26.11.11, 12:43
Jakich termometrów używacie do mierzenia temperatury dzieciom?
Mnie właśnie szlag trafił, bo super-wypasiony termometr na czoło pokazał 37,2 stopnia, a dziecko ma dreszcze i leży bez sił. Termometr elektroniczny pod pachą wskazał 38,8. Mimo wszystko do końca nie wierzę temu pod pachę, bo już kiedyś oszukał mnie zaniżając temperaturę, poza tym trzeba dobrze trzymać, przy jakiejkolwiek zmianie pozycji termometr kończy pomiar. Tęsknię za starym, poczciwym termometrem rtęciowym...
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Termometr 26.11.11, 12:55
      Zwykły termometr pseudo rtęciowy. Innym nie ufam.
    • w_miare_normalna Re: Termometr 26.11.11, 12:56
      Tylko i wylacznie rtęciowy, albo alkoholowy. nie wierze w te inne "wynalazki".
    • klubgogo Re: Termometr 26.11.11, 16:38
      Rtęciowy. Wypasiony i drogi elektroniczny w 3 kolejnych pomiarach przy ewidentnej gorączce potrafił pokaząć 3 rózne wyniki rzędu 36,0 - 37,5.
      • klara-poisencja Re: Termometr 26.11.11, 16:52
        tylko rtęciowy
        • hiacynta333 Re: Termometr 26.11.11, 16:55
          Zwykły rtęciowy do kupienia w każdej aptece smile
          • mdro Re: Termometr 26.11.11, 17:56
            Nie sprzedają już termometrów rtęciowych (chyba, że się coś w przepisach ostatnio zmieniło). Ja po stracie ostatniego rtęciowego termometru muszę polegać wyłącznie na macaniu ręką wink, bo jedyną w rodzinie osobą, u której elektroniczny termometr pokazuje w miarę prawdopodobną temperaturę, jest mój mąż.
            • spicy_orange Re: Termometr 26.11.11, 18:42
              sprzedają. Była o to afera ostatnio i artykuł na którymś portalu
              • mama_kotula Re: Termometr 26.11.11, 18:47
                spicy_orange napisała:
                > sprzedają. Była o to afera ostatnio i artykuł na którymś portalu

Można też kupić na allegro. Jako egzemplarz kolekcjonerski, albo z adnotacją, że wprowadzony był do obiegu przed 2009.
              • hiacynta333 Re: Termometr 26.11.11, 18:47
                Sprzedają, ja z pół roku temu bez problemu kupiłam w mojej osiedlowej aptece, myślę że bez problemu i w innych się kupi.
                • azjaodkuchni Re: Termometr 26.11.11, 19:15
                  Od lat mam do ucha.
                • taria Re: Termometr 27.11.11, 10:21
                  Możliwe, że kupiłaś termometr galowo-indowy. Na pierwszy rzut oka wygląda tak samo jak rtęciowy termometr lekarski, tylko zamiast toksycznej rtęci zawiera stop galu, indu i cyny. Jesli się potłucze, płynny metal nie ucieka tak jak rtęć, ale przywiera do szklanych powierzchni, więc łatwiej pościerać.
            • melodija Re: Termometr 26.11.11, 20:40
              Ja kupiłam rtęciowy termometr jakiś miesiąc temu, pod Warszawą. Cena: 13,50.
              • sonia-3 Re: Termometr 26.11.11, 20:57
                Mam do ucha, ale nadaje się on bardziej do d.... Pomiar nie adekwatny do temperatury. A ponieważ córka już nie taka mała, to mierzy rtęciowym- niezastąpionym jak dla mnie
            • sanciasancia Re: Termometr 27.11.11, 10:49
              Sprzedają. Wczoraj w aptece byłam świadkiem zakupu termometru rtęciowego.
    • kawad Re: Termometr 26.11.11, 21:04
      Tylko i wyłącznie rtęciowy.
    • kosmitka06 Re: Termometr 27.11.11, 17:16
      Zwykły, rtęciowy. Elektroniczne miałam 2 i żaden mi nie przypadł do gustu. Albo mierzył i zwykle była różnica w pomiarach albo knocił się wyświetlacz. Rtęciowemu wierzę i jego się "trzymam" smile
    • tatibi Re: Termometr 27.11.11, 18:39
      Ja mam taki elektroniczny do tyłka z pozłacana koncowka. Pomiar trwa ok 5 sek. Uzywam od 2 lat dla dziecka, Kupiony w Niemczech. Jestem baardzo zadowolona. Dla dorosłych masakra nie ma czego uzywac. Mysle o kupnie do ucha.
    • sotto_voce Re: Termometr 27.11.11, 22:11
      Szklanego, alkoholowego. Funkcjonalność i wygląd jak w rtęciowym, ale bez ryzyka srebrnych kuleczek na podłodze. U niemowlaków elektroniczny w pupie zdawał egzamin, ale u starszych dzieci pod pachą już niezbyt.
    • katriel Re: Termometr 28.11.11, 00:43
      A ja się wyłamię: używam termometru na czoło. Nie superwypasionego, tylko
      z Lidla za 50 zł. Mierzy w trymiga - mój 2,5-latek długo w spokoju nie wytrzyma.
      Dokładność taka sobie, ale te parę kresek w te czy wewte różnicy mi specjalnej
      nie robi. A takich numerów żeby pokazał 37,2 u ewidentnie gorączkującego
      dziecka to mi nigdy nie zrobił (inna rzecz, że z gorączkującym dzieckiem to
      ja raczej nie miewam do czynienia, bo moje dziecko - podobnie jak ja - nawet
      jeśli naprawdę chore i leje się przez ręce, to temperaturę ma co najwyżej 37,8).
      Mam też zapas rtęciowych sprzed paru lat (chyba z 5 sztuk), ale używam ich
      raczej do dorosłych, bo - jak mówiłam - dzieć mi trzy razy zwieje zanim termometr
      zdąży naciągnąć.
      • kocianna Re: Termometr 28.11.11, 07:08
        Rtęciowy. Tu mogę kupić bez problemu.
        Elektroniczny jest do dupy, jeśli dosłownie to mierzy dobrze smile

A i tak określam gorączkę pocałunkiem w czółko. Z dokładnością do 3 kresek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka