aidan30 24.09.09, 14:24 Chcę wybrać sie z córką do kina na w/w film,ale mam wątpliwości czy będzie dla niej odpowiedni.Film jest od 15 lat,a córka ma 12,5.Może ktoś już widział? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serei Re: "Galerianki" 24.09.09, 14:28 skoro córka ma 12 lat a film jest od 15 to nie powinnaś mieć dylematu bo jej nie wpuszczą. I nie rozumiem twoich rozterek widać nie bez powodu tą granicę wieku ustalono. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: "Galerianki" 24.09.09, 14:36 > skoro córka ma 12 lat a film jest od 15 to nie powinnaś mieć dylematu bo jej nie wpuszczą. Ciekawe, kto ma jej nie wpuścić? Te kategorie wiekowe to tylko sugestia, a nie ścisłe prawo, poza tym nikt nie sprawdza wieku osoby wchodzącej do kina. Zwłaszcza gdy dziecko idzie do kina razem z rodzicem. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: "Galerianki" 24.09.09, 14:45 Nigdy nie widziałam, by sprawdzali: czy to w sieciówkach, czy nie. A dzieci pod opieką rodziców w ogóle tym kategoriom wiekowym nie podlegają, bo rodzic bierze na siebie odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: "Galerianki" 24.09.09, 14:30 Uważam ,że film nie nadaje się dla 12 latki. Jest o nastoletnich prostytutkach które oddają się za kilka ciuszków,obiad itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Galerianki" 24.09.09, 14:48 W większości z "oddanymi" mężami i ojcami,kto wie,może nawet Twoim... Ciekawe,że to któraś z kolei produkcja o tych nastolatkach (trudno mi te dzieci nazywać prostytutkami),a nie ma ani jednej przedstawiającej drugą stronę medalu,czyli na przykład "Galerianie" przedstawiając przykładnych mężów e-mam w przerwie na lunch udających się do galerii,wydających tam 200-300zł na galerianki,a w domu żałuje żonie i dziecku na lepszy plecak albo wyjście do fryzjera. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: "Galerianki" 24.09.09, 15:10 Gazeta, to bierz kamere i krec Chwytliwy temacik wkoncu Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: "Galerianki" 24.09.09, 16:16 > ydających tam 200-300zł na galerianki,a > w domu żałuje żonie i dziecku na lepszy plecak albo wyjście do fryzjera. wydajac na malolate dostaje cos w zamian a jaka moze miec koles przyjemnosc wydajac kase na wyjscie do fryzjera dla zony Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: "Galerianki" 24.09.09, 17:15 Przyjemność? To jego obowiązek- popytaj ematki, coby zrobiły swoim ślubnym, gdyby któryś się zbuntowałb i pani fryzjera nie zasponsorował? Walizki za drzwi to minimumP Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: "Galerianki" 24.09.09, 14:30 Film jest od 15 lat,a córka ma 12,5.Może moze córka w przeciwienstiwe do matki ma w szkole matematykę ???? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc ograniczenia wiekowe wprowadza dystrubutor 24.09.09, 14:47 teoretycznie więc może się okazać, że w jednym kinie film jest od 12, a w drugim od 15, a w trzecim bez ograniczeń co wtedy robić z matematyką? zdrowy rozsądek jest chyba bardziej wskazany Odpowiedz Link Zgłoś
kunegunda32 Re: "Galerianki" 24.09.09, 15:02 Z jednej strony to fakt jest faktem, film od 15 to od 15. Ale z drugiej strony to w większości dzieci, w wieku 13 lat wiedzą duużo więcej niż nam się wydaje. Przykład: Ostatnio mi kopara opadła jak 13 letnia bratanica, "oświeciła" mnie w kwestii starszych ( i niestety, o zgrozo! nie tylko starszych)koleżanek. Doskonale wiedziała o galeriankach, o blacharach i tym podobnych, co robią i za co. Tak więc, moim zdaniem, jeśli autorka postu zna swoją córkę na tyle, żeby wiedzieć czy ten film nie będzie dla niej szokiem, to w tym przypadku ograniczenie wiekowe nie ma tu większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba29 Re: "Galerianki" 24.09.09, 15:19 nie widziałam filmu, ale jeśli ma być przestrogą, wstępem do poważnej dyskusji z córką to 12-13 lat to dobry wiek. 15 lat to mają bohaterki - na rozmowy o problemie wtedy już za późno. Wiele zależy od Ciebie, Twoich relacji z dzieckiem i zainteresowania tematem u córki. Ja w tym wieku wiedziałam duzo więcej niż się zdawało moim rodzicom, myślę że teraz jest podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
aidan30 Re: "Galerianki" 24.09.09, 15:52 Dziękuję za odpowiedzi zwłaszcza te ostatnie.Właśnie o to mi chodziło,żeby po filmie porozmawiać z córką.Mam z nią na razie dobry kontakt i tematy prostytuowania nastolatek,narkotyków mamy za sobą.Ostatnio wyznała mi ,że jej koleżanka chwaliła sie ,że pije piwo.Chodziło o to ,że ja biorę odpowiedzialność,że z nią idę na ten film ,a nie,że nie umiem liczyć jak to niektórzy sugerowali.Akurat wiem ,że w tym wieku dziewczyny nie interesują się bynajmniej lalkami i wiedzą więcej niż się co niektórym wydaje.Chciałabym aby film był pewnego rodzaju przestrogą dlatego pytałam czy ktoś był. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: "Galerianki" 24.09.09, 17:18 Wszystko zależy od stopnia rozwoju dziecka- prawie trzynastolatka bywa bardziej rozsądna i poważna niż niektóre 16-latki- i od drastyczności scen w filmie. Nie wiem, co konkretnie oni tam pokazują. Odpowiedz Link Zgłoś