aktenka 27.08.12, 21:19 dziewczyny mam pytanie czy mozna w jednym dniu wykonac mammografie i usg piersi? czy mammografia nie wyklucza badania usg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rycerzowa Re: mammografia i usg 27.08.12, 21:47 Mammografia = rtg piersi + usg piersi Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: mammografia i usg 27.08.12, 21:50 a czemu chcesz robic oba badania? Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka Re: mammografia i usg 27.08.12, 21:57 mam skierowanie na oba badania, tylko nie wiem czy jak wykonam mammografie, bo jest to jakby nie bylo ucisk piersi, czy potem moge wykonac usg piersi?czy nie bedzie to mialo wplywu na wynik badania usg? Odpowiedz Link Zgłoś
zajola Re: mammografia i usg 27.08.12, 21:58 Nie wyklucza, co więcej jeśli jest jakaś wątpliwość, podejrzenie i można doknac obydwu tych badań to robi się je natychmiast. Kiedy USG, kiedy mammografia? Kobiety młode mają więcej tkanki gruczołowej, wytwarzającej mleko. W badaniach jej obraz jest jasny. Z wiekiem rozrasta się tkanka tłuszczowa, która na kliszy i na monitorze ma ciemne zabarwienie. Rak w USG jest ciemny, na zdjęciu rtg. jasny. Zatem chcąc, by zmiana odróżniała się od tkanki zdrowej, jasną tkankę gruczołową (młodą) powinno się badać ultrasonografem, a ciemną tłuszczową (starszą) - radiologicznie. Sprawa się komplikuje, gdy stosujemy hormonalną terapię zastępczą. Już po dwóch latach systematycznego brania hormonów przyrasta z powrotem tkanka gruczołowa. Pierś "młodnieje". Mimo że przekroczyłyśmy pewien próg wieku, zmiany będą lepiej widoczne w USG. Ale jedno badanie nie zawsze wystarcza również dlatego, że mammografia nie odróżnia zmian litych, guzków od zmian zawierających płyn, np. torbieli. Natomiast USG te różnice wychwytuje bardzo dobrze. Jeśli więc mamy przewagę tkanki gruczołowej, wytwarzającej pokarm (przyjmuje się, że tak jest do 35-40 roku życia), powinnyśmy robić USG. W razie jakichś wątpliwości lekarz da skierowanie na mammografię. Po czterdziestce bardziej miarodajna jest mammografia, toteż od niej zaczynamy. Ale nie możemy na niej poprzestać, zwłaszcza jeśli bierzemy hormony. Oba badania wykonujemy obowiązkowo przed rozpoczęciem terapii hormonalnej. Do mammografii zawsze powinien kwalifikować lekarz. To bardzo ważne, ponieważ od wywiadu zależy interpretacja wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka Re: mammografia i usg 27.08.12, 22:11 ale mi chodzi czy moge robic usg po zrobieniu mammografii, czy nie jest to przeciwwskazaniem? zaraz jedno badanie po drugim? Odpowiedz Link Zgłoś
zajola Re: mammografia i usg 27.08.12, 22:40 aktenka napisała: > ale mi chodzi czy moge robic usg po zrobieniu mammografii, czy nie jest to prze > ciwwskazaniem? > zaraz jedno badanie po drugim? To przecież napisałam ci w pierwszym zdaniu. U mojego męża czasami wykonuje się oba te badania w jednym dniu np dwukrotnie jak mają jakieś szczególne wątpliwości co dalszego postępowania albo coś jest jeszcze niejednoznaczne. Jedno badanie nie wpływa na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: mammografia i usg 27.08.12, 22:12 mialam w jednym dniu obydwa badania (wlasciwie to przy jednej wizycie w szpitalu) i od razu mialam wynik i dowiedzialam sie czy jest ok Odpowiedz Link Zgłoś