Dodaj do ulubionych

Henryka contra Marta

22.03.11, 10:48
sopot.naszemiasto.pl/artykul/807168,wybierz-najbardziej-wplywowa-kobiete,galeria,id,t,tm.html
glosujcie kobialki bo az wstyd....
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 10:52
      można klikać kilka razysmile
    • sadosia75 Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 10:52
      A zaglosowalam. Na P. Henryke.
    • ib_k Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 11:13
      no ja nie wiem czy to taki zaszczyt dla P. Krzywonos konkurować z kimś takim jak Marta D-K?
      • arwena_11 Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 11:18
        A co to za nowe słowo "prezesa"?

Teresa Kamińska - prezesa zarządu Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, była minister w rządzie . To już nie moze być pani prezes?
      • aurita Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 11:21
        ja wogole nie znam zaslug pani Kaczynskiej, wiec sie nie wypowiem
        • sadosia75 Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 11:30
          Przeciez to corka Pary Prezydenckiej, bratanica Pana Prezesa, zona Pana Adwokata.
          Co to malo zaslug?
          • ewelsia Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 11:35
            dodam jeszcze, że najczęściej widywana na zakupach w centrach handlowych, lub jak odwozi dziecko do szkoły.
      • zawszeolga111 Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 15:06
        ja moge glosowac tylko na joanne senyszyn na nikogo innego.
    • demonii.larua Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 13:08
      Taaa... jak zwykle na nm... głosowanie, na które można oddać pincetczydzieścidwa głosy raz za razem big_grin
      • araceli Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 13:14
        demonii.larua napisała:
        > Taaa... jak zwykle na nm... głosowanie, na które można oddać pincetczydzieścidw
        > a głosy raz za razem big_grin

Tylko 5 co jest wyraźnie zaznaczone wink
      • naomi19 Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 20:40
        a jak to zrobić?
        można więcej niż 5?
    • naomi19 Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 20:11
      Bardzo podobał mi się komentarz pod wynikami. Mianowicie-elektorat Pisu, osoby głosujące na martę kaczyńską zjadłyby ją na obiad, gdyby tylko była ich sąsiadką, a nie córką prezydenta. Kobietę, żyjącą bez ślubu kościelnego, zdradzająca męża (mężów?), w ogóle nie będę się wgłębiać w jej życiorys, bo to gorsze niż Moda na Sukces, łącznie z mężem gangsterem.
      Skąd więc biorą się takie rozbieżności w ocenie ludzi przez pisowców?
      Tak na prawdę, to czym wsławiła się (oprócz wspomnianej mody na sukces) marta kaczyńska? Cóż takiego zrobiła, że znalazła się w tym plebiscycie?
    • cherry.coke Re: Henryka contra Marta 22.03.11, 20:45
      Iii Marta wygra w cuglach, wystarczy, ze ktos wrzuci link na salon24 albo Fronde smile
    • new_baby Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 10:39
      No i wygrała Marta.
      Co ciekawe, gdy czyta się kim jest dana kobieta, prawie wszystkie mają wymienione jakieś funkcje społeczne, zawodowe, zasługi, oprócz właśnie pani Marty Kaczyńskiej, która jest, cytuję, "córką prezydenta Lecha Kaczyńskiego"
      • leeloo2002 Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 12:16
        za to Henryka ma zasługi . Została namaszczona przez salon na człowieka roku Wprost.
        Powiedziałabym że są siebie warte, ale Marta bradziej fotogeniczna mówiąc brutalnie
        • asia_i_p Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 13:58
          Działała w opozycji i wychowała kilkoro dzieci jako rodzina zastępcza/rodzinny dom dziecka (nie jestem pewna).
          Sam fakt, że potrafiła stworzyć kilkorgu dzieciom ciepły dom, będąc po przejściach, które niejedną kobietę wysłałyby do psychiatryka, budzi mój szacunek.
          • naomi19 Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 14:35
            miała tych dzieci chyba kilkanaście
            • adwarp Re:12nt 24.03.11, 14:37
          • iuscogens Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 15:00
            asia_i_p napisała:

> Działała w opozycji i wychowała kilkoro dzieci jako rodzina zastępcza/rodzinny
            > dom dziecka (nie jestem pewna).
            > Sam fakt, że potrafiła stworzyć kilkorgu dzieciom ciepły dom, będąc po przejści
            > ach, które niejedną kobietę wysłałyby do psychiatryka, budzi mój szacunek

to wiadomo, tylko jaki to ma związek, że została człowiekiem roku 2010??
            W tym roku je wychowała?? Jakby dostała nagrodę za swoje zasługi w tej dziedzinie to bym rozumiała, ale w tym roku to się wsławiła tym ze naskoczyła na Kaczyńskiego. Już po tej akcji o tym pisałam, to mnie prawie zjedzono na forum, ale powtórzę. Całe show na zjeździe solidarności było dla mnie żenujące, pisanie o jej odwadze w kontekście tego, ze ni z gruszki ni z pietruszki (przypomnę, że o wiele bardziej agresywne wystąpienia na tym zjeździe miał Tusk) naskoczyła na najbardziej krytykowaną i ośmieszaną osobę w kraju jest po prostu śmieszne.
            Kobieta zrobiła bardzo dużo dobrego (podkreślam to, bo z doświadczenia forumowego wiem, że niektórzy nie czytają dokładnie wink w żadnym wypadku tego nie kwestionuję, ale w tym roku to odstawiła polityczną szopkę. Czy naprawdę ktoś uważa, że bez tej akcji by dostała tę nagrodę? Poza wąską grupą osób nikt by o niej nie słyszał, niestety.
            • aretahebanowska Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 20:12
              A cóż takiego wspaniałego uczyniła Marta Kaczyńska vel Dubieniecka? Poza wypisywaniem głupot na blogu?
              • iuscogens Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:01
                aretahebanowska napisała:

> A cóż takiego wspaniałego uczyniła Marta Kaczyńska vel Dubieniecka? Poza wypisy
                > waniem głupot na blogu?

na mój gust nic, trzeba się zapytać tych co na nią głosowali.
            • kawka74 Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 20:22
              Poza wąską grupą osób nikt by o niej n
              > ie słyszał, niestety.

Naprawdę?
              • iuscogens Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:06
                kawka74 napisała:

> Poza wąską grupą osób nikt by o niej n
                > > ie słyszał, niestety.
                >
                > Naprawdę?

Naprawdę, czy to Ci się podoba czy nie. Ja wiem że cała emama ją znała od dawna, ale ogól naprawdę nie. Pod względem popularności opozycyjnej nie była tak znana jak Wałęsa, Kuroń czy Walentynowicz, w szkole raczej o niej nie uczą, ba nie wiem która szkoła dochodzi z programem do tego okresu, a nie wmówisz mi, ze była powszechnie znana dlatego, ze prowadziła rodzinny dom dziecka. Takie osoby mimo, ze robią mnóstwo dobrego, raczej nie są na pierwszych stronach gazet.
                • kawka74 Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:18
                  Ile Ty masz lat?
                  • iuscogens Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:28
                    kawka74 napisała:

> Ile Ty masz lat?

jeśli 74 to twój rok urodzenia to 10 mniej niż ty.
                    • kawka74 Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:37
                      Yhy.
                      • aretahebanowska Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 22:05
                        Czyli ogół społeczeństwa ma w tej chwili niecałe 30 lat. To ciekawe. Bo mnie się wydawało, że tacy trochę starsi też jeszcze żyją. I wielu z nich pamięta osobiście to co się wtedy działo. I gwarantuję, że ci ludzie wiedzą kto to Henryka Krzywonos. A jeśli rozmawiamy o urządzonym plebiscycie, to jeśli nawet założymy, że Krzywonos nic szczególnego w tym roku nie zrobiła, to i tak Kaczyńską miażdży. Całokształtem. W przypadku Kaczyńskiej chyba lepiej, żeby ona właśnie nie robiła nic. Zresztą to ich zestawienie w sondzie jest kompletnie od czapy i obraża mój (domniemany) intelekt.
                • hotya Re: Henryka contra Marta 25.03.11, 09:56
                  To, że Ty i Twoje środowisko jej nie zna, nie znaczy, że zna ją tylko garstka osób.

iuscogens napisał:

> kawka74 napisała:
                  >
                  > > Poza wąską grupą osób nikt by o niej n
                  > > > ie słyszał, niestety.
                  > >
                  > > Naprawdę?
                  >
                  > Naprawdę, czy to Ci się podoba czy nie. Ja wiem że cała emama ją znała od dawna
                  > , ale ogól naprawdę nie. Pod względem popularności opozycyjnej nie była tak zna
                  > na jak Wałęsa, Kuroń czy Walentynowicz, w szkole raczej o niej nie uczą, ba nie
                  > wiem która szkoła dochodzi z programem do tego okresu, a nie wmówisz mi, ze by
                  > ła powszechnie znana dlatego, ze prowadziła rodzinny dom dziecka. Takie osoby m
                  > imo, ze robią mnóstwo dobrego, raczej nie są na pierwszych stronach gazet.
            • asia_i_p Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:14
              To nie jest polityk, tylko prosta kobieta.
              Prosta nie w sensie braku umiejętności rozumienia komplikacji, tylko w sensie, że tych komplikacji nie tworzy. Nie naskoczyła na Kaczyńskiego w celu politycznej szopki, tylko dlatego, że ją wkurzył - niektórzy reagują tak prosto. A wkurzył ją, bo naskoczył na innych, których szanowała.
              Rozumiem, gdybyś sugerowała, że ktoś wykorzystał jej wypowiedź politycznie, choć nie wiem, czy bym się z tym zgodziła - ale nie zrozumiem zarzutu, że działała politycznie.
              • iuscogens Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:25
                asia_i_p napisała:

> To nie jest polityk, tylko prosta kobieta.
                > Prosta nie w sensie braku umiejętności rozumienia komplikacji, tylko w sensie,
                > że tych komplikacji nie tworzy. Nie naskoczyła na Kaczyńskiego w celu polityczn
                > ej szopki, tylko dlatego, że ją wkurzył - niektórzy reagują tak prosto. A wkurz
                > ył ją, bo naskoczył na innych, których szanowała.
                > Rozumiem, gdybyś sugerowała, że ktoś wykorzystał jej wypowiedź politycznie, cho
                > ć nie wiem, czy bym się z tym zgodziła - ale nie zrozumiem zarzutu, że działała
                > politycznie.

asia, no dla mnie to była polityczna szopka, chcąc czy nie chcąc weszła w całą kampanie, nie wiem czy można być tak nieświadomym własnych działań, żeby nie przewidywać konsekwencji tego co się robi wink nie podejrzewam pani Krzywonos o to, może i jest prostą kobietą, ale nie głupią. Choć możliwe, ze patrzę ze swojej perspektywy, a moją zmorą jest przesadna autorefleksja i analizowanie wszystkiego 150 razy wink
                Jakby to było tak jak piszesz to dziwi mnie czemu nie wkurzyła jej agresywna wypowiedz Tuska, Jarosław tam był dość spokojny (nawet jak na siebie), ona z tym wyskoczyła tak ni z gruszki ni z pietruszki.
                nie jest moim celem, żeby przekonać Cię, że to miało silny podtekst polityczny, takie jest moje zdanie po prostu wink
                • asia_i_p Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:35
                  To nie była nieświadomość konsekwencji. To było - szokujące dla nas, strasznie już rozpolitykowanych - kompletne olanie politycznych konsekwencji. Podejście do tego, jakby goście pokłócili się na przyjęciu, a ją to oburzyło. Aspekt ludzki był dla niej ważniejszy od polityki. Za to stanowczo należy się tytuł człowieka roku.
            • araceli Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:17
              iuscogens napisał:
              > ni z gruszki ni z pietruszki (przypomnę, że o
              > wiele bardziej agresywne wystąpienia na tym zjeździe miał Tusk) naskoczyła na n
              > ajbardziej krytykowaną i ośmieszaną osobę w kraju jest po prostu śmieszne.

Miała odwagę głośno powiedzieć to, czego nie miało odwagi powiedzieć wielu ludzi. To ogromna zasługa.

A za pozostałe została odznaczona Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2006 roku - długo przed opisywanym przez Ciebie zdarzeniem.
              • iuscogens Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:34
                araceli napisała:

> iuscogens napisał:
                > > ni z gruszki ni z pietruszki (przypomnę, że o
                > > wiele bardziej agresywne wystąpienia na tym zjeździe miał Tusk) naskoczył
                > a na n
                > > ajbardziej krytykowaną i ośmieszaną osobę w kraju jest po prostu śmieszne
                > .
                >
                > Miała odwagę głośno powiedzieć to, czego nie miało odwagi powiedzieć wielu ludz
                > i. To ogromna zasługa.

no dla Ciebie zasługa, dla mnie nie, bo to co ona mówiła to GW i TVN od jakiegoś czasu wałkował.
                >
                > A za pozostałe została odznaczona Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski
                > . W 2006 roku - długo przed opisywanym przez Ciebie zdarzeniem.

no tak, ale czy była ogólnie znana?? Naprawdę nie. Ja nie neguje jej zasług ani z czasów opozycji ani późniejszych, ale to naprawdę nie była osoba z pierwszych stron gazet.
            • araceli Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:19
              Rany - ale wstyd! sad
            • angazetka Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:41
              > Całe show na zjeździe solidarności było dla mnie żenujące, pisanie o j
              > ej odwadze w kontekście tego, ze ni z gruszki ni z pietruszki (przypomnę, że o
              > wiele bardziej agresywne wystąpienia na tym zjeździe miał Tusk) naskoczyła na n
              > ajbardziej krytykowaną i ośmieszaną osobę w kraju jest po prostu śmieszne.

Oj, biedny Jaruś, naprawdę. To, że on sam ośmiesza i obraża (OIP, na tym zjeździe także) sporą grupę ludzi, w ogóle się nie liczy?

> Poza wąską grupą osób nikt by o niej nie słyszał, niestety.

Iuscogens, na Boga! Nie słyszałaś o niej wcześniej? Nie wierzę.
              • iuscogens Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 22:00
                > Poza wąską grupą osób nikt by o niej nie słyszał, niestety.
                >
                > Iuscogens, na Boga! Nie słyszałaś o niej wcześniej? Nie wierzę.

Dobrze, że nie wierzysz, bo ja słyszałam, ale nie uważam, żeby była ogólnie znana. Już w sierpniu pamiętam, że to ze napisałam, ze nie była powszechnie znana, wywoływało oburzenie. Ale jestem w stanie sobie rękę uciąć, ze po akcji na zjeździe było duuuzo osób, które o niej usłyszało po raz pierwszy.
                Co do biednego Jarka to naprawdę nie mam zamiaru go bronić, ale zdania o "odważnym" występnie pani Krzywonos nie zmienię.
                • aretahebanowska Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 22:06
                  Ty jednak nic z tego występu nie zrozumiałaś.
          • leeloo2002 Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 20:08
            no tak, ale teraz została narzędziem w rękach salonu.
            Jej rola w strajku trmawajarzy nie jest jednoznaczna
            Wypowiedz Anny Walentynowicz: www.youtube.com/watch?v=lpwI72KbY6Y
            Ok, stowrzyła rodzinę zastępczą dla dzieci - ale za to nie przyznają tytułu Człowieka Roku

• aretahebanowska Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 20:16
              A Ty pamiętasz te wydarzenia osobiście, czy opierasz się na tym co wyczytasz w zeznaniach jedynie słusznej opcji? Anna Walentynowicz, która też była wtedy bohaterką (a pod koniec życia, niestety, małostkową i zgryźliwą osobą), potraktowała Henrykę Krzywonos trochę jak konkurentkę do głównej roli w historii. Prawda jest taka, że obie mają swoje, niemałe zasługi.
              • leeloo2002 Re: Henryka contra Marta 25.03.11, 09:49
                > A Ty pamiętasz te wydarzenia osobiście,

No nie, nie było mnie wtedy w tramwaju sad
                Natomiast istnieją reklacje, ze H Krzywonos wyjechała tramwajem gdy kilku innych tramwajarzy odmówiło wyjazdu (bo przyłączyli sie do strajku), a jej tramwaj stanął bo po prostu wylączono prąd w trakcji. w tym świetle to faktycznie nie zrobiła niczego szczególnego i zostala taka bohaterka z przypadku
                Ale chyba nikt nie ma wątpliwości że strajki zaczeły się od Anny Walentynowicz?
                Trudno powiedzieć czy była małostkowa i zgryzliwa - może to opinia jedynej słusznej opcji?
                Ja jestem przeciwna przyznawaniu jej za to nagrody po ponad 30 latach, no chyba ze nagroda była za wystapienie na zjezdzie solidarnosci - jesli tak to na maxsa się zdealuowała
                • aretahebanowska Re: Henryka contra Marta 25.03.11, 10:02
                  Szkoda, że takimi bohaterami z przypadku nie zostało wielu innych - patrz Jarosław K. Ubecja ją skopała też za przypadek.
                  Co do dyskutowanej tu sondy. Jeśli widzę zestawione (w idiotyczny zresztą sposób) takie nazwiska ze sobą, to jeśli mam głosować to wolę na H.K. Bo ta zrobiła, choćby i 30 lat temu, coś ważnego (zresztą przecież nie tylko zatrzymała, przypadkiem czy nie, ten tramwaj, parę innych rzeczy też jej wyszło). Ta druga przez trzydzieści parę lat zdążyła urodzić dwójkę dzieci, w okolicznościach zresztą nie dających jest prawa do umoralniania innych ludzi, wyjść za mąż za kogoś, kto w mojej opinii zachowuje się jak burak i kombinator, napisać parę głupot na blogu, strzelić sobie parę fotek do gazetek. Aaaa, zapomniałabym. Być córką "poległego" prezydenta. Zaiste, wielkie zasługi, w porównaniu do przypadkowej Henryki Krzywonos. A swoją drogą, chyba tego wystąpienia nie słuchałaś, albo nie zrozumiałaś co ona tam powiedziała.
            • asia_i_p Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:19
              Nie chciałam w to wplątywać Anny Walentynowicz, ale skoro już zaczęłaś - to one mają bardzo podobne biografie. Obie miały swoją rolę w strajku, o obu potem trochę zapomniano. Tylko jedna potrafiła się w tym odnaleźć, a druga nie.
              Sytuacja z Kaczyńskim wydobyła ją z zapomnienia, ale nie dlatego, że naskoczyła na Kaczyńskiego, tylko dlatego, że w piekiełku, gdzie wszyscy gadają pod PR, ona nagadała politykom jak kłócącym się dzieciakom. I nagle cała sprawa pokazała się w innej perspektywie - oddemonizowana. Wszystkim nam by się przydało takie spojrzenie.
        • adwarp Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 14:06
          a pani Henryka jest w wikipedii, a Marta niewink
          pl.wikipedia.org/wiki/Henryka_Krzywonos
          • naomi19 Re: Henryka contra Marta 24.03.11, 21:31
            juhu!
            Przegrałyśmy plebiscyt, ale wygrałyśmy w kategorii Wikipedia big_grin
    • nihiru Re: Henryka contra Marta 25.03.11, 10:15
      Chciałabym tylko zauważyć, że p. Henryka właśnie patronuje akcji prowadzonej przez radiową trójkę promującą adopcję.

• aurita Re: Henryka contra Marta 25.03.11, 11:53
        > Chciałabym tylko zauważyć, że p. Henryka właśnie patronuje akcji prowadzonej pr
        > zez radiową trójkę promującą adopcję.

alez to niewazne. Wazne jest, ze odwazyla sie powiedziec Kaczynskiemu pare slow prawdy. To co wielu mysli po cichu!!! Pisiory jej tego nigdy nie daruja, chocby i nerke oddala potrzebujacemu.

Natomiast zaszczytem Dubienieckiej jest wspomaganie Kaczynskiego w kampanii, w kilka tygodni po tragicznej smierci rodzicow. Nie kazdy by sie wtedy odnalazl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka