Dodaj do ulubionych

do eMatki ogrodniczki

08.06.26, 14:10
Na co zdychają mi grabiki? Jest jakaś rada?
Obserwuj wątek
    • default Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 15:43
      Może te dolne partie mają za mało światła? I dlatego liście opadają. Bo od góry wygląda zdrowo.
      • krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 16:01
        Nie sądzę. Grabiki mają prawie 20 lat i zawsze były zdrowe. Słońca mają tyle samo. Jedynie, co mi przychodzi do głowy, to że przywalone śniegiem prze marzły. Ale to się rozprzestrzenia.
        • default Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 16:22
          Nie, jeśliby miały przemarznąć to od góry, to co przywalone śniegiem nie przemarza, bo ma pierzynkę ochronną 🙂
          Może za sucho ? Albo jakiś grzyb.
          • krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 16:27
            Byłem tam zimą i żeby wyjechać samochodem odwaliłem śnieg na bok. Taką sporą zaspę usypałem.
            Może grzyb. Ale niczego nie widać.
        • hanusinamama Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 14:15
          To jest tylko ten rok??
          Pytam bo mam kilkultni lisciasty żywopłot i w tym roku mam podobny problem. I u mnie problemem jest chyba susza.
          • krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 15:58
            W tym roku.
            • hanusinamama Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 21:56
              NO to moze kwestia suszy. Mając już "dojrząły" żywopłot nie podlewam go od lat. Ma głeboko korzenie, śzmaty na ziemi nie kładłam. Podlewanie kropelkowe było używane przez przerwsze 3 lata.
              Teść oglądał i powiedział, że żadna choroba tylko za sucho ma (inna rzecz, ze jak sadziłam to teren był bardziej mokry).
              Podlałabym porządnie kilka razy (ale lepiej raz a mocno, a nie po trochu codziennie)
    • krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 22:01
      Ech ..., jeszcze dzyndzler* napadł nam bukszpan.
      Kupiłem jakiś preparat w castoramie. Może pomoże.

* Buxbaumzünsler - ćma bukszpanowa
      • hanusinamama Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 22:07
        Tez miewam co roku. Dobrze działą i jest mało szkodliwe dla innych stworzonek Lepinox Plus na bazie Bacillus thuringiensis. NIby na etykiecie jest info, ze trzeba po iluś dniach powtózyć 2 krotnie...ale ja robie 2 opryski.
        Jak odpowiednio wczesnie wyłapię paskudy, to daje radę mocno spłukać myjką ciśnieniową smile Te larwy jak spadną na ziemię to już nie wlezą na krzak. Potem jeż ma wyżerkę
        • krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 10.06.26, 11:25
          Dzięki. Kupiłem jakiś spinosad. Zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka