pieski,co raczej nie idzie w parze z przestrzeganiem zasad higieny.Muszę również wspomnieć o odbywających się tam w niektóre weekendy imprezach młodzieżowych, także jak najdalej od tego miejsca.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balba81 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 02.03.09, 19:20 Piszesz tak, bo sama zakładasz żłobek ( szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=++tekla70&y=0&x=0 ) czy rzeczywiście Twoje dziecko tam chodziło i znasz to z autopsji? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla70 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 04.03.09, 16:59 Wystarczy zadzwonić do SANEPID-u i sprawdzić, czy klub jest tam zgłoszony. Pozostałe sprawy są mi znane z autopsji, a jeżeli ktoś ma wątpliwości, to wystarczy trochę poobserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
mik88 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 18.04.09, 03:27 Hej Mamom, Mój Cypisek chodzi do TK od ponad roku, czyli od jakiegoś 15 mca życia i jak na żłobek - absolutnie polecam. Faktycznie bardzo fajna była Pani Agnieszka, która była na początku. Bardzo, bardzo miła, z podejściem do dzieci, pielęgniarka. Tak zupełnie szczerze, to jej osoba spowodowała, że podpisaliśmy umowę. Ale już jej nie ma, strata duża, ale tak to już w życiu jest. Natomiast co do opieki - Cypis absolutnie szczęśliwy. Chwalę Panią właścicielkę Bożenę. Broni swoich interesów finansowych jak lwica, ale z drugiej strony widać, że na dzieciach nie oszczędzają, więc ok. Przedszkole też biznes i musi wyjść na swoje. A że każdy ciągnie na swoją stronę, normalne. Przy czym powtarzam - jest tam drogo, ale nie oszczędzają - ani na zabawkach, ani na wyposażeniu. Cypis adaptował się do przedszkola jakieś 40 minut, a potem to już mogłam sobie pójść Opieka to jego kumple (szczególnie Pan Wojtek, kierowca). Jak trzeba podać małemu jakieś leki na alergię - dają. Przychodzi czysty (albo na miarę możliwości umiarkowanie doczyszczony), przewinięty. Ciuchy dzieci na bieżąco sami na miejscu piorą. (nie pomyliłam się - naprawdę). Jeść dzieci jedzą, czysto jest. Idą mi bardzo często bardzo dużo na rękę i nie raz pomogli. Cypis nie chce z "kola" do domu (mam co tu nie mówić z tego powodu lekką traumę). Na okazje rocznicowe dostaję laurki własnoręcznie wykonane przez potomka. Mikołaj był z rozmachem. Prezenty bogate i dobrane indywidualnie pod dziecko. Ogólnie - jak na żłobek - MEGA POZYTYW. Jak sobie sprodukuję drugiego syneczka, to oddam tam też w ciemno. Co do spraw nie do końca dla mnie wyjaśnionych - jak rok temu dałam szczoteczkę do zębów, tak do dziś nikt mnie nie poprosił o wymianę, więc pewności, że mały myje zęby nie mam. Czy jak mój synek przychodzi w cudzych ciuchach, to inne dziecko wychodzi w jego? (ale tutaj nie mam sczególnie pretensji, bo najlepiej ciuchy podpisywać, a ja tego nie zrobiłam). Jakoś liczyłam, że w ramach programu edukacyjnego pomogą wyprowadzić małego z pieluchy. Ale może akurat mój syn tak ma, że edukacja i perswazja nie działają. (niech no się tylko zrobi ciepło, to pielucha papa i póki się nie nauczy, jak wołać siusiu na czas, to będzie z gołym tyłkiem latał, grrrr...) Aha - no i że palą w przedszkolu to fakt. Po kątach i nie przy dzieciach, pewnie nawet nie w ciągu dnia, tylko może pod koniec pracy. Ale palą, bo czuję po ubraniu dziecka. Ogólnie - pozytywy duże. Dzieci są tam bezpieczne i zadowolone. Jak kogoś stać na czesne, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
boskas Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 29.09.09, 19:18 Witam, Zapisałam mojego 10 miesięcznego synka do TK. Czy dzieci którejś z Was chodzą jeszcze do tego żłobka, bo widzę, że niektóre posty są dość stare. Chciałabym nawiązać kontakt i ...trochę się uspokoić Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 05.03.09, 20:30 Mi to raczej wyglądasz na zazdrosną sąsiadkę.Skąd niby wieści o imprezach w weekendy? Moje dziecko tam chodziło całkiem niedawno i było zadbane i zadowolone. Ja spokojna. Dzieci często płaczą? Naprawdę? No coś takiego to mnie chyba wsadzą o więzienia bo moja dwójka jak sie rozedrze to amen w pacierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla70 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 09.03.09, 12:34 Brawo! Metody autopromocji znane od lat. Wszystkie te zachwyty są mocno podejrzane. Ja , w przeciwieństwie do wielu rodziców sprawdzam, co to za miejsce, ponieważ nie traktuję dziecka jak parasol, który pozostawia się w szatni. Wszystkie informacje są prawdziwe.Dziecko ma prawo płakać, ale też ma prawo być przytulane , uciszane i zabawiane, a nie pozostawione samemu sobie. Przeczytaj sobie posty napisane przez kamila72 i balbę81. Owszem mieszkam na Zaciszu i spaceruję tu z dzieckiem. Specjalnie zwracałam uwagę na to, co się tam dzieje. Wypytywałam również mieszkających w pobliżu znajomych. Jeszcze raz stwierdzam, że nie jest to odpowiednia placówka do pozostawiania dziecka. Jest to zwykła przechowalnia. Gratuluję marketingu. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla70 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 16.03.09, 11:48 Miałam na myśli oczywiście post eweliny_34 Odpowiedz Link Zgłoś
ewula1 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 05.05.09, 08:16 Juz dawno nie zaglądałam na ten wątek ale te opinie tekli niesamowicie mnie bulwersują. Moje dziecko tez od dawna chodzi do tego żłobka i nie mogę na nic narzekać. Jest najedzone, czyste, zadowolone i wesołe i to jest dla mnie najważniejsze a kazda mam wie ze najwiecej miłosci dają rodziecie w domu i nikt tego nie zmieni.Jesli chodzi o mycie ząbków tez nie wiem jak to do konca tam jest ale to jest naprawde najmniejszy problem. Jak dla mnie opieka jest jak najbardziej odpowiednia. A co tak naprawde sie dzieje w ciągu dnia tego nie sprawdzisz w żadnym żłobku czy przedszkolu. Musialaby tam pracowac Twoja przyjaciółka która prawde Ci powie..... A w TK napewno zadna krzywda sie dzieciom nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
boskas Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 29.09.09, 19:33 Witam, Zapisałam mojego 10 miesięcznego synka do TK. Czy dzieci którejś z Was chodzą jeszcze do tego żłobka, bo widzę, że niektóre posty są dość stare. Chciałabym nawiązać kontakt i ...trochę się uspokoić Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Tęczowa Kraina-Zacisze-kto był/zapisał? 02.10.09, 15:38 hej, moja córka uczęszczała tam od grudnia 2007 i byliśmy bardzo zadowoleni. Teraz z racji wieku przyszedł czas na przedszkole dlatego już tam nie chodzi od października. Odpowiem na każde pytanie zadane na maila gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś