Dodaj do ulubionych

kostka rubika

29.12.11, 12:47
Mój syn dostał od kogoś pod choinkę, a że ma dopiero 4 lata, to ja się za nią wzięłam (w dzieciństwie chyba nie miałam). Wczoraj męczyłam się z pół wieczoru i nic sad Poza ułożeniem jednej ścianki i krawędzi niewiele więcej mi się udało. Niemąż na pocieszenie powiedział mi, że osobiście nie zna nikogo, kto umie ułożyć tę cholerną kostkę. A Wy znacie? Umiecie?
Wiem, że są jakieś metody, podszkolę się i będę próbować dalej.
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: kostka rubika 29.12.11, 12:57
      Kiedyś umiałam. Układało się ściankę (nie wiedzieć czemu, ale żółtą). A potem obwody. Dzisiaj umiem ułożyć niecałe dwa obwody, zapomniałam reszty sad
      Bo sposób z II klasy podstawówki polegający na wyciągnięciu wszystkich elementów i wciśnięciu ich z powrotem to się nie liczy, co nie? wink
      • lejla81 Re: kostka rubika 29.12.11, 13:00
        > Bo sposób z II klasy podstawówki polegający na wyciągnięciu wszystkich elementó
        > w i wciśnięciu ich z powrotem to się nie liczy, co nie? wink

A, tak. Niemąż też sugerował mi to zrobić wink
    • izak31 Re: kostka rubika 29.12.11, 12:58
      Na youtube są filmiki jak to mozna zrobić. są wytłumaczone specjalne algorytmy jak przemieszczać kolory z jednej płaszczyzny na drugą. tez swojego czasu walczyłam ale to trzeba (jak się nie ma) wyćwiczyć wyobraźnie przestrzenną.
    • myszmusia Re: kostka rubika 29.12.11, 13:01
      kostka-rubika.web.iq.pl/
      • dorry Re: kostka rubika 29.12.11, 15:25
        Dzięki! W imieniu syna, szczególnie za sposób na 4x4!
        Mój syn 3x3 nauczył się z filmików, ale dla 5x5 nie mógł znaleźć filmików, więc jakimś swoim 5 zmysłem sam doszedł jak ją układać. Natomiast 4x4 chyba dotychczas nie dał rady - stwierdził, że jest trudniejsza niż 5x5.
    • dorry Re: kostka rubika 29.12.11, 15:17
      Jak znasz algorytmy to banał.
      Tak twierdzi mój syn, który układa 3x3 i 5x5. Ja nie umiem. Nie próbowałam, ale może się skuszę...
    • swiecaca Re: kostka rubika 29.12.11, 15:19
      ja nie umiem i okropnie mnie to frustruje, ale widziałam raz w komunikacji miejskiej młodego faceta, który z obłędną szybkością układał.
    • skarolina Re: kostka rubika 29.12.11, 15:35
      Umiem, nauczyłam się jako 9-latka i mi zostało. Znaczy, zapominam czasem, ale ręce wiedzą lepiej ode mnie, co należy zrobić, a po jakimś czasie zaczynam widzieć sens tego, co robię i głowa też sobie przypomina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka