kayak7 18.08.03, 12:46 Dziewczyny moze macie jakies propozycja zabaw nietypowych. Robimy z Gaba rozne rzeczy czyli: czytanie, ganianie, wywalanie rzeczy, wkladanie, sortowanie ksztaltow, rysowanie. Co mozna jeszcze? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dewcia Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 19.08.03, 17:23 Hej. Ja ze swoją Zuzią bawię się też w inscenizowanie wierszyków i piosenek z pokazywaniem częśći ciała. Propozycje tekstów znajdziesz na tym forum, post miał tytuł "wierszyki z częściami ciała" (czy coś w ten deseń). Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
monika_mamamai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 21.08.03, 09:56 A przepraszam, od kiedy to Gaba jest rocznym maluchem? Nie żebym miała jakieś zastrzeżenia )) Z zabaw przez ciebie nie wymienianych my jeszcze: gramy na perkusji (bardzo różne kubki, garnki, miski i różne pałeczki - łyżki plastikowe, drewniane, blaszane) rysujemy lub kolorujemy gotowe obrazki wraz z odszukiwaniem i nazywaniem różnych rzeczy (tzn. ja rysuję, a Maja marze) oglądamy dorosłe książki - u mnie są to głównie książki ogólnie mówiąc "biologiczne" (Klara zaś ogląda z małą malarstwo) słuchamy bajek (Bajki-Grajki) i śpiewamy, i tańczymy do piosenek, które tam są grane próbujemy dopasowywać puzzle z pianki (a częściej je rozwalać) karmimy, czeszemy, leczymy lale i misie przy użyciu zabawkowych lub prawdziwych akcesoriów (szczotka, butelka, krople do nosa, strzykawka itp.) na dworze rysujemy kredą na asfalcie (uwaga! potem obie musimy się kąpać!) Kurcze, na razie już mi nic nie przychodzi o głowy. Sama myślę, że pomysły zaraz mi się skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
kayak7 Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 22.08.03, 12:13 Dzieki za porady Przyznaje bez bicia Gabie do roczku brakuje miesiaca i pieciu dni Ale chcialam cos na zapas. Zakupilam ksiazke Zabawy z maluchami i czytam duzo o homechooling for toddlers, to kopalnia pomyslow. Juz z niecierpliwoscia czekam na moment gdy Gaba przestanie pozerac rzeczy zeby zaszalec z plastelina, ale to chyba jeszcze z pare miesiecy. Ewa dzieki za pomysl z czesciami ciala, wydrukowam sobie tameten watek, na razie cwiczymy na misiu- strasznie jej sie to podoba. Moze znacie jakies fajnie ksiazeczki z czesciami ciala? Jakies proste bez zbytniej ilosci nazw- te ktore ogladalam mialy wymieniona nawet watrobe i sledzione na to chyba dla Gaby duzo za wczesnie Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
monika_mamamai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 22.08.03, 13:52 Jeszcze mi przyszło do głowy, że my czasami przełazimy przez tor przeszkód: np. przez duże pudło, po jaśku, pod krzesłem, pod namiotem z koca (najpierw ja, a Maja za mną. A wczoraj wymyśliłam, żeby dmuchać przez słomkę do kubka z wodą - robiły się bańki, a Maja bardzo się cieszyła. Próbowała dmuchać ale umie tylko wciągać. Za to mamy gwizdek i Maja uczy się gwizdać - już udaje się jej wydobyć z niego jakiś dźwięk. A z tymi częściami ciała, to nie może być twoje ciało? My pokazujemy na mamie, tacie, lalce i Majce. (to ja - MonikaS.) Odpowiedz Link Zgłoś
dewcia Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 22.08.03, 21:06 Hej. Parę pomysłów przedstawiłam też u nas na rówieśnikach, ale swoją odpowiedź zamieściłam tuż pod Twoim postem na ten temat, więc mógł umknąć uwadze, bo jest wyżej. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kayak7 Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 24.08.03, 21:24 Moim szpiegowskim oczom nic nie umyka Czytalam dziekuje za podpowiedzi, wykorzystujemy wszysciutenko. Dzis Gaba sama wymyslila sobie zabawe- krzyczy do wnetrza pralki A ja kupilam jej najprostsze kubki plastikowe z Ikei i dziecko spedzilo godzine wkladajac je w siebie i wyjmujac. Ona olewa zabawki jesli sa drozsze niz 10 zl Pozdr Marta Odpowiedz Link Zgłoś
monika_mamamai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 25.08.03, 09:28 Ja już dawno mówiłam, że zabawki są dla rodziców Kupię Gabie na urodziny garnek i chochlę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula101 Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 25.08.03, 10:48 potwierdzam. mój synek uwielbia bawić się pokrywkami od słoiczków gerbera i przyborami kuchennymi, lubi dorosły telefon, dzięcięcy to to nie samo! mały ma roczek i siedzi z opiekunką, która uczy go fajnych rzeczy. codziennie coś nowego. np. głaszcze sie po brzuszku, jak pytam go jakie dobre; pokazuje jaki duzy urośnie, gdzie sroczka kaszke warzyła itp. mały jest bardzo dumny, jak pokazuje czego się nauczył Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia_mama_mai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 02.09.03, 13:57 dewcia, czy możesz podać link do tego postu (albo datę chociaż) bo jakoś nie mogę go znaleźć, b. proszę kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dewcia Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 03.09.03, 19:46 Z linkiem bedzie problem, bo nie wiem jak to sie robi, ale datę znalazłam i jest to: 06.06.03. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia_mama_mai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 04.09.03, 13:12 dzięki ) Odpowiedz Link Zgłoś
zillka Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 25.08.03, 21:48 Kayak my jeszcze budujemy z klocków różnych, tzn. ja buduję a Florka rozwala. I stukanie wszelkie czy też mieszanie, potrzebne jest coś w rodzaju kubka/pudełeczka i coś do mieszania (łyżeczka, flamaster, etc.) i się tym miesza tylko musi stukać. Florka to bardzo lubi. Poza tym to chyba jest jakaś luksusowa (typowy Lew?) bo lubi zarówno garnki, pokrywki, etc. jak i różne 'interaktywne' zabawki za milion pięćset. Acha Florek jeszcze bardzo lubi pchać, ma takie jeździdełka i je sobie pcha z upodobaniem. Powinnam jej kupić wózek dla lalek bo co jesteśmy z sklepie z zabawkami to usiłuje jeden sobie przywłaszczyć, że niby nic No i zwykła piłka dmuchana, rzuca, łapie, etc. Ale i tak z niecierpliwością czekam aż podrośnie żeby można było porobić z nią coś bardziej "konstruktywnego")) pozdrawiam, zilka Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 13.09.03, 19:52 Zilka, wysłałam do Ciebie maila na adres gazetowy. POzdrawiam - Pesteczka Odpowiedz Link Zgłoś
trombita Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 29.08.03, 22:59 My odkryłyśmy magnes. Dostałam kiedyś takie przyklejany do lodówki z obrazkami, odkryłam w jakimś starym zestawie Chicco - śpiewa i naśladuje dźwięki zwierząt (kotek, piesek, krówka), że te zwierzątka też mają magnesy, przyczepia je do boku komputera i zrzuca z pasją. Mamy też standardowego ślimaka, w którym chodzi o wrzucanie klocków o różnym ksztłcie, tego na razie nie rozumie, ale możńa budować z tych klocków wieże, które Hania rozrzuca. Dałam jej stary magnetofon który uwielbia dźwigać wszędzie ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 02.09.03, 11:18 Nasza Amelka (10,5 misiąca) też uwielbia wszelkie zabawki - nie zabawki. Dostała starego pilota ale szybko się zoriętowała, że nim nic nie da się przełączyć- bo jak się zmieniają programy w telewizji lub robi się głośniej/ciszej to się rozgląda kto to robi i awanturuje się o niego. Z napisaniem SMS-a mam wielki problem, bo mała zaraz przychodzi i chce go wyrwać, niemówię już o braku możliwości odebrania komórki czy domowego telefonu. Amelka lubi jak się z nią rozmawia przez telefon - ja trzymam swój, a ona w śmieszny sposób przykłada sobie cokolwiek może być też pilot do ucha i się zaśmiewa. Uwielbia wyjmować klocki (różnych kształtów) przyczepianych przez ze mnie do kostki z otworami odpowiadającymi tym kształtom. Rozwala to co ja zbudowałam, uwielbia wszelkie bujanie. Podchodzi nawet do ławy która jest na kółkach i ją popycha w te i z powrotem mówiąc: buuuła, buuła co oznacza buju, buju. Miara krawiecka,kłębek wełnyoraz wypakowywanie zakupów to najlepsze zajęcia. Zauważyłam, że ma teraz okres na wyrzucanie coś z czegoś - tak więc ja szybko właduję co się da do jej koszyka z zabawkami, a ona jest zajęta wyrzucaniem. Fasynuje ją włączanie i wyłączanie światła i powtarza przy tym: tit, tit oraz ciągłe oglądanie swego odbicia w lustrze z okrzykiem dzidzia, dzidzia.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia_mama_mai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 02.09.03, 13:36 my mamy kicającego zajączka (kupionego na odpuście za 5 zł), takiego nakręcanego, maja uwielbia za nim gonić i przynosić mi do ponownego puszczenia (samochodzik spełnia tęsamą funkcję). czytamy książeczki, najchętniej ze zwierzątkami (odgłosy!!), rozrzucamy na podłodze ubrania i się w nich tarzamy, wkładamy i wyjmujemy wszystko z wszystkiego, śpiewam jej piosenki i mówię wierszyki, szukamy przedmiotów na obrazku i bawimy się w "fąfelo jedna ty" czyli ja gonię majkę z okrzykiem jak wyżej, a ona ucieka i się zaśmiewa... Odpowiedz Link Zgłoś
kamciamamagaby Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 02.09.03, 22:02 Moja Gaba lubi piłki, mała, duże, chwyta je sobie i tak z nimi chodzi. Uwielbia wszelkiego rodzaju rzeczy, które można zamykać, zakręcać pokrywki. Szczególnie upodobała sobie zakrętki do butelek po wodzie, dłuższy czas usiłuje zamknąć butelkę, trzeba tylko uwazać by nie wzięła do buzi. I jeszcze naśladowanie wszystkiego co my robimy, mycie zębów, czesanie się, robienie "halo", ale to pewnie znacie)) Odpowiedz Link Zgłoś
trombita Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 03.09.03, 23:01 Zapomniałam o najważniejszej zabawce. Mamy powieszone drewniane koraliki tam gdzie powinny być drzwi - jest to ulubiona zabawka wszystkich dzieci (przynajmniej do 0 lat 3), które do nas przychodzą. Robią z nimi wszystko co się da (machają nimi, gryzą, kręcą się wśród nich a one terkoczą, itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia_mama_mai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 04.09.03, 13:12 a ja zapomniałam o balonie - ja dmucham i powoli, z piskiem wypuszczam powietrze, majka też piszczy - z radości Odpowiedz Link Zgłoś
dewcia Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 04.09.03, 20:24 Och, a moja Zuzka tak się dzisiaj przestraszyła takiego pisku,że potem nawet jak spojrzała na balon to płakała. Nie spodziewałam sie takiej reakcji, ale dzieci często są nieprzewidywalne. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia_mama_mai Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 05.09.03, 14:10 przykro mi. my mamy jeszcze taką zabawę, że maja włazi i wyłazi do ustawionej na podłodze gondoli od wózka, zajmuje ją to na całe 10-15 min. wczoraj odkryłam, że kocha próbki kosmetyków ach no i my mamy jeszcze kota )) (który w rzeczywistości nazywa się samba, a w języku mai "mba" albo "mamba") jak odkryję coś jeszcze to napiszę kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kayak7 Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 06.09.03, 21:44 Dziewczyny wszytskie pomysly wprowadzamy w zycie. Mam jeszcze kilka do opisania. Nowa miloscia Gaby jest pralka. Staje przy niej pokazuje palcem i mowi cio to? Ja na to Pralka. Gaba wyczekuje i znow to? Ja na to kreci sie kreci sie pranie i zaczynam krecic bebnem. Moje dziecko dostaje szalu z radosci I probuje powiedziec "kieci sie" Zabawy na balkonie- prowadzanie platikowych krzesel, pukanie szufelka, walenie w oslonke na plotek, kopanie pilki zabawy klockami- wrzucanie do wiaderek, misek itp, rzut klockiem ukladnie i burzenie wiezy, stukanie klockiem o podloge zabawy wiaderkiem, kubeczkami i miska- robienie echo w wiaderku Gaba krzyczy taaata (sama wymyslila te zabawe ), zabawa w kosza tzn wrzucanie pilki do miski Kubeczki wkladamy je jeden w drugi, wkladamy do nich klocki(najlepiej klocek w kolorze kubeczka-nauka kolorow), chowamy klockek pod kubkiem (Gaba juz podlapala i przykrywa sama klocki kubkami), grzechoczemy klockiem w kubku, kubki sluza do robienia babek i wylewamy i wlewamy don wode w wannie Zabawy z misiami i lalkami- Gaba karmi misie, przytula, daje im czesc, pokazuje na nich czesci ciala, podaje im witamine D3 i Zymafluor , tanczy z misiem lub lalka trzymajac za dwie lapki Zabawy w kuchni: walenie w gary i pokrywki drewnianymi lyzkami, zabawa z makaronem, zabawa pokrywkami od sloiczkow (najlepsza to nakladanie pokrywki na sloiczek w trakcie jedzenia no i hit wszytskich maluchow otwieranie szafek i szuflad Tory przeszkod: najlepsze jest lazenie pod stolem i stolikiem, krzeslami nie pogardzi. Hit poranny przelazenie przez mame i tate najlepiej polazczone z kopnieciem wyzej wymienionych w glowe lub brzuch przelaznie pod suszarka na pranie polaczone ze sciagniem prania. Zabawy z lustrem- ja robie glupie miny Gaba coraz czesciej malpuje Ksiazeczki hitem jest ksiazeczka z kawalkami czegos na ksztalt siersci danego zwierzatka z wydawnictwa siedmiorog. Ale Gaba kocha czytanie i robi to baaaaardzo czesto, jestem w tym oczywiscie niezbedna wiec bierze ksiazeczke do reki i pokrzykuje "to to to" jak nie reaguje uderza w placz. Ulubione wierszyki to Bambo, Katar, Len, Psie smutki. Hitowa seria to Groszek poznaje (dzikie zwierzeta itp) ze zdjeciami zwierzakow. Z innych to niesmiertelne akuku w wykoaniu kazdego nawet pluszakow. Rysowanie ale tylko pod drastycznym nadzorem bo Gaba nie pilnowana pozera kredki Ganianie najlepiej zaprzyjaznionej Emilki tzn Emilka ucieka sama ja gonie ja trzymajac Gabe za raczki bo sama nie potrafi jeszcze chodzic. Wszytskie musimy piszczec wtedy jest najwiekszy fun Ufff chyba tyle moze cos to komus pomoze. Ja czekam nadal na inspiracje, zakupilam nawet ksiazke "Zabawy z maluchami" i pare pomyslow tez bedziemy wprowadzac. Pozdr Marta Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 06.09.03, 22:24 Jejciu to niesamowite, że niektóre zabawy dzieciaki wymyślają podobnie. U nas hitem jest wlączanie i wyłączanie światła. Każda lampa musi być zdefiniowana czy świeci, czy nie. Z książeczek polecam serię z Kamyczkiem, Jula sama szuka chłopczyka który się schował albo śmieje się do rozpuku jak przesuwa się kaczuszka lub żółwik. Od początku też lubimy "Reksio - przyjaciel zwierząt" a ostatnio znalazłam z tej serii "zwierzęta w ZOO". Książeczki są baardzo duże i fajnie się je ogląda na podłodze. JUla "czyta" je od 4-5 miesiąca. Groszka też polecam. A i ulubiona książeczka to rozkładana w harmonijkę o zwierzętach, śliczne rysunki. Pokazuje palcem i probuje nasladować nazwy, ktore mowie. Najlepiej wychodzi pieś i lissss. Inna fascynacja Julki to wszelkie suwaki, zapinki, zatrzaski, tak więc wynajduje je w różnych przedmiotach i rzeczach. Mała jest bardzo precyzyjna i może tak spędzić odpinając i zapinając dłuższą chwilę. A pralkę sama sobie odmyka i zaczynam się trochę obawiać co z niej zostanie W domu ma kilka "własnych szafek" z którymi może robić co chce. Rano mamy rytuał witamy wszystkie porozwieszane pluszaki, jak o tym zapomnę to JUlka szybko mi przypomina. Podchodzimy do każdego mała wyciąga rękę i mówi cześć albo coś jak dzieńdobry A wieczorem do znudzenia usypiam lalę z zamykającymi się oczami żeby JUlka też zasnęła. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewok Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 11.09.03, 12:32 niemowle.onet.pl/ - podaję adres stronki Pampersa, jest tam sporo zabaw dla dzieci w różnym wieku. Antoś też uwielbia lampy i włączniki, ciągle by pstrykał. Lubi też "rozmawiać przez telefon" - mamy kilka zabawkowych komórek, przykładamy je sobie do uszu i tak sobie gawędzimy. Antoś sam zaczął się w ten sposób bawić, przykłada sobie do uszka jakiś przedmiot, np. pilota od TV i woła: halo! Tata! Hit sezonu to bidet: mały uwielbia wkładać i wyciągać zatyczkę no i puszcza wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 13.09.03, 08:27 Wczoraj podobała się bardzo Julci zabawa moimi apaszkami. Mam ich trochę, najpierw mała wyciągała każdą z pudełka, potem ja robiłam wiatr chustką i zarzucałam jej na głowę, Jula ze śmiechem ją ściągała i zakładała mi na głowę. Wchodziła też pod chustę i patrzyłyśmy razem przez kolorowe apaszki, była bardzo zaciekawiona bo świat miał zupełnie inne kolory. A na koniec rzucałam je wysoko a one spadały sobie. Fajna kolorowa zabawa i nic nie kosztuje. Druga to paluszaki, ja mam takie wełniane zwierzątka przywiezione z jednej wyprawy ale widziałam że są też w Ikei tego typu. Paluszaki nie tylko coś mogą mówić ale też można taki palec łapać, a on szybko ucieka... Pozdrawiam i piszcie często, ja z wielu pomysłów korzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Propozyje zabaw z rocznym maluchem 13.09.03, 19:01 Dzięki Ewoku, zabawy są naprawdę super. Mam już parę pomysłów na prezenty na roczek małej. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś