Dodaj do ulubionych

nie chce pić z butelki

IP: *.* 17.07.02, 15:06
Mój mały skończył sześć miesięcy, a ja za dwa tygodnie idę do pracy. Od tygodnia przychodzi do niego opiekunka i trwa wzajemne oswajanie. Tu jednak pojawił się problem - karmienie. Mój synek do tej pory był prawie wyłacznie na piersi. Od pewnego czasu odrzucił całkowicie butelkę, nie chce z niej pić niczego. Próbowałam kubka z dzióbkiem - to samo, rozpacz. Pozostaje tylko łyżeczka. Dostaje nią kaszkę(na moim odciągniętym mleku) i zupkę, ale co zrobić kiedy obudzi się głodny z płaczem? Wtedy nie da się nakarmić łyżeczką.Może są jakieś sposoby, żeby przekoać go do butelki? A może lepiej od razu do kubeczka?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: nie chce pić z butelki IP: *.* 17.07.02, 16:47
      Ja z moim synkiem miałam ten sam problem, w pewnym momencie zapomniał jak się pije z butli (wcześniej umiał, parę razy przez butlę dostał odciagnięte mleko).W momencie kiedy musiałam wrócić do pracy....zapomniał jak ciagnąć smoka!Około tygodnia próbowałam podawać butelkę przez sen: delikatnie wyjmowałam mu z buźki normalnego smoka i wkładałam smoka z butlką, nie było to łatwe ale w końcu "zaskoczył" . Życzę cierpliwości. Pozdrawiam Doro
      • Gość: guest Re: nie chce pić z butelki IP: *.* 17.07.02, 20:51
        Czesc!Ja też moje dziecko nauczyłam jeść i pić łyzeczką ale widzialam ,że jest niedopojone.Podobnie jak moja poprzedniczka najpierw podawalm butelkę przez sen a nastepnego ranka soczek ta samą metodą.Trochę cierpliwości uporu i konsekwentego podawania tylko butli napewno przyniesie efekt.Zaskoczyła po 2 dniach.Buziaki,Gosia
    • Gość: guest Re: nie chce pić z butelki IP: *.* 17.07.02, 21:42
      Moja rada, od razu naucz dziecko pić z kubeczka z dzióbkiem. Mój Marcin bawi się smoczkiem butelkowym (przecież to nie do picia). Pije mleczko (tylko czasami) z kubeczka.Ogólnie mówiąc: tak czy tak bedziesz musiała nauczyć swoje dziecko pić z kubka, więc lepiej oszczędzić sobie pracy i od razu uczyć kubeczka.Pzdr Gosia
    • Gość: guest Re: nie chce pić z butelki IP: *.* 18.07.02, 10:06
      Ja też proponuje od razu przyzwyczić do kubeczka. Mój Michał (obecnie 15 miesięcy) praktycznie wychował się bez smoczka i bez butelki i był to Jego wybór. Nigdy nie wmuszałam mu butelki ponieważ nie miało to sensu synek uważał że ze "sztucznego"cycusia sie nie pije i już. Kaszki jadł i je do tej pory łyżeczka, pije pięknie z kubeczka z dzióbkiem, nie pogardzi "zwykłym" kubeczkiem, a szczytem szczęścia jest picie soczku prosto z butelki. Nie pochwalam tego ale ... czego sę nie robi dla dzieci. Ja też wróciłam do pracy, Michał miał wtedy 8 miesięcy i świetnie sobie poradził (lepiej niż ja).Pozdrawiam Marta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka