Dodaj do ulubionych

sposób aby nie prasować

28.08.12, 14:26
Nienawidzę prasować. Nienawidzę to tego stopnia, że zbierają mi się kosze niemal mojego wzrostu. Do tego jestem w ciąży, łupie mnie w plecach, pocę się i jak mam w te ciepło wisieć nad żelazkiem którego nienawidze i jeszcze cierpieć na boleści kręgosłupa to mam dość. Mąż mi nie pomoże bo odkurza, pierze, sprząta i lata po zakupy i nie mam sumienia go gonić do prasowania a poza tym to perfekcjonista i szlag mnie trafia jak prasuje 5 minut każdy t-shirt po dwa razy z każdej strony tak że pełna bańka wody w żelazku jest na 3 koszulki.

Czy są jakieś programy w pralce, sposoby, patenty w rozwieszaniu, nie wiem cokolwiek aby tego uniknąć? Przyjaciółka prasuje tylko firany, mówiła mi że jak rozwiesza pranie to mocno strzepuje i wiruje na niskich obrotach. Próbowałam, ale t-shirty męża dalej licho wyglądają a jak strzepuję to się robią falbanki. Podpowiedzcie jak zrobić aby było serio ładne i proste ale bez prasowania.

Obserwuj wątek
    • lilly_about Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:29
      Niestety, ale większość rzeczy wymaga prasowania i nie ma zmiłuj. Gdyby był cudowny sposób to by żelazka poszły w odstawkę.
      • crea.tura Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:32
        ja mam na prasowanie tylko jedną radę - trzeba to robić na bieżąco. chociaż prasuję wszystko jak leci (pościel, ręczniki, t-shirty itp, wiem, że nie wszyscy to robią) to prasowanie nigdy nie zajmuje mi więcej niż pół godziny tygodniowo. włączam sobie radio i jakoś leci smile
    • guderianka Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:30
      Nie prasuję od kilku lat nic poza koszulami Meza, czasem przejadę coś na jakieś "wyjście'. Mój patent ;

- sporo płynu do płukania
      -roztrzepanie ubrań po praniu
      -dokładne powieszenie
      -dokładne złożenie

I żyjemy nie chodząc wcale w gnieciuchach wink
      • sajgonetka Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 17:55
        dokładnie tak jak prawi guderianka smile

my prasujemy tylko "kanciaste" - chociaż ja moje spodnie potrafię prasować co kilka prań, a kant się nie niszczy w czasie prania i wirowania.
        moim sekretem jest niewielka ilość obrotów - 600 (to co, że schnie 2 godziny dłużej??), do tego nienabity bęben pralki, dobrze roztrzepane pranie przed powieszeniem i dobre poskładanie wysuszonej odzieży.
        • anyx27 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 18:53
          sajgonetka napisała:
          > moim sekretem jest niewielka ilość obrotów - 600

U mnie przy 1400obr. też się nie gniecie. Myślę, że sekret tkwi w odpowiednim rozwieszaniu i potem składaniu.
    • anyx27 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:32
      Ja nie prasuję wcale, jedynie obrus, firan nie posiadam wink Jaki mam sposób? Nie wiem, może to kwestia materiałów ubrań? Większość bawełna 100%. Piorę ubrania na 40st, wiruję na 1400obr, wieszam na suszarce strzepując wcześniej ubrania. Pościel, ręczniki na 90st., suszę od razu w suszarce bębnowej, jak nie ma za dużo wsadu, to też się nie gniecie.
    • edelstein Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:36
      W pralce mam dodatkowy przycisk “lekkie prasowanie“potem rozwieszam strzepujac,malo ktora rzecz trzeba potem doprawic zelazkiem.
    • nowi-jka Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:41
      ja ostatnio na zaprzyjaźnionym forum sie dowiedziała zem idiotka bo prasuje
      no a juz jakos tak amm ze jak fleja z domu nei wyjde
      • anyx27 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:51
        nowi-jka napisała:

> no a juz jakos tak amm ze jak fleja z domu nei wyjde

No ja też nie, ale nie potrzebuję do tego żelazka tongue_out
    • murwa.kac popsuc zelazko ;) 28.08.12, 14:44

• czarnaalineczka Re: popsuc zelazko ;) 28.08.12, 17:41
        lubie to big_grin

mozna tez zelazko przypadkowo wrzucic do smieci
        • zuwka Re: popsuc zelazko ;) 28.08.12, 22:28
          lub upuścić "niechcący" big_grin
          ja tam nie prasuję prawie wcale.
          Po primo: dokładnie roztrzepuję po praniu i "odpowiednio" wieszam, a później składam
          po secundo: kupuję ciuchy, które nie wymagają jakiegoś szczególnego traktowania po praniu i złożeniu
          i nie - nie chodzimy wymięci jak lumpysmile
    • mamciunia_kamciunia2 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:45
      wystarczy zatrudnic słóżoncą ktura wszystko wyprasuje
    • kkalipso Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:55
      Nie znam sposobu,więc nie pocieszę...trzeba się zorganizować i prasować na bierząco!

Ja mam w szufladach wszystko w kostkę poukładane i nie potrafię inaczej,podoba mi się taki ład i porządek....jak otwieram półke i widzę efekt mojej pracy to wiem,że warto się pomęczyć z 2 godz.tyg.

Czyściutki,wyprasowany ciuch to inna bajka i nikt mnie nie przekona ,że tak samo wyglada np.bluzka tylko sciągnieta ze sznurka i dobrze złożona...
    • peggy_su Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 14:56
      ja prasuje bardzo rzadko. Raczej tylko obrusy, koszyle męża, ale on takowe rzadko nosi.
      Patent taki, że wyciągam pranie z pralki zaraz jak się wypierze. Mocno strzepuję przed zawieszeniem, wieszam równiutko i takoż składam.
    • bri Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 15:03
      Od wczoraj mam suszarkę elektryczną. Już ją wypróbowałam i stwierdzam, że bawełniane ciuszki córki, t-shirty męża, dżinsy itp. pod wyjęciu z suszarki da radę złożyć/odwiesić prosto do szafy. Idealnie nie wyglądają, ale wyraźnych zagnieceń nie mają, więc może jakoś to przeżyjemy, bo też nie nadążamy z prasowaniem. Rzeczy typu koszulowe bluzki, koszule, spodnie w kant trzeba prasować, nie ma zmiłuj.
    • thana203 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 15:11
      O kurczę, a ja prasować lubię. Jest to chyba jedyna domowa czynność, którą naprawdę lubię. Mogłabym się z kimś zamienić: prasowanie w zamian za ścieranie kurzu i zbieranie kocich kłaków zewsząd...
    • landora Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 15:21
      To nie prasuj.
      Ja nie prasuje, to znaczy prasuję tylko to, co che włożyć - przed włożeniem. Inaczej i tak się wymnie, bo mam za dużo rzeczy, a za małe szafy tongue_out
      • baba-84 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 16:12
        landora napisała:

> Ja nie prasuje, to znaczy prasuję tylko to, co che włożyć - przed włożeniem. In
        > aczej i tak się wymnie, bo mam za dużo rzeczy, a za małe szafy tongue_out

Robię dokładnie tak samo, wolę spędzić codziennie 3 minuty przy żelazku przed wyjściem, niż raz na jakiś czas dwie godziny.
        • landora Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 19:37
          No właśnie, potwornie nudna robota, poza tym i tak bluzka złożona w szafie będzie miała zagniecenia na zgięciach, więc przed włożeniem musiałabym ją jeszcze raz prasować. Szkoda zachodu.
    • tym08 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 15:30
      ja akurat prasowac lubie, choc na codzien nie mam co prasowac, bo:
      piore w 40st, normalnie wiruje, wyciagajac z pralki wszystkie ubrania, roztrzepuje, skladam i ukladam jedno na drugim. po kilkunastu minutach rozwieszam. Po wyschnieciu oczywiscie znowu skladam.
    • princy-mincy Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 15:33
      ja strzepuje porzadnie pranie przy rozwieszaniu
      przy sciaganiu z suszarki starannie je skladam i wedruje na polke

ja prasuje sobie tylko bluzki koszulowe i niektore spodnice
      koszule i t-shirty prasuje sobie sam moj facet
    • tempera_tura Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 15:38
      Obniżam deskę, siadam na fotelu, włączam tv/komputer i oglądam/słucham.
      Na siedząco się nie męczę, w związku z tv/kompem nie nudzę.

Prasuję raz na 2-3 tygodnie tylko rzeczy dziecka. Swoje na bieżąco albo nie prasuje jak mi się nie chce. Mąż rano prasuje sobie koszule.
    • helufpi Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 16:08
      My prasujemy tylko eleganckie rzeczy, a sa one zwykle bawełniane lub jedwabne, więc się gniotą. Ostatnio mnie matka pochwaliła, jak mam ładnie poskładane w szafie (inspekcja okresowa była) i zdziwiła się, że to nieprasowane. Po prostu od razu po odwirowaniu wyjmuję, strzepuję i wieszam równo na sznurku, a po zdjęciu składam. Myślę, że 3/4 społeczeństwa nie odróżni, czy to prasowane, czy nie.
      Rozumiem, że koszulę do pracy biurowej w przypadku kontaktu z klientami trzeba uprasować. Ale po kiego grzyba t-shirty? Choć widziałam na własne oczy, jak koleżanka prasowała zużyte, casualowe dżinsy, a moja własna matka prasuje majtki, więc nic mnie już nie zdziwi.
    • taje Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 17:27
      Dobra suszarka z odpowiednim programem "prasujacym". W poprzednim domu mialam suszarke, niby dobra marka ale rzeczy zawsze byly pomiete i trzeba bylo prasowac. Teraz uzywam suszarki z programem "wygladzajacym" - po wysuszeniu normalnym programem trzeba natychmiast wyciagnac i rozwiesic ubrania, a jezeli sa jeszcze lekko zmiete, wlaczam ten program "wygladzanie" i ubrania wygladaja jak spod zelazka. "Prasuje" w ten sposob nawet jedwabne bluzki. Jeszcze rok temu nie uwierzylabym. Jedyny wyjatek to chyba meskie koszule, ktore zazwyczaj trzeba troche doprasowac.
      • el-an pytanie 28.08.12, 19:23
        Jaka to suszarka?
        • taje Re: pytanie 28.08.12, 21:44
          Teraz mam Miele Softtronic T 8422C. Poprzednio mialam Electrolux z pompa ciepla, nie pamietam symbolu.
    • noname2002 Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 17:38
      Przyjaciółka prasuje tylko firany, mówiła mi że jak roz
      > wiesza pranie to mocno strzepuje i wiruje na niskich obrotach.

Ja właśnie firan nie prasuję-wyłączam funkcję wirowania i wieszam mokre, same się rozprostowują.
    • kropkacom Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 17:43
      Zmniejszyć szybkość wirowania, wieszać zaraz po skończeniu prania i wieszać odpowiednio. To nieprawda, ze wiekszość rzeczy wymaga prasowania. Nie dzisiaj. To tylko przyzwyczajenie lub nałóg wzorowych pań domu big_grin
    • piekielna-diablica Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 17:55
      prasuję tylko to co mam akurat danego dnia założyć - po cholerę się męczyć
    • kanna Suszarka :) 28.08.12, 18:47
      O pojemności większej niż pralka, bo ubrania powinny mieć w niej luźno.

Nadaje się również do luźniejszych koszul (poza garniturowymi):podsuszam je 10 minut, potem wieszam na wieszakach i same dosychają. Nie wymagają potem prasowania.

W lecie też używam suszarki tylko do wstępnego, 10 minutowego rozprostowania-podsuszenia ubrań. Potem dosychają na dworze.

Największa makabra było kimono syna - aikido dwa razy w tygodniu, a to bawełniane świństwo ma mnóstwo zaszewek i innych takich. prasowanie tego to horror uncertain Teraz wychodzi idealne z suszarki.
      • zoe1978 Re: Suszarka :) 28.08.12, 19:05
        potwierdzam; suszee caly rok, pranie codzienne na 40-tu stopniach i hop do suszarki. Wyciagam jak tylko skonczy i prosto do szafy. Jesli cos jednak by doprasowania wymagalo to robie to bezposrednio przed uzyciuem. Piore i susze nawet marynarki i eleganckie spodnice, spodnie....
        Posciel, reczniki na ewentualnie wyzsza temperature nastawiam i tez do suszarki. Jakbym miala zrezygnowac to wole nie miec zmywarki, na suszarke sie miejsce musi znalezcwink
    • klubgogo Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 19:04
      Piorę w 40-50 stopniach, wiruję na 1000 obrotów, rozwieszam od razu po zakończeniu prania, prasuję po razie na maksymalnie ustawionym żelazku po jednym razie na każdej stronie, czasami z podwyższoną wilgotnością. Prasowanie jednego prania z 3,5-kg bębna zajmuje zwykle 30 minut, ubrania wyglądają dobrze. Nie prasuję tylko ręczników i bielizny. Może masz liche żelazko, albo ustawiasz na jakąś lichą temperaturę?
      • kropkacom Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 19:13
        Ona nie chce prasować. Po co piszesz o prasowaniu?
        • klubgogo Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 20:27
          Żeby podkreślic, że nie ma w tym nic strasznego.
          • kropkacom Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 20:34
            No, dla ciebie nie ma big_grin
    • aleks-ok Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 19:20
      mój patent na koszulki i spodnie męża i w sumie moje też- nosić obcisłe rzeczy, naciągają sie i prasować nie trzeba wink
    • lynetm Re: sposób aby nie prasować 28.08.12, 20:10
      no nie pocieszę cię.... ale mój sposób na nieprasowanie to odjęcie mężowi kilku drobnych obowiązków domowych w zamian za prasowanie w jego wydaniu. i niech to robi w tempie 0,5 godz. na sztukę, źrebi mnie to. upajam się niemuszeniem prasowania, cieszy mnie to i odkorowuje psychicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka