Dodaj do ulubionych

Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksualistów?

24.02.12, 19:17
Krótko - jesteście za czy przeciw?
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:20
      Czyż nie powinno być tak, że powinno być się karanym za ewentualne zniesławienie po prostu człowieka, a nie konkretnie geja, lesbijki czy transseksualisty?
      A takie prawo przecież już funkcjonuje.
      • edelstein Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:33
        Zdaje sie,ze odzywki rasistowskie tez sa ujete paragrafem.Nie zaszkodzi jak te tez beda.Jestem za.Moze niektorzy wreszcie przystopuja z wyzywaniem od pe...w itd.A tak na marginesie super ciacha na zdjeciu do artykulu,jest na czym oko zawiesic.
        • ally Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 15:58
          > Zdaje sie,ze odzywki rasistowskie tez sa ujete paragrafem.

Tak. To jest ścigane z urzędu. Ostatni przykład:
          www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/547468,Nazwal-kobiete-czarna-malpa-Zaplaci-kare
      • bezpocztyonline Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:34
        amoreska napisała:

> Czyż nie powinno być tak, że powinno być się karanym za ewentualne zniesławieni
        > e po prostu człowieka, a nie konkretnie geja, lesbijki czy transs
        > eksualisty?
        > A takie prawo przecież już funkcjonuje.

No właśnie nie. Karane (teoretycznie) jest nawoływanie do nienawiści na tel rasowym, narodowym etc. ale nie na tle orientacji seksualnej.

A tak naprawdę nic nie jest karane.

• asia_i_p Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:32
      Nie umiem powiedzieć, bo w tym artykule nie zacytowali artykułu, o którym piszą.
      Generalnie nie jestem za uzupełnianiem prawa ogólnego listą przykładów, bo ludzie wtedy traktują, jakby ta lista wyczerpywała wszystkie możliwości. A podejrzewam, że nawet po tych dodatkach nie wyczerpuje (pewnie obejmuje teraz rasę, religię, światopogląd, narodowość, płeć, orientację seksualną, wiek).
    • nabakier Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:36
      jestem za karaniem za wszelkie akty dyskryminacji, w tym na tle orientacji seksualnej
    • czarnaalineczka Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:39
      za
    • marianna1970 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:40
      Przecież to jest choroba i powinna być leczona;

"Został skreślony z listy chorób. Odbyło się to w 1973 r. pod silnym naporem homoseksualnego lobby. Prezydium American Psychiatrii Society w swoim oficjalnym poradniku diagnostycznym zastąpiło definicję homoseksualizmu z zaburzenia na termin "stan". Dzięki temu Światowa Organizacja Zdrowia skreśliła homoseksualizm z listy chorób psychicznych. Nie oznacza to, że homoseksualizm jest stanem normalnym. Fakt wcześniejszego wpisania tego zjawiska na listę chorób, udawadnia, że jest to jednak odchylenie, niezależnie, czy za chorobę zostaje uznane, czy nie. Normą jest ogół, a nie margines. W Polsce istnieją Ośrodki leczenia homoseksualizmu, więc należy podjąć leczenie i dać sobie szansę na normalne życie. Pokochać kobietę, założyć rodzinę, i wieść ludzkie, a nie pieskie życie. Istnieje tylko jedna orientacja, reszta to dezorientacja. Słusznie tu ktoś zauważył, że jest ich garstka, ale zagłuszają, krzyczą, domagają się - ale czego? A tego, by dotychczas normalnie funkcjonujący człowiek stwierdził, że jest homofobem. By uznał, że zaczęła swe panowanie sekta o nazwie "GEJE". I by to co dotychczas myślał, sądził, to czego go matka z ojcem nauczyli, środowisko, w którym się wychował, społeczność, w której wyrastał - by to wszystko odrzucił. A dlaczego? Bo rozpoczęła swe rządy nowomoda z nowomową. Rozpoczęła się era panowania gejów. Dlaczego oni mają pracować nad sobą? No po co mają się wysilać? Przecież należy wmówić zdecydowanej większości, że jest zacofana, nietolerancyjna, nienowoczesna, śedniowieczna, homofobiczna. Ale po co? - zapyta ktoś? A po to, by czerpać z tego faktu należne przywileje i profity. By usprawiedliwić swoje zezwierzęcenie. Ostatecznie macie się moi drodzy homofoby czuć winni. Powinniście klękać przed panami gejami, tak niemiłośiernie prześladowanymi, wykluczanymi, poniżanymi. Macie sie zdrowe, czerstwe chłopy wstydzić, że podobają wam się dziewczyny, że się żenicie, macie dzieci, rodziców, dziadków itd. Macie się faceci wstydzić, że jesteście zdrowi. Nie wspomnę, co u zdrowego człowieka wywołuje akt seksualny osobników homoseksualnych, bez analizowania i zagłębiania się w temat. I co najważniejsze panowie - geje nie czują się z tego powodu zażenowani, wręcz przeciwnie, krzyczą, że to my społeczeństwo jesteśmu wypaczeni, bo ich nie tolerujemy. Ale co tu tolerować? Fakt, iż wśród homoseksualistów jest największy odsetek pedofili i zakażonych wirusem hiv, chorych na aids? "
      • czarnaalineczka Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:45
        i po to sa potrzebne zmiany w prawie
        zeby marianka sobie ze 2 latka odpoczela
        • mary_lu Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:57
          10/10 big_grin

Niby powiny wystarczyć normalne zapisy prawne, w końcu homoseksualiści to obywatele jak wszyscy inni, ale niestety - niektórym się chyba inaczej nie przetłumaczy.
      • edelstein Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:54
        Jak juz cos cytujesz,to cytuj rzeczy wartosciowe,a nie chlam.Jal juz cie wsadza na 2lata to koniecznie z tym zacytowanym tekstem,bedziesz mial czas sobie przemyslec pare spraw.
      • chipsi Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 21:49
        >Normą jest ogół, a nie margines.

Marianno, idąc twoim tokiem myślenia powinno się poddawać leczeniu czarnoskórych obywateli polskich (bo przecież zdecydowana większość naszych obywateli jest biała).
        Leczyć powinny się chłopcy w szkole fryzjerskiej czy gastronomicznej w moim mieście (jest ich zaledwie kilkoro w tłumie uczennic).
        Moglibyśmy tak cały dzień prawda?
      • nangaparbat3 Marianna 24.02.12, 23:59
        Pogubiłam się - Ty tak serio czy obie dworujesz? Bo cytowany przez Ciebie tekst wygląda na parodię.
      • gabi683 marianna1970-sama zacznij sie leczyć 25.02.12, 18:43
        i nie wypisuj bzdur tongue_outJestem zdecydowanie ZA
    • sumire Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 19:52
      jak najbardziej za.
      • papalaya Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 20:17
        p.e.d.a.ł to biedny gej big_grin
    • chipsi Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 21:53
      Odpowiedzialność karna jak najbardziej o ile prawo to nie będzie nadużywane. Co mam na myśli? A więc jak powiem sąsiadce że jest głupią babą/księgową/blondynką to rozejdzie się po kościach. Jeśli nazwę ją głupią lesbijką natychmiast znajdzie się ktoś kto uzna to jako obrazę na tle orientacji seksualnej.
    • a.va Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 22:02
      Byłoby miło, gdyby dziennikarz, który nadawał tytuł temu artykulikowi, zajrzał do kk i sprawdził, o czym jest przepis, który chce zmienić ta pani. Nie jest o obrażaniu, czyli zniesławieniu (taki przepis już jest), tylko o nawoływaniu do nienawiści wobec pewnych grup.

I, jak najbardziej, jestem za tym, żeby go poszerzyć o gejów.
      • papalaya Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 22:08
        bo?
        • a.va Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 22:16
          Bo uważam, że nawoływanie do nienawiści wobec gejów jest szkodliwe.
          • papalaya Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 09:58
            Dla kogo jest szkodliwe?
            • a.va Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 15:31
              Dla stosunków społecznych. Np. powoduje, że homoseksualiści mogą być łatwo szantażowani ujawnieniem swojej tożsamości płciowej.
              • papalaya Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 19:15
                A dlaczego chcą ją ukrywać?
            • nangaparbat3 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 16:31
              Dla wszystkich.
              • papalaya Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 19:17
                ktoś cię upoważnił do reprezentowania "wszystkich"

ostatnio za "wszystkich" mówili komuniści
                • nangaparbat3 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 22:10
                  Nie roszczę sobie prawa do reprezentowania kogokolwiek. Mówię jako obserwatorka.
          • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 15:23
            A ja uważam, że szkodliwe jest bezustanne trąbienie o dyskryminacji i prawach mniejszości, bo na końcu tej drogi okazuje się, że za przestępstwo można skazać tylko białego heteroseksualistę, gdyż próba ukarania za to samo przedstawiciela mniejszości jest zawrzaskiwana jako przejaw nietolerancji i nienawiści.
            • a.va Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 15:34
              Jeśli nie będzie nagonki na homoseksualistów, to nie będzie potrzebne ich szczególne chronienie, a więc problem, o którym piszesz (wykorzystywanie, że się jest w mniejszości), też będzie coraz rzadszy.
    • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 22:24
      Tak szczerze, to jest mi obojętne.
    • kropkacom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 24.02.12, 22:55
      Jak czytam niektóre komentarze pod artykułem to zastanawiam się co ci ludzie mają do homoseksualistów. Poważnie. Boją się, że sami zmienią orientację? big_grin A w temacie - karać. Może któreś pokolenie w końcu zmądrzeje.
      • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 07:54
        Ja się nie boję, po prostu są mi moralnie obojętni. Co najwyżej może mnie irytować szum, jaki robią wokół siebie ich działacze - moje poczucie poparcia dla grupy spada szczególnie nisko, kiedy widzę, a zwłaszcza słyszę niejakiego pana R. B., aktualnie posła na Sejm VII kadencji.
        • kropkacom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 07:59
          Obrażanie jakieś grupy nie powinno być ci moralnie obojętne.
      • koza_w_rajtuzach Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 08:37
        > Jak czytam niektóre komentarze pod artykułem to zastanawiam się co ci ludzie ma
        > ją do homoseksualistów.

Też się nad tym zastanawiam.
        Rozumiem, że w dawnych czasach ludzie obawiali się tego, co było inne, nieznane im, ale teraz? Jestem w 100% heteroseksualna, mimo to nie rozumiem, co komu może w homoseksualistach przeszkadzać? Nie obchodzi mnie to jakie ktoś ma preferencje łóżkowe, czy jest gejem, czy uprawia sado-maso, czy leży jak kłoda w łóżku, jeśli mnie to nie dotyczy, to co mnie to obchodzi.
        • sarling Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 10:07
          Nie mogę pisać za wszystkich, ale sądzę, że lobby gejowskie strzela sobie takimi akcjami samobója. Nachalność nigdy nikomu nie przysparzała przyjaciół.
    • nangaparbat3 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 00:04
      Za.
      Zauwazcie też, że oprócz orientacji seksualnej wymieniono wiek i płeć. A deliberuje sie tylko nad gejami, nawet lesbijki pomijajac.
      • morgen_stern Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 08:33
        Lesbijki od zawsze były "niewidzialne".
        • nangaparbat3 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 09:33
          Uważają, że w środowisku osób homoseksualnych są dyskryminowane - na szczescie i tam sie coś zmienia, o ile sie orientuję przewodniczącą KPH jest teraz kobieta.
    • rosapulchra-0 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 06:51
      Za.
    • koza_w_rajtuzach Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 07:23
      Za.
    • sarling Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 09:01
      ok, pod warunkiem, że za obrazę katolika też będą dwa lata.
      Od razu się na ulicach pusto zrobi.
      • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 09:06
        big_grin
      • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 09:12
        Dzięki, Sarling - uświadomiłaś mi, co mnie w tej sprawie uwiera. Właśnie to, że niektóre grupy silnie "lobbują" za poszanowaniem ich praw, mając w odwłoku prawa innych. Podobnie jak teraz działacze gejowscy, kilkanaście lat temu agresywni amerykańscy beneficjenci Shoa business zgasili mój 30-letni filosemityzm.
      • amoreska Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 09:18
        A wiesz, że wczoraj pomyślałam o tym samym?
      • nangaparbat3 Ależ są, są! 25.02.12, 09:45
        art. 256
        Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
        • echtom Re: Ależ są, są! 25.02.12, 09:51
          Nanga, ale te "wyznaniowe" nie obejmują wszystkich religii wink Gdyby ktoś realnie domagał się kary, zostałby w mediach ośmieszony jako oszołom.
          • papalaya Re: Ależ są, są! 25.02.12, 10:01
            biorąc po uwagę potok nienawiści wypluwany na forach wobec wierzących i Boga, pusto by się tutaj zrobiło big_grin
            • nangaparbat3 Re: Ależ są, są! 25.02.12, 10:04
              Papalaya - ja w sumie niewiele osób na forach rozpoznaję, mama taką przypadłość. Ale Ciebie jak najbardziej - jako tę, która pluje nad wyraz często i obrzydliwie. I jakoś trwasz.
              • kropkacom Re: Ależ są, są! 25.02.12, 10:12
                Nanga, ja poglądy wszystkich prawie wypowiadających się w tym wątku na temat homoseksualizmu znam i NIKT mnie nie zaskoczył big_grin Nikt nie napisze, że trzeba za takie rzeczy karać jak na słowo homo łapie się za portki.
                • nangaparbat3 Re: Ależ są, są! 25.02.12, 10:25
                  To się uzupełniamy smile
                  Oczywiście Ciebie rozpoznaję, i jeszcze parę osób, i z przyjemnoscią smile
              • papalaya Re: Ależ są, są! 25.02.12, 19:18
                przynajmniej piszę głośno to co inne boją siuę napisać nawet na forum
                • kropkacom Re: Ależ są, są! 25.02.12, 20:30
                  papalaya głos narodu. Nie boi siuę napisać.
                • nangaparbat3 Re: Ależ są, są! 25.02.12, 22:11
                  O! A to w czyim imieniu? Konkretnie?
          • nangaparbat3 Re: Ależ są, są! 25.02.12, 10:01
            Jak najbardziej obejmują. Natomiast domagający sie kary bardzo często odchodzą z kwitkiem, vide historia z wrocławskimi rasistami i haniebne uzasadnienie sądu.
            Poza tym katolicy w Polsce stanowią większość tak dominującą, że nawet rzeczywiste ataki (sama o nich mówię, niedawno zresztą zostałam przez skądinąd przytomnego publicystę rozpoznana jako walczący moher) mogą byc co nawyżej małą próbką tego, czego na co dzień mogą doświadczać osoby naprawdę należące do dyskryminowanych mniejszości.
            • balba01 Re: Ależ są, są! 25.02.12, 15:37
              przeciw zdecydowanie
      • sanciasancia Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 15:45
        Po pierwsze są.
        Po drugie nie słyszałam jeszcze (nawet w moim bardzo antyklerykalnym towarzystwie) takich bluzgów na temat katolików, jakie się słyszy na pierwszeh lepszej Paradzie Równości od jej przeciwników.
        A po trzecie chrześcijanie są grupą uprzywilejowaną i nawet mają zagwarantowaną prawnie ochronę swoich uczuć, o czym się ostatnio Doda przekonała, czy też pan przebrany za motylka na procesji bożocielnej.

Nie widzę żadnego powodu, żeby katolicy zajmowali przestrzeń publiczną ofiary. Ktoś was bije, bo nosicie krzyżyk na szyi? Obrzucają was wyzwiskami na procesji? Smarują wam dzwi kałem, boście na nich inicjały trzech króli napisali? Wytykają was palcami w mniejszych miejscowościach?
        • anorektycznazdzira Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 16:18
          podpisuję się pod każdym słowem
      • ally Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 16:03
        Przecież mamy w kk obrazę uczuć religijnych. Wystarczy obrazić ideę, a nie konkretnych ludzi, i można iść do więzienia.
    • bez_seller Mnie zastanawia, 25.02.12, 15:57
      a co jesli homo obrazi hetero? Beda na to paragrafy?
      • ally Re: Mnie zastanawia, 25.02.12, 16:06
        Przestępstwo "na tle orientacji psychoseksualnej" dotyczy wszystkich orientacji, nespa?
        • bez_seller Re: Mnie zastanawia, 25.02.12, 16:22
          ally napisała:

> Przestępstwo "na tle orientacji psychoseksualnej" dotyczy wszystkich orientacji
          > , nespa?

No wlasnie, wiec nie ma potrzeby tworzyc rownoleglego prawa.
          • ally Re: Mnie zastanawia, 25.02.12, 16:45
            Ale tego prawa jeszcze ma.

Powinnam była użyć trybu przypuszczającego, żeby było jaśniej. To jeszcze raz:

Wpisane do kodeksu karnego sformułowanie "na tle orientacji psychoseksualnej/orientacji seksualnej/tożsamości płciowej" dotyczyłoby wszystkich orientacji i tożsamości płciowych, nespa?
    • anorektycznazdzira za n/t 25.02.12, 16:14

• echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 16:51
      Ja się chętnie podpiszę pod projektami konkretnych ustaw, np. o legalizacji związków homoseksualnych, natomiast mój wewnętrzny sprzeciw budzi traktowanie gejów jak świętych krów.
      • nangaparbat3 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 16:54
        Nie byłaś nigdy chłopcem wysmianym przez nauczycielkę przy całej klasie za to, ze jest gejem.
      • ally Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 16:57
        Spoko, w Polsce status świętej krowy jest zarezerwowany dla zupełnie innej grupy smile

Btw, co sądzisz o wyzwiskach wobec żydów czy czarnoskórych? Myślisz, że należy pozwolić na swobodną ekspresję antysemickich treści np. z mównicy sejmowej?
        • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 17:05
          Nie, ja jestem przeciw obrażaniu kogokolwiek i uważam, że prawa człowieka powinny być traktowane uniwersalnie. Drażni mnie szczególne wyróżnianie niektórych grup. Nie ma osobnego paragrafu na obrażanie grubych, chudych, okularników, rodzin wielodzietnych itp.
          • nangaparbat3 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 17:09
            Bo ludzie raczej nigdy nie ginęli za to, że są grubi, chudzi czy wielodzietni.
            A jak najbardziej ginęli za to, że są ciemnoskórzy czy mieli babcię Żydówkę (wielką literą, wyznanie nie miało nic do rzeczy). W Turcji na przykład gina i dzisiaj za to, że są gejami.

A poza tym też jestem przeciwna obrażaniu kogokolwiek.
            • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 17:15
              Ok, tylko kiedy ostatni raz zamordowano w Polsce geja za orientację seksualną? Ogólnie podejrzewam, że wiele osób nie wiąże słowa "pedał" z orientacją seksualną, tylko traktuje to jako uniwersalne wyzwisko. W jednej klasie technikum, w którym uczyłam, uczniowie zwracali się do siebie "ty cw.lu", a wątpię, że akurat tam była nadpopulacja homoseksualistów.
              • ally Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 17:21
                A kiedy ostatnio zabito w Polsce żyda za pochodzenie etniczne?
              • figrut Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 17:22
                > Ok, tylko kiedy ostatni raz zamordowano w Polsce geja za orientację seksualną?
                A pobicie do nieprzytomności może być ? Jakieś 2 miesiące temu na "moich terenach" pobito chłopaka za to, że jest gejem. Widziało wielu, ale na policji nie chce nikt świadczyć o tym kto pobił i za co.
                • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 18:13
                  Może być. Przydałyby się statystyki dotyczące takich incydentów, w których na 100 % przyczyną była orientacja seksualna. Bo jak wynika z mojego przykładu o "cw.lach", agresja może być uogólniona, a prymitywowi dźwięczy w uszach zasłyszane gdzieś słowo, które wydaje mu się obraźliwe. Podobnie "ciota" może być określeniem seksualnym, określeniem fajtłapy albo w ogóle oderwanym od kontekstu przezwiskiem.
                  • echtom PS 25.02.12, 18:15
                    Myślę, że statystycznie częściej obrywa się za kibicowanie niewłaściwej drużynie piłkarskiej.
                    • nangaparbat3 Re: PS 25.02.12, 19:02
                      Ale można kibicować albo nie, trudno podjąć decyzję, czy ma się być gejem. Złożę się, że niejeden chętnie by się zamienił w heteryka, gdyby to była kwestia decyzji.
                      • asia_i_p Re: PS 25.02.12, 19:37
                        No nie, Nanga, proszę, tylko nie ty. Tolerancja nie może się opierać na tym, że on biedaczek nic z tym zrobić nie może. Ma się opierać na tym, że jak chce taki być (czyli w tym także, jak chce kibicować danej drużynie) i nikomu tym krzywdy nie robi, to ma do tego prawo, koniec kropka.
                        I mam te same obawy, co Echtom - czy wymienienie tych 10 kategorii, co do których nie wolno wyrażać nienawiści, nie zaowocuje tym, że większość pomyśli, że tylko z tych 10 powodów nie wolno, a poza tym hulaj dusza bez kontusza.
                        • nangaparbat3 Re: PS 25.02.12, 22:54
                          Waszych obaw zupełnie nie rozumiem. Jest oczywiste chyba, że wyrażanie nienawiści i podżeganie do niej nie mieści się w żadnych normach - natomiast prawo, które chroni każdego obywatela (i nie tylko obywatela) z osobna (groźby są karalne przecież) chce jeszcze zapobiec szerzeniu nienawiści wobec całych grup.
                  • kropkacom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 18:23
                    Chciałoby się rzec, echtom na Boga... Jakie statystyki? Przecież ile razy w mediach ktoś pisze o RASISTOWSKICH napadach zaraz chór PRAWDZIWYCH POLAKÓW grzmi, ze to tylko przypadek, że oprawca był łysy a ofiara miała inny kolor skóry. Nikt tych statystyk poważnie weźmie, bo je zaraz ktoś zdyskredytuje.

> Podobnie "ciota" może być określ
                    > eniem seksualnym, określeniem fajtłapy albo w ogóle oderwanym od kontekstu prze
                    > zwiskiem.

Ta "ciota" to fajtłapa dlatego, ze opisuje negatywnie mężczyznę homoseksualnego.
                  • figrut Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 18:31
                    O statystyki w tym temacie trudno, bo są pobicia, ale zwykle "nie ma świadków", lub też info jest bardzo ogólne "grupa mężczyzn pobiła chłopaka, grozi im za to ....". To nie jest jedyny przypadek. Mieszka w moim miasteczku jawny gej, któremu petardami strzelano w okna, lub załatwiano swoje potrzeby fizjologiczne na progu jego domu, czy też niszczono jego wypielęgnowany ogródek. Nie został pobity, ale wszyscy wiedzą z jakiego powodu uprzykrzano mu życie. Nie ma notowań policji na ten temat, bo nie było też zgłoszeń. Nie było to dla tych uprzykrzających istotne, że ów gej jest sponsorem kilku dzieciaków z biednych rodzin, ani też skutecznym działaczem walczącym o miejsca, w których młodzież miałaby co ze sobą robić. Przykre jest to, że w wielu przypadkach jeśli chodzi o homoseksualistów nie jest ważne, jakim jest człowiekiem, a jakie ma preferencje seksualne. Coś takiego nie spotyka osób heteroseksualnych, jeśli są fajnymi ludźmi.
                    Podobnie "ciota" może być określ
                    > eniem seksualnym, określeniem fajtłapy albo w ogóle oderwanym od kontekstu prze
                    > zwiskiem.
                    Mnie akurat same słowa wypowiedziane przez jakiegoś chama nie ranią, ale boli fakt, że próbuje się dokopać fajnemu człowiekowi za fakt bycia homo.
                    • nangaparbat3 o to chodzi 25.02.12, 18:59
                      Przykre jest to, że w wielu przypadkach jeśli chodzi o homoseksualistów nie jest ważne, jakim jest człowiekiem, a jakie ma preferencje seksualne. Coś takiego nie spotyka osób heteroseksualnych, jeśli są fajnymi ludźmi.
            • bez_seller Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 17:24
              nangaparbat3 napisała:

> Bo ludzie raczej nigdy nie ginęli za to, że są grubi, chudzi czy wielodzietni.

Ale gineli tez za to, z sa Polakami, Ukraincami, Rosjanami itd.,ze sa "innowiercami", ze sa bogaci albo biedni.
              • nangaparbat3 Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 17:52
                I dlatego:
                art. 256
                Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
    • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 19:05
      Pragnę wszystkich uspokoić, że taki zapis nie narusza moich praw, nie obraża mnie i w niczym mi nie przeszkadza. Po prostu wyraziłam swoje odczucia związane z tematem, a są one takie, że każda kolejna akcja lobby gejowskiego przesuwa je z życzliwości w stronę obojętności. Jak napisano wyżej - nachalność nigdy nie przysparzała nikomu przyjaciół. Analogicznie - nigdy nie byłam antysemitką, ale przy tysięcznym usłyszeniu słowa "Jedwabne" miałam odruch zwrotny.
      • kropkacom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 19:09
        To jak Ty sobie radzisz dziewczyno z Kościołem Katolickim? big_grin
        • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 20:35
          ?
          • kropkacom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 20:39
            No przecież: lobby, nachalność. KK nie lobbuje? big_grin Na przykład...
            • echtom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 20:46
              Tak, "biskupi polscy" mnie drażnią tongue_out Ale to temat na inny wątek.
              • kropkacom Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 20:48
                He he big_grin
                • czar_bajry Re: Odpowiedzialność karna za obrazę homoseksuali 25.02.12, 22:05
                  Jestem za równym prawem dla wszystkich, jakoś nie widzę tych tabunów posyłanych za kratki za obrazę hetero....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka