Dodaj do ulubionych

Basen-wasze doświadczenia

09.09.03, 20:03
Hej!
Moja córeczka Majeczka będzie ze mną chodziła na basen. Będzie miała wtedy ok
5 mcy. Cieszę się na to bardzo ale nie przeczę, że mam pewne obawy. Wiem ,że
bedę się bała zanurzyć dziecko pod wodę. Obawiam się, że się zachłyśnie.
zwracam sie z prośbą do mam, które maja już to za sobą. Opiszcie jak wasze
dzidzie to zniosły (pierwszy nurkowanie). Aha i dowiedziałam się że
temperatura wody na tym basenie będzie 29 stopni. Czy to nie za mało?
pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • monika_mamamai Re: Basen-wasze doświadczenia 10.09.03, 12:47
      Niczego się nie bój - będzie super. Nurkowanie to tylko jeden z elementów, do
      tego rzadki i nie musisz tego robić, jeśli nie chcesz. Basen ma same plusy!

Tylko ta woda - dlaczego taka zimna? To temperatura dla dorosłych! Dla maluchów
      powinien mieć 34 (Maja w tym wieku akceptowała minimum 32).
      • 77basia Re: Basen-wasze doświadczenia 11.09.03, 10:25
        o basenie narazie tylko czytalismy. razem z amelka wybieramy sie tam juz od 20
        wrze do krakowskiego aqua. na bierzaco poinformuje co i jak. aha. amelka ma
        skonczone 3 mce i chyba narazie nie wie co ja bidulke czeka smile
        basiek
      • ewbal Re: Basen-wasze doświadczenia 11.09.03, 22:57
        Przy okazji tego wątku chciałabym się zapytać, czy temperatura 29 stopni dla
        dziecka 21 m-cy bedzie ok., czy raczej za zimna. Ja mieszkam w mniejszym
        mieście i takiego specjalnego basenu dla maluchów nie ma, inaczej chodziłabym
        tam z synkiem już dawno.
        Chciałam ostatnio wybrać się na basen, podobno fajny i po obejrzeniu strony w
        inernecie zastanawiałm się nad tą temperaturą. Dodam, że synek jest
        zahartowany i uwielbia kąpać się w jeziorze, nawet zimna woda w morzu mu nie
        przeszkadzała. No ale wtedy była wysoka temperatura powietrza.

No i jak to jest po zabawie w basenie. Teraz jest już zimno, czy można wyjść z
        dzieckiem na powietrze bez szkody dla jego zdrowia?

---
        Pozdrawiam
        Ewa, mama Jakuba
        • magdalenack Re: Basen-wasze doświadczenia 12.09.03, 13:18

> No i jak to jest po zabawie w basenie. Teraz jest już zimno, czy można wyjść
          z
          > dzieckiem na powietrze bez szkody dla jego zdrowia?
          >
          Zaczęliśmy chodzić na basen zeszłej zimy jak mała miała ok. 10 mies. Też bałam
          się wychodzenia na zimne powietrze i przeziębień. Ale Ala nie była chora ani
          razu, wydaje mi sie że raczej się zahartowała.
          My robiliśmy tak - na dłuższy spacer szliśmy przed basenem, potem już tylko do
          samochodu i do domu, ew. do jakiegos zamkniętego pomieszczenia (jak trzeba było
          zrobić zakupy smile). Po południu już raczej nigdzie nie wychodziliśmy. Oczywiście
          jak zrobiło się cieplej to spacerowaliśmy też po zajęciach na basenie.
          Najważniejsze to żeby nie wybiegac na mróz z dzieckiem ledwo wyjętym z wody smile.
          Po wytarciu i ubraniu dziecka (obowiązkowo czapeczka) najlepiej jest posiedzieć
          trochę w budynku. My po prostu karmilismy wtedy małą, trwało to 15-20 min. I
          nie wolno suszyć dziecku główki suszarką, bo to powoduje duże różnice
          temperatury i prowadzi do chorób.
          Tak radziła nam pani Fariaszewska, chili nasza instruktorka smile).

Jutro idziemy pierwszy raz na basen po przerwie wakacyjnej. Już nie mogę się
          doczekać.

Pozdrawiam
    • basha Re: Basen-wasze doświadczenia 11.09.03, 11:38
      Hej!
      No właśnie też myslę że za zimna. Zajęcia mają odbywać się na jednymz torów, na
      innych natomiast doskonalenie pływania dla starszych dzieci, no i takie
      tłumaczenie tej instruktorki, że musi być jakaś wspólna temperatura. Ale myślę
      że na 29 stopni się nie zgodzę. To za mało. Jak baba będzie sie upierać to
      zrezygnuję. Boję się że mi się przeziębi.
      pozdrawiam
      Basia
      • bajonek Re: Basen-wasze doświadczenia 11.09.03, 17:05
        nie wiem gdzie mieszkasz, bo ja w warszawie i tam gdzie uczą niemowlaki pływać
        to są małe baseniki do tego przeznaczone z wodą o temp. około 34 st. a wieksze
        baseny są dla dorosłych i tam jest zimna woda. dla malucha taka kąpiel w zimnej
        wodzie to żadna przyjemność a raczej tortura i zbliża sie jesień i zima i
        jednak ryzyko zachorowania wieksze.
        My zaczęły śmy pływać w wieku 5 m-cy i moja niunia była bardzo zadowolona, lek
        jaki miałam z tym zwiazany szybko minął. na pierwszej juz lekcji było
        zanurzanie całej główki i dzieci trochę połykają wodę, ale sie nic nie dzieje,
        bo to trwa tylko chwilke. Ja polecam basen jest to fajna sprawa i dziecko
        poznaje inne otoczenie.
        Pozdrawiam
        • basha Re: Basen-wasze doświadczenia 11.09.03, 21:43
          Hej!
          Mieszkam we Wrocławiu. Ten basen na który mamy chodzić to nieduży basen (25 m)
          ale jednak nie specjalny dla niemowląt. Zaczynam żałować że wpłaciłam zaliczkę,
          bo ta babka chyba nie ma pojcia jakich warunków potrzebują niemowlęta.
          Zdziwiłam sie że to nie na brodziku tylko na dużym basenie, a jak juz
          usłyszałam o temp. wody to się wkurzyłam. Basen bardzo fajny ale co z tego jak
          ma być dzidzi zimno?
          Basia
          • guha Re: Basen-wasze doświadczenia 06.10.03, 18:51
            Prowadzę zajęcia dla Bobasków w Hotelu Gdynia,mysle ze woda o temperaturze29
            stopni jest zupełnie dobra. Obserwuj dziecko, bo to ty doskonale widzisz czy
            kąpiel sprawia mu przyjemnośc czy nie. Polecam bo to doskonała gimnastyka i
            dora zabawa dla całej rodziny.
        • monikam72 Re: Basen-wasze doświadczenia 11.09.03, 22:34
          hej, na jaki basen chodzicie w warszawie?
          • cesar_cesar Re: Basen-wasze doświadczenia 12.09.03, 14:31
            My jedzimy na basen do Józefowa, ale słyszałem, że Wesoła-Zielona ma super nowy
            obiekt. Jeździmy z Amelką od jej 6 miesiąca i nie zauważyłem, żeby woda 29
            stopni była za zimna. Sądzę, że taka temperatura jest wystarczająca.
            • basha Re: Basen-wasze doświadczenia 13.09.03, 11:54
              Hej!
              Dzięki za odpowiedź, uspokoiłaś mnie co do tej wody.
              pozdrawiam
              Basia
          • zuzazuzka Re: Basen-wasze doświadczenia 06.10.03, 22:00
            My chodzimy na Jagiellońska. Jest tam brodzik głeboki na 40 cm dla
            dzieciaczków, a oprócz tego kilka innych. Ceny tez sa ok-9 zł za 30 minut + 15
            mint na przebranie (ale dosuszyc sie mozna jeszcze po wyjsciu). Temp. wody to
            32 albo 34 nie pamietam dokladnie, ale iwem ze po 30 minutach Wikuni juz bylo
            zimno i zsiniały jej usteczka. W 29 to mi jest zimno czasami smile
          • kaazka Re: Basen-wasze doświadczenia 13.10.03, 01:16
            Dzis rozpoczelysmy zajecia w szkole "Mama Tata i ja" przy ul. Kasprzaka w
            Wawie. Grupa jest dla dzieciaczkow 2-6 miesiecy, bylo nas 12 kompletow smile.
            Dzieci w wiekszosci zadowolone, pod koniec niektore marudzily, byly zabawy z
            pileczkami duzymi malymi, plywanie slalomem, w przod w tyl, oczywiscie
            wszystkie ewolucje z pomoca mamy lub taty. Drugi rodzic moze stac na brzegu,
            robic zdjecia. Bylo nawet pierwsze zanurzenie pod wode!! Tu juz maluchy byly
            skrzywione, niektore plakaly. Ogolnie wspanialy relaks, bardzo bylo przyjemnie,
            cieplo i czysto.
    • mihalinaem Re: Basen-wasze doświadczenia 13.10.03, 15:58
      Niestety, jako jedyna musze powiedziec, ze moje dziecko po pierwszych zajeciach
      reagowalo nerwowona sam widok wody w basenie (miala 5 miesiecy kiedy rozpoczal
      sie kurs), dostawalo spazmow po wejsciu do wody i darlo sie w niebodlosy po
      zanurzeniu glowki. Niestety, sluchalam sie instruktorki, ze dziecko sie
      przyzwyczai. Koszmar!!
      Po basenie zostala nam jeszcze ogromna niechec do moczenia glowy i kazde mycie
      konczy sie totalnym wrzaskiem
      • flo5 Re: Basen-wasze doświadczenia 13.10.03, 23:03
        Serdecznie wspolczuje. My chodzimy na basen od 3,5 miesiaca zycia malej (teraz
        ma 8 m-cy) i teraz kapiel i mycie glowki to sama przyjemnosc.
        Pozdrawiam
        • basha dziękuję za odpowiedzi 14.10.03, 22:19
          Hej!
          Domyślam się że wiele osób które odpowiedziały na mój post jest z Warszawy, ja
          chodzę na basen gemu we Wrocławiu. Jesteśmy z Majką po trzecich zajęciach i
          mogę powiedzieć że jest dobrze. Jedyna rzecz do ktorej możnaby się przyczepić
          to stosunkowo niska temperatura wody. Maja czuje się w wodzie doskonale.
          pozdrawiam
          Basia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka