karelia 18.01.02, 11:05 A moze bysmy znowu zaczeli chwalic ten kraj polnocny- a dla rownowagi takze troche krytykowac? Zeby nam sie bilans zgodzil i wyszedl na zero, czyli wszedzie dobrze ale w Szwecji najlepiej, ewentualnie najgorzej Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Rado Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.tychy-ak.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 11:53 ..jak juz ktos chce krytykowac badz zachwalac ten "piekny" kraj, to niech to czynia osoby ,ktore mieszkaly,mieszkaja lub osoby,ktore spedzily tam dluzszy czas.Przynajmniej maja jakies podstawy aby wypowiedziec sie w tej kwestii. Ja osobiscie spedzilem w owym kraju pol roku.to moze nie dlugo ale "jakies"zdanie sobie wyrobilem o szwecji.Ciekawe co "WY" sadzicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 11:59 Gość portalu: Rado napisał(a): > ..jak juz ktos chce krytykowac badz zachwalac ten "piekny" kraj, to niech to > czynia osoby ,ktore mieszkaly,mieszkaja lub osoby,ktore spedzily tam dluzszy > czas.Przynajmniej maja jakies podstawy aby wypowiedziec sie w tej kwestii. > Ja osobiscie spedzilem w owym kraju pol roku.to moze nie dlugo > ale "jakies"zdanie sobie wyrobilem o szwecji.Ciekawe co "WY" sadzicie? > Pozdrawiam Mozna tez zajrzec na www.poloniainfo.se (forum) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bogdan Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.proxy.aol.com 18.01.02, 12:08 Jevla Sverige to tylko co zostalo z mojej znajomosci jezyka szwedzkiego po tylu latach i prawde mowiac nie wiem jak to sie pisze Jevla Sverige i hur mur di lub cos podobnego i flika to bylo tak dawno ale zawsze bym tam wrocil o ile nie znalazlbym tego co znalazlem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anmanika Alltid och aldrig IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.01.02, 13:35 Ja z upoważnienia: Mieszkałam tam.....lat. Fajny kraj ale nie da sie tam mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
ninna Re: Alltid och aldrig 18.01.02, 14:49 A dlaczego nie da sie mieszkac? Ja tu mieszkam i kocham ten kraj. Bylo by mi szkoda, gdybym musiala sie gdzies indziej przeprowadzic. NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Alltid och aldrig 18.01.02, 16:48 Gość portalu: anmanika napisał(a): > Ja z upoważnienia: > Mieszkałam tam.....lat. > Fajny kraj ale nie da sie tam mieszkać. Nie da sie? Hm, to co my tutaj robimy?...Trzeba bylo napisac: JA nie moglam. Przypominasz mi jednego takiego co to zawsze jak mu cos nie wyszlo, mowil:NAWALILISMY zamiast nawalilem, natomiast jak cos wspolnymi silami z kims udalo mu sie to mowilALEM RADE. ))))))))))))) No ale troche Cie rozumiem, bo ja moglabym powiedziec to samo o Niemczech- nigdy nie chcialabym tam mieszkac, ale jest na pewno wiele osob, ktore nie chcialyby nigdzie indziej tylko w Niemczech, wiec nie ma co sie przekonywac- kazdy ma swoje zdanie, ale chetnie bym przeczytala DLACZEGO wg Ciebie nie da sie tu mieszkac? Podaj przyklady prosze. Pozdr.M Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anmanika Re: Alltid och aldrig IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.01.02, 09:09 To jeszcze raz ja. Cenię sobie Szwecję za czystość, piękną przyrodę a Szwedów za uczciwość. Mieszkać tam nie mogę bo mnie zawsze zżerała tęsknota za Ojczyzną. Mój powrót nie jest spowodowany jak niektórzy sugerują moim nieudacznictwem. Zresztą w Szwecji każdemu się udaje. Zupełnie nie rozumiem reakcji wielu osób na mój powrót, wiele z nich się na mnie pobobrażało na zasadzie: "jak śmiem uciekać z tego raju!!!". Mnie nie pasuje mentalność szwedzka, aczkolwiek zasadniczo to oni są tolerancyjni ale ta tolerancja bazowana jest zasadniczo na obojętności. Nigdy w życiu nie widziałam takiego mobbingu jaki przeżyłam w szwedzkiej szkole podstawowej, i to może jest wytłumaczeniem dlaczego nie chcę tam mieszkać. mufka napisał(a): > Gość portalu: anmanika napisał(a): > > > Ja z upoważnienia: > > Mieszkałam tam.....lat. > > Fajny kraj ale nie da sie tam mieszkać. > > Nie da sie? Hm, to co my tutaj robimy?...Trzeba bylo napisac: JA nie moglam. > Przypominasz mi jednego takiego co to zawsze jak mu cos nie wyszlo, > mowil:NAWALILISMY zamiast nawalilem, natomiast jak cos wspolnymi silami z kims > udalo mu sie to mowilALEM RADE. ))))))))))))) > No ale troche Cie rozumiem, bo ja moglabym powiedziec to samo o Niemczech- nig > dy > nie chcialabym tam mieszkac, ale jest na pewno wiele osob, ktore nie chcialyby > nigdzie indziej tylko w Niemczech, wiec nie ma co sie przekonywac- kazdy ma swo > je > zdanie, ale chetnie bym przeczytala DLACZEGO wg Ciebie nie da sie tu mieszkac? > Podaj przyklady prosze. > Pozdr.M > Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 15:11 no, jak zawsze zdania o naszej gamla och fria Sverige sa podzielone. Dlaczego sie nie da mieszkac? skoro mieszka okolo 9 mln ludzi??? w tym Polonia , moze nie tak liczna jak amerykanska , ale tez niemalo Polacker mieszka tutaj. Da sie mieszkac, da. Ale jak juz sie uczymy slowek to wraz z tymi brzydkimi opanujmy i ladne )), bo nie wiemy w jakiej syt bedziemy uzywac, a po co sie kompromitowac? Ale tak zawsze jest , ze najszybciej te nieladne slowka utkwia w pamieci , prawda? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 15:12 Bogdan, jak mowisz A powiedz i Ö , co takiego znalazles w Szwecji?????)) Odpowiedz Link Zgłoś
alexbln Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 15:28 Mieszkam w Berlinie i czesto jestem w Szwecjii,mam tam znajomych. Chetnie odwiedzam ten kraj i ostatnio spedzilem Swieta i Sylwester,bede na pewno tam czesto... Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 16:20 Z tego , co wiem, Szwecja jest bardzo atrakcyjna dla Niemcow Szczegolnie popularna jest Smolandia. Kupuja tam stugi, czyli domki letnie i przyjezdzaja na lato. Podoba sie im natura, smolandzkie odludzia. Oczywiscie , sa protesty, ze obcy wykupuja Szwecje, skad my to znamy? ))) Ale w tym czasie Szwedzi wykupuja Majorke, Hiszpanie....Wiec nie krzyczmy tak glosno, swiat sie zmniejsza, a ludzie sie "mieszaja" )) Pozdrowienia K. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 16:38 Witam Karelio znowu sie tu spotykamy))))) proponuje polaczyc nasze sily, bo ja tez nie dam nic zlego powiedziec o naszej Svensonii,he,he...tylko czekac jak niejaki Walus (niemieszkajacy juz w Szwecji)wparuje do tego watku i jak zwykle bedzie nam tu mieszal...hi,hi Pozdr.M Odpowiedz Link Zgłoś
alexbln Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 23:56 karelia napisał(a): > Z tego , co wiem, Szwecja jest bardzo atrakcyjna dla Niemcow Szczegolnie > popularna jest Smolandia. Kupuja tam stugi, czyli domki letnie i przyjezdzaja > na lato. Podoba sie im natura, smolandzkie odludzia. Oczywiscie , sa protesty, > ze obcy wykupuja Szwecje, skad my to znamy? ))) Ale w tym czasie Szwedzi > wykupuja Majorke, Hiszpanie....Wiec nie krzyczmy tak glosno, swiat sie > zmniejsza, a ludzie sie "mieszaja" )) > Pozdrowienia K. Bardzo popularna jest poludniowa Szwecja. Ja zawsze zatrzymuje sie u moich znajomych w Malmö ( co mi sie tam podoba,to fakt,ze kiedy sie whisky skonczy, albo jej nie ma w sobote w domu to "grzejemy" po "paliwo" do Kopenhagi,hi,hi) albo wykupujemy w Berlinie voucher na jakis domek w okolicy Västervik. Czego nie znosze to regionalna kuchnia! Serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Walek Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.01.02, 16:42 karelia napisał(a): > A moze bysmy znowu zaczeli chwalic ten kraj polnocny- a dla rownowagi takze > troche krytykowac? Zeby nam sie bilans zgodzil i wyszedl na zero, czyli > wszedzie dobrze ale w Szwecji najlepiej, ewentualnie najgorzej > Pozdrawiam K. Karelia Ty mnie nie podniecaj.Puss och kramm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rado Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.tychy-ak.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 18:23 Gość portalu: Walek napisał(a): > karelia napisał(a): > > > A moze bysmy znowu zaczeli chwalic ten kraj polnocny- a dla rownowagi ta > kze > > troche krytykowac? Zeby nam sie bilans zgodzil i wyszedl na zero, czyl > i > > wszedzie dobrze ale w Szwecji najlepiej, ewentualnie najgorzej > > Pozdrawiam K. > > > Karelia Ty mnie nie podniecaj.Puss och kramm no wlasnie Karelia..nie podniecaj go Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rado Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.tychy-ak.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 18:24 .....jestem ciekawy czy kobiety sa tam tez takie ozieble? Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 18:40 Gość portalu: Rado napisał(a): > .....jestem ciekawy czy kobiety sa tam tez takie ozieble? Rado,a co oznacza TAKIE ozieble? TAKIE ozieble jak u Was?)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.01.02, 22:22 Urywki z dziennika emigranta w Szwecji: Poniedzialek-pobudka ,za oknem ciemno nastawiam kafekokaren wkladam filter ,nasypuje porcje Löfbergs Lila(byla rea) wyjmuje z szafki chleb (slodkie cholerstwo-niemiecki sie skonczyl) troche knäk i z lodowki margaryne Lätta (zawsze sie smaruje)Budze dzieciaka.dam mu kromke chleba z kalles i szklanke mleka -to starczy,reszte doje w dagisie.szczeniak nie chce sie ubierac,straszy mama i policja.Nareszcie na parkingu ! mam trudnosci z otworzeniem drzwi samochodu(zamarzly)spray od zamarzania w srodku ! Udalo sie .zostawilem dzieciaka w dagisie .teraz szybko zakupy i do domu.cos szybko na obiad.zona po pracy odbierze najmlodsze od tesciowej.Tesciowa chciala pocieszyc sie wnuczka przez i dzien (cud sie zdarzyl)Potem zona po obiedzie idzie na kurs malowania na tkaninie a ja odbiore malego z dagisa i zribie pranie.robie to z przyjemnoscia i zrozumieniem podzialu rol w malzenstwie.Urlop macierzynski podzielilismy taraz zona pracuje a ja mam papa ledig. Wtorek bez zmian,byl extrapris na mielone i zrobie mielone kotlety. Sroda :dzis zona ma wychodne -idzie z kolezankami z pracy troche potanczyc i wroci pewnie gdies okolo 3 nad ranem. stoje przy oknie i prasuje jest piekne popoludnie godz.1530 latarnie pieknie oswietlaja zasniezona ulice.Niby ciemno i pusto ale jak milo . Czwartek: jak zwykle .wieczorem przed wyjsciem na aerobik zona opowiedziala o srodowych tancach,byla zadowolona.facet z ktorym po tancach pila kawe okazal sie Kurdem i jak mowi nie byl tak nudny jak szwed z przed tygodnia.Bardzo mnie to cieszy ,ona szybko sie przyzwyczaila. do zycia w szwecji.To na razie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Erik 13 Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 18.01.02, 22:31 Ale sie zgadza, skad to wziales? Czekamy na d.c... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.01.02, 22:43 Gość portalu: Erik 13 napisał(a): > Ale sie zgadza, skad to wziales? Czekamy na d.c... Z zycia kolego ! To tylko zycie pisze takie scenariusze.zapytaj Karelii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Erik 13 Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 18.01.02, 22:46 to niby Karelia jest twoja zona? Tak to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 23:20 Gość portalu: Erik 13 napisał(a): > to niby Karelia jest twoja zona? Tak to rozumiem. Nie jest ale marzy mu sie Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 18.01.02, 20:25 Tjaba, MUFKA))no tak, wespol wzespol bedziemy walczyc o dobre imie Skåne, Svealand i Norrland, czyli po prostu Svensonni, ktora w niczym nie zawinila, przygarnela nas Polakow wiecznie niezadowolonych, narzekajacych, szukajacych dziury w calym ))polozymy sie w poprzek klawiatury jak Rejtanki dwie i bedziemy wzystkim wmawiac , ze w rajaaauuuuuu mieszkamy)) Walus, niecnoto, Ty nam tu nie mieszaj za bardzo, bo niektorzy jeszcze uwierza , ze tu sami Bozy pomylency mieszkaja Mezczyzno, pytasz sie , czy tu ozieble kobiety mieszkaja. Jak sam widzisz, jesli ja podniecam Walusia komputerowo, to nieprawda jest jakoby w Szwecji kobiety byly ozieble. One sa wrecz oszalale na punkcie tego , co ja wiem a Ty rozumiesz )))))))))))A mowac powaznie, nie jest prawda, ze tu taka szalona rozwiazlosc panuje. Tak jak wszedzie, mozna pojsc do niej albo do niego, po wizycie w restauracji, albo po kinie )))))))))))))))Ewentualnie cieszyc sie soba na lonie natury, ale w tym Norwedzy sa lepsi jak mowia statystyki, czyli robia to)) czesciej poza domem ))) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 18.01.02, 23:26 hahah Korv nastepuje piatek. Twoja kobieta zrywa sie juz miedzy przesileniem nocy a wczesnego poranka. No moglaby pojsc do roboty troche pozniej , bo akurat masz ochote jej cos tam , ze tak powiem powiedziec na ucho ale ona nie chce. Dziwna baba. Naciaga ubranie, myjac buzke w pospiechu i mruczac straszne slowa , jävlar, åt helvete ...pedzi do pendla/tunelbany. Wroci dopiero pod wieczor.Ty po dospaniu do pory slusznej odstawiasz dzieci do dagisu. Sniadanko, gazetka aaa odwiedziny w Systemie , bo sie umowiles z kumplami na piatkowego, wieczornego brydza i w czasie licytowan trzeba czyms przeplukac gardlo.Wracasz pozno , zmeczony. Sobota , wstajesz okolo poludnia i o, f...n zapomniales , dzisiaj jest mecz, gra Bajen z.. nie moze to AIK. No nieee przeciez to te malpy z Djurgården. Musisz zobaczyc jak sie wyglupiaja na boisku. Dzwoni kumpel i informuje ze macie isc na mecz hokeja . Masz sie stawic w Globen wczesniej , tam sa takie przyjemne knajpy, bedzie mozna pogadac o tym jak polepszyc ten swiat, jakie te baby sa rozpuszczone w tej Szwecji, i wlasciwie ta nowa sasiadka to niezla d...no, sam wiesz o czym gadacie))NO tak, ale bys sie skompromitowal, jeszcze kompisy by pomysleli , ze zrobiles sie zupelnie senilny na tym papaledig.Chetnie wychodzisz, bo jakis taki halassie w domu zrobil, kobieta wziela sie za sprzatanie, odkurzanie, cos uklada , cos przeklada, mowi o jakichs dzieciecych aktywnosciach, cos chce gotowac, piec, jeszcze marudzi, ze reczniki jakies takie szare i niedoprane, trzeba powtorzyc pranie... i dlaczego kwiatki nie sa podlane.......Wracasz pozno. Budzisz sie w niedziele i jestes naprawde zmeczony. Ma byc cisza i spokoj i dobry niedzielny obiad, bo musisz sie przygotowac do meczacego poniedzialku: dagis, zakupki w Centrum, wieczorne "jedno danie w jednym garnku".Dzwoni kumpel, nie wie glupek , ze w poniedzialki masz zawsze saune i solarium? Cos ostatnio Cie kregoslup boli, zbyt ciezko pracujesz czy co? Moze zamowic wizyte u lekarza na wtorek? Poniedzialek- dzwonisz do zony niech kupi pizze u Wlocha, bo Ciebie boli glowa od tego myslenia, niech i ona tez choc raz pomysli a nie tylko Ty i Ty. Przeciez sie mozna wykonczyc od tego myslenia i roboty , a tu caly dom na Twojej glowie i tydzien przed Toba . No nie, do piatku, bo na piatek sie umowieles z kumplem, ze pojdziesz pograc w bilarda............... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 19.01.02, 00:09 Cd dziennika emigranta. Piatek: zeby tylko nie zapomniec cukru.Kupilem 7 kg.musi starczyc z tym co mam w domu.w domu cisza i spokojnie dzieciaki na koniach.szybko zmontowac i postawic na plycie.Cholera filter sie zapchal ! nic nie szkodzi wezme rajstopy zony utne nogawke-od biedy starczy.zacier w lazience juz gotowy.nalac do aparatu wlaczyc chlodnice do kranu ,wlaczyc plyte na max i gotowe.okno zaslonic bo mimo ,ze to 9 pietro to jakas zaraza z sasiedztwa moze przez lornetke filowac.Po chwili slychac kojacy szum wody w chlodnicy i wesole bulgotanie zacieru .ktory dochodzi do exakt 82 C. Dalej to juz czysta rutyna ,wegiel ze sklepu z akwariami do filtra ,pierwsze krople wylacbo cuchna.Przepuscic 2 x przez filtr rozmieszac z woda destylowana. Wyszlo 17 litrow 40 % wodki - koniec tygodnia uratowany ! Moze cos odstapie Jackowi bo bardzo mu ostatnio smakowalo.Za te forse kupie zonie prezencik i na nowy cukier oraz sok winogronowy-bez konserwantow starczy.A mowia ,ze alkohol w Szwecji drogi-jak dla kogo ?"Polak potrafi" Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
alexbln Re: Szwecja, Sverige, Sweden 19.01.02, 00:13 Gość portalu: Korv napisał(a): > > > Cd dziennika emigranta. Piatek: zeby tylko nie zapomniec cukru.Kupilem 7 > kg.musi starczyc z tym co mam w domu.w domu cisza i spokojnie dzieciaki na > koniach.szybko zmontowac i postawic na plycie.Cholera filter sie zapchal ! nic > > nie szkodzi wezme rajstopy zony utne nogawke-od biedy starczy.zacier w lazience > > juz gotowy.nalac do aparatu wlaczyc chlodnice do kranu ,wlaczyc plyte na max i > gotowe.okno zaslonic bo mimo ,ze to 9 pietro to jakas zaraza z sasiedztwa moze > przez lornetke filowac.Po chwili slychac kojacy szum wody w chlodnicy i wesole > > bulgotanie zacieru .ktory dochodzi do exakt 82 C. Dalej to juz czysta > rutyna ,wegiel ze sklepu z akwariami do filtra ,pierwsze krople wylacbo > cuchna.Przepuscic 2 x przez filtr rozmieszac z woda destylowana. Wyszlo 17 > litrow 40 % wodki - koniec tygodnia uratowany ! Moze cos odstapie Jackowi bo > bardzo mu ostatnio smakowalo.Za te forse kupie zonie prezencik i na nowy cukier > > oraz sok winogronowy-bez konserwantow starczy.A mowia ,ze alkohol w Szwecji > drogi-jak dla kogo ?"Polak potrafi" Cdn. ))))))) LOOOOOOOOL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 19.01.02, 07:03 Nie jest zona, ale wiadomo to co moze sie w zyciu wydarzyc? Ja podchodze do wszystkiego filozoficznie, wszystko jest mozliwe, nic nie jest niemozliwe. Czasami cuda sie zdarzaja, chociaz bardzo , bardzo rzadko))) Widzisz Walenty, co narobiles? Ludzie juz nas zenia hihihihi. A co na to Twoja Juanita czy tez inna Esperanza? Jeszcze mi oczy wydrapie, computerowo oczywiscie, zeby jej nie zabierac polskiego MACHO )))) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 19.01.02, 09:11 sorryyy moj Walenty , to ludzie mnie zenia z KORVEM, tak sie w tej robocie zagalopowalam, ze nie kojarze co kto mowi i do kogo. No tak "moj KORV" pedzi w domu i smakuje czy zacier odpowiedni a ja na czwartym biegu zasuwam w arbajcie, bo sobie biedak upatrzyl taki fikusny telefon z Nokii, ktory kosztuje cos ok 13000 roksdaler i ja mam mu to kupic. No wiesz, straszy ze do sasiadki odejdzie i mnie zostawi z dzieciakami. Jakas taka nowa blondyna sie wprowadzila i sieje zamieszanie w meskich glowach. baba wolna i patrzy co by tu "ustrzelic". Polacy sie jej podobaja , tacy rozrywkowi i i koniak z cukru potrafia zrobic, no fajneee chlopaki ))))). Pomysle czy go wyrzucic jak stare kapcie niech sie z nim kto inny meczy , czy dac mu w tym roku dyspense i zostawic Oj chyba musze go zwolnic z tego papaledig, bo mu same glupstwa w glowie. Niech idzie do roboty i cos tam jeszcze zarobi po robocie na czarno zebym miala na nowa kiecke z NK. tak jak na Polke przystalo. A nie wstydzic sie i latac w jinsach, rozdeptanych adidasachi kurtce watowce, jak jakas Szwedka))Perfumy mi kupil ostatnio, nie powiem, ale kolezanka dostala drozsze , musze ja przebic w cenie pozdrawiam K. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Polka Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 19.01.02, 18:39 Od niedawna mieszkam w Szwecji,w Lundzie.Szukam kontaktu z Polkami,ktore tu mieszkaja lub gdzies w okolicy.Jesli ktos jest chetny nawiazac kontakt,prosze o maila.Jettem osoba tolerancyjna z wyzszym wylsztalcenie,mam 27 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 19.01.02, 19:50 Gość portalu: Polka napisał(a): > Od niedawna mieszkam w Szwecji,w Lundzie.Szukam kontaktu z Polkami,ktore tu > mieszkaja lub gdzies w okolicy.Jesli ktos jest chetny nawiazac kontakt,prosze o > > maila.Jettem osoba tolerancyjna z wyzszym wylsztalcenie,mam 27 lat. Mieszkajac w Lundzie szukasz kontaktu w ten sposob? Tp moze oznaczac,ze jestes "bardzo tolerancyjna" Bo mniej tolerancyjnych to spotykasz w Lundzie co krok ! Powodzenia w poszukiwaniu ) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Polka Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 20.01.02, 16:04 A jaki Ty sposob proponujesz?Nikogo tutaj nie znam,mam podchodzic do ludzi z ulicy i pytac sie czy sa z Polski i czy nawiaza ze mna kontakt? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: viking Viking Made in Poland do Polka ;))) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.01.02, 17:00 Witaj, jestem facetem w Twoim wieku i z chęcią nawiąże z Tobą kontakt. Mam "obsesję" na punkcie All Scandinavia a szczególnie Szwecji oraz koni. Mój e-mail vikingb@poczta.onet.pl . Czekam na odpowiedź ) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: youstyn Re: Viking Made in Poland do Polka ;))) IP: *.proxy.aol.com 23.01.02, 04:41 Gość portalu: viking napisał(a): > Witaj, jestem facetem w Twoim wieku i z chęcią nawiąże z Tobą kontakt. > Mam "obsesję" na punkcie All Scandinavia a szczególnie Szwecji oraz koni. > Mój e-mail vikingb@poczta.onet.pl . Czekam na odpowiedź ) Ja jestem wprawdzie kobieta i mieszkam w Polsce, ale po zbiorze truskawek w Kruszynie pod Cz-wa, zapadlam na nieuleczalna chorobe. Powoli zaczynam sie kurowac nauka szwedzkiego, zbieraniem szwedzkich ksiazek i wszystkiego, co zwiazane z tym krajem. Nie wspominam juz nawet o czestych wizytach w amerykanskich i krakowskich IKEAch, a nawet o desperackiej kradziezy szwedzkiej z tegoz sklepu. Na Boze Narodzenie popijalam glogga i zaczytywalam sie o Sw. Lucji. Da sie wyleczyc? youstyn@hotmail.com Marze o wedrowce lub wyprawie rowerowej po Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DAB Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.sn.g.bonet.se 19.01.02, 20:49 Gość portalu: Polka napisał(a): > Od niedawna mieszkam w Szwecji,w Lundzie.Szukam kontaktu z Polkami,ktore tu > mieszkaja lub gdzies w okolicy.Jesli ktos jest chetny nawiazac kontakt,prosze o > > maila.Jettem osoba tolerancyjna z wyzszym wylsztalcenie,mam 27 lat. Napewno mnie szukasz Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 20.01.02, 13:01 Przestancie sie wyglupiac chlopaki, dziewczyna napisala zupelnie serio, ze chce nawiazac kontakt z kims. Moze nieprecyzyjnie okreslila swoje zalety i wymagania , ale to nie dowod zeby ja "szczypac". Niestety ja nie mieszkam w Lund. Mam znajoma Szwedke, pochodzi z Lund. Z nikim tak sie nie moge nagadac o muzyce, sztuce, no ogolnie o kulturze co z nia, BBB zorientowana dziewczyna.My po prostu lubimy rozmawiac ze soba o wyzszych sprawach niz ,hihihi KORV, domowej whisky))))))Chociaz i to moze sie przydac, gdy zabraknie oryginalnego Chivasa)), albo Jasia Wedrowniczka )) (Wlasnie slucham sobie "Endless Love" Rogers`a, polecam wam dziewczyny, to takie duszoszczypatielnyle ))) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
morsa Re: Szwecja, Sverige, Sweden - do Polki 20.01.02, 16:44 Hej Mieszkam w Lundzie. Napisz na adres 367svensson@telia.com Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kala Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.01.02, 16:47 A kuku Karelio Pozdrawiam gorąco chyba najbardziej "wszędobylską" (oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu!) kobitkę. Viking Made in Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kala Ale gaduła z Ciebie ;))) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.01.02, 17:31 Już prawie od godziny próbuję się do Ciebie dodzwonić i ciągle zajęty telefon. No cóż, nic dziwnego, wszyscy tak jak ja bardzo Ciebie lubią i cenią, dlatego jesteś tak rozchwytywana. Tylko proszę zdradź mi jak Ty to robisz, że nad wszystkim panujesz i ze wszystkim się wyrabiasz ;O ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kerelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 20.01.02, 18:02 no nie przesadzaj Viking , )))dopiero teraz sie zorientowalam, ze tel cos zajety, mimo , ze nie gada sie , cos sie stalo, musze zadzialac, zeby odblokowac, hihi. No wiesz, gadula , wszedobylska , hihihi, a kto gada jak najety jak sie zdzwonmy ? Co? Ja??? no moze troche hihihihi, musze sie opanowac, poskromic gadulstwo chorobliwe hihihi Pozdrowionka dla calej Familii i menazerii hihihi K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wscibski Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 20.01.02, 21:18 Karelio, zapomnialas dodac do naglowka " SCHWEDEN". Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Szwecja, Sverige, Sweden 20.01.02, 21:52 Czesc Wscibski, czyzbys byl z Tyskland?)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 20.01.02, 22:04 Tjenis, Mufka o sekundy hihihi. Pewnie z Tyskland ten Wscibski.Moze chce kupic stuge w Skåne i szuka kontaktow ))Albo chce nas zaprosic do Munchen na October fest))? A moze do Berlina na drobne zakupki?A moze to tysk paparazzi i chce najnowszych skandali ze szwedzkiego dworu. Tam nic tylko rozwodza Sylvie z Gustavem. A oni dalej razem hihihi. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 20.01.02, 21:59 no , tak zapomnialam(( na drugi raz sie poprawie, jesli dasz mi sznse Ogladaliscie wspaniale pokazy jazdy figurowej z Lozanny? Nie moglam sie opanowac i ogladalam ze szwedzkiej i finskiej TV. Jagudin niesamowityyyyy , oczy wychodza na wierzch ze zdumienia , inni zreszta tez . A u nas w zeszlym tyg byla wielka gala sportowa z udzialem krola i jego rodziny i wszelakich gwiazd sportowych. Oczywiscie szwedzkich: Borg, Stenmark,Svan, Brolin,Ravelli, Persson.... no cala wierchuszka .Obejrzalam sobie powtorke i pomyslalam: taki maly narod a sport na takim poziomie!Tenis, pilka nozna , ping pong, skok w zwyz, trojskok, slalom , pilka reczna, biathlon, hokej... Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 21.01.02, 10:16 do Anmanika, alez ja Cie nie potepiam, ze wrocilas. Jesli ktos podejmuje decyzje powrotu/wyjazdu , to sa to osobiste sprawy, mialas swoje powody. Na pewno nie byla to decyzja latwa. Nikt nie mowi , ze tutaj zyje sie latwo i przyjemnie. A z Twoja teza , ze w Szwecji kazdemu "udaje"polemizowalabym. Nie kazdemu, jesli tak mowia , to klamia. Nie wiem , co masz na mysli mowiac, ze sie udaje? Materialnie? Zawodowo? Socjalnie? A mobbing, czyli po prostu przesladowanie , to osobny temat na dyskusje.Zjawisko obrzydliwe, spotykane wszedzie tam , gdzie sa gromady ludzi, konkurencja , walka o wplywy i pozycje w grupie. Czasami bardzo wyrafinowane .Rzeczywiscie, mozna sie zalamac, jesli ktos nie jest bardzo silny psychicznie. Zjawisko powszechne w szkolach, nauczyciele nie ingeruja bo sie boja, rodzicow nic to nie obchodzi, nie maja czasu ani checi. Dopiero jak ich dzieciak przychodzi z placzem albo robi cos gorszego, to sie budza i wtedy wielkie larum. W zakladach pracy tez zjawisko nieobce. Nie tylko w stosunku do obcokrajowcow. Rdzenni Szwedzi tez wiedza jak smakuje mobbing. Wszystko zalezy od ludzi, tych , ktorzy maja silna pozycje i kieruja "stadem". Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polsk Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 21.01.02, 10:58 Zgadzam sie z Anmanika, ujelabym doslownie tak samo. Od siebie dodalabym tylko: da sie zyc nawet wygodnie w tym kraju, ale ostrzezenie: Trzymac sie z daleka od Szwedow. Mam tylko powierzchowny kontakt ze Szwedami, sasiadami a moimi przyjciolmi sa inni. To co ja przezylam tutaj w pracy od Szwedow nie da sie opisac. Nie chce powracac do tego tematu , bo juz o tym tu sie mowilo. Narod zakompleksiony, niedouczony, zazdrosny i zawistny a wszystko pod przykrywka milych usmiechow i obojetnosci dla problemow innych ludzi. To sa moje doswiadczenia i odczucia i na nic sie nie zda wasze przekonywanie mnie o czyms innym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Belmondo Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: 195.198.208.* 21.01.02, 11:27 Gość portalu: polsk napisał(a): > Zgadzam sie z Anmanika, ujelabym doslownie tak samo. Od siebie dodalabym tylko: > da sie zyc nawet > wygodnie w tym kraju, ale ostrzezenie: Trzymac sie z daleka od Szwedow. > Mam tylko powierzchowny kontakt ze Szwedami, sasiadami a moimi przyjciolmi sa i > nni. > To co ja przezylam tutaj w pracy od Szwedow nie da sie opisac. > Nie chce powracac do tego tematu , bo juz o tym tu sie mowilo. > Narod zakompleksiony, niedouczony, zazdrosny i zawistny a wszystko pod przykry > wka milych > usmiechow i obojetnosci dla problemow innych ludzi. > To sa moje doswiadczenia i odczucia i na nic sie nie zda wasze przekonywanie mn > ie o czyms innym. Masz kompleksy i nie wiesz co piszesz, zgadzam się że trudno wejść w ich kręgi ale gdy cię zaakceptują, to zmienisz zdanie. Mieszkam tu od 20 lat w dobrej willowej dzielnicy mam bardzo dobre kontakty ze Szwedami zarówno w pracy jak i na codzień. Moja opinia jest zupełnie odmienna nigdy nie gadaj za dużo o swoich problemach, mało mów o Polsce a jeśli już to nie przechwalaj ani też nie narzekaj. Nigdy o nic nie proś nie stawiaj się w underlägge. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: selma do belmondo IP: *.ppp.get2net.dk 21.01.02, 16:01 Gość portalu: Belmondo napisał(a): > Gość portalu: polsk napisał(a): > > > Zgadzam sie z Anmanika, ujelabym doslownie tak samo. Od siebie dodalabym t > ylko: > > da sie zyc nawet > > wygodnie w tym kraju, ale ostrzezenie: Trzymac sie z daleka od Szwedow. > > Mam tylko powierzchowny kontakt ze Szwedami, sasiadami a moimi przyjciolmi > sa i > > nni. > > To co ja przezylam tutaj w pracy od Szwedow nie da sie opisac. > > Nie chce powracac do tego tematu , bo juz o tym tu sie mowilo. > > Narod zakompleksiony, niedouczony, zazdrosny i zawistny a wszystko pod pr > zykry > > wka milych > > usmiechow i obojetnosci dla problemow innych ludzi. > > To sa moje doswiadczenia i odczucia i na nic sie nie zda wasze przekonywan > ie mn > > ie o czyms innym. > > Masz kompleksy i nie wiesz co piszesz, zgadzam się że trudno wejść w ich kręgi > ale gdy cię zaakceptują, to zmienisz zdanie. > Mieszkam tu od 20 lat w dobrej willowej dzielnicy mam bardzo dobre kontakty ze > Szwedami zarówno w pracy jak i na codzień. > Moja opinia jest zupełnie odmienna nigdy nie gadaj za dużo o swoich problemach, > mało mów o Polsce a jeśli już to nie przechwalaj ani też nie narzekaj. > Nigdy o nic nie proś nie stawiaj się w underlägge. No to jak mam sie tak trzymac sztywno tych wszystkich regul ,zakazow i nakazow o czy moge gadac ze Szwedema o czym nie -to juz z Cyganem wole pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polsk Re: do belmondo IP: *.telia.com 21.01.02, 16:10 Do Belmondo: wlasnie o to mi chodzilo, ze trzeba wiedziec o czym mowic a o czym nie mowic ze Szwedami. I ty to nazywasz dobrymi stosunkami. Niedlugo wyladujesz w osrodku dla nerwowo chorych, bo nie mozesz z nimi szczerze i na luzie porozmawiac. A niby dlaczego jest mi zakazane rozmawiac o Polsce??? Co to jakas zaraza ???? Moze od razu lepiej mnie uswiadomisz o jakich krajach wolno mowic i wogole jakie tematy sa zakazane? Dzieki za wszelkie"tipsy". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Belmondo Re: do belmondo IP: 195.198.208.* 21.01.02, 17:06 Gość portalu: polsk napisał(a): > Do Belmondo: wlasnie o to mi chodzilo, ze trzeba wiedziec o czym mowic a o czym > nie mowic ze > Szwedami. I ty to nazywasz dobrymi stosunkami. Niedlugo wyladujesz w osrodku dl > a nerwowo > chorych, bo nie mozesz z nimi szczerze i na luzie porozmawiac. > A niby dlaczego jest mi zakazane rozmawiac o Polsce??? Co to jakas zaraza ???? > Moze od razu lepiej mnie uswiadomisz o jakich krajach wolno mowic i wogole jaki > e tematy sa > zakazane? > Dzieki za wszelkie"tipsy". Zejdź na ziemię zastanów sią dlaczego tu jesteś i dlaczego przyjechałaś(eś), narzekając tak jak w tym poście robisz wrażenie smutnej osoby co nie wie czego chce. Na miejscu Szweda też traktowałbym ciebie w underlägge. Rada jest jedna przecież Polska jest wolna po co się męczyć zawsze możesz wrócić, nie rozumiem w czym problem. Nie bierz mi tej wypowiedzi za złe ale chciałby zrozumieć tą polską mentalność, zwróć uwagę Polacy za granicą wszędzie narzekają zresztą w kraju też. Czy myślisz, że pisząc takie posty ktoś ci pomoże wręcz przeciwnie. Odpowiadając na twój post co takiego chcesz o Polsce mówić samo to, że tu jesteś świadczy o czymś ja chcę tu żyć nie wypieram się mego pochodzenia ale też nie chwalę się tym. Mam wielu szwedzkich przyjaciół cieszę się ja Małysz wygrywa ale niech oni o tym mówią ja to traktuję za normalną sprawę zobacz ich sukcesy w sportach zimowych, tenisie itd. Nie zaimponujesz im na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polsk Re: do belmondo IP: *.telia.com 21.01.02, 18:10 Nie rozumiemy sie ! Tak czasem bywa. Ja o jednym ty o drugim. Czy ja wogole chce czyms imponowac Szwedom, nie o tym byla mowa.? Skoncz z tym glupim powiedzeniem: wroc do domu! Nie znasz moich ukladow, gdybym miala warunki napewno bym wrocila lub pojechala do innego panstwa. Nie jestem nacjonalistka i moglabym zyc w kazdym normalnym kraju, gdzie mozna normalnie z ludzmi dyskutowac,smiac sie bez etykiety och specjalnych ograniczen. Napisalam o swoich odczuciach , ty masz inne doswiadczenie i dobrze. Po to jest Forum zeby dyskutowac i wymieniac sie swoimi doswiadczeniami. Nie musisz od razu zabawiac sie w psychologa i mowic mi o jakis kompleksach. Za malo mnie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bolski Re: Szwecja, Sverige, Sweden 21.01.02, 14:34 Do Szwedow w zasadzie nic nie mam, ale tez wole zdecydowanie towarzystwo Polakow lub innych nie-Szwedow. Byc moze to jakas wspolnota losow, mentalnosci czy czegos innego czego nie potrafie wyrazic. Dosc powiedziec, ze w towarzystwie Szwedow czesto odczuwam pewien wysilek emocjonalny, ktory ponosic musze w pracy, ale nie widze powodu, aby podejmowac go w zyciu prywatnym - zwlaszcza ze mieszkam w Sztokholmie gdzie ani Polakow ani innych imigrantow nie brakuje. Podam maly przyklad: niedawno urodzil mi sie syn i do mojego sasiada Szweda, po kilku grzecznosciowych uwagach odnosnie stanu zdrowia malenstwa powiedzialem cos na zasadzie, iz uwazam za duza przesade ze wszechwladny szw. Urzad Podatkowy najpierw rejestruje numer personalny dziecka (juz w kilka dni po urodzeniu), a dopiero pozniej rejestruje imie dziecka - na zastanowienie sie rodzice maja 3 miesiace. Powiedzialem wprost co o tym mysle, tzn. ze taka procedura pachnie mi biurokracja znana chocby z Auschwitzu. Moj sympatyczny skadinad sasiad zdziwil sie z kolei, ze ja sie nie wiadomo dlaczego dziwie: przeciez to takie oczywiste ze kazdy powinien miec swoj numer juz od samego poczatku i jak najszybciej. Ide o zaklad, ze gdybym wyglosil taka uwage, ktoremus z moich polskich znajomych albo innemu sasiadowi, ktory pochodzi z Chile uwaga moja przyjeta bylaby ze zrozumieniem. To jest oczywiscie tylko bagatelka, ale dosc znamienna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Walek Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 21.01.02, 18:06 bolski napisał(a): > Do Szwedow w zasadzie nic nie mam, ale tez wole zdecydowanie towarzystwo > Polakow lub innych nie-Szwedow. Byc moze to jakas wspolnota losow, mentalnosci > czy czegos innego czego nie potrafie wyrazic. Dosc powiedziec, ze w > towarzystwie Szwedow czesto odczuwam pewien wysilek emocjonalny, ktory ponosic > musze w pracy, ale nie widze powodu, aby podejmowac go w zyciu prywatnym - > zwlaszcza ze mieszkam w Sztokholmie gdzie ani Polakow ani innych imigrantow nie > > brakuje. > > Podam maly przyklad: niedawno urodzil mi sie syn i do mojego sasiada Szweda, po > > kilku grzecznosciowych uwagach odnosnie stanu zdrowia malenstwa powiedzialem > cos na zasadzie, iz uwazam za duza przesade ze wszechwladny szw. Urzad > Podatkowy najpierw rejestruje numer personalny dziecka (juz w kilka dni po > urodzeniu), a dopiero pozniej rejestruje imie dziecka - na zastanowienie sie > rodzice maja 3 miesiace. Powiedzialem wprost co o tym mysle, tzn. ze taka > procedura pachnie mi biurokracja znana chocby z Auschwitzu. Moj sympatyczny > skadinad sasiad zdziwil sie z kolei, ze ja sie nie wiadomo dlaczego dziwie: > przeciez to takie oczywiste ze kazdy powinien miec swoj numer juz od samego > poczatku i jak najszybciej. > > Ide o zaklad, ze gdybym wyglosil taka uwage, ktoremus z moich polskich > znajomych albo innemu sasiadowi, ktory pochodzi z Chile uwaga moja przyjeta > bylaby ze zrozumieniem. > To jest oczywiscie tylko bagatelka, ale dosc znamienna. Ech Bolski ! Od...o od tego zycia w szwecji co ? Nawet nie warto tlumaczyc dlaczego imie mozna podac pozniej a nommer ma od chwili urodzenia. Jak bys to do mnie powiedzial o tym Oswiecimiu to bym cie tak palancie op....il az bys kapcie pogubil.Filozofie zasmarkany.Duzo mozna o szwedach powiedziec ale nie mieszaj baranie kielbasy i buraka.To mowi ci walek znany krytyk Svenssonii Gornej i Dolnej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anmanika Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.01.02, 11:45 Dzieki Karelia, oczywiscie,ze sie zgadzam, ze mobbing jest ogolnonarodowy, ale dla mnie byl gigantcznym szokiem. Spotkalam sie z tym zjawiskiem po raz pierwszy po przeprowadzce do Szwecji. Mnie nie zlamali ale pare innych osob tak, podejrzewam, ze na cale zycie. Az mnie w dalszym ciagu skreca jak o tym mysle. Co do sukcesow, to moje skromne doswiadczenia z Polonia podpowiadaja, ze emigrantom z Polski na 95% udaje sie w nowej ojczyznie. Mam na mysli glownie zawodowo, "mamy" w Szwecji mnostwo zdolnych Polakow Ja naprawde Szwecje lubie, ze Szwedami pracuje na codzien ale mieszkac w Szwecji juz nie moge. Na wakacje chetnie przyjade popluskac sie w czystej wodzie, pochodzic po czystych lasach, pochodzic po Sztokholmie wieczorem bez strachu, wiele mozemy sie od skandynawow nauczyc. Ja staram sie przenosic te standardy na ojczysty grunt w bardzo skromnym zakresie. Jeszcze jedno: Szwedzi sa wspanialymi organizatorami, patrz np. IKEA w Markach pod W-wa. Nalezaloby wysylac polskich handlowcow na przymusowe szkolenia. Jakosc wyrobow IKEI to odrebna kwestia. Pozdrowienia dla Kareli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.pnu.com 21.01.02, 18:36 alez , mili , jak mozna sie trzymac z daleka od Szwedow. przeciez tu zyjemy, mieszkamy i chcial nie chcial zawsze jakies tam kontakty beda: praca , szkola, sasiedztwo, rodzina, a i jezyk trzeba trenowac, bo sie zapomina tak szybko... Oczywiscie nie musimy sie kochac ale tolerowac tak. To musimy, bo w przeciwnym razie zycie stanie sie pieklem.Chcac czegos sie dowiedziec o tym kraju musimy pytac , rozmawiac, czytac , sluchac... niestety Szwedow, bo oni wiedza wiecej i lepiej. No chyba ze nas nic nie interesuje.Ja mysle, ze duzo mozna powiedziec, ze zawistni, obojetni, ale nie zakompleksieni. Oni sa czasami nawet za bardzo wbici w dume, ze nic i nikt tylko oni i Szwecja jako sumienie swiata, czasami sa madrzejsi od papiezaAle tez trzeba im oddac sprawiedliwosc- narod maly a ma niemale osiagniecie w roznych dziedzinach,O wlasnie, nie narzekac,nie biadolic, nie przechwalac sie , bo z obcych nikogo to tak bardzo nie interesuje, ot, jak sie masz? dobrze, jak leci? lagom )) Ja staram sie okazywac sasiadom zyczliwosc, wiedza , ze jak cos wiem, to powiem, pomoge. Czy oni tez maja takie same uczucia? No , nnie wiem, niektorzy sa bardzo zyczliwi, pomocni, mili ( nawet usciski jak sie spotkamy przypadkowo w miescie , ale to sasiad, nie sasiadka))a reszta ? Ot Obojetna, bo ja ani brat ani swat, ot czlowiek , ktory mieszka w sasiedztwie. A mieszkam otoczona tylko Szwedami. Sama ja , Polka ))i oni to wiedza i jakos mnie toleruja, bo nikomu nie nadepnelam na odcisk, widza jak zyje. Mowimy sobie hej, czasami udzielamy rad, odpowiadamy na pytania , to wszystko. A dlaczego najpierw nr personalny? No pomysl troszke, przeciez na ten nr zalatwiasz wszystko,a nie na imie Basia , Kasia czy tez Linea, to tak jak legitymacja, ot takie wspoilczesne usprawnienie procedury. Ni ma o co bic piany, tak jest i juz. Po prostu usprawnia zarzadzanie ludzmi, tym co sie im nalezy itd... Walus, waleriana, albo tequilla i bedzie lepiej, oj masz zszarpane nerwy ta Svensonia, biedaku.No ale teraz juz lepiej, prawda? Nie mysl o zlych chwilach, mysl i pomnazaj dobre! ))))))) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 21.01.02, 18:46 Z dziennika emigranta cd.Sroda ,lipiec anno domini xy. Siedze sobie wygodnie w moim fotelu na tarasie mojej wielkiej willii w pieknej polskiej nadmorskiej rezydencji.jestem bogaty nic nie musze robic. Wtem iddyliczna cisze zakloca wycie motorow i wrzaski uzbrojonych osobnikow.Kilku z nich wpada na teren mojej posiadlosci! Porywaja mnie i moja zone oraz dziecko. W brutalny sposob laduja nas na prom i po kilku godzinach przyplywamy do ponurego dziwnego biedniejszego ,brudniejszego z gorszymi sklepami kraju zwanego szwecja.Pod przymusem kaza nam zajmowac mieszkania i oswiadczaja,ze poki nie znajdziemy pracy to pod przymusem mamy korzystac z roznych form pomocy spolecznej.Oswiadczaja tez ,ze tak powaznie nie patrza na prace "na czarno"zaczynamy zyc pod przymusem.Okazuje sie ,ze nie mamy zadnych mozliwosci wyjechania z tego juz od pierwszych dni znienawidzonego kraju.kazdy dzien uplywa nam na odkrywaniu okropnosci zycia i spostrzezen co do mieszkancow.Nawet nasze dziecko zauwazylo:to nienormalny kraj i glupi ,prymitywni .niewyksztalceni ludzie. Ja ktory ukonczylem 2-letnia szkole przysposobienia zawodowego w Polsce wiem o niebo wiecej jak szwedzki inzynier.Do tego ten duren nawet nie mowi po polsku.Zona moja absolwentka kursow sprzedawczyn GS.tez stwierdzila ,ze szwedki sa glupie i nawet nie umieja sie ubrac,nie mowiac o tym ,ze zadna nie ma tak blond wlosow z odrostami jak ona.Zauwazylem ,ze sa Polacy .ktorzy mowia ,ze zyja normalnie .Ale to w wiekszosci "intrligencja i doktory" a tacy to wiadomo kolaboranci i o zyciu nic nie wiedza.I tak zyjemy dzien za dniem w przymusie i ponizeniu.Dzieciak juz wyrosl,dawno z nami nie mieszka i podobno powiedzial do znajomych ,ze pappa i mama sa nienormalni...co on chcial przez to powiedziec?Jutro odbieramy z serwisu pod przymusem kupione Volvo i jedziemy do pod przymusem kupionej stugi. Latem jedziemy na miesiac do Polski o ktorej snimy i marzymy dzien i noc. teraz jade na ryby nucac pod nosem stara piesn emigrantow(przymusowych) "I gdie nas wiedzie gdzie nas gna ta nasza dola....... Na marginesie zapiskow-napisane po przeczytaniu niektorych postow. Jakos tak samo "wymsklo" soe przez usta: wszyscy narzekacze i wiecznie niezadowoleni -zabierajcie sie do jasnej cholery z tej tak przez was znienawidzonej szwecji !! Po cholere tam siedzicie i meczycie samych siebie !waszym wyjazdem uczynicie ogromna ulge sobie,a przedewszystkim pozostalym mieszkancom PIEKLA ZWANEGO SZWECJA. Niech was bogowie maja w opiece w waszych ewdrowkach.I tylko nie smiejcie przyjezdzac tam gdzie ja zyje ,bo bede strzelal i zostane na starosc znany jako morderca polskich emigrantow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojtas Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 21.01.02, 20:41 Oj korv, korv. A kto w tej Szwecji zostanieg gdy my wyjedziemy? Kto bedzie pracowal na Szwedow, bo chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 21.01.02, 20:50 Chce jeszcze dodac , tak na marginesie, ze na pewno bardzo boli jak nas niesprawiedliwie osadzaja, niedoceniaja, obmawiaja, wysmiewaja ci Szwedzi z kraju polnocnego. Lecz o wiele bardziej boli , gdy robi to nasz kochany rodak/rodaczka. A w jakim celu? A to roznie -aby swa szanowna osobe zaprezentowac lepiej, wykazac sie , pograzyc rodaczke, pokazac , ze sie jest lepszym( choc wcale tak nie jest) z glupoty, i co tam jeszcze chcecie. Ale to bardziej boli niz gdy "bija" obcy.Wtedy sie czuje , ze tu bija ))Ale nic to , przezylismy Szwedow , przezyjemy rodakow na obczyznie ))))))))) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: selma glupio jest krytykowac ale...... IP: *.ppp.get2net.dk 21.01.02, 20:52 Gość portalu: Wojtas napisał(a): > Oj korv, korv. A kto w tej Szwecji zostanieg gdy my wyjedziemy? Kto bedzie prac > owal na Szwedow, bo > chyba nie... rzeczywiscie glupio tak krytykowac Szwecje(Skandynawie) jak sie tam mieszka ,ale dziwi mnie jedno dlaczego akurat Polacy mieszkajacy w Szwecjii tak krytykuja swoj kraj zamieszkania.dlaczego jakos nie widac krytycznych glosow z Niemiec,Anglii z krytyka- czy tam jest duzo lepiej niz w Szwecji (Skandynawii) ,moze ludzie milsi ,sklepy lepiej zaopatrzone i dlatego ...jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 21.01.02, 20:53 Ludzie kochani wyjasnijcie mi raz na zawsze jak to jest????? Szwedzi mowia , ze to oni pracuja na te cholote, co to przyjechala nie wiadomo po co. Ta cholota zagraniczna mowi , ze to oni pracuja na Szwecje i utrzymuja wszystkich Szwedow. No to jak to jest w koncu?????? Kto na kogo pracuje??? a moze kazdy na siebe samego i troche na sasiada?))))))))))) Pozdrawiam K: Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 21.01.02, 21:19 karelia napisał(a): > Ludzie kochani wyjasnijcie mi raz na zawsze jak to jest????? Szwedzi mowia , ze > > to oni pracuja na te cholote, co to przyjechala nie wiadomo po co. Ta cholota > zagraniczna mowi , ze to oni pracuja na Szwecje i utrzymuja wszystkich Szwedow. > > No to jak to jest w koncu?????? Kto na kogo pracuje??? a moze kazdy na siebe > samego i troche na sasiada?))))))))))) > Pozdrawiam K: Karelio mila nie udawaj naiwna przeciez kazde dziecko wie ,ze caly swiat trzyma sie dzieki pracy Polakow.Wystarczy popatrzec jak wspaniale idzie w Polsce.Te nieprzeliczone rzesze Polakow to wyjachaly wlasnie by ratowac wszystkie inne kraje od katastrofy.Pomysl ,te bogate i ta k jednoczesnie nedzne (w oczach Polakow)kraje sa wlasnie bogate przez Polakow. I tu powinienem w moim dobrym stylu bluzgnac odpowiednio ale rece opadaja z beznadziejnosci prob jakiejkolwiek rzeczowej dyskusji.Pussoch kramm Odpowiedz Link Zgłoś
bolski Re: Szwecja, Sverige, Sweden 21.01.02, 22:15 Jestem jak najbardziej za rzeczowa dyskusja. Oznacza to dla mnie, ze wolno mi mieszkancowi Szwecji - jako platnikowi podatkow - zwracac uwage na to co w tym kraju - wg mnie - jest niewlasciwe. Podobnie wolno krytykowac Polske np. Bulgarowi mieszkajacemu nad Wisla, Turkowi mieszkajacemu nad Menem albo Francuzowi zyjacemu nad Tamiza. O ile - powiedzmy - nie jestesmy na socjalu kazdy z nas niezaleznie od narodowosci czy pochodzenia ma moim zdaniem moralne prawo mowic to co mysli, nie muszac udawac na okraglo ze wszystko jest w 100% cacy. Na tym chyba polega demokracja. Argument, zeby pakowac manatki jesli tylko cos smie sie nam nie podobac uwazam za calkowicie chybiony. Oczywiscie nie ma kraju idealnego, ale jesli sie juz gdzies mieszka to nie znaczy, ze trzeba byc bezkrytycznym wobec wszystkiego. Przeciwnie - warto byc krytycznym, nie w sensie totalnej nieuzasadnionej negacji. Chocby dla wlasnego zdrowia psychicznego trzeba dbac o rownawage, a wiec rowniez krytykowac tam, gdzie ta krytyka jest uzasadniona. System naduzywania nr personalnych w Skandynawii krytykowany jest w kregach liberalnych od dawna. Gdybys czytal od czasu do czasu np. "Svenska Dagbladet" zauwazylbys, ze czesc szw. opinii publicznej dostrzega problem nadmiernej ingerencji panstwa w zycie obywateli, co przejawia sie m.in. w naduzywaniu nr personalnych. Podobny watek odnalezc mozna w programch Umiarkowanej Partii Koalicyjnej czy u chrzescijanskich demokratow. Przyklad - wyrobienie karty bibliotecznej lub karty na basen wiaze sie z podaniem (zupelnie niepotrzebnie) nr personalnego. Sek w tym, ze naklad "Svenskiej" ciagle spada, jej orientacja konserwatywno-liberalna (z ktora ja sie utozsamiam) ma jakby coraz mniej zwolennikow i tegoroczne wybory pewnie znow wygraja socjaldemokraci. Sadze, ze Szwecji dobrze zrobilaby droga ku liberalizacji; sa w koncu takie kraje jak USA czy W.Brytania gdzie nie ma nawet obowiazku meldunkowego, a mimo to jakos wszystko dziala. Owszem jest w Stanach social security number, ale nie trzeba go podawac w kazdej bibliotece Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 21.01.02, 22:39 Bolski ! Tobie wszystko wolno ! A juz jako platnikowi podatkow to nawet wiecej! Ale jedyne co ci nie wolno bezkarnie to nudzic i safandulic.jest mi totalnie egal jaka partie popierasz tylko nie wymadrzaj sie.Kicham na to i jak mysle wiekszosc Polakow w Kanadzie,USA,Iranie ,Iraku,Abchazji o ile spada naklad jakiejs gazety w Szwecji.Mieszkasz w svenssonii i nie zauwazyles ,ze przynaleznosc partyjna to nie czesc informacji o sobie?O tym tez nie mowimy ,temat inny i sprawach innych.Ale sie nie zrazaj i pisz dalej-to masz zagwarantowane jako platnik podatkow.Uwazaj bys sie tylko nie przeplacil.Jak uslysze argument w rodzaju:jako platnik podatkow to zaczyna mnie mdlic.I czym ta sie chwalisz?Kazdy kto nie ma moznosci uniknac placenia -PLACI-Tylko mi tu nie pisz o moralnosci i obowiazku bo sie rozplacze i posle sume na ktora udalo mi sie przez wiele lat nabrac S-verket. Pozdrawiam z obywatelskim uklonemPS A obywatelstwo juz masz? Odpowiedz Link Zgłoś
bolski Re: Szwecja, Sverige, Sweden 21.01.02, 23:02 Nie bardzo wiem o co ci tak naprawde chodzi w twojej odpowiedzi. Jasne, przynudzam jak flaki z olejem, ale tez nikt ci nie kaze tego czytac. W koncu demokracja i pluralizm Chcialem ci tylko zwrocic uwage, ze problem upanstwowienia spoleczenstwa szwedzkiego nie jest wyssany z palca i wielu swiatlych Szwedow go dostrzega - ale na pewno jest to jakas mniejszosc. Niestety 50 lat prawie nieprzerwanych rzadow soc.demokratow zrobilo swoje i wiekszosc narodu nie dostrzega zagrozen zwiazanych z nadmierna ingerencja w zycie prywatne obywateli. Apropos podatkow - gdyby jeszcze najwyzsze w swiecie szw. podatki zapewnialy doskonale dzialanie np. sluzby zdrowia albo komunikacji miejskiej w zimowym Sztokholmie, to wszystko byloby w porzadku. Tak jednak nie jest. A moze to ty do tego sie przyczyniles dajac dyla z "nasza" kasa do Hiszpanii Jesli tak to wyslij troche forsy z powrotem (moze byc w Euro) tu do nas, moze uda sie za to sfinansowac jakies odsniezanie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fania Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 21.01.02, 23:24 Czytalam wszystko i w koncu musze wtracic swoje 5 groszy. Nie bede sie zabawiala w krytyke/chwalenie Szwecji, bo to juz za mnie zrobiliscie. Jest jedno ciekawe zjawisko; tyle lat trzymani za Komune za pysk zawsze zdawalo nam sie , ze za granica mieszkaja inni ludzie- lepsi, madrzejsi etc etc. I charakterystyczne jest , ze jak ktos probuje cos skrytykowac (slusznie czy nieslusznie) od razu dostaje po lapach od innych forumwiczow, cicho siedz! Nie krytykuj ,a jak nie, to jazda do kraju! Czas juz zeby zrozumiec , ze ci wszyscy Szwedzi, Anglicy , Dunczycy itp, sa tacy jak my. Lepsi i gorsi , zdolni i niezdolni. I my mamy pelne prawo ich krytykowac jak nam sie chce! Anglicy krytykuja Francuzow inni innych i wszystko traktuje sie z przymruzeniem oka. A tu od razu "Jazda do domu, jak ci sie zachcialo krytykowac" Moj ex maz, Szwed pozwolil sobie bedac gosciem u mojej mamy w Polsce krytykowac wszystko. I nawet wyglad mojej mamy. I jemu bylo wolno!!! Moglam wysluchac i przyjac krytyke albo odrzucic to moja sprawa. Ja nie jestem gosciem w tym kraju w ktorym mieszkam , pracuje i mam takie same prawa i obowiazki jak inni obywatele. Pozbedzmy sie tych kompleksow, nie jestesmy gorsi od innych,(lepsi)zeby sie bac krytykowac kraje zachodnie, mieszkamy tu , mamy dzieci , rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BeGe Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.sn.g.bonet.se 21.01.02, 23:08 Głupoty wypisujecie, jeden mądrzejszy od drugiego, do wszystkich pretensje przeczytajcie inne posty o Anglii, USA, Niemczech, Polsce wieczne niezadowolenie, narzekanie - to koszmar. W Polsce źle w innych krajach jeszcze gorzej co wy oczekujecie na co liczycie załóżcie kółko różańcowe i płaczcie nad swoim losem. Szkoda klawiatury na taką beznadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 21.01.02, 23:26 Gość portalu: BeGe napisał(a): > Głupoty wypisujecie, jeden mądrzejszy od drugiego, do wszystkich pretensje > przeczytajcie inne posty o Anglii, USA, Niemczech, Polsce wieczne > niezadowolenie, narzekanie - to koszmar. > W Polsce źle w innych krajach jeszcze gorzej co wy oczekujecie na co liczycie > załóżcie kółko różańcowe i płaczcie nad swoim losem. > Szkoda klawiatury na taką beznadzieję. No nareszcie jeden napisal cos co mozna poczytac! Zgadzam sie z kolega calkowicie .Zwracam uwage ,ze nie wszyscy placza nad swoim losem,Kochana Karelia jest najlepszym przykladem-no ale my sie mamy ksobie a to zobowiazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BeGe Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.sn.g.bonet.se 21.01.02, 23:30 > > No nareszcie jeden napisal cos co mozna poczytac! Zgadzam sie z kolega > calkowicie .Zwracam uwage ,ze nie wszyscy placza nad swoim losem,Kochana Kareli > a > jest najlepszym przykladem-no ale my sie mamy ksobie a to zobowiazuje. Niech Was Bóg błogosławi robaczki. A już myślałem, że wszystko stracone. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 16:17 Korven, ty mnie nie tak nie podbieraj, kup dzis tulipany zonie. Wszak wiesz ze tulipany to najpopularniejsze kwiaty w Szwecji. Badz choc raz Svensson)) Polecam rodzaj Monte Carlo-zolte , pachna i dlugo sie trzymaja. Sa juz na Hötorget .Nic nie stracisz a zyskac mozesz ! No, wdziacznosc zony, bedzie Cie chwalic do grobowej deski )))ze ma tak milego, szarmanckiego i szczodrego mezusia )))) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BeGe Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.sn.g.bonet.se 21.01.02, 23:33 Viva Sverige najpiękniejszy kraj. Viva Polska, Viva Anglia, Viva Niemcy, viva USA itd. Teraz mogę spokojnie umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fania Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 21.01.02, 23:36 AMEN! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 14:46 jeszcze nie czas mowic AMEN, jeszcze musimy sie pomeczyc na tym padole lez hihihihi, a zreszta tu nie kosciol sw. Jana ani inna kruchta . Narzekac? hehe a w zyciu, Plakac nad ma dola niedola ? Never!!! Mysl pozytywnie, krytykuj konstruktywnie ciesz sie zyciem i tym co masz, bo mozesz miec jeszcze wiecej, a to oznacza wiecej problemow, vide Marcus Wallenberg , ostatnio cos bardzo majatek sie umniejszyl.Jakbym tak chciala plakac i biadolic nad soba to juz dawno bym sie polozyla i umarla, albo zwariowala ))) Wiem , co mowie.A wtedyco? Totalny klops, wiec sie nie daje i nie wariuje, przyjmuje sprawy z filozoficznym spokojem czasami z lekka sterujac wydarzeniami Pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś
bolski Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 16:01 > (...) krytykuj konstruktywnie ciesz sie zyciem i tym co masz (...) Karelia, zgadzam sie z Toba, probuje konstruktywnie krytykowac i staram sie cieszyc tym co mam. Na Forum jednak pelno takich, ktorzy uwazaja, ze nie nalezy niczego krytykowac w zadnej, nawet najlagodniejszej formie, bo przeciez jak sie cos w danym kraju nie podoba to wystarczy tylko spakowac walizki i wyniesc sie Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 16:11 dlaczego nie krytykowac? mozna czemu nie? mnie na przyklad bardzo sie nie podoba "gulli-gulli" z przestepcami popelniajacymi ciezkie kryminalne wykroczenia. Cala prasa sie nimi zajmuje , naglasnia sprawe, wywiady, zdjecia nawet o, zgrozu, zabawa w teatr...vide Quick,Olsson, Jukka Vahalla, Ausonius... A ofiarami sie nikt nie zajmuje, niech sie sami soba zajma, nie zwiekszaja nakladu prasy, nic ciekawego nie mowia, tylko czuja sie pokrzywdzeni.Jest to obrzydliwe! Nigdy nie zapomne , jak mlode dziewczyny wysylaly listy do Jukki , piszac cyt. " No przeciez ty jestes tez czlowiekiem"?I wysylaly lisciki jak to bardzo go kochaja, jakie to podniecajace moc wyslac liscik do tak interesujacego czlowieka.?. Peewnie, ze jest, ale ze zamordowal 3 osoby z rodziny to male piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ktos Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: 131.137.84.* 22.01.02, 16:14 Widze, ze wy w tej Szwecji macie takie same problemy co tu my tu w Kanadzie. Tu tez Polacy krytykuja Kanade. Wydaje mi sie, ze wielu robi to poto przypochlebic samemy sobie, pokazac, ze otaczajacy kraj ma usterki - a ja to potrafie dostrzec. Usterki sa w kazdym kraju (tu wieksze, tam mniejsze). Krytyka to czasami upust swoim stressom - dobra rzecz i nikt nie jest w stanie powstrzymac nikogo przed krytykowaniem - i bardzo dobrze, w koncu zyjemy w wolnym swiecie. Wiecie, nie wiedzialem, ze tak wielu Polakom wiele rzeczy w Szwecji sie nie podoba. Mnie Szwecja zawsze kojarzyla sie ze: spokojem, dostatkiem, bezpieczenstwem - idylla. Patrzac tu z kanadyskiej perspektywy to wy tam w tej Szwecji siedzicie sobie tak bliziutko Polski i to jest w/g mnie wasza przewaga nad nami tu w Kanadzie. O wiele latwiej i taniej wam skoczyc do kraju - doceniajcie to. Poza tym macie blisko Europe otwarta co jest druga wasza przewaga nad nami kanadyjczykami. Inna jest Ameryka Pln. inna Europa. Mieszkajac tu latami czesto brakuje europejskiego klimatu - a przez slona wode dalekoooo i niestety tylko samolotem. Pozdrowienia ....... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ktos Z KANADY: Szwecja, Sverige, Sweden IP: 131.137.84.* 22.01.02, 16:17 Widze, ze wy w tej Szwecji macie takie same problemy co tu my tu w Kanadzie. Tu tez Polacy krytykuja Kanade. Wydaje mi sie, ze wielu robi to poto przypochlebic samemy sobie, pokazac, ze otaczajacy kraj ma usterki - a ja to potrafie dostrzec. Usterki sa w kazdym kraju (tu wieksze, tam mniejsze). Krytyka to czasami upust swoim stressom - dobra rzecz i nikt nie jest w stanie powstrzymac nikogo przed krytykowaniem - i bardzo dobrze, w koncu zyjemy w wolnym swiecie. Wiecie, nie wiedzialem, ze tak wielu Polakom wiele rzeczy w Szwecji sie nie podoba. Mnie Szwecja zawsze kojarzyla sie ze: spokojem, dostatkiem, bezpieczenstwem - idylla. Patrzac tu z kanadyskiej perspektywy to wy tam w tej Szwecji siedzicie sobie tak bliziutko Polski i to jest w/g mnie wasza przewaga nad nami tu w Kanadzie. O wiele latwiej i taniej wam skoczyc do kraju - doceniajcie to. Poza tym macie blisko Europe otwarta co jest druga wasza przewaga nad nami kanadyjczykami. Inna jest Ameryka Pln. inna Europa. Mieszkajac tu latami czesto brakuje europejskiego klimatu - a przez slona wode dalekoooo i niestety tylko samolotem. Pozdrowienia ....... Odpowiedz Link Zgłoś
bolski Re: Z KANADY: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 17:44 Tak, to swieta prawda. W wielu jezykach istnieje porzekadlo o zielenszej trawie u sasiada albo w innym kraju - i to tak pewnie czesto fukcjonuje. Wielu Polakom w Szwecji Kanada tez wydaje sie pieknym, idyllicznym krajem o wysokiej stopie zyciowej, ale jednoczesnie doceniaja (i ja tez) bliskosc Polski. Poza tym oba kraje maja podobna przyrode i klimat. Rozmawialem kiedys z Kanadyjczykiem zamieszkalym w Sztokholmie, ktory twierdzil ze czuje sie tu swojsko wlasnie z tych wzgledow, choc zauwazyl, ze Szwedzi sa na jego gust nieco za spokojni i skryci. Osobiscie uwielbiam jezdzic do kraju bo tylko tam czuje sie w pelni soba, ze o innych przyjemnosciach (np. kulinarnych) nie wspomne, a ze przy okazji jest wciaz wiele towarow i uslug jest znacznie tanszych niz w Skandynawii (jesli nie liczyc Warszawy, ale co to za wypoczynek w Wwie to tym lepiej. Z tym wzgledow raczej nie chcialbym mieszkac na stale za oceanem, zdecydowanie wole stara, bogata kulturowo Europe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ktos Z KANADY (2) : Szwecja, Sverige, Sweden IP: 131.137.84.* 22.01.02, 20:52 Zapomnialem dla przeciwwagi wspomniec o jednej przewadze Kanady,USA czy Australii nad np. Szwecja jesli chodzi o emigranckie samopoczucie. Otoz te 3 kraje wymienione na poczatku to kraje zbudowane przez emigramtow. I jesli emigrant tylko chce to czuje sie w nich jak w domu; wszyscy wokol sa w tej samej sytuacji - czego nie mozna powiedziec o Szwecji, Niemczech, Francjii ... czy tak ?? Nie wiem czy rodowici Szwedzi gotowi sa (lub czy kiedykolwiek beda) uznac Was za prawdziwych Szwedow ?? Pozdrowienia ......... Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Z KANADY (2) : Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 21:14 Gość portalu: Ktos napisał(a): > Zapomnialem dla przeciwwagi wspomniec o jednej przewadze Kanady,USA czy > Australii nad np. Szwecja jesli chodzi o emigranckie samopoczucie. Otoz te 3 > kraje wymienione na poczatku to kraje zbudowane przez emigramtow. I jesli > emigrant tylko chce to czuje sie w nich jak w domu; wszyscy wokol sa w tej > samej sytuacji... Oj, popieram! W Kanadzie mozna czuc sie U SIEBIE, tutaj jest inaczej, ale o niebo lepiej niz w Niemczech, takze proponowalabym Ci tych dwoch krajow nie porownywac,he,he...)) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Polska-KANADA- Szwecja 22.01.02, 21:08 Gość portalu: Ktos napisał(a): > Widze, ze wy w tej Szwecji macie takie same problemy co tu my tu w Kanadzie. Tu > tez Polacy krytykuja Kanade. Witam drogi Ktosiu Chyba nie ma takiego kraju, gdzie emigrantom WSZYSTKO sie podoba i pasuje, wiec zawsze bedziemy sluchac jakichstam narzekan, ale trzeba tez sie cieszyc z tego co dobre, no wiesz, zeby zachowac jakas rownowage)) > Wiecie, nie wiedzialem, ze tak wielu Polakom wiele rzeczy w Szwecji sie nie > podoba. Mnie Szwecja zawsze kojarzyla sie ze: spokojem, dostatkiem, > bezpieczenstwem - idylla. Tak samo sie kojarzy niektorym Kanada( w wiekszosci tym co jeszcze tam nie byli). Jak wracam do Szwecji z urlopow- tez mam takie odczucia jak Ty, ze wracam do spokoju, dostatku i bezpieczenstwa, takze cos w tym musi byc....:- )))) > Patrzac tu z kanadyskiej perspektywy to wy tam w tej Szwecji siedzicie sobie > tak bliziutko Polski i to jest w/g mnie wasza przewaga nad nami tu w Kanadzie. Wiesz, mieszkalam kiedys po tamtej stronie oceanu i mowilam sobie-wszystko jest ok, ale dlaczego tak daleko od Polski?)) teraz mieszkam w Szwecji, skad mozna na weekend skoczyc , a ja wracam co roku do ...Kanady)))) nie -zebym zalowala, ze tu mieszkam- nie planowalam tego, ale ciagnie mnie tam troszke. O Caaanadaaa...!!! Wydawaloby sie, ze jestem blizej Polski to i czesciej bede jezdzic tam, ale nic sie nie zmienilo- jak jezdzilam raz do roku mieszkajac w K. tak jest i teraz. Tylko tesknie inaczej.(moze mniej?) Swiadomosc, ze jest w "zasiegi reki" chyba wplywa na to. > O wiele latwiej i taniej wam skoczyc do kraju - doceniajcie to. Masz racje- DOCENIAM TO i to bardzo. Pozdrowienia, M P.S. W jakim miescie mieszkasz? > Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ktos Do Mufki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.02, 05:01 Czesc Mufka !! Ja mieszkam w Ottawie. Mufka: Wiesz, mieszkalam kiedys po tamtej stronie oceanu i mowilam sobie-wszystko jest ok, ale dlaczego tak daleko od Polski?)) teraz mieszkam w Szwecji, skad mozna na weekend skoczyc , a ja wracam co roku do ...Kanady)))) Ktos: A to niezle !! Co roku wracasz do Kanady i moze do tego miejsca gdzie mieszkalas ?? Dlugo mieszkalas w Kanadzie. Moze zdradzisz w jakim miescie ?? Jak porownujesz Kanade do Szwecjii ?? Mufka: nie -zebym zalowala, ze tu mieszkam- nie planowalam tego, ale ciagnie mnie tam troszke. O Caaanadaaa...!!! Wydawaloby sie, ze jestem blizej Polski to i czesciej bede jezdzic tam, ale nic sie nie zmienilo- jak jezdzilam raz do roku mieszkajac w K. tak jest i teraz. Tylko tesknie inaczej.(moze mniej?) Swiadomosc, ze jest w "zasiegi reki" chyba wplywa na to. O wiele latwiej i taniej wam skoczyc do kraju - doceniajcie to. Masz racje- DOCENIAM TO i to bardzo. Ktos: Wyglada, ze troche ta nostalgia za Polska Ci minela ?? A moze to ta tesknota za Polska maleje wraz z odlegloscia od niej ?? Pozdrowienia ......... Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 16:25 Ktosiu, bo jak my sia tak nagadamy, nazrzedzimy, a pojezdzimy troche po swiecie , to wracamy do Sverige i mowimy, lo, Jezuuuu jak my tu mamy dobrze. Jak u Pana Boga za piecem. No tak przynajmniej bylo, teraz sie troche zmienilo. Wzrasta przestepczosc, system emerytalny sie zmienil, moim zdaniem na niekorzysc, przynajmniej tych , ktorzy przyjechali pozno i sa w starszym wieku, mieszkania sie robia horrendalnie drogie i jest ich brak, mlodziez rozpasana , narkotyki... A my normalni "Svenssony" siedzimy przed TV i ogladamy Big Brather, Baren, Villa Medusa, Bingo Lotto..... Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
bolski Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 17:52 Jest na to rada. Osobiscie b. malo ogladam szwedzka TV, poniewaz uzywam dekoderu cyfrowego do odbioru polskiej telewizji, ktora wydaje mi sie ciekawsza. Oczywiscie wiele programow to te same Big Brothery tyle ze w polskich realiach i po polsku, ale czesc pozycji to nadal ta nasza wciaz doskonala TV publiczna z takim np. teatrem telewizji, lzejszymi choc tez ciekawymi serialami, albo skokami Malysza czy meczami pilkarskimi z polskim komentarzem. Dzieki polskiej TV z satelity znacznie wzrosla dla mnie jakosc zycia, bo czuje sie dzieki niej jakby jedna noga w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 18:17 tez bbb malo ogladam,prawie w ogole nie wisze przed TV, ale szuke "Zycie malzenskie Gustava III" ogladalam, polecam wszystkim. Wspanialy teatr!!!Moze dadza powtorke, koniecznie zobaczcie! pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BeGe Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.sn.g.bonet.se 22.01.02, 19:53 Teraz zaczyna się tępe gadanie " ja na telewizję się nie patrzę wolę sztukę", sranie po ścianie - zawiodłem się na was. Jesteście nawiedzeni nie musicie tego trąbić, macie kompleksy, kogo to obchodzi, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.uc.nombres.ttd.es 22.01.02, 20:31 Gość portalu: BeGe napisał(a): > Teraz zaczyna się tępe gadanie " ja na telewizję się nie patrzę wolę sztukę", > sranie po ścianie - zawiodłem się na was. > Jesteście nawiedzeni nie musicie tego trąbić, macie kompleksy, kogo to obchodzi > , Be Ge ,masz racje !! ja ci to mowie !! Ale czemu sie zawiodles? Liczyles na cos? Napisz prosze jakie to sa te kompleksy ? Nawiedzeni?-nie mysle .ze po prostu nudni i tak po prawdzie to ludzie zajeci popychaniem codziennego kieratu.A czasami mozna cos "grzecznego " napisac.Ta cholerna swenssonia tak na ludzi i zwierzeta wplywa-tam nawet pies cie nie ugryzie,bo boi sie by go nie wzieli na terapie antyagresyjna.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 22.01.02, 20:41 Gość portalu: BeGe napisał(a): > Teraz zaczyna się tępe gadanie " ja na telewizję się nie patrzę wolę sztukę", > sranie po ścianie - zawiodłem się na was. Ja nie s... na sciane, od tego mam 2 toalety, zawiodles sie? To twoj problem nie moj > Jesteście nawiedzeni nie musicie tego trąbić, macie kompleksy, kogo to obchodzi > ,Nawiedz<ona nie jestem, niczego nie trabie, tylko polecilam cos, co uwazam za niezle. Nikt nie musi ogladac jakiegos tam sztuczydla i wysilac szarych komorek zeby zrozumiec dziwaczna szwedczyzne i ogladac pudrowane glowy .Moze ktos woli swietny pornos? No to niech oglada i na zdrowie ))Nie moj cyrk nie moje malpy. Co do kmompleksow, no to niezle walnales , dawno sie ich pozbylam, a nowych sie jeszcze nie "nabawilam". K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BeGe Katastrofa IP: *.sn.g.bonet.se 22.01.02, 20:53 Tworzyć gamonie budować, działać przynosić chlubę cieszyć się życiem, zapomnieć ten słowiański styl "Rodacy czemu jesteście smutni tacy - do pracy". Pokazać wszystkim w czynach a nie biadoleniu - znowu wątroba mnie rozbolała. Boże miłosierny spraw aby spotkał Polaków z których byłbym dumny. Przestańcie oglądać TV szczególnie polską TV bo do końca życia będziecie straceni. Odpowiedz Link Zgłoś
bolski Re: Katastrofa 23.01.02, 12:13 Sam zachowujesz sie jak gamon. Co ci przeszkadza, ze ja nalogowo lubie ogladac TV, a ze polska TV jest wg mnie ciekawsza, a w dodatku polski to jedyny jezyk jaki znam, to co w tym zlego? Piszac "znam" mam na mysli nie umiejetnosc porozumiewania sie, a pelna, bliska 100% znajomosc jezyka bez sladu obcego akcentu, bez bledow gramatycznych i z takim zasobem slow, idiomow, slangu czy zwrotow frazeologicznych jak w j. ojczystym. Tak sie sklada,ze osiedlilem sie w Szwecji w wieku doroslym i polski juz na zawsze pozostanie dla mnie jedynym jezykiem, ktory znam - pogodzilem sie z tym i stawiam na j. polski. To ze potrafie porozumiec sie po szwedzku (i gorzej jeszcze w kilku innych jezykach) nie zmienia faktu, ze w pelni rozumie tylko polszczyzne, w calym bogactwie jej niuansow, gry slow itd. Jesli juz trzymac sie teatru i jesli wziac jakikolwiek spektakl teatralny, obojetnie czy chodzi o lekka komedie czy cos z nieco wyzszej polki (typu "Wielebni" Mrozka ktora pokazala niedawno TVP1) to jasne, ze w calosci zrozumiem tresc sztuki tylko jesli bedzie po polsku. I tak jest odpowiedz dla ciebie dlaczego tak lubie polska TV. Oczywiscie wole polskie filmy w kinie, a polski teatr na zywo niz w TV, totez gdy tylko jest okazja tutaj (w Sztokholmie jakies 2-3 razy do roku bawia teatry z kraju) albo w kraju, ogladam co sie da. Nie jest to jakis snobizm, bo rownie chetnie ogladam np. imprezy sportowe z udzialem Polakow, teleturnieje itd., w kazdym razie stanowczo za dlugo czasu spedzam przed telewizorem. No coz jak nalog to nalog! Na szczescie ostatnio ograniczylem nieco ogladanie TV, bo nie pozwala mi na to moj kilkumiesieczny Junior - i chwala mu za to Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karelia prawdziwi Szwedzi...... IP: *.telia.com 23.01.02, 00:55 Ktosiu, Szwedzi nie sa gotowi i nigdy nie beda ,zeby uznac emigrantow za prawdziwych Szwedow. Nawet dzieci emigrantow, tutaj urodzone , mowiace plynnie po szwedzku , utozsamiajace sie z tym krajem , sa dziecmi invandrare, czyli cudzoziemcow.Nawet w trzecim pokoleniu to sie zdarza o ile caly czas jest sie zwiazanym ze swoim srodowiskiem, czyli nie wchodzi w zwiazki malzenskie z tubylcami. Ciekawy problem, dzieci adoptowane przez Szwedow, wychowane na Szwedow w domach o 100%szwedzkiej kulturze, sa postrzegane czesto jako ci obcy, naplywowi, a nawet niechetnie przyjmowani na rynku pracy. Oczywiscie , jesli sie wyrozniaja wygladem . Czyli dzieci adoptowane z Azji, Afryki, Ameryki Pd. Jesli maja europejskie rysy to wszystko ok. Nikt nie wie , ze sa wlasciwie cudzoziemcami, wtedy sa prawdziwymi Szwedami, dopoki same nie powiedza skad pochodza. My nigdy nie bedziemy prawdziwymi Szwedami, mozemy byc akceptowani, szanowani, ale Szwedami nie bedziemy. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jan Re: prawdziwi Szwedzi...... IP: *.ipt.aol.com 23.01.02, 05:11 kto ma byc Szwedem ? - ten Jugol co mieszka obok ciebie, czy Turek lazacy w swoich szmatach, lub wystraszony polus starajacy sie sprzedac polskie marllboro ???? Po pysku widac na kilometr ze nie pasujecie do krajobrazu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: selma Re: prawdziwi Szwedzi...... IP: *.ppp.get2net.dk 23.01.02, 09:56 Gość portalu: jan napisał(a): > kto ma byc Szwedem ? - ten Jugol co mieszka obok ciebie, czy Turek lazacy w > swoich szmatach, lub wystraszony polus starajacy sie sprzedac polskie > marllboro ???? Po pysku widac na kilometr ze nie pasujecie do krajobrazu !!! A ty dziadu z twoim pyskiem to tylko do izby wytrzezwien pasujesz i to tej polskiej niestety Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: prawdziwi Szwedzi...... IP: 203.69.88.* 01.02.02, 07:39 Nie rozumiem, problem zeby byc prawdziwym szwedem(dka) tak samo gdy ktos sie urodzil w kielcach , a mieszka w Olsztynie, nie jest olsztyniakiem. A dlaczego to takie wazne zeby byc kims kim sie nie jest. Kazdy na cos narzeka, tak samo szwedzi mowia o niemczech, francji... Wiem o czym mowisz, ale sie tez zastanawiam czasami ze wyjechalam z polski, dlatego ze mi sie tam nie podobalo. hihi oj pamietam jak mnie rodacy zle traktowali, ale coz, jestem przeciez z tego samego kraju co oni... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 23.01.02, 11:44 oj Janie, Janie ale pieprzycie...znalam Jugola, jak obrazowo mowisz, ktory w rownym stopniu mogl byc Polakiem ew. Szwedem, zadnych roznic w wygladzie , mowie , czy uczynkach )).A co do Turkow, to pracowalam z jednym , no zyczylabym kazdej Szwedce ewentualnie Polce takiego Turka na: meza, narzeczonego, kochanka ...(wybierz Janie odpowiednia wersje)A zapewniam cie , ze zadna nie obejrzalaby sie za TOBA . To jest tak: Turek Turkowi nie rowny. No , chyba ze mowimy o extremie, tureckiej, polskiej, szwedzkiej i jakiecj tam chcesz...Radze ci , spojrz szerzej na problem, tak wiecej globalnie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dygi Znowu bełkot IP: 195.198.208.* 23.01.02, 13:20 Zgadzam się z BeGe, przebija się tutaj tylko płacz żadnej radości tak jakby sami smutasy tu przjechali, mając takie podejście nie dziwię sią, że Szwedzi was tak traktują. I co sami zrobiliście aby to zmienić macie kompleksy oczekujecie tylko, aż Szwedzi docenią waszą męczęńsko sytuację. Nawet Turki otwierają swoje stragany coś robią. Zacznijcie od tego jak w tym filmie "Szczęśliwego nowego Yorku", ćwiczcie wygląd twarzy a swoje problemy piszcie do TV Polonia oni to lubią i chcą was takimi widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden 23.01.02, 14:08 Dygi? mowisz, ze my smutasy? Alez skad, postrzegaja nas jako jedna z najweselszych nacji. Tylko, ze my tak narzekamy miedzy soba, tak sie uzalamy, smucimy, rozgladamy, gdzie wiecej nachapacobmawiamy, zazdroscimy, podkopujemy, no NIENAWIDZIMY sie popatrz na innychy, Zydzi, Turcy oni pomagaja sobie, zlego slowa na siebie nie dadza powiedziec. Jeden drugiemu pomoze, pozyczy, poinformuje.. Tylko my udajemy ze jestesmy zupelnie kims innym niz w rzeczywistoci jestesmy. I w dodatku ta wstretna mania wywyzszania sie, udowadniania na prawo i lewo ( nikogo to nie interesuje!) ze jestesmy narodem lepszm niz inne, wrecz hehehe wybranym, zeby cierpiec za innych mniej wartosciowych . Ta powszechna pogarda w stosunku do innych- obrzydliwe !!! K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dygi Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: 195.198.208.* 23.01.02, 15:00 Miła Kornelio nie chcę psuć twojego narodowego entuzjazmu ale wejdź na forum na Sport a potem na post " Polska metoda leczenia kompleksów". Nie będę komentował po prostu należy prawdzie spojżeć w oczy i im prędzej tym lepiej. Pozdrowienia Dygi Odpowiedz Link Zgłoś
karelia do Dygi 23.01.02, 18:19 bylam, zdrowo sie usmialam.Ze tez ludzie nie moga zlapac jakiego takiego balansu. Jak przegna palte to tak , ze pala az sie lamie. Trzeba byc flexibel)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: do Dygi IP: *.uc.nombres.ttd.es 23.01.02, 20:00 karelia napisał(a): > bylam, zdrowo sie usmialam.Ze tez ludzie nie moga zlapac jakiego takiego > balansu. Jak przegna palte to tak , ze pala az sie lamie. Trzeba byc > flexibel)) Karelio mila nie uzywaj tylu obcych slow-jak poczytalem "mowe pseudosportowa"to juz wiem jak sie mowi.Karelio delikatna i niewinna jak niemowle nigdy nie czytaj Forum:kraj i informacje dnia !!! Puss och kramm Odpowiedz Link Zgłoś
karelia do Korven;-) 23.01.02, 20:42 Korven ( jaki rodzaj? a moze Ty jestes falus, albo grill-korv? eee na pewno jakis prins-korv))))))));-P)jak masz trudnosci ze zrozumieniem mojego prostego zasobu slownictwata to szukaj porady w :1. slownik wyrazow obcych, 2.slownikpolsko-"innojezyczny", 3. spytaj zony 4. ewentualnie spytaj mnie, a ja Ci wszystko wyjasnie ))))))))))))))))))))))))) Pozdrawiam , czysta jak snieg i niewinna jak lelija ,slodka Karelia (oj Korven, bo nadgryze jak bedziesz mnie brzydko zaczepiac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korvett Re: do Karelii lubiacej korv IP: *.uc.nombres.ttd.es 23.01.02, 21:16 karelia napisał(a): > Korven ( jaki rodzaj? a moze Ty jestes falus, albo grill-korv? eee na pewno > jakis prins-korv))))))));-P)jak masz trudnosci ze zrozumieniem mojego > prostego zasobu slownictwata to szukaj porady w :1. slownik wyrazow obcych, > 2.slownikpolsko-"innojezyczny", 3. spytaj zony 4. ewentualnie spytaj mnie, a ja > > Ci wszystko wyjasnie ))))))))))))))))))))))))) > Pozdrawiam , czysta jak snieg i niewinna jak lelija ,slodka Karelia (oj Korven, > > bo nadgryze jak bedziesz mnie brzydko zaczepiac Mowilem nie czytaj ! Juz masz skojarzenia ) :falus a ja myslalem,ze to sie nazywa falukorv. PS Czytujesz Selme jak dzielnie sie produkuje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: selma temat tabu w Szwecji? IP: *.ppp.get2net.dk 23.01.02, 21:48 Ty czytasz mnie -a ja czytam Ciebie,hihi.ogladalam w dzienniku ze w Szwecji jakis tato kurd zamordowal corke bo chciala zyc po szwedzku.koszmar.dunczycy wytlumaczyli to ze w Szwecji udlenningi za duzo wolnosci maja bo wladza za malo ingeruje w ich zycie.jakis pol szwed pol turek dziennikarz tlumaczyl ze w szwecji temat obcokrajowcy jest tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: temat tabu w Szwecji? IP: *.uc.nombres.ttd.es 23.01.02, 22:06 Gość portalu: selma napisał(a): > Ty czytasz mnie -a ja czytam Ciebie,hihi.ogladalam w dzienniku ze w Szwecji > jakis tato kurd zamordowal corke bo chciala zyc po szwedzku.koszmar.dunczycy > wytlumaczyli to ze w Szwecji udlenningi za duzo wolnosci maja bo wladza za > malo ingeruje w ich zycie.jakis pol szwed pol turek dziennikarz tlumaczyl ze w > szwecji temat obcokrajowcy jest tabu. Selmo,wcale sie nie dziwie,zyc po szwedzku to znaczy tez kuchnia szwedzka ! A za to bym mordowal.zamiast smakowitych kebabow,jagniecia w sosie migdalowym,mieska zawijanego w liscie winorosli itd oraz popijania raki.Jesc stekt falukorv,pytt i panna.,lutfisk,köttbullar med lingon i to wszystko popijac mlekiem lub isvatten ! Brrrr.Nie m co sie dziwic biednemu Kurdowi.Pewnie chciala tez zyc jako sambo.Dla Kurda corka zyjaca z chlopem bez slubu to jak noz w serce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: selma Re: temat tabu w Szwecji? IP: *.ppp.get2net.dk 23.01.02, 22:43 Trafiles ,tak wlasnie bylo ona juz nawet uciekla zeby mieszkac ze Szwedem ale tato ja znalazl i zamordowal.a co do kuchni popijanie kotletow mielonych mlekiem przez Szwedow i Dunczykow uwazam za nienormalne .Pozdrawiam i dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: temat tabu w Szwecji? IP: *.uc.nombres.ttd.es 23.01.02, 23:20 Gość portalu: selma napisał(a): > Trafiles ,tak wlasnie bylo ona juz nawet uciekla zeby mieszkac ze Szwedem ale > tato ja znalazl i zamordowal.a co do kuchni popijanie kotletow mielonych > mlekiem przez Szwedow i Dunczykow uwazam za nienormalne .Pozdrawiam i dobranoc. Horror ! """ Gdzie Sundu brzeg,gdzie fali chlup,tam lezy Fatimy trup...(bis)i dalej na melodie Czarnej Manki..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jojo Re: Do Korva i Selmy IP: *.chello.no 23.01.02, 23:36 Czy sprawa tego morderstwa "w obronie dobrego imienia rodziny" rzeczywiscie Was tak bawi, czy tez sie tylko zgrywacie? Pozdrawiam i zycze opamietania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mineta Odlegle wspomnienie IP: 199.71.64.* 24.01.02, 00:23 Pamietam jak w 1981 roku po sprzedaniu trypla malucha jechalem przez Szwecje autostopem do Norwegii po azyl polityczny .Wtedy czulo sie ze cos wisi w powietrzu.Pamieta. przy autostradzie 6 w miasteczku Landskorona czytalem polski tygodnik Solidarnosc bylo to w trawiastym rowie .Facet przjezdzal motorynka i sie zatrzymal i okazalo sie , ze to Polak .Pogadalismy zaproponowal mi zatrudnienie przy sitodruku 10 koron na godzine a w swieta 12,50 .Razem z kumplem z polski mieli malutka firemke .Wlozone w sprzet mieli jakies 600000 koron .Firma miescila sie w piwnicy jakiejs fabryki .Tam spalem na kartonie w spiworze ,tam sie mylem , tam jadlem i tam pracowalem po 17 godzin na dobe.Jak nie bylo pracy po poludniu zwiedzalem miasto i okolice bylem zachwycony Szwecja , czystosc , porzadek .Pamietam poszedlem w niedziele na basen bylo dosyc chlodno ; zobaczylem w kolo dziewczyny bez stanikow i chcac sie ratoawac skoczylem do basenu ; niestety woda byla podgrzewana .Kupowalem cos w duzym markiecie i zostalem zatrzymany przy wyjsciu do kontroli poniewaz mialem kurtke z napisem Poland .Pamietam wtedy moj zachwyt Szwecja jakby oslabl. Pracowalem u tych Polakow 1,5 miesiaca , tam poznalem Grunwalda ktory byl kumplem wlascicieli i prowadzil dyskoteke w Malmoe.Pozdrowienia dla wszystkich z Skandynawii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Do powaznego IP: *.uc.nombres.ttd.es 24.01.02, 00:34 Gość portalu: jojo napisał(a): > Czy sprawa tego morderstwa "w obronie dobrego imienia rodziny" rzeczywiscie Was > > tak bawi, czy tez sie tylko zgrywacie? > Pozdrawiam i zycze opamietania. Opamietaj sie sam czlowieku i od Selmy sie odczep.A jak chcesz sie mnie o to zapytac to napisz oddzielny post.albo napisze Ci teraz.Zalezy jak na to patrzysz.To nie pierwszy i nie ostatni przypadekJuz w 1970 moj sasiad wyrzucil swoja corke przez okno.Tez Turek lub Kurd ( w tym czasie oni wszyscy byli Turkami) I jak myslisz ,ze bede lzy wylewal lub obludnie ochal to mnie nie znasz.a tak miedzy nami to nie ty bedziesz nawolywal mnie do opamietania-czasami jestem taki zimny dran .to tyle osobistego.Doceniajac Twoje wspolczucie itd pozostaje z szacunkiem..cyniczny Korv Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: Do powaznego IP: *.uc.nombres.ttd.es 24.01.02, 00:36 Gość portalu: Korv napisał(a): > Gość portalu: jojo napisał(a): > > > Czy sprawa tego morderstwa "w obronie dobrego imienia rodziny" rzeczywisci > e Was > > > > tak bawi, czy tez sie tylko zgrywacie? > > Pozdrawiam i zycze opamietania. > > Opamietaj sie sam czlowieku i od Selmy sie odczep.A jak chcesz sie mnie o to > zapytac to napisz oddzielny post.albo napisze Ci teraz.Zalezy jak na to > patrzysz.To nie pierwszy i nie ostatni przypadekJuz w 1970 moj sasiad wyrzucil > swoja corke przez okno.Tez Turek lub Kurd ( w tym czasie oni wszyscy byli Turka > mi) > I jak myslisz ,ze bede lzy wylewal lub obludnie ochal to mnie nie znasz.a tak > miedzy nami to nie ty bedziesz nawolywal mnie do opamietania-czasami jestem tak > i > zimny dran .to tyle osobistego.Doceniajac Twoje wspolczucie itd pozostaje z > szacunkiem..cyniczny Korv Sorry zdaje sie to Joja nieprawdaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jojo Re: Od powaznej w tej chwili... ale jojo IP: *.chello.no 24.01.02, 02:12 Nie chodzi ani o wylewanie lez, ani o wspolczucie, ani o ochy/szlochy... Chodzi o szacunek dla zycia i smierci. Na swiecie az roi sie od tematow, ktore az prosza sie, by z nich szydzic. Niektore nawet do tego zobowiazuja. Malo Ci? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karelia Re: do Karelii lubiacej korv IP: *.telia.com 24.01.02, 00:19 czyli wybieramy wariant 4., tzn ja Ci musze wytlumaczyc, bo slownik lezy za daleko, zona spi... Staraj sie odroznic chlopie falusia(jak slusznie piszesz szw.forma falukorv) od fallusa. To pierwsze to kielbasa szwedzka, a to drugie to to, co masz ponizej pepka.To sa dwa rozne rozne pojecia: falus(falusia, falusiowi, falusiem....)i fallus ( gr. phallos). Chociaz forma sprawia , ze moga sie nasuwac pewne podobienstwa. Ale swintuchowi zawsze jedno na mysli Twoja ulubiona Mortadela))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: do Karelii lubiacej korv IP: *.uc.nombres.ttd.es 24.01.02, 00:58 Gość portalu: karelia napisał(a): > czyli wybieramy wariant 4., tzn ja Ci musze wytlumaczyc, bo slownik lezy za > daleko, zona spi... Staraj sie odroznic chlopie falusia(jak slusznie piszesz > szw.forma falukorv) od fallusa. To pierwsze to kielbasa szwedzka, a to drugie > to to, co masz ponizej pepka.To sa dwa rozne rozne pojecia: falus(falusia, > falusiowi, falusiem....)i fallus ( gr. phallos). Chociaz forma sprawia , ze > moga sie nasuwac pewne podobienstwa. Ale swintuchowi zawsze jedno na mysli > Twoja ulubiona Mortadela))))))) Jako ,ze Lubie i powazam Karelie jako ta ,ktora pisze zawsze na temat i z duza doza humoru. Jest mi niezmiernie przykro ,ze maz czytajac otwarta dyskusje poczul sie urazony.zapewniam Pana,ze nigdy nie swintusze na forum itp.Pewne aluzje moga w oczach malzonka byc dwuznaczne za co przepraszam-poniewaz to jest nieprzyjemna sytuacja uprzejmie prosze o zrozumienie i wybaczenie,Panska malzonka nie ponosi tu zadnej winy.jak okazuje sie swoboda na czacie moze okazac sie zwodna i prowadzic do niepotrzebnych konfliktow.Nie zalezy mi na naprawieniu Panskiej oczywiscie ze zrozumialych wzgledow oceny mojej osoby .Prosze tylko o zrozumienie sytuacji.jeszcze raz prosze o wybaczenie malzonce faktu wymiany pogladow z takim typem jak ja. Pozostaje w skrusze i pelnym szacunku Korv(zwykly) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Karelia Re: do Karelii lubiacej korv IP: *.telia.com 24.01.02, 01:09 Korven, nie wyglupiaj sie to bylam , ja czyli Twoja ulubiona Mortadela, a nie zaden maz. Jeszcze nie jestem ubezwlasnowolniona i sama potrafie odpisac nie proszac jakiegos meskiego osobnika. Ale pieknie napisales, wiesz wzruszylam sie )) Od tej chwili zostajesz Korvem szlachetnym , czyli KABANOSEM ))) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Karelia Re: Szwecja, Sverige, Sweden IP: *.telia.com 24.01.02, 01:03 Selma, nie sluchaj tego meskiego szowinisty i wroga kobiet. To po prostu meski swintuch, ten Korv. Posluchaj mnie , ja dam Ci wersje wydarzen z Uppsali. Jest to bardzo tragiczna historia, po prostu nie mieszcaca sie w glowie, a jednak prawdziwa. W poniedzialek, w Uppsali zastrzelono 26-letnia Fadime. Zrobil to jej ojciec. Gdy dziewczyna skonczyla szkole podstawowa chcieli ja wyslac do Turcji i wydac za maz za jakiegos kuzyna.Dziewczyna sie sprzeciwila i powiedziala NIE. 1998 skazano ojca warunkowo za pogrozkii 17-letniego brata na dozor kuratora, za to , ze jej grozili smiercia. Powod? Chciala wyjsc za maz , ale narzeczony nie byl zaakceptowany przez rodzine.Zastraszona matka zeznawala przeciwko niej stajac po stronie ojca i brata. Miesiac po wyroku zaaresztowano brata, poniewaz napadl na nia i pobil ja. Tydzien po tym wydarzeniu jej narzeczony zginal w wypadku samochodowym. Przez wiele lat zyla pod zmienionymi danymi personalnymi bo wiedziala , ze jak ja dopadna to koniec, zabija ja.Dziewczyna podniosla sie , zaczela zycie na wlasna reke , wyjechala do Östersund i zaczela studiowac socjologie, chciala zostac socjonomem . Za kilka dni miala wyjechac do Kenii, zeby tam zbierac mat. do egzaminu. Przyjechala sie pozegnac z rodzina i przyjaciolmi w Uppsali. Wtedy pojawil sie ojciec z pistoletem.... Jej wina: sprzeciwila sie malzenstwu w wieku 16 lat, zadawala sie z chlopakiem , ktory nie pochodzil z jej kraju/grupy spolecznej, chciala wyjsc za niego za maz, chciala sie uczyc i zyc zyciem kraju w ktorym mieszkala. Nie dano jej. Jej glowna i niewybaczalna wina- wykazala brak uszanowania dla meskiego honoru ,ojca, brata, kuzynow plci meskiej, ktorzy zaplanowali zycie 16 letniej dziewczyny na wiale lat na przod.Gdy ja spytano, czy nie moglaby poprosic o wybaczenie , wyjasnienie spraw, odpowiedziala. "Nawet gdybym kleczala na golych kolanach, nic by to nie pomoglo, bo zbrukalam ich honor tak bardzo". Fadime byla zdolna dziewczyna, silna psychicznie ponad ludzka miare, w dodatku bardzo ladna. Darujac sobie wszelakie narodowe historie typu Szwed, Kurd, Turek, Polak ... czy meski honor wymaga takich ofiar? Flagi przed uppsalskim ratuszem byly opuszzcone do pol masztu. Premier Göran Persson powiedzial: "To straszne kiedy osoba , ktora jest tak odwazna, piekna, mloda i uzdolniona zostaje zamordowana tylko dlatego, ze chce zyc swoim wlasnym zyciem". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: do Karelii IP: *.uc.nombres.ttd.es 24.01.02, 01:41 O tym co bylo milcze,moze i napisalem cos za grzecznie moze sie obudzilas i.....Ale teraz do mojego niezbyt wybrednego postu.Wyobraz sobie nie mialem pojecia ,ze to w ...sund ani ,ze na imie miala Fatima ot tak z pamieci napisalem,bo przeciez znalem ich mase.gazet svenssonskich nie czytalem od lat.Czysty przypadek.Choroba musze uwazac bo na starosc zostane jasnowidzem.PS Moje nieslawne kajanie dalo mi pomysl tematu -zobaczymy co wyjdzie?Uprzejmie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Korv Re: do wszystkich IP: *.uc.nombres.ttd.es 24.01.02, 01:50 Pragne przeprosic za niesmaczny post,ktory mogl obrazic uczucia zalu itd forumowiczow.stwierdzam ,ze picie alkoholu i stukanie na klawiaturze daje czesto zalosny efekt. Z uczuciem wstydu -Korv kajajacy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: do wszystkich 24.01.02, 10:35 No i pieknie Korv, uwazamy sprawe za niebyla. Wiesz, mozna sie powyglupiac , ale jak cos jest na powaznie , tak , ze brakuje slow , to wtedy smiech grzeznie w gardle i nie wiadomo , co wlasciwie mowic. Jak w przypadku Fadimy. Bardzo mi jej zal-taka mloda , ladna, zdolna... wlasciwie nie zaczela zyc normalnie, tylko ten strach czajacy sie za kazdym rogiem. W koncu juz nie miala sily sie bac i zaczela zyc "normalnie". A ze przyjechala do tej nieszczesnej Uppsali? No moze poczua taka zwyczajna ludzka tesknote , za rodzina , ludzmi,ktorych znala, po prostu miala takie ludzkie serce. Wiedziala, ze nie ma wybaczenia, ze moga ja zabic, ale moze tak naprawde , w glebi serca nie chciala w to uwierzyc? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś