Dodaj do ulubionych

praca i makijaż

13.07.11, 15:13
"Melanie Stark (24 l.), asystentka w luksusowego domu towarowego Harrods straciła pracę, ponieważ odmówiła noszenia makijażu. Za każdym razem, gdy pojawiała się w pracy nieumalowana, pracodawcy odsyłali ją do domu. Ich zdaniem staranny delikatny makijaż był nieodzownym elementem dress code'u pracowników sklepu."

uroda.onet.pl/fotogalerie/wyrzucili-ja-z-pracy-bo-nie-nosila-makijazu,4789501,0,galeria-maly.html

Czy uważacie, że pracodawca ma prawo zwolnić pracownicę ponieważ się nie chce malować?

Obserwuj wątek
    • kepucha Re: praca i makijaż 13.07.11, 15:17
      Może była brzydka, hehehe
      A tak serio, to może to na tym polega, że jak niektórzy muszą w pracy nosić mundur, tak inni makijaż, może i nawet to ma jakiś sens.
    • morgen_stern Re: praca i makijaż 13.07.11, 15:18
      Jeśli miała to wpisane w umowę... smile No bo na jakiej podstawie ja zwolnili?
    • drinkit Re: praca i makijaż 13.07.11, 15:22
      > Czy uważacie, że pracodawca ma prawo zwolnić pracownicę ponieważ się nie chce m
      > alować?

Generalnie nie, ale w domu towarowym typu Harrods, czyli absolutnie najwyższa półka, ma prawo wymagać żeby pracownice wyglądały na bardzo zadbane (i w tym wypadku nie wystarczy być "czystym", trzeba jeszcze być "zrobionym").
    • angazetka Re: praca i makijaż 13.07.11, 15:23
      Jeśli ma to w umowie/regulaminie, to tak.
      • platynowa_kostka_rubika Re: praca i makijaż 13.07.11, 15:34
        Są zawody, gdzie "wyglądanie" jest konieczne, ze względu na kontakt z klientem... (Swoją drogą, straszna taka praca, gdzie se człowiek nie może przypełznąć w złym nastroju, narzuciwszy li tylko stare dżinsy i jakiś luźny sweter, a z toalety porannej poprzestając na myciu zębów).
    • dziennik-niecodziennik Re: praca i makijaż 13.07.11, 18:47
      >"ich zdaniem staranny delikatny makijaż był nieodzownym elementem dress code'u pracowników sklepu."

jesli tak to podstawę mieli.

• miruka Re: praca i makijaż 13.07.11, 18:55
        i która płeć zatem jest piękna, bo chyba nie ta która musi czymś przykryć twarz żeby wyglądać ?
    • 18_lipcowa1 Re: praca i makijaż 13.07.11, 18:54

> Czy uważacie, że pracodawca ma prawo zwolnić pracownicę ponieważ się nie chce m
      > alować?
      >

Ma prawo wymagac by asystentka luksusowym domu towarowym Harrods miała makijaż.
      • gabrielle76 Re: praca i makijaż 13.07.11, 19:26
        uważam ze mieli prawo ja wywalić
    • maggi9 Re: praca i makijaż 27.08.13, 11:18
      A ona nie wiedziała o tym przed podjęciem pracy?

Poza tym zgadzam się, że w niektórych miejscach nie wystarczy aby pracownik był tylko czysty i schludnie ubrany.
      • morgen_stern Re: praca i makijaż 27.08.13, 11:20
        To wątek sprzed dwóch lat, kolejny wyciągnięty przez spamera, plaga jakaś.
        • maggi9 Re: praca i makijaż 27.08.13, 11:45
          Znowu się nabrałam wink
          • dziennik-niecodziennik Re: praca i makijaż 27.08.13, 12:14
            ja tez, zeby bylo weselej odpowiedzialam drugi raz to samo big_grin ale juz dalam do skasowania...
    • fomica Re: praca i makijaż 27.08.13, 11:20
      Umowa o prace to jak wskazuje nazwa, "umowa", czyli dwie strony umawiają się i zgadzają na warunki współpracy. Każda ma jakies wyobrażenia, oczekiwania i jesli druga przestanie je spełniac - pożegnają się. Pani umówiła się na pewne zachowania, nie dopelniła ich - druga strona podziękowała za współprace. Czysta sytuacja.
    • dziennik-niecodziennik Re: praca i makijaż 27.08.13, 12:13
      jesli istotnie byl to element dress-codu to moim zdaniem nic dziwnego ze ją wywalili...
    • blond_suflerka Re: praca i makijaż 27.08.13, 12:19
      Myślę, że ma. Są miejsca gdzie makijaż jest elementem stroju i wtedy to jest dokładania taka sama sytuacja jakbyś odmówiła noszenia mundurka, który w danym miejscu pracy obowiązuje.
    • totorotot Re: praca i makijaż 27.08.13, 12:56
      Tak. Ale musi to mieć zawarte w warunkach, regulaminie pracy etc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka