Dodaj do ulubionych

..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :)

19.03.25, 13:42
Poproszę o polecenie sprawdzonych mebli kuchennych gotowych - które się sprawdziły u Was?
IKEA? Niestety wcale nie taka tania wink ale może warta wydatku..?
A może zestawy z któregoś z marketów budowlanych - Leroy/Castorama/Obi..?
Jakiś ze sklepów internetowych..?
Ceny proponowane przez tzw. studia kuchenne mnie powaliły na łopatki - od kilkunastu do dwudziestu paru tysięcy za kuchenne szafki góra-dół, razem ok 3 metrów bieżących przy założeniu, że mają być typowe, białe z drewnopodobnymi elementami i blatem. Zmywarka w zabudowie, płyta i piekarnik też a lodówka wolnostojąca, czyli chyba żadne cuda a ceny z kosmosu. Mieszkanie ma być inwestycyjne, więc na pewno nie zapłacę tyle kasy.
Chyba są jakieś tańsze alternatywy?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 13:46
      Ikea, ale właśnie wcale nie taka tania.
    • ichi51e Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 13:48
      Ikea nie jest tania i co więcej zamówienie przez nich (z montażem) powoduje że pani projektującej nic się w twoim układzie nie podoba zlew zmienia ci na 45 i w gole zna się na tym słabo. (Ja wzimam łam usługę przychodzi projektant z ikei mierzy i robi projekt po czym jak poszłam to co pan narysował przyklepać pani wszystko wiedziała lepiej i generalnie tak mi pozmieniała że ostatecznie nie wzięłam big_grin) zbudowałam sobie kuchnię tymczasową z blatów biurowych pod którymi mam wózki wysuwane. Do tego sunnersta (zlew z blatem i przestrzenią na zmywarkę. Bardzo ten zlew polecam.
      • daniela34 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 13:52
        Ja projektowałam sama, nic mi nie zmieniali (zamówiłam z montażem, wtedy było tak, że powyżej jakiejś kwoty montaż był gratis, więc skorzystałam). No ale właśnie - cenowo to wcale nie wychodziło tanio
      • szarmszejk123 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 14:21
        Jeśli chodzi o tych ichnich projektantów, to są faktycznie beznadziejni:p mnie np. Chcieli zostawić 70cm pustej dziury w rogu i twierdzili, że nie da się inaczej. Bardzo się zdziwili kiedy przyszłam z własnym projektem zrobionym w ich programie, z ich meblami i bez pustej dziury.
    • 1matka-polka Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 13:50
      Mieszkanie na wynajem? To brw, kolekcja junona. 10 lat juz wytrzymała w tym moim mieszkaniu, w ktorym sa 3 osoby i większa rotacja.
    • pyza-wedrowniczka Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 14:04
      Ja mam z Ikei. Może znalazłabym tańszą, ale tam mi się podobało i dawało dużo możliwości. Ma już kilka lat i trzyma się całkiem nieźle
    • alina460 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 14:18
      Jak już to IKEA. Sprawdzone rozwiązania.
    • bazia_morska Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 14:20
      Znajomy robił w Komforcie, ale sprawdź opinie o ekipie montażowej.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 16:11
      Jak inwestycyjne to Castorama wystarczy.
      W Obi są bardzo tandetne.
    • hrasier_2 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 16:40
      Sklep Edinos jak musisz. Tylko i wyłącznie na wymiar. Sklepowe nie dość że są z cieńszej płyty to jakościowo odbiegaja od tych robionych przez stolarza. Meble modułowe to można sobie kupić jak mamy proste ściany które mają konty. Jak np. kupujemy kuchnie na wymiar to też zdawajmy sobie sprawę z tego że płacimy i tak naprawdę nic nas nie interesuje. Wszystkie poprawki docinki są na głowie stolarza. Zamawiając meble przez internet to nie dość ze sami musimy zmierzyć tosami złożyć. Wszystkie błędy to nasz koszt.
    • kasia_kar Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 16:41
      Do dwóch mieszkań na wynajem kupiłam w Leroy Merlin sprawdzają się bez zarzutu.
    • raczek-nieboraczek-2 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 17:18
      ikea ma 3 systemy mebli: metod, knoxhult, enhet

• spirit_of_africa Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 17:22
      Kosbel. Hit facebookowej grupy „ona buduje dom”. Sprawdzone
      • pepsi.only Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 23:00
        No faktycznie, da się coś wybrać smile
        A jak długo je użytkujesz?
        Rozumiem, że przyjeżdżają w paczkach- samodzielnie składaliście, czy raczej niezbędna jest pomoc montażystów?
        • spirit_of_africa Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 20.03.25, 19:46
          Tak sami. Są łatwe do składania. Fajna przejrzysta instrukcja.
          • pepsi.only Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 21.03.25, 07:15
            No to zapamiętam na przyszłość, nie wiadomo kiedy się przyda.
    • eliszka25 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 17:27
      Do mieszkania na wynajem brałabym meble z ikei. Może nie jest to opcja najtańsza, ale dają długą gwarancję i bez problemu można dokupić części, gdy coś się zepsuje czy np. wymienić fronty szafek.
    • dekoderka Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 18:02
      Nie polecę mebli pls, bo nie znam tej firmy.
    • koronka2012 Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 19.03.25, 22:58
      Kupiłam na działkę meble Calio w Leroy, przyzwoicie wykonane i wyględne, do tego duży wybór dodatkowych szafek. Akurat styl rustykalny tam pasuje. Wyszło 2,5 tys
    • consponsa Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 20.03.25, 15:03
      Zdecydowanie IKEA bo:
      - masz mnóstwo wyborów i inspiracji - wybierasz gotowe zestawienie i tylko przekładasz to na swoją kuchnię - od razu wiesz jak będzie wyglądała twoja zabudowa bo widziałaś ją w sklepie,
      - są 3 niezależne systemy w 3 różnych grupach cenowych,
      - wybór tego "głównego" czyli Metod może być opłacalny i wyjść taniej przy oszczędzaniu na drogich akcesoriach (np. szafka zamiast wysuwanych szuflad, drzwiczki zamiast cargo)
      - AGD z IKEI równiez wystepuję w różnych frupach cenowych i ma gwarancję 5 lat (odpowiedniki na rynku wychodzą w podobnej cenie)
      - kompatybilność - łatwo wymienić front czy bebechy jak ci się znudzi/urwie, zmieni się koncepcja (przerabiałam już szafki na cargo, szuflady na mniejsze itp) urwie najemca szufladę? bez problemu dokupisz cała lub poszczególne jej elementy za grosze.
      - sama projektujesz - nie ufaj doradcom, bo są rózni smile jeśi nie umiesz - zgłoś się do jakiejś grupy na fejsie, która pomoże Ci z planem
      - gotowe elementy - używasz gotowych elementów, ale masz pełną gamę szerokości aktualnie
      - jeśli masz prosty projekt spróbuj złożyć sama lub z pomocą męża/sąsiada/teścia - to trochę bardziej skomplikowane od szafy, ale do zrobienia - można przyoszędzić na montażu i np. zamówić tylko blat z ikei z montażem co by mieć pewność że zrobią łączenia w rogach - przy jednym długim blacie bym próbowała robić samemu
      - jeśli nie ma w rodzinie chętnyh spróbuj w lokalnym środowisku poszukać firm bądź firemek montażowych - nie jest to skomplikowane więc możesz znaleźć złotą rączkę, która Ci złoży meble z grosze

Pisze z własnego doświadczenia - sobie wykonałam 3 kuchnie ikea na kolejnych mieszkaniach + 3 kolejne znajomym/rodzinie.
    • eva_evka Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 20.03.25, 16:19
      Wyłamie się, bo uważam, że mieszkanie inwestycyjne powinno mieć porządna kuchnię a nie najtańszą. My robimy u sprawdzonego meblarza (jest z Siedlec), jest niedrogi. Meble robimy i z lepszych materiałów i z tych tańszych. Nie kupujemy do każdej szafki systemów, tylko 2-3 szuflady. Kuchnia wychodzi taniej niż z Ikea.
      • pepsi.only Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 21.03.25, 07:08
        Porządna kuchnia od stolarza wypada taniej od Ikea? Nie twierdzę, ze się tak nie da, ale... no nie... jakoś trudno mi w to uwierzyć.
      • pepsi.only Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 21.03.25, 07:13
        Tak, szafki wychodzą taniej niż szuflady- oczywistość. Są różne materiały, tańsze, droższe, to też oczywistość.
        Ale porównujesz dokładnie to samo?
        Coś co jest robione pod zamówienie, i pod wymiar,
        vs
        masówka, gdzie maszyny tną setki takich samych formatek na godzinę, i jest dopracowana technologia i logistyka, że każda śrubka jest skalkulowana, i każdy proces ciecia, i żadnych strat, pustych przejść pracownika na zakładzie, itd itd
        Ciężko mi uwierzyć, że da się taniej u stolarza, jest porządne a tańsze niż w sieciówce
    • ekstereso Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 20.03.25, 17:12
      Mam od 18 lat ikeę wszystko ok
    • pffpffpff Re: ..polećcie GOTOWE meble kuchenne pls :) 21.03.25, 06:52
      Lata temu mieliśmy kuchnię z BRW. Drewnianą. Była super. Jakościowo i estetycznie. Tak jak meble pokojowe BRW to był straszny paździerz, rozpadający się w dłoniach, tak te kuchenne - rewelacja.
      Co więcej, później w drugim mieszkaniu robiliśmy u dobrego stolarza i w porównaniu z tymi z BRW nie wypadały lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka