Dodaj do ulubionych

woda ze studni

19.05.11, 08:26
mam do was pytanie na co zbadać wodę aby wiedzieć że można się w niej myć ( NIE PIĆ ) a teraz rozszerzę mam wodę w studni chcę ją podłączyć do łazienki czyli pralka, ubikacja, i woda do mycia ( w kuchni będzie miejska ) no i teraz nie wiem co jest niebezpieczne gronkowce, coli , czy co ?? na co badać by być powiedzmy pewni że nie dostanę jakiegoś paskudztwa narazie to się mój mąż myje i jest zdrowy a ja raczej bardziej ostrożna
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: woda ze studni 19.05.11, 08:41
      A w sanepidzie nie będą wiedzieli jak powiesz,że chcesz zbadać na zdatność do użycia w gospodarstwie domowym?
    • laaisa Re: woda ze studni 19.05.11, 08:43
      Składasz wniosek do Sanepidu o pobranie próbek, wpłacasz pewną kwotę ( kilkaset zł), potem przychodzi pan/pani dokonuje pomiarów i okresla zawartośc wody, W zależności od tego co w niej jest wydaje stosowną decyzję określającą sposób używania tej wody. SZczegóły na str Sanepidu.
      • dorotatop Re: woda ze studni 19.05.11, 08:51
        pytałam się w aqua mam zebrać próbkę złożyć wniosek i zakreślić na co chcę zbadać wodę a tam tych punkcików jest chyba z 30 dlatego pytałam może ktoś badał wodę i coś wie albo się orientuje
        no i faktycznie jak poprzedniczka napisała że sporo kosztuje bo każdy punkcik kosztuję od 30 do 60 zł
        • laaisa Re: woda ze studni 19.05.11, 08:55
          Otrzymałaś sensowną odpowiedź, czego więcej chcesz się dowiedzieć?
          • aqua48 Poszukaj chromatografu. 19.05.11, 09:38
            Jeśli masz jakikolwiek kontakt ze środowiskiem akademickim, to wyższe szkoły rolnicze, i politechniki posiadają chromatografy i poza użyciem ich do własnych badań wykonują odpłatnie prywatne zlecenia m. innymi badanie wody na zawartość. Wychodzi wtedy wszystko. Poszukaj jakiegoś dojścia i zrób to badanie poza Sanepidem jeśli to tylko na Twój użytek.
            • andaba Re: Poszukaj chromatografu. 19.05.11, 09:50
              A dlaczego sądzisz, że może byc szkodliwa? Masz w pobliżu jakieśzakłady "wydalające" ścieki, albo obory, fermy tp?

Zwłaszcza, ze do mycia jej potrzebujesz...

Dodam,że nie tak łatwo zatruc się wodą, bratanek pił wode prosto ze studni z której mój mąz tydzień później wyłowił kota (który zginął parę tygodni wczesniej).
              Nie wspominajac juz o tym, że dzieciaki, które przyjechały do sąsiada (z Warszawy) utopiły małe kotki w studni w której był hydrofor. Potem sami tę wodę pili i dobrze im tak . Wydało się jak jak poszli naciągnąć wiadrem...
    • sinusoidaa Re: woda ze studni 19.05.11, 10:08
      Pracownik sanepidu pobiera wodę osobiście, nie ma możliwości zawiezienia wody samemu do zbadania, bo nikt tej wody nie przyjmie.
      jesli woda ma być używana tylko do urządze ń domowych + mycie wystarczy podstawowa fizykochemia. Nie wiem, jak to jest na formularzach rozpisane, ale mysle,z ę pracownik pobierający wodę będzie wiedział. Własciwie do tych celów wystarczyłoby badanie żelaza i twardości. Jeśli chcesz skontrolować pod kątem bakterii, wykonuje się badanie bakteriologiczne wody. Ale do celów, o których piszesz, jest to zbędne.
      Nie mają racji te osoby, które piszą, ze niepotrzebne jest badanie wody, jeśli w pobliżu nie ma wysypiska, cmentarza itp przybytków. Najistotniejsze jest to, z jakiej warstwy wodonośnej jest ujmowana woda i jaki jest kierunek spływu. Więc teoretycznie studnia moze być zlokalizowana na wysypisku i mozna pić z niej wodę bez przegotowania. Pomiędzy tym co na powierzchni (śmieci, odpady, itp), a warstwą wodonośną może być po prostu wiele warstw izolujących, a do tego inny kierunek spływu, co sprawia, ze woda jest krystalicznie czysta i pozbawiona bakterii.
      Ale to wszystko opisane jest w projekcie i dokumentacji geologicznej.
      Jesli studnia jest kopana ""na lewo" to dośc trudna sytuacja. Nie wiadomo z jakiego obszaru jest napływ wody do studni, czy woda nie jest ujmowana z powierzchniowej warstwy wodonośnej, do której spływają np. środki ochrony roslin z pobliskich pól, czy zanieczyszczenia z wysypisk, czy zakładów przemysłowych, czy nie jest to spólna warstwa z jeziorem, do którego ludzie odprowadzają zawartość szamb.
      • dorotatop Re: woda ze studni 19.05.11, 13:08
        dziękuję za odpowiedzi, studnia ma już prawie 100 lat i jest bardzo głęboka znajduje się na wsi wysypisk, cmentarzy nie ma ale kilka kilometrów dalej obory już są czy tak czy siak wodę chcę zbadać jeszcze raz dziękuję
      • majenkir Re: 19.05.11, 14:26
        sinusoidaa napisała:
        > Pracownik sanepidu pobiera wodę osobiście, nie ma możliwości zawiezienia wody s
        > amemu do zbadania, bo nikt tej wody nie przyjmie.

Ot, polityka.... uncertain
        Moze mozna wyslac poczta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka