Dodaj do ulubionych

'Przekrój' po zmianie red. nacz.

27.03.12, 16:01
Ktoś czyta? Ja prenumeruję i jak dotąd była to jedyna gazeta, jaką czytałam od deski do deski. Od kilku tygodni, po zmianie redaktora naczelnego, tygodnik zrobił się tak nachalnie 'czerwony', że nie mogę. Odrzucają mnie agitacyjne, polityczne artykuły, a takich jest teraz 60 % albo i więcej.

Co czytać, co byłoby porównywalne do dawnego 'Przekroju'? Chodzi o tematykę społeczno-kulturalną, aktualną (nie specjalistyczny magazyn literacki/kinowy/teatralny)?
Obserwuj wątek
    • nabakier Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 16:21
      Wreszcie Przekrój jest FEST smile Okładkę skłotowską widziałaś?
      Jest co czytać. Mam nadzieje, że przebije Politykę (która lubię) i tak się będą przebijać ku naszej radości.
    • angazetka Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 16:38
      "Przekrój" nigdy nie był moją gazetą, więc te zmiany mnie ominęły. Zachęcona twoją opinią wchodzę na stronę i widzę, że tam pół mego wydziału publikuje wink
      • nabakier Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 17:08
        wink
    • ola Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 16:53
      Szkoda, że w artykule o squotersach nie ma ani słowa o tym, że wezwania do opuszczenia terenu dostawali od dawna (jest za to, że akcja była przeprowadzona "bez ostrzeżenia"), ze miasto chciało z nimi negocjowac i dać im miejsce zastępcze, ale nikt ze strony anarchistów nie chiał podpisać z miastem umowy (światopogląd im nie pozwala).
      Właściciel ma w ręku postanowienie nadzoru budowlanego o konieczności wysiedlenia ludzi. Jeśli choć jeden squoters dostanie tam w środku cegła w łeb, właściciel pójdzie siedzieć. Ale co to anarchistów obchodzi?
      Prasa nie musi być obiektywna. Ale dobrze by za bardzo nie kłamała.
      • czarnaalineczka Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 17:56
        tak z ciekawosci
        ile trzeba osob zeby squot byl squotem ?
        taki sliczny domek widzialm i pusty stoi suspicious
        • nabakier Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 18:08
          może byc to osób zero, byle działalnosc kulturalna prowadzili (jako duchy tongue_out)
      • a.va Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 18:07
        Skąd to wiesz, Ola? Nie pytam złośliwie, ciekawa po prostu jestem.
        • ola Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 28.03.12, 08:09
          Z rozmowy na temat Elby w Tok FM. Próbuję znalexć w podcastach,ale chyba jeszcze nie wrzucili
    • krejzimama Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 17:01
      Socjalizm jest systemem zbrodniczym.Niezależnie czy są to socjaliści brunatni spod znaku Uważam Rze, Gazety Polskiej czy socjaliści czerwoni spod znaku Przekroju, Krytyki Politycznej.
      System ten neguje najważniejsze wartości wolność, własność, prawo.
      • nabakier Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 17:09
        hehehehe, Krejiz, DAWAJ! (pozostał ci jeszcze komunizm w Korei PN)
    • volta2 Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 17:49
      przekrój próbowałam czytać, gdy naczelnym był najsztub, ale mnie nie zachęciło.
      na kogo zmienili?

natomiast pamiętam jak sięgnęłam któregoś razu po wprost, i przeczytałam każdy artykuł po kolei, każdy miał ciekawy temat, nieźle napisany(nie zawsze idzie w parze).
      tak mnie to zaskoczyło(kontrolnie zaglądałam do wprosta, i owszem, jeden, dwa art były ok, reszta nie) że zajrzałam, kto jest naczelnym.
      a to był lis (nie mieszkam w kraju, nie słyszałam o zmianach) a że go nawet lubiłam, to zaczełam czytywać bardziej regularnie, i nawet pomyślałam, że dogania i w końcu poziomem może przegoni politykę.

a tu takie zaskoczenie, wyrzucony!

więc może trzeba teraz sięgnąć po niusłika?
      • nabakier Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 18:09
        Lisa juz niet
      • nabakier Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 18:11
        Roman Kurkiewicz z Krytyki Politycznej
        • ola Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 28.03.12, 08:12
          No tak, Kurkiewicz...
          Ten facet bierze coś strasznie mocnego chyba.
          Można być lewicowcem, to nie zbrodnia, ale ten juz tak strasznie piep*y, że nie da się zachowac powagi.
          Wczoraj postawił tezę, że biedni ludzie nie używają używek, bo ich nie stać. Ćpają i piją tylko ludzie bogaci wink
    • a.va Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 18:04
      Newsweek jest strasznie powierzchowny. Ja jestem wierna (po kilku latach zdrady w Wprostem, ale dawno temu, będzie z 10) Polityce. Natomiast mój facet zaczął ostatnio czytać regularnie Przekrój, więc mam w domu i to, i to, ale jakoś mnie nie ciągnie.
      • volta2 Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 18:11
        ano właśnie, newsweek taki był, jak piszesz, liczę na pozytywną zmianę po mianowaniu lisa(choć telewizyjnie to on się skiepścił strasznie!)

zobaczę z ciekawości co będzie z wprostem, a oczywiście - polityka- trzyma w miarę stały poziom i po nią sięgam jakby najczęściej, od lat(w zasadzie regularnie) - może to właśnie ta stałość poziomu to wynika ze stałości zespołu z naczelnym na czele? coś obiło mi się o uszy, że na tym stanowisku jest 15 lat?
      • a.va Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 18:16
        Aha, dodam jeszcze, że bardzo się cieszę, że Przekrój stał się lewicowy, tak samo, jak się cieszę, że istnieje prawicowe Uwarzam rze. Wreszcie różne opcje mają swoje media, a nie dominuje jedynie słuszna miłość do liberalizmu. Może wreszcie w Polsce odrodzi się prawdziwa lewica, a postkomunistyczni aparatczycy odejdą na polityczną emeryturę.
        • nabakier Re: 'Przekrój' po zmianie red. nacz. 27.03.12, 21:36
          Ja też. Bardzo smile
    • ila79 No cóż.... 27.03.12, 19:19
      Też mam żałobę po "Przekroju" to była fajna gazeta, a teraz jest tubą poglądów politycznych jakiegoś milionera. Tez szukam nowej gazety. Czytam trochę Wprost, trochę Newsweeka, ale to nie to samo....
      • marzeka1 Re: No cóż.... 27.03.12, 19:31

> Też mam żałobę po "Przekroju" to była fajna gazeta, a teraz jest tubą poglądów
        > politycznych jakiegoś milionera.
        Tez szukam nowej gazety. Czytam trochę Wprost,
        > trochę Newsweeka, ale to nie to samo....

- tyle że ten milioner jest właścicielem zarówno lewicującego "Przekroju" jak i prawicowego "Uważam Rze".
        Czytam "Politykę" i "Uważam Rze"- mam ogląd rzeczywistości i opinie z 2 różnych-i to mocno- środowisk, podobnie jak przeglądam "politykowe" i "prawicowe" blogi.
        • ila79 Re: No cóż.... 27.03.12, 20:49
          Ale taka kultowa gazeta jak Przekrój nie powinna byc ani lewicowa ani prawicowa. Kiedy redaktor naczelną była Agata Jankowska (po niezbyt dobrym Najsztubie) to było genialne pismo kultywujące najlepsze tradycje z czasów Eilego. To, co zrobił Hajdarowicz jest poniżej krytyki. Nie mówiąc juz o tym, że gazeta jest cztery razy cieńsza niż była rok temu i o ilosci zamieszczanych reklam. Coś bardzo dobrego i niepowtarzalnego zostało zniszczone dla kaprysu.
          • kasia191273 Re: No cóż.... 27.03.12, 21:32
            No właśnie o to mi chodzi. Że 'Przekroju' nie kojarzyłam z żadną opcją i kojarzyć nie miałam potrzeby. Poza polityką było tyle ciekawych rzeczy do opisywania. A teraz lipa.
            • nabakier Re: No cóż.... 27.03.12, 21:36
              Bo wtedy była tylko JEDNA opcja: co najwyzej: mniej czy bardziej jedna. Ale jedna.
              • kasia191273 Re: No cóż.... 27.03.12, 21:43
                nabakier napisała:

> Bo wtedy była tylko JEDNA opcja: co najwyzej: mniej czy bardziej jedna. Ale jed
                > na.

Piszesz jak do kogoś, kto wspomina 'Przekrój' z lat ponurej komuny. Owszem, pamiętam, że mój tata wtedy czytywał. Ale ta gazeta jeszcze rok, dwa lata temu była świetna. A opcji już wtedy było bez likuwink
          • anulka.p Re: No cóż.... 27.03.12, 21:51
            la79 napisała:

> Ale taka kultowa gazeta jak Przekrój nie powinna byc ani lewicowa ani prawicowa
            > . Kiedy redaktor naczelną była Agata Jankowska (po niezbyt dobrym Najsztubie) t
            > o było genialne pismo kultywujące najlepsze tradycje z czasów Eilego. To, co zr
            > obił Hajdarowicz jest poniżej krytyk

Za Hajdarowicza był już i Najsztub, i Jankowska. I przyznam szczerze, że wszystko bym powiedziała - ale nie genialne. Zresztą wyniki sprzedazy za Jankowskiej były zatrważające.
            • kropkaa Re: No cóż.... 28.03.12, 01:01
              Nie Agata i nie Jankowska.
              Katarzyna Janowska.
              • anulka.p Re: No cóż.... 28.03.12, 07:45
                Oczywiście, masz rację. Właśnie, coś mi nie pasowałosmile
                • ila79 Re: No cóż.... 28.03.12, 09:04
                  Jasne smile, ale to dlatego że ta druga tez tam chyba pisze i notorycznie mi sie mylą...
                  • kropkaa Re: No cóż.... 28.03.12, 10:27
                    Ale byłyście bliskowink
                    Katarzynę Janowską pamiętam z "Polityki" i potem "Zwierciadła", ucieszyłam się, gdy została naczelną. A potem, cóż, szkoda, że nie wyszło.
                    • ila79 Re: No cóż.... 28.03.12, 11:02
                      Ja zawsze będę wspominała Przekrój za jej czasów. To było pismo zwyczajnie ambitne, ale z humorem i nie tylko dla miłośników kultury. Było troche polityki, ale bez specjalnych awantur czy prania brudów. A teraz nie ma juz żadnej takiej gazety.
        • ally Re: No cóż.... 27.03.12, 21:33
          > Czytam "Politykę" i "Uważam Rze"- mam ogląd rzeczywistości i opinie z 2 różnych
          > -i to mocno- środowisk, podobnie jak przeglądam "politykowe" i "prawicowe" blog
          > i.

"Polityka" lewicowa? Z tą swoją nieskrywaną sympatią do PO? No weź. Chcesz równowagi dla "Uważam Rze", czytaj "Przekrój" (nie wiem, jak z "Przeglądem", nie czytuję).
          • anulka.p Re: No cóż.... 27.03.12, 21:47
            Przekrój ma być takim lewicowym odpowiednikiem Uważam Rze. Pan Hajdarowicz po zakupieniu udzialów w Rzepie odkrył, ze URZ się świetnie sprzedaje i i jest liderem, no to wymyślił, że trzeba robić wyraziste pismo, no to będzie wyrazisty przekrój, tylko w drugą stronę.
            Przekrój już od długiego czadu pikuje w dół, kolejne pomysły pogrążały go coraz bardziej, jak będzie teraz, sama jestem ciekawa. Do Hajdarowicza należy też Sukces, zrobił tam naczelnym Węglarczyka i jest to lipa straszna, felietony pisze tam. np. pani Niezgoda (ta od Kamella), co mówi samo za siebie.
    • nabakier Jutro dobry numer: "kościelny" ;-) 01.04.12, 18:55
      W numerze "Kościół kłopotliwy", czyli m.in. spór o książkę „Ojciec nieświęty”, rozważania o "bliźnie po kapłaństwie" i o apostazji oraz wątpliwości, czy polskie kino umie stawiać pytania o sacrum.
    • nabakier Kolejny numer 07.04.12, 08:35
      No i kolejny świetnie zapowiadający się numer smile
      www.przekroj.pl/temat/833204-403.html
      • nabakier Re: Kolejny numer 07.04.12, 08:37
        Nie wiem, co jest z tymi linkami, nie umiem czy co sad
        Daję spis treści:

3.Rysuje Marek Raczkowski GALERIA MARKA RACZKOWSKIEGO | Marek Raczkowski
        3.Nie pisz o tym... PRZEKRÓJ |
        6.O weganizmie przez tydzień PRZEKRÓJ | Tomasz Sikora
        6.Przeciw likwidacji szkolnych stołówek PRZEKRÓJ | Aleksandra Bilewicz
        6.Filmówka w Warszawie PRZEKRÓJ |
        6.Piątka do nagrody Kapuścińskiego PRZEKRÓJ | Aleksandra Bilewicz
        8.Jedno kochasz drugie zjadasz PRZEDE WSZYSTKIM |
        14.Za wolność naszą i waszą PRZEDE WSZYSTKIM | Julia Fiedorczuk
        18.Delfin człowiekowi człowiekiem PRZEDE WSZYSTKIM | Olga Kowalik
        20.Zaimki w służbie ludzkości PRZEDE WSZYSTKIM | Emil Stanisławski
        22.Jak zjeść zwierzę? PRZEDE WSZYSTKIM | Michał Bilewicz
        23.Inwigilacja ma się świetniej PRZEDE WSZYSTKIM | Katarzyna Szymielewicz
        24.Pęd po procent PRZEDE WSZYSTKIM | Rafał Gębura
        26.Rich: bogata w doświadczenie PRZEDE WSZYSTKIM | Sylwia Chutnik
        28.Spółdzielczość: reaktywacja PRZEDE WSZYSTKIM | Aleksandra Bilewicz, Tomasz Sikora
        29.Adam Ostolski: Polacy są głupsi od Szwajcarów PRZEDE WSZYSTKIM | Adam Ostolski
        30.Wodne małpy, kobiety i ich dzieci CYWILIZACJA OD ŚRODKA | Julia Kubisa
        32.Mgła CYWILIZACJA OD ŚRODKA | Patrycja Dołowy
        34.Brzoza CYWILIZACJA OD ŚRODKA | Magdalena Papuzińska
        35.Też pytanie CYWILIZACJA OD ŚRODKA | Joanna Omorska
        35.Rysuje Marek Raczkowski GALERIA MARKA RACZKOWSKIEGO | Marek Raczkowski
        36.Krótka książka o umieraniu KONIEC Z KULTURĄ | Marek Bieńczyk
        38.Nie jestem psem na łańcuchu KONIEC Z KULTURĄ | Agnieszka Wiśniewska
        40.O Iraku raz jeszcze KONIEC Z KULTURĄ | Stefan Zgliczyński
        42.Pochwała filmowego dziwactwa KONIEC Z KULTURĄ | Joanna Ostrowska
        43.Tomasz Piątek: Rozmiękczona hartmania KONIEC Z KULTURĄ | Tomasz Piątek
        44.Słowa w wiersze ułożone RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Monika Janusz-Lorkowska
        44.Człowiek pełen pytań RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Michał Mendyk (Polskie Radio)
        45.Zanim usiądziesz do stołu RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Joanna Ostrowska
        45.Świat w bryle lodu RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Darek Arest
        45.Upiorny spektakl kapitalizmu RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Błażej Hrapkowicz
        46.Tylko dla kilku chwil RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Jacek Skolimowski
        46.Ze znakiem jakości RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Jacek Skolimowski
        46.Pudełko nie dla świętych RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Anna Gromnicka
        47.Trzeci prorok RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Łukasz Drewniak
        48.Katastrofa a la Smoleński: szepty i krzyki RECENZJE I ZAPOWIEDZI | Stach Szabłowski
        50.Raczkowski na koniec GALERIA MARKA RACZKOWSKIEGO | Marek Raczkowski
        50.Kinoteatrzyk Przemka Jurka PRZEKRÓJ | Przemek Jurek
        50.Roman Kurkiewicz: Przemysł „Smoleńsk 10.04.2010" PRZEKRÓJ | Roman Kurkiewicz
        50.Retrospekcja PRZEKRÓJ |
        50.Nie tak: Jan Koza KOZA | Jan Koza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka