Dodaj do ulubionych

Czy młode pokolenie nosi koszule?

25.03.12, 21:57
Tak mi wczoraj przyszło do głowy przy prasowaniu fafnastej koszuli...

Dla męża koszula to podstawa, chć pracy garniturowej nie ma, ale w koszulach chodzi, zimą flanelowych, latem takich zwykłych, jasnych i cienkich.
Synowie chodzą, bo mają koszule z krawatem jako strój szkolny, ale poza szkołą i naprawdę dużymi uroczystościami oraz większymi świętami koszul nie wkładają. I jakoś sobie nie wyobrażam, że kiedyś będą wkładać, no chyba, że praca będzie tego wymagać.

A wasi dorośli synowie noszą? Ewentualnie smarkaci męzowie?
Czy jednak młodzieżowy mundurek (podkoszulek + bluza) króluje?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 22:02
      Syn lat 17 koszule nosi tylko na uroczystości szkolne czy rodzinne; na co dzień: bawełniana koszulka (krótki/długi rękaw) + bluza.
      Mąż koszule nosi jak najbardziej, tyle że nie prasuję mu koszul od lat, bo zwyczajnie nie spełniam jego standardów prasowania big_grin - woli to zrobić sam.
    • ada16 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 22:02
      całkiem dorosły mąż nosi wyłacznie koszule, całkiem dorosły syn sporadycznie.
    • czarnaalineczka Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 22:04
      moj smarkaty (36 tongue_out ) niemaz koszule zaklada na wesela ,uroczystosci rodzinne i flanelowa w zimie
      • bi_scotti Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 22:15
        Maz nosi tak 2-3 razy w tygodniu, synowie (21 i 25) nosza chyba czesciej ale nie tak w spodniach z paskiem tylko luzno na wierzch. No i jak trzeba "na wyjscie" to, oczywiscie tez. Jakos nie widze spadku popularnosci koszul - wrecz przeciwnie - wciaz sie wydaja byc preferowane przez facetow w kazdym wieku.
    • solejrolia Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 22:18
      obserwuję mojego siostrzeńca, studenta- nosi. nie co dzień, ale zakłada bez okazji, jego brat- sporadycznie, i w wyjątkowych sytuacjach.
      mój mąż jako chłopak, potem kawaler, nie nosił. w czasach, gdy spotykaliśmy się, widziałam go w koszuli dosłownie kilka razy. a i teraz dopiero w wyjątkowych sytuacjach zakłada. ostatnie 3dni musiał założyć ze względu na pracę, i był ciężko chory.
      jego brat nosi, do pracy, ale poza pracą też, tylko, że takie bardziej luzackie. a mój kolega nosił do szkoły (chodziliśmy razem do szkoły średniej) i teraz niezależnie od sytuacji nosi.

wyciągnęłam wniosek, że jeśli w wieku nastoletnim chłopcy zakładają, to i potem w życiu dorosłym noszą, a jeśli nie noszą w młodości, to potem ubrać się jest im trudno, nawet jeśli sytuacja wymaga bardziej oficjalnego stroju.
    • nabakier Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 22:54
      Mój mąż nosi, ale sportowe do sportowych marynarek a jeśli samą, to raczej na wierzch. Młody sportowe i wyłącznie na wierzch.

I oczywiście, nie ja je prasuję, młody nosi nieprasowane, a mąż ma ręce dwie smile
    • sueellen Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 23:11
      Mój m koszule nosi tylko gdy naprawdę musi, inni faceci jakich znam również (głównie do pracy). Acha, nie przychodzi mi do głowy by chłopu te koszule prasowac... może dlatego nie nosi? big_grin
    • ga-ti Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 23:21
      Mój mąż nosi tylko okazjonalnie (ślub, chrzest, święta, imieniny teściowej wink ), próby namówienia by włożył na letni spacer w większości przypadków sie nie powiodły, syn młody, ale wkłada podobnie jak tata. Ale np. mój brat zakłada też od czasu do czasu tak sobie, na co dzień, w wersji bardziej sportowej.
    • kali_pso Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 23:24

Owszem nosi, owszem lubi, owszem prasuję tak, jak on prasuje moje.
    • mathiola Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 23:25
      mąż koszule na śluby i pogrzeby, synowie czasem noszą z mojego ramienia, bo fajnie wyglądają.
    • mancipi Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 23:36
      mój M za podstawową zaletę swojego zawodu uważa to, że u nich-programistów-T shirt to strój wyjściowy. w każdej dotychczasowej pracy, jak raz na kilka miesięcy przyszedł w koszuli to zaraz wszyscy się dopytywali gdzie był na rozmowie o pracę big_grin w tym tygodniu zaraz po pracy miał spotkanie, na którym musiał być bardziej wyjściowy. wziął do t-shirtu z wielką krową marynarke, znów były pytania o rozmowę... latem cały dział IT dostaje zalecania z hr, że klapki to niekoniecznie idealny strój do pracy i prosi się o przychodzenie w spodniach, co najmniej za kolana big_grin
      osobiście znam bardzo wielu młodych mężczyzn chodzących w koszulach, ale to po prostu wynika z charakterystyki mojego zawodu, gdzie obowiązkowy jest garniak
    • chomiczkami Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 25.03.12, 23:54
      Brat nosi, absztyfikant czasem - ale rzadko. Ja prasuję, to wiem wink.
    • beataj1 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 00:08
      Mój facet nosi koszule. Codziennie bo lubi i ja lubię. Mam wrażenie że do koszul trzeba dorosnąć - jedni dorastają inni nie i jak praca tego nie wymaga to git co ma sie facet męczyć. Chłop jak był nastolatkiem koszul nie nosił poza okazjami formalnymi. Zmieniło mu się po dwudziestce a ja to tylko wzmocniłam bo uważam że ma genialną sylwetkę do koszul i marynarek i świetnie w nich wygląda.
      Z prasowaniem nie ma większego problemu bo po pierwsze prasowanie jest jedną z niewielu czynności domowych które lubię a po drugie chłop ma koszul koło 80 sztuk więc nawet jak 2 miesiące nie prasuje bo mi się nie chce to nie ma bólu (po prostu robi sie dużo wolnych wieszaków w szafie).
      • lucysienna Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 01:12
        mąż nosi, najstarsze dziecko nosi- oboje z przyczyn zawodowych. Na co dzień, poza praca t-shirty.
      • nabakier Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 13:03
        Niektórzy znowu musieli dorosnąć DO rezygnacji z koszul i gajerków. Np. mój maż, który kiedyś wyłącznie w gajerku i pod krawatem. Trochę nad nim popracowałam i dorósł smile
    • borys314 Re: 26.03.12, 01:33
      Ja noszę na co dzień - w pracy jest niepisany dress code, ale nie mam poczucia, że włożenie koszuli (samej, bez krawata) jest w jakikolwiek sposób odświętne. Po pracy też noszę często i chętnie. W T-shircie czuję się trochę "nieubrany".

Mój syn (13 l.) nosi, ale tylko do szkoły i zawsze na wierzch.
    • sylwia11022000 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 07:41
      Małżonek codziennie
      14 latek w tym roku mniej ale w poprzednim kolorowa koszula była podstawą stroju do szkoły.
      • zuzanna56 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 07:51
        Mąż nosi do pracy ale taki jest wymóg. Sam je prasuje. Jeśli nie do pracy, to nosi bardzo rzadko, raczej T-shirt, polo, bluzy sportowe (jest po 40), dżinsy, czasami marynarka.
        Syn 15 letni nosi czasami taką koszulę sportową, nie zapiętą, na T-shirt.
        Czasami jeśli trzeba do szkoły, to nosi białą, elegancką, ale tylko gdy naprawdę musi.
    • kai_30 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 08:02
      Mąż - jak się poznaliśmy, to nosił często (ale wtedy nie musiał nosić do pracy). Jak w pracy zaczął go obowiązywać dość rygorystyczny dress code, to przestał nosić na co dzień.

Synowie raczej nie noszą, dla nich to strój odświętny. Ew. latem, mają po kilka koszul młodzieżowych z krótkim rękawem.
    • ciociacesia smarkaty ex nosił 26.03.12, 12:36
      smarkaty obecny co najwyzej flanelowe
      • verdana Re: smarkaty ex nosił 26.03.12, 12:47
        Syn -28 wyłacznie koszule. Syn-17 tylko koszule, sportowe, w zimie (pogniecione, bo nikomu nie chce sie prasować), w lecie na przemian koszule z krórkim rekawem i koszulki z nadrukami, z przewagą tych ostatnich.
    • selavi2 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 12:57
      Syn (20 lat) bardzo lubi, zwlaszcza w jakaś drobną kratke, i... sweterki z dekoltem serek, na równi z t-shirtami i bluzami.
      Jestem załamana - zamiast nosić jak porządny człowiek - glany, bluzy, tatuaże, kolczyki, dredy itp. to... Ech...Ta dzisiejsza młodzież...;-P
      • nabakier Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 13:05
        ale nie z jelonkami?
        • nabakier Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 13:06
          ach, zapomniałam o EMOTIKONIE. Już daję wink
          • selavi2 Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 14:15
            Weeeź.
            Właściwie to mała różnica - z jelonkami czy bez.
            Porażka wychowawcza na całej linii.
            • czarnaalineczka Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 27.03.12, 09:10
              przytulam
              ale wiesz moze to tylko taka faza
              moze jeszcze jest nadzieja
    • guderianka Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 13:07
      Mąż nosił gdy wymagała tego praca-tylko gajery i tylko koszule. Ostatnio robiłam przegląd w szafach i wywaliłam chyba z 12 koszul, część w dobrym stanie zostawiłam na "jakąś okazję'. Na codzień nosi jeasny i bluzy z kapturem, latem t-shirty i bojówki- a więc "smarkato" wink
      • borys314 Re: 26.03.12, 21:00
        Pierwszy raz w życiu usłyszałem/przeczytałem słowo "gajery" - musiałem sprawdzić w google, co znaczy.smile To regionalne czy ogólnopolskie?
        • czekolada_kokosowa Re: 27.03.12, 09:17
          Oprócz gajerów są jeszcze garniaki.
        • guderianka Re: 27.03.12, 09:19
          Nie mam pojęcia. Raczej potoczne wink
    • upartamama Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 14:23
      Mój mąż jest bardzo koszulowy. Ma koszule w każdym kolorze w każdy wzorek nawet w kwiaty.
      Syn nie lubi bluz ani swetrów a najlepiej się czuje w ... koszuli smile A ma dopiero 4 lata.
    • mankencja Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 21:08
      dziś się specjalnie przyjrzałam. na 6studentów płci męskiej obecnych na zajęciach, koszulę miało na sobie dwóch.
    • przeciwcialo Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 21:18
      Mąż lata do pracy w firmowych tshirtach, koszula dla waznych gości albo imprezy rodzinne czy jakies wyjścia.
      Młodzi tylko jak pisze że na galowo musza byc.
    • a.nancy Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 26.03.12, 21:27
      mój mąż ostatni raz miał na sobie koszulę na naszym ślubie smile
    • edelstein Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 27.03.12, 09:00
      Nosi,sportowe i normalne,lubi tez ubrac sie w garniak i krawat.Syn lat 3tez ma pare i zaklada.
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy młode pokolenie nosi koszule? 27.03.12, 09:17
      Mój mąż w lecie czasem nosi koszulę, lubi. Nie prasuję mu, ma kupować sobie takie, które się nie gniotą i które same się prostują wisząc na sznurku. Nie jestem taką dobrą żoną jak Ty. Nie mam nawet deski do prasowania, a żelazko mi służy tylko do tego, żeby od czasu do czasu przykleić jakąś łatkę na ubranie córki, bo dziewczyna rwie ubrania na potęgę.
      Ale co do koszul, to zauważam, że teraz są właśnie bardzo modne wśród młodzieży. Wielu chłopców chodzi w koszulach, jakichś takich fajnych, często z jakimiś kapturami, kolorowe, w kratkę, często z H&M, do tego jakieś jeansy lub rurki i obuwie typu Adidas, więc jest to raczej ubranie na luzie, w każdym razie nie eleganckie. Nie dostrzegasz takiej mody u siebie? Myślałam, że tak jest wszędzie, koszule w każdym razie wróciły do łask i chłopcy chętnie je noszą, ale jest to już inny styl niż ten Twojego męża.
      Mojemu trzylatkowi czasem w lecie ubiorę koszulę, nie jakąś elegancką, właśnie też coś bardziej na luzie wink, choć w zdecydowanej większości śmiga w normalnych koszulkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka