imasumak 20.09.12, 23:28 Czy mogłaby się wymienić doświadczeniami? Gdzie kupuje surowce? Z wdzięcznością przyjmę rady i instrukcje Zachciało mi się wiedzy tajemnej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izak31 Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 04:05 Ja co prawda nie robię bo jak przeczytalam formuły to mi się odechciało ale powoli dojrzewam do tego. Ale do kremów dodaje sobie rózne dodatki typu kwas hialuronowy, koenzym Q10, D-panthenol itp. Robię sobie toniki i odżywki do spryskiwania włosów. Kupuje na mazidla.com Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 10:20 izak31 napisała: Ja co prawda nie robię bo jak przeczytalam formuły to mi się odechciało No właśnie te formuły trochę odstraszają . Ale mam szczerą chęć dać sobie z nimi radę. Ale do kremów dodaje sobie rózne dodatki typu kwas hialuronowy, koenzym Q10, D-panthenol Tzn kupujesz krem i dodajesz te składniki? W jakich proporcjach i jakie kremy bierzesz na bazę? Robię sobie toniki i odżywki do spryskiwania włosów. Kupuje na mazidla.com Czy odczuwasz jakąś różnicę między kupionymi i robionymi przez siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 10:35 Kiedyś to brałam tyle co było w przepisie a teraz na oko. Kupuje jakis tani krem w hipermarkecie typu soraya, lirene itp i dodaje to co tam chce. O tonikach ciezko mi powiedzieć bo z kupnych to uzywałam tylko antybakteryjne a robie sobie np. łagodzace, rozjasniające wiec nie mam porównania. Mam też keratynę hydrolizowaną z ktorej robię odzywki do włosów i byłam zaskoczona,że to tak śmierdzi... A koenzym Q10 jest pomarańczowy i dodanie do kremu nawet niewielkiej ilości powoduje zmianę koloru. A jak dodam do kremu za duzo d-panthenolu to się skóra klei Generalnie jestem bardzo zadowolona. Pomimo 34 lat nie mam zmarszczek a jak poszłam do solarium i sie pokazały to dałam radę je zlikwidować. Polecam kwas hialuronowy. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 11:16 własnie weszłam na tą stronę, i np. jest dostępny kwas hialuronowy 1,5% 100 ml. Pytanie mam na jka długo by to starczyło? czy dodajesz do raz do kremu czy codziennie kroplę? czy jak technicznie to wygląda/ i skad wziąć proporcje? żeby nie przedobrzyć? napisz cos więcej i działaniach tych dodatków, któe stosujesz plisss Ania Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 11:50 Ten kwas to roztwór kwasy wielo i małocząsteczkowego. Mozna tez kupic kazdy osobno a wręcz trzeba bo trzeba je zmieszać. Naprawdę wszystko jest tam podane. opakowanie kwasu 1% 100g lub 100 ml starczy na spory czas. A tego w proszku to wystarczy kupic 5 g. Kwas daje na oko (ale oczywsice nieduzo) i nic złego mi się nie dzieje. po prostu dolewam do kremu i mieszam. Polecam olej tamanu. a do czego to tam też są opinie uzytkowników. Generalnie ja szukam nie po produkcie tylko po problemie. wrzucam w wyszukiwarkę "przebarwienia" i czytam wyniki. Poza tym jest tam dział "receptuariusz" i tam gotowe przepisy. Srednio zamowienia robię co półtora roku...bo niestety zamawiam za duże opakownaia...Lepiej zamówieć mnijesze bo niezdązy się zuzyć zanim minie termn. Ostatnio robiłam zamówienie i juz nie bardzo pamietam co zamawiałam ale skupiłam się na przebarwieniach to pamietam witaminę B3 i ekstrat z pomarańczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 11:54 dzięki, ja generalnie mam cerę wrażliwą, skłonna do rozszeszonych naczynek. Fajna sprawa, jaka ja do tyłu jestem, nie wiedziałam z emożna takie rzeczy kupić. I chyba wychodzi taniej niż prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 13:47 Pewnie tak...kremy kupuje tańsze a wydanie raz na półtora roku 300 zł nie przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Która to robi sama sobie kremy? 27.09.12, 20:24 Na rozszerzone naczynka to polecam hydrolat z kocanki i ekstrakt na naczynka z naturalisa. Mieszam, dodaję ciut konserwantu i jest fajny tonik. Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 11:25 kremów nie robię, ale serum i toniki owszem, zawsze kupuję z biochemii urody, od razu dostaje się cały zestaw z odmierzonymi ilościami surowców i opakowaniem na produkt, więc nie trzeba kupować miarek, wag i pudełek/fiolek www.biochemiaurody.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 11:36 kremu nie robiłam, ale inne produkty owszem - serum, mleczko do włosów, żel hialuronowy, maseczki, peeling. Do tej pory korzystałam z Biochemii Urody. Półprodukty można też kupić na "Zrób sobie krem" i "Mazidła" Odpowiedz Link Zgłoś
bez_gwarancji Re: Która to robi sama sobie kremy? 21.09.12, 12:04 Mnie kusi to www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Krem-z-kwasem-migdalowym-50-g/7 Wydrukuję sobie skład i skonsultuję z moją panią dermatolog. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Zamówiłam 21.09.12, 13:25 zestawy do kremu, serum i żelu hialuronowego, oraz hydrolat lawendowy i aloesowy. W przyszłym tygodniu zdam relacje, jak mi poszła zabawa w pracownie biochemiczną Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Zamówiłam 21.09.12, 13:48 Też zamówiłam hydrolat lawendowy i to dwie butelki....tylko zapach mnie rozczarował Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Zamówiłam 27.09.12, 16:32 izak31 napisała: Też zamówiłam hydrolat lawendowy i to dwie butelki....tylko zapach mnie rozczarował Przez ten wpis i jeszcze jedną opinię klientki sklepu, nastawiłam się negatywnie do tego hydrolatu, ale po powąchaniu byłam mile zaskoczona - mnie się ten zapach podoba! Zupełnie jak mój ulubiony płyn "K" do płukania o zapachu lawendowym! Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Zrobiłam :) 27.09.12, 16:28 Wczoraj przyszła paczka, od razu zabrałam się za mieszanie i dziś mam już gotowe do użycia serum różane i krem z retinolem. Kwas był gotowy już wczoraj, zaraz po wymieszaniu . Najbardziej skomplikowana była produkcja kremu, ale dałam radę . O efektach jeszcze nic nie mogę napisać, no może tylko tyle, że skóra po serum jest aksamitna w dotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
kobitkafeministka Re: Zrobiłam :) 28.09.12, 10:44 ooo ja bardzo lubię biochemię.Zakupy robię przeważnie na zrobsobiekrem.pl i biochemiaurody.pl polecam.W tej chwili mam hydrolat oliwkowy,różne oleje np.arganowy,konopny,tamanu,serum granat.Naprawdę się opłaca.W sklepach/drogeriach sama chemia.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Która to robi sama sobie kremy? 27.09.12, 20:33 Ima, ja od dawna robię sama co się da. Teraz zalatana jestem strasznie, ale jak się w weekend ogarnę to napiszę co i jak kiedyś o tym na forum pisałam, możesz poszukac w wyszukiwarce, ogólnie to polecam zrób sobie krem, mazidla, naturalis, biochemię urody. Na ZSK i BU masz gotowe zestawy. Przydane jest forum biochemia urody na wizazu, jak olejesz lekko nawiedzony ton (Raz, dwa, trzy, dziś włosy olejujesz ty ) to jest tam mnóstwo recenzji, przepisów itd. Ja zawsze polecam serum z wit. C plus jakieś delikatne kwasy (np. tonik z migdalowym), do tego jakieś fajne oleje z frakcją sojową i HA (może być z dodatkami). Więcej napiszę w weekend Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Która to robi sama sobie kremy? 27.09.12, 20:33 a i do wlosów olej kokosowy Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Która to robi sama sobie kremy? 27.09.12, 21:44 A to prawda, że on nie powoduje przetłuszczania włosów? P.S. Czekam na weekend w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Która to robi sama sobie kremy? 28.09.12, 07:44 Nie wiem, co to za cuda wianki z olejem kokosowym mialy byc, ale jednym slowem, olej stosuje od dluuzszego czasu i moim wlosom nie pomogl, wrecz moge powiedziec, ze wlosy sie na mnie wypiely i sa - moze nie w gorszym stanie - ale na pewno nie w lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Która to robi sama sobie kremy? 28.09.12, 08:47 To mnie zaciekawiłyście tymi kremami... ja kremów przestałam używać bo żaden mi nie pasował - mam cerę z b. dużą skłonnością do rozszerzonych porów i trądziku i innych tego typu sprawach. Wypróbowałam sporo kremów ale większość z nich mnie tylko zatykała co powodowało natychmiastowe niemal wągry i wypryski . Może sama coś bym zmieszała... co polecacie do takiej cery? Nigdy się tym nie interesowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Która to robi sama sobie kremy? 28.09.12, 09:27 Może ten spróbuj? Poczytaj sobie też na temat innych produktów - hydrolatów, kwasów i serum, coś sobie dobierzesz. Zresztą możesz napisać do obsługi sklepu, żeby coś doradzili. Odpowiedz Link Zgłoś
e_madziq Re: Która to robi sama sobie kremy? 28.09.12, 10:15 dzięki za wątek, złożyłam zamówienie i ja Odpowiedz Link Zgłoś