Dodaj do ulubionych

W Polsce chodzi się na spacer z krowami

18.08.11, 08:11
Kraj zacofany, Polak z widłami, z miną męczennika, w tle dymiące kominy Nowej Huty. Tak 60 milionów europejskich maturzystów uczy się o nas z podręczników do historii. A polskie rządy różnych opcji od lat nic z tym nie robią.

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,10131118,Polak_z_krzywa_geba.html#ixzz1VMEgob5x

A moj mężczyzna gdy pierwszy raz przyjechał do Polski, zobaczył jak facet prowadzi wzdłuż drogi krowę na łańcuchu, w kolejnej miejscowości ten sam obrazek. Zapytał o co chodzi
- No jak to? Na spacer wyszedł.
- z krową?
- Jak można z psem to dlaczego nie z krową? Niektórzy nie mają psow, a krowy też lubią spacery.

Nigdy go nie naprostowałam tongue_out Dla odróżnienia, jego rodzina ma ziemię na ktorej choduje jakieś 500 sztuk bydła. Krowy i byki pasą się z 5 róznych sektorach, zaganiane są co najwyżej na rzeź, szczepienia czy rozród itp. O stodołach nie słyszeli.
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 08:19
      W sumie dlaczego to polskie rządy miałyby pracować nad tym, żeby obywatele innych krajów nie byli niedouczeni? wink A mina takiego obcokrajowca, kiedy po przyjeździe do Polski na darmo rozgląda się za krytą strzechą lepianką - bezcenna.
      Zresztą, co niechętnie przyznaję, jeśli zacznie podróż od dworca we Wrocławiu, to chwilę potrwa, zanim go oświeci, że go bzdur uczyli. Niech się już skończy ten remont, bo ostatnio wychodząc stamtąd miałam wrażenie, że jestem w środku filmu katastroficznego albo wojennego i w grupie uchodźców przedzieram się przez zruinowane miasto.
      • rita75 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:26
        > W sumie dlaczego to polskie rządy miałyby pracować nad tym, żeby obywatele inny
        > ch krajów nie byli niedouczeni? wink A mina takiego obcokrajowca, kiedy po przyje
        > ździe do Polski na darmo rozgląda się za krytą strzechą lepianką - bezcenna.

moze lepianki nie znajdzie, ale czesto moze zauwazyc rozsypujaca sie rudere w czerwonej cegly z bajzlem naokolo, biegajacy drob po szosie, psa na lacuchu przyczepionym do beczki...
    • zebra12 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 08:28
      Krowy są sympatyczne smile
      • koralik12 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:40
        krowy nie są sympatyczne. Jeszcze nie spotkałam sympatycznej krowy, wredne są i złosliwe. W dzieciństwie nie raz mnie krowa goniła, do teraz mam uraz.
        • czarnaalineczka Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:42
          koralik12 napisała:

> W dzieciństwie nie raz mnie krowa goniła, do teraz mam uraz.
          sie poznaly na tobie tongue_out
          • andaba Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:35
            czarnaalineczka napisała:

> koralik12 napisała:
            >
            > > W dzieciństwie nie raz mnie krowa goniła, do teraz mam uraz.
            > sie poznaly na tobie tongue_out

To samo mi sie nasunęło smile
          • koralik12 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:08
            widziały że miastowa przyjechała to trzeba pogonić big_grin
        • morekac Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:51
          Bo to była krowa bojowa, trzymana dla obrony dobytku.
        • naomi19 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 17:51
          W dzieciństwie nie raz mnie krowa goniła, do teraz mam uraz
          Oooooo,, a mnie gonił w dzieciństwie kogut! I też mam uraz hahaha
          Podajmy sobie ręce big_grin
          • noname2002 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 22.08.11, 14:49
            Hehe, mnie gąsiorsmile
    • jowita771 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 08:29
      Myślałam kiedyś o tym, przy okazji oglądania z dzieckiem "Globtrotera Grovera" na MiniMini. W odcinku o Polsce pokazali chłopca, na oko ośmioletniego, który pomagał w polu przy żniwach i robił stracha na wróble. Praca w polu w tym filmie niewiele się różniła od tego, co można zobaczyć oglądając "Nad Niemnem".
      • kub-ma Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:39
        To było chyba nagrywane wiele lat temu (sądząc po ubraniach dzieci), więc można darować ten obraz, ale ostatnie 20 lat to ogromne zmiany (jak i w całej Polsce)i pasowałoby, by to dostrzegano aktualizowano przekaz.
      • andaba Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:44
        jowita771 napisał:

> Myślałam kiedyś o tym, przy okazji oglądania z dzieckiem "Globtrotera Grovera"
        > na MiniMini. W odcinku o Polsce pokazali chłopca, na oko ośmioletniego, który p
        > omagał w polu przy żniwach i robił stracha na wróble. Praca w polu w tym filmie
        > niewiele się różniła od tego, co można zobaczyć oglądając "Nad Niemnem".

Gdy pierwszy raz pojechałam do mojego jeszcze_nie _męża do domu kazali mu iść zaorać ogród. Wyjrzałam przez okno, a mój wtedy narzeczony orał pługiem identycznym jak miał na filmie Janek Bohatyrowicz. Nie tyle mnie zaszokował sprzęt, sama jestem ze wsi, ale musze przyznać, że jego uzywanie w Krakowie nieco mnie rozśmieszyło.

Więc może ten film nie był tak całkiem od czapy? Pewnie że są bizony, traktory i sprzęt nowoczesny, ale jednak mnóstwo ludzi ma gospodarstwa, w których główną siłą roboczą są konie.
        • lafiorka2 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 22:24
          Pewnie że są bizony, traktory i sprzęt nowoczesny, ale jednak mnóstwo ludzi ma gospodarstwa, w których główną siłą roboczą są konie.

Cooo???!!!Gdziee???!!Bo naprawde chyba musi byc to skrajnie zacofana wioska, w której pozostali juz tylko starzy ludzie,nie idący z duchem czasu.
    • gazeta_mi_placi Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 09:29
      Sądząc po tytule myślałam, że chodzi o mężów którzy chodzą na spacer ze swoimi żonami tongue_out
    • esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 09:53
      a tam obcokrajowcy - mieszkam na wsi i różni odwiedzający mnie ludzie są bardzo zdziwieni tym, że mam internet, wodę bierzącą, kanalizację i gaz z sieci, że kury nie srają na schody przed domem i że nie mam świnki karmionej odpadkami smile z drugiej jednak strony są też tacy, którzy dziwią się że mąż po naprawie jakiegoś sprzętu w warsztacie ma ręce ubrudzone smarami, a nie wyglada jak mechanik ze stacji ASO w pięknych gumowych rękawiczkach i spodniami roboczymi zaprasowanymi na kancik.
      są ludzie, którzy kojarzą polską wieś z "Chłopami" bądź "Heidi" (wersja bardziej cywilizowana, ale masło dalej trzeba robić ręcznie) i tacy, którzy myślą że rolnik zalany ogromną ilością euro z Unii nic nie robi tylko zagarnia ten strumień kasy.
      BTW to chyba jest podobna sytuacja jak w wątku o wyjazdach do Rosji - my też żyjemy stereotypami jak to źle jest za naszą wschodnią granicą.
      • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:06
        Abstrahujac od chlopa z krowa, drabiniastych wozow czy chlopca wiazacego strachy na wroble to Polska jest krajem dosc zacofanym pod wieloma wzgledami a widac to najlepiej z pewnej perspektywy.
        • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:24
          Aaaaa, ziew...
        • esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:33
          no ja się zacofana nie czuję. nie ciągnie mnie też do dużej części luksusów zachodu okupionych nadmierną unifikacją i pędem, ale może brak mi tej perspektywy.
          • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:35
            NIe przejmuj sie najma. Ona jest tak podeskcytowana zyciem w UK, ze wszystko, absolutnie wszystko co z PL zwiazane jest bee, niedobre i zacofane.
            • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:50
              duzeq napisała:

> NIe przejmuj sie najma. Ona jest tak podeskcytowana zyciem w UK, ze wszystko, a
              > bsolutnie wszystko co z PL zwiazane jest bee, niedobre i zacofane.

Duzeq podrozniczko i krytykantko zachodu guzik wiesz o tym co mnie ekscytuje i niech tak zostanie.
              • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:08
                No tak, sadzac po twoich wpisach to faktycznie ciezko powiedziec co cie fascynuje.

PS. Ja nie jestem krytykantka zachodu. Ja nie jestem po prostu tak nienormalna, zeby twierdzic, ze PL jest zawsze bee, niedobra i zacofana.
                • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:25
                  duzeq napisała:

> No tak, sadzac po twoich wpisach to faktycznie ciezko powiedziec co cie fascynu
                  > je.

radze nie brac tak serio wszystkich wpisow na forum wink

> PS. Ja nie jestem krytykantka zachodu. Ja nie jestem po prostu tak nienormalna,
                  > zeby twierdzic, ze PL jest zawsze bee, niedobra i zacofana.

Tiiiia, no fryzjerzy sa na pewno lepsi, mozna sobie balejaz strzelic calkiem tanio wink ups oczywiscie jak sie jest przy okazji w swojej rodzinnej dziurze a no i zapomnialabym ''przebadac'' tez sie mozna kompletnie w koncu lab i prywatne gabinety na kazdym roguwink
                  • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:34
                    No coz, dla mnie dobry fryzjer czy mozliwosc zrobienia sobie profilaktycznych badan nie jest absolutnie wyznacznikiem "najlepszosci" Polski -to po prostu plusy. Istnieja rowniez inne plusy, istnieja rowniez minusy. Ja to widze, ty nie - nie moj problem.

Ja rowniez widze z dystansu, ze nie wszystko zloto, co sie swieci na zachodzie i nie wszystko jest badziewne w Polsce. I nie mam absolutnie zadnych podstaw do nielubienia mojej rodzinnej dziury, ktora liczy prawie milion mieszkancow.

Ale nie przejmuj sie, ja rozumiem, ze jak sie wyjechalo z jakichs ciezkich warunkow w Polsce, to zagranica jawi sie jako ten sklep z prawdziwa czekolada za czasow komuny.
                  • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:41
                    najma78 napisała:
                    > > PS. Ja nie jestem krytykantka zachodu. Ja nie jestem po prostu tak nienor
                    > malna,
                    > > zeby twierdzic, ze PL jest zawsze bee, niedobra i zacofana.
                    >
                    > Tiiiia, no fryzjerzy sa na pewno lepsi, mozna sobie balejaz strzelic calkiem ta
                    > nio wink ups oczywiscie jak sie jest przy okazji w swojej rodzinnej dziurze a no
                    > i zapomnialabym ''przebadac'' tez sie mozna kompletnie w koncu lab i prywatne g
                    > abinety na kazdym roguwink

Zapomnialas jeszcze dodac ze uroda Polek bije na glowe inne nacje wink
                    • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:47
                      hanalui napisała:
                      >
                      > Zapomnialas jeszcze dodac ze uroda Polek bije na glowe inne nacje wink

A juz modowo to wogole wink W kazdym razie Polke latwo mozna poznac na ulicach zachodnich miast a juz Polke z dzieckiem to bez pudla wink

Ok. Zajrze tu pozniej, teraz jade z dziecmi na basen, gdzie nie ma czasowego biletu, a nawet gdyby bylo ograniczenie czasowe z powodu tloku to nikt mi czasu spedzonego w szatni do ceny nie wliczy big_grin Co na polskich basenanch z ktorych korzystalam bylo norma, ale tam tez wszystko sie zmienia...
                      • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:54
                        Naprawde? Macie publiczne baseny w Irlandii?
                        • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:57
                          duzeq napisała:

> Naprawde? Macie publiczne baseny w Irlandii?

Duzeq jesli juz czytasz na forum moje wypowiedzi to rob to uwazniej. Ja nie mieszkam w Irlandii.
                          • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:00
                            A basen musi jednak chwile poczekac bo wlasnie przyjechali wstawic nowe drzwi wejsciowe sad a mieli byc o 2.
                          • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:04
                            Sorry, jak pojawiasz sie ty, to od razu pedzi ci na ratunek tez hanalui wink.

Naprawde? Macie publiczne baseny w UK? big_grin
                            • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:14
                              duzeq napisała:

> Sorry, jak pojawiasz sie ty, to od razu pedzi ci na ratunek tez hanalui wink.

Nie pochlebiaj sobie duzeq jesli mam ochote to moge z toba dyskutowac bez niczyjej pomocywink jak zauwazylam hanalui tez big_grin
                              • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:17
                                No, ale najma, moge przegrzebac archiwum i pokaze ci, ze w 8 na 10 przypadkow, a szczegolnie jesli watek dotyczy chorob, pojawiacie sie jako Zjednoczone Sily Wyspiarskie, wspierajac sie w osadach wink.
                                • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:28
                                  duzeq napisała:

> No, ale najma, moge przegrzebac archiwum i pokaze ci, ze w 8 na 10 przypadkow,
                                  > a szczegolnie jesli watek dotyczy chorob, pojawiacie sie jako Zjednoczone Sily
                                  > Wyspiarskie, wspierajac sie w osadach wink.

Bo dzielimy podobne poglady w wielu sprawach, to chyba nie jest taka filozofia by sie tego domyslec, a nie dzielimy ich akurat z toba
                                  Pewnie jak przegrzebiesz archiwum to w 8 na 10 przypadkow, szczegolnie jesli watek dotyczy chorob, bedziesz tam tez ty z odmiennymi pogladami tongue_out
                                  • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:41
                                    Nie, ja nie mam odmiennego pogladu na to, ze dzieci nie nalezy przegrzewac, ze zapalenie uszu nie bierze sie od wiatru i ze katar nie jest powodem zabierania dziecka z przedszkola.

Ale ja tez nie mam cisnienia udzielania sie w kazdym nudnym watku o czapkach, jak rowniez nie mam cisnienia na to, zeby podkreslac za kazdym razem, ze jak moje dziecko mialo angine, to mialo angine, a nie czerwone gardelko.
                                    • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 13:19
                                      duzeq napisała:
                                      > Ale ja tez nie mam cisnienia udzielania sie w kazdym nudnym watku o czapkach, j
                                      > ak rowniez nie mam cisnienia na to, zeby podkreslac za kazdym razem, ze jak moj
                                      > e dziecko mialo angine, to mialo angine, a nie czerwone gardelko.

A to juz twoj problem z czym masz cisnienia, a z czym nie masz. tongue_out.
                                      Uwazam to za twoja prywatna sprawe i do glowy mi nie wpada decydowac, co mozesz a co nie.
                                      Pozwol wiec tez ze inni sami beda decydowac w swoim imieniu o cisnieniu, i o tym w jakich watkach sie beda wypowiadac a w jakich nie.
                                      • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 16:01
                                        No, czyli mam racje. Jak tylko wyplynie temat czapek czy czerwonego gardla to pojawiaja sie od razu Zjednoczone Sily Wyspiarskie. A potem taka najma mi sie pyta skad wiem czym ona sie ekscytuje. No coz.
                                        Zebyscie potrafily jeszcze to bez emocji przekazac, to wszystko by bylo ok.
                                        Ale wy zawsze skaczecie jak ratlerki do gory, popiskujac ze OMG! w tej Polsce to tak i w tej Polsce to srak (gdzie siak i srak oczywiscie oznacza negatyw). Kwestionujac przy okazji jakiekolwiek diagnozy polskich lekarzy (vide watek ze szkarlatyna). Bo tak.
                                        • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 17:42
                                          duzeq napisała:

A potem taka najma mi sie pyta skad wiem czym ona sie ekscytuje.

Znowu sobie pochlebiasz, ja cie o to nie pytalam smile I powtorze jeszcze raz bo chyba nie dotarlo, nie masz pojecia co mnie ekscytuje, bo o tym na forum nie piszewink
                                        • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 19:22
                                          duzeq napisała:

> Zebyscie potrafily jeszcze to bez emocji przekazac, to wszystko by bylo ok.
                                          > Ale wy zawsze skaczecie jak ratlerki do gory, popiskujac ze OMG! w tej Polsce t
                                          > o tak i w tej Polsce to srak (gdzie siak i srak oczywiscie oznacza negatyw). Kw
                                          > estionujac przy okazji jakiekolwiek diagnozy polskich lekarzy (vide watek ze sz
                                          > karlatyna). Bo tak.

Już ci chyba wspomniałem ze mozesz sobie darować swoje autorytarne rady kto, co, jak, kiedy i jaka polszczyzną udziela sie na forum, ale widac nie dociera. Rozczaruje cie ale nie masz na to monopolu.
                                          Jak ci tak bardzo przeszkadzają moje czy kogokolwiek wpisy to w opcjach zrob sobie nickow blokadę

• hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:04
                          duzeq napisała:

> Naprawde? Macie publiczne baseny w Irlandii?

Nie tyko baseny ale i morze z kazdej strony, przylacza wody glebionowej w kuchni oraz nie placimy za wode (przynajmniej na razie) tongue_out
            • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:57
              duzeq napisała:

> NIe przejmuj sie najma. Ona jest tak podeskcytowana zyciem w UK, ze wszystko, a
              > bsolutnie wszystko co z PL zwiazane jest bee, niedobre i zacofane.

Swiatli ludzie zwykle staraja sie wybrac jak najlepsze miejsce do mieszkania i zycia, z ktorego beda zadowoleni, w ktym sie beda czuc dobrze, akceptowac to co wybrali.
              Ty jak widac do nich nie nalezych i ciagniesz za soba to martylrogie wygnanca z PL co teskni
              Do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych,
              Szeroko nad błękitnym Niemnem rozciągnionych;
              choc czasy zaborow i niemoznosci powrotu do kraju dawno minely, ale jak widac dla niektorych to permanenty stan mentalny przekazywany z dzieda pradziada big_grin
              • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:06
                Ty nigdy nie zrozumiesz (bo do tego potrzeba minimum zdolnosci analitycznych) ze twierdzenie, iz nie wszytsko w PL jest do dupy nie jest zadna martyrologia, jak rowniez nie swiadczy o tym, ze mam problemy z akceptacja miejsca w ktorym mieszkam.
                Masz ten sam problem co najma: albo cos jest absolutnie biale (jak zbankrutowana Irlandia), albo cos jest absolutnie czarne i zacofane jak Polska. I jedno, i drugie, to g...o prawda.
                • dzoaann Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:50
                  ale Duzeq, co siez koniem kopiesz.... do hanalui i najmy nic nie trafi... wyspy sa the best, a Polska be i tyle, a Ty sie nieznasz, bo masz inne zdanie....
          • burza4 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:55
            Ja się zacofana tez nie czuję, ale to zacofanie niestety widać na każdym kroku.

Nie dalej niż w weekend przejeżdżałam przez Polskę i uderzyło mnie jaki tu wszechobecny syf, brud, bałagan, brak dbałości o otoczenie. Tzn. chałupa wystawiona jak się patrzy, ogródek od frontu zadbany, a dalej w obejściu burdel makabryczny. I nie chodzi o to, że to wieś, bo wieś austriacka wygląda skrajnie inaczej. Holenderska, francuska czy angielska zresztą również. Różnica po prostu bije w oczy. Że nie wspomnę o tym, jak wygląda polskie wybrzeże, gdzie każdy "kurort" przypomina bardziej obskurny bazar w Pakistanie niż miejsce wypoczynku.

• najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 10:58
            esr-esr napisała:

> no ja się zacofana nie czuję. nie ciągnie mnie też do dużej części luksusów zac
            > hodu okupionych nadmierną unifikacją i pędem, ale może brak mi tej perspektywy.

esr-esr - ja mieszkam juz 10 lat po za PL, wczesniej mieszkalam w dwoch innych, w jednym rok w drugim 15 m-cy, dlugo - nie dlugo, dla mnie wystarczajaco aby to i owo poznac i niestety Pl wypada dosc slabo pod wieloma wzgledami i nie chodzi tu o subiektywne odczucia zacofania ani postrzeganie luksusu.
            • esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:46
              ja wbrew pozorom się z tej swojej wsi ruszam i też trochę zagramanicy widziałam smile, w kilku krajach miałam dłuższe czy krótsze pobyty i zgoda, że jest inaczej i że w niektórych nazwijmy to sektorach jesteśmy daleko w tyle, ale są też i takie w których przodujemy.
              mnie bardzo negatywnie zaskoczył pobyt w Niemczech przez kilka miesięcy, gdy zobaczyłam jak strasznie się ten kraj zmienił na minus właśnie pod względem porządku (w porównaniu z wizytami sprzed kilku, kilkunastu lat). tam widać regres a u nas z każdym rokiem krok do przodu.

czy zaniedebane gospodarstwa to dowód zacofania? chyba nie, moim zdaniem z jednej strony to spuścizna pozaborowa bo są regiony gdzie naprawdę są przepiękne zagrody, z drugiej strony to również kwestia pieniędzy i musimy sobie zdac sprawę że polska wieś dopiero od niedawna zaczyna stawać na nogi i ludzie zwracają uwagę na jakoś życia, a nie przezycie samo w sobie. ja mieszkam na Warmii i tu można zauwazyć dosyć dużą różnicę w wyglądzie obejść starych warmiaków i ludności napływowej - głównie z rejonów Ukrainy. różnice kulturowe są i skoro nie zniknęły przez 60 lat od wojny to na pewno nie zmieni się to kilka lat po wejściu Polski do Unii. ale powoli, powoli zmiany nastepują - wsie się kanalizują, jest dostęp do internetu, młodzi ludzie przejmują gospodarki i chcą żyć lepiej i piękniej. zapewniam, że pod względem agrotechnicznym niewiele odstajemy od "zachodu" i tutaj coraz mniej widać zacofanie polskiej wsi.
              może ja nie czuję tego zacofania bo pochodzę z regionu, gdzie rolnictwo i wieś miała się stosunkowo dobrze już od lat 80-tych. na pewno inne zdanie mają osoby, które mieszkały np. w podkarpackim, gdzie królują malutkie mini mini gospodarstwa (dużo poniżej średniej krajowej) z jedną krową, świnią i 5 kurkami prowadzone przez ludzi starszych. mieszkańcy tych rejonów na pewno odczują znaczną różnicę po wizycie w Holandii czy Francji.
              ja osobiście uważam, że Polska jest krajem biedniejszym ale dającym mi dużo więcej możliwości niż kraje zachodnie.
              • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:56
                esr-esr biedne, male gospodarstwa rolne czy nieporzadek w obejsciu wcale nie swiadcza o zacofaniu raczej o niechlujnosci mieszkancow, o zacofaniu swiadczy stan gospodarki, uregulowania prawne utrudniajace zycie, brak modyfikacji w wielu sektorach zycia pomimo dostepu do informacji i tu PL wypada jako zacofany kraj niestety.

• esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:13
                  ale zacofany względem kogo? krajów o gospodarce rynkowej działającej ponad 100 lat? krajów, które nie uległy zniszczeniom wojennym? krajów, które nie były częścią układu warszawskiego? krajów protestanckich, gdzie to praca jest cnotą, a nie jak w religii katolickiej - ubóstwo? nie można porównywać gospodarki Anglii do gospodarki Polski, a już w żadnym wypadku nie wolno porównywać tych dwóch systemów prawnych, które są zbudowane na różnych fundamentach.
                  są sektory życia w którcyh Polska jest za starymi krajami UE, a są i takie w których przoduje. Ponieważ wątek zaczął się od polskiej wsi to śmiem twierdzić że w tym akurat sektorze jesteśmy na równi, żyję i pracuję na wsi, mam znajomych rolników z różnych krajów i i ich zdanie na temat polskiego rolnictwa jest bardzo dobre. tak samo rzecz się ma w przypadku polskiej myśli technicznej (brak na środków na wykonastwo, ale jesteśmy świetni w wynajdywaniu nowych technologii), informatyce (szczególnie programiści), czy nawet grach komputerowych. studiowałam w Niemczech i mam porównanie w poziomie kształcenia na tym samym kierunku technicznym, uważam że poziom na mojej uczelni w Polsce był wyższy, szcególnie pod względem matematyki/statystyki.
                  jako zacofanie akurat w Niemczech mogę podac przykład działania banków gdzie na realizację przelewu czeka się niesamowicie długo. na plus zdecydowanie odebrałam niemiecką administrację gdzie załatwienie meldunku zajęło mi 5 minut i wszystko odbyło się po angielsku. czytając posty dziewczyn w ciąży mieszkających w Anglii nie wiem czy nasza opieka zdrowotna nad kobietą ciężarną też nie jest lepsza.
                  w każdym kraju znajdziemy plusy i minusy, ja nie uważam Polski za kraj zacofany, Ty tak i takie Twoje prawo. każdy zwraca uwagę na inne aspekty życia. dlatego ja mieszkam w Polsce (świadomie) a Ty nie (również świadomie jak mniemam).
                  • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 13:18
                    esr-esr napisała:

> ale zacofany względem kogo? krajów o gospodarce rynkowej działającej ponad 100
                    > lat? krajów, które nie uległy zniszczeniom wojennym? krajów, które nie były czę
                    > ścią układu warszawskiego? krajów protestanckich, gdzie to praca jest cnotą, a
                    > nie jak w religii katolickiej - ubóstwo?

No tak oczywiscie musialo sie o to otrzec. Jak zwykle tlumaczenie, ze my to zawsze mielismy ciezej i dlatego u nas tak zle. Rozbiory to czywiscie wina naszych wstretnych, pazernych sasiadow a nie bledy w polityce. A swoja droga to jak tak spojrzec to od ladnych paruset lat nic sie mentalnosci szczegolnie nie zmienilo. Polska martylorogia i ciagle zwalanie winy za niepowodzenia na wszystkich wokol tylko nie szukanie dziur na wlasnym podworku.

nie można porównywać gospodarki Anglii do gospodarki Polski, a już w żadnym wypadku nie wolno porównywać tych dwóch systemów prawnych, które są zbudowane na różnych fundamentach.

Tak jak nie mozna porownywac do innych krajow tyle ze PL jest czescia unii europejskiej i nie musi budowac dobrze prosperujacej gospodarki setki lat metoda prob i bledow.

> czytając posty dziewczyn w ciąży mieszkających w Anglii nie wiem czy nasza opieka zdrowotna nad kobietą ciężarną też nie jest lepsza.

Wow, no rzeczywiscie z czytania postow forumowych wiekszosci Polek z UK to mozna sobie wyrobic zdanie o opiece zdrowotnej w tym kraju, oj mozna wink

> w każdym kraju znajdziemy plusy i minusy, ja nie uważam Polski za kraj zacofany
                    > , Ty tak i takie Twoje prawo. każdy zwraca uwagę na inne aspekty życia. dlatego
                    > ja mieszkam w Polsce (świadomie) a Ty nie (również świadomie jak mniemam).

Tu nie chodzi o plusy i minusy a o liczby, raporty i przyrost PKB, takze o kurs zlotego w stosunku do innych walut oraz o jego (bez)wartosc w Pl. Chodzi tez o wyposazenie szkol, przychodni, szpitali, o to, ze w PL 98% dzieci ma prochnice w tym i dzieci w wieku przedszkolnym a w UK 7 na 10 zaczyna szkole bez nawet jednego ubytku, o to, ze diagnozowanie i wyleczalnosc nowotworow w PL (pomimo prywatnych gabinetow specjalnosci wszelakiej dostepnych na kazdym rogu) jest bardzo niska w porownaniui z innymi krajami, o to, ze w PL rodzi sie najwiecej skrajnych wczesniakow, a smiertelnosc okoloporodowa jest w ciaz wysoka choc poprawia sie, o to, ze kobiety sa wciaz rutynowo nacinane przy porodach, o to, ze w PL nie modyfikuje sie prawa, nie dziala jak nalezy nadzor nad lekami, ze tylko sie zaleca a nie ma wiazacych wytycznych w wielu sektorach, o to ze zanieczyszczenie srodowiska jest wciaz wysokie a woda z kranu w wiekszosci miast nie nadaje sie do picia itd. Nie da sie zmienic wiele o ile nie zmieni sie mentalnosc spoleczenstwa w tym i tych ktorzy krajem rzadza a ta tez jest zacofana.
                    • hellulah Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 19:45
                      > No tak oczywiscie musialo sie o to otrzec. Jak zwykle tlumaczenie, ze my to zaw
                      > sze mielismy ciezej i dlatego u nas tak zle. Rozbiory [...]

To nie jest szukanie winnych czy zwalanie odpowiedzialności, ale stwierdzenie faktu. Ty piszesz tak, jakbyś negowała zniszczenia wojenne (trochę tych wojen na naszych terenach było), rabunkową gospodarkę kolejnych zaborców i te de. Ale to się wydarzyło. Błędy naszych krajowych polityków? ok, były - ale dlaczego nie mamy ich rozpatrywać na tle konkretnej, trudnej sytuacji geopolitycznej? I jak na te warunki geopolityczne i uwarunkowania historyczne - radzimy sobie całkiem, całkiem i z tego powinniśmy być dumni, starając się cały czas radzić sobie jeszcze lepiej.

Jeśli mam szukać dziur na własnym podwórku, to tylko po to, aby je załatać, a nie po to, aby za nie wiecznie przepraszać z poczuciem niższości, no bo na Zachodzie tych dziur mniej, albo przykryte dyktą.

Pisałam o bałaganie na wsiach - no, ja ostatnio też sobie pozwiedzałam kraj i widzę wielki postęp, nawet w biednych rejonach obejścia ogarnięte, schludne, jakieś kwiatki. Mam wiecznie przepraszać, że dekadę czy trzy temu w tych samych regionach był bajzel na kółkach i połamane sztachety? Było - ale minęło, albo mija. Nie można się skupić na pozytywach?

• esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 11:11
                        najwidoczniej nie każdy te pozytywy widzi. myślę że nasze argumenty nie przekonają dziewczyn - ona mają inne wyobrażenie o Polsce niż my i tyle. dla nich do dziura zabita dechami, bez perspektyw i magicznego euro które czyni cuda.
                        ja to bym nawet czasami chciała żeby Polska była trochę zacofana, żeby ta wszechogarniająca globalizacja trochę nam odpuściła bo w sumie nie chcę żeby moje dziecko musiało żyć w kraju o tak poważnych problemach społecznych jak "stare" kraje UE, żeby nie musiała biec w tym wyścigu szczurów po betonowych miastach i żeby o tym jak wygląda bocian nie musiała się dowiadywać z dicovery channel.
                • ally Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 13:05
                  Niechlujność mieszkańców nie przejawia się tylko w nieporządku w obejściu i srających kurach. Jeszcze gorsze są nowe, zadbane domostwa - koszmary architektury otoczone często jeszcze bardziej koszmarnym płotem.
    • dama_z_kawa_i_papierosem Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:11
      A tam krowa na lancuchu. Takie obrazki to w kazdym kraju mozna zobaczyc. Jak nie krowa na lancuchu to jakis dziadek bez zebow czy inny swojski widok.

Twoj mezczyzna jest hiszpanem chyba, i ok wierze ze rodzina ma wielkie ranczo czy cos takiego. W polsce tez takie sa. A zdarza sie ze facet prowadzi krowe na lancuchu.

Moja kolezanka hiszpanka ma 31lat, dobra prace na uczelni w barcelonie i zyje jej sie dobrze. Za to jej rodzice mieszkaja pod barcelona stracili prace w tym roku, najpierw ojciec potem matka, a w domu maja jeszcze dwie mlode nastolatki (ok 11-13 lat), a szanse na prace w ich wieku maja male, ale walcza bo sa mlodsze corki. I maja takie zupelnie-jak-polskie problemy. Akurat ja chlop z krowa na lancuchu by nie zdziwil.

Dla odroznienia, jak ja i brat bylismy nastolatkami to obydwoje rodzice pracowali. Nie mieli az takich zmartwien jak rodzice mojej kolezanki z hiszpani, i to w latach 90. O czym to swiadczy?
      O niczym.
      • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:32
        Chodzi o to ze gdy sie PL na roznych plaszczyznach porowna do krajow europejskich wysokorozwinietych to wypada bardzo blado, a to co ktos tam znalazl w starych podrecznikach i zrobil z tego wielkie ''halo'' do artukulu w onecie ma sie nijak do rzeczywistosci, ktora rozowa nie jest a przyszlosc tez optymistycznie nie wyglada, bo zmiany zachodza bardzo powoli a scena polityczna jaka jest kazdy zainteresowany widzi.
    • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:26
      Suelleen, ja pierwszy raz w Hiszpanii bylam jakies 22 lata temu.

Krow na drogach nie widzialam, to fakt, za to owce podazajace po drodze glownej za swoim pasterzem i tamujace skutecznie ruch - jak najbardziej. Ten sam obrazek widzialam tez juz duuuzo pozniej + jakies babcie andaluzyjskie ubrane na czarno i popylajace z workiem ziemniakow na glowie.

Zawsze jakis folklor sie znajdzie.
      • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:36
        duzeq napisała:

> Krow na drogach nie widzialam, to fakt, za to owce podazajace po drodze glownej
        > za swoim pasterzem i tamujace skutecznie ruch - jak najbardziej. Ten sam obraz
        > ek widzialam tez juz duuuzo pozniej + jakies babcie andaluzyjskie ubrane na cza
        > rno i popylajace z workiem ziemniakow na glowie.
        >
        > Zawsze jakis folklor sie znajdzie.

No wlasnie, ale badzmy obiektywni i nie po lokalnym folklorze terazniejszym czy dawnym oceniajmy czy kaj jest zacofany wink
        • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 11:59
          Najma, to na serio ty? smile Bo oczom nie wierze.
          • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:02
            duzeq napisała:

> Najma, to na serio ty? smile Bo oczom nie wierze.

Duzeq jesli piszesz z sensem to ja nie widze powodu aby ci przeczyc, mnie to nie bawi. Jesli zas widze iz szukasz zaczepki i walisz teksty od czapy to albo cie unikam albo kontrargumentuje. Ty decydujesz co piszesz.
            • najma78 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:07
              Spedzajac wakacje w Portugalii (nie w kompleksie holtelowym) mialam okazje widziec folklor, ale nie po tym ocenilam kraj, zdanie wyrobilam sobie po rozmowach z Polrtugalczykami od pokolen, co to sie z tamtad nie ruszyli ale maja dobrze prosperujace firmy, z takimi co gorzej im sie wiedze i z takimi, ktorzy mieli okazje dlugo pomieszkac w dobrze rozwinietych krajach i porownac - niestety ocena nie byla dobrasad
              • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:37
                No jasne, ze ocena nie byla dobra, bo Portugalczycy uwielbiaja narzekac dokladnie tak samo jak Polacy. Saudade, pani, saudade.
                Tym bardziej, ze te 20 pare lat temu to byl jedyny kraj w Europie, ktorego rozwalajace sie domy byly w gorszym stanie niz w owczesnej w Polsce.
    • esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:17
      u nas krowy typowo mięsne też się nie sprawadza na noc do obory, wierz mi że krowy mleczne w każdym kraju spędza się w jedno miejsce conajmniej raz dziennie na dojenie. w większości krajów zachodnich specjalizujących się w produkcji mleka i serów nawet się ich nie wypuszcza na pastwisko przez całe ich życie.
      a mężowi pokaż film ze Stuhrem gdzie wyprowadzał on na spacer po swoim miasteczku wielbłąda (nie pamiętam tytułu) - powiedz, że to taki nasz folklor dla zaawansowanych smile
    • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:21
      sueellen napisała:

> Kraj zacofany, Polak z widłami, z miną męczennika, w tle dymiące kominy Nowe
      > j Huty. Tak 60 milionów europejskich maturzystów uczy się o nas z podręczników
      > do historii. A polskie rządy różnych opcji od lat nic z tym nie robią.

A mnie to przedstawianie PL wcale nie dziwi, wystarczy popatrzyc jak wyglada jakakolwiek wystawa w ktorym ma sie zaprezentowac PL za granica, jakies EXPA i co widzimy...
      Polske Boryny - chlopskie misy, bociany, strzechy, na fotach lany zboza i pagorki zielone, a stoiska obslugiwane sa przez uroczo ukraszone krakowianki i krakowiakow, w tle leci muzyka ludowa
      • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:58
        Nie pitol, hanalui.

www.youtube.com/watch?v=5qtUwnkF-rA
        To, ze wystepuje tam az jeden koles w ubranku goralskim, nie oznacza, ze od razu pol Europy mysli, ze w PL tylko bociany i strzechy.
        --
        Sądzę, że kiedyś życie było łatwiejsze, bo nie było problemów z dupy. Teraz do każdego pierdnięcia trzeba dopisywać ideologię (by kosher_ninja).
        • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 13:12
          duzeq napisała:
          > To, ze wystepuje tam az jeden koles w ubranku goralskim, nie oznacza, ze od raz
          > u pol Europy mysli, ze w PL tylko bociany i strzechy.

A gdzie ja powiedzialam ze pol Europy tak mysli? surprised?
          Jakbys nie zrozumiala to objasniam: my sami Polacy przy pierwszej lepszej nadazajacej sie okazji, gdzie mamy zaprezentowac PL pokazujemy bociany i strzechy oraz krakowiakow i gorali i tyle.
          • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 17:07
            Jeszcze raz: nie pitol, hanalui.

deser.pl/deser/1,111858,10132897,Swietna_reklama_Polski_na_Euro_2012__czuj_sie_zaproszony_.html
            • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 21:50
              duzeq napisała:

> Jeszcze raz: nie pitol, hanalui.
              >
              > deser.pl/deser/1,111858,10132897,Swietna_reklama_Polski_na_Euro_2012__czuj_sie_zaproszony_.html

Ja nie wiem czy tu udajesz czy faktycznie jestes taka glupia (pewnie nie udajesz).
              To ze raz na ruski rok komus tam udalo sie zrobic jakas reklamowke, (nota bene, ktora pewnie mozna by i nakrecic o kazdej dziurze jesli sie ma dobrych fachowcow od reklamy), ktora jeszcze reklamuja ze "swietna" to nie znaczy ze w wiekszosci wypadkow tak jest. Swoja droga od kiedy w PL tacy skauci surprised?, No i ta pani na pomoscie...czy to ma byc promocja najstarszego biznesu, z ktorego panie w PL i tak slynne sa wsrod panow z Niemiec czy UK?

Tu dla rownowagi
              www.youtube.com/watch?v=DapOVkJDwx0&feature=related
              • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 23:05
                Hanalui, parafrazujac: czy ty faktycznie jestes taka glupia czy tylko udajesz? (pewnie nie udajesz). Bo gdyby ktos udawal, to nie twierdzilby bez znajomosci tematu, ze cos sie komus udaje raz na ruski rok i ze jak sie ma dobrych fachowcow, to mozna dobry spot o kazdej dziurze nakrecic, jako ze tu przyznajesz jednak, ze sa w Polsce dobrzy fachowcy. NiESAMOWITE!
                Twoje komentarze o pani swiadcza tylko o twoim poziomie, a poniewaz "popisalas sie" az 30-sekundowym filmem, ktory mial promowac zarowno Polske jak i Ukraine w kolorach logo Euro 2012, to powiem po raz trzeci i ostatni: hanalui, nie pitol.

www.youtube.com/watch?v=G7zXzBivDPU&NR=1
                www.youtube.com/watch?v=17H47YV6OtU&feature=related
                PS. Strasznie jestes ograniczona jednak. Przygotowywuj sie lepiej do dyskusji ze mna.
                • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 20.08.11, 00:34
                  duzeq napisała:

Bo gdyby ktos udawal, to nie twierdzilby bez znajomosci t
                  > ematu, ze cos sie komus udaje raz na ruski rok i ze jak sie ma dobrych fachowco
                  > w, to mozna dobry spot o kazdej dziurze nakrecic, jako ze tu przyznajesz jednak
                  > , ze sa w Polsce dobrzy fachowcy. NiESAMOWITE!

Tacy fachowcy ze dlatego trzeba o tym trabic i na pierwsza strone GW wrzucac ze "swietne". Buchahaha.
                  Aaa.... i skad wiesz kim byli ci fachowcy, moze byli zza granicy? Wziawszy pod uwage ze przedstwiaja skautow oraz pokazujac Gdynie twierdza ze Gdanska moge smialo zakladac ze tak tongue_out

> Twoje komentarze o pani swiadcza tylko o twoim poziomie, a poniewaz "popisalas
                  > sie" az 30-sekundowym filmem, ktory mial promowac zarowno Polske jak i Ukraine
                  > w kolorach logo Euro 2012, to powiem po raz trzeci i ostatni: hanalui, nie pito
                  > l.

WIdac nie ja mam tylko opinie ale cale rzesze i innych, poczytaj sobie komentrze pod owymi swietnymi reklamami, poczytaj tutaj:
                  www.polityka.pl/kraj/analizy/295379,1,nasz-wizerunek-za-granica.read
                  Wreszcie rusz dupsko na jakas polska wystawe za granica, promujaca PL to pogadamy.

> www.youtube.com/watch?v=G7zXzBivDPU&NR=1
                  > www.youtube.com/watch?v=17H47YV6OtU&feature=related

No mdleje z zachwytu. Podrzucic podobne spoty reklamujace inne zakatki swiata w tym stylu i w ten sposob? Ten drugi to raczej srednio zrozumialy dla przecietnego zjadacza chleba, mialo byc tak cool i swietnie ze chyba nieco przedobrzono i bez instrukcji i tlumaczenia nie wiedomo o co loto, no chyba ze o to tworcom chodzilo
                  Jak dla mnie przecietne albo przedobrzone i tyle, ale ty mozesz piac z zachwytu.
                  • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 21.08.11, 16:09
                    No dobrze, bo ty masz potezne problemy z analitycznym mysleniem i z pamiecia. Wyszlysmy od tego:

A mnie to przedstawianie PL wcale nie dziwi, wystarczy popatrzyc jak wyglada jakakolwiek wystawa w ktorym ma sie zaprezentowac PL za granica, jakies EXPA i co widzimy...
                    Polske Boryny - chlopskie misy, bociany, strzechy, na fotach lany zboza i pagorki zielone, a stoiska obslugiwane sa przez uroczo ukraszone krakowianki i krakowiakow, w tle leci muzyka ludowa

Wrocilam do meritum sprawy, bo w tym swietle twoj ostatni wywod jest lekko bezsensowny.
                    Podalam ci przyklad EXPO w Zaragozie. Bez bocianow, bez krakowiakow. Zle. EXPO w Szanghaju sama sobie poszukaj, bociana nie uswiadczysz. Podalam ci ITB w Berlinie - bocianow brak, krakowiakow brak, dalej zle. 8 minutowy spot promocyjny - tak, na 8 minut jest 2-sekudnowe ujecie chaty w jakims skansenie - zle. Slowem: nic nie wiesz, ale nadal pitolisz.

> Aaa.... i skad wiesz kim byli ci fachowcy, moze byli zza granicy?

Umarlam ze smiechu ;-D. Naprawde. Glownie dlatego, ze jestes tak nudnie przewidywalna - po prostu wiedzialam, ze to napiszesz. Co prawda wyszukanie informacji kto zrobil spot jest zadaniem dla srednio inteligentnego gimnazjalisty, ale jak rozumiem ty masz z tym problemy. Prosze zatem: www.tur-info.pl/p/ak_id,42270,,euro_2012,polska_organizacja_turystyczna,kampania_promocyjna_polski
                    Ponadto ja nie zalaczylam linkow po to, zeby dyskutowac nad jakoscia danych spotow promocyjnych, tylko zeby ci pokazac, ze pitolisz odnosnie bocianow.

> WIdac nie ja mam tylko opinie ale cale rzesze i innych, poczytaj sobie komentrz
                    > e pod owymi swietnymi reklamami, poczytaj tutaj:
                    > rel="nofollow">www.polityka.pl/kraj/analizy/295379,1,nasz-wizerunek-za-granica.read
                    > Wreszcie rusz dupsko na jakas polska wystawe za granica, promujaca PL to pogadamy.

Ja bylam na EXPO w Lizbonie, Zaragozie i na ITB w Berlinie. A gdzie ty bylas poza Dniem Polskich Gospodyn Wiejskich w Irlandii?

Co do artykuly, to wiem juz dlaczego strzelasz sobie wiecznie w stope - zrozumienie takiego tetkstu to tez zadanie dla gimnazjalisty, ale, jak juz wykazalam wczesniej, dla ciebie jest problematyczne. Caly artykul ma pozytywny wydzwiek. Ze sporo jest jeszcze do zrobienia w kwestii wyrobienia rozpoznawalnej marki Polski, ale ze idzie ku lepszemu. I ze (OMG!!!!) mamy sie czym chwalic. Poza tym byl to rok 2009 i nawet jezeli wtedy, w opinii Anholta kladziano zbyt duzy nacisk na folklor, w ciagu dwoch lat zrobiono znaczne postepy, a i nawet w Zaragozie (2008) nie bylo przasnosci i siermieznosci.

Co do tej "rzeszy" innych opiniotworcow: juz mi sie nie chce kopac lezacego, ale jezeli dla ciebie rzesza to 45 (sic!) osob, z czego moze 5 jest tobie pokrewnych i wstawia komentarze a la adam999 i dziadek, to zaprawde, rzesza cie popiera...!!! Jak zwykle sie zblaznilas, hanalui, sorry.

A co pisze reszta? Ano jeden NIemiec pisze: "P.S. A najwieksza przeszkoda w promowaniu Polski za granica, jest polskie malkontenctwo w postrzeganiu swojego kraju (przepraszam, ale to prawda). W Niemczech, gdzie tez wszystko nie jest pikobello mowimy: Man soll sich selbst nicht schlecht reden. I tego wlasnie Polakom zycze smile))", czesc osob wyraza zdanie, ze Polacy to narod zaradnych ludzi, czesc, ze sa w Polska ma zarowno wady jak i zalety (nihil novi), ze "od upadku komunizmu Polska zrobila bardzo wiele aby poprawic swoj "image", ze "wiekszosc nie chce stawiac sie juz w roli ofiary historii", ze "niestety ciężka droga przed nami, aby obalić aktualnie pokutujący wizerunek Polski i Polaków. w pierwszej kolejności musimy sprawić, że sami o sobie zaczniemy mówić dobrze. Gdy to sie uda, z resztą krajów i wizerunkiem na zewnątrz, będzie o niebo łatwiej"( to aluzja do ciebie, bo podejrzewam, ze twoj czarny PR wsrod znajomych robi gorsza robote niz niejedn bocian), chociaz tak naprawde to "Opinię o nas tworzą nasi publiczni reprezentanci, bo to oni są w mediach, ich głosy są cytowane, ich poglądy (głoszone, a niekoniecznie wyznawane) tworzą rzeczywisty obraz płynący przez media do głów milionów ludzi" ( i tutaj chociazby spot na Euro 2012 jest dobrym przykladem zmiany koncepcji promocji Polski).

Etc. etc.

Eee, znudzilo mi sie juz kopac z koniem. Pa, pa, hanalui, do nastepnego razu.
                    • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 21.08.11, 18:11
                      duzeq napisała:

> No dobrze, bo ty masz potezne problemy z analitycznym mysleniem i z pamiecia.

Nie chce mi sie czytac twych wypocin przy niedzieli, szkoda na cie czasu, pewnie jak zwykle sikasz po nogach i piejesz z zachwytu oraz obrzucasz mnie inwektywami wiec sobie daruje.
      • wuika Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 16:05
        Bo tradycję mamy opanowaną, a nowoczesność nie. To czym mamy się chwalić? Czymś, co nam wychodzi, czy też tym, co nie? smile
    • imasumak Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 12:37
      sueellen napisała:

O stodołach nie słyszeli.

Bo w stodołach nie trzyma się bydła, a siano, słomę i ewentualnie snopki (chociaż teraz już rzadko)
      Bydło mieszka sobie w oborze, ale zasadniczo tylko podczas zimnej pory roku. Chociaż w Polsce rzeczywiście w niektórych rejonach jest zwyczaj zaganiania bydła na noc do obory, nawet w lecie.
      • el_jot Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 19:37
        Ch
        > ociaż w Polsce rzeczywiście w niektórych rejonach jest zwyczaj zaganiania bydła
        > na noc do obory, nawet w lecie.

W większości. Nie widziałam jeszcze, żeby w nocy krowy były na łące.
    • krecik Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 14:00
      No, ale o co wlasciwie chodzi? "Jesteśmy pokazywani jako bojownicy i ofiary wojen, prześladowań i nieudanych powstań narodowych - mówi prof. Suchoński."
      Jak pamiecia siegam to to wlasnie jest w polskim programie nauczania podkreslane jako powod do dumy i poczucia wyjatkowosci narodu polskiego, ne spa? Lata cale tlucze sie lektury omawiajace bohaterskosc zrywow niepodleglosciowych. Calkowicie ignorujac dostrzegany najwyrazniej za granica fakt, iz niekoniecznie tak wlasnie jest.

A ze Polska nie potrafi sobie wypracowac jednolitego, konsekwentnie promowanego wizerunku za granica, to inna para kaloszy. Zawirowania na scenie politycznej prezentuja kraj raczej w negatywnym swietle. Polska sie rozwija, ale zbyt powoli i niewystarczajaco wyraziscie, by stanowilo to jakis wurzajacy sie w oczy wyroznik.

A cokolwiek by nie mowic, Polska nie jest krajem nowoczesnym. Ale tez niespecjalnie zacofanym. Ma za to duze ambicje. I politykow, dla ktorych wlasny honor tu i teraz jest wazniejszy niz dlugofalowa, ponadpartyjna polityka rozwoju.

Ag
    • hamerykanka Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 16:27
      Moj tez, rodowity Hamerykan, jak przyjechal pierwszy raz do Polski byl tym zafascynowany, dlaczego krowy sie prowadza i odprowadza. W stanach (a przynajmniej w tych, w ktorych mieszkalam)krowy sa na lakach caly rok, spedza sie je jedynie do ciezarowek aby je przewiezc w inne miejsce.
      Na Lubelszczyznie bedac, przygladal sie podejrzliwie chlopskim koniom (Malopolakom) , w koncu wydedukowal ze maja krotsze niz normalnie nogi, bo pracuja na gorkach i dolinkach, wiec zeby mialy wieksza sile uciagu.
      Zaszokowany tez byl przez liczbe psow biegajacych luzem przez wies. Wytlumaczylam mu ze wiekszosc z nich ma wlascicieli, tyle ze sa spuszczane zeby 'mogly sie wybiegac', a w skrajnych przypadkach, by znalazly cos do jedzenia.
      Bardzo mu za to zasmakowalo piwo 'Zubra" smile
      Moj z wyksztalcenia agronomem jestsmile)

Co do wizerunku Polaka to bylam pytana czy mamy w Polsce samochody (!) i czy rzeczywiscie w Polsce jest tak zimno. Ogolnie wizerunek byl jednak pozytywny.
      • czarnaalineczka Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 16:35
        krowy sa na lakach caly rok, spedza sie je jedynie
        > do ciezarowek aby je przewiezc w inne miejsce.
        a dojenie ?
        • esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 17:20
          a stanach to krowy pewnie same się doją na pastwisku, pakują mleko do baniaków i wysyłają wielkim truckiem do marketu smile
          jak widzisz ani w hiszpanii, ani w USA nie trzyma się najwidoczniej krów mlecznych - mleko mają z biedronki i soji GMO skoro nawet agronom się dziwi że krowy mieszkają w oborze.
        • hamerykanka Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 19:55
          To sa krowy ras miesnych. Nie daja mleka.
          Krowy mleczne sa w gigantycznych, zmechanizowanych oborach, gdzie stoja cale zycie przywiazane, lajno odjezdza tasmociagiem z tylu, zarcie z przodu. Nie sa nigdy wypuszczane. CZasem w TV leca reklamy o szczesliwych krowach na pastwiskach, co to daja takie super mleko i sery, bodalze "Happy California cows", ale to wszystko g. bo krowy sa w oborach.
          Tutaj farmerzy maja po pare tysiecy sztuk bydla, zeby sie to oplacalo.\
          Poznym latem, jesienia robi sie spedy, wyznacza krowy , ktore zostaja jako zarodowe, reszte pakuje sie do ciezarowek i wywozi do uboju. Krowy owszem, zimuja w polu, siano dostaja w wielkich rolkach, wysokosci czlowieka. I tak cale zycie spedzaja na pastwisku. Kontakt z czlowiekeim maja przy okazji cechowania, szczepienia i ladowania na ciezarowki.
          • esr-esr Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 10:57
            ale u nas jest tak samo - krowy mięsne są większą część roku na pastwiskach, jest to mniej popularny widok z tego powodu że u nas wołowiny się je mało i w większości wystarcza nam tak która pochodzi od krów mlecznych, więc nie ma dużych stad mięsnych.
            u nas również istanieją obory na kilkaset/kilka tysięcy osobników i ze względu na ich pełną automatyzację i np zwiększone ryzyko uszkodzeń podczas wypasu na pastwisku bydło stoi całe swoje zycie w jednym boksie. siano i sionokiszonkę tez dostają w balotach. kurniki dochdzą teraz do obsady zbliżonej do miliona sztuk!
            a mleko od "szczęśliwej krowy" (czyli takiej, która wychodzi regularnie na pastwisko, ma drapaki i nie mieszka sama w boksie - krowy są strasznie towarzyskie) jest zdrowsze i zostało to udowodnione naukowo (dokładnie nie pamiętam ale jest mniej uczulające i ma jakieś składniki antyrakowe chyba). tylko że takie szczęśliwe krowy to u nas też zanikający widok, a szkoda bo zachód powoli wraca do tego "zacofania" i dostrzega coraz więcej korzyści w tradycyjnej gospodarce i hodowli zwierząt, np ogródki przydomowe które u nas zastępowane są trawą i tujami zaczynają być coraz bardziej modne.
      • el_jot Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 19:33
        A jak sobie wyobrażasz krowy na łące przy śniegu po pas i temp. -30 stopnitongue_out
        • czarnaalineczka Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 19:37
          za to by dawaly od razu lody smietankowe tongue_out
    • naomi19 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 17:58
      Moim zdaniem uczą prawdy. Ja byłam w ciężkim szoku, jak kilka lat temu pojechałam na prawdziwą polską wieś w centrum polski. Taką z kilkoma rzędami domów i prawdziwymi krowami smile
      Po pierwsze- zacofanie.
      Po drugie- brud, brak podstawowych warunków sanitarnych.
      Po trzecie- brak wykształcenia.
      Po czwarte- bieda.
      Po piąte- alkoholizm.
      I ja, głupia, poznawszy bardzo fajnych ludzi i popijawszy z nimi winko w ich chałupie, poprosiłam, by ktoś mi pokazał, gdzie jest ubikacja. Wyprowadzono mnie z domu, pokazano wiadomo co. Nie czyszczone chyba od lat. Konie i widły jak najbardziej. I psu biegające luzem po ulicach albo uwiązane do budy. I od rana pod jedynym malutkim sklepiekiem, gdzie podstawowym towarem jest najtańsze winko, po którym łeb boli następnego dnia niemiłosiernie. Po południu już leżą na trawie kompletnie pijani. Wieczorem dochodzą do siebie i rano znów winko. Smutne, że hej.
    • prophetess.pl Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 18.08.11, 19:27
      W czym niby wypasanie krów na łańcuchach ma być gorsze od modelu znanego twojemu (niezbyt bystremu) towarzyszowi? Bo zacofane czy bo POLSKIE? Cóż zdrożnego jest w stodołach? W Polskim klimacie krowy nie mogą się wypasać przez okrągły rok, heloł...

Panie, które widziały w życiu jedną polską wieś i NIE BYŁO TOALETY powinny, zamiast jechać na wakacje do Egiptu, agroturystykę uprawiać, bo horyzonty wąziutkie...

A że nieładnie o Polsce piszą - co my możemy na to poradzić, zresztą mamy od tego ludzi - fakt, że akurat są czym innym zajęci - minister edukacji: wybory.onet.pl/parlamentarne-2011/aktualnosci/pani-minister-publicznie-spuscila-spodnie-chwyt-po,1,4823065,aktualnosc.html
      - minister spraw zagranicznych jeszcze bardziej zapracowany m. in. tropi polskich Breivików,
      • hamerykanka Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 18:27
        Mojego meza to zdziwilo. Mial prawo. Mnie tez wiele rzeczy w Stanach dziwilo i dziwi.
        Co do argumentu ad personam, prawdopodobnie jest bystrzejszy od ciebie.
        Helol-jak mowisz.
    • barbaraonly Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 14:17
      Na pewno chcialabym, zeby obraz Polaka wygladal lepiej. Mieszkam w USA i podobnie jak "hamerykanka" czesto spotykam sie z pytaniem, czy w Polsce jest zimno. Do cholery, to nie Syberia! Poza tym Polska kojarzy sie ze starymi babciami w chustkach na glowie. Kiedys znajomy Amerykanin lecial do Polski i pytal sie przerazony, jak mozna dostac sie z lotniska do hotelu. Bardzo sie zdziwil, gdy powiedzialam, ze przed lotniskiem sa taksowki. smile
      Inny znajomy byl w Warszawie na wycieczce studenckiej i jakis idiota przewodnik zaprowadzil ich do baru mlecznego, mowiac, ze to jest bardzo typowe dla Polski i on najbardziej zapamietal ten bar mleczny wink

Jaki jest tutaj obraz Polaka w podrecznikach, to nie wiem, dzieci jeszcze do szkoly nie chodza.

Ale czytalam kiedys przewodnik po Europie Wschodniej, to zapamietalam, ze bylo napisane, ze papier toaletowy jest w Polsce bardzo twardy a biznesmeni nie posiadaja wizytowek.

Inny znajomy wyjezdzajacy do Polski zabral ze soba papier toaletowy z Hameryki.

A pamietacie, jak ten piosenkarz z Anglii zrobil sobie zdjecie przed jakas budowa opisujac "to moj hotel w Polsce". Do cholery, jakby to byla Francja, to takiego komentarza by nie bylo.

P.S.A moja babcia miala sasiada, ktory chodzil na spacer ze swinia! smile))

• sueellen Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 22:09
        Cos jest z tym papierem, bo Amerykanie ktorych poznalam kilka lat temu tez przyjechali z papierem toaletowym do Polski.
        • sarah_black38 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 22:39
          Coś w tej hameryce postępu za wiele, skoro kryzys u nich się rozpoczął i rozlazł się po świecie jak karaluchy tongue_out

> Cos jest z tym papierem, bo Amerykanie ktorych poznalam kilka lat temu tez przy
          > jechali z papierem toaletowym do Polski
        • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 23:07
          Ale to raczej swiadczy o idiotyzmie Amerykanow smile
          • hanalui Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 20.08.11, 00:43
            duzeq napisała:

> Ale to raczej swiadczy o idiotyzmie Amerykanow smile

Jak dla mnie raczej o tym ze albo nigdy nie korzystalas z zadnej publicznej toalety w PL albo dla przekory udajesz ze na lotnisku w W-wie/Krakowie czy Wroclawiu, byle jakiej knajpie czy stacji benzynowej nie widziala i nie korzystala z makulaturowego szarego papieru toaletowego, ktorym mozna sobie tylek podrapac.
            Ale wiesz...moze i tam u ciebie takimi "tarkami" sie tylki podciera, wiec nie zauwazasz roznicy, ja zauwazm bo u mnie albo bibulkowe chusteczki, przypominajace chusteczki higieniczne albo bibulkowy papier w miejscach pubicznych jest dostepny tongue_out
            • duzeq Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 21.08.11, 15:16
              Jezeli ktos wyjezdza do cywilizowanego kraju i zabiera ze soba papier toaletowy, to jest idiota. Ale po Amerykanach akuratnie wszytskiego mozna sie spodziewac.

Tych twoich wynaturzen na temat papieru nie chcialo mi sie czytac do konca, sorry. Nudne to i bez sensu.
      • lafiorka2 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 19.08.11, 22:32
        Niestety takie obrazki "chodzą"po świecie o Polsce.Pamiętam jak kilka lat temu będąc u znajomych w DE (którzy Polskę znali)był wł tv i zaczął się program o Polsce.Pokazywali stare ,drewniane chatki,płoty rozwalające się ,też drewniane i min drogi zwykłe,żadnych asfaltowych.Pomyślałam sobie,że jak ogląda to ktoś nie znający PL to sobie ale wyrobił zdanie?

Niestety jest chyba nadal tak jak piszesz barbaraonlyuncertain
        • naomi19 Re: W Polsce chodzi się na spacer z krowami 21.08.11, 16:56
          zaczął się program o Polsce.Pokazywali stare ,drewniane chatki,płoty rozwalające się ,też drewniane i min drogi zwykłe,żadnych asfaltowych.Pomyślałam sobie,że jak ogląda to ktoś nie znający PL to sobie ale wyrobił zdanie?
          Ja znam Polskę, jestem Polką i stwierdzam, że taki obrazek to normA w polskiej wsi.
          Nie ma więc tu żadnego kłamstwa.
      • anorektycznazdzira Hit 19.08.11, 23:14
        Hit za chwilę tongue_out
        Pamiętam jak w okolicach mojego liceum/studiów ludzie jeżdżący na kolonie i obozy np do Francji spotykali się z ekstatycznym zdumieniem, kiedy okazywali się standardowymi nastolatkami w sportowych butach, nowoczesnych ciuchach, z kolorowymi plecakami na plecach. Naród francuski najwyraźniej oczekiwał parady bydła w walonkach i czapkach uszankach. I i tak zdarzały się serdeczne propozycje pomocy Polsce, typu "może wam autobus z mąką przysłać"...

I teraz ten hit.
        Co się dziwić. Odwiedzała swego czasu z chłopakiem jego rodzinę pod Hamburgiem. Rodzina owa to byli POLACY zamieszkujący za Odrą coś koło 10 lat. Mógł być rok 1995-7, nie pamiętam dokładnie. Rodzina przed wyjazdem zabrała nas do sklepu spożywczego typu Lidl z zamiarem zakupienia dla nas prezentów: kaszy, mąki, oleju, margaryny...

Dziwi się ktoś obcokrajowcom?
        • daneya Re: Hit 19.08.11, 23:33
          anorektycznazdzira napisała:

> I teraz ten hit.
          > Co się dziwić. Odwiedzała swego czasu z chłopakiem jego rodzinę pod Hamburgiem.
          > Rodzina owa to byli POLACY zamieszkujący za Odrą coś koło 10 lat. Mógł
          > być rok 1995-7, nie pamiętam dokładnie. Rodzina przed wyjazdem zabrała nas do s
          > klepu spożywczego typu Lidl z zamiarem zakupienia dla nas prezentów: kaszy, mąk
          > i, oleju, margaryny...

Tiaaaa, jesli ta rodzina wyjezdzala z Pl w latach 1985-7 to pamieta to: historia.gazeta.pl/historia/1,101079,6900236,Gospodarka_PRL__okres_lat_80_tych_.html czemu wiec tak dziwi cie ich propozycja?
          Dzis nadal w Polsce w wielu miastach, miasteczkach i wsiach jest masa ludzi, ktorzy maja problem z zakupem wielu podstawowych artykulow i nie z powodu ich niedostepnosci na rynku a z powodu braku pieniedzy to tak abstrachujac od tych spacerow z krowami. Stereotypy Polski i jej mieszkancow sa jakie sa, czesto przestarzalewink co wcale nie znaczy, ze Polska to kraj nowoczesny.
          > Dziwi się ktoś obcokrajowcom?
          • daneya Re: Hit 19.08.11, 23:37
            Abstrahujac, bo zaraz zostane tradycyjnie zdyskredytowana w dyskusji za blad ortograficzny.
          • anorektycznazdzira Re: Hit 21.08.11, 03:09
            Czemu mnie dziwi? Już wyjaśniam. Bo spędziłam (spędziliśmy) z nimi przed tym jakiś tydzień. Mieli okazję zaobserwować w co się ubieramy, jakich używamy kosmetyków, jak reagujemy na jedzenietongue_out oraz posłuchać gdzie w świecie byliśmy. I trzeba być nieźle zafiksowanym na swoim "wyobrażeniu" o Polsce, a co więcej: trzeba chcieć w to wyobrażenie wierzyć, żeby nadal mieć takie pomysły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka