Dodaj do ulubionych

Zespól Downa

05.04.11, 23:23
Czy to choroba?
Pytam, bo jedna z czytelniczek mojego bloga zmieścila taki konentarz:
Tak się wtrącę i wyprostuję pewną nieścisłość. Zespól Downa to nie choroba. To wada genetyczna.
I ja się z tym zgodzę, ale polowicznie.
Bo dla mnie to też wady genetyczne, ale uważam, że wada to również choroba.
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: Zespól Downa 05.04.11, 23:46
      Dla mnie wada(też genetyczna) to choroba.
      np Wada serca=chore serce - nie pracujace jak zdrowe
      • dragica Re: Zespól Downa 05.04.11, 23:51
        To zespol wad wrodzonych,ktore pociagaja za soba czesto choroby,np.serca.Ale wada genetyczna raczej choroba sama w sobie nie jest.
      • zona_mi karro80 06.04.11, 10:19
        Proszę usunąć aukcję z sygnaturki.
        • el_jot Re: karro80 06.04.11, 22:48
          Przecież to jest aukcja charytatywna, nikt się nie wzbogaci, a pomoże choremu dzieciakowi.
    • dragica Re: Zespól Downa 05.04.11, 23:53
      Choc nie jestem pewna co do stwierdzenie choroby sreca-bo w z.Downa to sa wady serca...A czy wada jest choroba?
      • memphis90 Re: Zespól Downa 05.04.11, 23:59
        Wada wywołuje chorobę. Np. wada serca wywołuje niewydolność krążenia.
        • dragica Re: Zespól Downa 06.04.11, 00:09
          memphis90 napisała:

> Wada wywołuje chorobę. Np. wada serca wywołuje niewydolność krążenia.

Co nie oznacza ze wada=choroba,tylko np wada jest przyczyna choroby.
          A z drugiej strony jesli pojecie choroby oznacza stan,ktory zaburza normalne funkcjonowanie,to wada genetyczna jest choroba...
    • memphis90 Re: Zespól Downa 05.04.11, 23:58
      Cóż, zdrowy to taki dzieciak bynajmniej nie jest. Dla mnie to jak najbardziej jest choroba, uwarunkowana genetycznie. Są mutacje genetyczne, które szkody nie czynią albo stanowią o róznorodności ludzi (np. mamy różne grupy krwi, różną aktywność enzymów trawiących np. alkohol, różną tolerancję laktozy). Są też takie, które wywołują konkretne problemy. Z. Downa to dla mnie ewidentnie choroba.
    • yenna_m Re: Zespól Downa 05.04.11, 23:59
      no, gdyby to byla wada genetyczna wplywajaca na wybarwienie oka czy wlosa - no to moze to nie bylaby choroba
      jednak ZD niesie ze soba nie tylko charakterystyczna urode ale tez po prostu problemy zdrowotne i, nie czarujmy sie, rowniez jakis stopien uposledzenia

czyli choroba - jak najbardziej choroba! - bo dzieci trza leczyc, rehabilitowac, byc w nieustannym kontakcie z lekarzem specjalizujacym sie w prowadzeniu dzieci z ZD
      • kali_pso Re: Zespól Downa 06.04.11, 07:55

Ale nie leczysz Zespołu Downa!!!!
        Leczysz choroby, które często występują przy tym zespole.
        • yenna_m Re: Zespól Downa 06.04.11, 08:40
          ale choroby sa WYNIKIEM zespolu downa
          poza tym z zespolu downa wynika np zupelnie inny rozwoj motoryki - a to juz sorry, podpada pod intensywna rehabilitacje
    • aurita Re: Zespól Downa 06.04.11, 08:11
      "zespol" to grupa objawów charakterystycznych dla danego zespolu (wyglad, opoznienie, wady serca itp) ale ktore nie zawsze musza wystepowac (nie wszystkie dzieci ZD maja wady serca)
      Wg mnie bledem jest nazywanie zespolu Downa wada genetyczna,
      wada genetyczna to przyczyna a nie choroba, np Fenyloketonuria jest choroba o podlozu genetycznym (wada genetyczna to w tym przypadku mutacja w jednym genie) ale to fenylketonuria jest choroba a nie wada genetyczna.
      Czyli ZD to zespól wad wrodzonych o podlozu genetycznym
      • yenna_m Re: Zespól Downa 06.04.11, 08:42
        no ale opoznienie rozwoju (chocbny opoznienie rozwoju mowy) kwalifikuje sie intensywnej rehabilitacji
        mam znajomych, w ktorych rodzinie jest dziewczynka z ZD.
        Gdyby nie poswiecili dzieciakowi masy milosci, czasu, pieniedzy na intensywna i droga rehabilitacje byloby z dzieciakim naprawde niefajnie...
      • agamama123 Re: Zespól Downa 07.04.11, 09:25
        > Wg mnie bledem jest nazywanie zespolu Downa wada genetyczna,
        > wada genetyczna to przyczyna a nie choroba, np Fenyloketonuria jest choroba o p
        > odlozu genetycznym (wada genetyczna to w tym przypadku mutacja w jednym genie)

Zespół Downa to nieprawidłowe połączenie chromosomów najczęściej jest to dodatkowy chromosom w 21 parze (ale nie tylko ponieważ są 3 rodzaje nieprawidłowości chromosomowych których wynikiem jest ZD) - więc jak najbardziej jest to wada genetyczna.

Generalnie jestem zdania, że mój syn ma wadę co powoduje, że jest chory. Wady jako takiej nie leczymy - chorobę owszem. Ktoś wspomniał o wadach serca - owszem, leczy się je ale serce jako takie wadę posiadać będzie tylko skorygowaną - w przypadku mojego syna są to dwie załatane dziury plus zastawka, którą praktycznie zrobiono z niczego. Serce pracuje ale wada jego budowy nadal jest. Łaty z gore texu tego nie zmienią.
    • gemmavera Re: Zespól Downa 06.04.11, 10:28
      Wszystko zależy od definicji choroby, po prostu.
      Jeżeli przyjmie się szerszą definicję, według której choroba jest zaburzeniem normalnego, dobrego funkcjonowania organizmu, to trzeba by ZD uznać za chorobę (tylko za taką definicją ciągnie się założenie o dość wąskim zakresie "normy" w funkcjonowaniu organizmu wink).
      Jeżeli przyjąć definicję w węższym sensie, czyli że choroba jest stanem powodującym określone dolegliwości, to ZD nie musi być uznawane za chorobę.

Ja tam przyjmuję raczej węższy zakres definicji choroby, więc dla mnie ZD sam w sobie chorobą nie jest. Tak samo jak np. autyzm.
    • mrowka75 Re: Zespól Downa 06.04.11, 13:01
      W ICD10, czyli w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób Zespół Downa występuję pod oznaczeniem Q90 (i kolejne rozwinięcia w zależnosci od rodzaju). Więc tak, mozna ZD uznać za chorobę.
      • mijaczek Wedlug Swiatowej Organizacji Zdrowia 06.04.11, 22:41

Choroba jest takim stanem organizmu, kiedy to czujemy się źle, a owego złego samopoczucia nie można jednak powiązać z krótkotrwałym, przejściowym uwarunkowaniem psychologicznym lub bytowym, lecz z dolegliwościami wywołanymi przez zmiany strukturalne lub zmienioną czynność organizmu. Przez dolegliwości rozumiemy przy tym doznania, które są przejawem nieprawidłowych zmian struktury organizmu lub zaburzeń regulacji funkcji narządów.
      • gemmavera Re: Zespól Downa 07.04.11, 09:41
        mrowka75 napisała:

> W ICD10, czyli w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób Zespół Downa występuję pod
        > oznaczeniem Q90 (i kolejne rozwinięcia w zależnosci od rodzaju). Więc tak, moz
        > na ZD uznać za chorobę.

ICD-10 to "Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób i Problemów Zdrowotnych" - a więc fakt, że ZD został w niej umieszczony, nie musi oznaczać, że trzeba go uznać za chorobę.
        Autyzm też jest w ICD, a mówi się o nim wyraźnie, że nie jest chorobą, tylko zaburzeniem rozwoju.
        Zresztą w ICD-10 po angielsku zespół Downa określony jest jako "disorder".
    • triss_merigold6 Re: Zespól Downa 07.04.11, 09:47
      Cokolwiek to jest, nie jest to zdrowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka