Dodaj do ulubionych

Ile zabawek?

IP: *.* 03.04.01, 13:42
Ile zabawek wystarczy dziecku? Właśnie przeczytałam tematy z tego forum i jestem przerażona, ile dzieci potrafią mieć i kolekcjonować zabawek. Wprawdzie widziałam u znajomych dzieci pokoje pełne zabawek ale - tak mi się wydawało - wynikało to z obdarowywania dzieci przez rodziny, kuzynów itd. A mój synek ma niewiele (jak na dzisiejsze czasy) zabawek, choć nas na nie stać. I jakoś mnie nie męczy o nie! Nie ma okazji. Po prostu nie chodzimy z nim do sklepów z zabawkami, nie oglądamy TV i w niej reklam zabawek i gadżetów. Z tymi klockami, samolotami czy pluszakami, które ma organizujemy mu różne zabawy, którymi jest zafascynowany przez kolejne dni. Tu chodzi o temat zabawy a nie "instrument" zabawy do niej potrzebny. Gdy Filip chodzi do swej sistry ciotecznej Uli, której pokój kipi w zabawkach, wcale go tam nie ciągnie tylko chce się z nią bawić (w cokolwiek, aby tylko uraczyła go swym towarzystwem). Natomiast Ula mająca tysiące zabawek zawsze marzy o takiej, którą akurat ma Filip i podczas wizyt u niego zajmuje się głównie układaniem prośby o pożyczenie tej zabawki do domu... Myślę, że to my rodzice w dużej mierze kreujemy chęć posiadania i chęć zmian zabawek u naszych dzieci. Argumentem rodziców na to by kupować dzieciom to, co mają inni jest uniknięcie sytuacji, kiedy czują się gorsze, odstają od innych itp. To nasza rola w tym aby zrozumiały, że: - być innym (także w sensie posiadania) nie jest gorsze, -że ważna jest kreatywność -że ważna jest też aktywność inna niż tylko zabawa zabawkami (np. malowanie, lepienie plasteliny, sport dla większych dzieci). Ale dla niektórych prościej jest po prostu kupić zabawkę i mieć "spokój" na kilka godzin.\nEwa, mama Filipa (W-wa)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ile zabawek? IP: *.* 18.04.01, 13:53
      Nie prawda ze duza ilosc zabawek jest rewelacyjna. Dziecko szybko sie nudzi. Moj roczny synek uwielbia bawic sie pokrywkami, nakretkami, kubeczkami drewnianymi lyzkami. ja mu na to pozwalam bo czemu nie. Zamiast wydawac pieniadZe na kolejne grzechotki czy pluszaki wole odlozyc na cos innego. A Piotrus jest zachwycony.
      • Gość: guest Re: Ile zabawek? IP: *.* 18.04.01, 21:26
        Moje dzieci mają sporo zabawek, głównie prezenty, i chyba ich już bylo zbyt dużo, bo dzieci zupełnie przestały się nimi bawić. Mój mąż zostawił im tylko kilka, a resztę spakował i wyniósł, dzieci, o dziwo, zaczęły je zauważać i ładnie się nimi bawić ( wcześniej, gdy bylo ich tak dużo głównie nimi rzucały), a co kilka dni wymieniamy im zabawki na "nowe", żeby im się znudziło.Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka