Dodaj do ulubionych

Obrońcy Krzyża

16.07.10, 17:11
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8147087,Obroncy_krzyza_do_harcerzy__Dogadujecie_sie_z_nikczemnikami.html
przeczytajcie tę ulotkę
W końcu dojdzie do jakiś rozruchów, a J.K. jeszcze dolewa oliwy do
ognia, a jak ktoś zostanie ranny to powie, że to wina rządu.

Obserwuj wątek
    • czarny_winobluszcz Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 17:30
      pade nawet nie wiem co napisać...do dzisiaj informacje szczerze mówiąc
      rozśmieszały mnie, ale teraz zaczynają mnie przerażaćsad
      Chyba nigdy dotąd nie zazdrościłam tak Polakom, którzy emigrowali i mogą to
      sobie czytać i oglądać na spokojniesad

Fragment apelu:
      Ten krzyż należy do tych, którzy pod nim od 15 kwietnia modlą się w intencji
      zamordowanego prezydenta Polski i 95 Polaków zwabionych w pułapkę smoleńską -
      czytamy w apelu.

zamordowanego prezydenta, Polaków zwabionych w pułapkę smoleńską??? sad
      • marghe_72 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 17:39
        Bo JK się zmienił, wyciszył, złagodniał.
        Strach się bać co by było gdyby się był nie zmienił ..
        • lusitania2 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 17:44
          marghe_72 napisała:

> Bo JK się zmienił, wyciszył, złagodniał.

co jk zrobił???
          • marghe_72 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 18:07
            lusitania2 napisał:

> co jk zrobił???
            to się ironia nazywa wink
            • lusitania2 Re: to stawiaj emotki, 16.07.10, 18:27
              bo jak piszesz bez, to tej ironii nie słychać smile
      • pade Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 18:12
        przyznam, że mnie nie bawiły, że przerazona byłam już przed
        wyborami, gdy czytałam fora, komentarze polityków, dziennikarzy
        teraz jestem jeszcze bardziej przerażona, boję się, że to dopiero
        początek...
        dobra, kończę, nie będę krakaćsmile
      • tully.makker Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 19:49
        zamordowanego prezydenta, Polaków zwabionych w pułapkę smoleńską??? sad

No samobojstwo to rodzaj mordestwa, ze za zabral ze soba na tamten swiat
        kilkadziesiat osob to jak nazwac?

Wszystko opisane jak trzeba.
    • wespuczi Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 17:33
      nie mimo ze mieszkam za granica nie moge czytac tego spokojnie...
      • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:08
        właśnie, żeby krzyż usuwać ? To się nie godzi.
        • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:53
          W świetle prawa kanonicznego to na razie 2 deseczki. Nie poświęcone - nie mają znaczenia religijnego. Ci co oddają im cześć to bezbożni poganie
          • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 23:00
            czekam na wyciąg
        • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 22:22
          130xe napisał:

> właśnie, żeby krzyż usuwać ? To się nie godzi.

A dla czego nie ,w tym kraju nie mieszkają tylko katolicy
          • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 22:49
            to mnie akurat nie obchodzi
            • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 08:50

130xe napisał:

> to mnie akurat nie obchodzi

a powinno wszak jesteś katolikiem
              • marianczyk0 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 11:24
                od kiedy to katolicy licza sie z kims spoza ich sekty?
                • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 11:31
                  nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz, sekta to określenie
                  organizacji "parareligijnych" używanych przez kościół katolicki wobec
                  innych, w drugą stronę to nie działa
                  • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:16
                    Po pierwsze termin sekta nie jest używany tylko przez kk. Po drugie chrześcijaństwo wyrosło z jednej z żydowskich sekt. Za wiki: „Sektą w znaczeniu potocznym są wszystkie podgrupy religijne, które odłączyły się od wyznania wiodącego i głoszą dogmaty niezgodne z dogmatami grupy macierzystej.” Jak nic można odnieść do relacji chrześcijan i braci starszych w wierze. Bądź uprzejmy pamiętać, że nie dla wszystkich termin ten ma wydźwięk pejoratywny
                    • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 15:28
                      nie wiem czy zechcesz przeczytać to co napiszę ale jak chcesz się
                      czegoś dowiedzieć to zapraszam. Pierwsze co widać to, że nie masz
                      zielonego pojęcia o korzeniach chrześcijaństwa a słowa JPII
                      przytaczas "wdliwie" zgodnie z powiedzeniem cytat to ryzyko na własną
                      odpowiedzialnosć. Zacznę od tego drugiego. JPII mówił o żydach "jakby
                      starsi bracia w wierze" co dla osoby znającej się na religiach jest
                      bardzo wymowne i ma ogromne znaczenie. A to dlatego, że: przede
                      wszystkim, to nie chrześcijanie się odłączyli od judaizmu wraz z
                      "pojawieniem się i śmiercią" Chrystusa, tylko żydzi. Obecny judaizm
                      powstał w ok 50 r naszej ery, (historia, zburzenia świątyni
                      jerozolimskiej) i nie jest kontynuacją judaizmu sprzed Chrystusa,
                      którego ciągłością jest właśnie chrześcijaństwo. Wystarczy wspomnieć
                      takie różnice w uznawanym przez Ciebie judaizmie sprzed Chrystusa i
                      obecnym jak wcześniejsze świątynie, teraz synagogi, wcześniej kapłani
                      teraz rabini, składanie ofiar i inne różnice. Należy też rozróżnić
                      judaizm biblijny od rabinistycznego, gdzie każdy "naucza" po swojemu
                      ... obecna tora + jej interpretacja poprzez Talmud.

• specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 17:03
                        Zechcę przeczytać, a nawet polemizować. Po pierwsze nie miałam pojęcia, że określenie „starsi bracia w wierze” zostało uknute przez JPII. Zawsze odbierałam to jako parafrazę muzułmańskiego określenia iż są oni (Muzułmanie) młodszymi braćmi w wierze Chrześcijan. Użyłam go bardziej w znaczeniu „ ci z których wyrośliśmy”. Wracając do meritum, ktoś w końcu „zaadoptował” ST i dopisał swój koniec. Nie było to działanie wyjątkowe ani w ówczesnej Palestynie, ani obecnie. Ot zwyczajna kolej rzeczy. Zgodnie z fragmentem definicji z poprzedniego postu użycie określenia sekta jest uprawnione.
                        Co do wadliwości „cytatu”, przedstawiasz swoje osobiste przemyślenia podbudowane głosami niektórych teologów spod znaku Chrostowskiego jako prawdy absolutnej. A czy jesteś w stanie wskazać mi jakiekolwiek oficjalne stanowisko Watykanu lub Kongregacji nauki wiary w tej sprawie? Ja nie znalazłam.
                        Pozwolę sobie powściągnąć swoją wrodzoną złośliwość i nie odnosić się oceny obszarów o których „nie masz zielonego pojęcia” tongue_out
                        • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 17:12
                          Po przeczytaniu Twojego powyższego postu z rozpaczliwą, nieudaną
                          obroną swojej błędnej tezy i aspiracjami wejścia w strefy
                          inteligencji, nasuwa mi się myśl z gruzińskiego przysłowia, że
                          człowiek mądry, lecz nieuczony, jest jak skuty lew. Przeczytaj sobie
                          jeszcze moją stopkę smile
                          • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:49
                            Do aspiracji się nie odniosę, bo rozszyfrowałeś mnie bezbłędnie. Ale ta część z przysłowiem… Serio, chyba coś ze mną nie tak, ale wydaje mi się, że to komplement. Przychodzi mi na myśl kawał Czyli jest dla mnie nadzieja. Wykształcenie rzecz nabyta, zawsze można nadrobić. Na swój prywatny użytek stosuję inspirowany prezesem podział na wykształciuchy i wykształciołkitongue_out
                            Co do twojej stopki, myślałam, że sprawa załatwiona. Miałam nadzieję, że domyślisz się kogo cytowałam. Wprawdzie w innym wątku, ale to ty poleciałeś tam z tym bałaganem nie ja. Jak tym razem nie załapiesz, to będzie podpowiedz. Ale wierzę w twoją nadzwyczajną lotność oraz ufam, że staniesz na wysokości zadaniatongue_out
                            Nie zawiedź mnie
                            • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 20:18
                              I jeszcze mi się przypomniało. Grywasz w bierki?
                              • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 20:46
                                do rzeczy, do rzeczy załóż nowy wątek o grach zręcznościowych to
                                pogadamy
                                • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 21:14
                                  Nie psuj zabawytongue_out Odnieś się proszę do tego postu
                                  I czekam na twoją ripostę tusmile
              • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 11:28
                dlatego innym religiom nie dam wchodzić na moje
                • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:02
                  Na moje co???smile
                  • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 15:30
                    szeroko pojęte podwórko
                    • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 17:04
                      Twoje podwórko kończy się tam, gdzie zaczyna się cudze
                      • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 17:15
                        odkrywcze to nie jest
                        • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:01
                          W prostocie tkwi sednotongue_out
                          • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:32
                            Ty mi lepiej udziel na pytanie ze stopki albo przyznaj, żeś kabotyn
                            • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 20:02
                              Załamujesz mnie, seriosad Czy ja naprawdę muszę??? Z takim nickiem.. Zawiodłeś mnie...
                              • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 20:48
                                do rzeczy, do rzeczy załóż wątek o nickach to Ci odpowiem smile
    • woman_in_love Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonalismy 16.07.10, 17:55
      ich 600 lat temu to i teraz nam rady nie dadza.
      • echtom Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 16.07.10, 17:58
        Dzięki za wniesienie odrobiny humoru w ten coraz bardziej ponury koszmar smile
        • 130xe Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 16.07.10, 21:12
          pokonała ich chrześcijańska rodzina polsko-litewska, która zawarła unię
          z "miłości" jak głosi akt a nie na dopłatach dla rolnictwa i karcie
          praw podstawowych jak obecna UE dlatego rozpadnie się prędko
          • duzeq Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 16.07.10, 22:01
            Co rozpadnie sie predko? Krzyz? Rodzina polsko-litewska? Unia?

Skladnia jezyka polskiego oraz interpunkcja nic Ci nie mowi, jak
            sadze. Zupelnie jak twojej jedynej fance. Zreszta Ty chyba jej
            bratem jestes.
            • 130xe Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 16.07.10, 23:53
              czasem przecinek się zagubi, nie robiłbym z tego zagadnienia, tylko
              użył inteligencji
              • duzeq Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 17.07.10, 12:00
                Jak sie czasem zagubi prawidlowa skladnia, to mozna sobie zdanie
                roznie interpretowac. Radzilabym nie madrzyc sie, tylko znaczaco
                poprawic sobie styl pisania.
          • tully.makker Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 17.07.10, 19:54
            chrześcijańska rodzina polsko-litewska,

No chrzescjanska rodzina, 13 latka zmuszona do malzenstwa z 34 letnim pedofilem...
            • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 17.07.10, 20:26
              tully.makker napisała:

> chrześcijańska rodzina polsko-litewska,
              >
              > No chrzescjanska rodzina, 13 latka zmuszona do malzenstwa z 34 letnim pedofilem
              > ...
              a mozesz wyjasnic co ma piernik do wiatraka??
            • 130xe Re: Obrońcy Krzyża to potocznie Krzyzacy, pokonal 18.07.10, 09:10
              chrześcijanie takich rzeczy nie robią, nazwanie kogoś chrześcijaninem,
              nie znaczy, że nim jest.
    • nangaparbat3 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 18:39
      Dla równowagi postanowiłam co dzień objerzec jeden film Tarantino. wczoraj, z
      okazji Grunwaldu - "Bekarty wojny".
    • sueellen Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 18:52
      eeee, tam. Przynajmniej cos sie dzieje big_grin
      • kub-ma Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 18:58
        Oj, lepiej żeby "się nie działo"
    • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 19:10
      Czytać nie będę.
      Kaczyński i jemu podobni już jakiś czas temu przekroczyli granice zdrowego rozsądku.
      • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:13
        opinia opinią ale bez konkretnych przykładów jest niczym więc może
        czegoś się dowiem ?
        • duzeq Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 22:02
          Cienka prowokacja, 130 cos tam.
          • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 23:38
            130xe zapamiętaj, znasz odpowiedź odpowiedz nie znasz zamilcz i nie
            marnuj mojego czasu
            • duzeq Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 12:03
              Zapamietam albo nie - zaprawde, do szczescia nie jest mi to
              potrzebne. Odpowiedzi nie podam, poniewaz jestes mlodzikiem i
              niedawno pojawiles sie na tym forum, wiec zapewne nie wiesz, ze bylo
              milion watkow na ten temat i milion argumentow.

Wystarczy uzyc wyszukiwarki ( o ile wiesz gdzie jej szukac). Wiesz,
              nie bede czasu marnowala na jakies 130 cos tam.
    • karra-mia Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 20:58
      ciesze sie, ze daleko mi do wawy, ewentualne zamieszki mnie ominą#. A coraz bardziej mysle, ze takowe beda, bo JK robi tym ludziom niezle pranie mozgu. Ogladalam dzis konferencje prasowa, on ma szalenstwo w oczach. Oj ta wojna polsko-polska dopiero sie zacznieuncertain
      • mamamira Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:04
        Dobrze ze nie "puszczono" tego w świat,oj śmieliby się.
        • denea Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 08:47
          mamamira napisała:

> Dobrze ze nie "puszczono" tego w świat,oj śmieliby się.

Właśnie przeczytałam, że PiS ma zamiar sporządzić "Białą księgę"
          katastrofy, czyli jak do niej doszło - poczynając od stycznia - i na
          forum Parlamentu Europejskiego próbować wyjaśnić sprawę.

Od stycznia: to ja rozumiem, że chcą udowodnić tezę, że rząd
          doprowadził do katastrofy, bo zmusił bohaterskiego Lecha do osobnego
          obchodzenia rocznicy katyńskiej.
          • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 12:44
            denea napisała:

> mamamira napisała:
            >
            > > Dobrze ze nie "puszczono" tego w świat,oj śmieliby się.
            >
            > Właśnie przeczytałam, że PiS ma zamiar sporządzić "Białą księgę"
            > katastrofy, czyli jak do niej doszło - poczynając od stycznia - i na
            > forum Parlamentu Europejskiego próbować wyjaśnić sprawę.
            >
            > Od stycznia: to ja rozumiem, że chcą udowodnić tezę, że rząd
            > doprowadził do katastrofy, bo zmusił bohaterskiego Lecha do osobnego
            > obchodzenia rocznicy katyńskiej.

a co jest takiego szokującego, ze chce wyjaśnić sie tez okoliczności wypadku.
            prokuratura tez to przecież bada.
            a prawda jest, ze rząd Tuska włożył dużo energii żeby ośmieszyć wizytę Lecha i
            wmówić ludziom, ze to jego prywatna wizyta.
            • araceli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 13:56
              iuscogens napisał:
              > a prawda jest, ze rząd Tuska włożył dużo energii żeby ośmieszyć wizytę Lecha i
              > wmówić ludziom, ze to jego prywatna wizyta.

WMÓWIĆ???? Dobrze się czujesz? to BYŁA PRYWATNA wizyta - oficjalne uroczystości odbyły się wcześniej i na nie Kaczyński NIE ZOSTAŁ zaproszony.

Kolejny przykład walenia na oślep wbrew wszelkiej logice i faktom. Byle rzucić błotem.
              • eli-eli Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 14:47
                Wyjazd L.Kaczyńskiego nie był prywatną wizytą. Uroczystości odbywają
                się corocznie 10.04. Na takie uroczystości się nie "zaprasza"!
                Tam naszych pomordowali i Prezydent wraz z Delegacją jechali złożyć
                Poległym Polakom hołd. Rząd Tuska zrobił z tego wyjazdu farsę,żeby
                zdyskredytować Prezydenta. Ot cała prawda!
                • araceli Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:01
                  eli-eli napisał:
                  > Wyjazd L.Kaczyńskiego nie był prywatną wizytą. Uroczystości odbywają
                  > się corocznie 10.04

Owszem - PRYWATNE uroczystości odbywają się 10.04.
                  • iuscogens Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:05
                    araceli napisała:

> eli-eli napisał:
                    > > Wyjazd L.Kaczyńskiego nie był prywatną wizytą. Uroczystości odbywają
                    > > się corocznie 10.04
                    >
                    > Owszem - PRYWATNE uroczystości odbywają się 10.04.

a te oficjalne to niby zawsze odbywały się 7.04??
                    nie mam więcej pytań w takim razie.
                    • araceli Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 16:18
                      iuscogens napisał:
                      > a te oficjalne to niby zawsze odbywały się 7.04??
                      > nie mam więcej pytań w takim razie.

Oficjalne międzypaństwowe uroczystości odbyły się 7.04.2010. Kaczyński NIE ZOSTAŁ ZAPROSZONY.
                  • lusitania2 Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:11
                    a Katyń pan kaczyński miał wizytować raptem drugi raz, w tym
                    pierwszy raz z datą kwietniową. Z pierwszą wizytą był we wrześniu
                    2007r.
                    • iuscogens Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:22
                      lusitania2 napisał:

> a Katyń pan kaczyński miał wizytować raptem drugi raz, w tym
                      > pierwszy raz z datą kwietniową. Z pierwszą wizytą był we wrześniu
                      > 2007r.

a pan Tusk to ile razy był??
                      • cherry.coke Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:29
                        > > a Katyń pan kaczyński miał wizytować raptem drugi raz, w tym
                        > > pierwszy raz z datą kwietniową. Z pierwszą wizytą był we wrześniu
                        > > 2007r.
                        >
                        > a pan Tusk to ile razy był??

Drobna roznica jest taka, ze pan Tusk nie opiera swojego wizerunku na czczeniu
                        martyrologii narodowej. Pan Tusk to ma byc obyty w Brukseli, Berlinie i Moskwie,
                        a Katyn jest opcjonalny.
                        • eli-eli Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:37
                          A tym ,którzy nie chcą stawiać pomnika z własnych podatków, nie żal
                          pieniędzy,które zostały wydane na kolorową paradę? Policja i służby
                          zjechały z innych miast...
                        • iuscogens Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 17:54
                          cherry.coke napisała:

> > > a Katyń pan kaczyński miał wizytować raptem drugi raz, w tym
                          > > > pierwszy raz z datą kwietniową. Z pierwszą wizytą był we wrześniu
                          > > > 2007r.
                          > >
                          > > a pan Tusk to ile razy był??
                          >
                          > Drobna roznica jest taka, ze pan Tusk nie opiera swojego wizerunku na czczeniu
                          > martyrologii narodowej. Pan Tusk to ma byc obyty w Brukseli, Berlinie i Moskwie
                          > ,
                          > a Katyn jest opcjonalny.

Cherry, nie zrozumialas, koleżanka kwestionuje oficjalność wizyty podajac
                          argument, ze byl tam 3 lata temu.
                          agrument bez sensu, bo to nic nie ma do oficjalnosci przeciez.
                          a swoją droga to Lechu swoich wizyt do Katynia nie ograniczal jednak.
                      • pade Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:38
                        został zaproszony, miał odmówić?
                        --
                        • iuscogens Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 17:57
                          pade napisała:

> został zaproszony, miał odmówić?

pade, data została uzgodniona wspólnie z Putinem, jak już wiedział o obchodach
                          Kaczyńskiego 10 kwaietnia. uważasz, ze nie można było połączyć tych obchodów??
                          tylko, ze o to własie chodziło, zeby wykluczyć z tego Kaczyńskiego.
                          • echtom Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 19:23
                            > tylko, ze o to własie chodziło, zeby wykluczyć z tego Kaczyńskiego.

Też na kilka miesięcy przed obchodami uważałam, że na tego rodzaju uroczystość powinni byli zaprosić prezydenta, ale bardziej zorientowani w temacie wyjaśnili mi, że skoro obchody organizował rosyjski premier, protokół nakazywał, by zaprosił również premiera, nie prezydenta.
                          • pade Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 23:01
                            to by się chyba trochę kłóciło z protokołem
                            poza tym, jesteś pewna, ze L.K. chętnie poleciałby z Tuskiem?
                            • iuscogens Re: Obrońcy Prawdy! 18.07.10, 09:10
                              pade napisała:

> to by się chyba trochę kłóciło z protokołem
                              > poza tym, jesteś pewna, ze L.K. chętnie poleciałby z Tuskiem?

a udawanie, ze wczesniej ustalona, oficjalna wizyta (wbrew temu co pisała
                              araceli byli na niej przedstawiciele strony rosyjskiej, tylko ze niższego
                              szczebla, bo chodziło właśnie o to, żeby obniżyć rangę tych obchodów) jest
                              prywatnym widzimisię prezydenta jest zgodna z protokołem??

przecież sa wypowiedzi s.p Wypycha, ktory wyraźnie mówił, ze Lech chciałby, zeby
                              pojechali razem.
                              • pade Re: Obrońcy Prawdy! 18.07.10, 17:52
                                ambasador Grinin 15 marca:
                                "Jeśli zaś chodzi o uroczystości 10 kwietnia, to ich organizatorem jest strona polska, a główną rolę - jak rozumiemy - odgrywa polska Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Pragnę przypomnieć, że podróże wysokich rangą polskich przedstawicieli do Katynia i Miednoje, w tym na czele dużych delegacji, odbywają się często. Strona rosyjska i polska od dawna tutaj współpracują" - oznajmił. Grinin podkreślił, iż strona rosyjska traktuje uroczystości 7 kwietnia jako doniosłe wydarzenie w relacjach między Rosją i Polską. "Uważamy, że będzie to ogromny krok na drodze umacniania wzajemnego zrozumienia i zbliżenia dwóch narodów"
                                9.04:
                                Rosyjski dziennik "Wremia Nowostiej" informuje, że jutro w Katyniu odbędą się uroczystości z udziałem prezydenta Polski. Gazeta zwraca uwagę, że Lech Kaczyński był już w Katyniu 17 września 2007 roku.
                                Dziennik "Wremia Nowostiej" informuje, ze przy okazji tamtej wizyty Lecha Kaczyńskiego w Katyniu rozważano możliwości spotkania prezydentów Polski i Rosji. Jednak wtedy stosunki między Moskwą i Warszawą były wtedy bardzo napięte i Kreml nie podjął propozycji spotkania.

Ga
                                [b][b]zeta - przypominając wewnątrzpolskie niuanse obchodów rocznicy zbrodni NKWD na polskich oficerach - pisze, że w trakcie obecnej wizyty polskiego przywódcy w Katyniu też nie przewidziano spotkania z rosyjskim prezydentem. Dodaje, że przygotowania do obchodów rocznicy Katynia z udziałem prezydenta Kaczyńskiego pozostały w cieniu uroczystości z 7 kwietnia gdy Władimir Putin i Donald Tusk wspólnie uczcili pamięć ofiar stalinowskich represji".
                                Poszukać jeszcze?
                                Lech chciał pojechać z Tuskiem...hehe, umiesz samodzielnie myśleć? Czy tylko cytować Nasz Dziennik?
                                • araceli Re: Obrońcy Prawdy! 18.07.10, 19:05
                                  pade napisała:
                                  > Lech chciał pojechać z Tuskiem...hehe, umiesz samodzielnie myśleć? Czy tylko cy
                                  > tować Nasz Dziennik?

Oczywiście, że Lech chciał polecieć z Tuskiem i wbić się na OFICJALNE obchody. Tylko Rosjanie go tam nie chcieli. NIE ZOSTAŁ ZAPROSZONY z dość oczywistych względów.
                • pade Re: Obrońcy Prawdy! 17.07.10, 15:37
                  jak zawsze, przed wyborami
              • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:03
                araceli napisała:

> iuscogens napisał:
                > > a prawda jest, ze rząd Tuska włożył dużo energii żeby ośmieszyć wizytę Le
                > cha i
                > > wmówić ludziom, ze to jego prywatna wizyta.
                >
                > WMÓWIĆ???? Dobrze się czujesz? to BYŁA PRYWATNA wizyta - oficjalne uroczystości
                > odbyły się wcześniej i na nie Kaczyński NIE ZOSTAŁ zaproszony.
                >
                > Kolejny przykład walenia na oślep wbrew wszelkiej logice i faktom. Byle rzucić
                > błotem.

arceli, nie masz racji, podaj fakty, ktore potwierdzają ta prywatna wizytę.

wprost dotarł do dokumentów z których jasno wynikało, ze wizyta była oficjalna,
                była zaplanowana wcześniej niz Tuska i ze to MSZ prosiło Kaczyńskiego o to, zeby
                przewodniczył tej wizycie.
                oficjalność wizyty zaczęła być kwestionowana wtedy kiedy Tusk (ktory wiedział o
                planowanej wizycie kaczyskiego) przyjął zaproszenie od Putina.

Tu masz cytaty:

27 stycznia

Mariusz Handzlik do Radosława Sikorskiego: Szanowny Panie Ministrze. Uprzejmie
                informuję, że w związku z przypadającą w tym roku 70. rocznicą mordu polskich
                jeńców wojennych w lesie katyńskim, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Pan Lech
                Kaczyński planuje oddać hołd ofiarom na Polskim Cmentarzu Wojennym w Katyniu.

23 lutego

Andrzej Kremer (MSZ) do Władysława Stasiaka: Szanowny Panie Ministrze. W
                nawiązaniu do rozmów odbytych z Panem Ministrem w dniu 22 lutego i 12 lutego
                oraz do pisma (...) pozwolę sobie ponownie potwierdzić Panu Ministrowi, że
                zgodnie z coroczną tradycją, Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa organizuje,
                w dniu 10 kwietnia 2010, wyjazd oficjalnej delegacji polskiej na coroczne
                uroczystości w Katyniu. (...) Mając powyższe na uwadze, zwracam się do Pana
                Ministra z uprzejmą prośbą o ostateczne potwierdzenie gotowości Prezydenta
                Rzeczypospolitej Polskiej do uczestniczenia w tych uroczystościach i
                przewodniczenia delegacji polskiej.

5 lutego
                PAP: Kancelaria Prezydenta 27 stycznia poinformowała MSZ i ambasadę Rosji o tym,
                że Lech Kaczyński chce wziąć udział w uroczystościach w Katyniu – poinformował
                minister Paweł Wypych.- Polacy ten szczególny dzień obchodzą od 1989 r. w sposób
                taki, że zawsze to polska strona organizowała te uroczystości. Lech Kaczyński
                trzy lata temu był w Katyniu i nie wymagało to żadnego szczególnego zaproszenia
                – mówił prezydencki minister. - Lech Kaczyński chce uczestniczyć w tych
                uroczystościach – podkreślił minister Wypych. Jak ocenił, bardzo ważne jest, by
                byli tam obecni przedstawiciele władz państwowych, oprócz prezydenta, także
                premier Donald Tusk, być może także marszałkowie Sejmu i Senatu. - Nie ukrywam
                także, że pan prezydent Lech Kaczyński liczy na to, że być może w tych
                uroczystościach wziąłby także udział prezydent (Rosji) Dmitrij Miedwiediew -
                powiedział minister Wypych. (...) Minister był również pytany o to, czy brak
                zaproszenia dla prezydenta, podczas gdy premier Donald Tusk został zaproszony
                przez premiera Rosji, nie jest nietaktem. - Zawsze było tak, że to strona polska
                organizowała. Ja zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że Katyń leży w granicach
                Federacji Rosyjskiej, ale myślę, że jeżeli w tym roku premier Putin taki gest
                wykonał, to należy to oceniać pozytywnie - odpowiedział Wypych. Minister nie
                dopatruje się nietaktu w tej sytuacji. - Myślę, że nikt z nas nie powinien
                traktować tego w ten sposób, że będziemy dociekali, kto i dlaczego jest
                zapraszany albo z kolei - kto zaprasza - dodał. - Musi cieszyć nas to, że będą
                tam obecni przedstawiciele najwyższych władz Federacji Rosyjskiej. Nie szukajmy
                sporów tam, gdzie ich absolutnie być nie powinno – powiedział prezydencki minister.

22 lutego
                Biuro Prasowe Kancelarii Prezydenta: Z zaskoczeniem przyjęliśmy oświadczenie
                rzecznika prasowego Ministerstwa Spraw Zagranicznych, iż resort spraw
                zagranicznych nie został powiadomiony przez Kancelarię Prezydenta RP o
                planowanym w kwietniu uczestnictwie Prezydenta RP w uroczystościach na Polskim
                Cmentarzu Wojennym w Katyniu. Powyższe oświadczenie jest wprowadzeniem w błąd
                opinii publicznej. W dniu 27 stycznia br. Kancelaria Prezydenta RP przekazała
                listy do Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego, Sekretarza
                Generalnego Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Andrzeja Przewoźnika oraz
                Podsekretarza Stanu w MSZ Andrzeja Kremera, informujący o udziale Prezydenta RP
                w uroczystościach. Powiadomieni o tym zostali także Ambasador RP w Moskwie Jerzy
                Bahr oraz Współprzewodniczący Polsko-Rosyjskiej Grupy ds. Trudnych Adam Daniel
                Rotfeld. Dodatkowo został przekazany, adresowany na ręce Ambasadora FR w RP
                Władimira Grinina, list z informacją o uczestnictwie Prezydenta Polski w
                uroczystościach katyńskich. Wobec powyższego powstaje pytanie czy Ministerstwo
                Spraw Zagranicznych oraz Ambasada RP w Moskwie przekazały oficjalną notę stronie
                rosyjskiej z powyższą informacją.

mogłabyś powiedzieć co w powyższych cytatach przeczy logice i faktom??
                Rozumiem, ze masz na potwierdzenie swojej teorii prywatnej wizyty, cos, co
                obali oficjalne pisma kancelarii Prezydenta i MSZu, skoro tak chętnie oskarżasz
                mnie o rzucanie błotem??
                Co więcej dotychczasowe obchody zawsze bylo 10, a nie 7.
                • araceli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 16:41
                  iuscogens napisał:
                  > arceli, nie masz racji, podaj fakty, ktore potwierdzają ta prywatna wizytę.
                  > wprost dotarł do dokumentów z których jasno wynikało, ze wizyta była oficjalna,
                  > była zaplanowana wcześniej niz Tuska i ze to MSZ prosiło Kaczyńskiego o to, zeby
                  > przewodniczył tej wizycie.

Jeżeli uznasz, że zawiadomienie Rosjan wystarczyło, żeby była to 'oficjalna państwowa wizyta' to owszem tylko wtedy KAŻDA obecność prezydenta za granicą 'oficjalną państwową wizytą' - prezydent po prostu nie może sobie ot tak pojechać nie informując nikogo.

Owszem - Kaczyński przewodniczył uroczystościom Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Organizacja tak chciała uczcić rocznicę. Ale to jest ORGANIZACJA dlatego organizowane przez nią uroczystości nie mają z automatu rangi uroczystości państwowych/międzypaństwowych. Każda organizacja może sobie własne obchody kiedy chce urządzać.

Żeby wizyta była 'oficjalną wizytą państwową' to z drugiej strony przynajmniej ktoś powinien być - OFICJALNIE. A ze strony Rosji nie było. Prezydent z zaproszonymi gośćmi poleciał na uroczystości Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Prywatne uroczystości.
                  • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:26
                    Żeby wizyta była 'oficjalną wizytą państwową' to z drugiej strony przynajmniej
                    > ktoś powinien być - OFICJALNIE. A ze strony Rosji nie było. Prezydent z zaprosz
                    > onymi gośćmi poleciał na uroczystości Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. P
                    > rywatne uroczystości.

no to tym bardziej to byla wizyta OFICJALNA.
                    "W sobotę w lesie katyńskim odbędą się centralne polskie uroczystości
                    upamiętniające 70. rocznicę mordu na polskich oficerach. W polskiej delegacji,
                    na której czele stoi prezydent Lecha Kaczyńskiego, uczestniczyć w nich będą
                    m.in. ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, prezes IPN Janusz
                    Kurtyka, biskup polowy Wojska Polskiego generał dywizji Tadeusz Płoski,
                    prawosławny ordynariusz Wojska Polskiego biskup i generał brygady Miron
                    Chodakowski, sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Andrzej
                    Przewoźnik, prezes NBP Sławomir Skrzypek, a także przedstawiciele Rodzin
                    Katyńskich, kombatanci, żołnierze oraz parlamentarzyści.

Stronę rosyjską reprezentować będzie przedstawiciel prezydenta Dmitrija
                    Miedwiediewa oraz wiceminister spraw zagranicznych.
                    "

nikogo ze strony Rosji nie było???
                    • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:28
                      Stronę rosyjską reprezentować będzie przedstawiciel prezydenta Dmitrija
                      > Miedwiediewa oraz wiceminister spraw zagranicznych.
                      "
                      >
                      > nikogo ze strony Rosji nie było???
                      >

oni oczywiście tak prywatnie mieli wpaść, bo im się nudziło??
                      • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 09:06
                        iuscogens napisał:

> Stronę rosyjską reprezentować będzie przedstawiciel prezydenta Dmitrija
                        > > Miedwiediewa oraz wiceminister spraw zagranicznych.
                        "
                        > >
                        > > nikogo ze strony Rosji nie było???
                        > >
                        >
                        > oni oczywiście tak prywatnie mieli wpaść, bo im się nudziło??

araceli, ustosunkuj się do tego co napisałam, jakie dalej widzisz podstawy, bo
                        nazywać tą wizytę prywatną??
                        Lekką reką napisałaś, ze walę na oślep, wbrew logice i faktom, zeby błotem porzucać.
                        Moze to jednak nie mnie dotyczy??
                        • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 09:33
                          iuscogens napisał:

> iuscogens napisał:
                          >
                          > > Stronę rosyjską reprezentować będzie przedstawiciel prezydenta Dmitrij
                          > a
                          > > > Miedwiediewa oraz wiceminister spraw zagranicznych.
                          "
                          > > >
                          > > > nikogo ze strony Rosji nie było???
                          > > >
                          > >
                          > > oni oczywiście tak prywatnie mieli wpaść, bo im się nudziło??
                          >
                          > araceli, ustosunkuj się do tego co napisałam, jakie dalej widzisz podstawy, bo
                          > nazywać tą wizytę prywatną??
                          > Lekką reką napisałaś, ze walę na oślep, wbrew logice i faktom, zeby błotem porz
                          > ucać.
                          > Moze to jednak nie mnie dotyczy??
                          >

Sama sobie odpisujesz?
                        • araceli Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:37
                          iuscogens napisał:
                          > araceli, ustosunkuj się do tego co napisałam, jakie dalej widzisz podstawy, bo
                          > nazywać tą wizytę prywatną??
                          > Lekką reką napisałaś, ze walę na oślep, wbrew logice i faktom, zeby błotem porz
                          > ucać.
                          > Moze to jednak nie mnie dotyczy??

Po pierwssze - nie mama obowiązku siedzieć 24h/dobę żeby odpisywać na Twoje posty.

Po drugie - jak się coś cytuje to wypadałoby podać źródło

Po trzecie - wrzuciłam w googla to co napisałaś i nie wyskoczyła mi ŻADNA informacyjna strona - same albo blogi albo strony poświęcone Katyniowi lub teoriom spiskowym (wszędzie jest powołanie na PAP). Wygląda tak jakby słowa 'stronę rosyjską będą reprezentować' było pobożnym życzeniem.

Po czwarte - z tego co wiem NIE BYŁO oficjalnych przedstawicieli władz Rosyjskich 10 kwietnia. Uroczystości oficjalne dla Rosjan odbyły się 7 kwietnia. I choćbyś jeszcze cały koncert pobożnych życzeń napisała - tego faktu nie zmienisz.
                          • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:46
                            araceli napisała:

> iuscogens napisał:
                            > > araceli, ustosunkuj się do tego co napisałam, jakie dalej widzisz podstaw
                            > y, bo
                            > > nazywać tą wizytę prywatną??
                            > > Lekką reką napisałaś, ze walę na oślep, wbrew logice i faktom, zeby błote
                            > m porz
                            > > ucać.
                            > > Moze to jednak nie mnie dotyczy??
                            >
                            > Po pierwssze - nie mama obowiązku siedzieć 24h/dobę żeby odpisywać na Twoje pos
                            > ty.
                            >
                            > Po drugie - jak się coś cytuje to wypadałoby podać źródło
                            >
                            > Po trzecie - wrzuciłam w googla to co napisałaś i nie wyskoczyła mi ŻADNA infor
                            > macyjna strona - same albo blogi albo strony poświęcone Katyniowi lub teoriom s
                            > piskowym (wszędzie jest powołanie na PAP). Wygląda tak jakby słowa 'stronę rosy
                            > jską będą reprezentować' było pobożnym życzeniem.

mam nadzieję, ze oficjalna strona prezydenta to dla Ciebie wystarczające
                            zródlo??

>
                            > Po czwarte - z tego co wiem NIE BYŁO oficjalnych przedstawicieli władz Rosyjski
                            > ch 10 kwietnia. Uroczystości oficjalne dla Rosjan odbyły się 7 kwietnia. I choć
                            > byś jeszcze cały koncert pobożnych życzeń napisała - tego faktu nie zmienisz.

no to już wiesz, ze byli.
                            Chyba, ze uważasz, ze na oficjalnej stronie prezydenckiej dzień przed
                            uroczystościami też są pobożne życzenia napisane??
                            • araceli Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:06
                              iuscogens napisał:
                              > mam nadzieję, ze oficjalna strona prezydenta to dla Ciebie wystarczające
                              > zródlo??

Ta, która nie zauważyła, że prezydent się zmienił? wink

> no to już wiesz, ze byli.
                              > Chyba, ze uważasz, ze na oficjalnej stronie prezydenckiej dzień przed
                              > uroczystościami też są pobożne życzenia napisane??

BYLI? No patrz, a to bardzo ciekawe, że jakoś nie trafiłam w żadnych oficjalnych komunikatach po katastrofie, że BYLI. Trzeba wierzyć na słowo iuscogens smile I tak - poprzedni prezydent i jego kancelaria mieli bardzo wiele pobożnych życzeń smile
                              • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:12
                                araceli -daj spokój z Nią do ładu nie dojdziesz ma klapki na oczach jak koń !
                                • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 16:35
                                  gabi683 napisała:

> araceli -daj spokój z Nią do ładu nie dojdziesz ma klapki na oczach jak koń !

gabi, moja droga znalazłaś już post, w którym pisze o tym jak glosuje moja
                                  rodzina?? czekam na niego, jak sama zauważyłaś mam krotka pamięć i czekam, az mi
                                  ja odświeżysz smile
                                  • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:33
                                    iuscogens napisał:
                                    > gabi, moja droga znalazłaś już post, w którym pisze o tym jak glosuje moja
                                    > rodzina??

Nie bo mi się nie chciało smileDziś jest niedziela i można się innymi sprawami
                                    zająć niż pisanie z kimś tak topornymsmile

czekam na niego, jak sama zauważyłaś mam krotka pamięć i czekam, az m
                                    > i
                                    > ja odświeżysz smile

No obyś dziewczynko nie płakałasmile
                              • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 16:33
                                araceli napisała:

> iuscogens napisał:
                                > > mam nadzieję, ze oficjalna strona prezydenta to dla Ciebie wystarczające
                                > > zródlo??
                                >
                                > Ta, która nie zauważyła, że prezydent się zmienił? wink
                                >
                                > > no to już wiesz, ze byli.
                                > > Chyba, ze uważasz, ze na oficjalnej stronie prezydenckiej dzień przed
                                > > uroczystościami też są pobożne życzenia napisane??
                                >
                                > BYLI? No patrz, a to bardzo ciekawe, że jakoś nie trafiłam w żadnych oficjalnyc
                                > h komunikatach po katastrofie, że BYLI. Trzeba wierzyć na słowo iuscogens smile I
                                > tak - poprzedni prezydent i jego kancelaria mieli bardzo wiele pobożnych życze
                                > ń smile

no sorry, jesli ty sobie wybierasz źródła, które Ci pasują i oficjalną strone
                                odrzucasz, bo jest tam napisane cos co psuje twoja teorię, to juz twój problem.
                                ciekawe jakie dla Ciebie są wiarygodne źródła, mogłabyś podać przykłady??

po prostu głupio jest Ci się przyznać, ze nie masz racji i będziesz szla w zaparte.
                                • araceli Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 18:59
                                  iuscogens napisał:
                                  > no sorry, jesli ty sobie wybierasz źródła, które Ci pasują i oficjalną strone
                                  > odrzucasz, bo jest tam napisane cos co psuje twoja teorię, to juz twój problem.
                                  > ciekawe jakie dla Ciebie są wiarygodne źródła, mogłabyś podać przykłady??

W Twoim źródle nie ma wzmianki, że ktokolwiek BYŁ. O co więc kruszysz kopię?
            • denea Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 16:49
              > a co jest takiego szokującego, ze chce wyjaśnić sie tez
              okoliczności wypadku.
              > prokuratura tez to przecież bada.

Szokujące jest wywalanie swojego syfu na forum międzynarodowe. Brak
              zaufania do ludzi, którymi się rządziło jeszcze 3 lata temu (mówię o
              prokuratorach). Publiczne twierdzenie, że Polska jest jakąś
              republiką bananową, pozbawioną podstaw demokracji - bo skoro
              sugerujemy zamach i winę rządu, to uznajemy, że z państwem co
              najmniej jest coś nie tak.
              Badać to jedno, chociaż akurat tamte zdarzenia, jakie by nie były,
              miały jakby mniej bezpośredni związek z katastrofą niż np. kwestia
              zawartości alkoholu we krwi osób decyzyjnych w samolocie (czytałam
              Twoje posty smile). Kwestia złej organizacji lotu. Kwestia łażenia po
              samolocie jak do obory, bo ktoś jest VIPem. Dokładne info, co mówiła
              wieża. Jakie były parametry lotu. Jest cała masa czynników, które
              splotły się bezpośrednio w takie a inne wydarzenia.

Ale jak pomyślę, że do Parlamentu Europejskiego pojedzie Macierewicz
              i będzie tym ludziom udowadniał, że polski rząd uknuł spisek, żeby
              pozbawić braci życia*, to robi mi się z lekka nieswojo - że tak
              oględnie to nazwę.

*Jarosław twierdzi też, że do ostatniej chwili wszyscy myśleli, że
              oni tym samolotem polecą obaj. OK, tak było - ale popierać tym taką
              tezę i lecieć z nią między narody ?
              • kali_pso Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 16:57
                > Ale jak pomyślę, że do Parlamentu Europejskiego pojedzie
                Macierewicz
                > i będzie tym ludziom udowadniał, że polski rząd uknuł spisek, żeby
                > pozbawić braci życia*, to robi mi się z lekka nieswojo - że tak
                > oględnie to nazwę.
                >

heheheheh...że tak polecę klasyką " To my już lepszego swojaka na
                eksport nie mamy"?...heheheheheeh...może w PE zrzucą to na letnie
                upały?winkp
                • denea Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 21:16
                  >" To my już lepszego swojaka na
                  > eksport nie mamy"?

No wygląda na to, że pan Antoni najlepiej się sprawdzi w temacie,
                  skoro ma zostać przewodniczącym PiS-owskiej komisji ds katastrofy...
                  A jak już opracuje raport i wyjaśni przyczyny katastrofy, to jako
                  najlepiej znający temat zapozna z nim opinię międzynarodową smile

Pozwolę sobie na offtop: pamiętam z 2007 r. obywatelską stronę z
                  hasłami, ulotkami do drukowania i akurat w związku z nim było
                  sformułowanie "dać małpie brzytwę". Nieodmiennie mi się to
                  przypomina, jak o nim myślę.

• iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:36
                denea napisała:

> > a co jest takiego szokującego, ze chce wyjaśnić sie tez
                > okoliczności wypadku.
                > > prokuratura tez to przecież bada.
                >
                > Szokujące jest wywalanie swojego syfu na forum międzynarodowe. Brak
                > zaufania do ludzi, którymi się rządziło jeszcze 3 lata temu (mówię o
                > prokuratorach).

hmm, chyba nikt nie kwestionował tego co robią polscy prokuratorzy. przecize o
                coś innego chodzi, o to, ze mają bardzo maly dostęp do materiałow i ze tak
                naprawde sledztwo prowadzi strona rosyjska, a my mamy udostepiane fragemty
                wiedzy i mamy na nich pracowac.
                to nie sa rzeczy wymyślone przez PIS, przyciśnięty seremet przyznał się jak to
                wyglada.

Publiczne twierdzenie, że Polska jest jakąś
                > republiką bananową, pozbawioną podstaw demokracji - bo skoro
                > sugerujemy zamach i winę rządu, to uznajemy, że z państwem co
                > najmniej jest coś nie tak.

wiesz o dzikim kraju to kto inny mowil.
                kto mówil o barku podstaw demokracji??

> Badać to jedno, chociaż akurat tamte zdarzenia, jakie by nie były,
                > miały jakby mniej bezpośredni związek z katastrofą niż np. kwestia
                > zawartości alkoholu we krwi osób decyzyjnych w samolocie (czytałam
                > Twoje posty smile). Kwestia złej organizacji lotu. Kwestia łażenia po
                > samolocie jak do obory, bo ktoś jest VIPem. Dokładne info, co mówiła
                > wieża. Jakie były parametry lotu. Jest cała masa czynników, które
                > splotły się bezpośrednio w takie a inne wydarzenia.

o wlasnie i to wszytstko trzeba wyjasnic.
                Z wywiady w dowódca Boru wynikało, ze lotniska zapasowe, godzine lotu ustala 36
                pulk, który pod MON podlega.
                a prezeydent nie ma do swojej dyspozycji samolotu (choc w mediach sprytnie
                mowiono prezydencki tupolew), tylko dostaje od rzadu.
                >
                > Ale jak pomyślę, że do Parlamentu Europejskiego pojedzie Macierewicz
                > i będzie tym ludziom udowadniał, że polski rząd uknuł spisek, żeby
                > pozbawić braci życia*, to robi mi się z lekka nieswojo - że tak
                > oględnie to nazwę.

ktoś z polityków publicznie mówił o spisku??
                ja słyszałam o zaniedbaniach. Jesli one rzeczywiscie były to mamy udawać, ze ich
                nie było, zeby dobrze w europie wypasc??
                >
                > *Jarosław twierdzi też, że do ostatniej chwili wszyscy myśleli, że
                > oni tym samolotem polecą obaj. OK, tak było - ale popierać tym taką
                > tezę i lecieć z nią między narody ?
                • denea Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 21:10
                  >
                  > wiesz o dzikim kraju to kto inny mowil.
                  > kto mówil o barku podstaw demokracji??

Toteż piszę, że to wniosek wypływający z najnowszych sugestii
                  Kaczyńskiego. Zgodzimy się chyba, że stwierdzenie "dziwna
                  katastrofa", "zbrodnicza polityka" są raczej jednoznaczne ? Celowo
                  pomijam bardziej dosadne stwierdzenia osób z otoczenia JK i
                  ograniczam się do jego sugestii. Facet wie, że oskarżenie wprost
                  mogłoby mieć np skutki prawne, ale przecież doskonale widać, co
                  insynuuje uncertain

A w jakim normalnym kraju rząd spowodowałby/dopuścił do śmierci
                  prezydenta ?? Zamachy, pozbawianie życia nie są przecież normalnym
                  elementem zdrowej demokracji wink

Ze specpułkiem to chyba jest tak, że poszczególne organy zamawiają
                  samolot i już. Tak mówiono bezpośrednio po katastrofie. W tym sensie
                  tupolew był jak najbardziej "prezydencki" - leciał na zlecenie
                  Kancelarii Prezydenta. Mógłby np. być "sejmowy" - gdyby lot
                  organizowała Kancelaria Sejmu.
                  No i najważniejszy szczegół: wojsko proponowało wylot o godz. 6.30.
                  Kancelaria przesunęła go na 7.00, a nastąpił prawie pół godziny
                  później, bo czekano na prezydencką parę.
                  • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 21:16
                    > wojsko proponowało wylot o godz. 6.30. Kancelaria przesunęła go na 7.00, a nastąpił prawie pół godziny później, bo czekano na prezydencką parę.

I stąd pewnie spekulacje n/t alkoholu.
                    • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:20
                      echtom napisała:

> > wojsko proponowało wylot o godz. 6.30. Kancelaria przesunęła go na 7.00,
                      > a nastąpił prawie pół godziny później, bo czekano na prezydencką parę.
                      >
                      > I stąd pewnie spekulacje n/t alkoholu.
                      >

no ale rozumiem, ze Palikot ma jakieś dowody na to, bo takie samo z siebie
                      rzucanie błota chyba nie jest w porządku?? powodów mogło byc mnóstwo, on mówi
                      tylko o jednym, o jakiejś mitycznej imprezie, której istnienie potwierdza pani
                      Kora.
                      nikt nie powie konkretnie, tylko wrzucają jakieś chamskie pomówienia i
                      insynuacje, a ludzie przeczytają nagłówek i już im się koduje.

tak samo jak niepotwierdzone dalej wycieki ze stenogramów, czy ktoś je w końcu
                      potwierdzi?? jeśli nie to wychodzi, ze tvn może mówić co chce, może obrzucać
                      winą jedną osobę i wszystko jest ok.

na dwa- trzy dni prze wyborami gruchnęła wiadomość o tym, ze w lipcu będzie akt
                      oskarżenia dla Kamińskiego. Potem okazało się, ze śledztwo zakończyl przełożony
                      prokuratora, który to sledztwo prowdzil i facet podal się już do dymisji, a
                      teraz wiadomo, ze zadnego aktu nie bedzie, bo trzeba uzupełnić akta.
                      przed wyborami nie trzeba było??

to jest jakas masakra, mozna pomowic, oskarzac kazdego.
                  • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 09:18
                    denea napisała:

> >
                    > > wiesz o dzikim kraju to kto inny mowil.
                    > > kto mówil o barku podstaw demokracji??
                    >
                    > Toteż piszę, że to wniosek wypływający z najnowszych sugestii
                    > Kaczyńskiego. Zgodzimy się chyba, że stwierdzenie "dziwna
                    > katastrofa", "zbrodnicza polityka" są raczej jednoznaczne ? Celowo
                    > pomijam bardziej dosadne stwierdzenia osób z otoczenia JK i
                    > ograniczam się do jego sugestii. Facet wie, że oskarżenie wprost
                    > mogłoby mieć np skutki prawne, ale przecież doskonale widać, co
                    > insynuuje uncertain

ale gdzie ty widzisz informacje o zamachu?? mówię tu o oficjalnych wypowiedziach
                    polityków, bo zbrodnicza polityka przecież do czegoś innego się odnosi, a ty o
                    zamachu pisałaś.
                    Kaczyńskiemu chodziło o zaniedbania rządu.

>
                    > A w jakim normalnym kraju rząd spowodowałby/dopuścił do śmierci
                    > prezydenta ?? Zamachy, pozbawianie życia nie są przecież normalnym
                    > elementem zdrowej demokracji wink

ale jeszcze raz skąd ty te zamachy wzięłaś??
                    jednak miedzy zaniedbaniem, ktore w pośredni sposób mogło sie przyczynić do
                    katastrofy, a zamachem, o którym ty ciągle mówisz czy pozbawieniem zycia jest
                    jednak duża różnica.
                    >
                    >
                    > Ze specpułkiem to chyba jest tak, że poszczególne organy zamawiają
                    > samolot i już. Tak mówiono bezpośrednio po katastrofie. W tym sensie
                    > tupolew był jak najbardziej "prezydencki" - leciał na zlecenie
                    > Kancelarii Prezydenta. Mógłby np. być "sejmowy" - gdyby lot
                    > organizowała Kancelaria Sejmu.

no wlasnie okazalo się, ze lot byl organizowany przez kancelarię prezydenta,
                    premiera, sejmu i senatu - tak mowil szef boru po katastrofie w rozmowie z
                    olejnik. Nie widze powodu by kwstionowac to co mowil.
                    a to, ze ktoś mnie gdzieś zawiezie swoim samochodem nie oznacza, ze to mój samochód.
                    >
                    No i najważniejszy szczegół: wojsko proponowało wylot o godz. 6.30.
                    > Kancelaria przesunęła go na 7.00, a nastąpił prawie pół godziny
                    > później, bo czekano na prezydencką parę.

tego nie wiedziałam.
                    • denea Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 09:59
                      > ale gdzie ty widzisz informacje o zamachu?? mówię tu o oficjalnych
                      wypowiedziac
                      > h
                      > polityków, bo zbrodnicza polityka przecież do czegoś innego się
                      odnosi, a ty o
                      > zamachu pisałaś.
                      > Kaczyńskiemu chodziło o zaniedbania rządu.

Ja tak rozumiem jego insynuacje. I chyba nie jestem w tym odosobniona
                      wyborcza.pl/1,76842,8142550,Ruska_trumna.html
                      Zresztą wpisz "zamach" w wyszukiwarkę i zobacz, jak się uzupełnia i
                      jakie są linki. Rydzyk czy Warzecha są bardziej dosadni, a to jedno
                      środowisko przecież i nie działają w próżni.
                      Dla Kaczyńskiego to zresztą typowe: mgliste insynuacje, podejrzliwe
                      słowa, najlepszy jest taki smrodek, który się niby czuje a niby
                      niekoniecznie. Formalnie przyczepić się niby nie da, ale w powietrzu
                      coś jest nie tak wink

Różnica między Tobą a mną jest taka, że inaczej odczytujemy obecną
                      sytuację. I chyba żadna z nas zdania nie zmieni.

> no wlasnie okazalo się, ze lot byl organizowany przez kancelarię
                      prezydenta,
                      > premiera, sejmu i senatu - tak mowil szef boru po katastrofie w
                      rozmowie z
                      > olejnik. Nie widze powodu by kwstionowac to co mowil.

Ja z kolei pamiętam doniesienia dziennikarskei takie jak tu:

"Formalności związane z wykonaniem przelotu z VIP-em na pokładzie są
                      dość skomplikowane. Zazwyczaj jedna z kancelarii (prezydenta,
                      premiera, Sejmu lub Senatu) zgłasza do dowódcy 36. SPLT zapytanie o
                      możliwość wykonania lotu w określone miejsce. Rozpoczyna to proces
                      wzajemnych konsultacji pomiędzy obiema stronami. Określa się możliwe
                      trasy przelotu, konieczne międzylądowania, czas rozpoczęcia i
                      trwania podróży i inne kwestie logistyczne. Po ustaleniu szczegółów
                      odpowiednia kancelaria występuje z oficjalnym zgłoszeniem
                      (zamówieniem lotu)"
                      Posłowie, senatorowie itd. byli na tych obchodach gośćmi prezydenta,
                      nie pamiętam nic o wspólnym organizowaniu czegokolwiek przez kilka
                      kancelarii.
                      www.altair.com.pl/cz-art-2883
                      • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:30
                        Ja tak rozumiem jego insynuacje. I chyba nie jestem w tym odosobniona
                        >
                        rel="nofollow">wyborcza.pl/1,76842,8142550,Ruska_trumna.html

w tym tekscie są takie słowa:

Po co właściwie śledztwo, skoro PiS wie i Jarosław Kaczyński wiedzą, kto jest
                        winien. To Donald Tusk ma krew na rękach. Nie zostało to zwerbalizowane, ale
                        czuje się w każdym słowie, w każdej wypowiedzi.

własnie o to chodzi, Olejnik w każdym słowie czuje zamach, ty widac tez. Po
                        prostu niektorzy widzą to co chcą.
                        konkretu podać nie można, ale to nie przeszkadza insynuować.

Zresztą wpisz "zamach" w wyszukiwarkę i zobacz, jak się uzupełnia i
                        > jakie są linki. Rydzyk czy Warzecha są bardziej dosadni, a to jedno
                        > środowisko przecież i nie działają w próżni.

no jak to Kaczynski odpowiada za dziennikarzy i ludzi, ktorzy nie naleza do jego
                        partii??

> Dla Kaczyńskiego to zresztą typowe: mgliste insynuacje, podejrzliwe
                        > słowa, najlepszy jest taki smrodek, który się niby czuje a niby
                        > niekoniecznie. Formalnie przyczepić się niby nie da, ale w powietrzu
                        > coś jest nie tak wink

no ale ty wlasnie robisz to samo, formalnie nie masz się gdzie przyczepic, ale
                        insynujesz, snujesz podejrzliwe teorie. Olejnik idzie dalej, na w kazdym slowie
                        wyczuwa - to się juz paranoja nazywa wink
                        Tak samo jak Palikot z teorią o pijanym Lechu, tak samo jak tvn, którego
                        rewelacji nikt jakoś nie potwierdził.

Ja z kolei pamiętam doniesienia dziennikarskei takie jak tu:
                        >
                        > "Formalności związane z wykonaniem przelotu z VIP-em na pokładzie są
                        > dość skomplikowane. Zazwyczaj jedna z kancelarii (prezydenta,
                        > premiera, Sejmu lub Senatu) zgłasza do dowódcy 36. SPLT zapytanie o
                        > możliwość wykonania lotu w określone miejsce. Rozpoczyna to proces
                        > wzajemnych konsultacji pomiędzy obiema stronami. Określa się możliwe
                        > trasy przelotu, konieczne międzylądowania, czas rozpoczęcia i
                        > trwania podróży i inne kwestie logistyczne. Po ustaleniu szczegółów
                        > odpowiednia kancelaria występuje z oficjalnym zgłoszeniem
                        > (zamówieniem lotu)"
                        > Posłowie, senatorowie itd. byli na tych obchodach gośćmi prezydenta,
                        > nie pamiętam nic o wspólnym organizowaniu czegokolwiek przez kilka
                        > kancelarii.

no czyli jak zwykle jest kilka wersji, ja napisałam to co mówił szef boru.
                        • denea Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:56
                          ...no i dlatego napisałam, że każda z nas pozostanie przy swoim
                          zdaniu wink Tu mnie masz, Kaczyński nie użył publicznie
                          słowa "zamach", więc możesz rozumieć, że chodzi mu co najwyżej o
                          zaniedbania. Ja natomiast pozostanę przy mojej paranoi wink
                    • denea Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:14
                      iuscogens napisał:

wojsko proponowało wylot o godz. 6.30.
                      > > Kancelaria przesunęła go na 7.00, a nastąpił prawie pół godziny
                      > > później, bo czekano na prezydencką parę.
                      >
                      > tego nie wiedziałam.

Dlatego adwokaci uznali to akurat pytanie Palikota za zasadne, bo ta
                      okoliczność może mieć kluczowy wpływ na przebieg wydarzeń. Dlaczego
                      się spóźnili - pół godziny wcześniej sytuacja pogodowa wszak mogła
                      być zupełnie inna sad
                      Co do przesunięcia godz. wylotu to dlatego właśnie osobiście mam
                      zdanie, że zorganizowano to źle, bez marginesu czasowego, bez
                      pomyślunku sad Transmisja w TVP1 na żywo miała się zacząć o 9.00 albo
                      9.30, nie pamiętam dokładnie. Ale i tak widać, że wszelkie
                      nieistotne pierdoły typu pogorszenie pogody nagle powodowały
                      nieznośną ciasnotę czasową
                      • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:34
                        ale ty nie rozumiesz, ja nie mam nic przeciwko temu, ze zbadali czemu bylo
                        opóźnienia, ale sprzeciwiam się temu, zeby lansowac jedną teze, ktora ma
                        jednoznaczny wydzwięk, co robi Palikot.
                      • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:46
                        Ataki Palikota uznawane są za zasadne,bo mają za zadanie obciążyć
                        L.Kaczyńskiego, albo pilota, odwrócić uwagę od faktów i niewygodnych
                        pytań. Najlepszą obroną jest atak!
                        Ja zapytam inaczej: na jakiej podstawie nie można domniemywać, że
                        to był zamach? Od 3 m-cy, Polacy, Rosjanie i inni na całym świecie
                        analizują fakty i dowody z 10.04. To oni ustalili wcześniejszą
                        godzinę upadku samolotu, dane o zerwaniu linii energetycznej przez
                        Iła i inne dowody, publikowane później przez media z dużym
                        opóźnieniem. Wystarczy przeanalizować te informacje ( wymaga to
                        wysiłku, ale da się). I ostatnia sprawa: dowód- film z miejsca
                        katastrofy,( analizowany ,klatka po klatce, przez cały
                        świat) ,przetłumaczony na wszystkie języki.
                        • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:58
                          I ostatnia sprawa: dowód- film z miejsca
                          > katastrofy,( analizowany ,klatka po klatce, przez cały
                          > świat) ,przetłumaczony na wszystkie języki.

Byłam ciekawa, kiedy się to pojawi. Jako dowód zamachu, oczywiście.
                          • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 11:32
                            kawka74 napisała:
                            > Byłam ciekawa, kiedy się to pojawi. Jako dowód zamachu, oczywiście.

Dowód z miejsca katastrofy. Żeby stwierdzić,że nie było
                            zamachu,trzeba go wykluczyć. Żeby zamach wykluczyć,należy
                            przeanalizować wszystkie materiały.
                            A nie mówić: że to niemożliwe. Albo nie wypada.
                            Bo wszystko jest możliwe.
                            • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:14
                              > Bo wszystko jest możliwe.

Wszystko.
                              Było to doskonale widać w analizach filmiku mnożących się w necie jak króliki.
                              Brakowało tylko Elvisa Presleya i Yeti.
                              Chociaż...
                              • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:50
                                Sama przychylam się o opcji, ze to wypadek, ale seremet publicznie powiedział,
                                ze zamach nie został jeszcze wykluczony. Zglos się do niego i powiedz, zeby yeti
                                i elvisa szukał. Proponuję jeszcze majkela.
                            • araceli Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:39
                              eli-eli napisał:
                              > A nie mówić: że to niemożliwe. Albo nie wypada.
                              > Bo wszystko jest możliwe.

No tak - ale mówić o trzeźwości prezydenta to już 'nie wypada' big_grin Ach ten Kalizm wink
                              • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:42
                                araceli napisała:
                                > No tak - ale mówić o trzeźwości prezydenta to już 'nie wypada' big_grin
                                Ach ten Kaliz
                                > m ;

Prezydent pilotował samolot?
                                W kabinie pilotów siedzieli sobie na kolanach?
                                Za decyzje dotyczące lotu odpowiada pilot, za prowadzenie pociągu
                                maszynista, za samochód kierowca itp.
                                Fakty,które się pojawiają wskazują na błędy kontroli lotu, wadliwe
                                radiolatarnie wokół lotniska i szereg innych nieprawidłowości.
                                Od 10.04 mam przeświadczenie,że żyjemy w kraju 3 świata:
                                tu ,niemożliwe w cywilizowanych krajach, staje się niestety faktem!
                    • lusitania2 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:51
                      iuscogens napisał:

> Kaczyńskiemu chodziło o zaniedbania rządu.

wyborcza.pl/1,76842,8148235,Mali_plezydent.html
                      >

• iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 10:58
                        usitania2 napisał:

> iuscogens napisał:
                        >
                        > > Kaczyńskiemu chodziło o zaniedbania rządu.
                        >
                        >
                        rel="nofollow">wyborcza.pl/1,76842,8148235,Mali_plezydent.html
                        > >
                        >
                        wybacz, ale co z tego tekstu wynika??
                        Autor nie odwoluje się do tego kto ma jakie rzeczywiste kompetencje, kto za co
                        odpowiada, kto to organizował, tylko snuje swoje teorie, bez jakiegokolwiek
                        potwierdzenia w faktach.
                        to nie jest dowod, tylko przemyślenia tego pana.
                • cherry.coke Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 22:08
                  > ktoś z polityków publicznie mówił o spisku??
                  > ja słyszałam o zaniedbaniach. Jesli one rzeczywiscie były to mamy udawać, ze ic
                  > h
                  > nie było, zeby dobrze w europie wypasc??

Sorki, ale jesli nie rozumiesz znaczenia ostatnich ustepow wywiadu JK dla Gazety
                  Polskiej - tych o jego nazwisku na liscie - to chyba malo znasz specyfike GP i
                  samego Kaczynskiego big_grin Otwartym tekstem przeciez nie powie, dosc sie procesow
                  sadowych naprzegrywal. Fani zrozumieja.
                  • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 09:20
                    cherry.coke napisała:

> > ktoś z polityków publicznie mówił o spisku??
                    > > ja słyszałam o zaniedbaniach. Jesli one rzeczywiscie były to mamy udawać,
                    > ze ic
                    > > h
                    > > nie było, zeby dobrze w europie wypasc??
                    >
                    > Sorki, ale jesli nie rozumiesz znaczenia ostatnich ustepow wywiadu JK dla Gazet
                    > y
                    > Polskiej - tych o jego nazwisku na liscie - to chyba malo znasz specyfike GP i
                    > samego Kaczynskiego big_grin Otwartym tekstem przeciez nie powie, dosc sie procesow
                    > sadowych naprzegrywal. Fani zrozumieja.

cherry słyszysz to co chcesz.
                    • cherry.coke Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:03
                      > > Sorki, ale jesli nie rozumiesz znaczenia ostatnich ustepow wywiadu JK dla
                      > Gazet
                      > > y
                      > > Polskiej - tych o jego nazwisku na liscie - to chyba malo znasz specyfike
                      > GP i
                      > > samego Kaczynskiego big_grin Otwartym tekstem przeciez nie powie, dosc sie proc
                      > esow
                      > > sadowych naprzegrywal. Fani zrozumieja.
                      >
                      > cherry słyszysz to co chcesz.

Wybacz, ale wykazujesz sie duza naiwnoscia smile
      • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:14
        mogę się założyć, że strona elekta będzie nieliczna
    • mamakrzysia4 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:11
      świetny sposób na odwróceniu uwagi od obietnic Komora kto go
      rozliczy? bo że nie spełni obietnic to wiadomo wszak to tylko PR a
      nie prawdziwa troska o państwo czy patriotyzm no właśnie fajne słowo
      ale tylko w słowniku bo reszta to..... ehhhh
      • pade Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:18
        O czym Ty piszesz kobieto?
        To PIS odwraca uwagę, to posłowie i prezes tej partii co dzień
        dostarczają nam "rozrywki". Trzeba tylko zastanowić się co chcą
        zatuszować wywoływaniem wojny o krzyż.

"że nie spełni obietnic to wiadomo wszak to tylko PR a
        > nie prawdziwa troska o państwo czy patriotyzm"
        A pamiętasz jeszcze co obiecywał prezes?
        Jeśli patriotyzmem jest skłócanie rodaków to ja wolę nie mieć
        doczynienia z Prawdziwymi Polakami.
        • wespuczi Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:23
          > Jeśli patriotyzmem jest skłócanie rodaków to ja wolę nie mieć
          > doczynienia z Prawdziwymi Polakami.

amen!
      • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 21:57
        A co z obietnicami Jarka? Koniec wojny polsko-polskiej, mówi ci to coś?
        • pitahaya1 Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 22:48
          Ty się lepiej zastanów, prześpij się i wstań rano właściwą nogą. Bowiem, jeśli
          nie widzisz spisku, jeśli nie wierzysz, że to wszystko ukartowano, no to sama
          wiesz...gdzie jutro staniesz. Tam, gdzie stało ...!!!
          Ostatecznie wersja light, że masz kłopoty z myśleniem.
          • specjalniedla130xe Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 22:51
            tongue_out
        • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 11:48
          specjalniedla130xe napisała:

> A co z obietnicami Jarka? Koniec wojny polsko-polskiej, mówi ci to coś?

zeby byla zgoda to musi byc chec z obu stron, jak widzisz zgodę kiedy viceszef
          rządzącego klubu twierdzi, ze Lech po pijanemu/ na kacu spowodowal katasrofę, a
          szef opozycji jest jak psychopatyczny morderca-kanibal.
          A jego partia tylko mwi o wolnosci słowa ;/
      • laminja Re: Obrońcy Krzyża 16.07.10, 23:13
        myślisz, że Kaczyński miał jakiekolwiek szanse na spełnienie swoich obietnic,
        które a) byłyby znacznie kosztowniejsze dla budżetu niż obietnice Komorowskiego,
        b) nie przeszłyby przy obecnym układzie politycznym (który dzięki obecnym
        działaniom PiSu tylko się umocni).
      • asia_i_p Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:20
        Myślisz, że PO wystawiło obrońców krzyża? To byłby jakiś pomysł, taki
        makiaweliczny - podoba mi się. Wątpię jednak, czy udało im się przekonać
        Kaczyńskiego, żeby z nimi współpracował - on tak raczej z własnej woli.
    • denea Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 08:57
      Zaczynam być w prawdziwym szoku sad Robi się naprawdę ponuro, groźnie
      i strasznie sad

Ta ulotka jest o tyle paskudna, że wszyscy pamiętamy jak napracowali
      się pod pałacem harcerze, jak fajnie się zachowali. Tacy młodzi
      ludzie, z ideałami stanowią bogactwo naszego kraju i należałoby to
      cenić. Jeden jara trawę w chaszczach, drugi roznosi wodę
      spragnionym. Nie podoba mi się, że akurat na tych drugich wylano tak
      paskudne pomyje...

Ale ulotka to tylko fragment. Klimat tworzą te straszne rzeczy,
      które wygaduje Kaczyński ze swoją świtą i rzeczywiście, też sie
      zastanawiam do czego to doprowadzi sad
      Pociesza mnie jedno: jak sam twierdzi, miał zamiar zawrzeć te tezy w
      swoim przemówieniu inauguracyjnym, gdyby został prezydentem. Rany,
      jakiej uniknęliśmy katastrofy !!

Pod tym cholernym krzyżem będzie wojna jak pod KDT, mówię Wam sad
      Smutne to strasznie, że czyjś poryw serca sprowadza się do ogromnego
      sporu, nienawiści i szczucia jednych na drugich sad

Jestem coraz bardziej zła na stronę kościelną. Ten cały Dziwisz taki
      był prędki do oferowania Lechowi Wawelu, a teraz gdzie jest ? Czemu
      tak cichutko siedzi razem z całą resztą hierarchów ??!!
    • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:19
      B.K. popełnia ogromny błąd, zaczyna swoją działalność od
      sprzątnięcia krzyża,który stał się b.ważnym symbolem dla wielu
      Polaków. Chce usunąć to, co jemu niewygodne, ciekawe dlaczego?
      • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:29
        eli-eli napisał:

> B.K. popełnia ogromny błąd, zaczyna swoją działalność od
        > sprzątnięcia krzyża,który stał się b.ważnym symbolem dla wielu
        > Polaków. Chce usunąć to, co jemu niewygodne, ciekawe dlaczego?

Przestań gadać bzdury ten krzyż nie został poświęcony a postawili go harcerze.
        Zdecydowanie powinien zniknąć z pod pałacu i powinno się tam umieścić tylko
        tablice.
        • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:42
          Najpierw niech postawią pomnik,potem przenoszą krzyż,tak jak chce
          lud! W końcu jest niby demokracja?
          • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:48
            eli-eli napisał:

> Najpierw niech postawią pomnik

I co jeszcze z Naszych podatków ?

potem przenoszą krzyż,tak jak chce
            > lud!

Mów za siebie Ja nie chce !!!!!

W końcu jest niby demokracja?

A co ma demokracja z fanatyzmem paru czubków?
            • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:08
              Ubiegając się o prezydenturę należy mieć świadomość,że jest się
              wybranym przez jakiś procent społeczeństwa. Nadwrażliwość na ludzkie
              emocje, sympatie, antypatie ,lub strach przed złym spojrzeniem
              powinny dyskwalifikować każdego osobnika na urząd prezydenta. Elekt
              sam sobie powiększa grono niechętnych rozpoczynając od likwidacji
              symbolu katastrofy, myślę,że nie chodzi tu o "paru czubków", jest
              ich grubo więcej.
              • kali_pso Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:14
                symbolu katastrofy

oooo to już jest symbol katastrofy...Kościół uczy czegoś innego, ale to pewnie szczegół bez znaczeniawinkp
              • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:24
                rozpoczynając od likwidacji
                > symbolu katastrofy,

Odkupienie, triumf życia nad śmiercią nazywasz katastrofą?
                • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:38
                  kawka74 napisała:

> rozpoczynając od likwidacji
                  > > symbolu katastrofy,
                  >
                  > Odkupienie, triumf życia nad śmiercią nazywasz katastrofą?

A tu mamy przykład demagogii. Ciekawe,że podświadomie
                  identyfikujecie mnie ze środowiskiem religijnym.
                  Krzyż pod Pałacem Prezydenckim został postawiony w intencji
                  uczczenia ofiar katastrofy smoleńskiej. Więc jest symbolem?
                  Ludzie modlą się tam, palą znicze, czują taką potrzebę.
                  Zostawić im krzyż!
                  • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:46
                    To jest przykład zawłaszczenia symbolu zupełnie innej miary dla potrzeb
                    rozhisteryzowanej grupki chętnych do złożenia ofiary nawet z własnego życia,
                    jeśli tylko się da i pokażą w TV.
                    Brak wyczucia, manipulacja, głupota...?

> Zostawić im krzyż!

Rozumiem, że fakt PRZENIESIENIA krzyża pominęłaś przez zwykłe przeoczenie?
                • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:13
                  kawka74 napisała:

> rozpoczynając od likwidacji
                  > > symbolu katastrofy,
                  >
                  > Odkupienie, triumf życia nad śmiercią nazywasz katastrofą?

serio nie rozumiesz, czy tylko udajesz??
                  • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:19
                    O rany...
            • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:11
              gabi683 napisała:

> eli-eli napisał:
              >
              > > Najpierw niech postawią pomnik
              >
              > I co jeszcze z Naszych podatków ?

WIEDZIAŁAM, ŻE BĘDĄ PODATKI big_grin

gabi, pomnik w budżecie państwa to maly pikuś. Mnostwo kasy jest przewalane i
              nawet o tym nie wiesz, a tobie pomnik przeszkadza.
              masakra.

>
              >
              >
              • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:13
                iuscogens napisał:
                > gabi, pomnik w budżecie państwa to maly pikuś. Mnostwo kasy jest przewalane i
                > nawet o tym nie wiesz, a tobie pomnik przeszkadza.
                > masakra.

Widzisz mało wiesz a raczej tyle co chcesz !Dla mnie to jest nie potrzebne
                wywalanie kasy i tyle!Powinna być jedna tablica a nie trzy !

• kali_pso Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:58

Aha, czyli po postawieniu pomnika krzyż juz nie będzie dzielił?winkp
            A pomnik wszystkich połączy?wink
            Już nie będzie trzeba mordować jego obrońców( rozkoszna była ta pani mówiąca, że trzeba będzie ich zabić, aby ten krzyż ruszyćwink a im będzie wszystko jedno gdzie w końcu wyląduje?
            • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 13:54
              kali_pso napisała:

>
              > Aha, czyli po postawieniu pomnika krzyż juz nie będzie dzielił?winkp
              > A pomnik wszystkich połączy?wink

tak bo to nie chodzi o krzyż, tylko o pamięć. A niektorzy idioci się złapali na
              haczyk i krzyczy ze o krzyż.

> Już nie będzie trzeba mordować jego obrońców( rozkoszna była ta pani mówiąca, ż
              > e trzeba będzie ich zabić, aby ten krzyż ruszyćwink a im będzie wszystko jedno gd
              > zie w końcu wyląduje?

rozkoszne panie są z obu stron, mnie wzruszyła ta staruszka, która na wiecu
              Palikota chciała pałować Kaczyńskiego. sama kultura smile
              >
          • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 12:01
            > Najpierw niech postawią pomnik,potem przenoszą krzyż

Ale właściwie za co pomnik? Czy prezydent zginął w obronie pałacu?
            • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 12:42
              Elekt ma mieć piękne widoki za oknem i uśmiechać się do radosnego
              tłumu przed Pałacem? Ma mieć komfort? Co z robić z tymi
              niezadowolonymi? Dobre pytanie...
              Ś.P. Prezydenta można było i można ,również teraz po śmierci
              opluwać i oskarżać, oraz drwić z rodzin ofiar. Czy gdyby zginęły to
              członkowie waszych rodzin ( dodam: na obcej ziemi), byłybyście
              zadowolone z przebiegu tzw."śledztwa"?
              • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 13:15
                > Czy gdyby zginęły to członkowie waszych rodzin ( dodam: na obcej ziemi), byłybyście zadowolone z przebiegu tzw."śledztwa"?

Może bym nie była, ale na pewno bym się nie domagała, by postawić im pomnik przed pałacem prezydenckim. To tylko siedziba urzędu, nie miejsce pamięci narodowej.

> Co z robić z tymi niezadowolonymi? Dobre pytanie...

Czy jedyne, co można zrobić z niezadowolonymi, to spełnić wszystkie ich roszczenia?
                • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:08
                  Może bym nie była, ale na pewno bym się nie domagała, by postawić im pomnik prz
                  > ed pałacem prezydenckim. To tylko siedziba urzędu, nie miejsce pamięci narodowe
                  > j.
                  >

zapewne z tego drobnego powodu, ze w twojej rodzinie nie ma prezydenta (chyba??)
                  to siedziba urzędu i w katastrofie zginął najważniejszy państwowy urzędnik.

może zaraz sie okaże, ze nie tylko wizyta Lecha była "prywatna", ale jego
                  prezydentura tez uncertain uparł się, a przecież tak naprawdę żadnym prezydentem nie był.
                  • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:16
                    Prezydentura nie była prywatna, ale zgodnie z zasadami demokracji czasowa. W tym budynku mieszkało już przed Kaczyńskim, też czasowo, paru prezydentów i iluś jeszcze będzie mieszkać, dopóki nie zmieni się siedziba urzędu albo ustrój.
                    • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:25
                      echtom napisała:

> Prezydentura nie była prywatna, ale zgodnie z zasadami demokracji czasowa. W ty
                      > m budynku mieszkało już przed Kaczyńskim, też czasowo, paru prezydentów i iluś
                      > jeszcze będzie mieszkać, dopóki nie zmieni się siedziba urzędu albo ustrój.
                      >

prywatna nie była ani wizyta, ani prezydentura.

ja Ci powiem, ze w obecnym systemie to większosc urzedów jest czasowa, czy to
                      oznacza ze nie moża dac tablicy czy pomnika (nie kaczybskiego przeciez, ale
                      wszystkich ofiar).
                      Tak bardzo taka tablica bedzie Bronka uwierac??

niedawno krzyz był zly, teraz nawet tablica jest zbrodnią.
                      • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:31
                        Nie czytasz uważnie, czy celowo przekręcasz? O "prywatnej wizycie" nie wspomniałam w żadnym poście. Wcześniej pisałam, że jestem za tablicą w pałacu prezydenckim i za pomnikiem, ale w innym miejscu. Dopowiem, że najbardziej logiczną lokalizacją jest Smoleńsk, drugą, symboliczną, Powązki.
              • kali_pso Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 13:42

W programie M. Mellera pojawił się ciekawy, rozsądny pomysł- nie
                żaden pomnik tylko tablica upamiętniająca to zdarzenie, krzyż na
                tablicy, jeśli już .
                • lusitania2 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 13:45
                  wg mnie ...dziesiąta tablica to nie jest rozsądny pomysł.
                  • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 13:49
                    Tablica jest ok. Tablica służy do upamiętniania wydarzeń, pomnik - do upamiętniania niezwykłych osób i bohaterskich czynów.
              • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:10
                eli-eli napisał:

> Elekt ma mieć piękne widoki za oknem i uśmiechać się do radosnego
                > tłumu przed Pałacem?

A dla czego nie ?

Ma mieć komfort? Co z robić z tymi
                > niezadowolonymi?

Kiedy prezydentem był Kaczyński i Ja byłam nie zadowolona ale nie siałam takich
                durnych tekstów.Po prostu przyjęłam to do wiadomości i tyle !

Dobre pytanie...
                > Ś.P. Prezydenta można było i można ,również teraz po śmierci
                > opluwać i oskarżać, oraz drwić z rodzin ofiar.

A kto drwi w jaki sposób bo Ja tego nie widzę...

Czy gdyby zginęły to
                > członkowie waszych rodzin ( dodam: na obcej ziemi), byłybyście
                > zadowolone z przebiegu tzw."śledztwa"?

No ale kto tak chce tego śledztwa kto wszystkich oskarża tosz nie Komorowski a
                Kaczyński.Więc to pytanie raczej do PIS
                • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:40
                  gabi683 napisała:
                  "No ale kto tak chce tego śledztwa kto wszystkich oskarża tosz nie
                  Komorowski a
                  > Kaczyński.Więc to pytanie raczej do PIS"

Masz rację,to nie PO chce śledztwa, dało temu wyraz zostawiając
                  wszystko w rękach Rosjan. Wszystkie dane, kontakty, telefony,
                  prywatne zapiski, dokumenty przejrzeli "sąsiedzi". A jesteśmy w NATO!
                  Pytanie brzmi, jakim jesteśmy krajem, skoro na to pozwalamy?
                  Wyobraźmy sobie,że ginie nie nasz prezydent,a innego europejskiego
                  kraju. I władze oddają śledztwo w ręce Rosjan?
                  A w miejscu katastrofy tygodniami kręcą się gapie, wygrzebują rzeczy
                  ofiar, kawałki samolotu, zęby.
                  Opluwany i atakowany J.Kaczyński ma święte prawo ( i moralny
                  obowiązek) dociekania prawdy. Zginęła jego najbliższa rodzina. Każdy
                  z nas robiłby to samo na jego miejscu.
                  • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 19:31
                    > A jesteśmy w NATO!

Ale Rosja nie jest.

> Opluwany i atakowany J.Kaczyński ma święte prawo ( i moralny
                    > obowiązek) dociekania prawdy. Zginęła jego najbliższa rodzina.

Czy mam rozumieć, że to była jego prywatna katastrofa? Wygląda na to, że próbuje ją zawłaszczyć.
                    • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 19:45
                      echtom napis
                      > Czy mam rozumieć, że to była jego prywatna katastrofa? Wygląda na to, że próbuj
                      > e ją zawłaszczyć.
                      >

Ja to tak samo widzę a na pokładzie nie zginą tylko Kaczyński i jakoś nie
                      słychać głosów że Oni się domagają.Jedynie krzyczy Kaczyński .....mówi w
                      imieniu wszystkich ale czy pozostali tego chcą ,czy raczej chcą ciszy
                      • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 20:07
                        Ja to tak samo widzę a na pokładzie nie zginą tylko Kaczyński i jakoś nie
                        > słychać głosów że Oni się domagają
                        .Jedynie krzyczy Kaczyński .....mówi w
                        > imieniu wszystkich ale czy pozostali tego chcą ,czy raczej chcą ciszy

jak najbardziej słychać, na szybko mogę powiedzieć, ze słyszałam podobne
                        wypowiedzi zony Gosiewskiego, córki Wassermana, rodziny Kochanowskiego, brata
                        Melaka, plus zona jednego ze zmarlych, nie pamietam nazwiska,
                        ostatnio krytycznie o akcjach Palikota i oskarzaniu osob, ktore leciały
                        wypowiadał się syn Płażynskiego.
                        a nawet jakby tych wypowiedzi nie bylo, to kaczyski tez jest rodziny i tez
                        mialby prawo o tym mowic.
                        ale jak widac nie jest jedyny.
                        • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 20:22
                          iuscogens napisa
                          > wypowiedzi zony Gosiewskiego, córki Wassermana, rodziny Kochanowskiego, brata
                          > Melaka, plus zona jednego ze zmarlych, nie pamietam nazwiska,
                          > ostatnio krytycznie o akcjach Palikota i oskarzaniu osob, ktore leciały
                          > wypowiadał się syn Płażynskiego.

|No widzisz widocznie nie tę telewizje oglądam

> a nawet jakby tych wypowiedzi nie bylo, to kaczyski tez jest rodziny i tez
                          > mialby prawo o tym mowic.
                          > ale jak widac nie jest jedyny.

Bo inni chcą spokoju a nie wojny tak trudno zrozumieć !Wymieniłaś 5 osób a
                          zginęło 96 !

• iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 20:31
                            ale skad ty gabi wiesz czego oni chcą??
                    • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 20:45
                      echtom napisała:
                      A jesteśmy w NATO!
                      >
                      > Ale Rosja nie jest.

I dlatego,że nie jest, nie wolno zostawiać im wszystkich danych i
                      informacji podanych jak na tacy!
                      Zamień się z Kaczyńskim i spróbuj zawłaszczyć sobie "prywatną
                      katastrofę".
                      Organizujemy "parady wolności",ale tolerancja równa jest zeru.

Kaczyński "zawłaszcza katastrofę"...Warto się chwilę zastanowić,
                      zanim się powiela szczekanie pełowców.
            • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 13:59
              echtom napisała:

> > Najpierw niech postawią pomnik,potem przenoszą krzyż
              >
              > Ale właściwie za co pomnik? Czy prezydent zginął w obronie pałacu?

tablica upamiętniająca to tez przesada??

czy ktoś powiedział, ze to ma byc pomnik KACZYNSKIEGO?? to ma byc pomnik
              nieuświetniający ofiary katastrofy. Powiedziałabyś rodzinom ofiar, ze taka
              tragedia to za mało na pomnik??
              Czekam jeszcze na argument, ze nikt z moich ciężko zarobionych pieniędzy nie
              będzie pomnika budował.
              >
              • araceli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 14:44
                iuscogens napisał:
                > Powiedziałabyś rodzinom ofiar, ze taka
                > tragedia to za mało na pomnik??

'TAKA' tragedia czyli konkretnie jaka? Co decydować ma niby o 'randze' tragedii i o tym czy 'zasługuje' na pomnik?

IMO argument z rodzinami jest bez sensu bo KAŻDA śmierć jest tragedią dla rodziny - patrz chociażby krzyże przy drodze. Pomników jakoś za to nie stawiają wink
                • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:20
                  araceli napisała:

> iuscogens napisał:
                  > > Powiedziałabyś rodzinom ofiar, ze taka
                  > > tragedia to za mało na pomnik??
                  >
                  > 'TAKA' tragedia czyli konkretnie jaka?

tzn. nie wiesz jaka?? ta w której zginąl prezydent, jego zona, marszalkowie
                  sejmu, poslowie, generalowie, przedstawiecie koscioła i wiele innych osob. jedna
                  z największych w naszej historii. Nigdy nie bylo takiej sytuacji, zeby w czasie
                  pokoju zginelo na raz tyle waznych dla panstwa osob.
                  To naprawde za malo??
                  Powinni wysadzic caly sejm i senat, zeby bylo wystarczająco godnie??

Co decydować ma niby o 'randze' tragedii
                  > i o tym czy 'zasługuje' na pomnik?

a kto niby decyzduje o tym, ze ktos nie zasluguje??

> IMO argument z rodzinami jest bez sensu bo KAŻDA śmierć jest tragedią dla rodzi
                  > ny - patrz chociażby krzyże przy drodze. Pomników jakoś za to nie stawiają wink

serio nie widzisz różnicy dla panstwa miedzy wypadkiem przy drodze a takim, w
                  ktorym giną najważniejsi urzędnicy panstwowi??
                  wybacz, ale ja Ci tej roznicy tluamczyc nie bede.

tobie tez tak jak gabi, wąz siedzi na kieszeni i nie mozesz przezyc tego pomnika
                  czy tablicy??
                  czy tez niechec do kaczynskiego Cię oslepia??
                  • cherry.coke Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:30
                    > tzn. nie wiesz jaka?? ta w której zginąl prezydent, jego zona, marszalkowie
                    > sejmu, poslowie, generalowie, przedstawiecie koscioła i wiele innych osob.

Otoz to. I dlatego pomnik ma byc akurat koniecznie pod Palacem Prezydenckim?...
                    • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:45
                      cherry.coke napisała:

> > tzn. nie wiesz jaka?? ta w której zginąl prezydent, jego zona, marszalkow
                      > ie
                      > > sejmu, poslowie, generalowie, przedstawiecie koscioła i wiele innych osob
                      > .
                      >
                      > Otoz to. I dlatego pomnik ma byc akurat koniecznie pod Palacem Prezydenckim?...

ja akurat jestem za tablicą przed pałacem, choć pomnik tez by mi nie przeszkadzał.
                      a dlaczego przed?? Bo wsrod osób, które zginęły był jednak prezydent z zoną.
                      • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 19:28
                        > a dlaczego przed?? Bo wsrod osób, które zginęły był jednak prezydent z zoną.

A ja myślałam, że pomnik stawia się na miejscu zdarzenia i/lub pochówku ofiar.
                        • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 19:39
                          echtom napisała:

> > a dlaczego przed?? Bo wsrod osób, które zginęły był jednak prezydent z zo
                          > ną.
                          >
                          > A ja myślałam, że pomnik stawia się na miejscu zdarzenia i/lub pochówku ofiar.
                          >

no nie tylko, wystarczy przejrzeć warszawskie pomniki.
                          a pomnikow na cmentarzach to raczej nie koajrze duzo.
                          • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 21:14
                            Pomnik na cmentarzu miałby wyraz symboliczny - choćby z tego względu, że miejsce katastrofy leży poza granicami Polski. Nie znam dobrze Warszawy, ale jak robię w pamięci przegląd gdańskich pomników, to pomnik obrońców wybrzeża stoi na Westerplatte, pomnik obrońców Poczty Polskiej przed budynkiem poczty, pomnik poległych stoczniowców przed bramą stoczni...
                            • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 11:58
                              echtom napisała:

> Pomnik na cmentarzu miałby wyraz symboliczny - choćby z tego względu, że miejsc
                              > e katastrofy leży poza granicami Polski. Nie znam dobrze Warszawy, ale jak robi
                              > ę w pamięci przegląd gdańskich pomników, to pomnik obrońców wybrzeża stoi na We
                              > sterplatte, pomnik obrońców Poczty Polskiej przed budynkiem poczty, pomnik pole
                              > głych stoczniowców przed bramą stoczni...
                              >

ale echtom na jakim cmentarzu?? Bo przecież nie sa wszyscy w jednym miejscu
                              pochowani.
                              A pomnik przed pałacem już ie bylby symboliczny??
                              • aretahebanowska Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 13:35
                                A dlaczego nie na którymś z warszawskich cmentarzy? Np. tablice
                                poświęcone pamięci marynarzy, którzy zginęli na morzu, przykładowo
                                marynarzy z "Leros Strenght" (i nie tylko) są na gdyńskich
                                cmentarzach. Nie wszyscy byli z Gdyni. W przypadku wypadków
                                lotniczych tablice czy pomniki są najczęściej w miejscu katastrofy
                                (jeśli to możliwe). Cmentarz to miejsce jakby neutralne, w końcu w
                                momencie smierci wszyscy byli równi, inaczej IMO powstaje sugestia,
                                że czyjaś śmierć była najważniejsza. A co do krzyża to ja nie
                                zgadzam się by tam pozostał. Stawianie wszędzie krzyży wygląda na
                                zaznaczanie terenu, oznajmianie wszem i wobec, że to NASZA tragedia
                                a nie ICH, w domyśle tych, dla których ten krzyż nie jest symbolem
                                ich światopoglądu. A poza tym chyba nie wszystkie ofiary to
                                chrześcijanie. Ja osobiście nie chciałabym by na moim nagrobku czy
                                innym miejscu pamięci taki krzyż był.
                              • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:09
                                iuscogens napisał
                                > ale echtom na jakim cmentarzu??

Ogólnie na którym chcesz Warszawa Kraków lub inne większe miasto !

Bo przecież nie sa wszyscy w jednym miejscu
                                > pochowani.

Nie ma to znaczenia tablica morze być wszędzie jedna na miejscu katastrofy
                                druga na cmentarzu.I wszytko na ten temat...

> A pomnik przed pałacem już ie bylby symboliczny??

Nie żadnego ponika pod pałacem!!!!!
                              • echtom Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:25
                                > A pomnik przed pałacem już ie bylby symboliczny??

Przecież nie wszyscy pracowali w pałacu.
                  • araceli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 16:11
                    iuscogens napisał:
                    > tzn. nie wiesz jaka?? ta w której zginąl prezydent, jego zona, marszalkowie
                    > sejmu, poslowie, generalowie, przedstawiecie koscioła i wiele innych osob. jedna
                    > z największych w naszej historii

Jedna z NAJWIĘKSZYCH w historii? Że co proszę? No mania wielkości wyznawców Lecha jest powalająca!

> tobie tez tak jak gabi, wąz siedzi na kieszeni i nie mozesz przezyc tego pomnika
                    > czy tablicy??

Wąż? To już Twoje urojenia. Jestem za tablicą bo pomnik należy się ZA ZASŁUGI - zbiorowa śmierć w katastrofie lotniczej zasługą samą w sobie nie jest.

PS. Ciekawe czy jakby (odpukać) zginął Kwaśniewski to też być o POMNIK dla niego wołała smile Założę się, że nie smile
                    • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:43
                      araceli napisała:

> iuscogens napisał:
                      > > tzn. nie wiesz jaka?? ta w której zginąl prezydent, jego zona, marszalkow
                      > ie
                      > > sejmu, poslowie, generalowie, przedstawiecie koscioła i wiele innych osob
                      > . jedna
                      > > z największych w naszej historii
                      >
                      > Jedna z NAJWIĘKSZYCH w historii? Że co proszę? No mania wielkości wyznawców Lec
                      > ha jest powalająca!

serio, ty tylko o Lechu potrafisz myslec?? nikogo innego juz nie zauwazasz??
                      znasz inną sytuację w naszej historii poza sytuacją wojny, w której nagle
                      zgineło tylu waznych dla panstwa ludzi??
                      >
                      > > tobie tez tak jak gabi, wąz siedzi na kieszeni i nie mozesz przezyc tego
                      > pomnika
                      > > czy tablicy??
                      >
                      > Wąż? To już Twoje urojenia. Jestem za tablicą bo pomnik należy się ZA ZASŁUGI -
                      > zbiorowa śmierć w katastrofie lotniczej zasługą samą w sobie nie jest.

Pomnik – dzieło rzeźbiarskie lub rzeźbiarsko-architektoniczne, posąg, obelisk,
                      płyta itp., wzniesione dla upamiętnienia osoby lub zdarzenia historycznego.

katastrofa w smoleńsku to jak najbardziej wydarzenie historyczne.
                      chociaz jak dla mnie to tablica tez by mogla byc.

>
                      > PS. Ciekawe czy jakby (odpukać) zginął Kwaśniewski to też być o POMNIK dla nieg
                      > o wołała smile Założę się, że nie smile

zakladac się mozesz, na pewno bym nie waliła wtedy bzdurnych argumentow ze nie
                      jest godzien, ze nie ma pieniedzy, ze Bronkowi bedie widok zaslanial. Jesli by
                      ktos tak postanowil, to ok.
              • echtom Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:11
                Nie mam nic przeciwko pomnikowi, ale nie w tym miejscu, jasne? Powtarzam - tragedia nie wydarzyła się w pałacu. Dodaję - spośród osób, które zginęły, tylko część była związana z pałacem prezydenckim.
              • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:04
                iuscogens napisał:
                > czy ktoś powiedział, ze to ma byc pomnik KACZYNSKIEGO?? to ma byc pomnik
                > nieuświetniający ofiary katastrofy.

Powiedzmy sobie w prost gdyby na pokładzie nie było Kaczyńskiego nie było by tej
                całej farsy.A tak mamy pochowanego Króla na Wawelu wiec trzeba mu wymalować nie
                jedną a 3 tablice a kasę podatników!

Powiedziałabyś rodzinom ofiar, ze taka
                > tragedia to za mało na pomnik??

A jak umiera ktoś od Ciebie z rodziny to każesz budować obcym pomniki dla
                Twojego bliskiego ?

> Czekam jeszcze na argument, ze nikt z moich ciężko zarobionych pieniędzy nie
                > będzie pomnika budował.

I właśnie się doczekałaś !
            • uczula Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 21:05
              echtom napisała:

> > Najpierw niech postawią pomnik,potem przenoszą krzyż
              >
              > Ale właściwie za co pomnik? Czy prezydent zginął w obronie pałacu?

echtom - piekne podsumowanie smile

czytam z zaciekawieniem te dyskusje wink
              piszcie piszcie - na razie sie smieje...
          • vivibon Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 14:37
            eli-eli napisał:

> Najpierw niech postawią pomnik,potem przenoszą krzyż,tak jak chce
            > lud! W końcu jest niby demokracja?

na szczęście demokracja, nie ochlokracja
        • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 11:45
          gabi683 napisała:

> eli-eli napisał:
          >
          > > B.K. popełnia ogromny błąd, zaczyna swoją działalność od
          > > sprzątnięcia krzyża,który stał się b.ważnym symbolem dla wielu
          > > Polaków. Chce usunąć to, co jemu niewygodne, ciekawe dlaczego?
          >
          >
          > Przestań gadać bzdury ten krzyż nie został poświęcony a postawili go harcerze.
          > Zdecydowanie powinien zniknąć z pod pałacu i powinno się tam umieścić tylko
          > tablice.

az w szoku jestem, ale się z gabi zgadzam. Powinna byc tablica.
          Tylko ze problem polega na tym, ze nie jest kłopot z samym krzyżem (tzn. dla
          niektórych oszołomów na pewno jest, ale tacy są z obu stron), tylko z tym, żeby
          upamiętnić katastrofę.
          zresztą Kaczyński o tym mówił.
          A tak krzyż out, tablicy niet, za to awantura jest, a rząd tylko rece zaciera,
          bo znowu może nic nie robić ;/
      • pade Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:47
        Pomijając wszystkie inne powody, chciałabyś, zeby przed Twoim
        miejscem pracy, czy pod domem, dzień w dzień zbierali się ludzie,
        którzy Cię, delikatnie mówiąc, nie znoszą?
        Mogłabyś spokojnie mieszkać lub pracować gdybyś wiedziała, że Ci,
        których widzisz przez okno źle Ci życzą?
        • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:53
          pade napisała:

> Pomijając wszystkie inne powody, chciałabyś, zeby przed Twoim
          > miejscem pracy, czy pod domem, dzień w dzień zbierali się ludzie,
          > którzy Cię, delikatnie mówiąc, nie znoszą?
          > Mogłabyś spokojnie mieszkać lub pracować gdybyś wiedziała, że Ci,
          > których widzisz przez okno źle Ci życzą?

Ale to dokładnie o to chodzi aby zgnoić ,nie ma to nic z wspólnego z wiarą.

• kali_pso Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 09:54
        Chce usunąć to, co jemu niewygodne, ciekawe dlaczego?

No ciekawe, może wyjaśnisz nieuświadomionym?winkp

Typowa retoryka a'la kaczyński- insynuowanie, niedomówienia, jątrzenie, "dziwne katastrofy" " wiadomo po której jest stronie( to o Komorowskim)"
        • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:03
          To było do przewidzenia zmienił się tylko na potrzeby kampanii
        • eli-eli Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:16
          kali_pso napisała:
          Typowa retoryka a'la kaczyński- insynuowanie, niedomówienia,
          jątrzenie, "dziwne
          > katastrofy" " wiadomo po której jest stronie( to o Komorowskim)"

O właśnie: wszelka argumentacja wymuszająca użycie zwojów mózgowych:
          to jątrzenie, insynuowanie itp.
          Nalezy łykać rządową i medialną papę bez protestów i lulu spać!
          Nie myśleć!

• pade Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:41
            a może odniosłabyś do moich argumentów?

jeśli jesteś osobą pełną empatii, powinnaś je zrozumieć
          • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:49
            > Nalezy łykać rządową i medialną papę bez protestów i lulu spać!

Jeśli już jesteśmy przy tego rodzaju argumentach, łykasz papkę i Ty, tylko kto
            inny jest kucharzem.
            Samodzielne myślenie nie polega na doszukiwaniu się drugiego, trzeciego i
            dziesiątego dna.
          • lusitania2 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 10:59
            eli-eli napisał:

> O właśnie: wszelka argumentacja wymuszająca użycie zwojów
            mózgowych:
            > to jątrzenie, insynuowanie itp.
            > Nalezy łykać rządową i medialną papę bez protestów i lulu spać!
            > Nie myśleć!
            >

tratlusia wróciła!
          • marianczyk0 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 11:28
            ty bez mrugniecia lykasz pape pisu wiec sie przymknij hipokryto
          • kali_pso Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 12:36

A o czym ty chcesz, złotko, tutaj myśleć?
            Toż wiadomo co i kogo prezes miał na myśli, kiedy mówił o "dziwnej
            katastrofie" itd...heheheheheehh...gorzej z tobą, bo jesteś
            klakierem li i jedynie naśladując styl w/w bez odpowiedzi na moje
            pytaniewinkp
            • fogito Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 15:27
              Co za paranoja sie dzieje w tym kraju. Strach sie bac. Rozsadek jest
              nam potrzebny. Nowe samoloty dla radzacych a nie kolejne krzyze. Czy
              my tylko umiemy sie klocic i krzyze stawiac. Zacznijmy pracowac i
              myslec do przodu aby nigdy wiecej nie wsadzic do samolotu 'calego
              rzadu'. Bo samoloty spadaja - wszedzie. Nie tylko po rosyjskiej
              stronie.
    • asia_i_p Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 18:16
      Też jestem przerażona.
      W dodatku, kiedy słyszę, że oni chętnie ten krzyż usuną, kiedy zostanie tam
      postawiony pomnik, to jako chrześcijanka mam poczucie jednak pewnego
      lekceważenia czy nadużywania symbolu mojej wiary. Bo oni nie czczą w tym krzyżu
      Chrystusa, tylko śp. Kaczyńskiego - i traktują go jako tymczasowy zamiennik dla
      pomnika. Jak dla mnie to już trochę narusza należny krzyżowi szacunek.
      • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 19:43
        Ta dyskusja pokazuje, ze tak naprawdę nie chodzi o krzyż, szumne hasła rozdziału
        państwa od kościoła to tylko pic na wodę, dla niektórych problemem jest nawet
        tablica, a jak już musi byc to gdzies daleko, tak zeby nikt nie widzial.
        Chodzi o to, zey usunąć z przestrzeni publicznej to co się z katastrofa
        smoleńska i pośrednio z Lechem kojarzyło.
        • kawka74 Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 20:23

> Ta dyskusja pokazuje, ze tak naprawdę nie chodzi o krzyż,

Oczywiście, że nie chodzi o krzyż. Chodzi o przedmiot budzący emocje, na których
          można co nieco ugrać. Zamiast krzyża mogłyby być choćby zwałowane przez
          bohaterską zakonnicę szczątki samolotu. Problem byłby najprawdopodobniej ten sam.
          Dotknięcie krzyża, szczątków czy czegokolwiek, co zyskałoby podobną rangę,
          choćby końcem kija od szczotki wywołałoby histerię na tym samym poziomie.

> Chodzi o to, zey usunąć z przestrzeni publicznej to co się z katastrofa
          > smoleńska i pośrednio z Lechem kojarzyło.

Raczej o to, aby Kaczyński i jego koledzy nie zawłaszczali sobie tej tragedii,
          nie próbowali jej używać do własnych celów, nie wpuszczali w maliny niewinnych
          (acz głupich) ludzi i nie machali szczątkami Tu-154 jak szabelką Platformie
          przed nosem.
        • cherry.coke Re: Obrońcy Krzyża 17.07.10, 21:56
          iuscogens napisał:

> Ta dyskusja pokazuje, ze tak naprawdę nie chodzi o krzyż, szumne hasła rozdział
          > u
          > państwa od kościoła to tylko pic na wodę, dla niektórych problemem jest nawet
          > tablica, a jak już musi byc to gdzies daleko, tak zeby nikt nie widzial.
          > Chodzi o to, zey usunąć z przestrzeni publicznej to co się z katastrofa
          > smoleńska i pośrednio z Lechem kojarzyło.

Niekoniecznie. Chodzi o to, ze nie lezy w gestii pana Kaczynskiego - ani jako
          rodziny dwoch z ofiar, ani jako prezesa opozycyjnej partii - wyglaszanie
          decyzji, ze krzyz ma stac, dopoki nie stanie pomnik.

Jesli na drodze konsultacji zbiorowych dojdzie sie do wniosku, ze ma tam stanac
          tablica czy pomnik - prosze bardzo. Ale sam Kaczynski Poniatowskiego niech nie
          przestawia, bo nic mu do tego. Typowa hucpa prezesa. Najpierw z glupia front
          uzurpuje sobie jakies prawo, a przy protestach piszczy pod niebiosa, ze go niszcza.
          • iuscogens Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 09:24
            cherry.coke napisała:

> iuscogens napisał:
            >
            > > Ta dyskusja pokazuje, ze tak naprawdę nie chodzi o krzyż, szumne hasła ro
            > zdział
            > > u
            > > państwa od kościoła to tylko pic na wodę, dla niektórych problemem jest n
            > awet
            > > tablica, a jak już musi byc to gdzies daleko, tak zeby nikt nie widzial.
            > > Chodzi o to, zey usunąć z przestrzeni publicznej to co się z katastrofa
            > > smoleńska i pośrednio z Lechem kojarzyło.
            >
            > Niekoniecznie. Chodzi o to, ze nie lezy w gestii pana Kaczynskiego - ani jako
            > rodziny dwoch z ofiar, ani jako prezesa opozycyjnej partii - wyglaszanie
            > decyzji, ze krzyz ma stac, dopoki nie stanie pomnik.

tzn. mwić co mysli ma prawo, ale mocy prawej do tego nie ma zadnej, to jasne.
            Co nie oznacza, ze nie moze powiedziec co mysli.

>
            > Jesli na drodze konsultacji zbiorowych dojdzie sie do wniosku, ze ma tam stanac
            > tablica czy pomnik - prosze bardzo. Ale sam Kaczynski Poniatowskiego niech nie
            > przestawia, bo nic mu do tego. Typowa hucpa prezesa. Najpierw z glupia front
            > uzurpuje sobie jakies prawo, a przy protestach piszczy pod niebiosa, ze go nisz
            > cza.
            • cherry.coke Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:12
              > tzn. mwić co mysli ma prawo, ale mocy prawej do tego nie ma zadnej, to jasne.
              > Co nie oznacza, ze nie moze powiedziec co mysli.

Oczywiscie, ze moze powiedziec, ze mysli, wszystko zalezy od stylu. Wyobrazasz
              sobie, ze Napieralski robi konferencje i wyglasza decyzje (nie opinie), ze krzyz
              ma zniknac, bo on sie wypowiada w imieniu "poleglych" SLD-owcow?

> jak ty widzisz te konsultacje skoro jedno srodowisko interesuje
              > tylko to, zeby
              > ten krzyz usunac i nic wiceej??
              > Nie miał czasu Komorowski zeby się w tej sprawie wypowiedziec??

Widze, ze nie odrozniasz w ogole sprawy krzyza od sprawy ewentualnego
              pomnika/tablicy? Komorowski jako nowy prezydent elekt wypowiedzial sie w sprawie
              przeniesienia (nie usuniecia - nikt go nie zezlomuje) krzyza. Nie przypominam
              sobie, zeby ktokolwiek ze strony PO/lewicy zabranial tablicy czy pomnika, ale
              jesli to Kaczynski rzuca taki pomysl, to chyba logiczne, ze powinien zadbac o
              konsultacje, a nie nakazac z ambony "bo tak"? Myslisz, ze cala klasa polityczna
              w Polsce od prawa do lewa ma w podskokach biec realizowac kazdy pomysl prezesa?
              Jaki on ma do tego mandat?

Nie widzisz, ze wyrazajac idee w ten sposob Kaczynski wszystkich do siebie
              zraza? Pytanie tylko, czy nieswiadomie, bo taka ma osobowosc, czy scisle
              swiadomie, celowo powodujac konflikty?
              • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 14:18
                Nie widzisz, ze wyrazajac idee w ten sposob Kaczynski wszystkich do siebie
                zraza? Pytanie tylko, czy nieswiadomie, bo taka ma osobowosc, czy scisle
                swiadomie, celowo powodujac konflikty?

To straszne ale mam odczucie ze raczej to drugie z premedytacją !!!!
        • asia_i_p Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 09:01
          Myk w tym, że mnie chodzi o krzyż. Być może taki cel, jak piszesz, mają ci
          ludzie, ale deklarują się jako obrońcy krzyża, równocześnie traktując ten krzyż
          instrumentalnie. To nie jest w porządku.
          • wiesia140 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 16:04
            I dlatego tego krzyża nie powinno tam być od samego początku. Doceniam
            harcerzy ich zapał , zaangażowanie i wiarę , bo to wiara postawiła ten
            krzyż , niestety doczepiła się do tego polityka i zaczęto go traktować
            go instrumentalnie, obrońców krzyża też . A miała być zgoda ( zgoda
            buduje) , miało nie być ;wojny polsko-polskiej. Mam poczucie ,że została
            zaprzepaszczona jakaś szansa współpracy .
        • angazetka Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 18:06
          > Chodzi o to, zey usunąć z przestrzeni publicznej to co się z
          katastrofa smoleńska i pośrednio z Lechem kojarzyło.

Gadasz jak Jaro, brawo.
          Tak, usunąć wszystko,. W tym właśnie celu pochowano Kaczyńskich na
          Waawlu, czyniąc ich równym królom.
          • 130xe Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:37
            Ty chyba nawet nie wiesz jacy królowie tam leżą i jak wyglądało ich
            życie ?
            • asia_i_p Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:53
              Sugerujesz, że pogrzeb wawelski wymyślili przeciwnicy śp. Kaczyńskiego, żeby go
              upokorzyć?
            • gabi683 Re: Obrońcy Krzyża 18.07.10, 19:55
              130xe napisał:

> Ty chyba nawet nie wiesz jacy królowie tam leżą i jak wyglądało ich
              > życie ?

a Ty to wiedziałeś
              Prezydent Lech Kaczyński i jego żona, Maria, zostaną pochowani w romańskiej
              krypcie pod Wieżą Srebrnych Dzwonów, obok szczątków marszałka Józefa
              Piłsudskiego. Krypty wawelskie kryją prochy polskich królów, generałów i wieszczów.

W najstarszej krypcie św. Leonarda spoczywają: Jan III Sobieski, Królowa Maria
              Kazimiera, Król Michał Korybut Wiśniowiecki, Książę Józef Poniatowski, Tadeusz
              Kościuszko i gen. Władysław Sikorski.

W kolejnych kryptach spoczywają królowie Stefan Batory i Władysław IV Waza z
              rodziną.

W Krypcie Zygmuntowskiej znajdują się groby: króla Zygmunt II August, Anny
              Jagiellonki, Olbrachta Jagiellończyka (ostatniego syna Bony i Zygmunta I
              Starego), Anny Austriaczki (pierwsza żona Zygmunta III Wazy), Aleksandra Karola
              Wazy (syn Zygmunta III Wazy). Znajduje się tu też urna z prochami króla
              Stanisława Leszczyńskiego oraz groby królowej Barbary Zápolyi (pierwszej żony
              Zygmunta I Starego), królewny Anny Marii (córki Zygmunta III Wazy), Augusta II
              Mocnego.

krypcie pod Kaplicą Zygmuntowską, w kamiennym sarkofagu spoczywa król Zygmunt I
              Stary, zaś w krypcie Wazów: Zygmunt III Waza, Konstancja Austriaczka (druga żona
              króla Zygmunta III), Ludwika Maria Gonzaga, Jan Kazimierz Waza i królewicz Jan
              Zygmunt Waza (syn Jana Kazimierza i Ludwiki Marii Gonzagi).

Sarkofag pary prezydenckiej stanie w zaprojektowanej przez Adolfa
              Szyszko-Bohusza krypcie pod Wieżą Srebrnych Dzwonów, w której do tej pory stał
              jedynie sarkofag marszałka Piłsudskiego.

Zaprojektuje go architekt Marta Witosławska. Będzie on miał prostą formę i
              zostanie wykonany z granitu. Ponieważ krypta jest dość duża, trumna z ciałem
              marszałka Piłsudskiego nie będzie naruszana.

W Krypcie Wieszczów Narodowych na Wawelu znaleźli też miejsce pochowku Adam
              Mickiewicz i Juliusz Słowacki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka