Dodaj do ulubionych

Masaże i gimanstyka

IP: *.* 05.11.01, 16:04
Drogie Mamuśki,Jestem w rozterce. Moja koleżanka (mama półrocznego chłopczyka) namówiła mnie na wizytę u rehabilitantki, która pokazała mi jak masować i gimnastykować moją całkiem zdrową trzymiesięczną córeczkę. Masaże przyniosły chyba pozytywny rezultat, bo Dominisia jest bardziej rozluźniona (łatwiej ją ubrać, wyporostować rączki). Ostatnio inna rehabilitantka spytała mnie czy chce wychować Herkulesa i po co nam te masaże i ćwiczenia, skoro nie zalecił ich neurolog?Nie wiem co robić. Może rzeczywiście nie potrzebnie męczę dziecko. Zwłaszcza, że podczas masażu Dominisia często się buntuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Masaże i gimanstyka IP: *.* 05.11.01, 16:32
      Moniko, spróbuj może pójść z córeczką do neurologa (a najlepiej do dwóch), aby stwierdził czy rehabilitacja jest konieczna. Ja chodzę ze swoim 6-miesięcznym synkiem na rehabilitację, ma leciutką asymetrię gdyż był z położenia miednicowego i neurolog stwierdziła, że to podobno kosmetyczna sprawa, absolutnie nic poważnego ale lepiej wyrównać. Natomiast przy ostatnim szczepieniu pediatra z rozbrajającą szczerością stwierdziła, że dziecko wygląda jej na idące w stronę porażenia mózgowego. Wyciągnęła te wnioski na podstawie tego, że synek jeszcze nie siedzi i paru innych rzeczy (dodam, że ma dopiero 6 miesięcy, więc siedzieć jeszcze zupełnie nie musi a poza tym jest duży i ciężki - waży 10 kg, więc wolniej się rozwija).Mimo, iż nie mam dobrego zdania o wiedzy i podejściu pediatry z przychodni, idę dziś na konsultację do dobrego neurologa. Uznałam, iż warto dmuchać na zimne, w końcu to moje dziecko, a gdybym coś zaniedbała chyba nigdy bym sobie tego nie wybaczyła.Radzę więc jeszcze jedną konsultację i głowa do góry !Sylwia
      • Gość: guest Re: Masaże i gimanstyka IP: *.* 05.11.01, 22:41
        Sylwia,na podstawie jakich "innych rzeczy" lekarz pediatra swierdził, że dziecko idzie w stronę porażenia mózgowego. Mój synek był niedotleniony podczas porodu dlatego też cały czas się martwię o to by właśnie nie był dzieckiem z porażeniem. Do jakiego dobrego neurologa się wybieracie? Jeżeli jesteś z Warszawy możesz podać mi namiary?Gosia
        • Gość: guest Re: Masaże i gimanstyka IP: *.* 06.11.01, 14:33
          na podstawie nierówno rozłożonego napięcia mięśniowego i tego, że przy podciąganiu do siedzenia głowa leci mu do tyłu (nie trzyma głowy). To fakycznie mogą być jedne z objawów ale musi być ich więcej, cały zespół aby tak stwierdzić a nie pojedyncze objawy. Naczytałam się trochę o porażeniu i doinformowałam, bo moja koleżanka, z którą kiedyś mieszkałam (również jeszcze, gdy była w ciąży) urodziła dziecko z porażeniem i to jest taka moja obawa, taki mój słaby punkt, w który ta niedoinformowana lekarka z przychodni trafiła. Ale wczoraj neurolog stwierdziła, że absolutnie, po prostu ma przyblokowane ramionka a poza tym synek jest duży i ciężki (ma ubranka 80 cm i waży 10 kg przy 6 miesiącach), jets to trochę poważne więc po prostu trzeba ćwiczyć. Dziś zresztą na rehabilitacji rehabilitantka też się uśmiała i absolutnie zaprzeczyła.Co do neurologa, parę osób mi polecało przychodnię Antis, zresztą parę razy jej dziękowali w "Dziecku" czy "Twoim Dziecku". Codziennie tam przyjmują neurolodzy dziecięcy, mnie akurat zapisano do neurolog z Centrum Zdrowia Dziecka, dr. Karkowskiej. Dała nam 2 proste a niezwykle skuteczne ćwiczenia, a tam gdzie maluszek ma rehabilitację mam mnóstwo ale takich, po których nie widzę poprawy i jeszcze trudno je zapamiętać. Może jest trochę szybka ale oboje z mężem byliśmy pod Jej wrażeniem i będziemy do Niej chodzić na wszelakie kontrole. Wizyta kosztuje 70 zł. Przyjmuje co drugi poniedziałek od 17.00, czyli teraz 19.11, ale może gdy tam zadzwonisz polecą Ci kogoś innego, kto będzie wcześniej.Namiary:Specjalistyczny Ośrodek Leczniczo-Rehabilitacyjny dla dzieci i dorosłych ANTIS W-wa, ul. Lokajskiego 14, tel. 649 33 43, 648 78 70, 648 73 26.Gdy będziesz jechała ul. Rosoła w stronę Kabat, za ul. Belgradzką będą wjazdy w osiedle. Musisz wjechać drugim wjazdem o końca i będzie ten ośrodek.Pozdrawiam ciepło, Sylwia
    • Gość: guest Re: Masaże i gimanstyka IP: *.* 05.11.01, 16:54
      Jeżeli lekarz pediatra nie zalecił Ci rehabilitacji ani wizyty u neurologa, nie przemęczaj dziecka. W większości ćwiczenia takie nie należą do najprzyjemniejszych. Ciesz się, że masz zdrową córeczkę i pamiętaj nic na siłę. To, że inna mama robi ze swoim dzieckiem coś czego Ty nie robisz albo daje mu to czego Ty nie dajesz itp., nie oznacza wcale, że to Ty się mylisz. Wiem, że chcesz dla swojej córeczki jak najlepiej(jak każda z nas)ale grunt to zdrowy rozsądek który powraca około 4-go mies. życia dzieckasmile) Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka