Dodaj do ulubionych

Forumowa książka kucharska

24.09.05, 11:23
Zakładam wątek, żeby zachęcić na początek Kalpę i Attę do zamieszczenia
przepisów na pierożki i sałatkę, którymi się wczoraj delektowałyśmy. I Eleonor
jest proszona o przepis na bułeczki własnego wypieku, koniecznie!
Dla większej przejrzystości piszcie może w tytule postu czego przepis dotyczy.
Z góry dziękuję i zachęcam inne mamy do zamieszczania swoich sprawdzonych
przepisów.
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Forumowa książka kucharska 24.09.05, 11:45
      Miałam ten sam plan. Prosze o wpisy.
      • andaba Re: Forumowa książka kucharska 24.09.05, 16:37
        Z... klawiatury mi ten post wyjęłaś.
    • marzek2 Jabłecznik Maryli - proste i pyszne! 25.09.05, 20:02
      Zrobiłam dziś po raz pierwszy, przepis wzięłam z innego forum rzecz jasna smile),
      szukałam czegoś szybkiego i prostego i znalazłam! Mój dodatek to bita śmietana
      (kremówka 30 %) nakładana na każdy kawałek, z tym dodatkiem to już niebo w
      gębie. Wyszło super, goście się zachwycali, więc podaję przepis.

      Składniki:

      10 jabłek; 1 szkl cukru; 1 opak. cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do
      pieczenia; 1 łyżeczka sody; 3 łyżki oleju; 2 szklanki mąki; można oczywiście
      cynamon, ja znalazłam w sklepie cukier waniliowy cynamonowy do szarlotek i
      dodałam coś takiego smile I można też bakalie, rodzynki, orzechy wg uznania. Ja
      zrobiłam tylko z jabłkami i też było pyszne.

      Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym na
      przynajmniej 2 godziny.

      Blachę (ja piekłam w małej tortownicy) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką
      tartę, czy mąką, jak kto woli.

      Dodać do jabłek (nie wylewać soku spod jabłek, dodać do ciasta!)
      resztę składników. Wymieszać dobrze (nie trzeba miksować, ja użyłam tylko łyżki
      i wystarczyło) i do piekarnika na 1 godz w 180-200 stopni.
      I już! Trzeba tylko sprawdzać patyczkiem, czy upieczone, bo wierzch się szybko
      rumieni, ja potem przykryłam folią aluminiową. Polecam!
    • apsik1 Re: Forumowa książka kucharska 26.09.05, 08:09
      ja często albo coś zamieszczam albo coś próbuję z galerii potraw:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=777
      • andaba Re: Forumowa książka kucharska 27.09.05, 18:51
        Najwyraźniej dziewczyny nie chcą zdradzać swoich sekretów... Szkoooda.
        • atta Sałatka Atty 27.09.05, 23:01
          O tam, zaraz nie chcą... wink

          Warstwowo:
          białka jajek (starte na grubej tarce)
          cebula (drobniutko pokrojona)
          tuńczyk (rozdrobniony, dodać razem z olejem)
          ser żółty (starty na grubej tarce)
          majonez
          żółtka jajek (starte na drobnej tarce).

          Do piątkowej sałatki (salaterka "przeciętnej" wielkości) zużyłam 6 jajek, 1
          dużą cebulę, ok.20 dkg sera, słoiczek majonezu Kieleckiego (!).

          Życzę smacznego smile
          A Andaba ma zjeść dwie łyżki sałatki za moje zdrowie - to za to posądzanie,
          że "dziewczyny nie chcą zdradzać sekretów"! No! wink
          Pozdrawiam smile
          • mama_kasia Re: Sałatka Atty 28.09.05, 00:23
            Atta, narobiłaś mi smaku, a tu środek nocy i czas iść spać wink
          • atta Re: Sałatka Atty 28.09.05, 09:17
            Zapomniałam o soli - ja solę (i to niedużo) tylko starte białka. "Reszcie
            sałatki" wystarczy słony tuńczyk. Smacznego smile
            • monstermama Re: Sałatka Atty - zrobiłam i zjadłam:) 07.11.05, 11:54
              Wychodzi świetnie - doskonała na ciążowe smaki smile
              Pozdrawiam
      • nikus-ia Re: Forumowa książka kucharska 01.10.15, 20:03
        wypróbowałam ju szwedzkie bułeczki pyszne -a czy ktoś ma jakieś fajne zupy (pomijając pomidorową i ogórkową wink )?


    • kalpa sałatka 28.09.05, 03:24
      Jest środeczek nocy, spać nie mogę i obiecuję, że jak tylko uśnie mój Kołajek,
      który teraz łobuzuje, to grzecznie opiszę pierogi, które nazywają się SAMOSY.
      A sałatka jest prosta:
      2 pomidory
      1 papryka czerwona,lub żołta
      oliwki (jak ktos lubi)
      śmietana lub jogurt- zależy, czy bierzemy pod uwagę kalorie
      1/2 kalafiora pokrojonego na drobne różyczki
      pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałeczki
      paprykę kroimy na drobne kawałeczki
      oliwki kroimy na plaserki
      kalafior smażymy w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
      wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy jakie kto lubi i gotowe.
      PYCHA!!
    • apsik1 Torty i inne 28.09.05, 09:16
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29629141
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29629489
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29536274
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25611109&a=25611109
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23865130&a=23865130
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23150225&a=23150225
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27998943&a=27998943
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28201395&a=28201395
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28113797&a=28113797
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29119976&a=29119976
      to są torty przetwory i inne które robiłam i wstawiłam do galerii
    • apsik1 jeszcze 28.09.05, 09:21
      polędwica
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29119976&a=29119976
      pierś kurza
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27542742&a=27542742

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26200346&a=26200346
      • andaba Pytanie do Kalpy 28.09.05, 20:31
        Naprawdę w tej sałatce nic więcej nie było??? I takie pyszności? To może
        jeszcze zdradź czym doprawiasz, bo może tu tkwi tajemnica smaku... Nie wiem
        czemu wydawało mi się że tam serek feta był...
        • kalpa Re: Pytanie do Kalpy 29.09.05, 05:40
          Och sorki, faktycznie jeszcze był feta. Nie zawsze go daję, bo...liczę kalorie,
          ale Wy nie musicie o tym mysleć, więc go wrzuciłam. Ale do tej salatki mozna dać
          i inne smakołyki: drobne frytki, podsmażone, drobne kawałeczki selera,
          ugotowaną, też drobno fasolkę, zielony groszek. I oczywiście wszelką zieeleninkę
          - no właśnie, był szczypiorek.
          Qrcze chcialam napisać szybko i zapomniałam z rozpędu o tym szczypiorku i fecie.
          Z przypraw dalam sół, czarny pieprz i szczyptę cukru, ale można dać inne, np
          ziołowe, albo indyjskie, też są smakowite.
          • andaba Atta, zrobiłam Toją sałatkę! 07.10.05, 22:14
            I wyszła mi równie dobra a miałam obawy smile)
            Zjadłam za Twoje zdrowie cały talerz, a nie marne dwie łyżki!
            • marzek2 Re: Atta, zrobiłam Toją sałatkę! 07.10.05, 23:01
              Ja zrobiłam tydzień temu i goście się zajadali! My też!
    • apsik1 bułeczki 17.10.05, 15:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30529231
    • apsik1 cudowne ciasteczka 17.10.05, 15:10
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30529125
      • jol5.po Re: cudowne ciasteczka 18.10.05, 09:33
        jak pięknie nasza książka została zilustrowanasmile) mniam
    • eleanorrigby Re: Szwedzkie bułeczki cynamonowe 04.11.05, 09:12
      ciasto:
      150g masla
      800g maki
      500ml mleka
      50 gr swiezych drozdzy
      100g cukru
      szczypta soli

      masa:
      6 lyzek masla
      4 lyzki cukru
      2 lyzki cukru waniliowego
      1 lyzka cynamonu

      2 zoltko do smarowania buleczek
      cukier krysztal do posypania


      1. Drozdze rozdrobnic, wymieszac z 100 ml mleka, 1 lyzka cukru, oproszyc
      maka. Odstawic w cieple miejsce.
      2. Rozpuscic maslo, dodac mleko, ogrzac do temp.35 st.C, wymieszac z
      przesiana maka, dodac zaczyn z drozdzy, cukier i sol. Zagniesc ciasto i
      wyrabiac je ok 10 minut, odstawic na 30 minut pod przykryciem w cieplym
      miejscu.
      3. Przygotowac mase: rozetrzec maslo z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem
      4. Ciasto podzielic na 4 czesci i kolejno rozwalkowywac je na placji o
      grubosci 1 cm. Placki posmarowac masa i zwijac w rulony. Rulony ciasta
      pokroic na krazki o grubosci ok 1,5-2 cm, ulozyc na papierze do pieczenia i
      posmarowac rozmaconym zoltkiem oraz posypac cukrem gruboziarnistym. Piec
      ok.15-20 minut w temp. 200-220 st.C.
      Podawac na zimno lub cieplo.
      W Szwecji takie bułeczki są bardzo popularne,mozna je kupic w wiekszości
      sklepów.Podobno każda pani domu piecze je trochę inaczej-np. nasza gospodyni
      nie robiła masy z masła i cynamonu,tylko zwyczajnie smarowała rozwałkowane
      ciasto masłem i posypywała cukrem i cynamonem.Ja piekłam je raz,ciepłe były
      przepyszne,jak wystygły trochę stwardniały i zaczęły przypominać zwykłe bułki-
      będę jeszcze eksperymentować.
      Kasia
    • eleanorrigby Re: bułki 04.11.05, 09:19
      Woda:ok.250 ml
      mleko w proszku 10g F(1 łyżka stołowa)
      stopione masło 2 łyżki stołowe
      cukier 1-2 łyżki stołowe
      sól -łyżeczka do herbaty
      mąka -ok.800g
      drożdże w proszku 1.5 łyżeczki do herbaty

      Ciasto wyrobić,odstawić żeby wyrosło.Wyrobić drugi raz,znowu odstawić do
      wyrośnięcia (żeby dobrze wyrosło,temp.musi być nie niższa niż 25 C,mozna
      wstawic do piekarnika z włączoną żarówką).Formować bułeczki,odstawić na ok.25
      min żeby wyrosły,piec ok.20 min w temp. ok 200 C.Najlepiej w piekarniku
      parowym,ale można tez po prostu wstawić do piekarnika miseczkę z wodą.
      Kasia
    • kasiask Pizza :-)) 08.11.05, 08:12
      PIZZA jak "zamawiana". Tak powiedziały moje dzieci, a to w ich ustach
      najwiekszy komplement.smile
      A do tego prosta, co dla mnie jest niezwykle istotne, bo ja gotować nie lubię i
      nie umiem.

      Ciasto:
      1/2 kilo mąki
      szklanka ciepłej wody
      1/3 kostka drożdży
      3 łyżki oliwy,
      sól, pieprz

      Mąkę podgrzewamy w misce, najlepiej w mikrofalówce, tak żeby była lekko ciepła,
      w wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Wlewamy drożdże do mąki,
      przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym
      czasie drożdże powinny "ruszyć". Wtedy dodajemy 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i
      wyrabiamy ciasto. Powinno byc puchate i nie powinno kleić się do rąk. Lepimy
      kulę i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (kolejne około 15
      minut).
      Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy, upychamy na blaszkę, smarujemy sosem
      pomidorowy i dajemy na wierzch wszystko co zalega w lodówce,a jest jadalne. Na
      koniec posypujemy startym, żółtym serem.
      Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 20-25 min.

      SMACZNEGO! smile))
    • kasiask Re: Forumowa książka kucharska 11.11.05, 11:50
      Bardzo proszę o przepis na to pyszne ciasto piernikowe, które Marzenka
      przyniosła do mnie na spotkanie. Było wyśmienite. Moja sąsiadka tez mnie gnębi
      o przepis na nie!
      Z góry dziękuję! smile))
      • marzek2 Ciasto cynamonowe 11.11.05, 12:07
        Kasiu, już się robi smile Ciasto jest banalne i zawsze mi wychodzi. Czasem trzeba
        dłużej piec, zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem jakie jest w
        środku. Smacznego!

        Składniki:
        1 szkl cukru, 1 łyżka cynamonu, 2 szkl mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół
        łyżeczki soli, 1 jajko, 0,25 szkl oleju, 1 szklanka maślanki naturalnej

        Zmieszać 0,25 szklanki cukru z cynamonem i odstawić. Mąkę wymieszać z solą, sodą
        i resztą cukru. W osobnym naczyniu wymieszać jajko, maślankę, olej. Połączyć
        suche z mokrym. Formę keksową (dłuższą) wysmarować tłuszczem, wlać połowę
        ciasta, posypać to równomiernie połową cukru z cynamonem, potem reszta ciasta i
        reszta cukru z cynamonem."Przekroić" ciasto kilkakrotnie wzdłuż nozem, żeby się
        trochę wymieszało.
        Piec ok 40 min w temp. 185 stopni.
        • kasiask Re: Ciasto cynamonowe 11.11.05, 12:16
          Dzięki!!! zaśliniłam się czytając sam przepis wink)))
          • marzek2 Do Eleanor - pytanie o bułeczki z masą cynamonową 11.11.05, 21:57
            Mam chrapkę na te bułeczki, tylko dwa pytanka:

            1) gdzie kupujesz cukier-kryształ, znaczy taki grubszy tak?
            2) czy myślisz, że jakby się je zrobiło, upiekło i potem by stwardniały to może
            by pomogło podgrzanie w mikrofalówce?
            • marzek2 Re: Do Eleanor - pytanie o zwykłe bułki :) 12.11.05, 07:53
              Kasiu, zrobiłam i jedne i drugie bułeczki i wyszły fajnie, fajnie też smakują!
              Hurra, czuję się absolutnie usatysfakcjonowana, sama upiekłam prawdziwe bułki!
              Mam tylko znowu parę pytanek technicznych:

              - czy przed formowaniem bułeczek trzeba je jeszcze długo gnieść w rękach, żeby
              ciasto było zupełnie gładkie i bułeczki po upieczeniu ładnie wyglądały?
              - co robisz z wierzechem bułek, nacinasz w jakiś konkretny sposób wierzch
              bułeczek nożem (żeby wyglądały jak kajzerki np).
              - jakiego kolory powinny być przy wyjmowaniu z piekarnika? Białe, złote, czy
              lekko przybrązowione?
              • eleanorrigby Re: Do Eleanor - pytanie o zwykłe bułki :) 12.11.05, 09:32
                Piekę bułki codziennie,więc już nie chce mi się ich szczególnie ładnie formować-
                ugniatam kulkę,trochę spłaszczam i już.Ciasto wyrabiam na gładziutko tylko
                przed pierwszym rośnięciem.Nie nacinam i one same pękają na wierzchu,jak
                natniesz będą ładniejsze.Ja wyjmuję je z piekarnika jak są złote,mój mąż lubi
                takie bardziej brązowe,są wtedy twardsze i bardziej chrupiące,ale na drugi
                dzień trudniej pokroić.Czasami robię kilka zupełnie malutkich,one się szybciej
                pieką i są bardziej brązowe niż reszta-takie do chrupania.
                Co do cynamonowych-nie posypuję ich po wierzchu wcale,tak naprawdę to w Szwecji
                nie używa sie cukru-kryształu,tylko specjalnego cukru w perełkach (albo melted
                sugar,chyba chodzi o taki ciemny),który zostaje po upieczeniu na bułeczkach w
                postaci małych,białych kuleczek.
                Żeby nie stwardniały,myślę ze można by je zostawić do wystygnięcia w
                zaparowanym piekarniku,albo wyjąc i przykryć gorące np.folią.Raz udalo mi się
                zrobić zwykłe bułki takie mięciutkie,ale niestety nie pamiętam jak to zrobiłam-
                chyba miało to związek z dużą ilością pary w piekarniku.
                Życzę udanych wypieków!
                Kasia
    • kropka415 danie ukraińskie 18.11.05, 11:22
      Polecam
      kromki chleba najlepiej takiego kilkudniowego otoczyć w panierce z jajka i piec
      na ptelni.
      Do jajek dodaje sól pieprz czosnek smile
      PS. Mam pytanko czy dodajecie do płatków sniadaniowych zmielone siemie lniane?
      Robi tak moja mama ale nie wiem czy ma to sens? Jak myślicie?
      Pozdrawiam Asia z Tomeczkiem(6.X.05r.)
      • andaba Placki a la pizza. 17.12.05, 13:28
        9 łyżek mąki pszennej
        3 łyżki mąki ziemniaczanej
        2 całe jaja
        1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
        20 dag wędliny drobno pokrojonej
        15 dag sera żółtego startego
        1 cebyla pokrojona w kostkę
        15 dag pieczarek
        1 papryka
        pieprz, sól, oregano, zielona pietruszka.

        Cebulkę i pokrojone pieczarki można wcześniej poddusić w sosie własnym z
        odrobiną soli. Potem wszystkie składniki wymieszać i smażyć jak placki
        ziemniaczane.

        Danie daje duże możliwości modyfikacji, można zrezygnować z papryki, lub zrobić
        wersję wegetariańską bez wędliny, albo dać np. kawałki gotowanego kurczaka.
        Podawać z keczupem, choć oczywiście można zrobić też sos bardziej wyrafinowany.

        Aha, wielodzietnym radzę zrobić od razu podwójną porcję.
        • andaba Ciasto ucierane łatwe, szybkie i tanie. 17.12.05, 13:42
          6 jajek
          1,5 szklanki cukru
          0,75 szklanki oleju
          mały proszek do pieczenia
          3 szklanki mąki


          Jajka wbić do miski, wsypać cukier, ucierać mikserem, aż zbieleją. Dodać olej
          proszek do pieczenia, na końcy mąkę, miksować cały czas. Wylać na dużą
          wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w temperaturze ok 180 stopni.

          Na wierzch można przed pieczeniem dać:
          ósemki jabłek,
          połówki śliwek,
          moreli
          wiśnie.

          Zamiast owoców można dodać w trakcie ucierania:
          kisiel wiśniowy (będzie różowe)
          pól szklanki nieutartego maku (wyjdzie piegusek)
          4 łyżki kakao (wyjdzie wiadomo jakie)

          Można podzielić na trzy - cztery części i do każdej dać inny z wymienionych
          składników. Potem nakładać na blachę po łyżce naprzemiennie - wyjdzie takie
          kolorowe.

          Można upieczone ciasto z którymś składnikiem (zwłaszcza polecam to z makiem)
          przekroić, naponczować i przełożyć kremem.
    • marzek2 Ciasto orzechowe Marzek 15.01.06, 20:01
      czyli tzw ciasto protestanckie II wink)))))

      Składniki są na 12 porcji, czyli na połowę dużej blachy, na taką małą blachę.
      Ja na dużą blachę robię składniki o połowę więcej, można też dwa razy więcej,
      ale drogo wychodzi.

      Składniki na 12-16 porcji:
      250 g mąki
      250 g cukru
      250 g masła (ale może też być bezmleczna margaryna ja tak zrobiłam smile
      4 jajka
      aromat waniliowy do ciast
      200 g posiekanych orzechów włoskich
      100g lekko rozdrobnionych albo całych orzechów do wyspania na polewę
      mleko skondensowane w puszce koniecznie SŁODZONE!

      Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę, aromat, posiekane orzechy,
      zmiksować. Formę natłuścić, wysypać mąką/bułką tartą itp, można też na papierze
      do pieczenia, jak kto tam robi. Piec ok 1 godz w 200-220 stopni.

      Polewa:
      Puszkę z mlekiem wrzucamy do garnka z wodą i od zagotowania wody gotujemy ok 1,5
      godziny. Po wyjęciu smarujemy gotowe (wystudzone) ciasto powstałym kajmakiem. Na
      tą mniejszą blachę cała poszka to trochę za dużo kajmaku więc resztę można dać
      dzieciom do zjedzenia smile
      Posypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami i gotowe!
      • akve Re: Ciasto orzechowe Marzek-REWELACJA ! 15.01.06, 22:12
        Dziewczyny spróbujcie, bo jest przepyszne !
        • jol5.po Re: Ciasto orzechowe Marzek-REWELACJA ! 24.01.06, 19:44
          Marzenka ratunku - robię ciasto protestanckie z dziećmi i nie wiem, czy dodawać proszek do pieczenia??
          w perzepisie nie ma bo ma nie być, czy przez zapomnienie??
          • marzek2 Re: Ciasto orzechowe Marzek-REWELACJA ! 24.01.06, 20:56
            Jola w żadnym z ciast protestanckich (przynajmniej tych na forum) nie ma proszku
            do pieczenia i wychodzą na bank. Ale chyba już zrobiliście, mam nadzieję, że czy
            z proszkiem czy bez się uda smile Daj znać, czy smakowało smile
            • jol5.po Re: Ciasto orzechowe Marzek-REWELACJA ! 24.01.06, 22:36
              no zrobione, nie dałam proszku, ale chyba o to własnie chodzi, bo ono nie wyrosło bardzo, a wyszło chrupiące na górze, a w środku miękkie
              mniam, dobre - dzieci jeszcze nie jadły, bo poszły wcześniej spać niż wystygło
              nie mogły się biedaczki doczekać
              • marzek2 Re: Ciasto orzechowe Marzek-REWELACJA ! 25.01.06, 09:44
                Jola, jeśli robiłaś to z cynamonem to ono właśnie takie powinno być, chrupiące
                na górze, miękkie w środku.
                Cieszę się, że smakujesmile I oto mamy ekumenię na gruncie kuchennym smile)))
    • marzek2 Ciasto marchewkowe Marzek czyli protestanckie III 05.02.06, 19:19
      CIASTO MARCHEWKOWE (proporcje na normalną dużą blachę)

      1 szkl oleju
      4 jajka
      2 szkl tartej marchewki (tarka z drobnymi oczkami)
      1 szkl tartego jabłka (też drobne oczka) - opcjonalnie
      2 szkl mąki
      2 szkl cukru
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżeczki sody
      2 łyżeczki cynamonu
      szczypta soli
      200 g orzechów włoskich (można też dodać dodatkowo rodzynki jak ktoś chce)


      Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu
      marchewkę (+ jabłka jeśli ktoś robi z tej wersji), proszek do pieczenia, dodę,
      cynamon, sól, orzechy (rodzynki). Wylać na blachę (natłuszczona lub papier do
      pieczenia) i piec ok 40 min w temp. 180 stopni.
      Moje ciasto na spotkaniu było też z jabłkami, ale można też bez, choć wydaje mi
      się, że ta wersja z jabłkami jest bardziej "mokra".

      Lukier
      30 dag (1,5 szklanki) cukru pudru
      sok z 1 cytryny
      2-3 łyżki wody
      aromat (jaki kto chce, mój był pomarańczowy)

      ucierać cukier łyżką stopniowo dodająć "mokre"rzeczy aż do uzyskania gładkiej
      masy, którą smarujemy ciasto.

      ----------------------------------
      Można też polać polewą lub innym lukrem, podaję przepisy, ale nie próbowałam.

      polewa -
      czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody.
      Połączyć składniki, gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
      Smarować tym zimne ciasto.

      lukier -
      pół szkl cukru pudru utrzeć z 10 dag miękkiego masła i 10 dag kremowego twarożku
      (np Bieluch) i polać tym gorące ciasto.
      • olioliwa Re: Ciasto marchewkowe Marzek czyli protestanckie 08.02.06, 00:01
        Marzku,pyszne ciacho,co prawda marchewek tylko 1 szkl ale daliśmy w zamian pół
        szklanicy gruszek tartych, sody w domu nie było to dałam 2xwięcej proszku,
        wyszło znakomite a na wierzchu polewa czekoladowa z lukrowymi maziajkami, bo to
        taki wigilijny-urodzinowy tort Jaśminy sobie dziś (a w zasadzie wczoraj, bo już
        po północy) fundnęliśmy
        dzięki za przepis, papaśki, dobrej nocki, Ola
        • marzek2 Bardzo się cieszę, że smakowało :) n/t 08.02.06, 08:17

      • przeciwcialo Re: Ciasto marchewkowe Marzek czyli protestanckie 08.02.06, 09:22
        A marchewke to trze sie na takim tarku jak ziemniaki na placiki?
        • marzek2 Re: Ciasto marchewkowe Marzek czyli protestanckie 08.02.06, 09:53
          Trze się na normalnej tarce tylko na tych najmniejszych oczkach.
          • andaba Utka, daj przepis na sos :) 23.03.06, 13:24
            A przede wszystkim napisz skąd bierzesz taki ostry czosnek, bo mi się zawsze
            udaje kupić taki, który smakuje jak trociny.
            • utka Re: Utka, daj przepis na sos :) 23.03.06, 13:55
              Ania - prosze Cie bardzo ...

              wiec dalam po kolei:

              ze 3/4 kubka duzego kefiru (lepszy, bo gesciejszy bedzie jogrut naturalny)
              dwie lyzki majonezu kieleckiego
              dwa wyduszone zabki czosnku - nie chcialam zeby bylo za czosnkowe
              sol, swiezo mielony pieprz
              natka pietruszki

              to wsio

              a czosnek - hmmmm nie wiem, kupilam go w sklepie ze wszystkimkotry mam obok
              domu, no udalo mi sie, bo w kuchni mialam tez jakies bure wiorki z ogrodka
              mojej mamy ...

              usciski dla dzieciaczkow
              • akve Re: Utka, daj przepis na sos :) 23.03.06, 19:26
                Andabo,nie wiem,czy Ci pomogę,ale z czosnkiem jest tak.
                W hipermarketach i niektórych sklepach mozna najczęściej kupić CHIŃSKI
                czosnek,który wogóle nie ma smaku.Czesto jest w siateczkach ,pakowany po kilka
                sztuk.Z wygladu głowki sa kształtne i białe.
                Nasz rodzimy czosneczek z zapachem i smakiem ,ze urywa ... jest najczęściej
                taki różowowo-białawo-szarawy.Nie wiem czy dobrze to ujęłam winkOd baby na placu
                np.na Tomexie czy na Bieńczycach.
                • marzek2 Re: Utka, daj przepis na sos :) 24.03.06, 19:20
                  O - Akve, dzięki stokrotne! Ja (znaczy mąż) od wieków kupuję w hipermarketach,
                  właśnie taki w siateczkach. Czyli będę kupować gdzie indziej. I przy okazji -
                  chwalę się i tutaj moim tortem Prosiaczkowym - uważam, że wygląda tak jak
                  Prosiaczek - całkiem całkiem smile
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37909906&a=37909906
                  • przeciwcialo Re: Utka, daj przepis na sos :) 25.03.06, 12:26
                    Torcik obejrzałam na kuchni. Cudo.
                    • andaba Gruszki w occie 30.08.06, 15:56
                      Akve, wybacz, zabyłam sobie...
                      Nadrabiam:

                      Zagotowac razem 2 szklanki wody
                      2 szklanki octu
                      0,5 kg cukru

                      Gruszki umyc, obrac, w trakcie obierania trzymac w wodzie zakwaszonej kwaskiem
                      cytrynowym, żeby nie ciemniały. Ułożyc w słoikach, dorzucic do każdego kilka
                      goździków. Zalac zalewą. Nie trzeba pasteryzowac, ale ja na wszelki wypadek
                      chwilę (ok 7 minut), gotuję.

                      Chyba dobre wychodzą, bo wszystkim smakują smile



                      Nie wybija mi "C" z kreską, wybaczcie.


                      ---
                      • ladyhawke12 Coś ala szarlotka.. 31.08.06, 13:11
                        Ciasto
                        0.5 kg maki
                        0.25 margaryny
                        0.15 cukru
                        3 żółtka
                        3 łyżki śmietany
                        Mąke przesiać, dodac margarynę i nożem pociachać margaryne z mąką, odziedzilić
                        żóltka od białek, i dodac do mąki dodać cukier ( może być puder jak ktoś woli
                        słodsze), i śmietanę wyrobic ciasto i odstawić do lodówki.
                        W tym czasie obrać pół kilo jabłek swietne są antonówki, i pól kilo gruszek
                        jakieś nie bardzo miękkie, pokroić w plasterki i zasypać cukrem wniliowym i
                        cynamonem. Nasmarować średnią tortownicę i posypac bułka tartą. Wyjąć ciast z
                        lodówki podzielić na dwie części ta na spód większa, rozwałkować wsadzic do
                        tortownicy tak by były brzegi, wsypać na to ciasto wymieszane gruszki z
                        jabłkami, rozwałkować drugą częśc przykryć, nakłuć widelcem w kilku miejscach,
                        piec w nagrzanym piekarniku do ok180 st C, ok 50 min. Smacznego
                        takie samo ciasto wykożystuję jak piekę placek ze śliwkami.
                        • mama_kasia Re: Coś ala szarlotka.. 31.08.06, 18:17
                          to musi być pyszne smile)
                          • ladyhawke12 Re: Coś ala szarlotka.. 04.09.06, 09:44
                            Kasiu to jest pyszne, i szybko sie robi,gruszki sa zawsze lekko trwardsze wiec
                            pochlaniaja nadmiar soku z jablek i ciasto nie jest takie mokre.
                            • mama_kasia Re: Coś ala szarlotka.. 05.09.06, 09:28
                              Napisz mi jeszcze jaka to ma być śmietana?
                              Taka gęsta kwaśna?
                              • ladyhawke12 Re: Coś ala szarlotka.. 05.09.06, 13:21
                                powinna byc gesta i kwasna, ale nie zawsze mam taka pod reka, jeszcze nie
                                zaszkodzilo uzycie innej np 12
    • rycerzowa Prościste faworki 05.09.06, 11:28
      Hej, witam, jestem tu nowa, wkupuję się przepisem na łatwe i mało kaloryczne
      faworki.

      3 szklanki mąki
      250 g masła lub margaryny
      200-250 g serka homo tłustego lub śmietankowego

      Posiekać tłuszcz z maką, dodać serek, zagnieść ciasto - i na 2 godziny do
      lodówki.

      Wałkować cienko, pokroić, wywijać faworki - u p i e c w piekarniku na złoty
      kolor.
      ( Nie smażyć na smalcu tylko zwyczajnie upiec).
      Posypać obficie cukrem pudrem z wanilią.

      Z tego samego ciasta można upiec jabłkowe trójkąciki.
      Rozwałkowane ciasto pokroić w regularne kwadraty (o boku ok 10cm), na kazdym
      połozyć kawałek jabłka ( antonówka, boskop), skleić po przekątnej, brzeżki
      przyozdobić widelcem.
      Upiec na złoty kolor, posypać obficie cukrem pudrem z wanilią.

      Wersja najprostsza: ciasto rozwałkować i wykroić zwykłe małe ciasteczka -
      upiec.
      Wychodzą takie "francuskie" - listkują się.
      Nie zapomnieć o cukrze pudrze z wanilią, bo ciasto jest bez cukru i bez aromatu.
      • kasiulka1975 szybkie mandarynkowe ciasto dla diabetykow 15.12.06, 10:00
        Ugotowac 8 duzych mandarynek ze skorka,poczekac az chwile przestygna i obrac je
        ze skorki a potem zmiksowac(z pestkami),dodac 6 jajek,lyzeczke proszku do
        pieczenia i 200g mielonych migdalow,calosc wymieszac,dodac szklanke cukru i
        wylac do formy,piec w temp.200 stopni ok.40-50minut, ciasto jest jak
        serniczek,pyszne,ja serwuje z polanym cieniutko miodem i troszke
        smietankismileSmacznego
        • magduniar3 Re: szybkie mandarynkowe ciasto dla diabetykow 15.12.06, 11:33
          Robię takie ciasto dla mojego synka, który jest na diecie bez cukru i używam
          zamiast cukru ksylitolu, do tego polewę z karobu z ksylitolem, albo przekładam
          masą z soczku i kleiku ryżowego.
          • wiga1968 Re: Cycki Murzynki 18.12.06, 11:31
            Skopiowałam trochę Waszych przpisów, więc teraz dodaję swoje i mam nadzieję, że
            nie zdublowałam przepisu, bo wszystkich jeszcze nie czytałam. Nie było mnie
            przez rok na forum i nadrabiam teraz zaległości.
            Ciasto to ma taką nazwę jak w tytule, jest może nieco pracochłonne, ale raczej
            nie może nie udać się.

            Ciasto:7 białek
            1 szkl suchego maku
            1 szkl. wiórek kokosowych
            3/4 szkl. cukru

            Białka ubić, dodać cukier, mak i wiórki. Piec ok. 1/2 godz. w temp. 150 st.C

            Masa: 7 żółtek
            3 łyżki mąki pszennej,
            1 łyżka mąki ziemniaczanej
            2 szkl. mleka
            1 margaryna lub masło
            1/2 szkl. cukru

            1 szkl. mleka zagotować. W drugiej rozmącić żżżżżółtka, cukier, i obie mąki.
            Wlać na gotujące mleko, ubijać mikserem do zagotowania (nie gotować zbyt długo,
            bo szybko się przypala). Po wystuszeniu utrzeć z margaryną i wyłożyć na
            wystudzony spód.

            Na wierzch:
            2 paczki okrągłych biszkoptów
            rodzynki
            polewa czekoladowa

            Na masę wyłożyć równo biszkopty, polać polewą i na każdym biszkopcie położyć
            rodzynkę.

            Polewę czekoladową można kupić gotową. Ja zazwyczaj robię z 1/2 kostki
            margaryny, 2 łyżek kakao, 1/2 szkl. cukru i trochę mleka. Gotuję na wolnym
            ogniu do zgęstnienia

            Smacznego!!
            1 szkl. wiórek kokosowych
            • wiga1968 Re: Snikers 18.12.06, 11:48
              Ciasto:
              1/2 kg. mąki
              3/4 szkl cukru
              2 łyżki miodu
              2 płaskie łyżeczki sody
              2 łyżki mleka (do rozpuszczenia sody)
              2 jaja
              20 dkg margaryny

              Produkty zagnieść i rozwałkować na 3 placki.Piec ok.15 - 20 min

              Masa:
              1 budyń śmietankowy
              1 szkl. mleka
              6 łyżek cukru
              1 masło
              powidła śliwkowe

              Ugotować budyń z cukrem. Ostudzony utrzeć z masłem. Placki smarować cienko
              powidłami, na powidła kłaść masę.

              lub masa II:
              1/2 l mleka
              1 szkl. cukru
              1 szkl mąki
              2 jaka
              1 budyń waniliowy
              1 margaryna
              cukier waniliowy

              3 szkl mleka zagotować z cukrem. Ubić mikserem jajka, dodać mą kę, budyń,
              cukier waniloiowy i mleko (1 szkl). Wlać na gotujące mleko i ubić mikserem.
              Gorącą masą przekładać placki

              Karmel:
              12 dkg margaryny
              2 łyżki miodu
              10 dkg cukru
              25 dkg orzechów włoskich
              1 łyżka zimnej wody

              Orzechy posiekać. Produkty zagotować, dodać orzechy. Gotować chwilę do
              zgęstnienia, wyłożyć na ciasto.
    • agava07 Re: Forumowa książka kucharska 19.03.07, 20:15
      Poszukuję przepisu na kieszonki nadziewane z kurczaczych piersi. I jakaś
      glazura, żeby blade nie były. Uda mi się przyrządzić 20 szt na raz w
      prymitywnym piekarniku?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka