27.08.03, 21:16
Mam taki mały problem. Dotyczy bucików jesienno-zimowych. Znalazłam fajne w
sklepie i nawet mi się podobały ale nie kupiłam bo nie wiem: kupić numer czy
dwa numery większe? Czy możecie podzielić się waszymi doświadczeniami w
sprawie butów? Moja córcia ma 16 miesięcy a chodzenie uważa za największą
swoją rozrywkę.
Pozdrawiam
Magda
mliskowska@wp.pl
Obserwuj wątek
    • abiedrzycka Re: buciki 28.08.03, 10:42
      Ja też kupiłam już jesienne buciki dla mojej córci. Pani w sklepie powiedziała,
      że zasada jest taka: włóż bucik na nóżke dziecka, wsuń swój palec wskazujący
      pomiędzy piętę, a tylną część buta. Teraz sprawdź, jak daleko przesunęła się
      stópka dziecka do przodu. Jeżeli przed dużym palcem stopy jest jeszcze ok. 0,5
      cm. luzu, buty na pewno będą pasowały. Pozdrawiam. Ania.
      • liliana22 Re: buciki 29.08.03, 10:10
        Pół cm to za mało, prawidłowo w momencie zakupu powinien być 1 cm luzu przed
        paluszkami. Nie zapomnij uwzględnić, że w zimie pewnie będziesz zakładała
        maluchowi grubsze skarpetki albo dwie pary cieńszych? Nie mogą jednak buciki
        być dużo za duże bo niewygodnie w nich się chodzi i dziecko częściej się
        przewraca (sprawdziłam na starszym synku - przy śniegowcach, które były
        produkowane co dwa numery, mniejsze były "akurat" i wzięłam większe, bo
        przecież zaraz noga urośnie - zsuwały mu się z nogi do końca sezonu i właśnie
        często potykał się i przewracał).
    • mamalgosia Re: buciki 28.08.03, 12:42
      ja bym kupiła 2 numery większe i ewentualnie zakładała skaroet. Mój synuś nosi
      buty góra 2 miesiące, potem wyrasta, szkoda kasy na ciągłe kupowanie butów
      • kadyga Re: buciki 01.09.03, 21:45
        mamalgosia napisała:

> ja bym kupiła 2 numery większe i ewentualnie zakładała skaroet. Mój synuś
        nosi
        > buty góra 2 miesiące, potem wyrasta, szkoda kasy na ciągłe kupowanie butów

nieee no chyba lekka przesada, czy przez dwa miesiące rośnie dziecku stopa o
        dwa cm?
        Dziewczyny, neleży pamiętać, że nasze dzieci muszą mieć przede wszystkim buty
        wygodne, same spróbujcie chodzić w butach o dwa cm za dużych. Rozumiem, że noga
        szybko rośnie, ale nie aż tak, 1 cm to w zupełności wystarczy. Takie jest moje
        zdanie.
        Pozdrawiam
        • libra.alicja Re: buciki 01.09.03, 22:19
          U większości producentów obuwia dla dzieci, rozmiary są co pół cm, więc dwa
          numery to własnie 1 cm.
          • edytek1 Re: buciki 01.09.03, 23:15
            Moje 16 miesieczne dzieci ma długą stopkę ( sandałk8i miała 24) i a jesinne
            kupiłam 25 . Metodę po palcu stosuję zawsze. I mi jak dotychcczas ta metoda
            się sprwadza.
            • kicia7 Re: buciki 02.09.03, 11:47
              Ja zawszy kupowałam buty dłuższe o 1 cm i było dobrze. Z długością nie ma
              problemu, natomiast trzeba czasem trochę poszukać butów dobrych na szerokość.
              Nie wszyscy producenci uwzględniaja, że dziecko ma dość szeroki przód stopy i
              przy kupnie trzeba na to zwrócic uwagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka