Dodaj do ulubionych

13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano

04.05.07, 14:22
Drogie Mamy,
może macie jakieś pomyśly jak sobie poradzić z takim oto problemem.
córeczka ma 13 miesięcy i od kilku tygodni budzi się codziennie, jak w
zegarku o 5 rano.
kladziemy ją spać o 20.30 i śpi bez przerwy do tej piątej. ale dalej już nie
chcę przysnąć.
potem już od okolo 8 robi się senna, ale zawsze staram sie ja przetrzymac do
porannego spania o 10. wówczas śpi 1.5h.
popoludniu ma jeszcze jedną drzemkę, godzinną między 15 a 16.

te dziennie drzemki sama jej skrócilam, bo chętnie spalaby znacznie dlużej.
jednak w nadziei, że skoro w ciągu dnia pospi krocej to w nocy dlużej
zaczęlam ją budzić wlaśnie po 1.5h i potem po 1 h. przyzwyczaila się do tego
systemu, ale niestety, nie przynioslo to oczekiwanego dluższego snu rano.

wyczytalam gdzieś, że dziecko w jej wieku powinno przesypiać 13.5 h. a więc
jej brakuje okolo 2 h.

co robić?

już nie mammy z mężem pomyślu i oboje jesteśmy tym zdrowo wykończeni.

czekam na wszelki rady lub slowa pocieszenia (np. ze to miniesmile.

pozdrawiam,
gosia

ps. kiedy Wasze dzieci przestawily się na 1 drzemkę w ciągu dnia?
Obserwuj wątek
    • olamazur Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 04.05.07, 14:40
      Witaj Gosiu! Moje dziecię też tak cale życie robi, koszmar. Do tej pory (a ma 2
      lata) budzi się dość wcześnie, jak daje nam pospać do 7, uważamy, że jest
      świetnie. Mój synek budzi się wcześnie niezależnie od tego, ile razy i jak
      długo spał w dzień i czy w ogóle w dzień spał, bo zdarza mu się nie spać.
      Zdarzało nam się włączać mu rano telewizor z bajkami, on oglądał, my nieco
      dosypialiśmy. Od paru dni wstaje rano i zamiast skakać po nas, co do tej pory
      było normą, idzie się bawić klockami. Jesteśmy zachwyceni.
      • babolek111 Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 04.05.07, 15:00
        Mój mały ma 14 miesięcy i budzi się 5.20 - 5.30 smile) Kładziemy go spać o 20.30,
        ale to nic nie daje.Póki co śpi 2 razy dziennie i to mi odpowiada - kiedy spał
        tylko raz, to wieczorem był nieznośny, chciał spać już o 18.00 a rano budził się
        o 4.00 rzeski i wesoły winkChyba na takie skowronki nie ma rady smile)
    • al1984 Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 04.05.07, 16:26
      Czesc!Moj maly tez ma 13 miesiecy ale spi o wiele dluzej-od 20.30 do 8 lub 9 i
      potem w ciagu dnia od 14.30 do 17,18.w ciagu dnia bardzo duzo z nim przebywam
      na dworze,zima po ok 1 godzince a teraz dluzej i caly czas wymyslam mu jakies
      atrakcje,albo zabawy ze mna albo spotkania z innymi dziecmi,zmeczy sie tym
      calym bieganiem,zamieszaniem i potem musi odespac.Pozdrawiam
    • wandalina Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 04.05.07, 17:01
      Moja corka ok. 1 roku tez tak miala. Wstawala o 5 i wkrotce potem wysylalam
      meza z nia na poranny spacer do piekarni... Byla wiec dobra strona tej
      sytuacji, bo jedlismy codziennie swieze pieczywo na sniadanie.
      A powaznie, to po pierwsze zrezygnowalismy z jednej z dwoch drzemek - na
      poczatku bylo ciezko, bo corka chciala zasypiac, a ja jej nie dawalam. Ale po
      paru dniach sie przywyczaila i zasypiala dopiero ok. 11-12. Przesunelismy tez
      pore sniadania (rano od razu chciala dostac mleko) - sniadanie dajemy o 8, wiec
      corce przestawalo sie kalkulowac zrywac sie o swicie.
      Dzieci niestety rzadko trzymaja sie norm wytyczonych przez pediatrow. Moja
      corka jest niespiochem i przesypia w sumie 10-11 godzin dziennie. Tyle jej
      wystarczy...
      Zycze milych switow!
    • kora266 Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 04.05.07, 19:25
      Moj tez od jakis kilku miesiecy budzi sie jak w zegarku o 6-6:30, kladziemy go o 19stej. Zajada mleczko a pozniej jeszcze go kladziemy i spi do 8-8:30. Nastepna drzemke ma o 12stej i spi rowniez 2 godziny. Ja tez myslalam, iz jak poloze syna pozniej do lozeczka to pospi dluzej, niestety wstal o tej samej porze co zazwyczaj. Wiec mysle, ze to taka jego urodasmile)) Z czasem pewnie nasze dzieci beda spaly dluzej.
      • oda100 Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 04.05.07, 22:08
        moze po zlikwidowaniu jednej drzemki pospi troche dluzej nad ranem; albo taki
        typ potrzebujacy malo snu i zarazem ranny ptaszek. Dzieci sa rozne -jedne spia
        wiecej inne mniej. Moj syn ma 21 mieisecy i znowu wstaje kolo 6, pomimo ze
        idzie spac o 21 i ma jedna krotka drzemke w dzien. Im dalej tym dzieci mniej
        spia, chyba ze do szkoly trzeba wstac - podobno wtedy spia mocno i dlugo.
        • agnusia1 Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 05.05.07, 10:24
          Gosiu jesteś szczęściarą że dziecko śpi ci do 5, mój syn zasypia ok. 20.30-21 i
          śpi twardo do północy a potem to jest wstawanie do niego co pół godziny i
          drzemka a nie sen i tak jest od urodzenia więc nie śpie od 14 miesięcy a na
          dobre wstaje o 6 i nie ma mowy o dłuższym spaniu
          • m.a.p Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 05.05.07, 17:24
            hej dziewczyny,
            wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
            mąż na piekarnię o 5 może się nie zgodzićsmile ale i tak jestem z niego dumna.
            twardo do niej o tej piątej wstaje.

rozumiem z Waszych listów, że tak jest i koniec.
            może z czasem jej przejdzie.

pozdrawiam,
            gosia
            • duygu Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 05.05.07, 20:29
              A ja dorzuce jeszcze jedna rade-Klasc dziecko pozniej spac.Pierwsze dni (nawet i
              tydzien) moze twardo wstawac wczesnie rano ale potem organizm przyzwyczai sie do
              przesuniecia pory spania.Tylko trzeba budzic w ciagu dnia,nie zeby nadrobila ten
              sen w ciagu dnia.
              • akseinga Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 05.05.07, 21:15
                MOja córka też ranny ptaszek a ma juz prawie 5 lat i max spała do 7. Wieczorem
                zasypia o 20 i tak od urodzenia . Masz wybór wolny wieczór albo wczesne
                wstawanie. Taki układ sprawdza się w późniejszym wieku kiedy np dziecko idzie
                do przedszkola i nie ma problemu z porannym wstawaniem . Nie liczyłabym na cuda
                ranny ptaszek takim pewnie pozostanie. Ja do tej pory cierpię zwłaszcza w
                weekendy.
    • mamaigiiemilki Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 05.05.07, 23:06
      Moje artystki tez wstawaly o 5, ale chodzily spac o 19.Ja na twoim miejscu nie
      skracalabym jej drzemek, bo to nic nie da; moje zmienily pore wstawania jak
      przyszlo lato i byly dlugo na dworze, kladlam je spac ok.20 i wstawaly o 6. Wg
      ona sama jak bedzie gotowa to sie przestawi, ja nie robilam nic na sile. Po
      prostu jest rannym ptaszkiem i tego nie zmienisz.Moje wstaja do tej pory rano
      (23M): miedzy 6.15 a 6.45 i zasypiaja wieczorem miedzy 20 a 20.30. Spia raz w
      dzien ile chca bo wiem ze to nie ma wplywu na ich pozniejszy sen nocny. Pisze
      to po to, abys nie oczekiwala zbyt wielesmile ale godzinka-poltorej dluzej rano
      tez nie jest zla.
      • kotosz Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 06.05.07, 10:09
        Moje dziecko też miało takie poranne akcje. Wstawał o 6.00 na równe nogi.
        Wpadłam więc na pomysł, by nie wyjmować go z łóżeczka, tylko daję mleko z
        kaszką. Zjada i zasypia. Mam podejrzenia, że budzi go głód.
        Przesuwanie pory pójścia spac nie odniosło skutku. Skracanie drzemek także.
        Ale zgadzam się z przedmówczyniami, długi i intensywny pobyt na dworze sprzyja
        dłuższemu spaniu.Wtedy wstaje o 7.00, a nawet o 8.00.
        • m.a.p Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 10.05.07, 16:58
          dziewczyny,
          jeszcze raz dzięki za wszystkie rady i wskazówki.
          pozdrawiam,
          gosia
    • alicez Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 10.05.07, 17:13
      Ja mam dokładnie taką samą sytuację. Kidys spał do 7.00 a od kilku tygodni
      pobudka o 5.00. Mały zasypia kilkanaście minut po 20.00 i o 5.00 pobudka,
      czasem o 5.30. Synek ma 23 miesiące i od dawna w dzień ma jedną drzemkę.
      Niestety u nas żadne metody nie skutkują. Późniejsze kładzenie spac spowodowało
      jedynie, że synek był marudny bo się nie wyspał, skrócenie dziennej drzemki tez
      kończyło się marudzeniem. Myslałam, że może słońce go budzi bo pokój od
      wschodniej strony ale ostatnio byliśmy u dziadków i spał przy zasunietej
      rolecie w egipskich ciemnościach i w porywach pospał do 5.45... Jak słysze rano
      wołanie mama, mama a na zegarku 5.00 to mam łzy w oczach...
      • ma.mai Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 11.05.07, 07:07
        hmmm, a ja Wam powiem cos takiego.
        zauwałyzłam, ze jesli polozymy corkę (14 miesiecy) spac pozniej, to sie
        wczesniej budzi.
        czyli jak ją kąpiemy po 19, tak jak zostala nauczona od początku, to przesypia
        nawet do 7, a jak cos sie dzieje i kąpiemy około 20 to pobudka o 6. (nooo, na
        szczęscie nie o 5)

pozdrawiam
        K
        • moninia2000 Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 11.05.07, 19:21
          I ja sie zgodze! Z nasza malenka jest podobnie. NAjlepsza dla niej pora
          zasypiania to ok.22:00, w miare dla nas OK, a i ona spi wtedy cala noc ladnie.
          Taka z niej sowka, ze jednak trudno ja zagonic o tej godzinie spac..MA 20
          miesiecy i pol.
          Fakt, ze mieszkamy w Hiszpanii i tu troche inaczej plynie czas, a szczegolnie
          teraz, gdy tak wczesnie wstaje slonce i pozno zachodzi. Ale fakt faktem, ze jak
          zasnie pozniej to wstaje wczesniej i zle sie czuje, a jak polozymy ja spac o
          dobrej porze jest super.
          • zuzik78 Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 12.05.07, 07:41
            Łukasz też ostatnio pobudki ok 5,30 ale po klikunastu chwilach zabawy udaje się
            go jeszcze polulac i wtedy podsypia tak gdzieś do 8. Przypuszczam, że to minie
            jak się przestawi, że szybciej robi sie jasnosmile
    • mama_frania Re: 13 miesięcy - budzi się codziennie o 5 rano 12.05.07, 10:11
      My tez przez pewien czas mieliśmy podobny problem. Też wyczytałam , że dziecko
      owinno przesypiac iles tam godzin i tez się zamartwiałam, ale lekarka mnie
      uspokoiła że książkowych dzieci jest mało i są takie, którym mniej snu
      wystarcza. Jesli jest pogodne, wesołe i nie choruje to nie ma się czym martwić
      tylko próbować jakoś "przesunąć" tą pobudkę. Nam się udało przesunąc ją do 6-7
      (a synek wyspany budził się już o 4). Po prostu lulaliśmy go znowu do snu,
      czasem nawet braliśmy do naszego łóżka (w naszym usypiał od razu), teraz śpi u
      siebie i rzadko się zdarza, by zupełnie się obudził tak wcześnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka