Dodaj do ulubionych

Podstawka czy fotelik?

11.08.05, 15:01
Moja córka jeżdzi w foteliku 15-36 kg. Niestety będzie potrzebny jeszcze
jeden fotelik do samochodu męża. Zastanawiam się czy mogę kupić do drugiego
samochodu samą podstawkę. Kasia jest dość wysoka jak na swój wiek. Ma
skończone 4 latka waży 18 kg a wzrost 110. Myślicie, że może już jeździć na
samej podstawce?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mieszkowamama Re: Podstawka czy fotelik? 11.08.05, 16:36
      Z tego, co wiem, fotelik jest po prostu bezpieczniejszy. Najlepiej wozić córcię
      na pdstawce na krótsze trasy. Wniosek więc taki, że niech fotelik zostanie w
      tym samochodzie, którym Kasia podróżuje częściej.
    • aniko16 Re: Podstawka czy fotelik? 11.08.05, 16:41
      Właśnie kupiłam drugi fotelik. Dziecko ma 5 lat 122 cm wzrostu i waży 25 kg.
      Jest bezpieczniejszy od podstawki.
    • julola Re: Podstawka czy fotelik? 11.08.05, 19:23
      My mamy foteliki na dłuższe trasy i częstsze, a zapasowe mamy podstawki - jak
      jedziemy gdzieś blisko z dziadkami, bo jak dalej to przekładamy - w końcu to
      tylko chwilka i fotelik zamontowany.
      • rysia_mama_wiktorka Re: Podstawka czy fotelik? 12.08.05, 12:20
        Ostatnio miałam możliwość przewiezienia mojego dziecka na samym poddupniku. Dla
        mnie porażka. Wiktor nei mógł się zdrzemnąć bo głowa mu latała na wszystkie
        strony i oczywiście rozbudzał się co chwila. Nie mówiąc już o wygodzie dla
        samego dziecka. Moim zdaniem lepiej kupić drugi fotelik, nawet nowe Graco
        kosztują już w tej chwili ok 200/ widziałam na allegro/ oczywiście nowe.
        pozdrowionka
    • thrier Re: Podstawka czy fotelik? 12.08.05, 12:21
      A ja jednak polecam podstawkę z oparciem (np.Graco Junior). Właśnie w takiej
      sytuacji jak Ty kupiłam samą podstawkę (bo Basia wysoka) a potem kombinowałam
      jak dokupić same placy wink Okazało się, że moja Basia nawet na krótkich trasach
      jak była bardzo zmęczona chciała o coś głowę oprzeć i robiła mi awantury, ze
      jej głowa się obsuwa. A taki fotelik ma 2 zalety:
      - jak muszę wrzucić do dziadków samochodu, to rozkładam na dwie części i
      zajmuje mało miejsca
      - głowka ma oparcie
      Ceny takich fotelików nie są wygórowane.Osobiście polecam.
    • mama.tadka Re: Podstawka czy fotelik? 12.08.05, 14:14
      O ile dobrze zrozumialam, chodzi o jedno dziecko? Dlaczego nie możesz
      przekladać fotelika do auta, z którego w danej chwili chcecie skorzystać?
      • mama_kasi Re: Podstawka czy fotelik? 12.08.05, 16:06
        Mąż jadąc rano do pracy będzie odwoził Kasię do przedszkola. Natomiast ja będę
        dziecko odbierała z przedszkola. Żeby przełożyć fotelik musiałabym najpierw
        jechać do pracy męża (nie bardzo po drodze), przełożyć fotelik i dopiero wtedy
        jechać po córkę. Nie bardzo jest mi to na rękę dlatego pytałam się o podstawkę.
        Zaznaczam, że córka jeździłaby na podstawce tylko raz dziennie. Podróż trwa ok
        10-15 minut. Nie zależy mi na wygodzie a raczej na bezpieczeństwie. Kasia
        jeździ samochodem raczej ze mną a w swoim samochodzie mam zamontowany wygodny
        fotelik. Czy wożąc dziecko na samej podstawce (4 lata) będzie bezpieczne?

Pozdrawiam
        • renata28 Re: Podstawka czy fotelik? 12.08.05, 16:10
          Raczej to nie będzie bezpieczne. Po przypięciu pasami te na pewno dotykają jej
          twarzy, a nie opasują tak jak powinny, czyli nie spełniają swojej roli i w
          razie czego (odpukać) narobią więcej szkody niż pożytku
          • rysia_mama_wiktorka Re: Podstawka czy fotelik? 12.08.05, 16:46
            Moim zdaniem też nie będzie bezpiecznie. Moja koleżanka też ma 4 latkę baardzo
            wyrośniętą i ona siedząc na tej podstawce musi mieć pas samochodowy pod swoimi
            pachami. Inaczej pas ma na wyskości szyi. Ani to wygodne, a tym bardziej
            bezpieczne.
            Najlepiej jak przełożysz same siedzisko do swojego samochodu i przypniesz małą.
            Zaobacz jak idzie pas i czy nie ma go na wysokości szyi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka