Dodaj do ulubionych

Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?!

07.02.05, 13:45
Proszę, podpowiedzcie coś ! Mój chrześniak w maju ma komunię a ja nie chcę
dawać pieniędzy. Dodam, że najpotrzebniejsze rzeczy tj : komputer,
radiomagnetofon, aparat, rower już ma.
Proszę poradźcie mi coś !
Obserwuj wątek
    • cruella Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 07.02.05, 13:52
      Kiedyś padły takie propozycje jak:
      -kurs nauki gry w tenisa ziemnego (do tego inni mogą dorzucić sprzętsmile
      -kurs nauki języka

Jak dla mnie, fajna rzeczsmile)
      • mszub3 Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 07.02.05, 14:04
        Dzięki za podpowiedź.
        Tenis odpada bo chłopak ma problemy z sercem i oraniczone możliwości ruchowe
        ale na ten kurs językowy chyba bym nie wpadła.
    • ewaand Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 07.02.05, 14:14
      Ja kupiBam aparat fotograficzny, ale moj chrze[niak jest fanem fotografii.
    • mon.ra Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 07.02.05, 16:55
      Może to być np. złoty łańcuszek, aparat fotograficzny, na topie są też gry
      komputerowe.
    • miracll Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 07.02.05, 17:45
      Ja mam trzech chrześniaków, którzy, jak to współczesne dzieci mają wszystko.
      Jednemu kupiłam lunetę do obserwacji nieba, drugiemu mikroskop, trzeciemu
      translator do tłumaczeń w kilku językach. Przedtem zorientowałam się czym się
      ostatnio inyeresowali, chociaż w wypadku 9-latka róznie bywa. U nas w rodzinie
      jest też taki Krakowski zwyczaj obdarowywania dzieci sztućcami. Na chrzest jest
      to grawerowana łyżewczka, a na komunię cały zestaw: Nóż, łyżka, widelec i
      łyżeczka z wygrawerowanym imieniem , nazwiskiem i datą komunii.
      • beata985 do miracll 07.02.05, 18:46
        gdzie zdobyłaś info o lunecie,czy może w ciemno kupowałąś.mój synek chce kupić
        taką z auchan po ok.300 ale zupełnie nie wiem na co zwrócic uwagę
        • miracll Re: do miracll 07.02.05, 19:08
          Kupowałam trzy lata temu w hurtowni fotograficznej u mojego znajmego i to on
          wybrał model. Nie pamietam niestety, jaki. Od chrześniaka wiem, ze działa bez
          zarzutu. Jeżeli uzbroisz się w cierpliwość to zpaytam o model, ale na dniach
          rodzę i różnie może być z odpowiedzią. W razie czego przypomnij się na adres
          miracl@nospam.pl. Pozdrawiam Mirka.
          • beata985 Re: do miracll 07.02.05, 20:06
            będę czekać z niecierpliwością
            powodzenia przy porodzie
    • antonina_74 Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 08.02.05, 00:32
      Kupiłam chrześnicy fajny, wymarzony zegarek (Swatch z kolorowej serii dla
      dzieci). Była zachwycona i mama też - wreszcie mogła wyegzekwować punktualne
      powroty z podwórka smile
      • deser_t Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 08.02.05, 07:45
        A ja swojemu kupię odtwarzacz CD i MP3.
    • beata985 wszystko zależy od zasobności portfela 08.02.05, 12:11
      ja osobiście staram sie zachować umiar we wszystkim,ale byłam na komunii gdzie
      chrzestny kupił tv a chrzestna wieże-no cóż można i tak.hmmm ja też kupiłam coś
      tam do grania(czyt wieża)w granicach 400
    • mamatysi1 Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 08.02.05, 18:51
      Kiedyś byłam na komunii, gdzie dziecko dostało od chrzestnej komplet
      encyklopedii PWN. Chyba 8 cz 9 tomów. Ale wtedy (6 lat temu) był to wydatek
      rzędu 800 zł. Nie wiem jak teraz. Dla mnie to trochę przesada. Mój chrześniak
      też idzie w tym roku do komunii i dostanie odw mnie pieniądze-500 zł. Nie mam
      lepszego pomysłu. Ale jeszcze wpadnę na to forum. Może wy mi coś podpowiecie
    • purzyki Rany, dziewczyny :( 08.02.05, 22:19
      Qrcze, czytam i zaczynam sie zastanawiać skąd ja tyle forsy wytrzasnę. Hmmm...
      mam nadzieję, że ten wątek sie będzie rozwijał, bo mnie też czeka komunia
      chrześnicy! Ja szczerze powiedziawszy nie wiedziełam ile "należy" przeznaczyć
      na preznet.... no i zaczyna mi świtać.
      • hratli no wlasnie ;/ 08.02.05, 22:49
        przeczytaj sobie ten watek - zszokowalo mnie lekko podejscie ludzi https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=19368915&a=19368915
        • beata985 Re: no wlasnie ;/ 09.02.05, 09:34
          słuchajcie,to ,że ktoś daje na komunie 1000 to nie znaczy ,,że jest
          wykładnikiem dla innych.równie dobrze i oryginalnie może byc prezentem
          biblia,łańcuszek i inne rzeczy,na które na pewno nie wydasz całego zarobku
          powodzenia w wyborze
        • purzyki Re: no wlasnie ;/ 09.02.05, 09:38
          Cóż, jak przeczytałam to stwierdziłam, że nie będę szaleć. Po prostu nie stać
          mnie będzie na takie prezenty jak większość wymienia. Podoba mi się pomysł
          złoty łańcuszek z krzyżykiem i Pismo Święte smile
          • hratli Re: no wlasnie ;/ 09.02.05, 10:09
            my mamy komunie chrzesniaczki za rok - bedzie chyba tez zloty lancuszek i biblia
            • bacha33 Re: no wlasnie ;/ 09.02.05, 12:31
              Wiecie co załamałam się tym co czytam ostatnio przez 2 lata miałam komunie rok
              po roku ale takich prezentów nie było - może skromnie ale nie biednie. Ja
              osobiście dałam złoty zegarek jednej i drugiej noi pare zł nie pamiętam ile ok
              200zł bez przesady. W tym roku zaś moi synowie maja komunie nie wiem co dostaną
              ale nie chce by dostali drogie rzeczy bo ja bede się źle czuła. Zresztą
              nauczyłam moich synów szacunku do tego co dostają i cieszą się z tego co jest i
              co mają. Chociaż ostatnio podsłuchałam ich rozmowe i stwierdzili że jak dostaną
              dużo kasy to kupią sobie telefon komórkowy - a po co - po to żeby grać bo
              podobają im się gry na telefonie smile
              Pozdrawiam Bacha i MMM
    • nitka111 Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 09.02.05, 20:41
      Jestem przerażona!!!
      W tym roku komunię ma chrześniak męża, przewidujemy 200 zł. albo prezent w tej
      cenie, na więcej nas na pewno nie stać , ponieważ tylko mąż pracuje. Zresztą na
      ślub od niewielu osób dostaliśmy więcej, więc na komunię???
      Ale wszystko zależy od zamożności rodziny.
      • anatewka Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 09.02.05, 23:04
        Ja sie zastanawiam nad wersja ksiazka + np. lancuszek. Przy czym ksiazke mam
        upatrzona i bardzo bardzo polecam; jest to piekne wydanie dwutomowe Opowiesci z
        Narnii C.S. Lewisa. Kto czytal ten wie ze ksiazka jest piekna i nadaje sie na
        komunie sw i wydanie tez bardzo ladne i solidne. Kosztuje ok 100 zl.
        • pelczarka Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 10.02.05, 21:14
          Nie wiem czy sie cieszyć zcy płakać. U mnie ludzie tzn. chrzestni wydaja na
          prezent dla dziecka ok. 800 zlotych, np. komputer czy drogi rower itp.
          syntezator itp. a ja jestem tym załamana bo za rok czeka nas ta wątpliwa
          przyjemność. Ale widzę, ze są obszary gdzie wystarcza ksiażka i to jest
          normalne, ale czy uda sie przekonać do tego mojego męża, który jest
          chrzestnym????
        • marta_km Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 10.02.05, 22:50
          anatewko, w merlinie kupiłam Synowi na Gwiazdkę siedmiotomowe wydanie Opowieści
          z Narnii za 99 zł.
          • anatewka Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 11.02.05, 12:31
            marta_km napisała:

> anatewko, w merlinie kupiłam Synowi na Gwiazdkę siedmiotomowe wydanie
            Opowieści
            >
            > z Narnii za 99 zł.

Marto, to siedmiotomowe sama dostalam na Gwiazdke od meza... 2 lata temu; ale
            to dwutomowe ktore wyszlo rok temu jest duzo ladniejsze i bardziej "eleganckie"
            wiec bardziej by mi pasowalo na Komunie Sw.
            Pa
    • malafm Re: Co na prezent KOMUNIJNY dla chrześniaka ?! 11.02.05, 14:37
      My w tym roku mamy Komunie u chrzesniaka mojego męża. Tak sie jednak składa, że
      chłopczyk jest jednym z bliźniakówsmile. Rodzice wybierając chrzestnych nie mieli
      przeciez pojęcia, że losy się tak potoczą, że chrzestni tego drugiego powiedzmy
      to...się zapomną. Nie ma z nimi ( a na pewno z chrzestnym) kontaktu, więc na
      komunię też pewnie nie przyjadą. Nie twierdzę, że to zobowiązuje nas do
      robienia podwójnego prezentu czy podwójnych pieniędzy ale przecież ten
      chłopczyk temu winien nie jest. Postanowilismy, że złozymy się razem z
      chrzestną od tego "naszego" i damy wspólne pieniądze a może uda sie
      skontaktować z chrzestną, jeszcze nie wiemy. O prezencie dlatego raczej nie
      myslimy, raczej o pieniązkach...
      Pozdrawiam
      Mała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka