Dodaj do ulubionych

Potrafimy się chwalić?

18.08.11, 08:31
Przywołano już tutaj informację:

wyborcza.pl/1,75478,10131118,Polak_z_krzywa_geba.html
Ale ja chcę nawiązać do czegoś innego. Padło tam zdanie:
"- Inaczej niż Niemcy, Francuzi czy Włosi, którzy propagują swoje historyczne sukcesy, my obnosimy się ciągle z wątkiem martyrologicznym. Nawet w Parlamencie Europejskim potrafimy tylko o Katyniu czy Smoleńsku robić wystawy. O naszych sukcesach - cisza."

Moim zdaniem my jakoś niespecjalnie potrafimy dostrzegać, chwalić się własnymi osiągnięciam w życiu codziennym, więc jakim cudem będziemy to umieć na szczeblu międzynarodowym? Takie nieszczęścia to co innego: ponarzekamy, zobaczymy współczucie w oczach innych i jest ok. A z tymi przedstawianiem osiągnięć bywa różnie. Jeszcze przyjacielowi to opowiemy, ale znajomy to może popatrzeć wilkiem, więc po co się rwać przed szereg. (Uogólniam oczywiście).

----
"Film jest zły wtedy, jeśli ktokolwiek z publiczności chociaż na chwilę może odwrócić oczy od ekranu." Alfred Hitchcock
Obserwuj wątek
    • kali_pso Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 08:52

Moim zdaniem jest jeszcze coś- nie dośc, że nie cieszymy się z sukcesów tylko wyciagamy wciąż kleski to dadatkowo jeszcze samych sukcesów nie potrafimy wykorzystać- vide nasi przodkowie i Grunwald, szybko osiadamy na laurach( a to to już nawet u wspólczesnych widaćwinkp
      • hellulah Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 10:19
        Nie przesadzasz z tym Grunwaldem?

Ok, zawsze można coś zrobić lepiej. Nie tylko nasz kraj ma z tym problemy. Ale faktycznie, u nas to głównie "och-nawet-Grunwaldu-i-Koronowa-nie-wykorzystaliśmy" zamiast "yeah, wow, we are great!!!".
    • baba06 Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 10:11
      "...chwalić się własnymi osiągnięciam w życiu codziennym"

ja mam inne spostrzeżenia i mam wrażenie,że ludzie bardzo potrafią się chwalić, wystarczy poczytać forum
      • kub-ma Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 10:30
        Forum to tak anonimowo, wolno wszystko. Ale twarzą w twarz nie jest już tak prosto.
      • mozyna Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 10:34
        Ja mysle, ze Polacy, to i owszem, chetnie by sie pochwalili...tytlko, ze nie wiedziec czemu, zostaje to zle odbierane przez innych (rodakow). Zazdrosc?...
    • rosabell Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 10:34
      no bo jak sie czyms pochwalisz, nawet chwalic sie nie musisz, wystarczy, ze mimochodem o czyms poinformujesz, to zaraz ktos cie zgasisuspicious
      • jamesonwhiskey Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 11:51
        wystarczy spojrzec na swieta narodowe , same doly ,smety i porazki
        nawet odzyskanie niepodleglosci to jeden wielki dol uswietniony msza sw.

w innych krajach jakos lepiej to wyglada
        jakies parady zabawy a nie msza i doly

• sadosia75 Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 11:54
      my jakoś niespecjalnie potrafimy dostrzegać, chwalić się własnymi
      > osiągnięciam w życiu codziennym,

szwagierki chyba mojej nie znasz...
      ona musi się pochwalić nawet tym, że kupiła papier toaletowy taniej niż ja bo jeśli wyjdzie na jaw w jej chorej głowie, że ja mam odrobinę lepiej niż ona to świat się zawali.
      znam też takie, któe muszą się pochwalić a nigdy ponarzekać bo jak to tak? zburzyć obraz idealnej rodziny? a nigdy w życiu!
      no i forum. tu też zdarzają się idealne matki, w idealnym życiu z idealną rodziną i idealną teściową z którą pieką idealne ciasteczka w idealnie zaprojektowanej kuchni.
      Polacy uwielbiają się chwalić. nawet jeśli muszą zmyslać powody do chwalenia się
    • sotto_voce Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 13:08
      Ja tam nie wiem, czy inne nacje tak bardzo propagują swoje sukcesy. Prywatnie tego nie zauważyłam. Hiszpanie bardzo często mówią o nieudolności swoich urzędów, Brytyjczycy są autentycznie zawstydzeni hordami pijanych półnagich nastolatków na ulicach, a Niemcy (to dla mnie najdziwniejsze, a spotkałam się z tym wiele razy) nadal się wstydzą Holocaustu. A może to tylko ja trafiam na takich malkontentów? Choć w sumie nie spotkałam jeszcze niezadowolonego Brazylijczyka.
      Ale fakt, Polacy chyba szczególnie lubią narzekać. Jak nie ma powodu to można ponarzekać na to, że lubimy narzekaćwink
      • rosabell Re: Potrafimy się chwalić? 18.08.11, 13:26
        sotto_voce napisała:

> Niemcy (to dla mnie najdziwniejsze, a spotkałam się z tym wiele
        > razy) nadal się wstydzą Holocaustu. A może to tylko ja trafiam na takich malko
        > ntentów?

to chyba swiadczy na plus? a co powinni byc dumni z tego? to jakis sukces twoim zdaniem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka