Dodaj do ulubionych

Malowanie ścian - prosze o radę

20.05.11, 14:29
Dojrzewam powoli do malowania ścian przy schodach z parteru na piętro. Nie ma tam okna, jest dosyć ciemno. Po czterech latach ściany są już koszmarnie brudne, a ja jestem zbyt leniwa, żeby je po raz kolejny myć. Wole pomalować tongue_out Poza tym kolor znudził mi się na tyle, że chcę zmian.
I teraz dylemat: malować na jasno, co optycznie rozjaśni i powiększy tą "klatkę schodową", ale ściany szybko znowu będą brudne (hordy nastolatków, mających wstręt do używania poręczy + zwierzęta w ilościach szt. 3 ocierające się po ścianie).
Czy pomalować na ciemny, np. szaro-grafitowy. wtedy pomieszczenie będzie jeszcze ciemniejsze, ale za to nie będzie brudu widać.
Tak, wiem - jestem fleją smile
Nie odsyłajcie mnie na forum Wnętrza mieszkań, bo nie chcę miażdżącej krytyki, a radę.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 14:35
      Ponieważ mam całe mieszkanie bardzo, bardzo jasne, dla mnie kolor szaro-grafitowy to jakieś nieporozumienie, miałabym depresję na dzień dobry. Wolałabym nawet co roku odświeżać ściany, ale jasno pomalowane.
      • edelstein Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 14:43
        A nie mozesz d jakiegos poziomu zrobic ciemnego koloru, a potem u gory dorzucic bieli, chyba nastolatki brudza sciany do pewnego poziomu co? albo kup jasna farbe ale zmywalna.
    • wuika Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 14:50
      Zrób jasną ścianę i machnij naklejki, które myje się prościej smile Jakiś motyw kwiatowy, kamienie, czy co tam będzie pasowało.
      • montechristo4 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 14:55
        żadnego dzielenia ścian ani naklejek smile Nie podoba mi się ani jedno ani drugie. Tylko kolor: jasny czy ciemny. Szaro-grafitowy w połaczeniu z białymi ramami obrazów/zdjęć daje fajny efekt.
        • gryzelda71 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 15:03
          Po co pytasz,jak juz decyzje podjęłaśsmile
          • montechristo4 Re: gryzeldo 20.05.11, 15:27
            nie, nie podjęłam decyzji. Napisałam tylko, że ściany grafitowe w połaczeniu z białymi dodatkami moga dac ładny efekt. Ale i tak boję się, że w takim przypadku będzie ciemno jak w grobowcu.
            Dlatego zastanawiam się nad jasnym kolorem.
            • pitahaya1 Re: gryzeldo 20.05.11, 18:16
              A może jakiś kontrast dla tej bieli?
              Coś zywego, weselszego?
            • gryzelda71 Re: gryzeldo 20.05.11, 18:27
              Panie dobrze piszą.Dobra farba do kuchni(tikkurila np)załatwi problem,bo dobrze się zmywa..I może jakiś jaśniejszy ocień szarości,bo jak ciemnice zrobisz to niekoniecznie będzie fajnie.
            • gorgolka Re: gryzeldo 20.05.11, 21:47
              ja mam tak w tzw. wiatrołapie. Ciemny grafitowy kolor, takiego mokrego betonu ale do tego biała podłoga, listwy, okno małe ale z białym parapetem i duże białe lustro.
              Jest świetnie

może na półpiętrze daj duże lustro w szerokiej białej ramie?
              ja jestem grafitem zachwycona
        • wuika Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 15:04
          Jasny. Kup takie, jak są do kuchni, robi się powłoka lekko błyszcząca, skoro nawet zabrudzenia kuchenne schodzą, to takie od rąk też będą złaziły.
        • pitahaya1 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 15:14
          I dobrze, że Ci się nie podobają. Gdzie nie pójdę to albo naklejki, albo inne cuda.
          Pomaluj ścinę na jasny kolor porządną, zmywalną farbą, którą w razie czego umyjesz (czystym) płaskim mopem (myłam tak po remoncie).
    • baltycki Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 15:35
      Jasna farba lateksowa.
      Chyba, ze chcesz chodzic w tunelu..
    • moguer Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 15:48
      Kup farbę ceramiczną , jest najlepsza, pomaluj na jasno bedziesz ją myc jak lamperie a struktura świetna, mam ją w kuchni jakies 8 miesięcy nie mam płytek nad piecem, ściana jak nowa
    • aga.pier Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 16:02
      to wcale nie oznacza, że jesteś fleją. Mam tak samo tzn brudną ścianę przy schodach i mam zamiar ją malować (tak zresztą jak cały salon) na ciemną zieleń.
      • montechristo4 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 16:10
        jestem, jestem smile Gdybym nie była, to zmywałabym tą ścianę co miesiąc i byłaby czysta. A tak wolę zamalować co 2-3 lata niż myć co miesiąc. Rozgrzeszam się tylko tym, że mam dużą powierzchnie do sprzątania i pracuje zawodowo dość intensywnie.
        Mężczyźni domowi pomagają, nawet bardzo, ale i tak na niektóre rzeczy nie mam czasu albo mi go żal na durne zmywanie ścian. Wolę poczytać albo pójść do teatru.
      • pitahaya1 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 18:15
        aga.pier napisała:

> to wcale nie oznacza, że jesteś fleją. Mam tak samo tzn brudną ścianę przy scho
        > dach

A może Ty też jesteś flejasmile))))
        Żartowałam, oczywiściesmile Takie piątkowe poczucie.
        • aga.pier :):):) 20.05.11, 18:21
          kilkukrotnie ją myłam ale mam wrażenie, że kolor sie zmywa. Poczekam aż maluch przestanie się podpierac o ścianę i przemaluję.
          • pitahaya1 Re: :):):) 20.05.11, 18:25
            Aaaaa, tłumaczysz się, znaczy, coś na rzeczy jest.
            Piwo wylałam na klawiaturę. Koniec pisania.
    • triss_merigold6 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 16:05
      A rozważałaś może tapetę w jakich drobny wzór, zmywalną, taką na której nie widać szybko różnych śladów?
      IMO jednak jasny kolor, żeby nie było jak w rodzinnym grobowcu.
    • leeloo2002 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 18:14
      ja bym pomalowała na b ciemno, bo to daje fajny efekt
    • figrut Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 19:38
      Pomalowałabym na jasno, ale tikkurilą lub beckers&tikkurila designer. Tą pierwszą mam w pokoju - pełny mat - i zmywa się bardzo dobrze, ale jednak to mat i trzeba trochę gąbkę do ściany przyłożyć. Tą drugą mam w jadalni i kuchni od zdaje się 4 lat i mimo tak długiego czasu nie muszę tam malować, bo farbę rewelacyjnie się myje wodą z płynem do naczyń, a płukać mogłabym z węża, gdybym kratkę odpływową miała tongue_out Nic a nic się nie zmywa. Kolor wszędzie jednolity. Kiedyś już prezentowałam ścianę po zmyciu kredki do oczu (tłustej) i zdjęcie zostało, więc wklejam ponownie smile
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/gg/hj/swog/ditavlBhB4Hhe5e4hB.jpg
      • montechristo4 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 20:02
        dzięki za pomoc smile
        jasna farba zwyciężyła - może jasny beż, może jakiś kremowy. Najwyżej będę za rok malować jeszcze raz.
        • gryzelda71 Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 20:50
          Pomaluj na szary.Ramki jak znalazłsmile
          • thaures Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 22:14
            Wprowadziliśmy się do domu, gdzie cały korytarz ( trzy poziomy) był w boazerii. Umyłam raz gorącą parą i przez lata nie było widać brudu, ale ta ciemność mnie dobijała. W wakacje zerwaliśmy wszystko, wygipsowaliśmy, pomalowaliśmy na jasny kolor i po prostu chce się żyć. Przez pierwsze dni byłam przekonana,że jest włączone światło tak było jasno. Jest jeden warunek-ściany muszą być pomalowane dobrą, zmywalną farbą. Nasz syn tydzień po malowaniu niósł talerz z pomidorówką i się potknął.. Mam też psa, który w przedpokoju otrzepuje się zawsze po spacerze... Mija rok i na razie jest ok.
            Natomiast najlepiej mam zrobiony wiatrołap-położony jest tam trawertyn, jest prawie biały- nie ma najmniejszego problemu żeby z niego zmyć jakikolwiek brud- łącznie z rozpryskującą się pastą do butów. No, ale cena była porażająca i na korytarz nie mogliśmy sobie pozwolić.
    • i_love_my_babies Re: Malowanie ścian - prosze o radę 20.05.11, 22:42
      właśnie przemalowliśmy salon z jasnego kremu na ciemny zgniłozielono-szary, do tego białe listwy przypodłogowe i sufitowe

jest cudnie! wszystko dopiero zaczęło do siebie pasować - meble, zasłony, pierdółki, dzieci nie brudzą... malowaliśmy tikurillą

na klatce schodowej mieliśmy podobny problem z łapami, więc do pewnej wysokości obłożyliśmy kamieniem do wnętrz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka