Dodaj do ulubionych

"dziwne" imiona dla dzieci

• mamaamati Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 10:08
      Beniamin wg mnie to ładne imię,jednak nie nazwałabym dziecka Brian,ponieważ
      wymowa jest inna niz pisownia i jak dla mnie za bardzo zagramanicznewink,no chyba
      że nie mieszkasz w Polsce.
      Jest wiele pięknych imion polskich.
      Moja znajoma ma córkę Eunikę,imię nawet mi się podoba ,ale widać że w szkole
      trochę nasłuchała się od innych dzieci.Kiedy urodziła się siostra ,Eunika
      zabroniła wink mamie nazwać ja znowu jakims "dziwnym" imieniem.

pozdrawiam
      • maga_luisa Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.12.05, 12:04
        Ja: Luiza
        Mąż: Igor
        Dzieci: Iwo i Maurycy.
        Żadne z nas nie czuło się z powodu swojego imienia źle; ja ze swojego jestem
        bardzo zadowolona. Starszy syn tylko stwierdził, że swojemu dziecku da na
        imię "zwyczajnie" smile
      • martens8 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 09.12.05, 12:55
        Moja malutka ma na imię SARA (dla nas Sarenka) i świetnie to do niej pasuje.
        Proste i nietuzinkowe. Jak będę miała drugą corkę to nazwę ją POLA (nie
        Apolonia, po prostu Pola). Pozdrawiam
    • katklos Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 12:22
      W naszej szkole, pojawiło się właśnie kilkoro dzieci o dosyć rzadkich imionach:
      Hiacynta, Marietta, Orfeusz, Kasandra. Niestsety nie uczę ich, ale będe się
      dowiadywać, jak zostali przyjęci przez pozostałych.
      • ankaiw Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 19:48
        Znam Kasandrę, Narcyza (tu myślałam, że to przezwisko), Eligiusza, poznałam
        panią Zefirynę, uczyłam się z Ariadną, Anatolem, a wśrod swoich uczniów-
        podstawówka- "długo" przyzwyczajałam się do Alana, Samanty, Eugeniusza (który
        kazał na siebie mówić Zenek) i jego brata Walerka.
        Brakuje mi jeszcze Mieszka, bo uczę w szkole im. Mieszka mieszczącej się przy
        ulicy Mieszka smile)))))))))))
        Mój syn ma zaś na imię Aleksander (mąż mnie "straszył" Nikitą), a prawdopodobna
        córcia zostanie najprawdopodobniej Ksenią (Oksaną).
        • inez21 Do Ankaiw:) 27.10.05, 12:01
          Hej czy ty nie jesteś przypadkiem z Białegostoku????
          Bo tez znam panią Zefirynę-była połozną w szkole rodzeniasmile
          A Ariadnę tez znałam-niezły był z niej numereksmile)))
          a z dziwnych imion to znambig_grinalicję i Symforiannęsmile
        • maczkama Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.11.05, 15:28
          Czyżby Eligiusza Szymanisa? Od romantyzmu?
        • maczkama Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.11.05, 15:41
          Ja też chodzilam do szkoły z Rolandem.
          Mój syn trenował z Aloszą.
          Wśród znajomych mamy Estery, Jonaszów, Noemi, Beniamiów, Rubena, Eunikę - ale w
          środowisku protestantów to są popularne imiona.
          Znam jeszcze Walentynę - ok 30 letnią i poznałam ją w Walentynki, myślałam że
          sobie żartuje. Acha i jeszcze Florę znam.
      • nieszkasob Re:fonetyczna pisownia 31.10.05, 09:24
        Nie mam nic przeciwko oryginalnym - choc moj synek ma calkiem pospolite Kacper -
        ale wszystko ma swoje granice. Znajoma nazwala coreczke Dilajla (wlasnie z
        taka pisownia). Uwazam, ze dziecko bedzie mialo przechlapane. Nie mam nic
        przeciwko Dalilah ale fonetyczna pisownia tego imienia rozwala mnie na drobne
        podobnie jak Andżeliki, Benjaminy i ect......
        • niespodziewanka Re:fonetyczna pisownia 31.10.05, 09:31
          A wszystko to przez ustaw o ochronie języka polskiego. Jezeli rodzice, chociaż
          jedno z nich nie jest obywatelem innego państwa nie mogą nadać dziecku imienia z
          zagraniczną pisownią, a fonetycznie może być.
          • sutra Re:fonetyczna pisownia 04.11.05, 19:46
            To nie tak - przez ustawe powinni nazwac ja Dalila. Dilajla to jakis koszmar
            jezykowy, nijak nie wynikajacy z ustawy.
    • pkwasniewska Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 20:55
      Moja córeczka ma na imię Liliana,czy dziwne?-nie wydaje mi się,może po prostu rzadko spotykane.
    • liberata Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 23:08
      Ja znałam Juranda. Serio! Ma około 30 lat. Nikt nie mówił na niego Jurek, czy
      innym zdrobnieniem, on sam był bardzo przywiązany do swojeg imienia. Bo też
      pasowało do niego - był silny ciałem i duchem.
      • magdan_23 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 00:11
        Ja znałam Karinę, Donatę i Praksedę, która ma synka Kasjana. (Wszystkie
        pozdrawiam). W szkole śreniej miałam w klasie Kajetana, też niezbyt popularne
        imię. Napewno ludzie o oryginalnych imionach bardziej zostają w pamięci. A i
        jeszcze zapomiałabym o mojej siostrze Idze. Kiedyś jej koleżanka uparła się, że
        to zdrobnienie od Jadzismile Moja córcia Gabrysia (niestety ostatnio często
        spotykane), miała być Blanką lub Bianką, ale nie miałam odwagi.
      • anias29 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 08:40
        Co do Juranda, to bardzo mi się to imię podoba, chciałam tak dać na imię
        synkowi, ale niestety nie pasowałoby do nazwiska. Stanęło na Kajetanie, niby w
        miarę oryginalnie, ale wokół pełno Kajtków, nawet w szpitalu w salce 2-osobowej
        było ich dwóchsmile
        • monmor Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 12:52
          Synowie koleżanki mają oryginalne imiona: Sarin i Sahan (echo pobytu na Sri Lance)
          • lidszu Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 23:47
            Jak widać w podpisie moja córcia ma na imię Inga i jest to dla mnie
            najpiękniejsze imię na świecie i jednocześnie rzadko spotykane. Niestety przy
            przedstawianiu ludzie myślą, że ma na imię Kinga i muszę to prostować. Jednak
            zawsze spotykam się z miłymi słowami, że tak ładne i oryginalne imię wymyśliłam.

Ja też mam dość rzadko spotykane imię i zawsze z niego byłam dumna. Byłam
            jedyna w szkole (w Warszawie) i każdy wiedział o kogo chodzi. Dlatego też
            chciałam, aby moja córcia również tak miała.

Znam chłopaka o imieniu Askaniusz. Wołaliśmy na niego Asek. Zanm również
            Wawrzyńca. Moją wychowaczynią w podstawówce była pani, która miała na imię
            Kunegunda. Fajnie co ?

Znam też dziewczynę, która ma na imię Samanta Carmen (jest już dorosła).
            Wszystko byłoby fajnie, ale do nazwiska to "ni przypiął ni przyłatał". Mniej
            więcej w kontekście np.: Samanta Carmen Motyka (porażka!).

Najważniejsze, aby imię pasowało do nazwiska
            • anna-pia Re: "dziwne" imiona dla dzieci 05.09.05, 01:11
              a moje są Konstancja i Fryderyk, i nie spotkałam żadnych innych dzieci o takich
              imionach (w podstawówce były 3 Anki, w liceum tez 3, a na studiach w grupie 10
              osób - też 3... brrr... mój mąż ma oryginalne imię i takie też chciałam dla
              dzieci)
          • wierzba_b Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.10.05, 15:37
            Sri Lanka Sri Lanką, ale jak można dziecku dać na imię Sarin??? Przecież to nazwa gazu bojowego! Czy któreś z rodziców jest cudzoziemcem? Bo jeśli nie, to nie wiem, jakim cudem USC to puścił...
    • carmelittka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 17:12
      Mój synek ma na imię Tyberiusz,Aleksander.
      Kiedyś z moim facetem stwierdziliśmy,że jeśli kiedykolwiek będziemy mieli syna
      damy mu właśnie tak na imię.No i jest z nami nasz mały Tybuś.
      Oczywiście były namowy ze strony jego rodzinki że to dziwne imię,że krzywdę
      dziecku robimy itp.Ale mój mężczyzna był nieugięty,zresztą to imię spodobało
      się nam od razu i już nikt nie mógł nas namówić na zmianę.
      Moja teściowa zaproponowała żeby zamiast Tyberiusz dać na imię
      Arseniusz,bezskuteczne były jej namowy.
    • paluszek11 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 17:22
      A ja znałam jedną Wiosnę.
      • niespodziewanka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 24.09.05, 20:05
        Ja mam piątke dzieci, zaczeliśmy prozaicznie od Michała(wszyscy mówią, że
        byliśmy młodzi i weny nie mieliśmy) później do wprawy dochodziliśmy i mamy
        Anne-Marie(Ania-Mania), następnie jest Aleksy Kajetan, później jest Marianna Ada
        no i ostatnia Anastazja Monika.
        A znam Olafa(11 miesięcy), Janinę(10 lat), Apolonię(miesiąc).
        Nie raz bardzo się przydaje jak dziecko ma charakterystyczne imię, nam to sie
        przydało. Ktoregoś razu nasze najstarsze dzieci miala odebrać koleżanka z
        przedszkola, całą drogę do przedszkila zastanawiała sie jak dzieci mają na
        nazwisko bo jej z głowy wyleciało, pamiętała moje nazwisko panieńskie ale to
        mało przydatne w przedszkolu, a nie była to jeszcze era powszechnych telefonów
        komurkowych.No idzięki temu, że córka jest Anna-Maria udało jej się odebrać
        dzieci(wypuszczono je z sali a one zawołały o przyszla ciocia Agnieszka więc
        było pewna, że ją znają). I to ona właśnie ma Olafa.
    • atenka11 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 21:29
      A ja mam Konstantego Jana. Mowimy do synka Kostus, Kostek.A to dlatego ze
      ukochanym poeta meza jest Galczynki. Cala rodzina byla oburzona. Synek jest
      malutki i niewiem jak przyjma to imie dzieci . A wy czy znacie Kostusiow?
      • ledzeppelin3 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 22:06
        Znam jednego Kostka. Konstanty to cudne imię, bardzo mi się podoba.
        • malgosiek2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 09:09
          Mój 7 letni syn raczej nie ma dziwnego imienia,ale za to w miarę rzadko sie
          pojawia to Olaf.
          I bardzo lubi swoje imię.
          Pozdrawiam Gosia
        • kalina1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 19:25
          To imiona dzieci mojej kuzynki, ale zawsze bardzo mi się podobały ,szczegolnie
          Zachariasz i dziewczynka Teodora mowią na nią Teo/a no i malutki Noel .
    • lusiaaa Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 10:08
      a ja mam na imie Ludmił a moja 6miesieczna córeczka Charlotte lub spolszczone
      Szarlota
    • arulo Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 10:34
      Znałam kiedys Miłosławę, mówiliśmy na nią Miłka. Dla mnie to śliczne imię.
      • dzidzia_bojowa1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 14:48
        Ja też, z Bydgoszczy może?
    • borowina75 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 10:56
      My mamy Antoninę-bo to imię podobało mi się od zawsze i Tymoteusza-jedyne,
      które podobało się i mnie, i mężowi.
      pozdrawiam
      Bożena (zawsze jedyna w klasie)
      • czeremcha1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 11:54
        Nasz synek ma na imię Jeremi, a wołamy do niego Jaremka, Jarema, Jaremek.
    • reniadt Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 11:17
      Naszego syna Beniamina zawsze ksaidz myli z Tymoteuszem, bo nazwisko tez jest
      na T, dzisiaj slyszlam dwa imiona, brat kolezanki nazwal corke Oktawia, a
      kolega mojego kolegi z pracy ma na imie Dorian. Podoba mi sie imie Olena dla
      dziewczynki, ktoras z mam na forum pisala o tym imieniu, ktore nosi jej corka.
      ja chcialam gdybym miala kiedys dziewczynke zeby nazywala sie Olga, ale juz
      zmienilam zdanie i chce by byla Olena, a gdyby byl chlopiec to juz sama nie
      wiem, tak sie nastawilam na imie Brian, moze pisane przez Brajan, moze tak
      mozna zapisac. Chcialabym zeby bylo to rzadko spotykane imie i na B, podobalo
      mi sie Blazej, ale tak mial na imie synek mojego meza z pierwszego malzenstwa.
      Moze jeszcze cos wymysle, na razie zajscie w ciaze konczy sie fiaskiem, wiec na
      imie tez przyjdzie pora, ale wolalabym wiedziec od poczatku jak nazwe dzieci a
      nie szukac na szybiego.
    • arulo Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 12:31
      Mam kolegę, który ma imię Justyn. Oryginalne imię a i chłopak jest oryginalny.
    • paula.kr2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 14:50
      Nasz pierwszy syn ma na imię Jeremiasz.Dużo przeszliśmy bojów przez to imię
      prawie 6 lat temu.Teraz mamy drugiego synka i nie mogliśmy postąpić inaczej jak
      też dać mu "dziwne" imię Tymoteusz.
    • julinekk Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 16:55
      witam
      z imionami mialam osobiscie problemy z racji gustu mojej mamy. Dala mi na imie
      Bernadetta - i mimi ze wiele razy slyszalam zachwyty nad tym imieniem i przez
      dwadziescia lat probowalam sie do niego przyzwyczaic - nie udalo mi sie.
      zmienilam imie ku oburzeniu rodziny, ale szczerze mowiac oni nie mieli pojecia
      jak glupio sie czulam kiedy slyszalam zdrobnienia mojego imienia (bo do
      kilkulatki nikt sie przeciez nie bedzie zwracal Bernadetto...)Mojemu synowi
      dalam na imie Noah ale poniewaz nie mieszkamy w Polsce wiem ze nie bedzie mial
      takich przykrosci jak ja swego czasu.
    • angel.nl Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 12:30
      A moj synek ma na imie Emerson Nicolaas

Pozdrawiam Monika
      • kasiulka32 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 17:25
        Mam kuzyna Adolfa... Miałam kolege - Jonasza, Januarego, Hermana, Gerarda Huga,
        Roja (nie wiem jak o się pisze) wszyscy mówili do niego Rojek. Znam też Zyte,
        Roksane, Bernarde, Pestosławe, wszyscy mówią do niej Pestka uncertain Nadzieje,
        Stokrotke.
        • monia72 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 20:07
          Nasz synek ma na imie Hieronim smile bardzo powazne imie dla malucha , ale pasuje
          idealnie.
    • kamilarozanska1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 18.09.05, 12:46
      Mój bąk ma na imię Przemko. Chyba takie imiona stają się coraz modniejsze bo w
      CZD spotkaliśmy się z imionami Mieszko i Szymko.
      Pozdrawiam Kamila
    • alba27 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 10:14
      A co myślicie o imieniu Wacław??? Nazywa ktos tak jeszcze swoe dzieci?
      Mój sąsiad tak sie nazywa ( 23lata) imię dostał po ojcu.
    • ninkka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 12:43
      Znałam kiedyś Giedymina. Ale to podobno u niego w rodzinie każdy pierwszy syn
      tak dostawał na imię.
      A Pani wychowawczyni mojego syna w szkole ma na imię Honorata. Mnie się kojarzy
      z cukierkami
      • harfiarka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 20:16
        A czy nie mieszkal w Gdańsku? smile
        • ninkka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 19:44
          Owszem ,był z Gdańska , ale spotkaliśmy się w Nicei
          • harfiarka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 20:57
            napisałam ci coś na prv
            • misiabella Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 21:29
              My też daliśmy naszemu synkowi mniej spotykane imię - Borys.Młodym osobom
              zazwyczaj się podoba,starsze czasem wyraźnie okazują niechęć.Ostatnio na
              spacerze usłyszałam od pana-"ojej,jakie brzydkie imię,ruskie".Myślę,że za lat
              troszkę,gdy syn będzie już chodził do szkoły jego imię nie będzie szokowało.
              Według mnie jest męskie,mocne i bardzo pasuje do nazwiska.Ruskie,czy nie,jest
              słowiańskie.Każde imię dzisiaj popularne kiedyś było obce-nawet Anna-w czasach
              przedchrześcijańskich nie było u nas znane.
              Ja też noszę rzadkie imię-Inga.I jestem zadowolona.
    • aaparzoch1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 14:54
      Moi rodzice blisko 32 lata temu wybrali dla mnie imiona wówczas mało chyba
      popularne : Aleksandra Oliwa. Teraz bardzo modne. Funkcjonuje po prostu jako
      Ola. Mój nieco młodszy brat miał być Cyprianem ( to po Norwidzie, którego
      uwielbiał mój ś.p. tato ), ale ostatecznie stanęło na Kamilu ( to też po
      Norwidzie) Andrzeju. Kiedy urodziłam 9 lat temu syna bardzo podobało mi się
      imię Maksymilian. Zdrobnienie Maks już mniej - tak wabi sie wiele psów. Mamy
      Radosława Maksymiliana. Teraz z myślą o drugim dziecku myślimy z mężem dla
      dziewczynki m.in.o Alicji, Zofii czy Barbarze, choć podoba nam się również
      Oliwia, Julia, a dla syna (a jednak) Masymilian, Nikodem.
    • sion2 widziałam nagrobek... 19.09.05, 16:20
      pewnej kobiety: Eleonora z Włosków, Pędzelkowa smile

a córeczka mojej siostry cioteczej ma na imię Jana - mieli problemy z
      zarejetrowaniem ale chodziło o uczczczenie pamięci ojca matki dziecka,
      tragicznie zmarłego Jana
    • maya13 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 20:36
      Jakieś 12 lat temu moja koleżanka wybrała dla swojego synka imię
      Eliasz - rany wtedy naprawdę miała ciężkie życie...teraz wszyscy się juz do
      niego przyzwyczaili.
      • kolibeer2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 11:06
        w dzieciństwie znałam dziewczynkę o imieniu Mirella , rzadkie imię , mi się
        bardzo podobało , nie wiem dlaczego kojarzyło mi się z kwiatem . Druga córcia
        miała zostać Dianą , ale została Adą smile
    • reniadt Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 13:10
      ja tez znam pare osob o rzadko spotykanych imionach, znam dwie bernardyny, na
      ktore mowiono w dziecinstwie Nadzia, jedna Nadzieje, ale wporownaniu z
      nazwiskiem to porazka (Nadzieja Gwizdala), znam z pracy jedna Felicyte mowimy
      na nia fela, Felcia (ma wnuczke Roze), nasz kolega Konstanty, wiadomo Kostek,
      kolezanki brat ma corke Oktawie (troche jak samochod), jedna znajoma nazywa sie
      Benedykta, mowimy na nia Benia, znajoma ma corke Estere, sasiadka corke Judyte,
      kiedys u dentysty spotkalam matke z synkiem Jonatanem, smiesznie jak ktos tak
      mowi do dziecka bo az by sie chcialo powiedziec Dzonatan (tak po polsku), kuzyn
      ma corki Zakline i Zanete, kuzynka syna Kryspina, mowi do niego Krysiek. mam 3
      ciocie ktore maja meskie imiona, Stanislawa, Franciszka, Kazimiera, mialam
      kiedys znajoma Julianne, znam Liliane. W rodzinie pojawily sie tez Roksana i
      Sandra. 2 lata temu pamietam jak masowo nazywano dziewczynki Julia i
      Wiktoria,Zuzanna, a chlopakow Kacper, czy Konrad.
      • kasiulka32 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 21.09.05, 11:28
        A mi się właśnie coś przypomniało. Kiedyś jakieś 12 lat temu, jak byłam z
        siostrą w piaskownicy (młodsza jest odemnie smile to było 4 Anie, 3 Ole i Hanka
        (czyli moja siostra) i bliźniaczki Żaneta i Roksana.... Widać nie wszyscy
        rodzice idą za modą (a i dobrze)... Aha i kiedyś jeszcze miałam koleżanke
        Sandre (wtedy to imę było jeszcze bardzo mało popularne), i wszystkie dzieci
        sie jej pytały dlczego wszyscy mówią na nią Sandra skoro od AlekSANDRY
        zdrobnienie to Ola smile Oj biedna wtedy była ta mała, musiała się wszystkim
        tłumaszyć, że ona to nie OLA tylko SANDRA!!! smile
        ---
        "Myśli o przyszłości, choć pełne niepokoju, budzą wielkie nadzieje..."

"Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć ale nie
        pokonać..."
    • donatta Re: "dziwne" imiona dla dzieci 21.09.05, 21:02
      Ja jestem bardzo za oryginalnymi imionami. Dzięki Bogu, moi rodzice wykazali
      się inwencją (na mojego brata już im nie starczyło) i dali mi na imię Donata.
      Do tej pory spotkałam tylko trzy Donaty, co jest niezwykle krzepiące. Choć
      oczzywiście, jest ich duużo więcej. Nie uważam, żeby było to jakoś wyjątkowo
      pięknie brzmiące imię, ale jest oryginalne - a to mnie cieszy. Budziłam
      zainteresowanie przedstawiając się - ale żadnych docinków, wyśmiewania się. Mój
      mąż też ma oryginalne imię - Sergiusz. I też je bardzo lubi. W takiej sytuacji
      nie pozostawało nam nic innego, jak dać dzieciom mało spotykane imiona. I tak
      urodzili się: Inga Wiktoria, Jeremi Mieszko i Dagna Estera.
      Nie lubię tylko imion sztucznych, brzmiących obco, zwłaszcza rodem z seriali
      latynoamerykańskich.
      • missisia Re: "dziwne" imiona dla dzieci 23.09.05, 00:02
        moja mama ma na imię Agnieszka, niby popularne imię, ale w latach 50-tych
        pukali się w głowę jak babcia mówiła jeszcze w szpitalu jak chce nazwać córkę.
        ja mam na imię Dominika Cecylia i nie znam żadnej Dominiki w moim wieku (76r.),
        w podstawówce też nie było żadnej, wkurzało mnie tylko to, że niektórzy
        skracali do Monika. Moja córcia jest Oliwia Amelia, czyli zwyczajnie, ale oboje
        z mężem wołamy na nią Oli i wtedy ludzie się zastanawiają od czego to
        zdrobnieniesmile moja teściowa woła na nią Ola co też mnie wkurza bo nie ma na
        imię Aleksandra.
    • kama_mama Re: "dziwne" imiona dla dzieci 23.09.05, 14:43
      A co sądzicie o imieniu Ziemowit?
      • missisia Re: "dziwne" imiona dla dzieci 23.09.05, 16:08
        Ziemek to bardzo fajne imię, znałam jednego Ziemka
        • niespodziewanka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 24.09.05, 20:09
          Coś pomieszałam i zapisalo się w innym miejscu więc wklejam tu to co wcześniej
          napisałam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=28424375&a=29506520
          • niespodziewanka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 24.09.05, 20:14
            Przypomniało mi sie jeszcze, że moja siostra(na drugie ma Róża) zna Berenike, a
            moja znajoma ma w rodzinie Łazarza.
            • przeciwcialo Re: "dziwne" imiona dla dzieci 25.09.05, 20:47
              Ja mam Miłosza. A znam Ingę, Olafa, siostra ma na drugie Berenika.
              • madziaost Re: "dziwne" imiona dla dzieci 25.09.05, 22:18
                moje dzieci: Ula, Stasio i Antosia. nie uważam, by były "dziwne". bardziej
                wkurzaja mnie "paniusie", które nazywają swoje pieski popularnymi imionami
                ludzkimi. idzie taka i woła swojego jamniczka per Kubuś, lub Tosia (to dziś
                słyszałam - ścięło mnie z nóg!).
                • dagle Re: "dziwne" imiona dla dzieci 26.09.05, 14:13
                  słusznie madzia zauważyłas, odnosnie nazywania psów imionami ludzkimi, mnie to
                  strasznie drażni!!!

pies moich rodziców ma na imię Filip i jak ja bylam w ciazy, to powiedzielismy
                  ze nasz synek bedzie mial imie na literke F, a moja nienormalna matka na to z
                  ironia, ze pewnie Filip! No coz rodzicow sie nie wybiera sad
                  a poza tym wspolczuje moim sasiadom, ze dali synkowi na imie Kajetan, bo psow o
                  tym imieniu jest niestety sporo

ostatnio na spacerze kobieta wolala do psa: Kacperku!!!
                  • alicja0 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 26.09.05, 22:27
                    Moi sąsiedzi mają córkę o imieniu Diana, ale skracają do ... Dianka smile)
                    Zanim zrozumiałam jak faktycznie ma na imię, to sądziłam, że Bianka, Blanka
                    itp. smile)
                    Podoba mi się imię Stefan i Marian dla chłopca, ale nie dam tak na imię, bo
                    ludziska będą się dziwowali - zwłaszcza Mariankiem. A mój dziadek tak miał na
                    imię i uważam, że choć już niespotykane, to bardzo fajnie brzmi smile
                    Poznałam kiedyś panią, której córka miała na imię Gemma, a syn - Kosma.
                    Św.Gemma słynęła z piękności, była mistyczką katolicką, a Kosma to też święty z
                    pierwszych wieków chrześcijaństwa. Pani miała w sumie 8 dzieci, ale
                    zapamiętałam tylko te dwa imiona, choć pozostałe w niczym im nie ustępowały smile
                    Natomiast moja mama ma na imię Teresa i ostatnio też spotykam się z
                    dziewczynkami o tym imieniu, ale mnie osobiście takie imię nie odpowiada.
                    • alicja0 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 26.09.05, 22:30
                      A co sądzicie o imionach od kwiatów?
                      Mam znajomą Begonię smile
                      Ale przecież są też Hiacynta, Róża.
    • izaszek Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.09.05, 22:53
      Moja prababcia to prakseda. Szwagier chcial dac na imie swojemu synowi
      Remigiusz ale siostra sie nie zgodzila, bo chciala Antoniego w rezultacie jest
      Cezary, a corka Adrianna, moje dzieci maja dosc pospolicie jak na te czasy bo
      Kacper i moze mniej pospolicie corka-Daria.
      Znajomi rodzicow nazwali corki: Dagmara, Wirginia i Roma.
      • anapola Re: "dziwne" imiona dla dzieci 28.09.05, 00:56
        Moje dzieci to Nikodem i Pola.Ze znajomych dzieci orginalne imiona
        to:Berenika,Samoil,Noemi,Omar,Senja,Milan,Noel,Bruno,Flawia,Melania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka