Dodaj do ulubionych

Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ?

09.10.11, 17:39
www.youtube.com/watch?v=avMwyV-mVbo&feature=player_embedded#!
Ile to dziecko ma lat ? 12 - 13 OMG... I dlatego popierałam zawsze Giertychowskie mundurki...
Nie dooglądałam tego dzieła jeszcze do końca więc nie wiem czy dziewcze się wybiera faktycznie w makijażu do szkoły czy tak jak na początku mówiła na imprezę... Niemniej wydaje mi się że dziewczynka w tym wieku powinna mieć inne zainteresowania.
Pamiętam jak u mnie w LO kiedy miałyśmy po 17 lat jeden z nauczycieli każdej w makijażu wręczał pastę do czyszczenia czegoś tam i ściereczkę i pytał czy same sobie poradzimy czy ma nam pomóc... wink
Skutkowało w 100 %
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 17:43
      Jak mialam 12 lat tez sie malowalam podbierajac kosmetyki mamie. Ta dziewczynka nasladuje po prostu babki które zamieszczają filmiki z instukcjami jak sie malować. Taka zabawa.
      • hellulah Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:33
        Też tak sądzę.

A tak przy okazji, ech, jak się nie zrelaksować przy tym np.
        www.youtube.com/watch?v=1hvg80fTQ54
    • gryzelda71 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 17:45
      Jakie zainteresowania powinna mieć nastolatka?
      • wioskowy_glupek Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 17:49
        12 latka na pewno inne niż to jakiego podkładu użyć malując się do szkoły...
        To powinno zaprzątać głowę 17 czy 16 latki co najwyżej...
        Ja też podkradałam kosmetyki mamie, niemniej nie przyszło by mi do głowy tak pomalowana do szkoły...
        • gryzelda71 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 17:52
          Oj za moich czasów.....
        • czarnaalineczka Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 17:58
          jak mialam 17 lat to sie juz przestalam malowac do szkolytongue_out
    • marzeka1 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:17
      ". I dlatego popierałam zawsze Giertychowskie mundurki... "- i dlatego jestem przeszczęśliwa, że mój syn w swoim gimnazjum na mundurek: granatowa bluza dresowa + granatowa koszulka.
      • domini.2 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:27
        Za moich czasów ojciec za pomalowane paznokcie sprał mi tyłek,więc dużo zależy od rodziców .
        • duch_mariana Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:43
          > Za moich czasów ojciec za pomalowane paznokcie sprał mi tyłek

Z całego serca współczuję dzieciństwa z ojcem troglodytą, który nie umiał swoich uwag i sugestii przekazać słownie i swoją agresję wyładował na słabszym i w dodatku na swojej córce, którą powinien kochać a nie tłuc.
      • azjaodkuchni Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:30
        Mi też się wydaje nienormalne...nawet jeśli to zabawa to nieadekwatna do wieku. Kto dał dziecku pieniądze na kosmetyki?
        • gryzelda71 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:39
          Nie musiał nikt dawać.Wzięła od matki.
    • anorektycznazdzira Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:34
      No paczpani, a prapraprapradziadek na wieść, że panna chce się uczyć, a nie wypindrować i wydać za bogaty mąż, dał pannie wychowawczo w pyszczek i nie pozwolił zjeść kolacji. Jak masz tęsknoty za dawnymi czasami, to sobie nie żałuj.
      • wioskowy_glupek Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:48
        Ty się waćpanna nie zdziw z tym swoim postępem, jak zostaniesz babcią zanim córuchna skończy gimnazjum, bo nogi rozłoży przed byle kim...
        Wszak postępowej mamusi makijaż w szkole nie przeszkadza to i zacnych kawalerów cieszyć będzie i wabić...
        • gryzelda71 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:51
          ale pojechałaś
        • anorektycznazdzira Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:55
          Trudno się wszak spierać, kiedy kto jak głupek- z własnego doświadczenia pisze big_grin
          • wioskowy_glupek Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 20:46
            A żebys wiedziała że ze swojego... Ja najwyraźniej w odróżnieniu do Ciebie, nóg nie rozkładałam przed nikim... No ale co osoba to obyczaje wink
            • gryzelda71 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 20:49
              Ja najwyraźniej w odróżnieniu do Ciebie, nóg
              > nie rozkładałam przed nikim...

To może rozłóż.
    • edelstein Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 18:57
      Pewnie cie to zszokuje,ale moja nauczycielka widzac dziewczynki umalowane nieadekwatnie do urody,wieku i okazji,zamiast szorowac im twarze przeprowadzila pare lekcji na temat prawidlowego makijazu.Odnioslo skutek i moim zdaniem bylo bardzo przydatne.Jest sporo doroslych kobiet,ktore nie maja pojecia jak sie malowac,by dobrze wygladac,a badzmy szczerzy w pracy wymagajacej nienagannego wygladu makijaz jest wymagany.
      W szkole tej dziewczynki tez by sie to przydalo.Ja choc jestem sporo starsza, sie tak nie tapetuje.
    • duch_mariana Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 19:00
      > Ile to dziecko ma lat ? 12 - 13 OMG... I dlatego popierałam zawsze Giertychowskie mundurki...

Na szczęście mundurki to był nic nie znaczący epizod w polskiej edukacji po 1989 roku. W Polsce taki pomysł zawsze skończy się klapą, bo Polacy potrafią wszystko spieprzyć. W tym przypadku poprzez kryterium ceny. Żeby to były takie mundurki jak w Japonii, to fajnie to wygląda i ładnie dziewczyny w tym wyglądają. To co zobaczyłem u nas to tragedia. Dzieciaki wyglądały jak z ubogiego domu dziecka. Jak coś robić, to porządnie, a nie od czapy.
      • azjaodkuchni Mundurek 09.10.11, 19:10
        Nie wiem jak jest w Japonii, ale Singapurze rząd dotuje mundurki dla dzieci ze szkół publicznych, a bardzo biedni mogą szkolną koszulkę czy spodnie dostac od szkoły. Koszula kosztuje ( w przeliczeniu na zł ) 20 zł ,spodnie spódnice 20 zł a szorty sportowe 10 tyle samo koszulka sportowa. Tylko, że tu jest non - stop 30 stopni polskie dzieci powinny miec strój na wiosnę, jesień i zimę co z kurtką czapką itp... To nie jest łatwe do zrobienia, ale szkoły angielskie mają więc pewnie u nas też by dało radę gdyby ubrania były tanie ( chociaż 1 zestaw) i rodzice byli do owego uniformu przekonani.
        • wrednadziewucha Re: Mundurek 09.10.11, 20:10
          Wszystko by się dalo zrobić, gdyby nie ta nasza dziwna mentalność. Wychodzi taniej mieć porządny strój bazowy do szkoły, tj. dwie koszule, spódnica i spodnie plus ewentualnie szorty i do tego sweter i kamizelka, plus może marynarka (wszystko w dobrej jakości). Wyszło by za te ciuchy mniej kasy niż za to wszystko co się normalnie kupuje, wtedy przeciętny uczeń miałby o połowę ubrań "zwykłych" na pozaszkolne okazje mniej, tylko że u nas od razu się zaczęło, czemu takie drogie, czemu ja muszę to kupować, ple ple ple....

Co do makijażu do szkoły-w gimnazjum jak miałam egzamin ze skrzypiec albo koncert to potajemnie się malowałam-puder, tusz podkradziony mamie i perfumy, które miałam własne-taka nieszkodliwa mania, zostało mi do dzisiaj. W klasie maturalnej zaczęłam stosować jasny podkład, transparentny puder matujący (cream puff) i jakiś tam tani tusz, miss sporty bodajże (2 warstwy!). Nie wyglądałam na niewiadomo jak wytapetowaną, teraz jak widzę te dziewczyny w gimnazjum z trzema kolorami cieni na powiekach i jaskółkami z eyelinera to dziwię się, że w szkole nikt im tego nie kazał zmyć, tych indiańskich makijaży w barwach wojennych...
          • mama_kotula Re: Mundurek 09.10.11, 20:33
            Cytat
            Wychodzi taniej mieć porządny strój bazowy do szkoły, tj. dwie koszule, spódnica i spodnie plus ewentualnie szorty i do tego sweter i kamizelka, plus może marynarka (wszystko w dobrej jakości). Wyszło by za te ciuchy mniej kasy niż za to wszystko co się normalnie kupuje, wtedy przeciętny uczeń miałby o połowę ubrań "zwykłych" na pozaszkolne okazje

Nie wychodzi to taniej.
            Tzn. tak: wychodzi taniej, jeśli ogólnie człowiek zaopatruje się w ubrania dobrej jakości. Jeśli człowiek kupuje na co dzień na bazarku, to ten "strój bazowy" wyjdzie drożej i tu jest problem. Większość rodziców będzie wychodzić z założenia, że nie opłaca się kupować całych zestawów specjalnie do szkoły - jeśli dziecko ma 3 bluzy, może je nosić w szkole i poza szkołą, a w przypadku zestawu szkolnego i tak te bluzy (przynajmniej 2) trzeba będzie dodatkowo kupić, na popołudnia i weekendy.

Kwestia "dwóch koszul" - w przypadku dzieciaków w wieku dojrzewania koszula jest na 1 dzień, w przypadku młodszych w sumie też (dziecię me ze szkoły wraca oblane np. sokiem, czy ochlapane zupą ze stołówki) - w zimie nie wyrobi się z praniem i suszeniem, chyba że na kaloryfer codziennie wrzucać (niemniej mało to ekonomiczne jest). Ja dla drugoklasisty mam 5 polówek - 3 z krótkim, 2 z długim rękawem. Jedna polówka dobrej jakości to ok. 30-40zł. Spódnica ok, do spódnicy rajstopy - minimum 2-3 pary w kolorach "szkolnych". Spodnie - nie będą to dżinsy z sieciówki, raczej trzeba coś porządniejszego (znowu wzrastają koszta). Kamizelka, sweter - ponownie: jeśli mówimy o dobrej jakości, to trzeba się nastawić na ok. 100 zł/szt (dla porównania, bluza na bazarku czy w sieciówce to jakieś 30-40-50zł). Nie mówiąc o tym, że kamizelek/sweterków warto mieć przynajmniej dwie, bo inaczej oznacza to codzienne pranie i dosuszanie rano żelazkiem. No, chyba, że ktoś ma suszarkę - natomiast nie wiem, czy to wtedy jest opłacalne (koszty prądu).

Żeby nie było - piszę z praktyki, nie z teorii. Posiadanie mundurku szkolnego "bazowego" nie oznacza wcale też, że kupuje się o połowę mniej ubrań "zwykłych" - fakt, jest ich mniej, ale nie jest to taki prosty rachunek smile. Mundurki takie: coffee.nazwa.pl/707/images/stories/varia/klasa_1a_2010.jpg

Niemniej mundurki są bardzo wygodnym rozwiązaniem i ja sobie je bardzo chwalę. Problem u nas pojawia się, jak w szkole jest z jakiejś okazji "dzień bez mundurka" - córka spędza cały poranek w szafie i jęczy, że nie ma co na siebie włożyć tongue_outtongue_out
            • bri Re: Mundurek 09.10.11, 20:38
              A czy dziewczynki mogą sobie jeśli mają takie życzenie chodzić w spodniach czy muszą obowiązkowo w spódnicach?
              • mama_kotula Re: Mundurek 09.10.11, 20:40
                bri napisała:
                > A czy dziewczynki mogą sobie jeśli mają takie życzenie chodzić w spodniach czy
                > muszą obowiązkowo w spódnicach?

Na co dzień oczywiście mogą, aż tak restrykcyjnie nie jest.
                W wersji galowej obowiązkowo spódniczka.
                Co nie zmienia faktu, że dziewczynki lubią chodzić w tych spódniczkach - wygodne są i ładnie leżą, potwierdza moja córka (szyte na miarę).
    • bell82 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 09.10.11, 20:51
      dla mnie generalnei te tutoriale ( czy jak sie to tam nazywa) to jakas glupota..owszem jest sporo calkiem pomocnych, ale w wiekszosci to jakies pierdy w ktorych laski opowiadaja ile maja szminek i ile lakierow do paznokci..szczyt nudy chyba zostal osiagniety..kazdy ma jakies zainteresowania ale opowiadanie przez 10 min o 20 szminkach czy 15 lakierach to dla mnie chore, a tym bardziej to co widze powyzej..wrecz smutne sad
    • kura28 Re: Czy tylko mnie się to wydaje nienormalne ? 10.10.11, 10:38
      Nienormalne wydają mi się głównie komentarze na YT pod tym filmikiem. To dziecko nic złego nie robi, a jest wyzywane od dziwek itp. Dziewczyna się bawi, eksperymentuje z makijażem - to częste w tym wieku, że dzieciaki chcą udawać doroślejsze niż są. Chyba każda z nas się malowała kosmetykami mamy. Ja miałam "fazę" na codzienny makijaż właśnie w wieku 14-15 lat. Później zaczęła się moda na grunge i jakoś mi przeszło wink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka