Dodaj do ulubionych

Trochę mnie to dziwi i zastanawia

04.01.11, 08:52
Czytam sobie własnie wszystkie wątki grudniowej, także te sprzed listopada. I czytam o rozstrzelaniu narkomanów pod ścianą. Dalej widze ogromne oburzenie innych forumek. To samo się dzieje, jak grudniowa pisze o obozach dla narkomanów. I pojawiające się pytania w stylu: Czy Adolf jest Twoim idolem? Jak nie Adolf, to chociaż na pewno Pol Pot itp. itd.. I tak mnie teraz naszło: niby każdy ma swoje zdanie, każdy ma prawo wyrażać swobodnie swoja opinię, nikt nie musi byc kopią drugiego człowieka, a tutaj przy tych watkach dotyczących narkomanów zrobił się taki szum, że aż w szoku lekkim jestem. I te insynuacje co do tego, kto jest idolem autorki tych postów. I jeszcze mnie jedno zastanowiło: skąd w porządnych ludziach, z wykształceniem, stanowiskami, nagła chęc obrony narkomanów? Zastanawiające, nie powiem.
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:02
      Co jest zastanawiające ze każdy człowiek zasługuje na szacunek obojętnie czy to narkoman, gej ,pijak ,czarny,czerwony liczy się człowiek jako osoba .
      • gryzelda71 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:05
        Zapomniałś o pedofilach,złodziejach,mordercach...
        • angazetka Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:07
          A co, ich należy pod ścianę i rozstrzelać?
          Wydawało mi się, że odeszliśmy od takich radosnych metod.
          • gryzelda71 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:09
            Gabi o szacunku pisała.
            • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:19
              Szacunek szacunkiem, jednak należy posiadać zdrowy rozsądek, i dobrze się nad wszystkim zastanowić. Mam mieszane uczucia, kiedy ktoś mówi o szacunku do osób, które marnuja sobie zdrowie i życie.
              • kali_pso Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:30
                > Szacunek szacunkiem, jednak należy posiadać zdrowy rozsądek, i dobrze się nad w
                > szystkim zastanowić.

Ile ty masz lat, dziecino?
                Po kategorycznych sadach wnioskuję, że niewiele...i zdaje się posiadasz równie bogata kartotekę życiowych sytuacji w której wykazałaś się zdrowym rozsądkiem, prawda?winkp
                • echtom Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:27
                  > Ile ty masz lat, dziecino?
                  > Po kategorycznych sadach wnioskuję, że niewiele...

Nie wiem, ile lat ma przedmówczyni - ja mam dużo i zupełnie mnie nie kręci poprawność polityczna i miłosierne zrozumienie dla ludzkiej głupoty. Szacunek okazywany wszystkim bez wyjątku, od Hitlera do narkomana, trąci dla mnie sztucznością i hipokryzją. Każdy wpędza się w nałogi na własne życzenie i nie wiem, czemu za dobrowolne zejście na dno ma oczekiwać szczególnego uznania. Gdyby ten problem dotyczył mojego dziecka, musiałabym pomóc, ale wcale nie zaczęłabym twierdzić, że narkomani są cacy i zasługują na szacunek. Btw. jedna z moich córek jest palaczką i nie twierdzę w związku z tym, że palenie jest fajne. A co do tematu - nie wypowiadam się w wątkach Grudniowej i jej nie potępiam, bo sama doświadczyłam horroru, jaki można przeżyć, gdy dzieciom zaczynają buzować hormony.
                  • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:55
                    Dla mnie tez okazywanie za wszelka cene szacunku każdemu narkomanowi to hipokryzja. Faktycznie, cięzko mieć szacunek do kogoś, kto na własne życzenie stacza się na dno. Podobna hipokryzja jaka miała miejsce tuż po katastrofie smoleńskiej. Po niej też nagle połowa Polski kochała Kaczyńskiego, wspaniały prezydent, wielki człowiek, a zanim się każdy dowiedział o katastrofie to karzełek, nieudolny facet itp itd..
                    Ludzie mają hipokryzje we krwi.
                    A jeżeli chodzi o szacunek do Hitlera - to tutaj to juz chyba mówimy o poglądach, a każdy ma je inne,
                    • gabi683 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:02
                      jjod napisał:

> Dla mnie tez okazywanie za wszelka cene szacunku każdemu narkomanowi to hipokry
                      > zja.

Nie daj Boze jak dopadnie to któregoś z Twoich bliskich ,co w tedy oplujesz

Faktycznie, cięzko mieć szacunek do kogoś, kto na własne życzenie stacza s
                      > ię na dno.
                      Czasem tak bywa czasem wiele czynników składa sie na takich stan danej osoby !

Podobna hipokryzja jaka miała miejsce tuż po katastrofie smoleńskiej
                      > .
                      co ma piernik do wiatraka ?

Po niej też nagle połowa Polski kochała Kaczyńskiego, wspaniały prezydent, wi
                      > elki człowiek, a zanim się każdy dowiedział o katastrofie to karzełek, nieudoln
                      > y facet itp itd..

ale ja zdania nie zmieniłam lecz o umarłych nie mówi się źle

> Ludzie mają hipokryzje we krwi.
                      > A jeżeli chodzi o szacunek do Hitlera - to tutaj to juz chyba mówimy o poglądac
                      > h, a każdy ma je inne

Mówisz o skrajnościach a ja o szarym Kowalskim
                    • echtom Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:03
                      Wyłożę krótko swój pogląd n/t szacunku. Mam wielki szacunek dla tych, którzy tworzą. Nie mam szacunku dla tych, którzy niszczą to, co stworzyli inni. Narkoman niszczy życie, którego sam nie stworzył. O Hitlerze w tym kontekście nie wspomnę.
                    • alexa0000 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:07
                      Wiadomym jest, że im człowiek starszy, tym mniej skłonny do ryzykownych zachowań. Wiele badan potwierdza, że ryzyko wpadnięcia w narkomanię czy nikotynizm bardzo maleje wraz ze wzrostem wieku inicjacji. Z narkotykami eksperymentują ludzi młodzi, ci, którzy nie mają jeszcze w pełni wykształconego osrodka zawiadującego podejmowaniem odpowiedzialnych decyzji. W zwiazku z ttym ciężko jest stwiedzic,że zdrowy na umysle, odpowiedzialny człowiek wie, w jakie gó... sie pakuje. Nastolatek nie jest zdrowo myslącym , odpowiedzialnym człowiekiem, wiec ma o wiele wieksze szanse na wpadniecie w nałóg. Ponadto zadaje się z innymi nastolatkami, którzy nie siedzą jesze pod mostem, ładujac kompot w zyłę. Na to lub na inne objawy " stoczenia " się przyjdzie mu jeszcze poczekać. Nie widzi więc skutków zażywania, odsuwa od siebie złe mysli , wychodzi z załozenia : ' inni tez biorą, nie sa na dnie, mnie nic nie grozi".
                      • echtom Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:21
                        Zgoda, ale jest jeszcze tzw. wiedza ogólna na temat skutków zażywania narkotyków i znajomość historii ludzi, którzy źle przez nie skończyli. I najprostsza zasada - nie znasz predyspozycji swojego organizmu, nie wiesz, jak zareaguje na narkotyk, więc nie ryzykuj. Wiedzę o zagrożeniach przekazuje się już małym dzieciom - nie rozumieją, jak działa prąd, ale przyjmują, że nie wkłada się palców do kontaktu i już. A jeśli nastolatek uzbrojony w wiedzę postanawia ją zanegować na złość starym durniom, to cóż - szkoda, że to nie tylko jego problem.
                        • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:44
                          W sumie to kiedy grudniowa napisała, że Hitler jest jej idolem?
                          Coś tam pamiętam, że pisała, że to nie jest jej idol.
                          • angazetka Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:46
                            A musiała pisać wprost? Jej poglądy są wystarczająco czytelne.
                            • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:49
                              Błędna myśl. Może mieć poglądy podobne do Hitlera, jednak to nie musi byc od razu jej idol.
                        • alexa0000 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:51
                          Wiedza ogólna nie przeszkodziła mi w zapaleniu trawy ( kilkukrotnym). Powstrzymała mnie przed narkotykami tzw ciężkimi. Nie wiem jednak,czy nie spróbowałabym , gdyby ludzie z mojego towarzystwa nie zabraliby sie za np amfe czy kokainę. Wtedy byłam tak nieasertywna, niepewna swojej wartosci, podatna na wpływy, że pewnie weszłabym w to. Zaznaczam,że zadawałam sie z dziećmi ludzi wykształaconych, na stanowiskach wink.
                        • malila Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 12:58
                          Jest też wiedza ogólna na temat skutków picia alkoholu i palenia papierosów. Którą to wiedzę nieletni tłumaczą sobie tak, że starzy trują, a sporadyczne picie czy palenie nie wywołuje żadnych skutków poza jednodniowym złym samopoczuciem. I te same spostrzeżenia stosują do narkotyków.
      • papalaya "każdy czlowiek zasługuje na szacunek" 04.01.11, 09:55
        szczególny szacunek czuję do Hitlera, Mengele, Stalina, Pol Pota, Fritzla oraz rodziców kiszących dzieci w beczkach po kapuście

no bo wicie, rozumicie, trzeba rozpatrywać pysochologiczne uwarunkowanie, trudne dzieciństwo, kompleksy Edypa i inne bzdety

w każdym razie szacunek należy im się jak psu micha, no bo Hitler i Fritzl licza się jako osoba

osobowośc zaiste mieli niebanalną idiotko
    • alexa0000 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:16
      >I te insynuacje co do tego, kto je
      > st idolem autorki tych postów.

Grudniowa nie ukrywa,że Adolf był/jest jej idolem. Cyganów i Żydów uwaz a za podludzi.

>skąd w porządn
      > ych ludziach, z wykształceniem, stanowiskami, nagła chęc obrony narkomanów?

Stąd,że ludzie z wykształceniem i stanowiskiem miewają na tyle szerokie horyzonty, że wiedzą, iż uzaleznienie jest uznane za chorobę. Wielu z nich ma nawet wokół siebie innych ludzi z wykształceniem i stanowiskiem, którzu zostali przez chorobe wessani-czy to narkomanię, czy alkoholizm.
      • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:20
        I każdy, kto posiada mózg, to wie, jak bardzo szkodliwe i uzależniające są narkotyki i że łatwo w to wpaść.
        • gryzelda71 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:23
          Można też z nałogu wyjść.
          • a.nancy Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:20
            gryzelda71 napisała:

> Można też z nałogu wyjść.

ten, którego rozstrzelali pod ściana, już raczej z tego nie wyjdzie smile
        • kropkacom Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:27
          > I każdy, kto posiada mózg, to wie, jak bardzo szkodliwe i uzależniające są nark
          > otyki i że łatwo w to wpaść.

Ludzie palą, piją, skaczą bungee itd. Mózg to jeszcze nie wszystko. tongue_out
        • kali_pso Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:27

Dlaczego ktoś, kto zapewne ma mózg, nie rozumie, że pisze o zupełnie dwóch róznych aspektach tej samej sprawy?wink

Wykształcony czlowiek nie ma prawa do odczuwania współczucia na widok narkomana?
          Wiedza na temat szkodliwości narkotyków ma spowodowac, że widok trzesącego się człowieka w ciagu, nie ma mozliwości nas poruszyć wewnętrznie?
          • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:47
            Czyli branie od czasu do czasu jest w porządku? Tak naprawde nigdy nie wiadomo, kiedy to się w nałóg przerodzi. I tutaj sie rodzi ludzka głupota. Ale to nie o to tutaj nawet chodzi.
            Chodzi o to, że niby każdy ma prawo do wyrażania swoich poglądów, ale zarazem robi się szum, jak ktos pisze tak, jak grudniowa.
            To jak to jest z tym prawem do własnego zdania i opinii?
            A jeszcze o grudniowej: ma syna narkomana, a tutaj wyraża tez nienawiść do narkomanów. Ciezko to sobie wyobrazić.
            • angazetka Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:50
              > Czyli branie od czasu do czasu jest w porządku?

Kto tak napisał?

> Chodzi o to, że niby każdy ma prawo do wyrażania swoich poglądów, ale zarazem r
              > obi się szum, jak ktos pisze tak, jak grudniowa.

Bo są granice. Pisanie o innych jak o podludziach JEST taką granicą.
    • mondovi Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:57
      >I jeszcze mnie jedno zastanowiło: skąd w porządn

mhm, niewykształceni kołek osikowy w serce by wbili? po pierwsze, to nie kwestia zajmowanego stanowiska, ale otwartości, empatii i wyobraźni...
      nie pasuje mi stanowisko: "on jest inny, on jest winny".
      • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 09:58
        Pisanie o pewnych grupach osób jako o podludziach to faktycznie przegięcie, ale cóż, ludzie są różni.
    • a.nancy Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:18
      jjod napisał:

> Czytam sobie własnie wszystkie wątki grudniowej, także te sprzed listopada. I c
      > zytam o rozstrzelaniu narkomanów pod ścianą. Dalej widze ogromne oburzenie inny
      > ch forumek.
      (ciach)
      > I jeszcze mnie jedno zastanowiło: skąd w porządn

dziwi cię, że ludzie "porządni, z wykształceniem, stanowiskami" sprzeciwiają się rozwiązywaniu problemów poprzez przemoc i zadawanie śmierci? rozumiem, że twoim zdaniem tylko patologia i kretyni uważają, że strzelanie do ludzi jest barbarzyństwem?
      • jjod Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:24
        Nie sądze, aby rozstrzelanie było odpowiednim rozwiązaniem problemu, bo gdyby tak było, to pewnie podobni grudniowej już by to realizowali.
        Jeszcze mnie jedno nurtuje: można czuć niechęć do narkomanów, ale dziwi mnie troche to, że mając takie, a nie inne dziecko, grudniowa nadal ma takie poglądy.
        No, chyba że jej syn to wymysł, fikcja. Tylko, czy ktoś potrafiłby coś takiego tak swobodnie wymyslić?
        • gryzelda71 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:27

> Nie sądze, aby rozstrzelanie było odpowiednim rozwiązaniem problemu, bo gdyby t
          > ak było, to pewnie podobni grudniowej już by to realizowali.

I dlatego nie mordują,bo to niedobre rozwiązanie?
    • lusitania2 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:24
      i twoje dziecko może zostać narkomanem...
      Uważej, jjod, historia lubi się powtarzać. Ty też możesz się znaleźć na miejscu "niepatologicznej, z dobrego domu" grudniowej.
    • menodo Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:29
      Ale grudniowa to troll przeciez a jej "kontrowersyjne" watki to efekt jej chorej wyobrazni, braku stymulacji spolecznej w realnym zyciu lub chlodnej kalkulacji liczby postow w przypadku "profesjonalistow".
      Po co sie tu zajmowac fikcyjnymi bohaterami i ich problemami, zwlaszcza ze for poswieconych postaciom literackim i fimowym jest juz w sieci sporo?

• mondovi Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 10:32
        wiesz, reakcje są ciekawe wink
    • martishia7 Z innej beczki 04.01.11, 10:38
      Czy byłby ktoś tak miły i nakreślił mi serial związany z wielkim dramatem życiowym grudniowej w kilku zwięzłych punktach. Wiem, że syn ma jakowyś problem narkotykowy, ale ciekawam czym mu się on objawia i w jakich specyfikach gustuje. Bo czasami mam wrażenie, że ktoś tu robi z igły widły./I w jakim wieku jest w zasadzie przedmiotowy syn?
      • jjod Re: Z innej beczki 04.01.11, 10:47
        W skrócie z tego, co można wyczytać w poszczególnych wątkach:
        - ma 16 lat
        - gustuje w amfie
        - bierze mniej więcej 3-4 razy w tygodniu
        - gdzieś ok. roku
        • jjod bierze mnie więcej rok n/t 04.01.11, 10:48
        • martishia7 Re: Z innej beczki 04.01.11, 10:49
          O to trochę kanał uncertain
      • menodo Re: Z innej beczki 04.01.11, 10:53
        Az tak na biezaco nie jestem, ale syn bohaterki jest chyba nastolatkiem, a ona jest w ciazy. Widzialam, ze na forum aborcja wypowiadala sie na temat swoich watpliwosci w zwiazku z kryzysem jaki teraz przechodzi. Pikantne jest to, ze wczesniej grudniowa byla przeciwniczka narkomanow, co oczywiscie zostalo jej wypomniane.
        Temat troche przycichl, ale ostatnio sie ozywil, bo synowi przydarzyla sie proba samobojcza, o czym grudniowa natychmiast poinformowala forumki i jeszcze znalazla czas i glowe aby sie z nimi poklocic.
        Wazne jest takze to, ze grudniowa to nie jest jakis niegramotny troll, ale "pani z wyzszych sfer" - o czym nie zapomina co jakis przypomniec - a w dyskusje z nia wchodza zasluzone na forum autorytetysmile
        • verdana Re: Z innej beczki 04.01.11, 11:00
          Jak pisałam w innym wątku - w św. Mikołaja i Grudniową nie wierzę.
          Wszakże dyskusje pod jej watkami pasjonujace są.
          • martishia7 Re: Z innej beczki 04.01.11, 11:01
            Przejrzawszy zagadnienie pobieżnie przychylam się do Twojego poglądu smile
          • jjod Re: Z innej beczki 04.01.11, 11:03
            Oj, wierz mi, że tutaj się możesz mylić.
            Znam podobną jej osobe. Też współczesny nazista, który wyznaje Fuhrera i tylko jego. O narkomanach też ma takie, a nie inne zdanie.
            Ale faktycznie w jej przypadku jest dziwne to, że mając takie problemy tyle siedzi w necie.
            Może po prostu manipuluje ludźmi.
            • menodo Re: Z innej beczki 04.01.11, 11:52
              jjod napisał:

> Oj, wierz mi, że tutaj się możesz mylić."

Daj spokoj...Ale widze ze z "motywu grudniowej" da sie jeszcze na forum cos wycisnacbig_grin
              • jjod Re: Z innej beczki 04.01.11, 11:56
                Ostatnio to chyba najbardziej popularna forumka (albo bardziej kontrowersyjna).
                Pewnie siedzi przed monitorem i się smieje, że ludźmi tak łatwo manipulować.
                • menodo Re: Z innej beczki 04.01.11, 12:35
                  Jesli to dzialalnosc non-profit to wspolczuje, ze tylko takie ma radosci w zyciu.
                  Chyba ze w ten sposob zarabia na zycie. Nie sadze, aby byly to duze pieniadze, na jacht nie starczy, ale alkohol na weekend to zawsze cossmile
                  • jjod Re: Z innej beczki 04.01.11, 12:43
                    A jeżeli to prawda, to ja zwracam honor i współczuje, że wielka pani ma w domu takie dziecko.
                    • menodo Re: Z innej beczki 04.01.11, 13:31
                      Ale komu zwracasz honor? Grudniowej? big_grin
                      • jjod Re: Z innej beczki 04.01.11, 14:04
                        Jeżeli oczerniam kogoś, kto mówi prawde..
    • paskudek1 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 11:00
      ja to widzę tak: mozna miec swoje zdanie i niekoniecznie trzeba pałac szacunkiem i miłością do narkomanów, alkoholików czy zbrodniarzy w stylu Hitlera, Pol Pota czy Pinocheta. Ale od braku szacunku czy miłości tudzież akceptacji do deklarowania "wszyscy pod ścianę" " to sa brudasy, podludzie" it. jest jednak dość odległa droga. Tak moim skromnym zdanie. Tym bardziej że własnie mamy juz te koszmarne przykłady do czego prowadzi segregowanie ludzi, historia juz pokazała dość koszmarnie jak to sie skonczyło. Zaczęło się od "gadania".
      Casus grudniowej (nie rozstrzygam teraz czy ona troll czy realny byt) jes to tyle ciekawy, że najpierw narkomanów kierowała pod ściane a potem się okazało że musiałaby i w tym rządku własne dziecię postawić. I już się robi nieróżowo i jakby trochę dziwnie na duszy.
      To mniej więcej tak, jakbys całe życie głosiła głęboką, organiczną pogardę do homoseksualistów i nagle okazałoby się, ze Twoje dziecko albo ktoś z bliskiej rodziny, ktoś znany i kochany jest homoseksualistą. Zonk nieprawdaż?
    • ira_07 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 13:20
      No, niesamowite, ze są ludzie, którzy widzą inne wyjście z problemu niż rozstrzelanie...I, że są ludzie, którzy w innych, nawet tych na dnie, widzą człowieka. To takie obrzydliwie chrześcijańskie! Nawet jeśli są ateistami lub agnostykami, tym bardziej obrzydliwe!
    • fajka7 Re: Trochę mnie to dziwi i zastanawia 04.01.11, 23:56
      "I jeszcze mnie jedno zastanowiło: skąd w porządn
      > ych ludziach, z wykształceniem, stanowiskami, nagła chęc obrony narkomanów? Zas
      > tanawiające, nie powiem."

No istnieje taka idea wypracowana z rozwojem cywilizacji, że każdy człowiek zasługuje na jakieś minimum szacunku, który nie przejawia się bynajmniej wielkim zrozumieniem zawiłości jego psychiki i potrzeb, ale zwyczajnie niepogardzaniem nim jak ostatnim śmieciem, nieodbieraniem mu prawa do życia, a nawet - w przypadkach, gdzie to możliwe - udostępnieniem jakiejś pomocy, żeby wrócić go światu, po prostu uznaniem, że to też jest człowiek, a ludzkie życie stanowi wartość samą w sobie.
      Każdy, nawet najbardziej zwyrodniały przestępca ma prawo do obrony - to efekt przysłowiowego zejścia człowieka z drzewa, raczej jest postrzegany jako zdobycz ludzkości w dziedzinie humanitaryzmu i trochę dziwi, że o tym nie słyszałaś - to jest zastanawiające.
      Przy czym nie wiem o co chodzi z Grudniową, bo nigdy nic nie czytałam, ale to bez znaczenia i nie rozumiem fragmentu o stanowiskach i wykształceniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka