Dodaj do ulubionych

Moc sprawcza ematki

14.10.12, 19:26
Tak sie zastanawiam w kontekscie ostatnich wydarzen w Polsce- jaka mamy realna moc sprawcza.
Ot, np. sprawa zaostrzenia ustawy dot. aborcji. Co my naprawde mozemy? Jakie sa realne szanse na zmiane biegu tej sprawy? Trudno mowic tutaj o demokratycznym wyborze, by ustawa wciaz byla tematem rozmowow- w koncu wielu z nas zostalo oszukanych, wystarczy zerknac na nazwiska glosujacych..
Znalazlam na FB event:
www.facebook.com/events/286269028141616/
Z tego co wiem, jest otwaty rowniez dla tych bez FB konta- ciekawe zjawisko, ponad 11 tys osobo wysylajacych maile do politykow. Czy da to jakies realne efekty?

Czy w ogole zwykly Kowalski moze miec wplyw na takie rzeczy? Albo na wieksze? Na kryzys w Europie? Oczywiscie zdaje sobie sprawe ,ze jest to wizja conajmniej idealistyczna, ale kurcze, moze cos mozemy?
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: Moc sprawcza ematki 14.10.12, 19:43
      > Tak sie zastanawiam w kontekscie ostatnich wydarzen w Polsce- jaka mamy realna
      > moc sprawcza.

Mamy głosy wyborcze i panowie politycy sobie kalkulują, czy więcej jest "ematek" czy "moherów".

Proste.
      • kota_marcowa Re: Moc sprawcza ematki 14.10.12, 19:43
        Oczywiście w kontekście, komu się podlizać.
        • lauren6 Re: Moc sprawcza ematki 14.10.12, 21:45
          I wychodzi, że jematki są w mniejszości.
    • policjawkrainieczarow Re: Moc sprawcza ematki 14.10.12, 21:33
      > Z tego co wiem, jest otwaty rowniez dla tych bez FB konta- ciekawe zjawisko, po
      > nad 11 tys osobo wysylajacych maile do politykow. Czy da to jakies realne efekt
      > y?

Maile do polityków nic nie dają. Przerabiane na okolicznośc Elizy (dziewczynki z mojej sygnaturki). Wiekszość poselskich adresów mailowych nie działa, bo skrzynki sa zapchane po sufit.

> Ot, np. sprawa zaostrzenia ustawy dot. aborcji. Co my naprawde mozemy?
      > Czy w ogole zwykly Kowalski moze miec wplyw na takie rzeczy?

Oczywiście, że może. Przypominam, że poprzednie głosowanie nt. podobnej ustawy - o ile pamiętam, psim swędem nie została wdrożona, brakowalo pięciu głosów - to była ustawa, będąca projektem obywatelskim, czyli zgłoszonym przez lud (trzeba zebrać mase podpisów, do tamtej ustawy agitowali przed kosciolami).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka