Dodaj do ulubionych

kto nie posłał na religię w I klasie?

06.09.11, 22:02
swojego świeżo upieczonego pierwszoklasisty/-tki?
Ciekawa jestem jak to u was wyglądało i jak się aktualnie rzeczy mają, czy w planach waszych dzieci te zajęcia są pierwsze lub ostatnie, czy są jedyne w klasie (szkole?) i czy w jakikolwiek sposób negatywnie to odbierają.

My pozwoliliśmy pójść córce na pierwsze zajęcia z religii z jednego powodu - aby oszczędzić 6-latce już na starcie tego durnowatego zwyczaju wyprowadzania z sali w chwili, kiedy właśnie krzepnie jej klasa, jest pełno nowych dzieci i wszyscy są siebie ciekawi. I po tych jednych zajęciach dziecko powiedziało "nie" a my oczywiście uszanujemy jej wybór :-p
Obserwuj wątek
    • mali_nowo Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 06.09.11, 22:15
      A co zrobisz jak powie tak???
    • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 06.09.11, 22:22
      Za każdym razem czytając taki post myślę o moim miejscu pracy - religia co prawda nie jest ani na pierwszej, ani na ostatniej lekcji, ale system szkolny jest inny, niż w placówkach publicznych, więc to nie ma właściwie znaczenia. Dzieci mają gdzieś, czy ich kolega/koleżanka chodzi na religię czy nie, przystępuje do komunii czy nie, w ogóle nie stanowi to przedmiotu dyskusji. W czasie, kiedy inne dzieci mają religię, te "niereligijne" nie są doczepiane do innych klas, ale mają swoje zajęcia.
      Aż mi się miło robi na myśl o luksusie, jaki mnie czeka za parę lat - zero komplikacji smile
    • noemi29 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 06.09.11, 22:24
      ja mam jeszcze czas, ale nie poślę! Już się martwię jak to będzie, gdy on sam jeden będzie opuszczał salę... może więcej będzie takich dzieci do tego czasu...
    • lola211 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 06.09.11, 22:29
      Moja corka na religie nie chodzi od poczatku swojej szkolnej kariery.Nigdy nie bylo jej przykro ani nikt jej palcami nie wytykal.Spedzala godzine w swietlicy czy bibliotece.
      Teraz w 1 gimnazjum zapisala sie na etyke.
    • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 06.09.11, 23:07
      Ja nie posłałam. Jak na razie w ogóle brak jest nauczyciela od religii więc zajęć nie ma, ale wiem, że dzieci, które nie będą chodzić na religię będą pod opieką nauczycielki od nauczania zintegrowanego. Wiem, że będzie przynajmniej jeszcze jedno takie dziecko w klasie. Kiedy zajęcia faktycznie się zaczną na razie nie wiadomo. Ja córki nie poślę nawet jeśli będzie chciała; nie jest ochrzczona, nie chodzimy do kościoła i nie zamierzamy chodzić. Nie chcę, żeby jej ktoś w głowie mieszał.
    • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 06.09.11, 23:55
      Moi synowie nie chodzą, młodszy jest jedyny taki dziwak w klasie. Podczas religii wychodzi do czytelni - religia jest oczywiście pomiędzy innymi lekcjami.
      Dokuczali mu solidnie w drugiej klasie, w związku z histerią przedkomunijną. Co utwierdziło nas tylko w przekonaniu o słuszności naszej decyzji.
    • zebra12 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 05:48
      Moja nie chodziła. Ale zapisałam ją potem, bo czuła się z tym źle. W gimnazjum już nie ma problemu. Zazdroszczą jej i przychodzą do mnie, że też by tak chcieli, żeby z ich rodzicami pogadała... smile Ale córka chodzi na szkółkę niedzielną i ma stamtąd ocenę na świadectwie.
    • milenka_net Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:00
      Mój syn nie chodzi na religię od pierwszej klasy , a jest juz w piątej .....i sobie chwalismile.
      Do tej pory żadne nieprzyjemności z tego powodu go nie spotkały, bo niby dlaczego?
      Nawet rówieśnicy mu zazdroszczą, że ma dwie lekcie mniej w tygodniu- szkoła dba o to aby dzieci niechodzące na religie nie musiały mieć okienka i być na świetlicy , tylko mogły iść wcześniej do domu.
      Poza tym jest przewodniczącym klasy wybieranym z roku na rok niemal jednogłośniesmile
      Jest też ulubionym dyskutantem Pani katechetki na przerwachbig_grin
    • bea.bea Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:11
      ja i tak zostało do dziś a jest w trzeciej. i jest jedynym dzieckiem które nie chodzi ...komunie - czyli prezenty przeżyliśmy robiąc imprezę prezentowa smile smile- tak bez żadnego powodu smile
      • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:39
        ..komunie - czyli prezenty przeżyliśmy robiąc imprezę prezentowa
        Mam to samo w planie.
        Zaoszczędzę na kieckach slubnych wiankach, butach, opłatach dla aksiędza, opłatach na ustrojenie, opłatach dla katechetki, opłate za zorganizowanie wesela, za ofiare w kościele i ewnie wiele innych, więc i prezent może byc sympatyczny.
    • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:34
      I po tych jednych zajęciach dziecko powiedziało "nie" a my oczywiście uszanujemy jej wybór :-p
      Zazdroszczę tak mądrego dzieciaka.
      I gfajnie że daliście jej wybór Nie wiem, czy ja dam taką możliość. W przedszkolu - nie.
      • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:48
        > Zazdroszczę tak mądrego dzieciaka

A gdyby sie sprzeciwilo rodzicom to byloby glupie?
        • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:18
          A gdyby sie sprzeciwilo rodzicom to byloby glupie?
          Wiesz, tak myślałam, że ktos może to tak zrozumieć. Odpowiedź brzmi- nie.
          Chodzi mi o sytuację, gdzie dziecko jest niewierzące, rodzice są niewerzący. Mama posyła dziecko na pierwszą lekcję, a dziecku nie zalezy na tym, by za wszelką cenę przyodobać się pani katechetce, żeby przypodobać się dzieciom, nie boi się odstawać od grupy, być inne. Tu jest jeg mądrość i szacunek dla dziecka i rodziców za siłe i poczucie własnej wartości.
          • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:30
            nie boi s
            > ię odstawać od grupy, być inne.

Akurat w tym wieku naturalna jest chec nieodstawania od grupy. To ze komus nie zalezy na nieodstawaniu nie swiadczy wcale o madrosci.
            Poza tym dziecko moze byc tez ciekawe tego co na tych lekcjach bedzie. Potem moze sie znudzic i zniechecic ale poczatkowa ciekawosc jest chyba naturalna.
            • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:36
              . To ze komus nie zalezy na nieodstawaniu nie swiadczy wcale o madrosci.
              Nie zgadzam się. Dziecko ma swoje poglądy, swoje tradycje rodzinne, nie ma tam miejsca dla jakiegokolwiek boga. Nie musi więc nagle zmieniać swoich poglądów tylko dlatego, żeby się komuś przypodobac, to wielka mądrość.
              Kwestia ciekawości, mam nadzieję, że Twoje dziecko jest ciekawe. Nie tylko religii katolickiej, ale wszystkich innych. Wszystkich.
              • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:44
                Dziecko nie ma wlasnych uksztaltowanych pogladow. Dlatego nic nie musi zmieniac a ma odkrywac swiat.
                Dziecko jest ciekawe przede wszystkim swojego otoczenia i tego z czym sie styka na codzien. A poniewaz mieszka w spoleczenstwie z przewaga katolikow to tego jest ciekawe i o to zadaje pytania a nie np. o buddyzm.
                • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:48
                  Większość społeczeństwa jest tak letnia religijnie, że naprawdę trzeba trafić szczęśliwie / pechowo na takie zagęszczenie praktyk i rozmów nt. religijne, żeby dziecko, które ma 5 lat stykało się na tyle intensywnie, żeby przekroczyło pewną granicę 'interesowania się'.
                  • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:14
                    Co masz na mysli piszac o przekroczeniu granicy?? Ja nie inicjowalam zadnych rozmow na tematy religijne. Rodzine mamy bardzo taktowna, nie epatuja religijnoscia w naszej obecnosci.
                    A moje starsze dziecko sie zainteresowalo zabytkowa droga krzyzowa na szlaku turystycznym i kazalo sobie opowiadac historie, 2 razy.
                    Albo malowidlem przedstawiajacym jakies zdarzenie biblijne. Albo krzyzem i wiszacym na nim panem. Albo ludzmi wychodzacymi tlumnie z kosciola, procesja, figura Maryji i ludzmi odmawiajacymi rozaniec. I wiele innych. Chyba przyznasz, ze nie sa to jakies intensywne kontakty, wrecz przypadkowe. Sa tez pierwsze wymiany pogladow z rowiesnikami badz nieco starszymi dziecmi. Sa tez nawiazania w literaturze, np. bierzesz ksiazke o przygodach rycerzy a tam sie nacinasz na swietego graalabig_grin
                    Tak samo sie pewnie zainteresuje lekcja religii zwlaszcza ze nie bedzie zapisany.
                • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:53
                  Dziecko nie ma wlasnych uksztaltowanych pogladow.
                  Mówisz o dziecku w wieku komunijnym, tj szkolnym?
                  Dlaczego miałoby ich nie mieć?
                  • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:16
                    Pisze o 6 latku bo o takim chyba watek.
                    A nawet gdyby o 8latku. Ty w wieku 8 lat mialas uksztaltowane wlasne i niezalezne poglady?
                    Ja w tym wieku dopiero poznawalam swiat, ktory poukladany mialam wedle pogladow rodzicow.
      • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:03
        W ogole dzieci forumowe sa taaakie dojrzale i od razu niewierzace. To, do czego ja dochodzilam przez 20 lat one wiedza juz w wieku kilku.
        Nigdy nie zadaja trudnych pytan o wiare, lekcje religii na ktore chodzi wiekszosc klasy nie wzbudzaja ich zainteresowania i nie dociekaja dlaczego one nie chodza, nie maja ochoty sprobowac zeby sie na wlasnej skorze przekonac co takiego w tych lekcjach jest, nie maja dylematow egzystencjalnych, swiadome sa i pogodzone z faktem, ze po smierci zjedza je robale itp.
        • kropkacom Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:10
          > W ogole dzieci forumowe sa taaakie dojrzale i od razu niewierzace.

Moje dzieci są pierwszym pokoleniem w mojej rodzinie, które jest wolne od indoktrynacji jakiegokolwiek Kościoła. Wiem, mi było prościej bo wychowuje dzieci poza Polską.
          • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:20
            Ja rowniez poza Polska wychowuje i tez wolne od indoktrynacji. Ale nie o tym przeciez pisze a o naturalnej ciekawosci dzieciecej, ludzkiej. I o naturalnych dylematach ludzkich ktore juz w wieku kilku lat sie pojawiaja np. co jest po smierci i strach z tym zwiazany. Ludzki swiatopoglad ksztaltuje sie przez dlugie lata, a tu takie dojrzale kilkulatki. Nie odnosze sie wylacznie do tego watku ale tak mi sie nasunelo przy okazji, ze dziecko autorki takie madre ze juz po pierwszej lekcji sluszna decyzje podjelo.
            • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:24
              Nie odnosze sie wylacznie do tego watk
              > u ale tak mi sie nasunelo przy okazji, ze dziecko autorki takie madre ze juz po
              > pierwszej lekcji sluszna decyzje podjelo.

to Ty chyba za daleko wybiegasz w swoich rozważaniach.
              moj szesciolatek nie byl na tyle mądry,żeby laczyć sprawy uczeszczania na religię z dylematami co się z nim stanie po śmiercismile
              • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:03
                Totez pisalam, ze nie odnosze sie wylacznie do tego watku a rowniez do innych watkow gdzie kilkulatki ateistycznych rodzicow bez emocji akcpetuja fakt, ze po smierci czekaja na nie tylko robale.
                Moj 5latek tez nie jest w stanie polaczyc lekcji religii i tego co z nim po smierci ale polaczenia lekcja religii-wiara, wiara-co po smierci jak najbardziej swiadom byl juz jako niespelna 5latek.
                • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:30
                  Aha. Czyli ostatecznie wyszło na to, że chodziło Ci tylko o to żeby móc się pochwalić SWOIM pięciolatkiem.
                  Tak, zemdlałam z zachwytu - pięciolatek i już taki mądry. Mój szóstoklasista tak wprost jeszcze tego nie łączy.
                • lola211 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:38
                  Znaczy sie- nasciemnialas dziecku, ze go czeka zycie w niebie?
                  Tak z pelna swiadomoscia?
                  I tak go robaki zjedza.

Moja corka miala etap pytan o smierc.Jakos traumy nie ma, mimo ze nikt jej nie wciskal bajek o zyciu po zyciu.
                  • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 16:25
                    Nic dziecku nie nasciemnialam. Skad ten pomysl. Nie chodzi mi o to. Moj syn w koncu przestal plakac kiedy pyta o smierc ale dlugo to trwalo. W tej chwili twierdzi, ze po smierci narodzi sie jako ulubione zwierze. W tym najwyrazniej znalazl otuche. A ja nie protestuje. Tylko dziwie sie sobie jak glupia bylam wczesniej zem oczekiwala, ze dziecko tak latwo pogodzi sie z czyms co od zawsze napawa ludzi trwoga i na co od zawsze szukaja lekarstwa. I dziwi mnie, ze dzieci forumowych ateistek zadnych pytan nie maja a jak maja to tak latwo i bez emocji przyjmuja kazda odpowiedz w kazdym trudnym temacie. zaczynam myslec, ze albo maja malo dociekliwe dzieci albo te opowiesci o tym jak dzieci wierza we wszystko co im sie powie se mozna miedzy bajki wlozyc.
                    • gaja78 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 16:48
                      franczii napisała:

> I dziwi mnie, ze dzieci
                      > forumowych ateistek zadnych pytan nie maja a jak maja to tak latwo i bez emocji
                      > przyjmuja kazda odpowiedz w kazdym trudnym temacie. zaczynam myslec, ze albo
                      > maja malo dociekliwe dzieci albo te opowiesci o tym jak dzieci wierza we wszyst
                      > ko co im sie powie se mozna miedzy bajki wlozyc.

Myślę, że sporo zależy od tego, jaka jest jakość odpowiedzi, które dziecko uzyskuje na swoje pytania. Jeśli odpowiedź jest spójna, logiczna, świadoma i przede wszystkim - uczciwa, to łatwiej jest ją przyjąć do wiadomości jako prawdę życiową, niż odpowiedź mętną, stereotypową, nieprzemyślaną. Zauważ, że religia nie oferuje odpowiedzi spójnych i logicznych, oferuje za to dużo pojęć abstrakcyjnych, które dla dziecka są nie do ogarnięcia za pierwszym podejściem (choć dorosły rozumie je, ale w dużej mierze intuicyjnie). A jak się pewne rzeczy tłumaczy z punktu widzenia przyziemnego ateisty, to może to być łatwiej przyswajalne dla dziecka.
                      • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 17:13
                        Insynuujesz, ze moje dzioecko nie potrafilo pogodzic sie z mysla (i prawdopodobnie w dalszym ciagu nie potrafi skoro wierzy ze sie narodzi ponownie) ze zycie ma swoj nieuchronny kres dlatego, ze dostalo odpowiedz metna i abstrakcyjna i nieprzyswajalna? Otoz nie, bo oboje z mezem jestesmy niewierzacy i przyziemni oraz uwazamy podobnie jak ty, ze dzieciom nie nalezy wciskac kitow a mowic prawde. Tylko ze zasadniczo moja prawda nie jest jedyna ani absolutna. Logiczna i spojna odpowiedz z pewnoscia jest bardziej przyswajalna. Ale przyswojenie sobie tresci nie jest rownoznaczne z akceptacja tych tresci.
                        • gaja78 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 21:26
                          franczii napisała:

> Insynuujesz, ze moje dzioecko nie potrafilo pogodzic sie z mysla (i prawdopodob
                          > nie w dalszym ciagu nie potrafi skoro wierzy ze sie narodzi ponownie) ze zycie
                          > ma swoj nieuchronny kres dlatego, ze dostalo odpowiedz metna i abstrakcyjna i n
                          > ieprzyswajalna?

Uważam, że to prawdopodobne.
                    • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 18:52
                      Ewentualnie Twoje dziecko jest nadwrażliwe, znerwicowane, ma jakieś przykre doświadczenia lub Ty zbyt obrazowo mu opowiedziałaś o tych robalach. I pewnie jeszcze parę innych możliwości, które Ci do głowy nie przyszły.
                      • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 19:14
                        Ja o robalach nigdy dziecku nie mowilam. To niektore forumki sie chwalily, ze ich dzieci od 2go roku zycia z pelna akceptacja swiadome sa ze po smierci beda pozywka dla robali. Stad mnie o robalach naszlo.
                        Nie wiem czy to przypadek ale dziecko sie uspokoilo kiedy znalazlo sobie swoja wersje tego co po smierci sie stanie. I jego wersja nie zaklada takiego zupelnego konca.
                        Nie rozumiem dlaczego doszukujesz sie problemu w dziecku lub we mnie a calkowicie odrzucasz mozliwosc, ze reakcja dziecka byla w normie. Wiekszosc ludzi od zawsze , od czasow neandertalczyka potrzebowalo uludy, ze zycie nie konczy sie wraz ze smiercia, ludzie probowali i nadal probuja smierc oszukac, oddalic i pokonac na rozne sposoby.
                        • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 19:22
                          Robię to ponieważ Ty nie możesz uwierzyć, że nie wszystkie dzieci histeryzują tak jak Twoje.

Norma jest, wyobraź sobie szeroka, i ludzie różnie reagują.
            • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:43
              Ale dlaczego wydaje Ci się, że skoro dziecko nie chce chodzić na religię, albo jest mu to obojętne to jest pozbawione naturalnych ludzkich dylematów???

Moja córka zadaje mnóstwo pytań o religię, śmierć, życie po śmierci itd. Odpowiadając jej mówię w co ja wierzę i w co wierzą inni ludzi, a nawet w co ludzie wierzyli w przeszłości. Mamy encyklopedię Larousse, w której jest cały dział poświęcony wierzeniom i religiom i od czasu do czasu go sobie razem studiujemy. To oczywiste, że kilkulatek, który nie chce chodzić na religię nie wie nawet z czego rezygnuje. Ale ten który chce, nie wie na co się decyduje.

Szczerze powiedziawszy wziąwszy pod uwagę sposób, w jaki religia jest wpajana dzieciom w tym kraju nie wiem czy zdecydowałabym się swoje dziecko poddać temu procesowi nawet, jeśli byłabym wierząca. Absurdalna służalczość wobec kleru, akcentowanie przede wszystkim kary jaka grozi za nieprzestrzeganie przykazań zamiast pociechy, jaką wiara może stanowić, itd. Tak jak nie posłałabym dziecka do głupiego terapeuty tak samo chcę mieć wpływ na to, kto będzie mu mówił, co jest dobre, a co złe podpierając się przy tym boskim autorytetem. W przypadku szkolnych lekcji religii, takiej możliwości niestety nie ma.
              • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:56
                > Ale dlaczego wydaje Ci się, że skoro dziecko nie chce chodzić na religię, albo
                > jest mu to obojętne to jest pozbawione naturalnych ludzkich dylematów???

Jest pozbawione ciekawosci. W koncu wiekszosc kolegow chodzi wiec to naturalne, ze dziecko chce dowiedziec sie co takiego na tych lekcjach jest. Czy rodzic sie na to zgodzi czy nie, czy zdecydowanie zakaze bo uwaza za niebezpieczne czy sprobuje odwiesc od tego pomyslu delikatnie to juz inna sprawa. Chodzi mi wylacznie o to co na ten temat mysli dziecko.

• bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:10
                  Chyba w Twojej wyobraźni.

Moja córka dokładnie wypytała już znane sobie starsze dziewczynki, co się dzieje na lekcjach religii i z czym się wiążą przygotowania do komunii. Usłyszała, że jest nudno i trzeba się uczyć na pamięć pacierzy, pani katechetka krzyczy jak się ma brudne paznokcie, trzeba co niedziela chodzić na niezrozumiałe msze itd. Jakimś trafem, żadne ze znanych nam dzieci nie ekscytuje się fascynującymi lekcjami religii czy kazaniami i o wiele bardziej wolałyby mieć w tym czasie godzine przerwy na zabawę w świetlicy.

W kościele byliśmy z córką parę razy przy okazji różnych uroczystości w rodzinie i wyobraź sobie, że też nie poczuła pragnienia, żeby chodzić tam co niedzielę i stać bez ruchu słuchając rzeczy kompletnie dla niej niezrozumiałych. Mi wydaje się to zupełnie normalne, ja w jej wieku wierzyłam, że wierzę i mimo to msza i lekcje religii nie były żadną atrakcją, i wiem, że moje uczucia podzielała większość klasy.
                  • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:26
                    No, skoro wypytala to co innegotongue_out

Mi wyda
                    > je się to zupełnie normalne, ja w jej wieku wierzyłam, że wierzę i mimo to msza
                    > i lekcje religii nie były żadną atrakcją, i wiem, że moje uczucia podzielała w
                    > iększość klasy.

Dla mnie tez nie bylo to atrakcja w tym wieku. Ale ja tego doswiadczylam na wlasnej skorze i o to mi chodzi o ciekawosc i chec doswiadczenia na wlasnej skorze.

• dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:37
                      A nie przyszło Ci do głowy, że dzieciaki mogą swoją ciekawość skierować w inne, bardziej dla nich interesujące rejony? Lekcje religii są po prostu NUDNE i nic nie wyjaśniają w obszarze przywoływanych przez Ciebie dylematów egzystencjalnych. Bliższe temu są lekcje etyki.
                      • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:48
                        Alez ja wiem ze te lekcje moga byc nudne bo na nie chodzilam. Ale skad dzieci 6letnie, ktore nie chodzily o tym moga wiedziec? Bo im kolezanka powiedziala?
                        • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:47
                          >Bo im kolezanka powiedziala?
                          Tak, dzieci rozmawiają ze sobą o różnych sprawach. Nie wiedziałaś? No cóż, nie będę ukrywać, że jestem zdziwiona Twoją niewiedzą.
                    • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:40
                      Wszystkiego chciałaś zawsze doświadczyć na własnej skórze? Nawet jeśli zapowiadało się na totalnie nudne? Nawet mając ograniczony czas i mogąc realnie wybierać między ciekawym zajęciem (nowa świetlica, zabawki, nowy szkolny plac zabaw, nowe koleżanki i koledzy) a nudnym (religia, siedzenie w ławce przez kolejną z rzędu godzinę)?

Naprawdę, Twoje obawy co do poziomu ciekawości u dzieci, które nie chcą chodzić na religię są zupełnie wyssane z palca.
                      • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:46
                        To nie sa moje obawy a jedynie zdziwienie.
                        • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:48
                          Jak zwał, tak zwał. Zdziwienie Twoje można uzasadnić jedynie próbą podparcia dodatkowym argumentem uprzedniej tezy wink
        • maurra Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:17
          bo tym aktualnym niewierzącym kilkulatkom rodzice nie robią religijnego misz-maszu w głowie od szczenięcych lat, tylko wychowują konsekwentnie poza katolicyzmem.
          Nie ma czego odkręcać, jest prościej i szybciej niz twoje 20 lat.
          • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:23
            Ja tez nie musze niczego odkrecac i tez jestem konsekwentna w tym co ja robie ale najwyrazniej w przeciwienstwie do ciebie ja nie izolowalam dziecka od spoleczenstwa.
            A to ze cos jest szybciej i prosciej wcale nie oznacza ze lepiej
            • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:47
              Ja nie izoluję dziecka od społeczeństwa. Nie mam nawet nic przeciwko jego kontaktom z katolickim klerem czy innymi funkcjonariuszami pod warunkiem, że będzie to w mojej obecności, żebym sama mogła dziecku wytłumaczyć, to czego się od nich dowie.

Na tej samej zasadzie nie puszcza się kilkulatka do kina na film, którego nie zrozumie.
              • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:07
                O izolacji napisalam dziewczynie, ktora sie chelpi ze wychowuje dziecko poza katolicyzmem.
            • katia.seitz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:38
              Nie no, pięknie - okazuje się, że nieposyłanie dziecka na religię jest "izolowaniem dziecka od społeczeństwa".

Może ta wypowiedź da do myślenia tym osobom, które zarzekają się, że religia w szkole publicznej nie stanowi "przymusu społecznego".
              • franczii Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:19
                Przeczytaj lepiej wymiane zdan z maura i nie wyrywaj z kontekstu.
                Wychowanie z dala od katolicyzmu w katolickim spoleczenstwie jest niemozliwe, chyba ze sie dziecko izoluje.
    • kali_pso Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:37

fajnie mieć dziecko, które spełnia oczekiwania i projekcje rodzicówwinkP

Dopytałaś w ogóle dlaczego nie?
      Może siedziała w miejscu, gdzie wyjątkowo świeciło słońce po oczach?winkP
    • sarling Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:45
      Ach, jakie jesteście dzielne i nonkonformistyczne tongue_out
      Ciekawe, czy gdyby dziecko powiedziało "nie" całemu systemowi szkolnictwa ten wybór też spotkałby się z szacunkiem.
      Uprzedzam ewentualne odpyskowanie, wychowanie religijne dziecka jest dla katolika również obowiązkiem, tak jak obowiązek szkolny.
      • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:49
        Dla katolika- tak.
      • morgen_stern Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:25
        Cytatsarling napisała:

> Ach, jakie jesteście dzielne i nonkonformistyczne tongue_out

Po co ta pogarda i czemu wywołuje to w tobie taką, a nie inną reakcję? I czym to się różni od katolików, którzy wychowują dzieci zgodnie ze swoim światopoglądem i wiarą, w czym są lepsi?
      • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:28
        Jeśli się jest katolikiem, to owszem, a jeśli się nie jest, przemyślna argumentacja bierze w łeb.
    • koza_w_rajtuzach Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 08:53
      Na razie w zerówce nie posłałam córki na lekcje religii.. U mojej córki w zerówce zrobili tak, że zajęcia religii są od godziny 15 do 15:30 i są to zajęcia bezpłatne (przedszkole otwarte jest do godziny 16-ej), moja córka normalnie chodzi do godziny 15-ej i w sumie mogłabym ją dwa razy w tygodniu te pół godziny dłużej zostawiać, skoro za darmo wink, ale nie chcę, żeby ktoś za darmo jej pranie mózgu robił.
    • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:05
      to straszne co czytam jak społeczeńswto odchodzi od Boga. Naprawdę, jesteście niewierzacy? wszystkie, które się tu wypowiedziały?

ANia
      • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:05
        Naprawdę, są takie kurozia - ludzie, którzy nie wierzą. Bądź wierzą, ale nie w katolicyzm. To rzeczywiście straszne - ludzie są różni!
        • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:22
          nie o to mi chodziło- zdziwiona jestem, że tyle jest osób albo niewierzących albo niekatolików w naszym kraju.

ANia
          • kropkacom Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:35
            Nie martw się. 90 procent populacji w kraju ochrzci niemowlęta, 80 przygotuje dzieci do przyjęcia pierwszej komunii a 30 pójdzie w niedziele do kościoła.
          • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:38
            Jak się wierzy w 90%, to rzeczywiście, może być szok. Ale te 90% jest z tyłka wyciągnięte, nijak się ma do rzeczywistej osoby osób wierzących i praktykujących. Te ok. 90% to liczba osób ochrzczonych - nijak się z tego nie da wypisać, nawet aktem apostazji. Ciekawiej wychodzą już ankiety pt. ile osób regularnie chodzi do kościoła? Czy też słynne liczenie owieczek, które pokazuje, ile osób teoretycznie jest 'zapisanych' do parafii, a ile rzeczywiście dobrymi katolikami są i do kościoła pomykają. Tu już są liczby bliższe prawdziwym i wychodzą o wiele, wiele mniejsze.
          • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:09
            Czym jesteś zdziwiona? Przecież nawet KRK podaje, ze do kościoła chodzi ok 40% katolików. A oni za katolików uważają ochrzczonych w KRK. No to odejmij ateistów, konwertytów (naprawdę sporo ludzi w Polsce zmienia wyznanie)... Czyli z jakichś powiedzmy 80-75% Polaków-katolików 40% chodzi na msze. Czyli policz ilu jest w Polsce katolików. Nie, nie 36 milionówtongue_out
      • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:04
        Cóż, a myślisz, że te dzieci co chodzą na religię mają takich bogobojnych rodziców wink Zapewniam cię, że dla większości religia to po prostu norma, jak lekcja matematyki, a nie sprawa wiary. Zapewniam, że dziecko niechodzące na religię katolicką nie musi być niewierzące.
      • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:20
        to straszne co czytam jak społeczeńswto odchodzi od Boga
        Którego?
        Bo z kilkaset by się chyba nazbierało.
    • jajko54 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:07
      ja i właśnie się dowiedziałam że jednak wczoraj na religii był bo pani zapomniała go wyprowadzić...
      • jajko54 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:55
        i na dodatek jak mąż powiedział o tym wychowawczyni to ona na to "nic się nie stało". to chyba do nas należy ocena czy się stało czy nie? ja też jestem zdania że nic się nie stało ale jednak wkurzył mnie ten tekst.
      • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:22
        Raczej się stało. Jak dla mnie. Ale ja jestem wyjątkowo antykościelna, więc się nie liczy wink
    • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:11
      moj syn był w zeszłym roku I-klasistą i nie został zapisany na religię.
      w tym też.
      jest ich w klasie dwoje - on i jego bardzo dobra koleżanka z przedszkola.
      religia niestety nie jest na pierwszej lekcji, jest w srodku i na koncu - idą albo na zajęcia w równoległej klasie (bawią się) albo do świetlicy.
      odbieraja to naturalnie - skoro nie chodzimy do kościoła, nie modlimy się do boga - to i nie chodzą na religię.
      syn przyjął to dość naturalnie na zasadzie nie każdy chodzi na szachy, nie każdy chodzi na zajęcia teatralne, nie każdy jeżdzi na narty, nie każdy chodzi na religię.
      • hexella Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:30
        joanna_poz napisała:

> syn przyjął to dość naturalnie na zasadzie nie każdy chodzi na szachy, nie każd
        > y chodzi na zajęcia teatralne, nie każdy jeżdzi na narty, nie każdy chodzi na r
        > eligię.

u nas podobnie. Mam wrażenie, że dzieciaki traktują to naturalnie, nawet okres komunijny w poprzednim roku nie był problematyczny, choć miałam pewne obawy.
        Dużo gorzej wspominam czasy, kiedy to ja byłam dzieciakiem niereligijnym. Działo się wtedysmile ale to chyba przez domniemaną w tamtych czasach analogię niereligijny=komuch.
        • antyka Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:34
          Moja 5-ciolatka chodzi do przedszkola jeszcze - ostatni rok. No i w tym roku zaczyna sie religia. Nie poslalismy jej, mala po dluzszej rozmowie stwierdzila, ze nie chce.
          No i mamy z glowy.
          W poniedzialek w czasie religii zostala zabrana wraz z inna dziewczynka do sali, w ktorej byly super zabawki, wiec byla mega szczesliwa smile
          A co do komunii, to stwierdzilam, ze jesli w jej klasie bedzie szalenstwo komunijne, to ja w tym czasie zabiore na wyprawe do Eurodisneylandu pod Paryzem smile
          • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:40
            Muszą mieć tam w maju najazd Polaków, bo to bardzo częsty pomysł na zadośćuczynienie prezentom komunijnym smile
            • hexella Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:43
              na paczpani, a gadajo że Polska to katolicki krajsmile
              • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:50
                Polska to ochrzczony kraj smile
                • kropkacom Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:51
                  Dokładnie big_grin
            • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:24
              Muszą mieć tam w maju najazd Polaków, bo to bardzo częsty pomysł na zadośćuczynienie prezentom komunijnym
              Tam to w maju musi Lucyfer siedzieć i notować, które to dziecko się wybrało na wycieczkę zamiast do kościoła. Duszyczki jego.
              • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:26
                Ale wiesz, komunie są przez kilka tygodni. A jak Disneyland jest - o zgrozo - prezentem na komunię? Gdzie sprawiedliwość? big_grin
          • milenka_net Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:52

-antyka napisała:

> Moja 5-ciolatka chodzi do przedszkola jeszcze - ostatni rok. No i w tym roku za
            > czyna sie religia. Nie poslalismy jej, mala po dluzszej rozmowie stwierdzila, z
            > e nie chce.
            > No i mamy z glowy.
            > W poniedzialek w czasie religii zostala zabrana wraz z inna dziewczynka do sali
            > , w ktorej byly super zabawki, wiec byla mega szczesliwa smile
            > A co do komunii, to stwierdzilam, ze jesli w jej klasie bedzie szalenstwo komun
            > ijne, to ja w tym czasie zabiore na wyprawe do Eurodisneylandu pod Paryzem smile

Masz racjęsmile

Ja już "komunie" mojego starszego syna przeżyłamsmile
            Dostał poprostu od nas "komunijne" prezenty bezokazyjniesmile co spowodowało konsternację wśród jego " wierzących" kolegów, bo oni aby dostać te prezenty musieli wkuwać na religie, i przejść te wszystke "obrzędy". Piszę w ten sposób , ponieważ znakomita większość wsród kolegów Wiktora nie chce chodzić na religię, nie lubi tego przedmiotu ale nie ma dyskusji z ich rodzicami, każą im więc oni chodzą , bo co ludzie powiedzą.

https://lb2m.lilypie.com/rqAjp2.png
            • jajko54 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 09:54
              u starszego syna nie było żadnego problemu z brakiem komunii. prezentów z tej okazji mu nie dawaliśmy, niedługo był dzień dziecka to normalnie dostał.
            • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:26
              Dostał poprostu od nas "komunijne" prezenty bezokazyjnie co spowodowało konsternację wśród jego " wierzących" kolegów, bo oni aby dostać te prezenty musieli wkuwać na religie, i przejść te wszystke "obrzędy".
              Ja też tak planuję.
              Ciekawe, czy ktoś utworzy wątek pt: Jakim prawem dzieci niekomunijne dstają niekomunijne rezenty w maju? Toz to skandal!
              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:28
                tak, ja zapyałam gdzieś niżej o to? że dostał prezent ok, ale czemu upieracie się że ma to być w tym samym czasie? czy to jakieś zadośćuczynienie za to, że nie chodzi na religię hahahha
              • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:31
                I jawna niesprawiedliwość!
          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:24
            czegoś tu nie rozumiem. Skoro nie uczęszczają na religię, nie idą do komunii to po co w tym samym czasie urzadzacie im jakieś przyjęcia z prezentami? nie mozna im wytłumaczyć, ze taka "imprezę" mają tylko wtym czasie dzieci "religijne"? i czego ich uczycie? że moga mieć wszystko tak? pewnie boicie się, ze byłoby im przykro, że inne dzieci chwalą się otrzymanymi prezentami a one nie miałyby nic do powiedzenia?? nie ma tu madrych mam, któę umiałby to wytłumaczyć swoim dzieciom? czy wychodzicie z założenia, że musza mieć wszystko wasze dzieci? bądźcie konsekwentne- nie idą do komunii to po jaką cholerę dajecie im prezenty w tym czasie?????
            wytłumaczcie mi to madre mamuśki
            Ania
            • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:25
              Pewnie, że muszą mieć wszystko. Nasze dzieci są naj, więc muszą mieć rzeczy naj, również, jeśli chodzi o ilość. No bo przecież jak inaczej? suspicious
              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:26
                ja pytam poważnie, nie bądź sarkastyczna
                • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:32
                  O tej godzinie nie da się ze mną na poważnie - tylko sarkastycznie. Na poważnie to się trzeba umówić z tygodniowym wyprzedzeniem, a czasem jeszcze zdarza mi się poważność odwołać.
            • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:28
              Czyli uważasz, że prezenty są sensem Komunii? Bo tak z tego wynika - że dziecko nie idzie do Komunii, a prezent ma i to cię oburza. A dla mnie sensem Komunii jest właśnie Komunia, społeczność z Bogiem. Te dzieci tego nie mają, więc po co piszesz, że muszą mieć wszystko? Najważniejszego wcale nie mają.

To trochę tak, jakbyś szła na urodziny jednego dziecka i jego rodzeństwu przyniosła po czekoladzie czy książeczce. Też można powiedzieć, że czego to uczy, olaboga. Ale to tylko dzieci.
              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:32
                nie, zupełnie źle mnie zrozumiałaś. Ciekawi mnie dlaczego rodzice tez kupują prezenty dzieciom w czasie komunii mimo, że nie chodzą n areligię.

Ania
                • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:33
                  Proszę pani, a ateiści mają choinki w domu! I jeszcze czasem dzielą się opłatkiem. Do tego kupują dzieciom prezenty. I wolne mają, łachudry jedne!
                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:36
                    no własnie, czemu? smile)
                    ja jestem katoliczką i nie robię prezentów ani nie urządzam świętych sobót , choć wyznania żydowskie takowe mają?? i co?? wiec nie rozumiem tych ludzi- albo są ateistami i po cholerę im choinka? albo tylko udawają, ze nimi są bo to takie "trendy"

Ania
                    • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:43
                      Święte soboty obchodzą też Adwentyści Dnia Siódmego - chrześcijanie. To tak OT.

A tobie po co choinka? Jesteś katoliczką. A choinka jest protestancka. Podobnie jak kalendarze adwentowetongue_out

Naucz się odróżniać sens wiary od tradycji i symboli. Sensem świąt nie jest choinka, sensem Sakramentu nie są prezenty. Więc można być ateistą i mieć choinkę - jako element tradycji. Ja jestem chrześcijanką i obchodzę Noc Kupały wink Tak, dla zabawy i dla tradycji. Podobnie jak Andrzejki. A przecież to wieczór magii i wróżb, samo zło.
                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:47
                        no własnie o to mi chodzi. Skoro się tak ateistki odcinają od wiary a tradycja jest ważna w wierze, temu nie zaprzeczysz, to po co choinka??
                        • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:51
                          Dla jaj. A nie, to Wielkanoc.
                        • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:56
                          my tam mamy rozne tradycje rownież i bez wiarywink
                          możemy.
                        • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:59
                          130 napisała:
                          > no własnie o to mi chodzi. Skoro się tak ateistki odcinają od wiary a tradycja
                          > jest ważna w wierze, temu nie zaprzeczysz, to po co choinka??
                          Tylko udajesz taką niekumatą, tak? Lubisz się podroczyć? Czy może naprawdę uważasz, że ateista (niewierzący, czy jak go tam zwał), nie może wykazywać przywiązania do tradycji?
                          • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:02
                            Nie ma prawa suspicious Jest mentalną wydmuszką, jak można wtedy mieć przywiązanie do jakichkolwiek wartości? Nie ma przywiązania do religii = brak przywiązania do czegokolwiek.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:05
                            może przywiązywać tylko czemu akurat do tych tradycji? świątecznych, religijnych, skoro ma je w d.....
                            jest wiele innych, do których może się przywiązać , ale to mu akurat pasują prawda? bo jest wolne, bo się biesiaduje z rodziną, dostaje prezenty itp.
                            • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:06
                              Bo mamy wolny kraj. Mogę sobie mieć w d. kwestie religijne, a mogę nie mieć kwestii tradycyjnych. Chyba, że bez obowiązkowej daniny na kolędzie i pasterce tak nie wolno?
                            • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:26
                              Aaaa, Ty też jesteś z tych, którzy uważają, że dla ateisty odpowiedni rodzaj tradycji to tylko pochody pierwszomajowe, apele ku czci Lenina itp. Rozumiem i nie mam więcej pytań.
                              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:28
                                no to wyłumacz mi po co ateiście choinka? typowy symbol świąt? co przekaże swojemu dziecku? że po co ją się ubiera? a może nic nie mówi?
                                • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:36
                                  Po co się ją ubiera? Bo taka jest tradycja. A wzięła się z tego, że choinka jest symbolem życia, zielone drzewo w środku mroźnej zimy. Potem rozpowszechnili ją protestanci, bo pasowała do świąt związanych z narodzeniem ich Boga i "przynieśli" do Polski. Nasi przodkowie ją ubierali i my ubieramy - tak bym wyjaśniła jakbym była ateistkąwink A Ty jak wyjaśniasz? Że po co ubierasz? Co ma wspólnego ze świętami? Co cukierki na choince mają wspólnego z Jezusem?

A po co się oblewa wodą w Śmigusa-Dyngusa? Po co się leje wosk w Andrzejki? Czy ktoś wierzy, że coś wywróży? Ja 5 lat temu miałam z wosku ludzki płódwink I nie zaszłam w ciążę (z 2 strony wyglądał jak żubr, w Puszczy Białowieskiej też nie byłam, a Żubra nie pijamsmile)
                                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:40
                                    a kto cię tego nauczył? czyżby rodzice Twoi również byli ateistami i ubierali choinkę jako symbol nowego zycia? swoją drogą dziwne, że nie wiosną. Założę się, ze jako dziecko miałas w domu choinkę i wszystko, co z tym związane i związen ze świętami BN ale dziś już została tylko choinka, do której dorabiasz ideę, bo coś mówisz powiedzieć.
                                    • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:43
                                      Muszę Cię zmartwić. Tak, moja mama była ateistką i bardzo lubiła ubierać choinkę. I jej mama też. Więc u nas ta patologia ciągnie się już przez cztery pokolenia, zgroza.
                                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:48
                                        ok, przyjmuję, ale pewnie w większości obecnych ateistek w dzieciństwie choinka miała swoje miejsce w czasie świąt BN i zasiadano do wieczerzy i pewnie dzielili się opłatkiem.
                                        • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:51
                                          no ale w zasadzie do czego zmierzasz w tych rozwazaniach?
                                          że przez całe życie nie można zmienić pogladów?

ja, przyznaję, byłam wychowywana w rodzinie katolickiej.
                                          jako dorosły człowiek zweryfikowałam swoje poglądy.
                                          nie mam obowiązku kultywowania wiary mojej matki/ czy babki.
                                          ja szanuję ich poglądy, one moje.
                                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:53
                                            no i bardzo dobrze, z tym się zgodzę. Ale czy również porzuciałś ubieranie choinki?
                                            • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:56
                                              juz Ci tu milion razy napisano to słowo - TRADYCJA.
                                              lubimy choinkę, lubimy ją ubierać i lubimy sobie pod nia kłaść prezentysmile

jakoś to szkodzi Twojej wierze?
                                            • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:11
                                              Co Ty masz z tą choinką? O czym by nie napisać Ty ciągle do choinki to sprowadzasz.
                                              Idź do lekarza, może to się jakoś da wyleczyć?
                                              • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:17
                                                moze się boi, że jak ci niewierzący wykupią to prawdziwym katolikom zabrakniewink
                                                • jowita771 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:40
                                                  Choinki powinny być dostępne tylko dla tych, którzy przyniosą zaświadczenie od proboszcza ze swojej parafii, a co!
                                                  A ja to jestem podła niekatoliczka, bo nie dość, że choinkę bezprawnie ubieram, to jeszcze dzieciom "Lulajże Jezuniu" śpiewam jako kołysankę. Dobrze zasypiają przy tym. Czy powinnam odprowadzić jakąś opłatę do KK? Może mają jakiś swój ZAIKS?
                                                  • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:44
                                                    Pozostaje nam zamiast świerka ubierać sosnę, a "Lulajże" śpiewać na inną nutę...
                                                  • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:23
                                                    Choinki powinny być dostępne tylko dla tych, którzy przyniosą zaświadczenie od proboszcza ze swojej parafii, a co!
                                                    A ci, co nielegalnie posadzą choinkę pod domem i sobie ustroją na świeta bez zaświadczenia proboszcza- do lochu.
                                • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:40
                                  Twoja choinka to tradycja dużo krotsza niż Ci się wydaje, a same grudniowe święto ma z kolei tradycję dużo, dużo dłuższą niż chrześcijaństwo. Więc bardziej zasadne jest raczej pytanie po co, w jakim celu, katolicy się pod nie podczepili, hę? Pod POGAŃSKIE ŚWIĘTA, fuj, daj sobie spokój z tym bezeceństwem.
                                  Zresztą jeśli tak bardz chcesz, mogę Ci powiedzieć co ja mówię moim dzieciom. Opowiadam im, że święto to powstało dlatego, że ludzie cieszyli się z tego, że okres znikania światła (słońca) skończył się i od teraz dnia będzie przybywać. Symbolizują to właśnie świeczki i bombki na choince.
                                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:46
                                    rozumiem, że na własne potrzeby masz taką opowieść? bo nigdzie nie znalazłam takiej symboliki, a akurat choinka jest w chrześcijaństwei symbolem "Chrystusa jako źródła życia" i przepraszam cie bardzo, ale nie miałam żadnego wpływu na to, że przyjechała z protestanckich Niemiec- obecnie jest to typowy symbol świąt BN i dlatego pytam co u ateistów znaczy?
                                    • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:52
                                      >bo nigdzie nie znalazłam takiej symboliki,

Nie znasz symboliki i obrzędów związanych z przesileniem zimowym? W Grecji, Rzymie, pogańskiej Europie?
                                      Cóż, to nie moja wina, że jesteś niedouczona.
                                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:54
                                        i chcesz mi powiedzieć że ubierając choinkę własnie kultywujesz tamte tradycje tak?
                                        • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:05
                                          Tak. Też się cieszę, że dzień będzie dłuższy. To jest bardzo proste i pierwotne.
                                      • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:01
                                        BTW, ktoś mi odpowie, dlaczego katolicy nałogowo zapalają i - o zgrozo! - wystawiają w oknach w święta BN hanukowe świeczniki? Po co im ta tradycja?
                                        A kto wie, że Chrystus nie narodził się w Swięto Hanuki tylko w okolicy święta Sukot, czyli pod koniec września?
                                        • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:14
                                          > BTW, ktoś mi odpowie, dlaczego katolicy nałogowo zapalają i - o zgrozo! - wysta
                                          > wiają w oknach w święta BN hanukowe świeczniki? Po co im ta tradycja?

Ojtam ojtam, oni mogą. Chanukowych świeczników nie widziałam, ale to akurat pochwalamsmile

> A kto wie, że Chrystus nie narodził się w Swięto Hanuki tylko w okolicy święta
                                          > Sukot, czyli pod koniec września?

A to wszyscy wiedzą, to tylko niektórzy ateiści myślą, że posiadają jakąś tajemną wiedzę, której nie znają chrześcijaniesmile To znaczy tak naprawdę nie wiadomo kiedy się narodził, ale wiadomo, że nie 25 grudniasmile Data BN jest symboliczna - bo i sensem świąt nie jest dokładnie upamiętnienie dnia, a wspominanie wydarzenia, jakim było przyjście Boga na świat. Naprawdę, chrześcijanie nie świętują wtedy pogańskich świąt.
                                          • bri Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:36
                                            Data BN jest symboliczna -
                                            > bo i sensem świąt nie jest dokładnie upamiętnienie dnia, a wspominanie wydarze
                                            > nia, jakim było przyjście Boga na świat

Data jest symboliczna, bo kościół "szerząc" wiarę chciał wyprzeć wierzenia pogańskie i celowo dostosował terminy swoich najważniejszych świąt do dotychczas obchodzonych świąt pogańskich.
                                        • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:15
                                          Pytam się!!!
                                          Gdzie są te forumowe katoliczki?
                                          Po co te hanukowe świeczniki w święta BN?

Kurcze, a może ja mam obsesje świecznikową.... ale tyle ich jest w oknach przed świętami, że chyba jestem usprawiedliwiona.

• naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:26
                                            Ja sądzę, że jest to tylko i wyłącznie element dekoracyjny. Nic więcej.
                                            Tyle, ze dziwne jest to, że oni mogą przywłaszczać z innych religii, nawet od pogan, a ateiści wara od "ich" tradycji.
                                    • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:59
                                      ale nie miałam żadnego wpływu na to,
                                      > że przyjechała z protestanckich Niemiec- obecnie jest to typowy symbol świąt B
                                      > N i dlatego pytam co u ateistów znaczy?

Tu nie chodzi o protestanckie Niemcy, a o protestantów w ogóle. W Polsce też "używali" jej najpierw protestanci. Tak Ci tylko uświadamiam. Czepiasz się ateistów, że kultywują "obcy" zwyczaj a sama tak robisz. Co dla nich znaczy? Ano tradycja, już Ci to pisano. Może symbolizować wiele rzeczy. A może być po prostu urozmaicaniem na zimowe wieczory.
                                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:23
                                        i znowu się czepiasz, przyjechała choinka z protestanckich Niemiec, dlatgeo nie napisałam, z eprzyjechała od protestantów, boszzzzzz. Obecni ludzie kultywują tradycje im bliskie i nie rozpatrują kilkuset lat wstecz czy nawet jeszcze dawniej skąd się wzięła ta czy inna tradycja? a matki ateistki, któe sie tu wypowaidają zapewnie w dzieciństwie również posiadały choinkę jako symbol świąt BN, ale że odeszły od wiary a choinka im się podoba to dorabiają do tego ideeologię, ze niby kultywują pogańskie tradycje, tak jak my - katolicyMój Aluś
                                        • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:29
                                          No dobra, czas już żebyś napisała: "a-kuku!"
                                          To nie może być na serio, jaja sobie robisz i tyle.
                                        • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:34
                                          > i znowu się czepiasz, przyjechała choinka z protestanckich Niemiec, dlatgeo nie napisałam, z eprzyjechała od protestantów,
                                          boszzzzzz.

Bo mylisz pojęcia. Pomijasz polskich protestantów w tym łańcuchuwink

>Obecni ludzie kultywują tradycje im bliskie i nie rozpatrują kilkuset lat wstecz czy nawet jeszcze dawniej skąd się
                                          wzięła ta czy inna tradycja?

No to skoro nie rozpatrujesz, to po co pytasz ateistek na co im choinki??? One nie rozpatrują...

>ale że odeszły od wiary a choinka im się podoba to dorabiają do tego ideeologię, ze niby kultywują pogańskie
                                          tradycje, tak jak my - katolicy

A skąd wiesz, że nie kultywują? Symbole mogą zmieniać znaczenie, swastyka - najlepszy przykład. Zresztą nie wiesz ile ateistek odpowiada Ci żartobliwie, czepiasz się i strasznie jesteś zacietrzewiona. I tak, Wy katolicy kultywujecie sporo tradycji pogańskich. Relikwie to chyba najlepszy przykład...
                                          • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:39
                                            Nie ma polskich protestantów i nie było. Polska katolicyzmem stoi i basta suspicious Cała reszta to ateiści, którzy bezkarnie podprowadzili choinkę i jeszcze się tego nie wstydzą!
                                          • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:05
                                            Nie wiem, czy jest sens, ale...
                                            Ja nie kultywuję tradycji pogańskich, ani (akurat wyjątkowo w tym przypadku) nie żartuję sobie. Nic na to nie poradzę, że ja naprawdę - gdy tak siedzę i patrzę na choinkę (którą nie ja ubieram i której nawet za bardzo nie lubię, och ten bałagan!) - rozmyślam o rytuałach związanych ze światłem i ciemnością obecnych w historii człowieka.
                                            Tak już mam i nic na to nie poradzę. Jedni lubią zaglądać innym za firanki i pod choinkę, a ja lubię sobie pokontemplować tak odległe sprawy.
                                            Wyobrażam sobie jak też wyglądało takie Hanukkah w czasach Chrystusa, jak po kolei rozpalano ogniska na wzgórzach otaczających Jerozolimę. Albo jak też wyglądały Rzymskie Saturnalia, w czasie których przystrajano ozdobami zimozielone rośliny (ach, coś mi to przypomina, tylko co?), dawano sobie prezenty, biesiadowano, wyzwalano niewolników. Albo zastanawiam się jak też zwycięstwo światła nad ciemnością czcili pradawni słowianie.
                                            Lubię poczuć tę subtelną nić wiążącą nas z ludzmi żyjącymi tutaj tyle wieków przed nami. Fajnie jest pomyśleć, że oni świętowali w tym samym czasie, że ten moment nie jest przypadkowy, że ma jakieś ogólnoludzkie znaczenie.
                                            Wiem, że dla niektórych to jak bajka o żelaznym wilku...
                                            • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:21
                                              tak, no dobra, pochwaliłas się już swoją wiedza o zamierzchłych czasach, swoim filozoficznym umysłem,, a tak naprawdę? lubią Cię ludzie? umiesz rozmawaić z ludźmi na codzinne tematy?
                                              • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:42
                                                Jedni lubią inni nie.
                                                Jeśli codzienne oznacza rozważania nt: "dlaczego Kowalscy obchodzą/nie obchodzą świąt i jak w ogole tak śmią" to nie, nie umiem.
                                        • bez_seller Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:25
                                          anek130 napisała:
                                          >
                                          a matki ateistki, któe sie tu wypowaidają zapewnie w dzieciństwie również posiadały choinkę jako
                                          symbol świąt BN, ale że odeszły od wiary a choinka im się podoba to dorabiają do tego ideeologię, ze niby kultywują pogańskie
                                          tradycje, tak jak my - katolicy
                                          >

Tak, posiadalam choinke i nadal ja posiadam, gdyz w grudniowe i styczniowe wieczory rozjasnia dom, a przy plonacym kominku wyglada jak z bajki Andersena. Uwielbiam takie domowe klimaty. W Wigilie gotuje barszcz i robie uszka, sluchamy koled, wspominamy tych, ktorzy odeszli, dajemy sobie prezenty i zyczymy wszystkiego najlepszego. Gdybym miala jakis kosciol blisko to i na pasterke bym poszla pospiewac na cale gardlo, no ale w Boga i tak nie wierze.
                                • attiya Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 09.09.11, 07:07
                                  w wątku przeczytałam ileś tam razy, że choinka to nie jest symbol kk tylko symbol odrodzenia, nie związany z tą religią ale co tam, dla Cię napiszę to jeszcze raz
                            • milenka_net Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:57
                              anek130 napisała:

> może przywiązywać tylko czemu akurat do tych tradycji? świątecznych, religijnyc
                              > h, skoro ma je w d.....
                              > jest wiele innych, do których może się przywiązać , ale to mu akurat pasują pra
                              > wda? bo jest wolne, bo się biesiaduje z rodziną, dostaje prezenty itp.
                              >

Skoro masz tak mocno ograniczony tok rozumowania to musisz być "prawdziwą' katoliczką.
                              Bez dwóch zdań!
                              A czemu, a czemu? Bo nie ma dżemusmile
                              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:24
                                no tak, Ty to nalezysz do tych mądrych, które umieją odpowiedzieć "bo nie ma dżemu" - na wszystkie pytania tak odpowiadasz?
                        • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:03
                          Nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Dlaczego jako katoliczka przejęłaś protestancką tradycję?

Nie, tradycja w wierze nie jest ważna (chyba, że mowa o tradycji apostolskiej i pierwszych chrześcijan). Choinka i barszczyk z uszkami są miłym dodatkiem, ale absolutnie nie są ważne. W wierze ważna jest wiara i owoce wiary. Jajeczka, króliczki, prezenty to tylko dodatek, tradycja dla ludzi, w życiu religijnym i relacji człowieka z Bogiem zupełnie nieistotna. Tradycja jest ważna dla tożsamości kulturowej, etnicznej. Wigilia, karp i opłatek stały się tradycją polską, związaną oczywiście z świętem chrześcijańskim, ale są czymś typowo polskim. Nie są sensem BN. Więc dlaczego Polacy mają nie kultywować tradycji? To nie ma nic wspólnego z wiarą.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:06
                            zgadzam się z Tobą, ale nie chciała się wgłębiać w sens świąt Bożego Narodzenia skoro tu tyle innowierców bądź niewierzących
                            • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:11
                              Nie rozumiem Cię. Skoro się zgadzasz, to o co Ci chodzi? Skoro tradycja to tylko taki dodatek, pomagający czuć przynależność do danego kręgu kulturowego, to co złego w tym, ze ateiści mają choinki, prezenty itd?

"Innowierców" na tym forum chyba nie ma. Nigdy żadna się nie chwaliła, ze jest Żydówką czy muzułmanką, czy buddystką.
                              • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:14
                                Bo im się nie należy. To jak z tymi prezentami - dostajesz śmietankę, a żadnej roboty czy starania się (choćby o godne przeżycie świąt, odpowiednie przygotowanie psychiczne, etc.). Czysta, jawna, żywa niesprawiedliwość.
                                Widocznie sam fakt istoty przeżywania BN czy komunii nie jest wystarczający, musi być jeszcze otoczka. A skoro to przeżywanie jest takie ciężkie, że aż się należy nagroda, dlaczego inni mają to dostać za free? Pomyśl wink
                              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:18
                                bo bede się upierać, że to nadal głowny symbol i tradycja świąt katolickich, wiem że to płytkie i nie o to chodzi wswięta, ale znakomita częśc społeczeństwa niestety uważa, ze bez choinki nie ma świąt. Myślę sobie, że gdybym nie była katoliczką to nie chciałoby mi się poprostu ubierac choinki itp.- mozna robić lub wymyśleć swój sposób spędzenia tego i tak wolnego czasu.
                                • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:30
                                  > bo bede się upierać, że to nadal głowny symbol i tradycja świąt katolickich

Nie katolickich, a chrześcijańskich. Może już jestem z tym nudna, ale będę za każdym razem to podkreślać - katolik to nie synonim chrześcijanina i niech się katolicy nauczą, które święta są katolickie, a które chrześcijańskie. Swoją drogą, tak się czepiać tej choinki... Najważniejszy w BN jest solenizant, nie choinka o czym i sporo katolików zapominawink

I napisałam Ci kilka razy - symbol rozpowszechniony przez protestantyzm, więc nie jest tradycją katolicką, przejęliście ją od innych - tak jak ateiści. Dlaczego przejęli go katolicy? Muszą mieć tak jak inni?

ale znakomita częśc społeczeństwa
                                  > niestety uważa, ze bez choinki nie ma świąt

Dlaczego niestety? Wiesz jak to napędza gospodarkę?

Myślę sobie, że gdybym nie była ka
                                  > toliczką to nie chciałoby mi się poprostu ubierac choinki itp.- mozna robić lub
                                  > wymyśleć swój sposób spędzenia tego i tak wolnego czasu.

A dlaczego zakładasz, że nie będąc katoliczką nie byłabyś chrześcijanką i nie obchodziła BN?
                                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:37
                                    czepiasz sie słów, a niepotrzebnie. Dobrze- gdybym była ateistką- lepiej? naprawdę chcesz mi udowodnić, ze nie znam własnej wiary, tradycji itp.?życze powodzenia
                                • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:31
                                  >Myślę sobie, że gdybym nie była ka
                                  > toliczką to nie chciałoby mi się poprostu ubierac choinki itp.- mozna robić lub
                                  > wymyśleć swój sposób spędzenia tego i tak wolnego czasu.

To może lepiej już sobie odpuść myślenie, bo słabo Ci to idzie. Pogódź się z tym, że ludzie nie zostali stworzeni na Twój obraz i podobieństwo.
                                  To nie jest takie trudne, jak się na początku wydaje. Np ja już się pogodziłam, że mój mąż i dzieci lubią choinkę, chociaż dla mnie to tylko śmieć i zawalidroga.

• naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:11
                              Ci innowiercy i ateiści wiedzą więcej na temat Twoje religii i Twoich 'tradycji' niż Ty, rzeczywiście trudno dyskutować. Też bym się wycofała na Twoim miejscu.
                              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:19
                                dlaczego tak myślisz?
                      • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:48
                        Pójdziesz do piekła suspicious Może jeszcze HP czytałaś? Albo powieści o wampirach? smile
                        • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:55
                          Czytałam HP, kocham HP, byłam dwa razy na ostatnim filmietongue_out O wampirach to nie lubię, próbowałam Zmierzch, ale głupie totosad

Tylko ja potrafię odróżnić praktykowanie magii (co jest dla mnie grzechem) od puszczania wianków w Noc Kupały. I odróżniam choinkę jako symbol życia od świętowania BOŻEGO Narodzenia. I nie rozumiem jak można tego nie rozumieć...
                          • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:56
                            Głupie, jak but, ale czyta się po prostu samo smile Nie pytaj, dlaczego. Może pomimo tego?
                            • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:07
                              Znaczy ja polubić próbowałamtongue_out Przeczytałam i płakałam z żalu nad tymi dżewami.
                              • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:10
                                Jejku, jak nie pasuje, to nie czytaj przecież, nie ma obowiązku big_grin Mi też się podobało tak średnio, za to czytało się wybitnie, szast-prast i książka skończona.
                                • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:12
                                  Nie zaczyna się zdania od MI! Jesteś alalfabetkom i wspułczuję twoim kanarką!!!!!
                                  • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:20
                                    Nie mam kanarków sad
                                    • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:21
                                      Przy okazji - dziękuję za zwrócenie uwagi, nie miałam świadomości popełniania błędu smile Może się poprawię.
                                    • attiya Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 09.09.11, 07:05
                                      to kup koniecznie, bo potem trauma na całe życie big_grin
                    • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:45
                      Choinka nie jest katolicka, nie jest nawet chrześcijańska. W tym roku będę miała choinkę - produkuję bombki od jakiegoś czasu, techniką wszelaką, to się będę chwalić.
                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:49
                        podaję najbardziej znaay zewnętrzny symbol świąt, nie doszukujcie się głębszego sensu, nie będę przecież was nawracać i rozmawiać tu o Bogu. Dziwi mnie tylko, że Ci którzy się tak zapierają wiary chrześcijańskiej mają choinki i kupują sobie prezenty świąteczne? pytam po co?? można to zrobić w innym czasie i co by się stało??
                        • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:53
                          Nic by się nie stało, ale sęk w tym, że akurat nie mam choinki - nie kupię jej teraz oraz nie mam jeszcze wszystkich bombek.
                          Oraz - skoro mam mieć gdzieś obchodzenie religijne świąt, to nie będę specjalnie rozdzielać posiadania choinki od tego, że BN akurat w kalendarzu wypadają. Bo wtedy bym się tą religijnością przejmowała.
                          • attiya Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 08.09.11, 21:54
                            myślisz, że kompletowanie bombek może zająć kilka lat?
                            big_grin
                  • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:40
                    Toż to niesprawiedliwośc, że mają wolne. Młotki w dłoń i na budowę, do roboty!
                • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:34
                  Bo mają do tego pełne prawo. I gdy Henio komunijny wyciągnie Iphona, to Zbyszek niekomunijny wyciągnie Game Boya, tak Cię to mierzi, "mądra mamuśko"?
                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:38
                    ja to rozumiem, że mus mieć. Pytam czy nie można tego kupić w innym czasie?????
                    dlatego, żeby w poniedziałek w szkole po niedzieli komunijnej twoje dziecko nie stało z boku???? hmmmm, dziwne, bo jak ma nie chodzić n areligię to wtedy może "odstawać" od swoich kolegów.
                    • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:50
                      A dlaczego w innym terminie? Żeby dzieci komunijne nie pomyślały, że coś tu nie gra - one się starają (obecności, msze, wierszyki) i mają coś za to, a dzieci niekomunijne po prostu dostały wyprawę? Żeby nie poczuły się zrobione w bambuko? Przecież jeśli są przygotowane odpowiednio (czyli nastawienia na sakrament, a nie imprezę, gości i prezenty), to kwestia tego, że ktoś w tym czasie pojechał na wakacje / dostał nowy komputer, będzie go interesowała tyle, ile zeszłoroczny śnieg.
                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:53
                        naprawdę kupujesz dziekcu niekomunijnemu prezent w tym a nie innym czasie tylko po to, aby to komunijne nie pomyślało sobie" ojej"?
                        • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:55
                          Ja tam jeszcze nikomu niczemu nie kupuję, moje dzieci jeszcze w brzuchu siedzą. Zanim będą w wieku komunijnym może się wiele zmienić i moje podejście do pojechania do Disneylandu mogą się zmienić.
                          Natomiast jeśli dziecko ma dostać prezent (bo jest małe i głupiutkie i żeby się nie czuło inne od obdarowywanych stosem prezentów rówieśników), to tak, specjalnie w tym samym terminie. Inaczej równoważenie typowego przeżywania komunii w Polsce nie miałoby sensu. Ale, jak napisałam, nie gwarantuję, że dzieciny moje dostaną wycieczkę, czy coś. To jest niezły pomysł, ale nie jeden jedyny.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:03
                            jak idzie do komunii to już nie jest małe i głupiutkie. I czy nie można nauczycc dzieci, że nie ma się w życiu wszystkiego??? oczywiscie jeśli tak uważa rodzic, bo pewnie większość tu zaraz mnie zje i powie, jak to ich dziecko moze czxegoś nie mieć- musi miec wszystko.... a potem mmay takie społęczeństwo jakie mamay.........
                            • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:06
                              Nie zrozumiałaś. Prezenty dla dzieci niekomunijnych są pewną reakcją, a nie powodem.
                              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:07
                                reakcją na co?
                            • ciociacesia ale dlaczego chcesz 07.09.11, 14:03
                              > jak idzie do komunii to już nie jest małe i głupiutkie. I czy nie można nauczyc
                              > c dzieci, że nie ma się w życiu wszystkiego??? oczywiscie jeśli tak uważa rodzi
                              > c, bo pewnie większość tu zaraz mnie zje i powie, jak to ich dziecko moze czxeg
                              > oś nie mieć- musi miec wszystko.... a potem mmay takie społęczeństwo jakie mama
                              > y.........
                              nam mowic jak mamy wychowywac nasze dzieci? moze naucze ze nie moze miec wszystkiego a moze naucze ze jak cos chce to musi tylko sie postarac i moze osiagnac wszystko.
                              • anek130 Re: ale dlaczego chcesz 07.09.11, 14:19
                                o tak, postarac się to coś innego, nie mówię jak wychowywać- dałam tylko przykład, ze niektóre niestety tego własnie uczą swoje pociechy.
                                • ciociacesia ale ze co? 07.09.11, 14:47
                                  masz pretensje ze matka cce dziecku oszczedzic przykrosci jesli moze? wiadomo z gory ze nie zawsze bedzie mogla, wiec zdazy sie nauczyc ze nie zawsze wszystko moze miec. cvzy moze jestes zwolenniczka modelu ze dziecko nalezy kopnac co rano, niech sie przyzwyczaja ze zycie to nie bajka?
                • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:37
                  ja tam chyba prezentu nie kupię, bo moj syn i bez komunii posiada większość z listy typowych prezentów komunijnych (konsola, wypasiony nowy rower etc).
                  zgroza, co?smile
                  • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:51
                    Zgroza i niesprawiedliwość!
                  • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:51
                    Quada ma? Kucyka ma? Basen w ogrodzie? Coś na pewno się wymyśli wink
                    • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:56
                      Tylko nie jedź do Disneylandu, bo tam czeka Szaaaatan.
                      • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:57
                        Może być Legoland?
                        • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:21
                          Trzeba się księdza spytać.
                        • attiya Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 08.09.11, 22:01
                          ostatecznie może być Poland big_grin
                • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:39
                  Dobrze zrozumiałam. Po prostu zbyt wielką wagę przykładasz do prezentów. Kupują bo chcą, bo dzieci w szkole będą się chwalić, więc nie chcą, żeby dziecko nie czuło się wykluczone. Lepsze to niż posyłanie pod publiczkę. Ja w czasie pierwszokomunijnym prezentu nie kupię. Będę mądrą mamą i powiem, że na konfirmację dostanie lepsze prezentytongue_out
                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:41
                    a nie czuje się wykluczone jak nie chodzi na religię?? bądź konsekwente. Widac bierzecie z religii to, co wam pasuje i jest wygodne. Mówię o prezentach , bo o Bogu przecież nie będę tu rozmawiać, jak żadna nie posyła dziecka n areligię i jest ateistką
                    • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:46
                      Podpięłaś się pode mnie, więc odpowiem za siebie. Jestem jedną z wielu nie-matek na tym forum, więc moje dziecko się nie czuje, bo go nie ma. Na religię pójdzie - jak już będzie, tylko nie w szkole, chyba, że jakimś cudem wszystkie dzieci z parafii trafią do jednej szkoły i będzie im można zorganizować w szkolewink Zaznaczyłam, że jestem wierząca, więc czemu o Bogu nie chcesz rozmawiać?
                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:51
                        w taki razie źle się podpięłam, bo cała reszta mam tu wypowiadających się w Boga chyba nie wierzy, przynajmniej tego najbardziej znanegosmile)
                        • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:06
                          , przynajmniej tego najbardziej znanego
                          Dobre big_grin
                    • pleschanka Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:56
                      anek130 napisała:
                      > Widac
                      > bierzecie z religii to, co wam pasuje i jest wygodne.

No i dokładnie - biorę sobie z różnych religii to, co mi pasuje i co mnie bawi (prezenty, wianki, choinka, zwiedzanie świątyń, i co tam jeszcze), odrzucam to, co uważam za absurdalne (bogów, posłuszeństwo wobec bożych funkcjonariuszy, indoktrynacje).
                    • ciociacesia trafilas w sedno 07.09.11, 14:11
                      > a nie czuje się wykluczone jak nie chodzi na religię?? bądź konsekwente. Widac
                      > bierzecie z religii to, co wam pasuje i jest wygodne.
                      to katolicy i chrzescijanie i inni wyznawcy maja obowiazek brac swoja religiez dobrodziejstwem inwentarza. jak ateistka czy agnostyczka moge sobie brac co mi wygodnie i skomponowac moj wlasny system wierzen w ktorym jest miejsce na krasnala z broda od prezentow, wrozke, zebuszke, choinke i reinkarnacje. na pocieszenie ja pojde za to do piekla a tobie przestrzeganie regul i branie na klate wszystkiego co w watykanie zapodaja ma zapewnic miejsce w niebie, wiec chyba strasznie niesprawiedliwy ten uklad nie jest?
                      • anek130 Re: trafilas w sedno 07.09.11, 14:21
                        i w końcu jakas sensowan odpowiedź, dziękuję
                      • dorry Re: trafilas w sedno 07.09.11, 14:21
                        A co będzie, jeśli okaże się, że jednak w piekle jest lepsza imprezka? Klops normalnie.
                        • ciociacesia kwestia gustu 07.09.11, 14:45
                          to co dla mnie swietna imprezka dla katolika moze byc pieklem smile
                          jak w south parku gdzie w niebie sa tylko mormoni i jest tam max nudno smile
              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:33
                jeszcze doczytałam Twój post, ja posyłam dziecko n areligię i sama chodzę do kościoła, pytałam cynicznie, czy te mamy które się tu wypowiadają uważają, że ich dzieci muszą mieć wszystko i nie mogą być gorsze od tych, co chodzą na religię i stąd te prezenty.

Ania
                • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:48
                  No najwidoczniej muszą.
                • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:59
                  Jeśli najczęstszym argumentem za posyłaniem dziecka do komunii, nawet jeśli rodzice tak średnio, jeśli w ogóle, wierzący, jest: bo się będzie czuło wyobcowane, wszyscy mają zamieszanie, a potem prezenty, a twoje będzie miało nic, to kontrargumentem jest: zamieszanie można zrobić z innego powodu, a prezenty dać tak sobie.
                  Jakby nie było takiego parcia na te wszystkie gadżety, bajery, etc., to nie trzeba byłoby rekompensować tego wypasioną wycieczką. Proste, nie? suspicious
                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:09
                    ale skoro jesteście takie nonkonformistyczne to czemu poddajecie się takiej głupiej presji?????? nie możecie być ponad to?
            • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:30
              Skoro nie uczęszczają na religię, nie idą do komunii to po co w tym samym czasie urzadzacie im jakieś przyjęcia z prezentami
              ha!
              Już się pierwsza znalazła.

Załóż osobny wątek. Obok tego, czy ateiści mają prawo obchodzić święta Bożego Narodzenia i otrzymywać prezenty bożonarodzeniowe. Załóż.
              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:39
                nie odszczekuj się tylko odpowiedz, tak jak potrafisz najmądrzej, spóbuj
                • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:00
                  nie odszczekuj się
                  Nie grzesz, bo się usmażysz w piekle! Jesteś niegrzeczna.
                  I odpowiedziałam Ci dawno temu, a Ty dalej swoje.
            • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:32
              nie idą do komunii to po jaką cholerę dajecie im prezenty w tym czasie?????
              Twoje idzie do komuni to po jaką cholerę dajesz mu prezenty w tym czasie?????
              • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:34
                Bo wszyscy dostają, to co będzie się wyróżniało? suspicious Toż to wstyd.
              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:42
                widzę, ze nie umiesz odpowiedzieć na to pytanie, amyślałam, że to proste
                • morgen_stern Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:46
                  Dla mnie jest to tak proste, że bezsensowne wydaje się raczej twoje pytanie smile
                  Żałujesz tym dzieciakom prezentów? To tak po katolicku? tongue_out
                  • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:54
                    Skoro już się ponosi wyrzeczenia, finansuje sukienkę/garnitur, zapierdziela na nauki czy inne spotkania, urządza przyjęcie - to dlaczego ci cholerni ateiści i inne diabelskie wynalazki mają mieć frajdę z prezentów bez finansowania, zapierdzielania i urządzania?
                    • maurra Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:05
                      prawda? i jeszcze że 6-latki nie siedzą i nie buczą sekowane i naznaczone innością na korytarzu
                      straszone wizją toczących je w ziemi robali
                      • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:09
                        Dokładnie. Ja żałuję, że wyprowadzono kary cielesne ze szkół. To NIESPRAWIEDLIWE. Kotolickie dzieciaki siedziałyby na religii, a te szatańskie mogłyby być bite linijką po rękach. Niech wiedzą że najważniejsza jest w życiu sprawiedliwość.
                      • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:10
                        A powinny, powinny - bo przecież kara musi być, żeby dla innych była nagroda.
                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:55
                    nie dzieciom, pytam rodziców. Zapewnie te dzieci mają i tak wszystko, co zechcą, bo tak zapewne sa wychowywane, wiec jeden prezent mniej czy wiecej, co za różnica- ciekawe dlaczego dostają prezenty na komunię,? skoro nie były na niej? czego ich to uczy?
                    ale to już zupełnie głębsze rozmowy o wychowaniu
                    • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:01
                      Wiadomo, dziecko katolickie to skromniutkie, wychowywane z zabawkami w postaci łyżek i garnków. Nie to co dzieci ateistyczne - rozpuszczone bachory, które mają wszystko, bo widocznie należy zapełnić im emocjonalną pustkę, jaka powstanie, jeśli nie pójdą na religię i nie wysłuchają, że ich rodzice bez cotygodniowej mszy trafią do piekła.
                    • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:02
                      "Zapewne" - bardzo istotne zastrzeżenie.
                      Nie miałam zamiaru kupować córce niczego w okolicach komunii, ale chyba jednak to zrobię - dla podqrwienia szczególnego rodzaju katolików.
                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:12

nie jestem szczególnym rodzajem katolika, powiedziałabym nawet, że marny ze mnie katolik, ale jak bym nie wierzyła i nie szanowała swojej religii, była nastawiona"anty" to koscioła katolickiego to w dupie bym miała to, że moje dziecko nie dostałoby prezentu w czasie komuniii. CZy musi???? czy wasze dzieci musza mieć wszystko co inni? albo czujecie się lepsi od katolików i nie powolilibyście, aby katolickie dziecko miało lepsza zabawkę od niekatolickiego?
                        • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:18
                          > nie jestem szczególnym rodzajem katolika

Niestety jesteś - należysz do dość dużej grupy szczególnie zainteresowanych cudzą michą.

czy wasze dzieci musza mie
                          > ć wszystko co inni?

A czemu Cię to tak boli? Muszą, nie muszą, nie Twoja sprawa.

nie powolilibyście,
                          > aby katolickie dziecko miało lepsza zabawkę od niekatolickiego?

Czyli moja diagnoza była prawidłowa.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:22
                            zupełnie mnie źle oceniłaś, własnie chodzi mi o to, że gdybym nie była katolikiem i nie posłała dziecka do komunii to nie widziałabym sensu kupowania mu w tym czasie czegokolwiek? bo niby z jakiej okazji??
                            no ale moje dziecko ma 6 lat i wie, ze nie wszystko może mieć i że inni moga mieć więcej i lepiej,
                            • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:25
                              > no ale moje dziecko ma 6 lat i wie, ze nie wszystko może mieć i że inni moga mi
                              > eć więcej i lepiej,
                              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:27
                                no dobrze, pewnie sa wyjątki, ja cały cza spisze do mam, które rekompensują coś (nie wiem co) dzieciom i w czssie komuniii urzadzają przyjęcia i dawają prezenty itp.
                                • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:50
                                  Poprawnie jest: "dają" smile
                                • methinks Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:56
                                  Rekompensuja, ale nie to, o czym myslisz. Rekompensuja im to, ze dzieciaki w poniedzialek po komunii przechwalaja sie, co dostaly, jaki super telefon, albo komputer. Kazde (uogolniam, ale swiadomie) dostanie cos fajnego, cos czym mozna zaszpanowac. Nie rozmawiaja jaka piekna kumunie mialy i jakim wielkim przezyciem religijnym bylo przyjecie pierwszej komunii. Najwazniejsze tematy to x-boxy i quady. W zwiazku z tym niektore dzieciaki z rodzin niewierzacych tez dostaja prezenty, zeby nie czuc sie z tym zle. Przy czym zaznaczam - ja tego ani nie popieram, ani nie krytykuje, tylko wyjasniam mechanizm.

Moze zle jest nie to, ze dzieci z rodzin niekatolickich dostaja prezenty w czasie komunii, tylko to, ze dzieci katolickie je dostaja?
                                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:30
                                    no przeciez ja to rozumiem, tylko pytam po co? jak kolega syna ma urodziny i na drugi dzien przyniesie fajną nową zabwkę to co? ja swojemu tez mam kupic? przecież jestem w stanie mu wytłumaczyć, ze miał urodziny i dlatego ma nowa zabawkę, chyba takie duż edzieci potrafią zrozxumieć że dzieci komunijne dostały prezenty, bo poszły do komunii (to oczywiście w dużym uproszczeniu, bo zaraz ktoś się doczepi, że ja myśle tylko o prezentach).
                                    Chciałam żeby mi tu mama któraś napisała to prosto w oczy, że tak -kupuje swojemu dziecko prezent, żeby nie czuło się źle w poniedziałek po komunii. To ja się pytam czy to jest mądre i wychowawcze? zapewnei inne dzieci biedniejsze dostały tylko zegarek
                                    • methinks Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:46
                                      Podyskutujmy wiec o wielkiej madrosci i wartosci wychowawczej dawania prezentow na komunie.

Troche co innego jest, kiedy wszystkie dzieciaki dostaja kupe prezentow, a twoje dziecko nie, a co innego, kiedy jedno dziecko ma urodziny. Ja roznice widze.
                            • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:46
                              własnie chodzi mi o to, że gdybym nie była katoliki
                              > em i nie posłała dziecka do komunii to nie widziałabym sensu kupowania mu w tym
                              > czasie czegokolwiek

Ja na przykład nie widzę sensu kupowania czegokolwiek nawet z okazji komunii, uważam, że ludziom się w dupach poprzewracało i pierwotny sens uroczystości dawno odjechał quadem. Nie ma ani jednego racjonalnego powodu, dla którego dzieci idące do komunii są obdarowywane czymkolwiek - a jednak są. Kluczowa jest jednak inna kwestia - co mnie to obchodzi?

no ale moje dziecko ma 6 lat i wie, ze nie wszystko może mieć i że inni moga mi
                              > eć więcej i lepie

Przyda mu się ta świadomość, kiedy koledzy z klasy będą w komunijną niedzielę gnać nowiutkim, lśniącym skuterem przez osiedle.
                              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:50
                                też ni erozumiem sensu tych wypasionych prezentów i tak, wiem, że czekają go rozczarowania, co do przyszłego zycia i konkurowania z kolegami o najlepszy telefon bądź inny gadżet, ale wiesz co?
                                na szczęscie wiem, ze nie to jest wżyciu najwazniejsze
                                • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:02
                                  Twoje dziecko za chwilę będzie miało komunię - dostanie prezent czy nie?
                                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:31
                                    tak, za 2 lata i pewnie dostanie. Ale dlaczego pytasz?
                                    • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:36
                                      A dlaczego dostanie, skoro wiesz, że nie to jest najważniejsze? Prezent to prezent, dzielenie podarunków na przydatne i nieprzydatne to mydlenie oczu. Przecież komputer można kupić w innym momencie, prawda?
                                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:38
                                        bo goście przyniosą?
                                        • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:41
                                          Można zastrzec, żeby goście nie przynosili prezentów, jakiż to problem?
                                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:45
                                            tak, jasne
                                            • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:55
                                              Jeśli Ci zależy, to to zrobisz. Chyba, że chcesz sama mieć czyste ręce, ale dziecko ma dostać prezenty, Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek....?
                                    • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:42
                                      A nie umiesz mu wytłumaczyć (w końcu to duże dziecko), że sensem komunii nie są prezenty - skoro sama to rozumiesz?
                                      Uwaga, będzie ciężko - przeciętny komunista niczym się nie różni pod względem emocjonalnym i ogólnej dojrzałości od przeciętnego niekomunisty. Jeśli trafi się środowisko, gdzie prezenty-prezenty-prezenty, to tak samo przykro będzie niekomuniście, że nic nie dostał, jak komuniście. Jeśli środowisko jest umiarkowane, to jedno i drugie odczuje mniej więcej w takim samym stopniu fakt dostania / braku prezentów.
                                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:49
                                        no ale chyba nic mu się nie stanie jełśi będzie mu przykro??? przecież w swoim życiu obecnym i dorsłym będzie miał mnóstwo sytuacji, gzie czasem będzie miał gorzej od innych?
                                        • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:07
                                          To po co swojemu dziecku masz zamiar dać prezent? Nie może mu być troszeczkę przykro?
                                          • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:09
                                            Nawet można się pokusić o nierobienie przyjęcia - dziecku będzie trochę przykro, gościom będzie trochę przykro, ale przecież nie można (i nie trzeba!) mieć wszystkiego.
                                            • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:24
                                              a trzeba? popadacie w skrajności
                                              • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:28
                                                Oczywiście, że nie trzeba. Po co więc prezenty od gości? Po co w ogóle goście?
                • ira_07 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:50
                  A ja Ci odpowiedziałam. Chociaż ja swojemu dziecku nie mam zamiaru "rekompensować" braku I Komunii w wieku 8 lat, bo po prostu pójdzie w wieku 14smile
              • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:09
                > Twoje idzie do komuni to po jaką cholerę dajesz mu prezenty w tym czasie?????

Dobre pytanie!
                Przecież dla dzieci komunijnych największym prezentem jest Chrystus, więc po co jeszcze jakieś dodatkowe prezenty? Po co mącicie waszym dzieciom w głowach?
                A dla naszych, biednych, ograbionych z dobrodziejstw stołu pańskiego przynajmniej taka malutka konsolka, albo kwadzik na łez otarcie... Czego tu się czepiać, he he...
            • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:52
              Też mnie to dziwi. Moi nic nie dostali - największym prezentem było dla nich to, że nie muszą w tym uczestniczyć.
              Gdyby jednak zdecydowali się uczestniczyć to też niewiele by dostali. Moim zdaniem komunia to nie jest dobra okazja do prezentowego szaleństwa.
              • agni71 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:54
                dorry napisała:

> Też mnie to dziwi. Moi nic nie dostali - największym prezentem było dla nich to
                > , że nie muszą w tym uczestniczyć.

U mnie podobnie smile
                • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:03
                  Toście się dopiero wykpiły wink
                  • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:19
                    He he. Nie da się ukryć.
                    Mój młodszy to jest tak zakręcony na swoich sprawach, że nawet nie wiedział kiedy ta komunia się odbyła.
                    A może nie wszystkie dzieciaki miały w tym samym czasie? Coś mi się o uszy obiło, że komunie były parafiami, więc klasy porozdzielali - o! chyba jakaś afera była w związku z tym, o ile dobrze pamiętam.
              • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:01
                Moim zdan
                > iem komunia to nie jest dobra okazja do prezentowego szaleństwa.

wytłumacz to katolikomsmile
            • methinks Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:39
              To ja sie spytam, skad zwyczaj dawania prezentow na komunie? Rowery, wisiorki, aparaty, quady, zegarki, iphony, komputery, laptopy. Jaki to ma zwiazek z przezyciem religijnym?
              • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 11:41
                też mnie to zastanawia. Czy ktoś by się tego podjął????
                • joanna_poz Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:00
                  to przyznaj uczciwie?
                  zrezygnujesz z tych prezentów dla swojego własnego dziecka z okazji jego komunii?
                  czy bezrefleksyjnie podążysz za tą TRADYCJĄsmile?
                  • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:32
                    zapewnie nie mamy tu na myśłi prezentów typu zegarek, komputer, który jest w owych czasach niezbędnym dodatkiem do nauki. Mam oczywiście na mysli Quady, skutery ,nawet nie wiem, co jeszcze można wymyśleć dl a9 latka aby przebić wszystkich innych
                    • papalaya anek pamiętaj o jednym 07.09.11, 13:19
                      to forum jest specyficzne i wiele osób na nim pochodzi z rodzin komunistyczno-nomenklaturowych, stąd specyficzne podejście do religii, patriotyzmu, tradycji...
                      • wuika Re: anek pamiętaj o jednym 07.09.11, 13:34
                        Tak, ci z tradycjami narodowo-powstańczo-solidarnościowymi teraz sprzątają w szkołach nie mają czasu / kasy na takie fanaberie, jak internet. I zdrowy rozsądek.
                        • papalaya Re: anek pamiętaj o jednym 07.09.11, 13:41
                          nomenklatura usadowiła się w biznesie

a ty masz szczegolne predyzpozycje aby tokować o dzieciach i Komunii

dorób się przynajmniej jednego, wychowaj, a potem zabieraj głos

forumowych bojowych teoretyczek-gawędziarek jest tu mnóstwo
                          • wuika Re: anek pamiętaj o jednym 07.09.11, 14:19
                            Coś trzeba w życiu robić, nieprawdaż? suspicious
                      • dorry Re: anek pamiętaj o jednym 07.09.11, 14:17
                        Tak!
                        Powiem więcej, w naszych domach ciągle wiszą portrety Stalina i Breżniewa, w Wigilię dzielimy się jajeczkiem, a podczas pełni wyrasta nam szczecina na grzbiecie.
                    • purpurowa_komnata Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 13:35
                      Anek- nie mogłam się powstrzymać, wybacz...tak zdziwiona jesteś tym bardzo , jako katoliczka rzecz jasna. Tylko, że ja Cię pamiętam z jadowitych postów na temat darmozjadów nauczycieli-obsesyjnych wręcz.... (dobrze,ze ja nie z branży)więc jakoś ten Twój katolicyzm wybiórczy.
                      Dziękuję za uwagę- liczę na katolicką miłość bliźniego a nie na wiadro pomyj od Ciebie.

Obiecuję poprawę-nie pozwolę sobie więcej na takie posty.
                      • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:07
                        chyba nie przeczytałas wszystkich wypowiedzi, bo gdzies napisałam, że raczej marna ze mnie katoliczka, a drążę temat nie po, aby bronić katolików ale po to, aby wyszło na jaw zakłamanie coniektórych mam nieposyłających dzieci na religię ani do komunii, ale za to mającyh w domu bożonarodzeniowe symbole i kupujące dzieciom prezenty w dniu komunii
                        • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:15
                          Tyle, że wyszło zakłamanie w zupełnie innym miejscu i kogo innego dotyczące.
                          Jak się chce komuś wytknąć błędy, to samemu lepiej być czystym.
                          • purpurowa_komnata Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:20
                            Ja tylko zabrałam głos w kwestii zakłamania (katolicyzmu dotyczącego)-świadoma swoich win i błędów przepraszam raz jeszcze.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:22
                            tylko że ja nie wytykam błędów a chciałam się dowiedzieć o to, dlaczego w dzien komunii wasze niekomunijne dzieci dostaja prezenty? wszystko w tym temacie
                            • kawka74 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:34
                              Ja już wyjaśniłam - nie miałam zamiaru niczego dawać, ale dam, żeby zrobić niektórym katolickim zazdrośnikom na złość, bo widać strasznie ich to uwiera.
                              Sama dasz (cudzymi rękami, ale dasz) prezent, chociaż wiesz, że to głupota, a inni nie mogą?
                        • purpurowa_komnata Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:16
                          Przeczytałam- tylko nie rozumiem co Cię tak zbulwersowało.
                          Kupowanie prezentów nie jest niczym złym. A obrona- akurat przez Ciebie -tradycji katolickich mnie nie przekonuje.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:24
                            nie bronię tradycji katolickich tylko się dziwię dlaczego zachowują je te osoby, którym nie po drodze do kościoła i nie chodzi o kupowanie prezentów w ogóle tylko dlaczego akurat w dzień komunii? skoro nie ma to zadnego związku z waszym dzieckiem
                            • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:59
                              Ile Ci można tłumaczyć - to nie są KATOLICKIE tradycje?
                        • bez_seller Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:19
                          anek130 napisała:

by wyszło na jaw zakłamanie coniektórych mam nieposyłających dzieci na religię
                          > ani do komunii, ale za to mającyh w domu bożonarodzeniowe symbole

Pisano Ci nie raz, ze choinka nie jest symbolem chrzescijanstwa. Krzyz jest tym symbolem. Chrzescijanstwo podkradlo choinke poganom.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:25
                            pisano pisano i co z tego? skoro obecnie jest symbolem swiat?
                            • bez_seller Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:38
                              anek130 napisała:

> pisano pisano i co z tego? skoro obecnie jest symbolem swiat?

Znam zydowskie rodziny, ktore maja w domu choinke i wcale nie z powodu Bozego Narodzenia.smile
                              • bez_seller Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:44
                                anek130 napisała:

> pisano pisano i co z tego? skoro obecnie jest symbolem swiat?
                                >

No i co z tego? Moze sobie byc symbolem. Komu to wadzi? Przeciez nie mnie. smile
                            • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:59
                              anek130 napisała:

> pisano pisano i co z tego?

Skoro nic nie skumano suspicious
                        • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:20
                          Widzisz, że mnie katoliczka w ogóle żadna, a tak sobie tokuję, żeby wykazać zakłamanie tych, którzy świętują przy symbolach pochodzących nie bezpośrednio z ich religii. I jeszcze dających prezenty na komunię!
                        • cherry.coke Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:26
                          anek130 napisała:

> chyba nie przeczytałas wszystkich wypowiedzi, bo gdzies napisałam, że raczej ma
                          > rna ze mnie katoliczka, a drążę temat nie po, aby bronić katolików ale po to, a
                          > by wyszło na jaw zakłamanie coniektórych mam nieposyłających dzieci na religię
                          > ani do komunii, ale za to mającyh w domu bożonarodzeniowe symbole i kupujące dz
                          > ieciom prezenty w dniu komunii

Dlaczego zaklamanie? Piekno bycia ateista polega na tym, ze nie wiaza cie zewnetrzne reguly. Jak chcesz to mozesz nawet chodzic do kosciola, nic ci tego nie zabrania.
                          Z logiki dwoja.
                          • anek130 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:31
                            jeszcze bym to rozumiała, gdyby osoby które się tu wypowiadają były ateistkami od urodzenia , i gdyby rzeczywiście nie bolało ich samo przechodzenie w blsikiej odległości od kościoła, ale tu wręcz spływa jad i obelgi pod adresem kościoła katolickiego w Polsce czy tez w ogóle- i to mnie dziwi najbardziej.
                            Sama mam kolezankę, która nie została posłana do komunii i nie chodziła do kościoła ale stosunek do w/w miała obojętny i nie przeszkadząło jej, gdy jej chłopak zabierał ją czasem na niedzielną mszę- wtedy nie mam nic więcej do powiedzenia. Ale te najbardziej tu zajadłe antykatoliczki trzymające w domu choinkę i mówiące o rozmyslaniach o świetle i icemności na przestrzeni wieków mnie zwyczajnie śmieszą
                            • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:01
                              Czyli, że jeśli byłam katoliczką, ale przestałam nią być, to ani nie mogę katolicyzmu krytykować, ani z niego czerpać dowolnych kawałków? Jakbym była ateistką z dziada-pradziada to mam większe prawa, czy jak?
                              • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:37
                                U mnie jedna połowa rodziny (mamy) bardzo religijna, rodzina taty ateiści (od dawien dawna). Mam prawo krytykować, czy już nie?
                                • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:48
                                  Masz prawo krytykować, ale pamiętaj, że tylko półgębkiem.
                                  • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 16:51
                                    Lepsze to, niż półdupkiem (ajm sorry smile ).
                                  W poniedziałki, środy i piątki wolno. Wtorek, czwartek i sobota - nie. Niedziela, wiadomo, dzień święty, nie ma się co wysilać, więc pewnie też nie, chyba, że bardzo Ci zależy wink
                              • jowita771 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 16:33
                                > Czyli, że jeśli byłam katoliczką, ale przestałam nią być, to ani nie mogę katol
                                > icyzmu krytykować, ani z niego czerpać dowolnych kawałków? Jakbym była ateistką
                                > z dziada-pradziada to mam większe prawa, czy jak?

Wuika, zaprawdę powiadam Ci, nie próbuj zrozumieć jej toku myślenia. Dla własnego dobra.
                                  Rozrywki mi dostarcza, no smile
                            • dorry Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:46
                              >mnie zwyczajnie śmieszą

Na zdrowie. Jedną z funkcji śmiechu jest oswajanie tego co nieznane i co budzi w nas lęk.
                            • majenkir Re: kt 07.09.11, 17:10
                              anek130 napisała:
                              > jeszcze bym to rozumiała, gdyby osoby które się tu wypowiadają były ateistkami
                              > od urodzenia

Nam po prostu odebrano szanse bycia ateistkami od urodzenia.
                              Jak pomysle, ile godzin, pacholeciem bedac, wystalam w kosciele, to az mnie sciska! Ilez to ksiazek chociazby mozna bylo w tym czasie przeczytac.....
                            • babcia47 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 17:45
                              Anek nie pierwsza tu jesteś z tym tematem i miałam się nie wypowiadac po raz kolejny..ale wyjatkowo przesadzasz i do tego brak Ci nie tylko podstawowej wiedzy na temat samych świąt i ich symboli ale równiez ma temat własnej "wiary" oraz tego co jest jej istotą. Hipokryzją jest, że katolicyzm podprowadził i zawłaszczył ogólnoludzkie okresy świętowania, swieta rodzinne lub zwiazane z porami roku iraz ich symbole..a swiętować jest rzeczą ludzka od czasów niepamietnych. Okres BN był okresem świetowania odrodzenia i nadziei, jak pisały tu juz dziewczyny..odradzało sie słońce i przyroda, zimozielone badyle były symbolem niezniszczalnosci przyrody i świata. Był to też okres czczenia zmarłych, którym wskazywało sie droge do rodziny paląc ognie..stąd zwyczaj palenia świec w tym okresie przeniesiony na świeczki a potem światełka choinkowe. Katolicyzm zwalczając pogaństwo czesto ogniem krwia i mieczem dawał ludziom "marchewkę" w postaci pozostawiania im dawnych tradycji, przekształcając je w katolickie, nawet kosztem przeniesienia daty urodzin Jezusa na ten okres..pierwotnie BN było świetem poswieconym urodzeniu boga Mitry, bardzo popularnego w okresie gdy katolicyzm dopiero raczkował. Matą Boską była nazywana Izyda i jej swięto równiez przypadało własnie w okresie przesilenia zimowego, świętowano wówczas narodziny Horusa..Również słowianie swietowali ten okres. W czasie Wielkanocy świetowano odrodzenie przyrody budzacej się do życia, zapowiedź nowych plonów, rodzacych sie zwierząt, nowego życia..było to świeto podszyte rozpasanym erotyzmem na kazdym kroku..a katolicy zaadoptowali tego symbole czyli jajko, bazie i zajączka (jak wiadomo niezłego j*bakę), śmigus dyngus tez ma seksualna podszewkę, podobnie było z świętem Kupały, obecnie św. Jana (w czasie tego święta dopiero "się działo"). Ja jako kazdy normalny człowiek lubie sobie poswiętowac w gronie rodzinnym i korzystam przy tym z symboli, których uzywali moi przodkowie od tysiącleci, w tych samych porach roku. To, że akurat po drodze wyznawcy jakiejs tam religli postanowili sobie je zawłaszczyć nie bardzo mi przeszkadza, póki nie chca mi wytykac hipokryzji, sami bedąc nie tylko złodzejami cudzych tradycji ale równiez przyznajacymi sie do symboli wręcz sprzecznymi z tym co głoszą. Najśmieszniejsze jest, ze świetujac razem z nami najczęściej zapominaja o istocie własnego święta, nie przezywają go religijnie lecz równiez jak my "powierzchownie" ograniczajac się do prostej radosci z wspólnego obcowania, radowania się, ucztowania i prezentów..Hipokryzja katolików posuwa się nawet do tego, ze te prezenty i odpowiednio obfite "żarcie" sa dla nich o tyle ważne, ze całkowicie im przesłoniły religijne "powody" obchodzenia świat..a to co obecnie dzieje sie przy okazji chrztu czy komunii (małe wesela), gdzie dziecko przystepujace do I komunii najbardziej przezywa co dostanie od gosci, zaś rodzice jak urzadzą te uroczystości, ile wydadza, czy będą wystaczajaco okazałe, jak wypadną..to już zupełnie jakaś paranoja i szczyt hipokryzji, bo ponoćw katolicyzmie zaleca sie umiar i pochwałę ubóstwa. Nie ma sie więc co dziwić, ze rodzi sie "nowa, świecka tradycja"' wzorowana tym razem na katolikach, by w okresie komunii obdarowywac prezentami swoje potomstwo będące w podobnym wieku
                          • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:00
                            A jak piorun w człowieka trzaśnie w wejściu? suspicious
                        • pleschanka Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:28
                          > by wyszło na jaw zakłamanie coniektórych mam nieposyłających dzieci na religię
                          > ani do komunii, ale za to mającyh w domu bożonarodzeniowe symbole i kupujące dz
                          > ieciom prezenty w dniu komunii

Na przykład tacy zielonogórzanie to dopiero są zakłamani - co roku urządzają Winobranie i oddają cześć Bachusowi, a w ogóle w niego nie wierzą (przynajmniej większość).
                          • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:01
                            Ale co się napiją, to ich suspicious Ludzie to w ogóle zakłamane prosiaczki.
                        • naomi19 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 14:31
                          że raczej marna ze mnie katoliczka,
                          To już zdążyłyśmy ustalić.
          • jasna_olera Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 15:00
            u nas idnetycznie, w zasadzie opisałaś naszą sytaucję.
    • agao_72 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 10:59
      moja córka nie chodzi. przyjęła to dość naturalnie, skoro nigdy nie była w kościele na mszy, nie święcimy pokarmów etc. to nie musi chodzić na religię. sprawa w jej szkole jest bardzo prosta, córa uczy się w trybie montessoriańskim, czyli jej klasa składa się z dzieci w wieku 6-8 lat. dzieci chodzą na religię rocznikami, więc kiedy 6-latki idą na religię, Zosia normalnie pracuje w klasie.

nie wiem, co będzie w czasie komunii, chyba zabierzemy ją na weekend gdzieś, w jakieś zupełnie zaskakujące miejsce, żeby miała o czym opowiadać wink.

z drugiej strony bardzo lubimy odwiedzać miejsca kultu, niezależnie od wyznania. opowiadamy Zosi o różnych religiach, stylach architektonicznych itp. ostatnio byliśmy w Ochrydzie, gdzie w jednym miejscu Zośka spotkała się z budowlami rzymskimi, turbetem muzułmańskim i cerkwią.

ps. w wigilię mamy wielkie rodzinne spotkanie, bardzo to lubimy. w czasie Niedzieli Wielkanocnej mamy piżamowe śniadanie, a potem wycieczkę na wieś.
    • gaja78 Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 12:38
      Ja nie posłałam w szkolnej zerówce. Religia jest ostatnim punktem planu lekcji, więc dziecko po prostu odbieram wcześniej. Martwię się trochę o przyszłość, tzn. klasy I-III - bo tam aktualnie religia jest w środku zajęć.

Dziecku powiedziałam, że może sobie wierzyć w co chce, ale ponieważ z kilkoma zasadami kościoła nam (rodzicom) bardzo nie po drodze, to nie chcemy, aby dziecię uczyło się należeć do wspólnoty, która te zasady wyznaje.
      • tacomabelle quady, iphony, wodotryski 07.09.11, 13:28
        Kolejna urban legend powtarzana z myslą o tym, że każda bzdura powtarzana odpowiednio często staje się prawdą.

Bierąc pod uwagę masowość Komunii w naszym kraju, na każdym kroku powinniśmy spotykać hordy dzieckaków z Iphonami za ponad 2000 zł i być rozjeźdzana przez dzieci rozbijające się na quadach, trzymanych na balkonach tongue_out
        • naomi19 Re: quady, iphony, wodotryski 07.09.11, 14:33
          U mnie dośc bogaci ludzie, nawet jak ktoś biedny i nie stac żeby wydać 1000-2000 na komunię dziecka w rodzinie, to dają mniejszą sumę pieniędzy np 500zł i dziecko później kupuje sobie jakiś wypasiony prezent.
          • tacomabelle Re: quady, iphony, wodotryski 07.09.11, 14:46
            No bardzo bogaci i w bogatych okolicach mieszkasz. W moich stronach standard to 200 zl gości (czyli np. 200 zł od ciotki, wujka i ich dzieci) i 1000 od chrzestnych (obydwojga).

No i w moich stronach rodzice kontrolują jaki "wypas" dziecko sobie za to kupuje. I tak w mojej rodzinie i u znajomych jest to rower, dołozenie do ubieranej już kasy na laptopa czy psp, jakoe prezenty popularne są książki i progamy komputerowe - np. multimedialne encyklopedie.

I bedąc matką swoich dzieci, chrzestna trojki kolejnych i uczestnicząc w bodajże 30 już imprezach komunijnych nigdy nie spotkalam się ze slynnymi forumowymi quadami, iphonami czy innymi skuterami.
            • kawka74 Re: quady, iphony, wodotryski 07.09.11, 15:09
              nigdy nie spotkalam się ze slynnymi forumowymi q
              > uadami, iphonami czy innymi skuterami.

To, że się nie spotkałaś, to nie znaczy, że ich nie ma.
              Ja się spotkałam, co oznacza, że są, tyle, że na nie nie trafiłaś.
              • antyka Re: quady, iphony, wodotryski 07.09.11, 16:11
                Zajefajny wacik smile Po prostu cudny, ja czytam i czytam, a prezentacja lezy i kwiczy :0

A tak serio, tak, zamierzam dziecko wyslac na najbardziej wypasiona wycieczke na swiecie KONKRETNIE W DNIU KOMUNII smile Zeby pseudokatolickie dzieci sie nie wywyzszaly.

Pamietam, gdy ja mialam komunie, a mialo to miejsce ponad 20 lat temu, jedna z dziewczynek wysmiewala moja sukienke, ze jest brzydka (fakt byla brzydka, dostalam ja w spadku po starszej siostrze), inne dzieci dokladnie wyliczaly, ile dostaly pieniedzy, chwalily sie prezentami. Wszystkie po kolei licytowaly sie tym, co maja.

A mojemu dziecku sprawiam bardzo fajne prezenty niekoniecznie bez okazji.
                No dobra, pardon, pol roku ja namawialam, zeby nauczyla sie smarkac, to dostanie superwypasiony domek dla lalek (ech... zawsze chcialam, zeby moaj corka chciala miec taki domek tongue_outPP).
    • broceliande Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 16:50
      Nie dałam żadnego wyboru. Nie posłałam i już.
      Religia jest na ostatnich lekcjach i młody cieszy się, że idzie do domu.
      • triss_merigold6 To tak jak ja 07.09.11, 17:05
        To tak jak ja.
        O żadnym wyborze mowy nie było, nie pytałam syna czy chce chodzić na religię czy nie, ponieważ posyłanie dziecka niewierzących rodziców na katechezę uważam za absurdalne i zbędne.
        W zerówce nie chodził, w I klasie ma na ostatnich lekcjach więc kończy wcześniej niż pozostałe dzieci.
        W okresie okołokomunijnym planujemy zabrać młodego do Legolandu, żeby też miał się czym pochwalić.
        • guderianka Re: To tak jak ja 07.09.11, 17:49
          U nas w tym roku po raz pierwszy kicha. (Vkl)-religia w środku zajęć, dwa razy w tygodniu uncertain Pani katechetka bardzo gorliwa wykorzystuje brak asertywności dziecka i namawia by chodziło na katechezę. Jaja co ?
          • naomi19 Re: To tak jak ja 07.09.11, 19:24
            Katechetka namawia dziecko?!
            • antyka Re: To tak jak ja 07.09.11, 20:03
              Udusilabym maupice.
            • guderianka Re: To tak jak ja 07.09.11, 20:22
              Tak.
              Zaczęła na zakończenie roku. Przełknęłam żabę i pomyślałam że tak sobie gada.
              Ale teraz corka nie wiedziała co ma zrobić na religii i chciała iść do czytelni. Katechetka "zaprosiła" ja na lekcje, prosiła by chodziła, by porozmawiała z mamusią i żeby mamusia sie zgodziła...Corka w efekcie pierwszy raz w życiu poszła na religię i powiedziała, że było ohydnie, ironizowała opowiadając jak to pani mówiła dzieciom, że trzeba mieć czyste serca i że Bóg kocha i takie tam
              Jutro zebranie..."modlę się" więc do Boga, żeby dał mi cierpliwość a nie siłę, bo jak da mi się to tam wszystko rozzzz....lęuncertain
              • salinas A to ciekawe? 07.09.11, 20:47
                guderianka napisała:

..Corka w efekcie pierwszy raz w życiu poszł
                > a na religię i powiedziała, że było ohydnie, ironizowała opowiadając jak to pan
                > i mówiła dzieciom, że trzeba mieć czyste serca i że Bóg kocha i takie tam

I tak z jednej strony mamy dzieci ohydnych katolików, którzy I komunię mają tylko dla prezentów, wyśmiewających się z dzieci ateistów ... A na przeciwległym biegunie wspaniałe dzieci ateistów , ironizujących z tego co powiedział katecheta. Czyli generalnie robiących to samo co katolickie dzieci. Tylko ci pierwsi są be, a drudzy OK.

Żeby nie było nie popieram zabrania Twojej córki na lekcję religii. Ona nie powinna się tam znaleźć. Ty jutro pójdziesz na zebranie i zrobisz rozpierduchę, pewnie mówiłaś o tym w domu i Twoje dziecko to słyszało. Niezłą lekcję tolerancji otrzymało!

Moim zdaniem, jeżeli wymagamy od kogoś, aby był wobec moich poglądów tolerancyjny, to może zacznijmy od siebie? Mogłaś to córce wytłumaczyć w inny sposób, powiedzieć,żeby nie ironizowała z cudzych wartości, a wtedy być może Twoje byłyby szanowane. Nieprawdaż?
                • wuika Re: A to ciekawe? 07.09.11, 21:20
                  Sorry, ale dziecko nie miało prawa znaleźć się na tej lekcji. Zachowanie katechetki karygodne i bym tego tak nie zostawiła - dziecko nie ma zgody na uczestniczenie w takich lekcjach i nie może się tam znajdować.
                  Co do złośliwości w temacie lekcji - widocznie była wybitnie ciekawa, skoro dziecko się na ten temat wyzłośliwia. Jak mój brat wrócił z lekcji religii i stwierdził, że pani katechetka powiedziała mu, że rodzice pójdą do piekła, bo nie chodzą do kościoła, a on się nie stara, bo nie umie ich zmusić do tego, żeby szli, to sam doszedł do wniosku, że pani jest po prostu głupia. My byśmy skwitowali to nieco innymi słowami suspicious
                  • salinas Re: A to ciekawe? 07.09.11, 22:01
                    To,ze dziecko nie powinno się znaleźć na lekcji religii pisałam przecież. Czytaj, proszę ze zrozumieniem, a nie wybiórczo. To po pierwsze.

Po drugie, dziecko Guderianki wyśmiewało się z tych zasad, które dla katolików są ważne. Przy aplauzie swojej mamy. A dlaczego sądzisz, że była ,,wybitnie ciekawa" ? Może była naprawdę. Jesteś kolejną osobą o moralności Kalego? Jeżeli my się wyśmiewamy z kogoś to fajnie. Gorzej jeżeli śmieją się z nas...

Guderianka miała dobrą okazję do lekcji tolerancji , postąpiła jednak jak katolicy, których zachowania tak bardzo potępia.

Ja nie pozwalam, żeby moje dziecko mówiło na kogoś ,,głupi". Czy to jest osoba dorosła, czy też kolega z klasy ... Staram się wytłumaczyć pewne rzeczy nie obrażając drugiej osoby.

wuika napisała:

> Co do złośliwości w temacie lekcji - widocznie była wybitnie ciekawa, skoro dzi
                    > ecko się na ten temat wyzłośliwia. Jak mój brat wrócił z lekcji religii i stwie
                    > rdził, że pani katechetka powiedziała mu, że rodzice pójdą do piekła, bo nie ch
                    > odzą do kościoła, a on się nie stara, bo nie umie ich zmusić do tego, żeby szli
                    > , to sam doszedł do wniosku, że pani jest po prostu głupia. My byśmy skwitowali
                    > to nieco innymi słowami suspicious

• maurra Re: A to ciekawe? 07.09.11, 22:09
                      jeśli ktoś ma się w tej historii uczyć tolerancji, to pani katechetka od siedmiu boleści, która lekceważy decyzje rodziców w kwestii trzymania dziecka z daleka od niej i jej nauk
                      niech zacznie się ćwiczyć w nauce szacunku i tolerancji dla ludzi, którzy po prostu nie życzą sobie ewangelizowania ich dzieci
                      • salinas Re: A to ciekawe? 07.09.11, 22:18
                        A Ty dalej nie czaisz bazy! To obydwie strony powinny wykazać chociaż odrobię tolerancji . I katechetka i matka dziecka.

maurra napisała:

> jeśli ktoś ma się w tej historii uczyć tolerancji, to pani katechetka od siedmi
                        > u boleści, która lekceważy decyzje rodziców w kwestii trzymania dziecka z dale
                        > ka od niej i jej nauk
                        • salinas Re: A to ciekawe? 07.09.11, 22:36
                          A i zapomniałam dopisać, że Ty widzisz tylko złe postępowanie owej katechetki. Ja natomiast widzę, że katechetka postąpiła źle. Ale i matka też nie postąpiła właściwie.

A na to wszystko patrzą dzieci i uczą się!
                          • maurra Re: A to ciekawe? 07.09.11, 22:46
                            dlaczego więc domagasz się potraktowania tego incydentu jak lekcji tolerancji w y ł ą c z n i e przez ową matkę a nie domagasz się tego od katechetki?
                            • salinas Re: A to ciekawe? 07.09.11, 23:05
                              Z katechetką pani powinna porozmawiać, a nie rozp....? Może również pouczyć katechetkę tolerancji, ale w oględnych i cywilizowanych słowach. Napisałam przecież,ze postępowanie katechetki nie było właściwe. Nie wiem jak bardziej wyraźnie napisać, żebyś to zrozumiała.

maurra napisała:

> dlaczego więc domagasz się potraktowania tego incydentu jak lekcji tolerancji w
                              > y ł ą c z n i e przez ową matkę a nie domagasz się tego od katechetk
                              • maurra Re: A to ciekawe? 07.09.11, 23:25
                                i kolejna wyliczanka tego, co powinna zrobić/powiedzieć oraz jak zrobić/powiedzieć matka
                                to nie matka wywołała konflikt, problemem stworzyła katechetka
                                czekam zatem na wyliczenie tego, co powinna zrobić winowajczyni aby sprowokowany przez siebie konflikt był dla niej porządną i długo pamiętaną lekcją tolerancji
                              • wuika Re: A to ciekawe? 08.09.11, 08:05
                                Wybacz, "pouczyć tolerancji" to można małe dziecko. Katechetka ma ją po prostu mieć, dorosła jest, już wychowana. Jak nie ma - co ona robi w szkole? Czego uczy dzieci?
                        • maurra Re: A to ciekawe? 07.09.11, 22:43
                          nie bardzo wiem, w jaki sposób sytuacja, w której katechetka okazuje swoje lekceważenie dla decyzji rodzica ma być dla tegoż rodzica okazją do nauki tolerancji wobec katechetki
                          • salinas Re: A to ciekawe? 07.09.11, 22:59
                            Zakładam,że Guderianka dowiedziawszy się o bytności swojego dziecka na religii wpadła w złość i przynajmniej na forum nie przebierała w słowach. Być może to dziecko słyszało te bluzgi? Zresztą ono ironizowało z treści usłyszanych na katechezie , postawa matki tylko utwierdziła ,że to głupoty do kwadratu i wyśmiewanie to właściwa postawa . A mogła wyjaśnić dziecku ,że to są ważne zasady dla katolików, że my jako niewierzący uznajemy inne wartości. Że każda ze stron powinna to uszanować. I pójść powinna do szkoły i tę sprawę wyjaśnić spokojnie, a nie modlić się do ,,boga", w którego zresztą nie wierzy, żeby nie rozzzp...ić kogo? katechetki? szkoły?

Ja przynajmniej zrobiłabym tak. I staram się tak postępować w życiu. Wyznaję zasadę ,,żyj i pozwól żyć innym".
                            • dorry Re: A to ciekawe? 08.09.11, 08:39
                              Za dużo tych "być może" w Twoim rozumowaniu.
                              Możemy równie dobrze założyć, że matka wylała swą złość tylko na forum, a dziecko ironizowało, aby jakoś odreagować to co je spotkało, a poza tym jest spokojnym i tolerancyjnym człowiekiem, prawda?
                              Przede wszystkim to katechetka powinna być przeszkolona aby nie prowokować sytuacji prowadzących do konfliktu. To ona jest zatrudniona (i opłacana) przez instytucję powołaną do wychowywania (także w duchu tolerancji).
                            • dorry Re: A to ciekawe? 08.09.11, 08:46
                              I ciekawe dlaczego katechetka nie namawiała matki, prawda? Bała się? Wiedziała, że nic nie wskóra? Z dzieckiem łatwiej sobie poradzić.
                              Może ta katechetka minęła się z powołaniem, może powinna w maglu się zatrudnić, tam nikt by jej nie rozliczał z tego co, jak i komu głosi.
                            • guderianka Re: A to ciekawe? 08.09.11, 21:41
                              I tak było
                              Wściekła byłam na maksa ale nie rzucałam talerzami przy córce. Powiedziałam, ze katechetka nie ma prawa tak postępowac. spytałam czy chociaż fajnie było na lekcji a córka powiedziała, ze było ohydnie, że ona nie chce, że pani gadała o czystości serc . Nie dziwie, że ironizowała bo my często uzywamy tej formy wypowiedzi, takie "hausowskie" gadki wzmacniajace przekaz. Nie dziwę sie ironii z tej czystości serc bo zaznała od dzieci siedzących kolo niej wiele zła i upokorzeń a tu nagle aniolki psia mać.
                              Katechetka dzisiaj (dowiedziałam sie o tym PO zebraniu bo szłam na nie prosto po pracy) tez ciągnęła Młodą na katecheza, Mloda nie chciala, mówila ze nie pójdzie, to powiedziala ze nie moze zostac na korytarzu, Corka stwierdzia ze pójdzie do biblioteki a pani, że może posiedzieć tez w klasie, ze powinna byc razem ze klasa ze wszystkimi ! Podczas rozmowy katechetka mówila calkiem co innego niz dziecko i robila wielkie oczy nie rozumiejąc ze dla corki Bóg i Ufo to ta sama bajka, ze na religii nie była, nie chce byc. Pani PRZEKONYWAŁA mnie ze ona sie nie wtrąca do naszej ewangelizacji (jakiej kurka wodna ewangelizacji!!)i ze córka moze chocby byc na religii, cos czytac, pisac obojętne bo na pewno jej sie spodoba i ze Mloda mowiła jej, ze chce chodzi a ja nie pozwalam. NOż....i znowu nerw mnie bierze !
                • guderianka Re: A to ciekawe? 08.09.11, 21:32
                  Goowno wiesz a się pieklisz
                  Nie ironizowała z cudzych wartości ale ze słów które były wypowiadane - to po pierwsze
                  Po drugie katechetka okazała calkowity brak szacunku i mnie o córce niemal zmuszając ją do pójcia na religię i siedzienia na niej -to dwa
                  Rozpierduchy nie zrobiłam publiczne-pogadałam na osobności bo mnie katechetka poprosiła-wmawiajac mi ze córka mówi jej ze jej sie na religii podoba, ze chce chodzic a ja zabraniam-to trzy
                  Cztery-nie szanuję ludzi kłamiących, wykorzystujących słabszych i fanatycznych
          • wuika Re: To tak jak ja 07.09.11, 20:09
            A jakim prawem ona rozmawia z dzieckiem na ten temat?
    • latulka Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 20:22
      Odniosę się do wcześniejszych wypowiedzi.
      Ktoś napisał, że dziecko woli iść na świetlicę i bawić się super zabawkami niż na nudna religię. Śmiem twierdzić, że gdyby dać dziecku wybór czy chce iść na matematykę czy nie to wybrałoby opcję drugą. A jakoś o to nie pytamy. Rodzice pewnych decyzji nie pozostawiają dziecku bo gdyby tak było to zamiast marchewki jadłyby prince polo. Tonami. Rozumiem rodziców którzy są niewierzący.. To tak jakbym ja miała posyłać dziecko na zajęcia z buddyzmu. Ale trafia mnie na myśl o tych którzy dziecko ochrzcili, do kościoła czasem idą a na religię ostentacyjnie nie posyłają bo taka moda (wiem co piszę)
      Szał zakupów komunijnych mnie odrzuca. Zawsze tłumaczę uczniom, że nie to jest istotą Komunii (nie, nie jestem katechetką). o quadach słyszałam ale się z takimi prezentami nie spotkałam. Sądzę, że to mocno wyolbrzymione historie - ktoś kiedyś dostał a teraz cała Polska tym żyje i urosło to do monstrualnych rozmiarów.
      Nie chciałabym żeby ktoś mojemu dziecku powiedział, że zeżra go robale. Wierzę
      • wuika Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 21:23
        Matematyka jest przedmiotem obowiązkowym i czego by nie chcieli wmówić nam 'humaniści' - przedmiotem potrzebnym. Lekcja religii nie jest ani jednym, ani drugim.
        Mogę dać dziecku do wyboru, czy chce zjeść banana czy jednak jabłko (jeśli żadne z nich nie jest dla niego szkodliwe), ale czy ma zjeść lekarstwo, czy wafelka - już nie. Rozumiesz różnicę? Są sprawy, w których dziecko może mieć wybór, a są takie, gdzie nie. Na lekcjach religii odstawia się takie pranie mózgu, że pójście czy nie na taką lekcję to nie jest wybór między rodzajami owoców, co oznacza, że dziecko (małe dziecko, nie licealista, nie dorosły człowiek) nie ma tutaj nic do gadania.
      • krejzimama Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 21:58
        No jak sie da skremowac to go robale nie zeżrą.
    • mearuless Re: kto nie posłał na religię w I klasie? 07.09.11, 22:45
      ja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka