olga04 04.11.05, 12:44 tak zeby dziadkom smakowalo, jestem zupelnym laikiem w sprawach kuchennych a salatka przypadla mi w udziale, jesli mozecie pomoc to bede wdzieczna. Nie musza byc wyszukane)) bo mi nie uwierza ze to ja robilam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiula.b Re: podrzuccie przepis na jakas dobra salatke... 04.11.05, 12:48 Moja najbardziej uwielbiana: - duża puszka brzoskwiń - mała puszka kiełków - ser feta - puszka kukurydzy - puszka tuńczyka (w oleju) brzoskwinie i ser feta kroisz w małe kawałki, dodajesz całą resztę i mieszasz. PYCHOTA! Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: ostatni hicior 04.11.05, 12:51 Sałatka GYROS 2 podwójne porcje piersi z kurczaka 4-6 jaj puszka kukurydzy pół słoika majonezu (ok. 350 ml) pół główki kapusty pekińskiej 1 ketchup pikantny mały przyprawa gyros – ok. 3 łyżki Mięso pokrojone w kostkę smażymy z przyprawą na oleju. Pozostawić do wystygnięcia. Do salaterki na sałatkę dajemy mięso. Połowę ketchupu wyciskamy. Na to jajka ugotowane i pokrojone w grubszą kostkę. Znowu połowę ketchupu. Potem kukurydza, na nią majonez i na koniec kapustę pokrojoną lekko posolić i posypać pieprzem. mniammmm Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek11 sałatka z kurczaka 04.11.05, 12:59 POTRZEBNE 2 podwójne porcje piersi kurczaka słoik ogórków konserwowych 3 duze cebule kapusta pekińska majonez ketchup olej lub oliwa z oliwek przyprawa curry WYKONANIE: filet pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w cury (całe opakowanie przyprawy), usmażyć na oleju lub oliwie z oliwek; tak podsmazonego kurczaka wykładamy na dno miseczki na to dodajemy ogórki (pokrojone w półksiężyce) zmieszane z cebulka (pokrojona w paseczki) na to smarujemy cienką warstwą majonezu, "piszemy" ketchupem, na wierzch usypujemy pierzynke z pokrojonej kapusty pekińskiej na koniec wszystko delikatnie polewamy oliwą/olejem pozostałym po smażeniu filetów... SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
ania2906 Re: sałatka z kurczaka 26.11.05, 17:28 Robiłam dziś sałatkę wg przepisu Kasiulka11. Całej rodzince bardzo smakowała! Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: podrzuccie przepis na jakas dobra salatke... 04.11.05, 12:53 Pierś kurczaka zgrillować na patelni, jak ostygnie pokroić w cienkie paski. Ugotować torebkę ryżu z dodatkiem curry. Kukurydza. Ananas w kostkę (z puszki). Fasola red kidney (z puszki). Można dodać posiekane orzechy włoskie albo rodzynki. Do tego sos: Kubek jogurtu naturalnego+ majonez+ sól, pieprz, papryka, curry+ miód do smaku Zalać tym sosem składniki i odstawić na jakiś czas, żeby się przegryzło. Banalna, a jaka smaczna! Wy mi lepiej powiedzcie, co do kotlecików sojowych mam zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
el_sylwana Re: podrzuccie przepis na jakas dobra salatke... 04.11.05, 12:56 1. kukurydza, groszek, ugotowana w ziolach i przyprawach piers z kurczaka, majonez +jogurt kukurydze i groszek pluczesz piers z kurczka po wystudzeniu kroisz drobo mieszasz to wsztstko z sosem z majonezu i kukrydzy 2. ziemniaki ugotowane w mundurkach, jaka ugotowane na twardo, czerwona fasola z puszki w zalewie. majonez+jogurt i koniecznie czosnek sol pieprz fosole ploczesz z zalewy ziemiaki i jaka kroisz w kostke wszystko mieszasz z sosem jogurtowomajonezowoczosnkowym Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Ha, ha, ha! 04.11.05, 13:03 Wszystkie sałatki z kurczaczym cycem! My się ptasiej grypy nie boimy! Tralalalaala... Odpowiedz Link Zgłoś
olga04 Re: Ha, ha, ha! 04.11.05, 13:06 ptasiej się nie boimy wystarczy nam kacza! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: podrzuccie przepis na jakas dobra salatke... 05.11.05, 10:13 mniam, chyba cos sobie dzis zrobie z Waszych kurczaczych propozycji ja lubie "zielona salatke": 2 pory, pokrojone i przelane wrzatkiem puszka groszku 4 jajka na twardo kilka ogorkow kiszonych lub konserwowych i majonez pol na pol z jogurtem naturalnym Odpowiedz Link Zgłoś
olga04 Re: podrzuccie przepis na jakas dobra salatke... 05.11.05, 10:21 Wlasnie w lodowce dochodzi "banalna a jaka smaczna" wedlug przepisu barbi1 aczkolwiek lekko zmodyfikowana zamiast rodzynek/orzechow uprazylam slonecznik. mniam mniam pychotka doczekac sie nie moge!!! cos czuje ze czesciej zaczne salatki robic bo wasze przepisy sa przepyszne Odpowiedz Link Zgłoś
kangur4 Najprostrza sałatka świata 05.11.05, 10:53 - pieczony kurczak (może byc kupny) - ser żołty - kukurydza - majonez Wic polega na tym, aby wszystkie składniki były pokrojone na taką samą wielkość. Czyli w tym przypadku kurczaka i ser zółty kroimy na kawałeczki w rozmiarze ziarnka kukurydzy. Tę sałatkę jadłam na bardzo wykwintnym raucie w pałacu w Jabłonnej. Nie mogłam się powstrzymać i przedarłam się do kuchni (nie było łatwo) i wydębiłam od kucharza przepis. Właśnie od niego się dowiedziałam, że w sałatkach nie tylko liczą się składniki, ale ich wielkośc i konsystencja. Acha, no i kucharz zaklinał mnie, aby nie przyszło mi do głowy dodać ananasa, bo wszystko popsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: Najprostrza sałatka świata 05.11.05, 20:46 A ja właśnie robię sałatkę gyrosową wg przepisu Xemm! Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Najprostrza sałatka świata 05.11.05, 20:57 koniecznie napisz jak smakowała!? Odpowiedz Link Zgłoś
enja11 Re: Najprostrza sałatka świata 05.11.05, 21:33 szynka jajka na twardo ogórek świeży papryki kolorowe kukurydza majonez Składniki pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem. Do tego sól i pieprz wedle uznania. Chyba prostszej nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Sałatka zrobiona! 05.11.05, 22:21 Spróbowałam i jest pyszna! Trochę poczekam aż się przegryzie, już nie mogę się doczekać jak wbiję w nią widelec! Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Sałatka zrobiona! 05.11.05, 22:28 ale mi smaka narobiłaś ... mniam... aha moja koleżanka robi ją w wersji: ogórek kiszony w drobną kostkę zamiast pekinki, to tak jakbyś chciała kiedyś w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
olga04 Re: Sałatka zrobiona! 05.11.05, 22:29 Barbi1 Twoja "banalna a jaka smaczna" PYCHOTA wszystkim smakowala i wszyscy mnie chwalili i jakos tak milo mi bylo)) chyba zaczne robic to czesciej salatki oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Cieszę się, że smakowała! 05.11.05, 22:32 To teraz koniecznie zrób tę wg przepisu Xemm! Rewelka!! Odpowiedz Link Zgłoś
olga04 Re: Cieszę się, że smakowała! 05.11.05, 22:40 ale to moze za tydzien coby ich nie przyzwyczaic za bardzo) Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: Cieszę się, że smakowała! 05.11.05, 22:44 Właśnie nie wytrzymałam aż się przegryzie i poleciałam do lodówki. Xemm, pyszotka! Dziewczyno, za ten przepis to wyjdź za mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Cieszę się, że smakowała! 05.11.05, 22:48 przez żołądek do serca.... eh..... stara prawda )) Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Barbi !!! 22.11.05, 15:51 na sobotę szykują mi się goście - chce ich przywitać Twoim sałatkowym specjałem, w związku z tym dwa pytanka: 1. czy tą pierś z kurczaka przed obsmażeniem czymś posypujesz... sól, pieprz czy też inne wynalazki ?? 2. a z jakiej firmy kupujesz fasole? Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: Barbi !!! 22.11.05, 18:57 Sorki Xemm, że odpowiadam dopiero teraz, ale nie było mnie dzień cały. Pierś najpierw solę i pieprzę (w znaczeniu: posypuję pieprzem oczywiście). Za jakieś pół godziny wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i jaram na złoty kolor. Fasola obojętnie jaka, może być Bonduelle albo z tańszych- Dawtona np. Płuczę w zimnej wodzie, ot cała filozofia! Och, kochana, tym wątkiem przypomniałaś mi o swojej sałatce gyros Chyba też zrobię w weekend, bo dostałam nagle ślinotoku. Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Barbi !!! 22.11.05, 19:48 dzięki Ci bardzo Barbi )) Odświeżanie takich wątków jest zdecydowanie niebezpieczne... te pozalewane klawiatury )) Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Barbi - sałatka rewelacja!!! 26.11.05, 16:11 Przepyszna, jak tak dalej będę sprawdzać czy się już przegryzła to goście będą mogli o niej pomarzyć )) Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: podrzuccie przepis na jakas dobra salatke... 26.11.05, 16:50 a ja ma przepis na coś co na pierwszy rzut oka wygląda dziwnie, a w rzeczywistości jest przepyszne. I nie wymaga pracy. Otworzyć puszki i wymieszać No, jeszcze ser pokroić. A więc: - spory kawał dobrego sera żółtego - puszka czerwonej fasoli - puszka ananasa (nie cała, ja zostawiam 3 krążki) - dwa ząbki czosnku - 3, 4 łyżki majoznezu Ser w kostkę, fasolę odsączyć, ananasa pokroić, czosenk poszatkować, wszytsko siup do miski i wymieszać z majonezem. Odstawić na godzinkę, wtedy przejdzie wszytsko sobą. No rewelka, słodko-ostry smak. Aha, dodam, że nie znoszę ananasów i majonezu. Jadam tylko w tej sałatce. Odpowiedz Link Zgłoś
bree_84 Re: podrzuccie przepis na jakas dobra salatke... 26.11.05, 17:28 Ależ macie apetyczne te przepisy Zwłaszcza ta zielona do mnie przemawia, bo nigdy o niej nie słyszałam. Trzeba będzie wypróbować. U mnie all-time favouritem jest sałatka ze świeżego (surowego!) kalafiora, pomidora i żółtego sera - wszystko pokrojone w kosteczkę i zamajonezowane. Mniam. Oprócz tego ziemniaczana z ziemniaków, rzodkiewek, ogórków kiszonych i zielonej pietruszki z sosem z musztardy francuskiej i oleju. Świetna jest też z różyczek brokułów, obranych ze skórki pokrojonych w kostkę pomidorów i sparzonych pieczarek pokrojonych w plasterki z jogurtem naturalnym. A największy hit znalazłam w atlasie kulinarnym gazety, ale to już było całe danie sałatkowe - z kurczakiem, awokado, bekonem, pomidorem, sere pleśniowym, kiełkami, jajkiem i sama nie pamiętam czym jeszcze, ale jakby ktoś chciał to mogę sprawdzić Zresztą to było w części o kuchni amerykańskiej pod nazwą Cobb's Salad, w necie na pewno też jest Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Dear Xemm! 26.11.05, 20:18 Wczoraj wyprodukowałam Twoją sałatkę again. Jest doskonale przegryziona i właśnie ją pałaszuję mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
enja11 Re: Dear Xemm! 08.12.05, 19:32 a moja właśnie się przegryza))) ale mam ssanie - a tu najpierw trzeba Jacha wykąpać. Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: Dear Xemm! 08.12.05, 19:59 Ale mi sie chce coś słodkiego... Torta kawałek bym zjadła... Odpowiedz Link Zgłoś
renatka_sz Re: Dear Xemm! 08.12.05, 20:07 ja wlasnie jem szkockie ciasteczka maslane, takie grube, mniam mniam moge Cie poczestowac Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: Dear Xemm! 08.12.05, 20:09 Ciasteczka maślane już jadłam dzisiaj (bo Nina zostawiła). No tort za mną chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Dear Xemm! 09.12.05, 12:04 Barbi czy Ty chcesz nam o czymś powiedzieć?? Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: Dear Xemm! 09.12.05, 12:06 Tak!! Mam nieodpartą ochotę na torta!!! Chyba coś sklecę, chociaż to byłby mój pierwszy raz Właśnie oglądam galerię potraw na forum Kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Dear Xemm! 09.12.05, 12:07 łeeee, myslałam że o czymś innym powiesz... Odpowiedz Link Zgłoś