Dodaj do ulubionych

Dlaczego dzieci budzą się w nocy ?

15.11.06, 11:50
Takie rozważanie czysto teoretyczne mało doświadczonej matki : dlaczego
właściwie dzieci budzą się w nocy? Od razu mówię, że pomijam kwestię choroby
dziecka, przyzwyczajenia do nocnego karmienia czy pojenia.
Teoretycznie normalny zdrowy dorosły człowiek przesypia całą noc bez budzenia
się. Dzieci na ogół nie. Mój 14 mies. syn potrafi się budzic w nocy, z
płaczem albo bez, dwa do sześciu razy, na ogół wystarczy tylko wstac, dac mu
smoczek, przykryc kołderką i zasypia. I tak mnie zastanawia czy to jest
kwestia niedojrzałości układu nerwowego, specyficznego funkcjonowania mózgu
małego dziecka, snów (kiedy w zasadzie pojawiają się sny? Już w życiu
płodowym czy na jakimś określonym etapie ?)? Kiedy w zasadzie dziecko
przesypia całą noc jak człowiek dorosły - od do bez przerw, w wieku
przedszkolnym ? Wszesnoszkolnym?
Wiecie coś na ten temat? Możecie polecic jakąs inteligentną lekturę n/t?
Obserwuj wątek
    • nchyb a dlaczego dorośli budzą się w nocy ? 15.11.06, 12:21
      > Teoretycznie normalny zdrowy dorosły człowiek przesypia całą noc bez budzenia
      > się.
      \To tylo teria. W praktyce widziałam maluchy przesypiające całą noc i dorosłych
      budzących się często...
      tO BARDZIEJ OSOBNICZE PRZYPADKI,NIŻ WYŁĄCZNIE KWESTIA WIEKU...
      cap się włączył, nie chce mi się przepisać... smile

> płodowym czy na jakimś określonym etapie ?)? Kiedy w zasadzie dziecko
      > przesypia całą noc jak człowiek dorosły
      mój starszy syn zaczął tak sypiać mając 6 tygodni, młodszy 2 lata. Ja podobno
      ok. 6 miesięcy tak spałam, a mąż budzi się do dziś kilkukrotnie w nocy...
      Prostej książkowej odpowiedzi nie ma, bywa różnie smile
      Pozdrawiam
      • bri Re: a dlaczego dorośli budzą się w nocy ? 15.11.06, 13:11
        Moja córka też się tak budziła dopóki spała ze smoczkiem. Po odzwyczajeniu
        budzi się najwyżej raz. A w zasadzie nawet nie budzi tylko płacze przez sen.

Radzę odzwyczaić dziecko od smoczka bo pewnie budzi się dlatego, że mu ten smok
        wypada z buzi.
        • blanez16 Re: bri 15.11.06, 13:43
          Oooo ! Pewnie masz rację, że też na to nie wpadłam ! (choc czasem płacze ze
          smoczkiem w buzi). Jak odzwyczajałaś? W dzień smoczka w zasadzie już nie
          używamy.
          Ale nie zmienia to generalnie mojej ciekawości, bo pamiętam, że np. ja w wieku
          przedszkolnym też budziłam się w nocy, chodziłam do pokoju rodziców, miałam
          jakieś lęki nocne i przebogate, emocjonujące sny, które też mnie rozbudzały.
          Ale w którymś momencie to się skończyło, nie pamiętam w zasadzie kiedy, ani tym
          bardziej - dlaczego.
          • bri Re: bri 15.11.06, 14:01
            Przez tydzień ucinaliśmy jej ten smoczek a potem zabraliśmy całkiem. Nasza
            córka dostawała go tylko do zasypiania w dzień w ogóle nie ssała.
    • anatemka Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 13:26
      a dlaczego ja się budze w nocy? moje dziecko przesypia całą, a ja budze sie po
      10 razy.
      • blanez16 Re: anatemka 15.11.06, 13:37
        Oczywiście, że budzenie się w nocy jest sprawą do pewnego stopnia osobniczą.
        Natomiast jeśli naprawdę budzisz się 10 razy w ciągu nocy, to cierpisz na
        zaburzenia snu i powinnaś to leczyc w poradni zaburzeń snu. Chyba, że
        kompletnie Ci to nie przeszkadza wink
        • luna333 Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 14:06
          mój młody też tak ma (15m-cy) od pewnego czasu tzn od jakiegoś m-ca może 2 m-cy. Czytałam że to po pierwsze przeżywanie wydarzeń z dnia i ich odreagowywanie a jako że system nerwowy jeszcze nie tak sprawny jak u dorosłego to... Grunt że mój smoczka nigdy w życiu nie używał, od nocnej piersi odstawiłam pół roku temu więc na cyca też się nie budzi ale bywają dni kiedy przegnę z wrażeniami dziennymi albo młody za dużo tv zobaczy albo różne inne zakłucacze i mały budzi sięz wrzaskiem czasem co godzinę czasem co kilka godzin. Jak ten stan się przedłuża powyżej 2 dni to daję wieczorem syropek melisal ok 4ml i mały nawet jeśli się wybudza to się nie drze więc chyba działa. Są noce snu niezakłóconego i są noce co godzinę wrzeszczące. I w sumie to już nic nie kapuję bo ostatnio miał jazdę mimo że w ciągu dnia nie miał przeżyć w stylu jakaś wizyta, podróż do sklepu czy też zakupy w hipermarkecie - po tym zawsze była jazda..cóż
      • bri Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 14:02
        No, to może być np. spowodowane bezdechem.
    • bozenka78 Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 16:28
      Ja czytalam taka ksiazke "Kazde dziecko moze nauczyc sie spac" i tam jest
      napisane, ze kazdy budzi sie w nocy. Kazdy dorosly tez, tylko tego zazwyczaj nie
      odnotowuje, bo natychmiast zasypia. Natomiast przy takim obudzeniu automatycznie
      czlowiek sprawdza, czy wszystko jest ok. Tak w wielkim skrocie, jesli dziecko
      umie samo zasypiac i dla niego naturalne jest zasypianie bez wspomagaczy, to
      obudzi sie i samo zasnie nie wolajac rodzicow. Jesli natomiast zasypia ze
      smoczkiem, cycem, na rekach itp. to obudzi sie i bedzie domagac smoczka, cyca,
      noszenia na rekach czy czego tam jeszcze.
      Teorie doskonale rozumiem po przeczytaniu tej ksiazki, z praktyka gorzej: walcze
      od 2 tygodni z moim budzacym sie co chwile osmiomiesiecznym synem.
      • aw271 Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 18:21
        Książkę "Każde dziecko może nauczyć się spać" przestudiowałam setki razy. Mój
        roczny syn zaczął spać w swoim pokoju, w swoim łóżku do jakiegoś drugiego roku
        życia(oczywiście zasypiał sam), potem zaczęły się nocne koszmary, płacze,
        lęki....i obecnie ma 3 lata, zasypia sam, a potem koło 2.00 w nocy przenosi się
        do mniesmile) Regularnie odprowadzamy go do jego pokoju, trwa to już ze 3 tygodnie
        i mam dosyć. Mało tego robi sobie nocne przerwy, bo nie może zasnąćsad( Nagrody w
        postaci naklejek nie działają, chyba się poddamsad(
        P.S. Całą noc ma włączoną ulubioną lampkę nocną i nic.
      • andzia9927 Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 21:40
        odzwyczaj od smoka-to naprawdę on może wybudzać dziecko-u nas tak było przez 14
        mies. jak mała spała ze smokiem-pozdro
    • ik_ecc Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 19:29
      Kiedys bylam w tzw. "Sleep Clinic" (kliknika snu? nie wiem czy cos takiego jest
      w Polsce) na badaniach. Podlaczono mnie do calej masy diodek i kazano spac. wink
      Spalo mi sie doskonale (wlasnie dlatego bylam badana - bo spalam bezustannie) i
      rano pielegniarka dala mi maly formularz do wypelnienia. Jedno z ptyan bylo ile
      razy obudzilam sie w nocy. Wpisalam 2. Pielegniarka powiedziala mi ze wedlug
      ich maszynerii obudzilam sie 17 razy.
      Czyli - wszyscy sie budza, kwestia tylko jak latwo pozniej zasypiaja.
      • myelegans Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 20:46
        Wystarczy poczytac troche o fizjologii snu. Kazdy budzi sie w nocy kiedy
        przechodzi z fazy non-REM do REM, taki cykl trwa 1-2 godzin i wtedy czesto
        nastepuje wybudzenie. Dorosli potrafia przejsc z jednej fazy z druga dlatego,
        ze nauczyli sie tego i nawet nie odnotowuja przebudzenia. Z dziecmi jest
        inaczej, jak sie przechodza w inna faze snu to czasami nie potrafia same sie
        wyciszyc i zasnac, stad potrzebna asysta mamy. Im blizej rano, tym bardziej
        faza REM sie splyca i latwiej kogos wybudzic. Zauwazcie, ze prawie wszystkie
        budzace sie dzieci i przychodzace do rodzicow robia to okolo 2 w nocy.

Dzieci, ktore nabyly jakies czynnoscie motoryczne: wstawanie, raczkowanie,
        chodzenie, sa tak pobudzone noawymi zdolnosciami, ze chca rowniez cwiczyc w
        nocy i np. wstaja, tylko, ze nie potrafia usiasc, wiec jest placz i zgrzytanie
        zebow.
        Starsze dzieci od 2 lat w gore przezywaja w nocy wydarzenia dnia, rozwija sie
        wyobraznia, a z nia strachy, nocne mary, fobie itd. Stad tez wtedy pojawiaja
        sie "nightmares" i "night terrors" (sorki nie znam polskich terminologii).
        dzieci rzadko budza sie bo sa glodne (poza okresem niemowlectwa, generalnie do
        6 miesiaca zycia, po ktorym dzieci moga juz przesypiac noc bez jedzenia), czy
        chce im sie pic, to juz jest przyzwyczajenie, odruch Pawlowa. Budze sie, mama
        mi podaje butelke, smoczek, piers, itd.
        poza tym dziecko jak budzi sie w innych okolicznosciach przyrody niz jak
        zasnelo (np. bez cyca, bez mamy obok, na innym lozku, nie w wozku, itd.), to
        jest zdezorientowane i tez zaczyna sie dramat.
        Kazde dziecko jest w stanie nauczyc sie zasypiac ponownie po przebudzeniu, i my
        powinnysmy je tego nauczyc, czasami nawet dosc brutalnymi metodami, co bedzie
        sie wiazalo z rykami. U nas to zawsze dzialalo, i choc od dawna maly juz
        przesypia noce, bo go tego nauczylismy, to i tak od czasu do czasu jest
        regresja i nauke trzeba zaczynac, moze nie od poczatku, ale trzeba znowu
        korygowac. HAwk!
        Mam kolezanke, ktora pracuje w Instytucie Zaburzen Snu i to od niej czesto
        dowiaduje sie roznych rewelacji. Sama tez ma pacjentow, ktorzy sa w klinice od
        paru dni do kilku tygodni i robi rozne fajne badania.
        • blanez16 Re: Dlaczego dzieci budzą się w nocy ? 15.11.06, 22:46
          Dzięki wszystkim, a zwłaszcza myelegans smile Podstawy fizjologii snu to ja nawet
          znam, z tym, że nie bardzo pamiętałam jak to właśnie jest u dzieci. Generalnie
          nie mam większych problemów ze snem dziecka : nigdy nie był usypiany, zasypia
          sam bardzo szybko, noc przebiega spokojnie (od 20.00 do 6.30-7.00) i tylko te
          krótkie wybudzenia ... Kilka razy zdarzyło się podczas ząbkowania dłuższe
          płakanie, raz po obudzeniu nie mógł zasnąc przez godzinę.
          Zastanawiam się nad metodą odzwyczajania od smoczka, pomysł bri jakoś mnie nie
          zachwycił. I jak w zasadzie usypiac w czasie takich krótkich przebudzeń? Skoro
          nigdy nie usypiałam...

Ciekawe swoją drogą jak to wygląda statystycznie, tzn. w jakim momencie
          przeciętnie dzieci zaczynają sobie radzic z przechodzeniem z jednej fazy snu w
          drugą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka