mamaamati Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 10:08 Beniamin wg mnie to ładne imię,jednak nie nazwałabym dziecka Brian,ponieważ wymowa jest inna niz pisownia i jak dla mnie za bardzo zagramaniczne,no chyba że nie mieszkasz w Polsce. Jest wiele pięknych imion polskich. Moja znajoma ma córkę Eunikę,imię nawet mi się podoba ,ale widać że w szkole trochę nasłuchała się od innych dzieci.Kiedy urodziła się siostra ,Eunika zabroniła mamie nazwać ja znowu jakims "dziwnym" imieniem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.12.05, 12:04 Ja: Luiza Mąż: Igor Dzieci: Iwo i Maurycy. Żadne z nas nie czuło się z powodu swojego imienia źle; ja ze swojego jestem bardzo zadowolona. Starszy syn tylko stwierdził, że swojemu dziecku da na imię "zwyczajnie" Odpowiedz Link Zgłoś
martens8 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 09.12.05, 12:55 Moja malutka ma na imię SARA (dla nas Sarenka) i świetnie to do niej pasuje. Proste i nietuzinkowe. Jak będę miała drugą corkę to nazwę ją POLA (nie Apolonia, po prostu Pola). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 12:22 W naszej szkole, pojawiło się właśnie kilkoro dzieci o dosyć rzadkich imionach: Hiacynta, Marietta, Orfeusz, Kasandra. Niestsety nie uczę ich, ale będe się dowiadywać, jak zostali przyjęci przez pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 19:48 Znam Kasandrę, Narcyza (tu myślałam, że to przezwisko), Eligiusza, poznałam panią Zefirynę, uczyłam się z Ariadną, Anatolem, a wśrod swoich uczniów- podstawówka- "długo" przyzwyczajałam się do Alana, Samanty, Eugeniusza (który kazał na siebie mówić Zenek) i jego brata Walerka. Brakuje mi jeszcze Mieszka, bo uczę w szkole im. Mieszka mieszczącej się przy ulicy Mieszka ))))))))))) Mój syn ma zaś na imię Aleksander (mąż mnie "straszył" Nikitą), a prawdopodobna córcia zostanie najprawdopodobniej Ksenią (Oksaną). Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Do Ankaiw:) 27.10.05, 12:01 Hej czy ty nie jesteś przypadkiem z Białegostoku???? Bo tez znam panią Zefirynę-była połozną w szkole rodzenia A Ariadnę tez znałam-niezły był z niej numerek))) a z dziwnych imion to znamalicję i Symforiannę Odpowiedz Link Zgłoś
maczkama Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.11.05, 15:28 Czyżby Eligiusza Szymanisa? Od romantyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
maczkama Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.11.05, 15:41 Ja też chodzilam do szkoły z Rolandem. Mój syn trenował z Aloszą. Wśród znajomych mamy Estery, Jonaszów, Noemi, Beniamiów, Rubena, Eunikę - ale w środowisku protestantów to są popularne imiona. Znam jeszcze Walentynę - ok 30 letnią i poznałam ją w Walentynki, myślałam że sobie żartuje. Acha i jeszcze Florę znam. Odpowiedz Link Zgłoś
nieszkasob Re:fonetyczna pisownia 31.10.05, 09:24 Nie mam nic przeciwko oryginalnym - choc moj synek ma calkiem pospolite Kacper - ale wszystko ma swoje granice. Znajoma nazwala coreczke Dilajla (wlasnie z taka pisownia). Uwazam, ze dziecko bedzie mialo przechlapane. Nie mam nic przeciwko Dalilah ale fonetyczna pisownia tego imienia rozwala mnie na drobne podobnie jak Andżeliki, Benjaminy i ect...... Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka Re:fonetyczna pisownia 31.10.05, 09:31 A wszystko to przez ustaw o ochronie języka polskiego. Jezeli rodzice, chociaż jedno z nich nie jest obywatelem innego państwa nie mogą nadać dziecku imienia z zagraniczną pisownią, a fonetycznie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re:fonetyczna pisownia 04.11.05, 19:46 To nie tak - przez ustawe powinni nazwac ja Dalila. Dilajla to jakis koszmar jezykowy, nijak nie wynikajacy z ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
pkwasniewska Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 20:55 Moja córeczka ma na imię Liliana,czy dziwne?-nie wydaje mi się,może po prostu rzadko spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
liberata Re: "dziwne" imiona dla dzieci 03.09.05, 23:08 Ja znałam Juranda. Serio! Ma około 30 lat. Nikt nie mówił na niego Jurek, czy innym zdrobnieniem, on sam był bardzo przywiązany do swojeg imienia. Bo też pasowało do niego - był silny ciałem i duchem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdan_23 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 00:11 Ja znałam Karinę, Donatę i Praksedę, która ma synka Kasjana. (Wszystkie pozdrawiam). W szkole śreniej miałam w klasie Kajetana, też niezbyt popularne imię. Napewno ludzie o oryginalnych imionach bardziej zostają w pamięci. A i jeszcze zapomiałabym o mojej siostrze Idze. Kiedyś jej koleżanka uparła się, że to zdrobnienie od Jadzi Moja córcia Gabrysia (niestety ostatnio często spotykane), miała być Blanką lub Bianką, ale nie miałam odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 08:40 Co do Juranda, to bardzo mi się to imię podoba, chciałam tak dać na imię synkowi, ale niestety nie pasowałoby do nazwiska. Stanęło na Kajetanie, niby w miarę oryginalnie, ale wokół pełno Kajtków, nawet w szpitalu w salce 2-osobowej było ich dwóch Odpowiedz Link Zgłoś
monmor Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 12:52 Synowie koleżanki mają oryginalne imiona: Sarin i Sahan (echo pobytu na Sri Lance) Odpowiedz Link Zgłoś
lidszu Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.09.05, 23:47 Jak widać w podpisie moja córcia ma na imię Inga i jest to dla mnie najpiękniejsze imię na świecie i jednocześnie rzadko spotykane. Niestety przy przedstawianiu ludzie myślą, że ma na imię Kinga i muszę to prostować. Jednak zawsze spotykam się z miłymi słowami, że tak ładne i oryginalne imię wymyśliłam. Ja też mam dość rzadko spotykane imię i zawsze z niego byłam dumna. Byłam jedyna w szkole (w Warszawie) i każdy wiedział o kogo chodzi. Dlatego też chciałam, aby moja córcia również tak miała. Znam chłopaka o imieniu Askaniusz. Wołaliśmy na niego Asek. Zanm również Wawrzyńca. Moją wychowaczynią w podstawówce była pani, która miała na imię Kunegunda. Fajnie co ? Znam też dziewczynę, która ma na imię Samanta Carmen (jest już dorosła). Wszystko byłoby fajnie, ale do nazwiska to "ni przypiął ni przyłatał". Mniej więcej w kontekście np.: Samanta Carmen Motyka (porażka!). Najważniejsze, aby imię pasowało do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: "dziwne" imiona dla dzieci 05.09.05, 01:11 a moje są Konstancja i Fryderyk, i nie spotkałam żadnych innych dzieci o takich imionach (w podstawówce były 3 Anki, w liceum tez 3, a na studiach w grupie 10 osób - też 3... brrr... mój mąż ma oryginalne imię i takie też chciałam dla dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.10.05, 15:37 Sri Lanka Sri Lanką, ale jak można dziecku dać na imię Sarin??? Przecież to nazwa gazu bojowego! Czy któreś z rodziców jest cudzoziemcem? Bo jeśli nie, to nie wiem, jakim cudem USC to puścił... Odpowiedz Link Zgłoś
carmelittka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 17:12 Mój synek ma na imię Tyberiusz,Aleksander. Kiedyś z moim facetem stwierdziliśmy,że jeśli kiedykolwiek będziemy mieli syna damy mu właśnie tak na imię.No i jest z nami nasz mały Tybuś. Oczywiście były namowy ze strony jego rodzinki że to dziwne imię,że krzywdę dziecku robimy itp.Ale mój mężczyzna był nieugięty,zresztą to imię spodobało się nam od razu i już nikt nie mógł nas namówić na zmianę. Moja teściowa zaproponowała żeby zamiast Tyberiusz dać na imię Arseniusz,bezskuteczne były jej namowy. Odpowiedz Link Zgłoś
paluszek11 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 17:22 A ja znałam jedną Wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 24.09.05, 20:05 Ja mam piątke dzieci, zaczeliśmy prozaicznie od Michała(wszyscy mówią, że byliśmy młodzi i weny nie mieliśmy) później do wprawy dochodziliśmy i mamy Anne-Marie(Ania-Mania), następnie jest Aleksy Kajetan, później jest Marianna Ada no i ostatnia Anastazja Monika. A znam Olafa(11 miesięcy), Janinę(10 lat), Apolonię(miesiąc). Nie raz bardzo się przydaje jak dziecko ma charakterystyczne imię, nam to sie przydało. Ktoregoś razu nasze najstarsze dzieci miala odebrać koleżanka z przedszkola, całą drogę do przedszkila zastanawiała sie jak dzieci mają na nazwisko bo jej z głowy wyleciało, pamiętała moje nazwisko panieńskie ale to mało przydatne w przedszkolu, a nie była to jeszcze era powszechnych telefonów komurkowych.No idzięki temu, że córka jest Anna-Maria udało jej się odebrać dzieci(wypuszczono je z sali a one zawołały o przyszla ciocia Agnieszka więc było pewna, że ją znają). I to ona właśnie ma Olafa. Odpowiedz Link Zgłoś
atenka11 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 21:29 A ja mam Konstantego Jana. Mowimy do synka Kostus, Kostek.A to dlatego ze ukochanym poeta meza jest Galczynki. Cala rodzina byla oburzona. Synek jest malutki i niewiem jak przyjma to imie dzieci . A wy czy znacie Kostusiow? Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.09.05, 22:06 Znam jednego Kostka. Konstanty to cudne imię, bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 09:09 Mój 7 letni syn raczej nie ma dziwnego imienia,ale za to w miarę rzadko sie pojawia to Olaf. I bardzo lubi swoje imię. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kalina1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 19:25 To imiona dzieci mojej kuzynki, ale zawsze bardzo mi się podobały ,szczegolnie Zachariasz i dziewczynka Teodora mowią na nią Teo/a no i malutki Noel . Odpowiedz Link Zgłoś
lusiaaa Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 10:08 a ja mam na imie Ludmił a moja 6miesieczna córeczka Charlotte lub spolszczone Szarlota Odpowiedz Link Zgłoś
arulo Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 10:34 Znałam kiedys Miłosławę, mówiliśmy na nią Miłka. Dla mnie to śliczne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 14:48 Ja też, z Bydgoszczy może? Odpowiedz Link Zgłoś
borowina75 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 10:56 My mamy Antoninę-bo to imię podobało mi się od zawsze i Tymoteusza-jedyne, które podobało się i mnie, i mężowi. pozdrawiam Bożena (zawsze jedyna w klasie) Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 11:54 Nasz synek ma na imię Jeremi, a wołamy do niego Jaremka, Jarema, Jaremek. Odpowiedz Link Zgłoś
reniadt Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 11:17 Naszego syna Beniamina zawsze ksaidz myli z Tymoteuszem, bo nazwisko tez jest na T, dzisiaj slyszlam dwa imiona, brat kolezanki nazwal corke Oktawia, a kolega mojego kolegi z pracy ma na imie Dorian. Podoba mi sie imie Olena dla dziewczynki, ktoras z mam na forum pisala o tym imieniu, ktore nosi jej corka. ja chcialam gdybym miala kiedys dziewczynke zeby nazywala sie Olga, ale juz zmienilam zdanie i chce by byla Olena, a gdyby byl chlopiec to juz sama nie wiem, tak sie nastawilam na imie Brian, moze pisane przez Brajan, moze tak mozna zapisac. Chcialabym zeby bylo to rzadko spotykane imie i na B, podobalo mi sie Blazej, ale tak mial na imie synek mojego meza z pierwszego malzenstwa. Moze jeszcze cos wymysle, na razie zajscie w ciaze konczy sie fiaskiem, wiec na imie tez przyjdzie pora, ale wolalabym wiedziec od poczatku jak nazwe dzieci a nie szukac na szybiego. Odpowiedz Link Zgłoś
arulo Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 12:31 Mam kolegę, który ma imię Justyn. Oryginalne imię a i chłopak jest oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.kr2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 14:50 Nasz pierwszy syn ma na imię Jeremiasz.Dużo przeszliśmy bojów przez to imię prawie 6 lat temu.Teraz mamy drugiego synka i nie mogliśmy postąpić inaczej jak też dać mu "dziwne" imię Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
julinekk Re: "dziwne" imiona dla dzieci 16.09.05, 16:55 witam z imionami mialam osobiscie problemy z racji gustu mojej mamy. Dala mi na imie Bernadetta - i mimi ze wiele razy slyszalam zachwyty nad tym imieniem i przez dwadziescia lat probowalam sie do niego przyzwyczaic - nie udalo mi sie. zmienilam imie ku oburzeniu rodziny, ale szczerze mowiac oni nie mieli pojecia jak glupio sie czulam kiedy slyszalam zdrobnienia mojego imienia (bo do kilkulatki nikt sie przeciez nie bedzie zwracal Bernadetto...)Mojemu synowi dalam na imie Noah ale poniewaz nie mieszkamy w Polsce wiem ze nie bedzie mial takich przykrosci jak ja swego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
angel.nl Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 12:30 A moj synek ma na imie Emerson Nicolaas Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka32 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 17:25 Mam kuzyna Adolfa... Miałam kolege - Jonasza, Januarego, Hermana, Gerarda Huga, Roja (nie wiem jak o się pisze) wszyscy mówili do niego Rojek. Znam też Zyte, Roksane, Bernarde, Pestosławe, wszyscy mówią do niej Pestka Nadzieje, Stokrotke. Odpowiedz Link Zgłoś
monia72 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 17.09.05, 20:07 Nasz synek ma na imie Hieronim bardzo powazne imie dla malucha , ale pasuje idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilarozanska1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 18.09.05, 12:46 Mój bąk ma na imię Przemko. Chyba takie imiona stają się coraz modniejsze bo w CZD spotkaliśmy się z imionami Mieszko i Szymko. Pozdrawiam Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 10:14 A co myślicie o imieniu Wacław??? Nazywa ktos tak jeszcze swoe dzieci? Mój sąsiad tak sie nazywa ( 23lata) imię dostał po ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 12:43 Znałam kiedyś Giedymina. Ale to podobno u niego w rodzinie każdy pierwszy syn tak dostawał na imię. A Pani wychowawczyni mojego syna w szkole ma na imię Honorata. Mnie się kojarzy z cukierkami Odpowiedz Link Zgłoś
harfiarka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 20:16 A czy nie mieszkal w Gdańsku? Odpowiedz Link Zgłoś
ninkka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 19:44 Owszem ,był z Gdańska , ale spotkaliśmy się w Nicei Odpowiedz Link Zgłoś
harfiarka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 20:57 napisałam ci coś na prv Odpowiedz Link Zgłoś
misiabella Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 21:29 My też daliśmy naszemu synkowi mniej spotykane imię - Borys.Młodym osobom zazwyczaj się podoba,starsze czasem wyraźnie okazują niechęć.Ostatnio na spacerze usłyszałam od pana-"ojej,jakie brzydkie imię,ruskie".Myślę,że za lat troszkę,gdy syn będzie już chodził do szkoły jego imię nie będzie szokowało. Według mnie jest męskie,mocne i bardzo pasuje do nazwiska.Ruskie,czy nie,jest słowiańskie.Każde imię dzisiaj popularne kiedyś było obce-nawet Anna-w czasach przedchrześcijańskich nie było u nas znane. Ja też noszę rzadkie imię-Inga.I jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 14:54 Moi rodzice blisko 32 lata temu wybrali dla mnie imiona wówczas mało chyba popularne : Aleksandra Oliwa. Teraz bardzo modne. Funkcjonuje po prostu jako Ola. Mój nieco młodszy brat miał być Cyprianem ( to po Norwidzie, którego uwielbiał mój ś.p. tato ), ale ostatecznie stanęło na Kamilu ( to też po Norwidzie) Andrzeju. Kiedy urodziłam 9 lat temu syna bardzo podobało mi się imię Maksymilian. Zdrobnienie Maks już mniej - tak wabi sie wiele psów. Mamy Radosława Maksymiliana. Teraz z myślą o drugim dziecku myślimy z mężem dla dziewczynki m.in.o Alicji, Zofii czy Barbarze, choć podoba nam się również Oliwia, Julia, a dla syna (a jednak) Masymilian, Nikodem. Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 widziałam nagrobek... 19.09.05, 16:20 pewnej kobiety: Eleonora z Włosków, Pędzelkowa a córeczka mojej siostry cioteczej ma na imię Jana - mieli problemy z zarejetrowaniem ale chodziło o uczczczenie pamięci ojca matki dziecka, tragicznie zmarłego Jana Odpowiedz Link Zgłoś
maya13 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.09.05, 20:36 Jakieś 12 lat temu moja koleżanka wybrała dla swojego synka imię Eliasz - rany wtedy naprawdę miała ciężkie życie...teraz wszyscy się juz do niego przyzwyczaili. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 11:06 w dzieciństwie znałam dziewczynkę o imieniu Mirella , rzadkie imię , mi się bardzo podobało , nie wiem dlaczego kojarzyło mi się z kwiatem . Druga córcia miała zostać Dianą , ale została Adą Odpowiedz Link Zgłoś
reniadt Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.09.05, 13:10 ja tez znam pare osob o rzadko spotykanych imionach, znam dwie bernardyny, na ktore mowiono w dziecinstwie Nadzia, jedna Nadzieje, ale wporownaniu z nazwiskiem to porazka (Nadzieja Gwizdala), znam z pracy jedna Felicyte mowimy na nia fela, Felcia (ma wnuczke Roze), nasz kolega Konstanty, wiadomo Kostek, kolezanki brat ma corke Oktawie (troche jak samochod), jedna znajoma nazywa sie Benedykta, mowimy na nia Benia, znajoma ma corke Estere, sasiadka corke Judyte, kiedys u dentysty spotkalam matke z synkiem Jonatanem, smiesznie jak ktos tak mowi do dziecka bo az by sie chcialo powiedziec Dzonatan (tak po polsku), kuzyn ma corki Zakline i Zanete, kuzynka syna Kryspina, mowi do niego Krysiek. mam 3 ciocie ktore maja meskie imiona, Stanislawa, Franciszka, Kazimiera, mialam kiedys znajoma Julianne, znam Liliane. W rodzinie pojawily sie tez Roksana i Sandra. 2 lata temu pamietam jak masowo nazywano dziewczynki Julia i Wiktoria,Zuzanna, a chlopakow Kacper, czy Konrad. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka32 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 21.09.05, 11:28 A mi się właśnie coś przypomniało. Kiedyś jakieś 12 lat temu, jak byłam z siostrą w piaskownicy (młodsza jest odemnie to było 4 Anie, 3 Ole i Hanka (czyli moja siostra) i bliźniaczki Żaneta i Roksana.... Widać nie wszyscy rodzice idą za modą (a i dobrze)... Aha i kiedyś jeszcze miałam koleżanke Sandre (wtedy to imę było jeszcze bardzo mało popularne), i wszystkie dzieci sie jej pytały dlczego wszyscy mówią na nią Sandra skoro od AlekSANDRY zdrobnienie to Ola Oj biedna wtedy była ta mała, musiała się wszystkim tłumaszyć, że ona to nie OLA tylko SANDRA!!! --- "Myśli o przyszłości, choć pełne niepokoju, budzą wielkie nadzieje..." "Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć ale nie pokonać..." Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: "dziwne" imiona dla dzieci 21.09.05, 21:02 Ja jestem bardzo za oryginalnymi imionami. Dzięki Bogu, moi rodzice wykazali się inwencją (na mojego brata już im nie starczyło) i dali mi na imię Donata. Do tej pory spotkałam tylko trzy Donaty, co jest niezwykle krzepiące. Choć oczzywiście, jest ich duużo więcej. Nie uważam, żeby było to jakoś wyjątkowo pięknie brzmiące imię, ale jest oryginalne - a to mnie cieszy. Budziłam zainteresowanie przedstawiając się - ale żadnych docinków, wyśmiewania się. Mój mąż też ma oryginalne imię - Sergiusz. I też je bardzo lubi. W takiej sytuacji nie pozostawało nam nic innego, jak dać dzieciom mało spotykane imiona. I tak urodzili się: Inga Wiktoria, Jeremi Mieszko i Dagna Estera. Nie lubię tylko imion sztucznych, brzmiących obco, zwłaszcza rodem z seriali latynoamerykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
missisia Re: "dziwne" imiona dla dzieci 23.09.05, 00:02 moja mama ma na imię Agnieszka, niby popularne imię, ale w latach 50-tych pukali się w głowę jak babcia mówiła jeszcze w szpitalu jak chce nazwać córkę. ja mam na imię Dominika Cecylia i nie znam żadnej Dominiki w moim wieku (76r.), w podstawówce też nie było żadnej, wkurzało mnie tylko to, że niektórzy skracali do Monika. Moja córcia jest Oliwia Amelia, czyli zwyczajnie, ale oboje z mężem wołamy na nią Oli i wtedy ludzie się zastanawiają od czego to zdrobnienie moja teściowa woła na nią Ola co też mnie wkurza bo nie ma na imię Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama Re: "dziwne" imiona dla dzieci 23.09.05, 14:43 A co sądzicie o imieniu Ziemowit? Odpowiedz Link Zgłoś
missisia Re: "dziwne" imiona dla dzieci 23.09.05, 16:08 Ziemek to bardzo fajne imię, znałam jednego Ziemka Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 24.09.05, 20:09 Coś pomieszałam i zapisalo się w innym miejscu więc wklejam tu to co wcześniej napisałam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=28424375&a=29506520 Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 24.09.05, 20:14 Przypomniało mi sie jeszcze, że moja siostra(na drugie ma Róża) zna Berenike, a moja znajoma ma w rodzinie Łazarza. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: "dziwne" imiona dla dzieci 25.09.05, 20:47 Ja mam Miłosza. A znam Ingę, Olafa, siostra ma na drugie Berenika. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaost Re: "dziwne" imiona dla dzieci 25.09.05, 22:18 moje dzieci: Ula, Stasio i Antosia. nie uważam, by były "dziwne". bardziej wkurzaja mnie "paniusie", które nazywają swoje pieski popularnymi imionami ludzkimi. idzie taka i woła swojego jamniczka per Kubuś, lub Tosia (to dziś słyszałam - ścięło mnie z nóg!). Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: "dziwne" imiona dla dzieci 26.09.05, 14:13 słusznie madzia zauważyłas, odnosnie nazywania psów imionami ludzkimi, mnie to strasznie drażni!!! pies moich rodziców ma na imię Filip i jak ja bylam w ciazy, to powiedzielismy ze nasz synek bedzie mial imie na literke F, a moja nienormalna matka na to z ironia, ze pewnie Filip! No coz rodzicow sie nie wybiera a poza tym wspolczuje moim sasiadom, ze dali synkowi na imie Kajetan, bo psow o tym imieniu jest niestety sporo ostatnio na spacerze kobieta wolala do psa: Kacperku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 26.09.05, 22:27 Moi sąsiedzi mają córkę o imieniu Diana, ale skracają do ... Dianka ) Zanim zrozumiałam jak faktycznie ma na imię, to sądziłam, że Bianka, Blanka itp. ) Podoba mi się imię Stefan i Marian dla chłopca, ale nie dam tak na imię, bo ludziska będą się dziwowali - zwłaszcza Mariankiem. A mój dziadek tak miał na imię i uważam, że choć już niespotykane, to bardzo fajnie brzmi Poznałam kiedyś panią, której córka miała na imię Gemma, a syn - Kosma. Św.Gemma słynęła z piękności, była mistyczką katolicką, a Kosma to też święty z pierwszych wieków chrześcijaństwa. Pani miała w sumie 8 dzieci, ale zapamiętałam tylko te dwa imiona, choć pozostałe w niczym im nie ustępowały Natomiast moja mama ma na imię Teresa i ostatnio też spotykam się z dziewczynkami o tym imieniu, ale mnie osobiście takie imię nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 26.09.05, 22:30 A co sądzicie o imionach od kwiatów? Mam znajomą Begonię Ale przecież są też Hiacynta, Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
izaszek Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.09.05, 22:53 Moja prababcia to prakseda. Szwagier chcial dac na imie swojemu synowi Remigiusz ale siostra sie nie zgodzila, bo chciala Antoniego w rezultacie jest Cezary, a corka Adrianna, moje dzieci maja dosc pospolicie jak na te czasy bo Kacper i moze mniej pospolicie corka-Daria. Znajomi rodzicow nazwali corki: Dagmara, Wirginia i Roma. Odpowiedz Link Zgłoś
anapola Re: "dziwne" imiona dla dzieci 28.09.05, 00:56 Moje dzieci to Nikodem i Pola.Ze znajomych dzieci orginalne imiona to:Berenika,Samoil,Noemi,Omar,Senja,Milan,Noel,Bruno,Flawia,Melania. Odpowiedz Link Zgłoś