Dodaj do ulubionych

waga niejadka

IP: *.* 12.12.02, 09:18
Błagam pocieszcie mnie.Wczoraj ważyłam w przychodni moje półtoraroczne dziecko - oczywiście przeżyłam to co zawsze przy takiej okazji, czyli niemiłe rozczarowanie - waga pokazała niecałe 10 kg.Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy ona w ogóle kiedyś przekroczy magiczną liczbę 10 kg (czekam na to od ok.11 m-ca jej życia). :)Nie będę ukrywać, ze mała nie jest żarłokiem, a wręcz przeciwnie - wiele trzeba sie namęczyc by cokolwiek zjadła (oczywiście w towarzystwie książeczek i zabawek...). Pocieszcie mnie drogie ememy, że nie jestem mamą najdrobniejszego półtoraroczniaka na swiecie.A może macie jakieś sposoby, żeby "bezinwazyjnie" wcisnąć dzieciaczkowi coś wartościowego do jedzenia??
Obserwuj wątek
    • Gość: Aannia Re: waga niejadka IP: *.* 12.12.02, 10:12
      HEj, moja 15 miesieczna córeczka waży teraz 9,7 kg, więc mam szansę, że przekroczy 10 kg do półtora roku ;), wydawała mi sie drobna, a wczoraj na placu zabaw spotkałyśmy 21 miesięczną dziewczynkę, która była od Zosi jeszcze drobniejsza. Jej Mama twiedzi, że zawsze była drobna, od urodzenia i to wszystko jest jeszcze3 norma :) Więc uszy do góry, ważne, że zdrowa i na pewno śliczna :)Pozdrowienia, Ania
    • Gość: oSka Re: waga niejadka IP: *.* 12.12.02, 11:22
      Witaj!Moja Zuzia też należy do niejadków. Jak miała 1,5 roku ważyła 10 kg. I ja sie tym nie martwiłam, lekarz powiedział, że wyniki badań są ok, nie ma anemii, mała jest żywym dzieckiem - więc nie ma problemu. Teraz Zuzia skończyła 2 latka i waży 12,5 kg. Nadal jest niejadkiem. I raczej nie ma sposobu, żeby wcisnąć maluchowi coś do jedzenia..ja robię tak, że prawie co godzinkę podaję coś do przekąszenia - i tak mała powolutku, potroszeczku przez cały dzień cos tam zje...ten sposób się sprawdził u nas. Próbowałam odwrotnie: przegłodzić - ale Zuzka potrafiła nie zjeść dosłownie nic przez pół dnia - za to wołała ciągle "piciu" - co oznaczało, że jednak jest głodna.... KIKA
      • Gość: guest Re: waga niejadka IP: *.* 12.12.02, 12:06
        Jakbym mogła coś polecić, to... nie patrz na siatki centylowe i nie porównuj swego malcha z innymi dziećmi. Dziecko to nie książka, nie ma obowiązku rozwijania się wg jakiejś ksiązkowej normy. Jeśli jest zdrowy/a, radosny/a i ma dobre wyniki badań i generalnie nie spada z wagi, ale choć ociupinkę co jakiś czas przybiera, to naprawdę nie ma się czym przejmować. Mój mały nigdy nie rzucał się na jedzenie, nalezy do szczupłych i wysokich (teraz ma 2l 4miesiące i waży 12,5kg), ale nie choruje i jest szybki jak błyskawica ;-)Pozdrawiam ciepło, Ania
    • Gość: guest Re: waga niejadka IP: *.* 12.12.02, 15:06
      Wiesz moje dziecko ma 2 lata i 9 miesięcy i waży 10,5 kilo. je wszytsko i dużo. chociaż w wieku 18 miesięcy też była niejadkiem. kup jej multivitaminol(ok 9 zł). może musisz zrobić badania na wchłanianie bo może się okzać,ze ma ukrytą celikaię. my zrobiliśmy ale wszystko ku mojemu zadowoleniu a niezadowloeniu lkarki jest ok. moze ma na coś alergię? ale trudną ją stwierdzić gołym okiem . badania takim maluchom robi się w szpitalu- połóż się z malcem na 2-3 dni i na oddział gastroeterologii i alergologii najlepiej szpitala klinicznego i zrobią wszytskie badania. a może po prostu taka jeat i już. a na to aby coś dziecku wcisnąc to jest taki sposób, przygotuj jedzenie w kształacie zwierzątek itd. powodzenia
    • Gość: kww Re: waga niejadka IP: *.* 12.12.02, 20:13
      WitamMarysia mając 2 latka ważyła 10,6, teraz ma 3,5 i waży 13.Co zrobić tak jest i już.Od września chodzi do przedszkola i tam je prawie wszystko i w dużych ilościach :-)A wcześniej coś w nią wepchnąć graniczyło z cudem,ale znalazłam rewelacyjny (na Marysie zadziałał)sposób jak wepchnąć choć to "coś".Rozstawiałam po mieszkaniu talerze z jedzeniem(pokrojone owoce, małe kanapeczki), a przede wszystkim przestałam ją namawiać do jedzenia, i po kilku dniach zaczeło znikać to co zostawiałam i Marysia spokojniejsza (jak człowiek głodny to zły).PozdrawiamkwwP.S.Jedyny minus tego sposobu, to kilka kilo więcej na mojej wadze :-( (ktoś musiał zjadać z tych talerzy, skoro Marysia nie chciała)
      • Gość: AsiaCh Re: waga niejadka IP: *.* 13.12.02, 10:03
        Moja Marysia w wieku 2 lat tez ważyła 10 kilo. jeswt drobniutka i tyle. A apetyt wraz z bratem blixniakiem maja ogromny. Ciągle wołaja jeść.Pozdrawiam Asia
    • Gość: guest Re: waga niejadka IP: *.* 13.12.02, 18:26
      Moja Zuzia ma 5 lat i wazy 16kg...poza tym jest zdrowa,ma swietne wynika i ja jak jest śliczniutka.......Magda
      • Gość: EdyR Re: waga niejadka IP: *.* 13.12.02, 22:05
        A moje Kubusiątko ma prawie rok i waży niecałe 8 kg. I omal nie wylądowaliśmy na oddziale w szpitalu, ale druga lekraka, z która się skonsultowałam powiedziała, ze nie ma się czym przejmować. Ale kontrolnych ważeń nadal się boję. Ed.
    • Gość: guest Re: waga niejadka IP: *.* 13.12.02, 22:14
      Ja mam dobry sposob, polecony przez gastrologa. Kazano mi do kazdej zupki dolewac 2 lyzeczki oleju z oliwek. (oczywiscie olej musi byc dobrej jakosci i virgen) Zupke mialam podawac nawet 3 razy dziennie, az mala zje odpowiednia porcje. Rowniez mozna go dolewac do pure z ziemniakow. Naprawde polecam, a olej z oliwek jest bardzo zdrowy. Na poczatek mozesz dolewac mniej, aby dziecko przyzwyczailo sie do smaku :) Moja coreczka bardzo tez polubila Sinlac, chociaz nienawidzila zadnych kaszek!!! No i przekroczyla to magiczne 8 kg, a nawet teraz 9kg!!! Oraz probuje jej dawac do jedzenia to co najbardziej jej smakuje, a kwasne owoce ze sloiczka dosladzam glukoza.
      • Gość: wera Re: waga niejadka IP: *.* 14.12.02, 11:05
        Dzięki dziewczyny za słowa pocieszenia :)Jak dobrze wiedzieć że więcej niejadków jest wśród nas...Podobnie jak mi radziłyście stosuje od jakiegoś czasu metodę częstego podtykania pod dziobek jedzonka, ale czesto niestety spotykam się z "chowaniem głowy w piasek" - czyli staniem głową w dół i z wypięta pupą do góry (hihi), bądź też stanowczym nie. I co wtedy??? Choc wiem, że jest głodna to z przekorą kręci główką. Co do zostawiania jedzonka w zasięgu jej rączek to mam duże obiekcje- dotychczas zazwyczaj kończyło sie to zrodłubywaniem jedzonka wraz z wcieraniem go nóżką w podłogę... Ona zazwyczaj traktuje jedzonko jako cos do wspaniałej zabawy, nie do wchłonięcia! Ale nic to - wierzę w to, że kiedys z tego wyrośnie.A tak z ciekawostek: :) Weronika uwielbia jeść zupki w zasadzie wszystkie (no ale nie mozna jej karmic nimi cały dzień bo w końcu i zupki się znudzą..)i ostatnio dostała pierwszy raz w zyciu czerwony barszczyk i nawet nie chciała go powąchać - nie mówiąc o zjedzeniu. Wiecie dlaczego?? Musi mieć to w genach - ja też z zup nie tknę tylko czerwonego barszczu!! :) brr... oczywiście ja go nie gotowałam...
    • Gość: DorotaO. Re: waga niejadka IP: *.* 15.12.02, 22:37
      Moja ukochana córcia urodziła się z wagą 3800 g. Mając 11 miesięcy ważyła 8,6 kg. Na bilansie dwulatka ważyła 10,5 kg. Teraz ma 5 lat i waży 15 kg. I nie jest najchudszym dzieckiem na świecie, bo znam równie chude i jeszcze chudsze. A poza tym jest zdrowa i dobrze się rozwija. Zrezygnowałam w pewnym momencie ze zmuszania do jedzenia. Z głodu nie umrze.
      • Gość: guest Re: waga niejadka IP: *.* 16.12.02, 00:28
        Moja pięciolatka jest rzeczywiście jeszcze lepsza,bo z trudem osiągnęła 14 kg.Prócz tego także rozwija się dobrze,a nawet b.dobrze. nie wygląda też na przerażliwie chudą przy jej 106cm.Po prostu taka z niej filigranowa dziewczynka.Jej dwuletni braciszek,który na bilansie dwulatka ważył prawie 13 kg,to dla nas okaz wszystkojadka.Ale Dominika je też prawie wszystko,tylko w ilości dla krasnoludka.Nie wolno jej też dawać zbyt dużo picia w trakcie posiłku,bo napój ginie prawie natychmmiast i zalany płynem brzuszek niewiele może wtedy pomieścić. A co do barszczu-moje dziecko polubiło go ,gdy zaczęłam serwować go z groszkiem ptysiowym lub białą fasolka z puszki i teraz nie stresujemy się już przy wigilijnym stole u babci.
        • Gość: guest Re: waga niejadka IP: *.* 16.12.02, 10:33
          Ja już od dawna traktuję wagę mojej córki na luzie, może dzięki temu nie ma awersji do posiłków, jaką ja miałam w dzieciństwie przez ciągłe przymuszanie i namowy. Siada z nami do stołu chętnie, i przynajmniej pierwsze 3 łyżki zjada z humorem. W wieku półtora roku miała 9,5 kilo, na bilansie dwulatka 10,3 kg, a teraz ma prawie 3 lata i waży 12 kg. Nie wygląda jakoś szczególnie na widelec, po prostu jest drobniutka, delikatna, ma lekkie kości (jej mama ma 42 kilo, więc ewenementu rodzinnego tu nie ma). Daję jej Kinder Biovital w płynie ze względu na żelazo. Tatuś przy jedzeniu opowiada śmieszne bajki i karmi, dziadkowie nęcą nagrodą w postaci cukierka (Julka ma słodycze bardzo ograniczone, bo inaczej jadłaby wyłącznie to), a ja po prostu stawiam talerz na stół i jem swoje, a Julia ma jeść swoje, ile może. Zaakceptowałam to, że setka rzeczy jej nie smakuje, muszę być uczciwa, bo ja też bywam wybredna. No i pociesza fakt, że w przedszkolu w towarzystwie dzieci wcale nie je tak źle.
    • Gość: dorotamackiewicz Re: waga niejadka IP: *.* 25.12.02, 22:27
      Znalazłam dzisiaj Twój post i powiem Ci, że ja bym chciała mieć choć taką wagę jak twoja corka. Moja 19-miesięczna córcia waży 9kg - w ubraniu!!! i choćbym nie wiem jak się starała to nie zje więcej niż sobie sama zaplanuje. Trudno, widocznie uznała, że małe jest piękne - a raczej chude, bo wzrost w normie. w każdym razie pani w przychodni na nasz widok mówi "o przyszedł nasz Hanek- niejadek".Trzymaj się.Dorota - mama chudzielca
    • Gość: Ania_D Re: waga niejadka IP: *.* 25.12.02, 23:01
      Hmmm.. Moja córeczka ma 13 miesięcy a wazy ... 7700.. Będzie cud jeśli osiagnie wage 10 kg w 24 miesiacu .. No ale u nas wyszły paskudne bakterie w moczu i lekarka stwierdziła, ze słabe przybieranie (często też brak apetytu) stąd się właśnie wzięło.. Wagą się nie ma co przejmowac o ile dziecko jest zdrowe. Po tym co u nas wyszło w badaniach jestem za tym by koniecznie szukac przyczyny, bo jest ich wiele. Jesli wyjdzie wszystko oki to ze spokojnym sumieniem mozna machnąc reką na "niejadkowanie" A my bez sensu stracilismy kilka miesięcy, kiedy mała nie chciała jeśc bo chorowała...
    • Gość: Bysiaczek Re: waga niejadka IP: *.* 29.12.02, 22:13
      Taaaaaa...Mój synek pojutrze skończy rok i właśnie przekroczył na wadze 8 kg. ŚWIĘTO jak nic. Mały jest niejadkiem jak się patrzy, nawet po 11-12 godz. spania w nocy rano nie ma ochoty jeść. Jakkolwiek nie byłby głodny - wystarczy ok. 70 ml. czegokolwiek by zaspokoił swój głód. Resztę jedzenia pochłania b. powoli przy pomocy zabawiania, itp, posiłek każdy trwa ok. 45 minut. Wiem, kiedy już ma rzeczywiście dość i wtedy kończę - nie wmuszam w niego. Jest generalnie zdrowy, żywy, bystry. Ma jednak alergię na mnóstwo rzeczy no i najgorzej nu wchodzi preparat mlekozastępczy dla alergików.Generalnie jedzenie dla niego to strata czasu.Też bym chciała wiedzieć, co zrobić by było inaczej.Pozdrawiam,Chalsia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka