Dodaj do ulubionych

Polska jest brzydka :(

04.03.11, 08:49
Jak ja nienawidzę ulic, ścian, śmietników upstrzonych reklamami, dlaczego tego nikt nie reguluje? Mamy wolny rynek, ale czy mnie nie przysługuje prawo do wolności od oczopląsu? Do tego architektura, totalny chaos, prowizorka na zmianę z pseudo pałacykami. Nic do siebie nie pasuje. Śmieci w lesie, szambo w rzece i psie kupy na trawnikach. Najgorsze jest to, że otoczenie wpływa na sposób myślenia, dlatego w im większym syfie żyjemy tym gorzej dla nas! Zróbmy z tym coś, tylko jak?
Obserwuj wątek
    • matsuda chyba Polka i to konkretna -Ty 04.03.11, 08:56
      wyjdź poza swoją favelę a zobaczysz co widzą inni.
      • rulsanka Re: chyba Polka i to konkretna -Ty 04.03.11, 12:15
        Może i jestem brzydka, ale tobie nic do tego. Polska jest wspólna, a ja nie. Może jesteś ładna, ale brakuje ci merytorycznych argumentów.
        • matsuda żartujesz chyba 04.03.11, 12:21
          pojechałaś z takim prostackim uogólniemiem, że i ja sobie pozwolę: zagraniczny mężczyna patrząc na Ciebie ma prawo mówić, że Polski są paskudne?
    • baltycki Sama jestes brzydka:-p 04.03.11, 09:05
      • morgen_stern Re: Sama jestes brzydka:-p 04.03.11, 11:11
        A ty masz małego fiutka. To żart na twoim poziomie, nie? Podobnej wartości argument w dyskusji.
    • xxe-lka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 09:19
      No mnie też drażni wszystko obklejone reklamami
      ale są też piękne miejsca w Polsce, zadbane
      myślę, że każdy kraj ma miejsca za które może się wstydzić i którymi może się pochwalić
      sądzisz, że architektura dajmy na to w USA, UK, Irlandii jest lepsza???
    • cora73 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 09:20
      Teraz obrazilas wszystkie slepe patriotkismile))) ja tam sie z toba zgadzam: wjazdy do wiekszych miast tak pozastawiane reklamami, bilbordami roznego rodzaju ze zwyklych znakow drogowych nie widac. Krajobrazy ladna z okien samochodu.....pierwszy lepszy parking "lesny" zawalony smieciami , czlowiek ma wrazenie ze ludzie smieci celowo do lasow wywoza!
    • leeloo2002 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 09:43
      rusłanka ma rację.Jesteśmy narodem syfiarzy. Zero planowania przestrzennego, chyba taki zawód jak urbanista nie istnieje. Developer jak już wyrwie swoją działkę ma wolną rekę. Domy budowane przy drodze nie trzymają pierzei (każdy pod innym kątem i w iddnym oddaleniu od drogi), czasami ktoś we wsi wpadnie na pomysł pomalowania elewacji na turkus albo róż.
      Dramat, dramat, dramat
      Moim zdaniem oddolnie niewiele da się zrobić , potrzebna jest jakaś polityka przestrzenna.
      No może jak ludzie trochę pojeżdżą za granicę to zobaczą, że można żyć inaczej i nie wykładać podwórka kostką bauma.
      Ja się załamałam jak w ub roku pojechałam do Sopotu i zobaczyłam to nowe centrum hotelowe, które tam wybudowano (praktycznie przy Grand Hotelu). Moim zdaniem coś tak brzydkiego mogło powstać tylko po grubym "smarowaniu"
      • paris4 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 09:46
        ale o jakim kraju jako całości możesz powiedzieć, że jest piękny i spójny architektonicznie?
        • leeloo2002 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 10:19
          pewnie nie ma takiego kraju w 100%, ale jak pojedziesz nawet do Czech, Austrii, Niemiec, Hiszpanii to jednak panuje tam jakiś ład przestrzenny, jak jest planowane osiedle to nadąża za tym infrastruktura (drogi) itd
      • sowa_hu_hu Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 09:49
        A to zupełnie tak samo jak SZERATOOON w Krakowie nad Wisłą... po prostu żenada uncertain
        No i zgadzam sie - ludzie sa syfiarzami ,śmieci sie walają wszędzie - czy wieś czy miasto...

Ale np Polskie góry - coś pięknego smile
        • ywwy Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 09:56
          przepraszam, ja nie walę śmieci , gdzie popadnie smile czasem jak idiotka niosę jakiś papiórek całe kilometry, bo nie ma żadnego śmietnika!
          Nie generalizujcie.
        • gazeta_mi_placi Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:08
          Sheraton akurat jest ok.
        • rulsanka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:21
          > Ale np Polskie góry - coś pięknego smile
          Bo nie ma tam bilbordów smile
        • halapta Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:52
          Bo naturę mamy piękną. Natomiast to co sami tworzymy jest po prostu brzydkie, na odwal, bez pomyślunku.
          Ja się jeszcze zastanawiam nad tymi bilbordami w ogródkach. Jak ktoś już tak nieszczęśliwie ma dom przy drodze głównej to bierze kasę za postawienie bilbordu. Ciekawe, czy to rzeczywiście aż taki biznes, żeby sobie takie ustrojstwo montować na posesji?
          • cherry.coke Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:13
            halapta napisała:

> Bo naturę mamy piękną. Natomiast to co sami tworzymy jest po prostu brzydkie, n
            > a odwal, bez pomyślunku.
            > Ja się jeszcze zastanawiam nad tymi bilbordami w ogródkach. Jak ktoś już tak ni
            > eszczęśliwie ma dom przy drodze głównej to bierze kasę za postawienie bilbordu.
            > Ciekawe, czy to rzeczywiście aż taki biznes, żeby sobie takie ustrojstwo monto
            > wać na posesji?

Idealistka smile Porownaj z watkami o zarobkach. Jesli ktos zarabia 800 zl miesiecznie, to pewnie, ze to dobry biznes. Jesli zarabia 3000, to tez nie zaszkodzi. Mysle, ze Polsce jeszcze daleko do takiego poziomu zycia, zeby ludzie byli w stanie rezygnowac z latwego zarobku jedynie z przyczyn estetyczno-ideologicznych (bo ohydne i zasyfia przestrzen).

A ogolnie sie zgadzam, ze w Polsce piekne sa przyroda i sensownie ocalona zabudowa historyczna. Reszta jest dosc masakryczna, a dziki kapitalizm przyczynil sie do tego tak samo, jesli nie bardziej, niz komunizm.
        • zebra12 Polskie góry 04.03.11, 16:18
          Polskie góry są piękne, polskie jeziora są piękne, ale to nie Polacy je wybudowali smile
          • iwles Re: Polskie góry 04.03.11, 18:14

Zebro smiem twierdzic, że nie wybudowali ich nawet ani Niemcy, ani Amerykanie wink
            • nanuk24 Re: Polskie góry 05.03.11, 00:44
              Ale Yeti juz taktongue_out
      • leeloo2002 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 19:56
        śiwtałko w tunelu warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9198849,Wreszcie__Reklamy_znikna_z_kamienicy_Empiku.html
    • madame_zuzu Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 10:06
      Jeśli razi Cię widok Twojego miasta, to przyjedź do Aten. Nagle magicznie zmieni się Twój pogląd na Twoje miasto. Nagle zobaczysz ze ono jednak jest ładne i czyste, a psie kupy jakby mniejsze wink
      • xxe-lka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 10:08
        o tak zgadzam się - lekki szok zaliczyłam widząc Ateny po raz pierwszy smile
        no ale u większości ludzi na hasło Grecja - w głowie pojawiają się białe domki z niebieskimi dachami smile
        • madame_zuzu Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 10:23
          Ja przez 4 lata nie przywykłam i chyba nie przywyknę.
          • xxe-lka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 10:49
            ja polubiłam Ateny - na swój sposób wink ale mieszkać bym tam nie chciała
            • hugo43 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 10:57
              no to jedz do stambulu,tam jest dopiero syf.chyba malo jest miejsc na swiecie,gdzie jest tylko pieknie.polska nie jest taka zla,mamy sporo zieleni,wiele zabytkow i miejsca ktorych moze nam caly swiat zazdroscic
              • matsuda łatwo powiedzieć jak ktoś swojejgminy nie opuszcza 04.03.11, 11:02
                a jedyną ZAGRANICĄ , za którą był to właśnie granica gminy, no czasem powiatu ( zakupy w Biedronce).
              • franczii Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:33
                Wielki syf i niechlujstwo budowlane jest tez w miasteczkach na poludniu Wloch. Smieci nie tylko w Neapolu ale chyba na calym poludniu
              • rulsanka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:03
                Byłam w Sambule i jakoś mi nie przeszkadzało. W sumie w Polsce najgorsze jest połączenie bogactwa z syfiarstwem. Kraje wschodnie jak Turcja są chaotyczne z natury i przyjmuję to jako koloryt lokalny.
      • majenkir Re: 04.03.11, 14:34

madame_zuzu napisała:
        > Jeśli razi Cię widok Twojego miasta, to przyjedź do Aten. Nagle magicznie zmien
        > i się Twój pogląd na Twoje miasto.

Z calym szacunkiem, ale to tlumaczenie na poziomie mojego 9-latka.
        Zamiast piac sie w gore, pociesza sie, ze inni sa gorsi wink.
        • madame_zuzu Re: 05.03.11, 00:59
          Napisałam to z mojego punktu widzenia. Jak przyjeżdżam do Polski raz na rok, to naprawdę czuję się jakbym przekroczyła jakąś granicę przyzwoitego porządku. W porównaniu z tym co widzę na codzień, to na prawdę czyściutko.
          Może mam zamazany obraz rzeczywistości tęsknotą za krajem. Nie wiem wink
          Następnym razem będę uważniej obserwować otoczenie.
    • kropkacom Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 10:55
      Wiem, że niektóre miasta coś tam kiedyś próbowały robić a propos tych reklam.

Każde państwo, miasto ma swoje piękne miejsca i brzydkie. Normalka. Zauważyłam tylko, że im sami lepiej się gdzieś czujemy tym zaraz wszystko staje się ładniejsze.
      • kropkacom Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:03
        Ale też nie jestem entuzjastką polskiej architektury. tongue_out
    • ma_dre Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:03
      ulsanka, zgadzam sie z toba, brak jakiejkolwiek lokalnej polityki przestrzennej czy jak to sie tam zwie. Regularnie bywam np. w Ojcowskim Parku Krajobrazowym i za kazdym razem doznaje oci.pienia na widok zaj.ebasnie pomaranczowych czy jadowicie zielonych domostw, w stylu totalnego zaprzeczenia zabudowy malopolskiej, a przeciez tradycyjne malopolskie domy sa takie piekne! Coz z tego, kiedy nikt tego nie reguluje, mozna postawic sobie chalupe w kolorze fluorescencyjnym w ksztalcie silosu i nikt z kulawa noga nie przyjdzie powiedziec ze nie pasuje do projektu zabudowy lokalnej... bo takowego ni ma, albo nikt tego nie pilnuje!!! O reklamach nie wspomne, bo nie chce sie denerwowac z rana. Syf, syf, syf. Mieszkam we Francji i tutaj ogolnie w danej gminie wszystkie domy musza do siebie pasowac, na to sa wytyczne, nie wstawisz innych okien niz te zalecane, nie pomalujesz okiennic na inny kolor niz wytyczony, bo przyjdze wladza i kaze przemalowac. Oczywiscie sa miejsa gdzie nikt o to nie dba, ale nie sa to miejsca zamozne... Te dbalosc widac, niektore miescowosci jesli nie sa po prostu ladne to sa piekne!!!
      Polska ma potencjal by byc piekna, zeby jeszcze ktos o to zadbal...
      • papalaya Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:08
        i to jest socjalizm/totalitarzm

dziękuję, wolę Polskę
        • ma_dre Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:19
          twoja sprawa, ja wole piekno.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:07
            A Ty jesteś piękna?
            • ma_dre Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 18:41
              pewnie ze jestem, smiesz watpic? Jestem tak piekna, ze koledzy mojego meza co i rusz dopraszaja sie zebym im przedstawiala moje kolezanki Polki, jesli sa do mnie podobne wink
      • jowita771 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:37
        Ja właśnie będąc we Francji zachwyciłam się budownictwem jednorodzinnym tamtejszym smile
        Jak w miasteczku domy jasne, w kolorze kamienia, to wszystkie, jak z brązowej cegły, to też. Od razu inaczej to wygląda. Jak każdy dom jest z innej parafii, to nawet, jak się ma czysto w obejściu, to całość robi wrażenie bałaganu i nic na to nie poradzisz.
    • bea.bea Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:05
      Nie sądzisz , ze bardziej trafne jest powiedzenie:
      Polska jest piękna, tylko Polacy to świnie i flejtuchy?

W końcu śmieci i syf sam się nie robi.
      • bea.bea Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:07
        Swoją drogą wielu oburza rzucona na chodnik butelka, ale niewielu się po nią schyli i wrzuci do śmietnika. Przecież to nie on rzucił.
        • fogito Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:12
          Taki kraj jaki jego mieszkańcy. Chaos budowlany, brud, bylejakość i szarzyzna. W większości niestety.
        • gazeta_mi_placi Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:05
          A Ty zbierasz? Pety rzucone też?
        • halapta Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:09
          bea.bea napisała: Swoją drogą wielu oburza rzucona na chodnik butelka, ale niewielu się po nią sc
          > hyli i wrzuci do śmietnika. Przecież to nie on rzucił.

No jakbym tak miała sprzątać swoją drogę do pracy to bym do tej pracy nigdy nie doszła smile
          Oburza, że ktoś rozrzuca śmieci, ale jeszcze bardziej oburza, że tego nikt nie sprząta. Śmieci walają się po ulicach wiele dni nietknięte.
          Piach po zimie jeszcze przez wiele tygodni będzie się unosił w powietrzu, którym oddychamy.
          Będąc pierwszy raz w Wiedniu byłam zdziwiona, ze tam wieczorem (ok 22) zamiatarki jeżdżą po ulicach i chodnikach codziennie.
          Przejeżdżając przez Niemcy pukałam się po głowie, jak widziałam, ze oni tam koszą trawę na przydrożnych pasach zieleni, a potem wjeżdżając do Polski zobaczyłam wielkie przydrożne chaszcze.
          • matsuda a w Polsce to nie koszą?, nie kłam 04.03.11, 13:12
            bo aż wsytd czyta się te konfabulacje. A w Wiedniu gołębie gówna przeszkadają mniej niż polskie, co?
      • matsuda Pokażcie więc swoje wysublimowane domy 04.03.11, 11:08
        zlokalizowane na przemyślanych przestrzennie terenach, gust i styl, dobry smak i tą niepolaczkowość, proszę, nie bądźcie gołosłowne.
        • gazeta_mi_placi Re: Pokażcie więc swoje wysublimowane domy 04.03.11, 12:06
          O, właśnie big_grin
          Pokażcie smile, czekamy smile
          • claudel6 Re: Pokażcie więc swoje wysublimowane domy 05.03.11, 22:56
            obie jesteście siebie warte, zakompleksione, zawistne, małe trole
    • papalaya Re: jeszcze raz: zacznij od siebie 04.03.11, 11:06
      Czech? ta szarzyzna i nieotynkowane bloki?

Hiszpania? Rozgrzebane betonowe domki?
      • kropkacom Re: jeszcze raz: zacznij od siebie 04.03.11, 11:12
        O przepraszam, małe miasteczka na Morawach są bardzo urocze. tongue_out
    • franczii Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:29
      Polska jest piekna. Serce mi rosnie kiedy przyjezdzam i widze te niepowtarzalne odcienie zieleni latem, blekit nieba, swiatlo, mieniace sie w sloncu i na wietrze liscie drzew, sielskie wiejskie krajobrazy w moich okolicach nad Wisla, pola, laki, zagajniki i moje miasteczko na skarpie..
      • franczii Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:31
        Juz sporo czasu nie bylamtongue_out
        • matsuda na sentymenty Ciebie wzięło 04.03.11, 11:35
          omijaj tylko okolice tych co smród i bród wokół widzą - samo się nie zasyfiło. Zapraszam do mnie, na Podlasie, Biebrzę i Mazury.
          • rulsanka Re: na sentymenty Ciebie wzięło 04.03.11, 12:12
            I nie przeszkadza ci matsuda, że aleje starych drzew zostały wycięte na Mazurach w pień? Biebrza to był mój świat 15-20 lat temu przyjeżdżałam tam oglądać ptaki, od tego czasu jest coraz gorzej. Może dlatego Polska mnie doprowadza mnie do cierpień, bo pamiętam przyrodę sprzed lat i widzę jak bardzo źle się dzieje. Do tego ginie tradycyjna, wkomponowana w krajobraz architektura, na rzecz potworków "teraz pokażemy kto tu bogatszy".
            • matsuda tiaaa jasne 04.03.11, 12:18
              stare , spękane drzewa wzdłuż wąskich, krętych mazurskich dród, wbijające się korzeniami w nawierzchnię- sory, ale taki krawaciarz co to pandą służbową wiezie pannę pierwszy raz nad jezioro w 4/10 przypadków kończy na tym właśnie pomniku przyrody- nie, nie szkoda mi .
            • gryzelda71 Re: na sentymenty Ciebie wzięło 04.03.11, 16:23
              Mieszkańcom pewnego mazurskiego miasta,bardzo przeszkodziło w godziwym zyciu zamknięcie jedynej fabryki w okolicy.Wczasowicze głownie z W-wy mieli cisze,mieszkańcy miejscowości pustkę w kieszeni.
      • rulsanka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:07
        Kochana, widać że tu nie mieszkasz. Ja kocham polski krajobraz i dlatego płaczę, że jest tak spaskudzony.
    • sadosia75 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 11:51
      I dlatego tak kocham moje Podlasie smile Piekne, czyste, zima cudownie okryte sniegiem, wiosna wlatem i jesienia tyle barw, ze czlowiek nie wierzy ze to natura sama zrobila.
      Polska nie jest brzydka smile Duze miasta moze nie sa zachecajace ale przyjedz na Podlasie i zobacz jaka Polska potrafi byc piekna i zachwycajaca smile

I prosze mi nie wmawiac, ze Podlasie jest brzydkie smile
      • matsuda Re: 04.03.11, 12:03
        urodziłam się i wychowałam w Katowicach, od 5 lat mieszkam na Podlasiu i nie widzę powietrza, którym oddycham, nawet tutaj, w stolicy regionu.
        • el_jot Re: 04.03.11, 17:24
          W Łomzy zdawałam egzamin na prawo jazdy. Urokliwe miasteczko.
      • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:19
        Piekne, czyste, zima cudownie okryte snie
        > giem, wiosna wlatem i jesienia tyle barw, ze czlowiek nie wierzy ze to natura s
        > ama zrobila.
        Duze miasta moze nie sa zachecajace ale przyjedz na
        > Podlasie i zobacz jaka Polska potrafi byc piekna i zachwycajaca

Hmm, sama przyroda, krajobarzy na Podlasiu - to kwetia gustu, nie będę dsykutować, ja wolę górki i doliny. Ale nie widzisz tego brudu na posesjach, śmieci w lasach, padłych zwierząt na śordku lasu? Serio. Nie jest na tym Podlasiu tak sielko anielsko jak to opisujesz.
        • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:22
          I nie widzisz tych wielkich domów klocków, postawionych byle jak, byle gdzie, bo jak się mieszkało tyle lat w domu krytym strzechą, to teraz się trzeba pokazać?
        • sadosia75 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:53
          Dla mnie Podlasie jest piekne. I krajobrazy ma piekne, ludzie sa cudowni, kultury sie mieszaja i nikomu to nie przeszkadza. trzeba troche wiecej niz tylko przejechac przez Podlasie, zeby zobaczyc jego prawdziwe uroki i piekno.
          I trzeba sie zapuscic w glab Podlasia, zeby zobaczyc to co ja widze.
          Kwestia gustu. Ja kocham Podlasie i dla mnie jest piekne.
          Innym podobac sie nie musi smile
          • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:02
            Nie bywam na Podlasiu tylko przejazdem, chodzi mi nie o województwo, tylko o krainę geograficzną.
            Zgadzam się z tobą, że jest piękne: przyroda, czyste powietrze, specyficzny język ludzi. Tyle, że jest brudno, po prostu.
            • sadosia75 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:10
              Eljot to ja Cie zapraszam latem do siebie na wies. zobaczysz, ze tam brudu nie ma, jest czysto,ladnie smile Powoze Cie po okolicy i sama sie przekonasz, ze jesli juz jest brudno to tylko w wiekszych miastach. ale ktore miasto jest czyste?
              Dla mnie Podlasie to tylko i wylacznie wies i jej okolice. Miasta juz dawno stracily urok Podlaski.
              • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 16:28
                Ok, nie będę się kłócić. Ty jesteś emocjonalnie związana z tym terenem, ja może mam niezbyt dobre wspomnienia, tyle, że ja piszę o Podlasiu południowym, chyba, tzn.obecnie północna część woj. lubelskiego. A ty pewnie piszesz o Podlasiu północnym.
                • sadosia75 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 16:39
                  O polnocnym smile
                  Kochana zebys Ty widziala prawdziwa podlaska wies w lipcu. Jak kiedys bedziesz latem zapraszam serdecznie smile nakarmie cie prawdziwym chlebem, maslem, wedlina wiejska. napoje mlekiem, zaprowadze cie do sadu. zapakuje walowki na miesiac smile
                  • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 19:56
                    Serio?wink
                    • sadosia75 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 20:50
                      Serio serio smile Zobaczysz piekne Podlasie smile Takie prawdziwe podlaskie smile
                      • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 15:59
                        To w takim razie baaaardzo chętniesmile W zamian mogę zaprosić do wioski mazowieckiej, w samym sercu Nadbużańskiego Parku Krajobrazowegosmile Calkiem niedaleko od Białegostokusmile
                        • sadosia75 Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 20:12
                          No to umowa stoi smile Ale uprzedzam smile
                          mam 9 kotow i 2 psy smile koty zupelnie nie interesuja sie ludzmi, psy jedynie beda chcialy powachac ale i tak sie nie zbliza jesli Tobie zaczna przeszkadzac.zreszta szybko uznaja nowa osobe za kawalek stada i przestaja wyrazac zainteresowanie.
                          I dzieci mam smile nad dziewczynami moge nie zapanowac jesli wpadniesz im w gusta i zasypia Cie miliardem pytan w ciagu 10 sekund ale i tak gdzies po 10 minutach odpuszcza.
                          Gorzej z moim mezem smile jesli wedkujesz albo wyrazisz odrobine zainteresowania wedkowaniem przepadlas smile
                          A jesli lubisz jesc to juz wpadlasz w moje sidla bo ja uwielbiam gotowac i karmic ludzi smile
                          • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 20:50
                            Wiesz co, to ja koty, psy i męża w domu zostawięsmile A przyjadę z córką, można?
                            • claudel6 Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 23:00
                              psiary i kociary się zgadały smile
                            • sadosia75 Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 23:14
                              Przyjezdzaj z corka smile psy mozesz zabrac smile miejsca u nas pod dostatkiem na wsi smile
      • rulsanka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:19
        Znam Podlasie i tam też jest coraz gorzej. Z tym, że my się chyba nie rozumiemy, czy ja pisałam coś o brzydocie przyrody? Prawda jest taka, że tam, gdzie Polak mało buduje, tam jest ładnie, bo jeszcze nie zostało zepsute i mniej ludzi tam mieszka. I jest trochę tak, że te biedniejsze regiony są ładniejsze, ale same tego nie widzą i marzą o "rozwoju gospodarczym" za wszelką cenę.
        • matsuda kolejna co skansen z Polski chce zrobić 04.03.11, 12:24
          puknij się dziewczyno, teorie o postępnie spod czapy wzięte. Rozrzewniłaś się jak impotent na wspominkach.
          • leeloo2002 Re: kolejna co skansen z Polski chce zrobić 04.03.11, 20:07
            co ty taka agresywna jesteś? Swieże powietrze nie słuzy? Trochę ludzi jednak w miastach mieszka. Dziewczyna ma rację Jak nie wiesz o co chodzi, to może za parę lat jakiś developer wpadnie na pomysł industrializacji Podlasia i w Twojej okolicy walnie osiedla + kilka centrów handlowych. Z bloków wyjdą ludzie z psami które będą waliły kupy na trawę i chodniki
            Jak wdepniesz, to zrozumiesz o co chodzi
        • gryzelda71 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 14:12
          I jest trochę tak, że te biedniejsze regiony są ładniejsze, ale same
          > tego nie widzą i marzą o "rozwoju gospodarczym" za wszelką cenę.

Widzisz pięknymi widokami brzuchów nie napełnisz.
          • rulsanka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 15:41
            A można napełnić, np. agroturystyką i żywnością z certyfikatami bio.
            • gryzelda71 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 16:21
              Tak tak...widać,że pojęcie nie masz co piszesz.
              Nagle każdy jeden mieszkaniec będzie miał agroturystykę,albo kury wolnogrzebiące jasne....
              • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 16:34
                I leżące na siankubig_grin
    • jowita771 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 12:31
      Mnie tez wkurza chaos. Uważam, że gmina powinna narzucać pewne ograniczenia, jeśli chodzi o budowę - czyli np. budujemy tylko domy z dachem dwuspadowym, elewacja i kolor dachu w kolorach z palety, inne nie przechodzą. To samo z billboardami - jest tego zatrzęsienie, a powinno być ograniczenie, w wielu krajach tak jest, powierzchnia reklamowa jest wtedy droga, ale nie każdy musi się tak reklamować. Albo logo na sklepie - powinno być określone, jaka może mieć wielkość, kolorystykę, czcionkę. Od razu jakoś by to wyglądało. Da się, w wielu krajach cywilizowanych tak jest i jakoś ludzie się nie burzą, że im ktoś wolności odmawia.
      • matsuda Tia jasne, już widzę zgodę na ograniczenie 04.03.11, 13:08
        swobody odnoście swojego własnego mienia. Dyrdymały, o których piszesz szybko byś zweryfikowała jakby przyszło Tobie bydować własny dom pod dyktando , nie wszystko jest Zakopanem, Starówkami- tereny zabytkowe jasko są określone i wystarczy. Poza tym na swojej działce mogę 100 m stracha na wróble postawić i gdzieś mam czy to kogos razi. Dulszczyną jedzie, że hej.
        • jowita771 Re: Tia jasne, już widzę zgodę na ograniczenie 04.03.11, 13:13
          Oczywiście, że Polacy by się rzucali, bo jesteśmy głupim zacietrzewionym narodem. Do tego potężne kompleksy każą na każdym kroku zaznaczać, jak to jesteśmy ważni i ile nam wolno. A że potem wygląda, jak wygląda, to trudno.
          • matsuda o nie nie, Ty- moja droga jesteś głupia 04.03.11, 13:24
            jeśli w dalszym ciągu snujesz te swoje tandetne uogólnienia. Jak but!.
        • syswia Re: Tia jasne, już widzę zgodę na ograniczenie 04.03.11, 18:07
          Mnie tez razi w polskich miastach, misteczkach i osadach kompletny balagan w planowaniu przestrzennym (albo brak takowego - wiele polskich gmin nie ma planu albo przekupstwo wladz). Akurat tym bedac w Polsce sie troche zajmowalam, wiec wiem jak olbrzymi to jest problem.

Zapewniam Cie, ze mozna normalnie zyc w miejscowosci, w ktorej sa ograniczenia odnosnie nie tylko architektury ale i czesciowo wyposazenia wnetrza domu i byc zadowolonym. Ja zyje w takim miasteczku i bardzo sobie chwale. Z biegiem lat widac, ze balagan, na ktory pozwolono wczesniej (sadzac po stylach zabudowy lata 50-70) umiera smiercia naturalna ustepujac porzadkowi. W moim miasteczku dozwolonych jest kilka stylow architektonicznych. Nie wszystkie mi sie podobaja, ale nie o to chodzi, ze MI ma sie podobac, tylko o to, aby utrzymac charakter osady. Stara czesc miasteczka, ktora w 100% zachowala oryginalny wyglad jest po prostu urocza. Nikt jakos tu nie ma problemu ze zrozumieniem tego konceptu i podporzadkowuja sie wszyscy, wlacznie z biznesami. Na naszych ulicach nie ma tez bilboardow, a infrastrukture (zarowno drogi, telekomunikacje, prad itd itd oraz sklepy, szkoly, biblioteki itd) planuje sie i buduje sie ZANIM wykonczone sa kolejne wieksze osiedla.

W Polsce robi sie na odwrot, na dodatek nie dopasowujac charakteru zabudowy do istniejacej infrastruktury i zabudowy. W podwarszawskiej wsi, w ktorej mieszkaja moi rodzice (od lat zabudowa jednorodzinna, brak podlaczenia do sciekow - kazdy ma swoje szambo, uliczki na jeden samochod szerokie dopiero niedawno wybrukowano, niedaleko parku krajobrazowego) wydano pozwolenie na wybudowanie wiezowca! Juz teraz te 15 km do Warszawy dojezdza sie ponad godzine. Ciekawe co bedzie, kiedy ta inwestycja zostanie zrealizowana?

No ale rozumiem, ze liberum veto w Polsce wiecznie zywe! Jaka dulszczyzna? Raczej pieniactwo i stereotypowe machanie szabelka...
      • iwles Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:16

były już takie czasy (jak ktoś wyżej napisał), kiedy wszystkie domki były pod dyktando - równiutkie płaskie klocki.
        • naomi19 Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:25
          Chyba nie o tym mowa.

Mowa o śmieciach, brudzie, a w moim odczciu najgorsze z tego wszystkiego są wrzechobecne reklamy, bilboardy, ulotki.
          Wróciłam teraz z wczasów na zachodzie europy i przez pierwsze kilka dni, nie wiedziałam, co jest nie tak. Jakoś ładniej, czyściej, ale o co chodzi? No niby ładniejsza zieleń, drogi idealne, chodniki czysciutkie, ale to nie to.

Brak jakichkolwiek reklam sprawił, ze miasteczka, drogi są piękne, jak żałuję że u nas to niemożliwe. Nawet sobie nie zdajemy sprawy, jak brak piw, stringów i szaf komandor na naszych budynkach i przy naszych drogach wiele zmienia.
          • iwles Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:37

a bylaś w Amsterdamie?
            bo ja przeżyłam szok, kiedy zobaczyłam, że w kanałach, prawie w centrum miasta pływa tyle smieci, papierków, opakowań, puszek, butelek i innych, że tworzyły niemalże jedną skorupę pokrywającą powierzchnię wody. W Polsce nigdy tyle w jednym miejscu nie widzialam.
            • matsuda może Indie i czysta, święta rzeka? 04.03.11, 13:47
              https://image53.webshots.com/53/7/89/81/2432789810056014438QYjSRf_ph.jpg zdecydowanie to nie są odpady przemysłowe.
        • cherry.coke Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:27
          Harmonijne nie znaczy identyczne.

Jesli ktos sadzi, ze albo syf przestrzenny, albo domeczki spod sztancy, to jest to wlasnie wyznacznikiem braku wyczucia proporcji i estetyki.
          • iwles Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:47

a kto tę harmonię ma ustalać ?
            naczelny architekt gminy ?

Pewne ustalenia co do zabudowy są uregulowane przepisami. Ale dlaczego jakiś jeden urzędnik ma decydować o tym, jak ma wyglądać całe miasto ? A za jakiś czas przyjdzie nowy urzędnik, nowa moda architektoniczna i co wtedy? znowu misz-masz.

Przecież jeśli chodzi o ścisłe centrum miasta, czy zabytki, to zawsze musi być zgoda konserwatora zabytków.

A co do ogólnego rozplanowania miasta, to chyba za późno, bo musi ono bazować na tym, co i jak powstało kilkaset lat temu.
            • cherry.coke Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:57
              Tak, tym sie zajmuja architekci i urbanisci. I nie chodzi o przesciowe mody, tylko ogolne zalozenia estetyczne i urbanistyczne. Ustala sie typ i wysokosc zabudowy, ogolna kolorystyke, linie pierzei itp., tak zeby nikt nie walnal czteropietrowej goralskiej chaty miedzy jednopietrowymi pawilonami albo zeby w miejskiej kamienicy ludnosc nie wstawiala plastikowych okien, kazde w innym podziale i kolorze. Ustala sie dopuszczalne nasycenie reklama.

Oczywiscie sa tacy, co takie zalozenia maja gleboko, i najwyrazniej jest ich wiekszosc. Inni moga cierpiec albo sie wyprowadzic.
    • drinkit Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:21
      Zgadzam się. Kilkadziesiąt lat zniszczenia architektonicznego kraju zrobiło swoje. Poza tym - jakież to typowo szlacheckie - "na moim podwórku robię co mi się podoba" - i w efekcie mamy patchwork dziwacznie brzydkich domków. Ponadto brak szeroko pojętej edukacji estetycznej i gustu (to wyuczalne jest) co przerzuca się m.in. na identyfikację wizualną reklamodawców.
      A spójność architektoniczno - wizualna to bynajmniej nie amerykańskie przedmieścia i identyczne tekturowe domki, ale świadomość historyczna miejsca i umiejętne wpisywanie się w nią. Z tego co wiem, to istnieje u nas przepis mówiący o obowiązku respektowania architektury miejscowej i dopasowywania się nowymi projektami do niej, ale to chyba przepis martwy (a może ktoś tu jest architektem/inż. budownictwa i powie coś więcej na ten temat).
      • matsuda Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:26
        o tym mówią plany zagospodarowania przestrzennego, czyli co i jak , ale bzdury pisać może każdy.
      • iwles Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 13:51

> świadomość historyczna miejsca i umiejętne wpisywanie się w nią.

zwłaszcza że tereny te do niedawna były zaoranym polem uncertain
        • drinkit Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 14:03
          > zwłaszcza że tereny te do niedawna były zaoranym polem uncertain

Pisząc "miejsce" mam na myśli np. region i jego charakterystyczną architekturę, a nie pole.
          • matsuda podaj przykład architektury Podlasia, Śląska. 04.03.11, 14:05
          • iwles Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 14:11

a jaka jest charakterystyczna architektura dla środkowego Mazowsza ?
            • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 14:21
              iwles napisała:

>
              > a jaka jest charakterystyczna architektura dla środkowego Mazowsza ?

Pałac Kultury i Naukibig_grin
              • matsuda Re: 04.03.11, 14:33
                no to o co kaman znawcom i estetom- wszystko gra.
                • pesteczka5 Re: 04.03.11, 16:11
                  Ogrodzenia. W Polsce katastrofalnie brzydkie są ogrodzenia, wokół kazdej posesji inne, bez wspólbrzmienia z otoczeniem i nawet z domem, który otaczają. Nie widziałam tego, kiedy codziennie na to patrzyłam. Potem pojechałam do Kanady, a tam - domki w jednej linii, przed domkami strzyżona trawka i kwiaty, ładnie zaaranżowana strefa wejściowa, a ogrodzenia - o ile w ogóle - w tylnej linii, niewidoczne z ulicy. Ład i porządek.
                  Po powrocie rzuciły mi się w oczy nasze ogrodzenia - zardzewiałe siatki, upstrzone reklamami, nowobogackie bunkry cementowe, murki z odrapaną farbą, kute i rzeźbione tralki obok drewnianych dech w stylu country.
                  Koszmar.
                  • el_jot Re: 04.03.11, 16:24
                    Potem pojechałam do Kanady, a t
                    > am - domki w jednej linii, przed domkami strzyżona trawka i kwiaty, ładnie zaar
                    > anżowana strefa wejściowa, a ogrodzenia - o ile w ogóle - w tylnej linii, niewi
                    > doczne z ulicy. Ład i porządek.

Jesooo, ty tak serio?
    • easyblue Zrób pierw rachunek sumienia i 04.03.11, 16:45
      odpowiedz sobie, co Ty zrobiłaś, by było lepiej.
      Żeby zmieniać innych, trzeba pierw zacząć od siebie. To złota zasada. Segregujesz śmieci? Gdzie wyrzucasz żarówki, zużyty sprzęt agd, stare komórki? Czy interesujesz się, gdzie trafiają? Czy zużywasz tyle wody, ile potrzebujesz, czy też lejesz nie patrzać na koszty? Czy marnuje się w Twoim domu jedzenie? Czy pomyślałaś, że zaoszczędzając na jednym bochenku chleba tygodniowo, możesz pod koniec miesiąca te parę pln-ów przeznaczyć dla potrzebujacych?.......
      • gryzelda71 Re: Zrób pierw rachunek sumienia i 04.03.11, 16:52
        Segreguje
        > sz śmieci? Gdzie wyrzucasz żarówki, zużyty sprzęt agd, stare komórki? Czy inter
        > esujesz się, gdzie trafiają?

Segreguje.Lądują na wysypisku.Wszystkie z pet-ami włącznie.Mam sam szukać zakłady co je przetworzy?
        • easyblue Re: Zrób pierw rachunek sumienia i 04.03.11, 17:12
          Czy dając pieniądze np. żebrakowi, jakiejś fundacji interesujesz się, co się z nimi dzieje? Czy żebrak na piwo nie wydaje a fundacja nie przejada?
          W taki sam sposób powinieneś zainteresować się, czy firma wywożąca Twoje śmieci jest rzetelna i śmieci trafiają tam, gdzie powinny.

> Mam sam szukać zakła
          > dy co je przetworzy?
          Niesmile
          • gryzelda71 Re: Zrób pierw rachunek sumienia i 04.03.11, 17:17
            Nie mam wyboru firmy.Co radzisz?
            • easyblue Re: Zrób pierw rachunek sumienia i 04.03.11, 17:26
              No widziszsmile Niektórzy nie mają wyboru i zamiast na nowe ogrodzenie wydają na chleb.
      • rulsanka Re: Zrób pierw rachunek sumienia i 05.03.11, 00:10
        Segreguję śmieci, oddaję agd w specjalnych punktach, zdarza mi się sprzątnąć śmiecia, którego ktoś rzucił w lesie. Praktycznie nie wyrzucam jedzenia, a jeśli już, to na kompost.
        • easyblue Re: Zrób pierw rachunek sumienia i 05.03.11, 18:02
          Żarówki też?
    • kobieta_z_polnocy Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 16:56
      Muszę się niestety zgodzić.

Polska jest po prostu zapyziała. Architektura to jedna sprawa - choć woła o pomstę do nieba. Ale nawet ta przyroda opiewana tu przez niektórych też jest pozostawiona całkowicie sobie, nikt o to nie dba..
      Widać to zwłaszcza po dłuższej nieobecności w kraju. Od razu rzuca się w oczy kompletny nieład zabudowy - brak linii prostych, brak harmonii, wszystko jest krzywe, nieregularne i całkowicie nieskoordynowane -, ale także pewna "dzikość" przyrody, która nie zawsze ma wydźwięk pozytywny. Nie wystarczy cieszyć sie tym, że przypadły nam góry, jeziora i morze. Trzeba o to jeszcze zadbać, pielęgnować... U nas nie ma poczucia solidarności z otoczeniem. Może na co dzień się tego nie zauważa, bo człowiek przyzwyczaja się do tego, ale przyjezdni dostrzegają to błyskawicznie.
    • sowanka Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 20:34
      Niestety... masz rację. Tez mi się to nie podoba. Obrzydliwe, wszędobylskjie bilboardy, architektura bez ładu i składu. projekt byc może pięknie wygląda na papierze, szkoda tylko, że często pasuje do okolicy jak kwaitek do kozucha uncertain Szarbo, brzydko, buro. Sa oczywiście miejsca z klimatem, ale ... to są enklawy i tez nie pasujące do reszty.
      • el_jot Re: Polska jest brzydka :( 04.03.11, 20:39
        Sza
        > rbo, brzydko, buro. Sa oczywiście miejsca z klimatem, ale ... to są enklawy i t
        > ez nie pasujące do reszty.

Naprawdę tak strasznie jest? To gdzie ty mieszkasz?
    • morgen_stern Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 08:54
      Podpisuję się. Syf architektoniczny, pomieszanie szarego PRL-u z poplątaniem szalonych lat 90-tych, kiedy każdy budował na potęgę co chciał i jak chciał, brak planów zagospodarowania przestrzennego no i nadal każdy ch.. na swój strój, że tak powiem. Jaka była afera w Katowicach - Piotrowicach, kiedy ustalono jeden kolor dachów (czerwony), żeby było ładnie i harmonijnie. Cooooo, jakiś urzędas będzie mi mówił, jak mam budować? Niedoczekanie! A potem rosną gargamele, piękne, stare, drewniane domy obijane są sajdingiem (sadosia, wiesz, o czym mówię, bo na Podlasiu to plaga), posesje otaczane są chyba najbrzydszym ogrodzeniem świata, czyli tymi betoniastymi potworkami (nie wiem, jak się fachowo to cudo nazywa) etc.
      Polska wieś jest piękna? Wolne żarty. A pocieszanie się, że inni mają gorzej (sama się przeraziłam, jak zobaczyłam grecki syf, ale dzięki temu poczułam się nieco swojsko) do niczego nie prowadzi.
      Nie wspominając o ilości reklam, ludzie! Nie zjeździłam całego świata, ale w kilku państwach byłam i takiego natłoku reklam to chyba nigdzie nie widziałam. A problemem nie są nawet te "legalne" billboardy, tylko dzikie, robione chałupniczo przez kuzynkę szwagra i natłuczone jedna obok drugiej bez żadnego ładu i składu.

Polska mogłaby być piękna. Na razie jest brzydka i zaniedbana i tak będzie, dopóki wszyscy będą mieć wszystko w de.
    • bombastycznie Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 18:47
      Polska nie jest brzydka, a z Twojego opisu wynika, że żyjesz ciągle w jednym miejscu i masz po prostu dość monotonni, najlepszą radą na to jest turystyka no i oczywiście zmiana nastawieniawink
      Kiedy zaczęłam podróżować po Polsce dostrzegłam że żyję w przepięknym kraju, kiedyś wybrałam się z kuzynem na przejażdżkę rowerową do lasu nieopodal mojego domu, dojechaliśmy do małego stawku, okazało się że to rezerwat rosiczek(tych roślin owadożernych) nigdy wcześniej tam nie byłam, a jest tam niesamowicie pięknie. Pomyśl czym możemy się pochwalić, np tym że mamy i morze i góry, a do tego jeszcze jeziora, lasy, puszcze, multum parków narodowych i krajobrazowych, różnorodność w faunie i florze, wystarczy wypuścić się gdzieś dalej. Jak tylko przyjdzie wiosna wsiadaj na rower i wyjedz do najbliższego lasu w którym jeszcze nie byłaś, przejdź się do parku, weź ze sobą aparat, popstrykaj w miejscach które Ci się spodobają, a po powrocie do domu kiedy będziesz wciąż czuła że w Polsce jest brzydko, pooglądaj fotki.
      Miasta też są piękne, wystarczy znaleźć się w odpowiednim miejscu, przeważnie to są takie w których jeszcze nie byliśmy.
      • morgen_stern Re: Polska jest brzydka :( 06.03.11, 13:16
        Czy ty naprawdę myślisz, że ja po Polsce nie jeżdżę? smile Samą Suwalszczyznę zjechałam kilka razy wzdłuż i wszerz. Zresztą nie piszę o rezerwatach przyrody tylko o miastach, więc naprawdę nie musisz mi mówić o rowerkach i fotkach jak głupkowi tongue_out
    • gku25 Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 19:12
      Nie jest brzydka. Jest zaniedbanasad
      • cherry.coke Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 19:32
        gku25 napisała:

> Nie jest brzydka. Jest zaniedbanasad

Ten kosciol na przyklad wyglada na bardzo zadbany. Na pewno wielu sie podoba. Dla mniej spostrzegawczych - to male zolte w srodku to oryginalny zabytkowy kosciolek, to duze dookola to nowy kosciol smile

www.polskaniezwykla.pl/gallery/userImages/original/151282.jpeg
        www.polskaniezwykla.pl/gallery/userImages/original/129328.jpeg
        www.polskaniezwykla.pl/gallery/userImages/original/129327.jpeg
        Kolega, ktory mi to przyslal, mowil, ze kosciolek jest wczesnodziewietnastowieczny, a procedura planowania rozbudowy polegala na tym, ze proboszczowi sie zechcialo i postawil - najpierw duzy kosciol stal tylko obok malego polaczony jedna sciana, a potem pozarl go kompletnie smile
        • gku25 Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 20:20
          No tak, to jeden zadbany kościół. Ale ja dzisiaj jeżdżąc rekreacyjnie po dolnośląskim widziałam kilkadziesiąt poniemieckich budowli, które były w takim stanie, że można siąść i płakać. Goowien na ulicach tyle, że trzeba slalomem pomykać. O architektonicznych pomyłkach i wszędobylskich pstrokatych reklamach nawet nie wspomnę, bo to wszyscy widzą.
          • pulcino3 Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 23:09
            Co do kwestii czystości, czy ochrony środowiska:
            Szkoda, że dyskonty w pl. nie mają opcji fantowej, jak to jest np. w Niemczech. Czyli w jakiś tam sposób jest rozwiązana kwestia butelek plastikowych w obiegu. Ba , wraca się do zakupów w butelkach szklanych np wodę kupuje się -całą skrzynkę, a nie zgrzewkę.
            • bi_scotti Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 23:44
              Przesadzacie - wszedzie sa rejony super urokliwe i pocztowkowe a za zakretem kanal i rozpacz. Normalne - taki swiat.
              Minionego lata chodzilam przez kilka dni po Genewie, bo czekalam na meza, ktory bral udzial w jakiejs tam konferencji. Wiec sie wloczylam ulicami gdzie mnie nogi i oczy poniosly. I choc pierwsze wrazenie bylo "jak tu czysto, porzadnie, pieknie, zadbane ..." to duzo nie musialam chodzic zeby znalezc oblesne grafitti, smieci, idiotyczne rozwiazania architektoniczne itd. itd. Juz nie bede pisac o innych wiekszych i mniejszych miastach swiata, ktore odwiedzilam i zlazilam, bo lubie chodzic - wszedzie jest tak, ze wystarczy spojrzec w bok albo minac jakis park czy most i nagle sie okazuje, ze przewodnikowe zachwyty to tylko ta jedna strona medalu. Nie ma co miec kompleksow, jesli mozna cos zmienic to warto to zmieniac ale nie ma co popadac w rozpacz, ze "wszyscy inni" maja lepiej - nie maja. Wszedzie gdzie zyja ludzie bedzie jakis brud, smrod i degrengolada - c'est la vie smile
              A zejscie Ksiazeca od Placu Trzech Krzyzy ku Powislu zawsze bedzie dla mnie najpiekniejszym spacerem chocby chodnik na zawsze mial byc tam zastawiony zle zaparkowanymi samochodami, bo "milosc jest slepa" i na dodatek "wszystko wybaczy" wink
      • yuka12 Re: Polska jest brzydka :( 05.03.11, 23:37
        To fakt. Zaniedbane piekne secesyjne kamieniczki w moim miescie zamieniaja sie w ruine i sa burzone, aby na ich miejsce postawic pstrokate prostokatne klocki. Drogi w okolicznych wsiach przypominaja szachownice, gdyz co 100 metrow jest inna nawierzchnia. Po bokach drog i na trawnikach na osiedlach w bylym wojewodzkim miescie rosnie trawa po kolana, a na wydeptanych od lat sciezkach spoldzielnie wciaz 'zapominaja' polozyc choc po jednym rzedzie plyt, bo chodnikow prowadzacych poprzez wielkie trawniki do np. najblizszych przystankow tez brakuje karzac ludziom wybierac- albo bloto albo dodatkowe 15 minut na dojscie trotuarem. Mnie razi jednak najbardzie brak ulatwien np. wind obok wysokich i stromych schodow do przejsc podziemnych; brak obnizen chodnikow przy przejsciach; przyciski do swiatel na przejsciach dla pieszych na wysokosci 170 cm; wyscigi kierowcow przed zebrami. Umordowana dniem codziennym juz bywam glucha i slepa i mniej mi przeszkadza malowanie domu na ciemnofioletowo czy oklejanie pieknych 150-letnich stiukow reklamami. Tylko zal mi bylo pieknych zagajnikow wokol mojego domu, traktowanych przez mieszkancow sasiadnich wsi jako darmowe wysypiska smieci (lacznie z gospodarzami cmentarza, ktory znicze i kwiaty wyrzucali na pola za miejscem pochowku). Zreszta prawdopodobnie i tak niedlugo wiekszosc z tej czystszej okolicznej zieleni zaoraja i wybetonuja ... .
    • barbibarbi Re: Polska jest brzydka :( 06.03.11, 13:46
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9204472,Dlaczego_jestesmy_najbrzydszym_krajem_w_Europie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka